NOKS 2018

15 коментара:

 1. Da li je ovo pravosnazno (stupilo na snagu) i ako jeste, kada je stupilo na snagu?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nije stupilo na snagu, tačnije predlog Zakona se nalazi trenutno u Skupštinskoj proceduri, o njemu se raspravlja i ukoliko ne bude amadmana na isti, bi će usvojen u predloženoj formi u danu za glasanje, zatim ide objavljivanje u službenom glasniku i stupanje na snagu, verovatno u narednih 10-15 dana.Onda ide ono glavno u RSrbiji, da li će se i na koji način Zakon primenjivati, pošto neće biti ni prvi ni poslednji Zakon koji je donet a da se ne primenjuje ili se pak primenjuje selektivno.

   Избриши
  2. A zna li se kad je dan za glasanje u vezi ovog predloga Zakona?

   Избриши
  3. trebalo bi danas 5.4.2018

   Избриши
  4. Pretpostavljam da je ovo sada vec izglasano. Da li sa specijalistickim strukovnim studijama II stepena, ili uopste strukovnim studijama (osnovnim ili master) ima buducnosti za nastavni kadar u osnovnim ili srednjim skolama (kao sti imaju u svim ostalim Evropskim drzavama)? Pratim ovo vec 10-tak godina unazad i dosadilo mi da pratim, jer nonstop izmisljaju neke nove nenormalne izmene...

   Избриши
 2. Usvojen je NOKS(6.4.2018 sl.glasnik27)..
  Interesuje me vase tumacenje da li cemo mi koji smo stekli zvanje specijalista strukovni inzinjer odredjene struke do 27.10.2017 odnosno do stupanja na snagu zakona o visokom obrazovanju ostati u rangu VII-1 kako je NOKS-om predvidjeno?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da je to pitanje od Milion $, u ovoj državi to niko ne može da Vam garantuje, zapravo najveći problem ove države je da i Zakoni koji su doneseni se ne primenjuju ili se primenjuju selektivno kako kome to odgovara.U nekim Minisatrstvima se već priča da će formalno ispoštovati Zakon tako što će sistematizovati radno mesto sa VII-1 stepenom za SS, ali će koeficijenti ostati kao i do sada sa VI-1, odnosno mnogo manji.

   Избриши
  2. Pa i nije baš pitanje od milion dolara. Usvojen je NOKS i po njemu smo mi 7.1 stepen i tako će i biti sve dok je isti na snazi.
   Što se koeficijenta tiče, ni to ne bi trebalo da se menja. Po onome što je do sada usvajano i predlagano, za maksimalni koeficijenat u državnim ustanovama je dovoljno 240 ESPB, tako da po tom pitanju ni mi, ni nove SS studije ne bi trebalo da imaju probleme.
   Eventualni problem može biti vezan za konkretna radna mesta koja mogu biti ograničena brojem bodova ili studijama. Taj problem već postoji, ovim NOKS-om se on može da reši, ali to već jeste nezgodno pitanje.

   Избриши
  3. ETO TI ZAKON GDE NAS NEMA:
   Uslovi za prosvetnog inspektora Član 6. Prosvetni inspektor može biti lice koje ima stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, master strukovne studije i specijalističke akademske studije), po propisu koji uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine i koje ima najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

   Избриши
  4. Bice sa MSS velike zajebancije jer ih stalno poturaju kao kukavicije jaje!
   Kada ce neko sa MSS da npr. postane prosvetni inspektor? Možda za 10 godina? Dok prvi MSS završi studije, pa dok se zaposli pa da mu priznaju MSS na radnoom mestu u prosveti pa da odradi 5 godina pa će tek tada imati uslov za prosvetnog inspektora!
   A do tada će biti 5 novi zakona gde će da izbace da sa strukovnim studijama možeš bilo šta ozbiljno da radiš u zemlji!
   To je to. Udruženja vaspitača i drugih prosvetara ne reaguje na Zakon o prosvetnoj inspekciji. Ponašaju se autistično. A tek je Vlada i Skuština kriminalna gde ne dozvoljava SSS da obavljaju složene poslove u 7.1 stepenu stručnosti blokirajući i sabotirajući nas 10000 SSS na svakom koraku!
   Još jedan neustavan i sramnan zakon za nas 10,000 SSS ali valjda smo INDIJANCI pa moraju da nas masakriraju do poslednjeg!

   Избриши
  5. Prvi MSS će već ovog leta da završe svoje studije

   Избриши
 3. NOKS je od 6.4 izasao u Sl. glasniku, 8 dana potom dakle od 13.04 je zvanicno vazeci dokument. Clanovi USSS su o tome obavesteni. Napominjem da ovaj blog nije blog USSS.
  Preds. USSS Sanela Lacik

  ОдговориИзбриши
 4. Postovani gde mogu da dobijem informacije u vezi sa specijalistickim strukovnim studijama. Ja imam I stepen obrazovanja tj. 3g.visoke skole. Sada bih upisao i cetvrtu SSS ali sam dobio informaciju da se po novom zakonu ukidaju SSS i skida taj II stepen. A od sledece godine se barem u mojoj skoli uvode master studije u trajanju od 2g. Da li mozete da mi date neku informaciju o tome? Da li je istina da se SSS 1g. Ukidaju i skida taj II stepen i ljudima koji su vec zavrsili i koji bi upisali,da li je zakon na snazi i da li je bolje resenje da sacekam sledecu godinu i upisem master na 2 god. Unapred zahvalan.. Mladen

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Леле бошке Младене па прочитај Блог уназад неколико година о свему пише! Па ти мислиш да ССС почињу од тебе? ПА није тако! Па ми тупимо месецима и годинама али нећеш да читаш! Ако можеш упиши ове школске године ССС јер је још ове године 2. степен в.о тј. 7.1! Да ти нацртам: упишеш сада ССС и за годину дана си 7.1 али ако упишеш догодине МСС онда си тек 2021 7.1! А до тада можеш имати већ 2. године искуства у 7.1 степену стручности!
   Стварно бих некада волео да сте колеге неких мојих непријатеља а не моје будуће колеге! Па како могу да некоме скину степен стручности? Па јесте да смо на Балкану али нисмо баш толики дивљацаци!

   Избриши
 5. Ima li negde primer da vidim kako orjentaciono treba da igleda pismeno pitanje za MPN u vezi tumacenja stepena i koeficijenta SSS2 koji radi u skoli kao nastavnik?

  ОдговориИзбриши