среда, 6. јануар 2021.

Jedinstvena lista Kvalifikacija u Srbiji dec.2020

 http://azk.gov.rs/

 Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Агенција за квалификације сачинили су јединствену Листу квалификација Републике Србије, у којој је обједињено више од 4000 квалификација за све нивое образовања.
Листа квалификација представља један од основних инструмената за праћење усклађености потреба тржишта рада и образовања, као и планирање и вођење јавних политика у области образовања и запошљавања.

http://www.mpn.gov.rs/objavljena-jedinstvena-lista-kvalifikacija-u-republici-srbiji/ 


Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Агенција за квалификације сачинили су јединствену Листу квалификација Републике Србије, у којој је обједињено више од 4000 квалификација за све нивое образовања.
Листа квалификација представља један од основних инструмената за праћење усклађености потреба тржишта рада и образовања, као и планирање и вођење јавних политика у области образовања и запошљавања.

 

Преузмите:

Искуствено, један савет, како је у листи квалификација наведени специјалисти струковних студија и 1. степена (нови) и 2.степена (ми, стари) обратите пажњу и проверите у ХР службема да вас не заведу као 62.

62.4.0713.0071Специјалиста струковни инжењер електротехнике и рачунарства (електротехника и енергетика) **** ovo su novi SSS 1 stepena

71.4.0713.0079Специјалиста струковни инжењер електротехнике и рачунарства (електротехника и енергетика)  *** ovo smo mi SSS 2 stepena

 У упутству за употребу шифарника лепо стоји, али ХР службе још само да прочитају :

62.4 Шести ниво, подниво два (ниво 6.2), који се стиче завршавањем специјалистичких струковних студија обима од најмање 60 ЕСПБ, означава се са 6.2 С. Услов за стицање овог нивоа је претходно стечен ниво 6.1 НОКС-а на ОСС обима 180 ЕСПБ.

71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон). 

 ******* mali update 


Moje zvanje specijaliste strukovnog menadzera bezbednosti su stavili pod 6.2, iako sam zavrsio specijalisticke strukovne studije 2. stepena i tako mi i pise na diplomi i dodatku diplome. Nigde nisam procitao da postoji kao neka napomena da postoji i ekvivalent tom zvanju za studente koji su zavrsili specijalisticke studije 2. stepena. Daljim citanjem pronasao sam master strukovni menadzer bezbednosti i on je klasifikovan po aktuelnom zakonu. Da li je u pitanju previd, propust ili ko zna sta?


Poštovane kolege, strukovni specijalisti drugog stepena, izgleda da smo ponovo u nezavidnoj situaciji, jer se odgovornosti prebacuju sa Agencije za kvalifikacije na Ministarstvo i tako u nedogled. Danas sam se čuo po ko zna koji put sa Tatjanom Glišić iz Agencije za kvalifikacije, i njihov konačan odgovor vezan za neusaglašenost pojedinih zvanja u jedinstvenoj listi kvalifikacija za svršene studente specijalističkih strukovnih studija drugog stepena, je da zatražimo od pravnika Ministarstva prosvete autentično tumačenje zakona u vezi sa zvanjima strukovnih specijalista drugog stepena?!!! Ništa konkretno nije urađeno, samo je prebačena odgovornost na ljude iz Ministarstva. Dati su mi brojevi telefona 011/3622-378 i 011/3631-909, koje možete pozvati samo u periodu od 13 do 15 h i pokušati da skrenete pažnju na ovu nepravdu koja nam je učinjena. Danas sam razgovarao sa izvesnom Snežanom Ružić iz Ministarstva i na kraju mi je dala mejl adresu na koju da joj pišem u vezi sa problemom vezanim za zvanje koje sam stekao na specijalističkim strukovnim studijama drugog stepena. Zamolio bih i ostale kolege koje su primetile u jedinstvenoj listi kvalifikacija da im je uskraćeno adekvatno stepenovanje za zvanja koja su stekli na specijalističkim studijama, da se aktivno uključe u ovaj proces i pokušamo da ispravimo ovu nepravdu vezanu za sve nas koji smo, izgleda, nepravedno marginalizovani na jedinstvenoj listi kvalifikacija i pored jasnog i nedvosmislenog Zakona. Mejl adresa je: snezana.ruzic@mpn.gov.rs

 

Vesna Fabian iz Ministarstva prosvete 064/8134547...kolege zovite, skrenite paznju na propust koji je napravljen u vezi sa jedinstvenom listom kvalifikacija...dobio sam usmeni odgovor u razgovoru sa doticnom osobom da lista nije konacna i da ce se sporadicno, kako se budu javljali strukovni specijalisti 2. stepena cije zvanje nije adekvatno stepenovano, ispravljati...kada ce to biti, zavisi samo od nas...zovite, ukazujte na nepravilnosti, oni su i sami priznali da su preuzeli pogresan sifranik...na nama je da ispravimo "krive Drine" (nazalost, jer pojedinci iz Ministarstva i Agencije za kvalifikacije na rade valjano svoj posao).

 

 

 

 

 

212 коментара:

  1. To je to. Чим је дошао министар Ружић, виде се помаци. Мишљења сам да га требате контактирати и да он на састанку у Влади каже надлежном министру да они у Комори инжењера не поштују прописе наше земље. Он је очигледно врло бистар и вредан човек који решава проблематику и није случајно 1. подпредседник Владе.

    ОдговориИзбриши
  2. Slazem se, 3 godine sam cekao prethodnog ministra da uvrste u pravilnik moje zanimanje, ministar Ruzic je to uradio treci dan od kako je stupio na duznost.

    ОдговориИзбриши
  3. Moje zvanje specijaliste strukovnog menadzera bezbednosti su stavili pod 6.2, iako sam zavrsio specijalisticke strukovne studije 2. stepena i tako mi i pise na diplomi i dodatku diplome. Nigde nisam procitao da postoji kao neka napomena da postoji i ekvivalent tom zvanju za studente koji su zavrsili specijalisticke studije 2. stepena. Daljim citanjem pronasao sam master strukovni menadzer bezbednosti i on je klasifikovan po aktuelnom zakonu. Da li je u pitanju previd, propust ili ko zna sta?

    ОдговориИзбриши
  4. Isti slučaj je i za Specijalista strukovni inženjer geodezije. Postoji samo pod 62.4. Pod 71.4 je Master strukovni inženjer geodezije. Nema kao kod Specijalista strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva (pod 62.4 i pod 71.4).
    Koliko sam primetio isto je i sa građevincima.

    Da li ovo znači da su se neke strukovne škole izborile a neke druge ostale na "liniji"???

    Ako je to u pitanju onda je tek sad pravi cirkus na delu

    ОдговориИзбриши
  5. Hitno se žalite i u ministarstvo prosvete i u agenciju za kvalifikacije. U pitanju je čist previd, u žalbi navedite da ste 71.4.

    ОдговориИзбриши
  6. Код нас у Србији је све очигледно ненормално. Што би неко уписао МСС после ССС2 када су исти ниво образовања? Чиста навлакуша професора и чиста превара! Имам колегу који је после основних студија (до 2005) уписао МСС и завршио и сада има диплому која му низашта не користи? Имамо чак и бизаран пример нашег бившег председника који је 2003/2004 уписао факултет по старом закону до 2005 и завршио га 2007 и стекао 7.1 степен стручности да би потом уписао МАС 2007/2008 и завршио и поново стекао 7.1 степен стручности! Значи наша Србија је лудило и преваре иду тако далеко да су и председника Србије преварили!

