понедељак, 27. фебруар 2017.

Srbija otvorila Poglavlje 26 - o kulturi i obrazaoanju



Izveštaj sa skreeninga
eukonvent.org/wp-content/uploads/2016/04/Izveštaj-sa-skrininga-poglavlje-26.pdf

*******
http://www.mpn.gov.rs/otvoreno-poglavlje-26-obrazovanje-i-kultura/

У оквиру процеса преговора за приступање Републике Србије Европској унији данас је у Бриселу на Међувладиној конференцији отворено и привремено затворено Поглавље 26 – образовање и култура.
Поглавље 26 не подразумева конкретна мерила и не захтева израду посебног Акционог плана, а Преговарачка позиција Републике Србије садржи активности које се односе на даљи процес усаглашавања законодавног и институционалног оквира са правним тековинама и стандардима ЕУ у областима образовања, омладине, спорта и културе.
У области образовања планиране су измене законског оквира у циљу остваривања стратешких циљева Србије и пакета циљева стратегија „Европа 2020”, и „Образовање и обуке 2020”, што ће омогућити побољшање квалитета образовања на свим нивоима, као и обезбедити јачање капацитета за учествовање у програмима ЕУ.

У области високог образовања циљ је да у Србији након 2020. године најмање 35% генерације у популацији од 30-34 године има високо образовање. Планиране су измене законског оквира и увођење праведнијег финансирања, које ће бити засновано на резултатима.
У области целоживотног учења очекује се даљи пораст броја акредитованих установа и програма.
Успостављање система Националног оквира квалификација омогућиће се доношењем Закона о националном оквиру квалификација, а ускоро ће се започети процес референцирања НОК-а према Европском оквиру квалификација.

16 коментара:

  1. Jel može meni neko ovo da pojasni ????

    ОдговориИзбриши
  2. Као што можеш прочитаити у Извештај о скринингу
    Србија, Поглавље 26 - Образовање и култура стоји:
    ''Систем терцијарног образовања у Србији састоји се од 16 универзитета као и
    високих школа и академија струковних студија. Високо образовање је
    организовано као структура од три циклуса која укључује основне академске
    студије, мастер академске студије и докторске студије. Приступ је конкурентски,
    базиран на пријемним испитима. Број студената који без накнаде могу бити
    примљени на студијске програме који се плаћају одређује Влада.''
    Као што видиш ни једно струковно образовање не препознају, нити га помињу! Све је јасно! Треба деци рећи да никада не уписују ОСС или ССС или МСС јер никада неће бити препознати у Србији и адекватно награђени! Увек ће се спрдати са њима. Нема ССС ни на буџету нити било која нормална права као сви студенти могу да остваре (студентске домове, кредите, стипедије,..) а после их нема нигде ни када заврше. Морамо да узвратимо ударац јер ако хоће да избришу нас хиљаде и хиљаде са струковних студената (има само око 6000 ССС) морамо и ми да просветлимо младе људе и да никада не уписују ОСС или ССС него да иду на акдемске студије и да лепо те фамозне професоре на струковним школама оставимо без хлеба као и они нас. Ако нема нас е па неће бити ни њих. Треба направити јавни проглас и саботирати уписе на струковне студије јер оне ничему не служе осим да праве богаље који нигде неће моћи радити и који једино служе да професори имају фонд часова и зараде њихове плате и пензије!

    ОдговориИзбриши
  3. U Izveštaju sa skreeninga su podaci iz 2013! Toliko o ozbiljnosti ovog dokumenta.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман7. март 2017. 08:33

    Поштоване Колегинице и Колеге, Молим Вас да негубите време и енергију на међусобне расправе, већ да се сви заједно концентришемо на предстојеће догађаје који нас очекују ускоро, а то је доношење нових Законских прописа који се односе на високо образовање, пре свега ''кровног'' Закона, односно новог Закона о високом о образовању и Закона о националном оквиру квалификација.Потребно је да са пажњом испратимо јавну расправу и припрему за доношење Закона.По мом мишљењу круцијална ствар ће бити уношење одредбе о изједначавању свих права СС са будућим СМ за оне које су ове студије завршили до доношење новог Закона, зато треба потпуна пажња и максималан ангажман да предузмемо све што нам је на располагању да се оваква одредба унесе, уколико се то успемо за нас неће бити важно шта пише у НОКС-у.