    ОдговориИзбриши
  7. Kvalifikacije postoje a u sistematizaciju radnih mesta ne postoje

    ОдговориИзбриши
  8. Tatijana Glišić iz Agencije za kvalifikacije je jedna od osoba koja jr upoznata sa problemom strukovnih specijalista 2. stepena i sa kojom sam pre par dana razgovarao i skrenuo joj pažnju na nas. Ko god je u mogućnosti neka pozove broj 011/3345-740, to vam je kabinet direktora Agencije za kvalifikacije i neka traži da razgovara sa Tatijanom Glišić, a u vezi sa pojedinim zvanjima strukovnih specijalista 2. stepena koja su na listi kvalifikacija sporna u smislu stepenovanja. Meni je taj broj dat iz Ministarstva prosvete i nakon razgovora sa Tatijanom dobio sam povratnu informaciju da ima dosta slučajeva poput mog i da će svakako lista morati da se dopuni. Samo ne znam kada će to biti. Iz tog razloga savetujem kolege da zovu i stalno podsećaju nadležne ljude od kojih nam zavisi budućnost i opstanak zvanja koja smo stekli.

    ОдговориИзбриши
  9. tatijana.glisic@azk.gov.rs
    Ovo je mejl na koji mozete da pisete u vezi sa problemom strukovnih specijalista 2. stepena i pojedinih neuskladjenih zvanja na jedinstvenoj listi kvalifikacija, pored,naravno broja telefona 011/3345-740. Dakle, Tatijana Glišić je zaposlena iz Agencije za kvalifikacije koja je upoznata sa ovim propustom i sa njom ima smisla pricati o ovom aktuelnom problemu.

    ОдговориИзбриши
  10. Poštovane kolege, strukovni specijalisti drugog stepena, izgleda da smo ponovo u nezavidnoj situaciji, jer se odgovornosti prebacuju sa Agencije za kvalifikacije na Ministarstvo i tako u nedogled. Danas sam se čuo po ko zna koji put sa Tatjanom Glišić iz Agencije za kvalifikacije, i njihov konačan odgovor vezan za neusaglašenost pojedinih zvanja u jedinstvenoj listi kvalifikacija za svršene studente specijalističkih strukovnih studija drugog stepena, je da zatražimo od pravnika Ministarstva prosvete autentično tumačenje zakona u vezi sa zvanjima strukovnih specijalista drugog stepena?!!! Ništa konkretno nije urađeno, samo je prebačena odgovornost na ljude iz Ministarstva. Dati su mi brojevi telefona 011/3622-378 i 011/3631-909, koje možete pozvati samo u periodu od 13 do 15 h i pokušati da skrenete pažnju na ovu nepravdu koja nam je učinjena. Danas sam razgovarao sa izvesnom Snežanom Ružić iz Ministarstva i na kraju mi je dala mejl adresu na koju da joj pišem u vezi sa problemom vezanim za zvanje koje sam stekao na specijalističkim strukovnim studijama drugog stepena. Zamolio bih i ostale kolege koje su primetile u jedinstvenoj listi kvalifikacija da im je uskraćeno adekvatno stepenovanje za zvanja koja su stekli na specijalističkim studijama, da se aktivno uključe u ovaj proces i pokušamo da ispravimo ovu nepravdu vezanu za sve nas koji smo, izgleda, nepravedno marginalizovani na jedinstvenoj listi kvalifikacija i pored jasnog i nedvosmislenog Zakona. Mejl adresa je: snezana.ruzic@mpn.gov.rs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Поштвана г-ђо Глишић,
      надам се да у Агенцији има довољно образованих људи да могу да виде да струковни специјалисти егизстирају и као 7.1 ниво образовања (од 2005 до 2017) и као 6.2 (од 2017 па на овамо) исто као што дипломирани постоје и као 7.1 степен стручности (они до 2005) и као 6.2 степен стручности (од 2005 па на овамо). Због тога свега сва та звања морају да постоје и као 7.1. и као 6.2 и не могу бити изостављена.
      Надам се да има довољно разумних људи у Агенцији и да отклоне све те недостатке (које нисте смели ни да допустите) и по хитном поступку решите срамоту и која упропашћава судбине хиљаде и хиљаде тих људи и њихових породица. Знамо да добијате исту плату и ако радите и ако не радите и да нема ко да санкционише грешке Агенцији и Министарства али надам се да постоји макар мало свести (ако смо хомосапијенси) и савести и да ћете решити ове грубе превиде, ма чији они били. Не знам да ли сте свесни да је овде урушен правни поредак Србије и да сте у обавези да ако Агенција није надлежна или је неко други надлежа или нико није надлежан, морате обавестити вашег оснивача и предузети одређене правне радње.

      Избриши
  11. Dali su strukovni specijalista drugog stepena ekvivalent strukovnom master u, kada je u pitanju zakon o polaganju stručnog ispita za projektante i odgovorne izvođače radova. Po novom zakonu se nigde ne spominje strukovni specijalista drugog stepena, već samo master 300 esb i njemu ekvivalentne studije. Kao i OSS 180 esb za objekte do 2000 m.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Па наравно да јесу ССС2 еквивалент МСС, само што ''стручњаци из Коморе'' праве опструкцију. Ви се не жалите када вас одбију, не тужите их и они мисле да су недодирљиви.
      Као што видите све ове године (практично од 2009 када се појаавио први ССС2 у Србији па до данас), Комора покушава да нас спречи да исходијемо лиценце као што припада саваком 7.1 степену до сада, па чак и новим МСС. Злочинци пролазе некажњено, не конкуриште, не жалите се ако вас одбију, не тражите никакву правну (и ван правну) заштиту од самовоље Коморе.
      Тек сте сада укапирали (а изгледа и ''стручњаци'' из Коморе) да се ССС2 еквивалент МСС (чак и по новом Закону о високом образовању) а били смо и по старом Закону о виском образовању у рангу 7.1 степена стручности и по НОКСУ.
      Незнање људи из Коморе не ослобађа их кривице и гоните их, тужите их, тражите одштету од Коморе... Борите се!

      Избриши
  12. Велики поздрав за све колеге и колегинице које су потрчали и уписали МСС после ССС2 (иако сам их упозоравао годинама да то не раде) и напокон после завршених ССС2 и 7.1 степена стручности по завршетку МСС напокон стекли 7.1 степен стручности истог ново и поднивоа као и што су имали са ССС2.

    ОдговориИзбриши
  13. Da, ali su stekli 300esb i uslov da mogu polagati stručni ispit i uzeti licencu odgovornog projektanta kao i odgovornog izvođača radova. A mi SS2 sa 240 esb nato nemamo prava ni po najnovijem pravilniku o licencama od
    2021 godine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Браво! Честитам!
      Али ССС2 су еквивалент МСС ако ти није познато!?
      А ускоро ће и ''стручњацима'' у Комори бити јасно!
      PS
      Да не би ти ширио дезинфомације, молим те реци нам којег датума поднео заштев за за одговорног пројктанта и одговорног извођача? Када су те одбили, ког датума? Ако можеш скенирај нам документ (и сакрији личне податке) и напиши нам када си поднео и коме жалбу и шта су ти одговорили?!
      Ако ниси ништа урадио од тога, то ми личи на онога типа што се моли Богу сваки дан да му да 7-мицу на лоту а Бог му после извесног времена одговара: УРЕДУ АЛИ МОРАШ ПРВО УПЛАТИТИ ТИКЕТ!

      Избриши
    2. A fali im još i 3 godine radnog iskustva sa MSS!
      Do 2025 godine će verovatno položiti!
      Očas posla!

      Избриши
  14. Neka se javi jedan sa SS2-stepena da je dobio licencu projektanta, ili mu odobrili polaganje. A meni je jasno da je SS2 VII-1 nivo obrazovanja, ali to kod komore neprolazi.

    ОдговориИзбриши
  15. То сам и написао да видимо ко је и када конкурисао и ако је одбијен зашто је одбијен, да ли је уложио жалбу и ако му је одбијена жалба да ли је покренуо спор пред судом или је добио лиценцу?

    ОдговориИзбриши
  16. Brže je završiti MSS nego se žaliti i suditi. To su uradili mnogi SS2 isada nejure pravdu.

    ОдговориИзбриши
  17. Da li razumete vi išta? Npr. završio si MSS i odeš u službu za upravljanje ljudskim resursima i šta? I sa SSS2 i sa MSS imaš isti nivo i podnivo visokog obrazovanja 7.1 С i ? Kakav si pomak napravio u karijeri? Nikakv! Kakvu klasifikaciju da ti upišu? Pa istu kao što si imao 7.1 С. Izdangubio si nekoliko godina svoga života u nepovrat a i nekoliko hiljada evra (koji nisu ni bitni jer su nadoknadivi). Ovde se radi samo o normalnosti i nenormalnosti! Kako da te vode sada da radiš i stekneš 3 godine iskustva sa MSS da bi položio licencu? Pa vodiće te u istom nivo i podnivou visokog obrazovanja kao što si imao 7.1 С.
    Da nije žalosno bilo bi smešno, što neko podržava upis MSS posle SSS2. To nema veze s mozogom! Ja se izinjavam ali ako vi nemate veze s mozgom to je onda vaš problem i nemojte se žaliti ovde na blogu jer ovo je ipak Blog nas SSS2 a ne vas koji ste na MSS.
    Želimo vam puno uspeha u studiranju i napokn sticanje 7.1 С, koje ste već i imali ali izgleda niste u povezani sa vašim mozgovima. Izvinite na osudi ali tako je kako je, nisam vam ja kriv za vašu glupost i neznanje!

    ОдговориИзбриши
  18. Čika Roki nemoj da se vređamo, blog nije postavljen za vređanje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam vam se svima još jednom ali i vi vređate moj (i nas većine) razum kada propovedte da se posle SSS2 upiše MSS kako bi posle sticanja 7.1 C stepena stručnosti ponovo stekli taj isti nivo i podnivo stručnosti 7.1 C.
      Molim i ja vas da nam se izvinite i da pređete na drugi blog koji propoveda i proklamuje MSS.

      Избриши
  19. Ako ste se našli uvređeni ja se zaista izvinjavam, nije mi bio cilj da bilo koga uvredim niti ja propoveda MSS posle SS2. Samo kažem na koje probleme nailazimo mi SS2 u ostvarivanju svojih prava iako smo po NOKsu VII-1S nivo obrazovanja kao i MSS. A oni činimi se da će se lakše snalazite od nas u ostvarivanju svojih prava i ako su ista kao i naša. Zatajilo je naše udruženje oko toga, atreba da se uključe i visoke škole odnosno akademije SS.

    ОдговориИзбриши
  20. Poštovane kolege specijalisti II stepena
    molim Vas pogledajte na sajtu inženjerske komore pravilnik o polaganju stručnog ispita Član 7.(Stručni ispit mogu da polažu lica koja imaju stečeno obrazovanje iz odgovarajuće stručne, odnosno uže stručne oblasti iz člana
    5. stav 2. ovog pravilnika, na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB ili ekvivalentnog nivoa
    utvrđenog drugim posebnim propisima, i koja su stekla najmanje tri godine odgovarajućeg stručnog iskustva i ostvarila stručne
    rezultate na poslovima iz te stručne, odnosno uže stručne oblasti za koju se u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom izdaje
    licenca.) i hajdemo da podnesemo zahteve za polaganje stručnog ispita za obrazovanje Master i dobijanje projektantske licence.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман8. март 2021. 11:06

      ''Стручни испит могу да полажу лица која имају стечено образовање из одговарајуће стручне, односно уже стручне области на академским, односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима, и која су стекла најмање три године одговарајућег стручног искуства и остварила стручне резултате на пословима из те стручне, односно уже стручне области за коју се у складу са законом и правилником издаје лиценца.'' ОВО ПИШЕ НА САЈТУ КОМОРЕ и у Правилнику, значи пријављујте испите и полажите. Не могу законски да вас одбију јер имате еквивалент МСС.

      Избриши
    2. Анониман11. март 2021. 19:43

      Ovako zapravo piše, nije baš tako kao što ste vi napisali. http://www.ingkomora.org.rs/licence/download/20190727_1_Uslovi_za_sticanje_licne_licence.pdf

      Избриши
    3. Анониман12. март 2021. 07:09

      ОВО ПИШЕ: има стечено високо образовање одговарајуће струке, односно смера на нивоу
      еквивалентном академским студијама односно струковним студијама обима од
      најмање 300 ЕСПБ;
      Значи може и ниво еквивалентан нивоу од 300 бодова академских и струковних студија (а ми ССС2 од 2005 до 1017. год. смо еквивалент струковним од 300 а старе основне студије до 2005 год. су еквивалент академским од 300 бодова).
      ПоЗз

      Избриши
    4. Анониман12. март 2021. 10:39

      Može tako da se protumači, ali je problem što i u pravilniku to nije jasno rečeno. Zašto to nisu uradili, ako je moguće?

      Избриши
    5. Анониман14. март 2021. 07:05

      Моје је мишљење да треба да аплицирате за лиценце као еквивалент МСС. У случају да вас одбију уложите жалбу, па тужбу на суд а у међувремену смо ту да их бушимо са свих страна. Ваљда чемо наићи на неког нормалног у структурама оних који одлучују о животу малог човека.

      Избриши
  21. Vesna Fabian iz Ministarstva prosvete 064/8134547...kolege zovite, skrenite paznju na propust koji je napravljen u vezi sa jedinstvenom listom kvalifikacija...dobio sam usmeni odgovor u razgovoru sa doticnom osobom da lista nije konacna i da ce se sporadicno, kako se budu javljali strukovni specijalisti 2. stepena cije zvanje nije adekvatno stepenovano, ispravljati...kada ce to biti, zavisi samo od nas...zovite, ukazujte na nepravilnosti, oni su i sami priznali da su preuzeli pogresan sifranik...na nama je da ispravimo "krive Drine" (nazalost, jer pojedinci iz Ministarstva i Agencije za kvalifikacije na rade valjano svoj posao).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kolega,
      Molim Vas da, ako ste yainteresovani, dostavite mi vaš email. da Vam otvorim nalog na blogu.

      Избриши
    2. Анониман3. март 2021. 07:50

      Kolega Bezbednjak, meni je je jasno da oni u Ministarstvu i Agenciji ne znaju ni da nabroje koje su sve specijalisticke strukovne studije postojale u Srbiji u vremenu od 2005 do 2017 godine. Ali, ALI nije na nama da ih učimo da radimo svoj posao za koji su plaćeni i koji bi trebalo da znaju da rade. Na nama je da tražimo odgovornost tih ljudi baš zato što ne rade svoje poslove. Zar mislite da treba svaki dan da ih u Ministarstvo zove neki kolega i da kaže ja sam zavrio pre 5 ili 10 godina specijalističke strudije na toj i toj visokoj školi ili fakultetu i da ih moli da ga uvrste i stave na spisak? Pa ima blizu (po mojim saznanjima preko 100) smerova na specijalističkim strukovnim studijama po čitavoj Srbiji! Pa zar svaki taj naš kolega treba da nekog ''pisara'' u Ministarstvu moli da ga uvrste? Pa zar naša sudbina zavisi od nekog tamo ''pisara'' i njegovog raspoloženja? Nema tu nikakvog razgovora, nego moramo da im postavimo ultimatum da rade svoje poslove ili da odu odatle. Ako neće milom, onda će ...

      Избриши
  22. Анониман2. март 2021. 06:14

    Колега, треба писати министру да му службе не раде посао за који су плаћени. Не треба нико од нас да их моли да уврсте неко звање, они пребају да имају списак свих звања у Србији па и наших ССС2 и да их уврсте у 7.1 С степен стручности. То су морали да ураде одавно, како би послодавци могли нас (одавно) да пријаве са адекватним нивоом образовања. Исто им важи и за ДИПЛОМИРАНЕ да ураде јер они до 2005 су 7.1 а они после 2005 су 6.2 степен стручности. Можда им одговара да се не зна ко је ко и шта је шта али стаћемо им на пут и спречити покушај урушавања правног поредка Србије од стране организованих појединаца у Министарству просвете (а и шире).