    ОдговориИзбриши
  5. Potpuno se slažem sa ovim mišljenjem.Dovoljno smo svega rekli jedni drugima i ostavimo to za kasnije, kada se reše naša goruća pitanja zbog kojih smo svi tu.Ja bih zamolio svakog ko sazna ili dobije bilo kakvu informaciju sa rasprava ili iz nekih drugih izvora da obavesti ostale da bi mi preko svojih advokata mogli da vidimo šta nam je raditi.Pozvao bih sve zaposlene u zdravstvu da se obrate gospođi Tanji ,jer će nam i brojnost igrati jaku ulogu u pregovorima i razgovorima u Ministarstvu zdravlja.Pozdrav za sve i za sada zakopajmo ratne sekire i mislimo o konkretnim stvarima i složnosti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман7. март 2017. 19:30

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
  6. Zdravstveni radnik SSS7. март 2017. 21:53

    Tanji?Kako da joj se obratimo?Kojim putem?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve lepo piše u obaveštenju od 24. februara 2017.

      Избриши
    2. http://specijalisticke.blogspot.rs/2017/02/incijativa-za-priznavanje.html

      Избриши
  7. Анониман24. март 2017. 11:14

    Poštovane Koleginice i Kolege, ovih dana je svim Ministarstvima upućen nacrt Programa harmonizacije zakonodavstva Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti uzajamnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija, sa akcionim Planom.U pomenutom dokumentu u delu 4.2.1. Identifikacija svih Zakona i podzakonskih akata koji regulišu profesije u Zdravstvu!, zatim nacrt Zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija i dr.Molio bih sve one koji imaju više informacija i mogućnosti da učine nešto u pogledu ostvarivanja prava SS da to sada urade.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман24. март 2017. 17:51

      Ja takodje imam informaciju da je u Zemunsku bolnicu došla naredba iz mistarstva zdravlja da se obnove molbe koje smo mnogo puta pisali da nam se priznaju diplome od visoke i više škole ali niko nije spomenuo SSS . Ovo je opet neko muljanje da bi se odredjeni postavili na neka radna mesta . Kriminal u najavi.

      Избриши
    2. Анониман24. март 2017. 20:38

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Анониман25. март 2017. 07:53

      Ne razumem ovo oko priznavanja diploma visih i visokih skola.Ako postoji potreba za radnim mestom sa visom odnosno visokom skolom,moraju da priznaju jer te skole su priznate u zdravstvenim ustanovama.Sa visokom skolom imate ista prava(ni manja ni veca) kao i svi sa visom skolom.Problem su SSS ,kao sto rekoste Анониман24. март 2017. 17:51,jer njih ne spominje niko.

      Избриши
    4. Анониман25. март 2017. 10:06

      Наравно да су иста права сва иста за све ДАС (можеш бити редован професор), са МАС или стари дипломирани са вишим школама или садашњим ОСС па тако морају бити иста права и свих са ССС!
      Не могу да нам спреме превару тобоже неке компентенције и да ССС у здравству мање вреде него ССС у предшколству!
      Ако ССС медицинска сестра у школи предаје у рангу 7 степена стручноти онда мора и у болници да ими исти тај степен стручности!
      Или је стручна или није!
      Ако у средњој медицинској школи предаје исте предмете као и лекар онда мора да јој се призна да је и у области неге болесника у рангу 7 степена стручности а не чак и да је нема!
      На жалост то Комора и синдикат а ни сестре не препознају него праве злулум тако што заузимају радна места других профила и уништавају их или асимијују!
      Зато други профили из здравства морају да направе сопствену Комору и да заштите своја права јер ако оне не могу да се изборе за себе како ће да се изборе за друге профиле?

      Избриши
    5. Анониман25. март 2017. 18:43

      I ako su u obavezi da nam priznaju školu višu i visoku jer je po evropskim standardima propisano 30% zaposlenih mora imati veće obrazovanje od srednje spreme(ovo se odnosi na zdravstvene radnike gde su izuzeti lekari) ,Zemunska bolnica NAMERNO NEĆE da to uradi i NEKAŽNJENO KRŠI ZAKON.

      Избриши