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман4. март 2021. 18:46

    Strukovni specijalista elektrotehnike i računarstva II-stepena jeste priznat kao VII-1S po NOK-su, ali nas nema u mnogim pravilnicima. Recimo u pravilnicima o zvanju i vrsti stručne spreme nastavnika u stručnim školama, ima nas samo u praktičnoj nastavi a to možemo i sa VI pa čak i sa V stepenom. Potpuno omalovažavanje SS2 na svakom koraku, zar i zato da se obraćamo ministarstvu, pa oni rade te pravilnik e.

    ОдговориИзбриши
  24. Анониман5. март 2021. 06:56

    Они пребацују лоптицу на ЗОУВ (Завод за унапређење образовања у васпитања) а ови из ЗОУВ кажу да раде само како им Министарство каже. То је јавашлук. Тамо су гомиле неспобих, назови људи, који не раде скоро ништа и који не знају скоро ништа. Наравно да треба да се обратимо али искључиво министру, јер гарнитура која не ради ништа већ одавно седе у Министарству и ЗОУВ и не раде ништа, одавно пре њега (задњих 20 година). Успећемо једино ако министру морају да поднесу рачуне (а који је и први потпредседник Владе). Ако њима шаљемо дописе, ти дописи ће завршити у канти за смеће, где и завршавају задњих 10-12 година. Слична ситуација је у свим стручним школама (техничка, медицинска,...), где се зајебавају за нама и понегде нас саве (али само понегде) ми са ССС2 можемо да радимо практичниу наставу и ако је то предвиђено за 6. степен стручности а код масјторских звања (фризери, вариоци, аутомеханичари,...) то раде и наставници са 5. степеном. Тамо горе ради багра обична која не зна свој посао и жалосно је све ово што нас са 7.1 степеном стручности нема нигде као да не постојимо а ми реално можемо да предајемо већину стручних предмета као предметни наставници у свим стручним школама у Србији. Пробајте да пишете једино министру да покуша да пробуди његове службенике у Министарству просвете. Чисто сумљам да ће ти нерадници било чега да се уплаше, јер они само мењају министре а не они њих. Ту су седе несретници још из доба док је Коштуница био на власти који можда нису обавештени о НОКСУ и свему горе набројаном. Нова нам је нада једино нови министар Ружић којег треба да обавестите о свему овоме, јер је он и први потпредседник Владе и његова реч има већу тежину него до сада.

    ОдговориИзбриши
  25. Анониман9. март 2021. 00:36

    Pogledajte taj famozni sajt NOKS.
    Od kad su ga napravili, nista nisu uradili..., ubacili par zanimanja i to tako stoji..., ne popunjava se..., ni to nisu u stanju da zavrse godinama...
    Bagra je to, gospodo...

    ОдговориИзбриши
  26. Анониман12. март 2021. 10:25

    Kolege,

    već 9 meseci bijem bitku sa IKS-om i MGSI-om u vezi ostvarivanja prava na projektantsku licencu. U kontaktu sam sa i Jasenkom Manjenčić iz MGSI-a, koja kao pravnik razume u kakvom problemu se nalazimo.
    Kontakt Jasenke Manjenčić: jasenka.manjencic@mgsi.gov.rs, 0113616304

    Šaljite što više prijava ISK-u, zovite ih telefonom, šaljite mail-ove, kontaktirajte Jasenku, vršite konstantan pritisak i borite se za ostvarivanje svojih prava.

    ОдговориИзбриши
  27. Da li imamo mi SSS2 neki proces pokrenut preko advokata i ako imamo kako da se pridruzim u ostvarivanju svojih prava...Licno imam licencu izvodjaca radova kod ing.komore i projektantsku kod MUP-a*sektor za vanredne situacije kako da ostvarim svoje pravo kod ing.komore radi dobijanja licence projektanta.Hvala Vam na gore navedenom kontaktu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман29. март 2021. 12:59

      Ненаде, молим Вас, поднесите захтев и за лиценцу за главног пројектанта. Па прво видите шта ће Комора да уради? Па после по томе предузмите друге правне радње. Нема разлога да Вас одбију или опструишу. Ако Вас буду опструисали после поднетог захтева, консултоваћемо се између себе а и са адвокатима за даље поступке.

      Избриши
  28. Hvala puno na kontaktu kod gospodje Jasenke Manjencic 0113616304

    ОдговориИзбриши
  29. Dali SSS-drugog stepena može vršiti sudsko veštačenje i dali je potrebna neka od licenci.

    ОдговориИзбриши
  30. Наравно да може, вештачења раде и механичари и разни мајстори када вештаче неке уређаје и сл. Наравно да може са било којим степеном стручности да се буде судски вештак. АЛИ наравно да у Србији ништа није нормално уређено и зашто би била и та област уређена. Ја сам био вештак до доласка Министра Селаковића када је расписан нови конкурс за вештаке. Имам ССС2 високој медицинској школи и 2. степен високог образовања из области медицинских наука (из којих сам до тада вештачио) али Селаковић ми је одговорио да немам високо образовање из области медицинских наука (мада се из додатка дипломе види да имам) и одбио ме. Тако у лепој нашој Србији може да се одлучи и да немамо ни 2. степен високог образовања и не чуди ме ништа. Власти се мењају али мени личи као да их један направио.

    ОдговориИзбриши
  31. Lista je prošle nedelje ažurirana konačno. Zamolio bih kolege koje primete da im njihovo zvanje strukovnog specijaliste 2. stepena nije adekvatno stepenovano, da se obrate nadležnim ljudima iz Ministarstva prosvete da bi se ti propusti ispravili. Moje zvanje specijaliste strukovnog menadžera bezbednosti je sada na valjani način ubačeno u listu i adekvatno stepenovano. Kontakt osoba je Vesna Fabijan, a broj je 064/8134-547.

    ОдговориИзбриши
  32. Šta kažu oni iz Komore inženjera Srbije za naše licence? Da li je neko aplicirao za licencu? Šta su Vam odgovorili? Da li su eksperti kao i u Komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara? Mislim da su iz sestrinske Komore nenadmašni u urušavanju specijalističkih strukovnih zvanja. Sestre se su se izborile samo da je njima sa SSS2 dat 7.1 dok ostalih 11 SSS2 profila ili nema ili su uvrštenini u 6.2. Katastrofa. Ne treba nikoga tu moliti, nego treba ih oterati sa radnih mesta.

    ОдговориИзбриши
  33. Sada ipak vidite da sam bio u pravu kada sam pre više godina upozoravao na Komoru medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara o kakvoj se to instituciji radi i kako uništavaju sve nesestrinske profile u zdravstvu. Sramota me je što smo kolege. To su nestručnjaci koji gledaju sistno sopstvenički interes. JOŠ GORE SU NAŠE KOLEGE I KOLEGINICE U PROFILSKOM ODBORU SANITARNIH TEHNIČARA KOJI SEDE TU ZAJEDNO SA NJIMA DOPUŠTAJU TAKVO ŠTA I DA NAS UNIŠTE I IZBIŠU ZAUVEK. Znaju ti nitkovi iz ''našeg'' profilskog odbora ko su i neću da ih imenujem. Ali negativna selekcija tokom svih ovih godina učinika je svoje.

    ОдговориИзбриши
  34. Анониман18. јун 2021. 20:19

    Strukovni masteri će moći da predaju teorijsku nastavu u srednjim stručnim školama, dali će to važiti i za SSS-drugog stepena visokog obrazovanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман19. јун 2021. 13:42

      Морам нешто да ти објасним јер видим да ти ништа није јасно:
      1) ''да ли'' се пише одовојено;
      2) 71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).
      Надам се да ти је сада много јасније? 7.1С стручне спреме тј. 71.4 седми ниво подниво један су и МСС и ССС2. СС2=МСС је у погледу свега изједначен.
      Молим Вас да не постављате таква питања која су бесмислена.

      Избриши
    2. Анониман19. јун 2021. 19:41

      ССС2=МСС
      ССС2 и МСС могу да предају и теоријске предмете и практиче предмете у средњим стручним школама.
      ОСС могу да предају практичну наставу.
      ССС2 могу да буду сарадници у настави и на свим високошколским установама.

      Избриши
  35. Анониман22. јун 2021. 23:24

    TAČNO je da su SSS2 ekvivalentne MSS.
    Tačno je da SSS, OAS, SSS2, SSS1, MSS i MAS mogu predavati praktičnu nastavu u srednjim stručnim školama.
    Ali nije tačno da SSS2 mogu predavati teorijsku nastavu u svim školama sem nekih izuzetaka.
    A ako tvrdite da mogu navedite mi pravilnik i datum kada je izašao.

    ОдговориИзбриши
  36. Анониман24. јун 2021. 00:52

    PRAVILNIK
    O VRSTI STRUČNE SPREME NASTAVNIKA, STRUČNIH SARADNIKA I POMOĆNIH NASTAVNIKA U STRUČNIM ŠKOLAMA
    ("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 5/91, 1/92, 21/93, 3/94, 7/96, 7/98, 3/99, 6/2001, 3/2003, 8/2003, 11/2004, 5/2005, 6/2005, 2/2007, 4/2007, 7/2008, 11/2008, 5/2011, 8/2011, 9/2013, 6/2014, 5/2015 - dr. pravilnici, 8/2015 - dr. pravilnici i 16/2015 - dr. pravilnici)

    ОдговориИзбриши
  37. Анониман25. јун 2021. 09:17

    Gde Vi ovde vidite SSS2 sem Praktične nastave?

    ОдговориИзбриши
  38. Da li imamo nekog predsednika strukovnog udruzenja koji se bavi nasim problemima?

    ОдговориИзбриши
  39. Анониман25. јун 2021. 14:13

    Mislim da nemamo, jedini ko je bio aktivan je Mitke, on se odavno ne oglašava.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман28. јун 2021. 07:24

      Митке је после ССС2 уписао ОАС. Он има сада других проблема. А и није примерено да нако са ОАС заступа интересе ССС2. Колико би био баш заинтересеован за ССС2? Или можда више га интересује статус ОАС? Мислим да је све јасно.

      Избриши
  40. Анониман29. јун 2021. 20:12

    Neka udruženje Strukovnih specijalista održi skupštinu i da izaberemo novog predsednika koji će zastupati naše interese.
    Počnimo od licenci za projektante , zastupljenost u nastavi, i mnoge druge nepravilnosti i nelogičnosti prema SS2.
    Ili izabrati radno telo koga čine SS2 različitih smerova koji će biti uključeni u izradi mnogih pravilnika. Dali uopšte postoji udruženje STRUKOVNIH SPECIJALISTA i ako postoji zašto se neko ne oglasi.

    ОдговориИзбриши
  41. Анониман30. јун 2021. 15:05

    Немојте очекивати од других било шта да ураде за Вас.
    Можете и Ви основати Удружење слично овоме (удружење грађана), регистровати се и радити. Оснујте се и ми ћемо Вас подржати и помоћи у раду и бићете наше репрезентативно удружење (јер оно Миткететово само постоји на папиру).
    Значи крените од почетка, јер то је лакше него оживљавати ''мртваца''.

    ОдговориИзбриши
  42. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  43. Анониман4. јул 2021. 19:49

    Drage kolege, SSS2 su ekvivalentne nivou 7.1 (to nije sporno), nisu ekvivalentne sa MSS 300ESPB što se tiče projektantske licence, raspitivao se lično već duže vreme i pisao Min.prosvete zbog tumačenja... javili mi... toliko o tome...

    ОдговориИзбриши
  44. Анониман4. јул 2021. 22:39

    Драги колега: 71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).
    Као што видите драги колега, ССС2 су еквивалент МСС које имају 120 бодова и 7.1 степену стручности. О каквих ти 300 бодова пишеш? Где се помиње 300 бодова? Тако су и старе основне студије на факулету (и оне од 4 године) изједначене са МАС. Не ради се о изједначавању са 300 бодова него са изједначавању са одређеним нивоом студија.
    А те твоје стручњаке полако ће најурити из Министарства непросвећених и неуких! А ти што су ти причали о лиценци стручњаци они се тобоже ваде на Министарство просвете али то је иста багра и треба их најурити са усраним штапом са тих позиција. Они одлучују о судбинама дестетина хиљада људи и њихових породица и то на незаконит и неуставан начин. Ту банду треба најурити хитно.
    А ти ''драги колега'' задржи за себе те приче рекла-казала, јер не може неки чиновник да тумачи закон. Те приче задржи за себе.
    Ето јавио сам ти....толико о томе...

    ОдговориИзбриши
  45. Анониман5. јул 2021. 04:36

    Dragi kolege, ubeđen sam da SSS2 neće nikada dobiti projektantsku licencu. To nije urađeno do današnjeg dana,jedino što je urađeno po novom pravilniku da ih više nema ni kao izvođača radova za površine veće od 2000 metara kvadratnih za koje dozvolu izdaje grad ili opština.
    Za prava SSS2 se niko ne bori, pa čak ni škole koje koje su taj kadar proizvela. Ako je drugačije, do kažite miž

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман5. јул 2021. 17:21

      Анониман05. јул 2021. 04:36 за права нас ССС2, највише треба да се боримо ми сами. Не можеж да очекујеш да ће неко други да се бори за тебе. Боримо се и даље и нема одустајања. Мора се стати у крај и јавашлуку у Комори инжењера Србије.
      Слична је ситуација и у Комори медицинских сестара и здравствених техничара где чак у не постоје ни ССС2 студије (осим за сестре, које су убачене недавно), значи не постоје! То је тек хорор.
      Зато се морамо борити до краја јер немамо избора, јер је у питаању МИ или ОНИ. Неко мора да нестане садруштвене сцене.

      Избриши
  46. Анониман5. јул 2021. 08:58

    Odgovor g-dinu od.04.jula 21 22:39h... 1)ne, nije "rekla kazala"-nego napisali u dopisu; 2)ne, nije "neki činovnik"-nego ministar; 3)ne, nije "javio sam ti"-nego javio sam Vam 4)to što pozivate na linč, u tome neću da učestvujem...5)sad sam siguran da nikad nećemo dobiti projektantsku licencu (2 godine sam pisao ministrima, IKS, sekretarima itd) pozdrav

    ОдговориИзбриши
  47. Анониман5. јул 2021. 17:12

    1) окачи нам тај допис;
    2) који министар (имам исувише година и нагледао сам се разних министара и ''министара'' и јасно ми је одавно ко све може бити министар и шта све може да напише та умна министарстка глава);
    3) јавио си и мени и њима и шта је ту проблем?
    4) то није позив на линч, него да позив да се папци сколне са тих позиција јер не заслужују ту да буду. А ти их љуби у скуте и даље. Нас остави на миру и не ометај нас што кажемо да багра треба да оде. Они се ту вуку још од др Коштунице па на овамо и у зимском су сну. Зар је проблем идиотима рећи да не раде њихов посао како треба и што користим праве термине за њих? То није позив на линч, него само да се некомпетенти људи отерају са позиција где господаре животима људи;
    5) свака част што си писао горе поменутим органима и организацијама и ја сам писао и сигуран сам да ћемо добити пројектантску лиценцу!
    Одпоздрав!

    ОдговориИзбриши
  48. Анониман20. јул 2021. 17:11

    Čitao sam pravilnik o licencama (za projektante) iz 2021gog.koji je potpisala ministarka građevine, nigde nema SSS2 pa čak se nespominju ni ekvivalentne studije master strukovnim.
    SSS2 čak ne postoje ni kao odgovorni izvođači radova, dok ih je ranije bilo.
    Velika nepravda prema Strukovnim specijalistima drugog stepena. Treba obavestiti Ministarstvo prosvete pa lično i ministra, da bi se pravilnici uskladili jedni sa drugima.

    ОдговориИзбриши
  49. Анониман21. јул 2021. 07:53

    Ало земљаче, пише МСС у Правилнику. ССС2 су еквивалентне студије МСС јер су исти и ниво и подниво високог образовања. Не морају ни да се помињу јер се подразумевају. (СТАТИВА)
    Ало земљаче, није министарство просвете донело Правилник па не може ни да га мења. То може само министарство које га је и донело. (ПРЕЧКА)
    Наравно да треба обавестити све и дићи узбуну. Жалосно је ''они горе'' не познају прописе и што се многи подзаконски акти незаконити а самим тим и неуставни.
    ЗНАЧИ, ако пише Алкибијад Нуша=Бранислав Нушић (или обрнуто)ако пише Свети Сава=Растко Немањић (или обрнуто) и ако пише МСС=СС2 (или обрнуто). Надам се да ће Комори која ради незаконито то напокон бити јасно! Треба оштрицу напада усмерити на Комору која је генератор свега лошег по нас. Министара просвете можете једино обавестити у својству Првог потпредседника Владе да састанку Владе скрене пажњу надлежном министру да раде законито.

    ОдговориИзбриши
  50. Анониман24. јул 2021. 21:34

    Ludo vreme sa još luđim narodom.
    Treba nekog naterati da poštuje zakon, možda neznanju da ga tumače ili ine pokušavaju.

    ОдговориИзбриши
  51. Анониман24. јул 2021. 23:15

    Neznanje ih ne oslobađa odgovornosti te likove koji ne znaju da rade njihov posao.
    Svakog koga ne radi svoj posao najure sa posla.
    Zašto bi ove neznalice bile oslobođene odgovornosti?
    Jer smo lud narod, pa da nas još više sluđuju?

    ОдговориИзбриши
  52. I konačno ništa od projektantskih licenci. Ja sa SSS- Drugog stepena nisam uspeo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Objavite kolega taj dokumet da vidimo o čemu se radi?

      Избриши
    2. Колегис, мислим да је то ''патка'' и да ниси добио никакв документ. То је све рекла казала. Напиши ко те је одбио. И која је поука о правном леку? На основу кога члана закона?
      Са МСС може да се добије пројектантска лиценца а еквивалент МСС су ССС другог степена.

      Избриши
  53. Колега, молимо Вас објавите тај документ на Блогу (сакријте виталне податке који се односе на вас) или нам ближе опишите о чему се ради. Искористите сва правна средства и на крају тужба.
    Како би превазишли тај ''неуспех'', објасните о чему се ради и шта су Вам написали у документу, којим су Вас одбили.

    ОдговориИзбриши
  54. Pisem Vam opet o temi licenci.Licno posedujem licencu za projektovanje sa SSS2 sa masinskom strukom za projektovanje PP sistema i to za izradu Glavnog projekta zastite od pozara kao i za B2,B4 i B6 kod MUP-a, Sektor za vanredne situacije na NBGD.lice za kontakt u MUP-u Vam je Kristina Milosevic 011/2741223>kod Ing.komore mozete polagati samo za izvodjacku jer oni nepriznaju SSS2 iako im pise u pravilniku ekvivalent master studijama.Licno smatram da je to grubo krsenje zakona i da imamo pravo na projektantsku licencu sa SSS2 (pise lepo ekvivalent master studijama)...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Колега, пошаљите документ којим је Вас Комора одбила тј. шта су написали и на основу чега су Вас одбили. Да ли су Ваш захтев одбили или не? Шта пише на том папиру? Да ли је то проблем да нам препричате тај документ или скенирате? То знамо да Комора крши закон. Само да видимо на који начин? Која је поука о правном леку? Да ли сте уложили жалбу? Да ли је решено? Да ли сте покренули управни спор? Или Вам је само нека будалетина у Комори рекла усмено да не можете? Ако имате докуменат који су Вас одбили, тужићемо их и ми остали као заинтересована страна у поступку. Овако како Ви преносите све РЕКЛА - КАЗАЛА. Молим Вас уозбиљите се и реците нем о каквом документу се ради и шта пише у њему. Ако нећете онда немојте нам више причати бајке.

      Избриши
    2. Значи колега Ненаде, колико видим из Ваше приче, нисте ни поднели захтев за ''главног'' а хоћете да добијете лиценцу и за то.
      Значи замајавате нас да су Вас одбили.
      Довиђења.

      Избриши
  55. Postovana,

    Vrlo sam voljan da Vam odgovorim a postavili ste mnogo pitanja pa da krenem sto krace da se razumemo za sve sto Vam pisem imacete kontakt gde mozete da proverite da budem JASAN.
    1.U ing.komori u Beogradu tel. (011) 655 7413
    milana.milovic@ingkomora.rs i Dragana Đurićtel. (011) 655 7422
    dragana.djuric@ingkomora.rs Dobicete jasan odgovor da nemozete da dobijete licencu za projektanta samo za izvodjaca radova sa SSS2 poslace vam e meil poruku zvanicno na Vase pitanje PA IZVOLI.

    Zakon o elektronskom dokumentu je usvojen 2009.godine, koji uvodi mogućnost slanja podnesaka sudu i drugim državnim organima elektronskom poštom.ZVANICAN DOKUMENT.

    2.Za sam postupak pred sudom receno je da oni nisu nadlezni nego Ministarstvo Energetike ministarka Mihajlovic koja i donosi pravilnike o radu i licencama za inzenjere,sto je i tacno.Posalji poruku na ministarstvo dobices odgovor /press@mre.gov.rs
    Zakon o elektronskom dokumentu je usvojen 2009.godine, koji uvodi mogućnost slanja podnesaka sudu i drugim državnim organima elektronskom poštom.ZVANICAN DOKUMENT.
    3.Ja bih hteo kao sto ste i naveli da se udje u sudski postupak imate moju podrsku.

    LICENCE PROJEKTANTA MOZETE DOBITI U MUPU sa SSS2 i TO A1 i B2 B4 i B6 za masinsku struku.LICNO IH IMAM SVE.Znaci mozes da se bavis projektovanjem sa SSS2.U MUP-u Vam je Kristina Milosevic 011/2741223
    Mislim da sam bio jasan sa SSS2 za masinsku struku mozes da dobijes licencu za projektovanje tj.da budes projektant kod MUPa a ne kod ing. komore.CITAJTE STA PISE JASNO i pozovite i pitajte.


    ОдговориИзбриши
  56. i jos na gore ing.komora
    https://www.mgsi.gov.rs/lat/dokumenti/pravilnik-o-nacinu-postupku-i-sadrzini-podataka-za-utvrdivanje-ispunjenosti-uslova-za

    i jos MUP
    ПРАВИЛНИК о програму и начину полагања посебног стручног испита за инспекторе заштите од пожара - „Сл.гласник РС“ бр. 08/13
    Услови за издавање лиценце

    Члан 11.

    Лиценца за израду главног пројекта заштите од пожара се издаје лицу које испуњава прописане услове у погледу нивоа и врсте образовања, потребног радног искуства и након што положи стручни испит, односно запосленом у Министарству, након именовања за председника, заменика и члана Комисије за градиво утврђено Програмом, поштујући специфичност струке.

    Лицима из става 1. овог члана лиценца за израду главног пројеката заштите од пожара може се издати ако су стекли високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године из научне, односно стручне области машинско инжењерство, електротехничко и рачунарско инжењерство, грађевинско инжењерство, архитектура, технолошко инжењерство, као и из области заштите од пожара.

    ОдговориИзбриши
  57. I JOS OBRATI PAZNJU NA EKVIVALENT
    ПРАВО НА ПОЛАГАЊЕ СТРУЧНОГ ИСПИТА
    Стручни испит могу да полажу лица која имају стечено образовање из одговарајуће стручне, односно уже стручне области на академским, односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима, и која су стекла најмање три године одговарајућег стручног искуства и остварила стручне резултате на пословима из те стручне, односно уже стручне области за коју се у складу са законом и правилником издаје лиценца.

    За стручне послове грађења, односно извођења радова, стручни испит може да полаже и лице које је стекло образовање из одговарајуће стручне, односно уже стручне области на основним академским или струковним студијама обима од најмање 180 ЕСПБ и које је стекло најмање пет година одговарајућег стручног искуства и остварило стручне резултате из те стручне, односно уже стручне области, за коју се у складу са законом и правилником издаје лиценца, и то: на грађењу објеката, односно извођењу радова за које грађевинску дозволу издаје јединица локалне самоуправе, спратности По+П+4+Пк чија укупна површина не прелази 2.000 м² бруто површине, мање сложених грађевинских конструкција распона до 12 м, локалних и некатегорисаних путева и улица, унутрашњих инсталација водовода и канализације, грејања и климатизације и електроинсталације, унутрашњих гасних инсталација, као и извођење појединих грађевинско-занатских и инсталатерских радова и радова на унутрашњем уређењу објеката и уређењу терена.

    Право на полагање стручног испита за енергетску ефикасност зграда имају архитекте, инжењери грађевинарства, инжењери електротехнике и инжењери машинства који имају стечено образовање на академским, односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима и која су стекла најмање три године одговарајућег стручног искуства и остварила стручне резултате из области енергетске ефикасности зграда у складу са правилником и која имају завршену обуку из области енергетске ефикасности зграда у складу са посебним програмом Инжењерске коморе Србије или друге организације или удружења, односно образовне институције, што се доказује сертификатом или другом одговарајућом исправом.

    У случају када је лице стекло одговарајуће стручно искуство након завршетка основних академских, односно струковних студија или за време трајања вишег нивоа академског или струковног образовања (мастер), то стручно искуство признаје се у укупно потребно искуство у трајању до највише једне године.

    Лице коме је издата лиценца или друго овлашћење, односно лице које је уписано у одговарајући регистар надлежног органа или тела према прописима друге државе (у даљем тексту: страно овлашћено физичко лице), може да полаже општи део стручног испита у складу са правилником

    Лице које је стекло одговарајуће образовање у другој држави, може да полаже општи и посебни део стручног испита у складу са правилником, уколико је испунило услове утврђене посебним законом којим се уређује признавање страних професионалних квалификација.
    Правилник о полагању стручног испита у области просторног и урбанистичког планирања, израде техничке документације, грађења и енергетске ефикасности, као и лиценцама за одговорна лица и регистру лиценцираних инжењера, архитеката и просторних планера ("Службени гласник РС", бр. 2/2021 од 13.1.2021. године).

    ОдговориИзбриши
  58. Kolega Nenade, hvala vam na iscrpnom objašnjenju. Odavno pratim sve pravilnike i vidim da ništa nisam propustio.
    Za glavnog projektanta ipak treba 300 ESPB, što sam i ranije tvrdio. Poz.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман08. септембар 2021. 23:09 Dečko da li si ti normalan? Za glavnog projektanta ti treba ekvivalent mastera a to je za MSS ekvivalent SSS2 (do 2017) ili MAS je ekvivalent osnovne studije do 2005.
      Kao što za ''niže'' licence treba 180 bodova ili ekvivalent tih studija a to je viša škola stara koja je trajala 2 ili 2,5 godine.
      Stvarno nekad se brinem za zdravlje nacije kada vidim vaše komentare. I kada vidim kako tumače stručnjaci zakone u institucijama naše države. Sramota.

      Избриши
  59. Ima li neko informacije da ce biti specijalisticke strukovne studije za medicinske sestre ubacene u Katalog radnih mesta i time sprovedene u sistematizaciju i pravilnike?

    ОдговориИзбриши
  60. Jedino su medicinske sestre i ubačene u Katalog od strane KMSZT sa SSS2 studijama i nijedan više profil. Znači ni SS2 fizioterapeuti, ss2 dijetetičari nutricionisti, ni SS2 sanitarno-ekološki inženjeri, ni SS2 laboratorijski tehnolozi, ni SS2 kozmetičari-estetičari, ni SS2 oralni higijeničari, no ostalih 5 profila u zdravstvu. To suobespravljeni čljudi od strane ministarstva zdravlja i Komore MSZT koja je njihova tvorevina. To je sramota koja traje još od perioda ''žutih'' i niko ne želi da je prekine. Ustvari strukture u Ministarstvu zdravlja i Komori MSZT su ostale netaknute, samo se menjaju rukovodioci a sistem ostaje isti bez obzira ko je na vlasti.

    ОдговориИзбриши
  61. Ko ume ovo da protumaci, Da li to da unacrtu kataloga diplomirana med. Sestra i organizator zdravstvene nege su po 180ESPB,a diplomirani organizator zdravstvene nege su 240 ESPB.
    Specijalisticke strukovne studije nisu nigde pomenute? Nisam pravnik i ne razumem se, gde su strukovne skole?

    ОдговориИзбриши
  62. Рекао сам Вам да су сестре убачене у свим агрегатним стањима и ССС1 и ССС2. Проблем је што осталих 12 профила нем нигде у криминалној Комори МСЗТ. Нема дијететичара-нутрициониста, радиолога, медицинских тенолога, санитарно-еколошких инжењера, физиотерапеута, радних терапута, оралних хигијеничара, струковних фармаколога, естетичара, протетичара,...!

    ОдговориИзбриши
  63. Ako sam upisao SSS 2016.godine, a zavrsio 2019.godine, da li sam ja sa SSS 2.stepena ili prvog?

    ОдговориИзбриши
  64. Ви сте завршили ССС2 по старом закону. Нови закон из 2017. је укинуо ССС2 и формулисао нови ССС које су студије 1. степена и које немају везе са нама ССС2.
    Међутим надам се да Вас нису ''превели жедног преко воде'' и да су Вам дали да испуните тобоже неке формуларе на прелазак на студирање по ''новом програму'' и тако Вас пребацили на ССС1. Ако јесу то је Ваша кривица јер нисте гледали шта потписујете.
    А на крају крајева, ваљда Вам пише у Уверењу или Дипломи које сте добили који сте степен студија завршили?
    Ваљда сте толико писмени?

    ОдговориИзбриши
  65. Konačan odgovor koji sam dobio telefonom od ljudi iz komore je da SS2 mogu dobiti samo izvođačku licencu, i to za objekte do 2000m2 bruto površine za koje dozvolu za izgradnju izdaje lokalna samouprava. Primera za izjednačavanje SS2 sa onima od 300esb u komori nema. Tako da smo u vrlo nepovoljno položaju, čak nam je oduzeto pravo na objekte površine preko 2000m2 na koje smo imali apsolutno pravo do donošenja novog zakona januara 2021.
    Kolege koji se oglašavaju i kažu da mi neznamo šta pričamo neka nam kažu kako do rešenja problema.
    Za sada je sigurno tako kako sam gore naveo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Alo zemljače o čemu ti pričaš? O kakvom telefoniranju?????
      Da li ti je dobro????? Da li Je njima dobro????? Kakva komora i šta oni mogu da neizjedačavaju? Zako je izjednačio SSS2 sa MSS. Ko njih šta pita šta oni misle o tome?
      Podnesi zahtev za objekte preko 2000m2 i neka te odbiju PISMENO. Nema telefoniranja! Ako te odbiju pismeno ulažeš pravni lek i tužbu Upravno sudu.
      Ako se već čuješ sa tim mamlazima iz Komore reci im da ćemo ih tužiti zbog zločinačkog udruživanja pritiv građana Srbije sa SSS2 (koje su pred Zakonom ijednačeni sa SSS2 ali ne i u njihovim očima) i za urušavanje pravnog poretka Srbije.
      A ako hoćeš da mogu i telefonom da ti sve ovo kažem ako nećeš mejlom, samo mi ostavi broj telefona na Blogu.

      Избриши
  66. Postovane kolege,imam pismeno dostavljeno od inzenjerske komore zvanican dokument koja su prava SSS2.Ako je nekom potrebno i pismeno mogu da mu dostavim.Jasno su rekli pravilnik o licencama nedonosi ing. komora vec ministarstvo energetike ministar Zorana Mihajlovic.Ako ste voljni da se udje u postupak pa da se dogovorimo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nenade posalji mi taj dokument na urbanban001@gmail.com
      Ja sam krenuo drugim putem. Vise puta sam se obracao ministarstvu prosvete da se izjasne u pogledu moje strucne spreme ali oni uporno cute. Obraticu se za koji dan zastitniku gradjana da mi da smernice kako da se ponasam zbog cutanja ministarstva prosvete i videcu sta cu dalje.

      Избриши
    2. http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/12/Uputstvo-%D0%B7a-kori%C5%A1%C4%87enje-%C5%A1ifarnika-kvalifikacija-30.12.2020.-1.pdf

      Избриши
  67. Одговори
    1. Нешо, јако си паметан што си му послао оригинал документ.
      Не знаш ни ко је ни шта је он, ни да ли ја са нама ни да ли је против нас.
      Ја лично мислим да се Мартин не бори за нашу ствар.
      Сакрији податке које хоћеш из документа и објави на Блогу, како би све колеге могле да виде о чему се ради и како би могли реаговати.
      Шта си ти урадио када си добио ''тај документ'' из министарства? Да ли си искористио правни лек? Ко га је потписао? На којој је тај функцији? Знамо си да постоје две врсте ССС и да постоје 2 врсте дипломираних и да су називи истии али да су права и врсте нивоа образовања сасвим различити.
      Комора мора да схвати да ССС до 2017 и ССС после 2017 није исто. ССС до 2017 су 2. степен високог образовања 7.1 степен стручности и еквивалент су МСС. ССС после 2017 су 1. степен високог образовања и 6.2 су степен стручности.
      Такође дипломирани до 2005 године су еквивалент МАС и 7.1 степен су стручности а дипломирани од 2005 до данас ус 1. степен високог образовања и 6.2 ниво образовања.
      Ако нису нормалин у Комори (инжењерској) ићи ћемо да их уразумимо.
      Исти је случај у Комори МСЗТ где се праве да не препознају профиле медицинских радника (лаборанте, фиозио, нутриционисте, санитарце, РТГ и још золико профила) и нусу их уврстили у Каталог занимања у здравству а професори и сви досадашњи министри су им предавали на медицинским факултетима на ССС у Београду, Нишу... и на високим струковним школама.
      То је класнично урушавање државног и правног поретка земље.
      Морамо реаговати.

      Избриши
  68. Колега окачи тај документ на Блогу, сакрији твоје податке и шта год друго хоћеш да видимо шта пише ?
    Који је правни лек и да ли си да искористио?

    ОдговориИзбриши
  69. Рики Мартине није ми јасно што си писао Мин.просвете који си степен стручности?
    Објавили су званичним документима да су ССС2 еквивалент МСС и да су 7.1.
    Шта ти треба још?

    ОдговориИзбриши
  70. Poštovani,

    Sa specijalistički strukovnim studijama nemate pravo da polažete za energetskog menadžera.SSS2 po zakonu iz 2017.o visokom obrazovanju

    Srdačan pozdrav,
    Milena Radovanović
    Tehnička podrška Informativnog centra
    za pomoć pri uspostavljanju SEM-a
    011/360-44-89

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani kolega Nenade, kao što vidite Milena Radulović barata nekavim poluistinama. Sa specijalistički strukovnim studijama od 2017 godine koje su 6/2 visokog obrazovanja, stvarno se nema pravo da polaže za energetskog menadžera.
      Međutim ova krilatica ''SSS2'' ustvarno ne znači ništa i ako si je tako glupavo pitao ''da li sa SSS2 možeš da polažeš za nergetsklpog menadžera'', tako gliupavo ti je i odgovorila.
      Ali sa visokim specijalističkim strukovnim obrazovanjem 2. stepena do 2017. godine koje su u rangu MSS i 7.1 stepana stručnosti naravno da može da se polaže. Kada ti na to bude negativno odgovorila, tužićemo je.
      Slobodno koleginice i kolege prijavite se za sve licence koje pripadaju svima sa 7.1 stepenom stručnosti i ne brinite.
      Ukoliko zlikovačko udruženje Vam odgovori da ne može, potražićemo sudsku i drugu zaštitu. To može malo potrajati ali vredi jer ćemo ih dobiti. Ovako samo kukate da vam ne daju da polažete a niste i podneli prijavu za polaganje. Stvarno ne znam šta je u vašim glavama. Hoćete da dobijete sedmicu na lotu a nećete da upaltite tiket? Stvarno ne mogu da verujem!

      Избриши
  71. Nisam stigao da Vam odgovorim na sva pitanja...Gore u prilogu imate zvanicnu prepisku e poruke. Za energetskog menadzera.NEMAMO PRAVO sa SSS 2.ZOVITE PA PITAJTE.

    ОдговориИзбриши
  72. Dokumenta sam dobio od validnih institucija i to u el.formi sto je zvanican dokument od 2009.godine.Svako ko radi protiv ili za SSS2 svejedno je zvanicno je zvanicno.Sve prepiske imaju zvanicne adrese i osobe sa kojima sam kontaktirao sto mozete i vi licno da dobijete nije nikakva tajna.Pravnu pomoc oko svega navedenog nisam trazio.Mi nemamo zvanicno registrovano telo koje bi moglo da nas zastupa nego se sve svodi na licnoj inicijativi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne da tuži udruženje, nego svako od vas (nas) ako bude odbijen onda uloži pravni lek (zavisi koji bude) i ako vas (nas) tada odbiju e onda ćete (ćemo) se skupiti preko Bloga (ali treba svako da javi kada su ga i zašto odbili, ako ikoga odbiju) i zajednički angažovati advokata. Ako je neko od vas (nas) imućan i posle uloženog pravnog leka vas (nas) odbiju, onda može da sam tuži Komoru a vi (mi) ostali ćemo se pojaviti na sudu kao zainteresovane strane. Ako nema niko toliko novaca da tuži samostalno onda ćemo svi supiti pare koji su zaiteresovani i dobiti ih na sudu. Tražićemo veštačenje da se utvrdi da li smo mi visoko obrazovanje od 180 (bechelor) i 240 bodova (bechelor wiht honours) ili smo 7.1 stepen stručnosti i ekvivalent MSS kao i što jesmo i da ih tužimo ponaosob za zločinačko udruživanje protiv građana i inženjera Srbije.

      Избриши
  73. Sistem energetskog menadžmenta

    Izvinite meil za gore za eng menadzera.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li je ovde nekome jasno da mi nismo stekli visoko obrazovanje od 240 espb. Oni sa 240 espb imaju zvanje bechelor with honours i 6/2 su nivo visokog obrazovanja.
      Da li je tebi Nenade jansno da mi nismo stekli nikakvo visoko obrazovanje od 240 bodova. Mi smo stekli obrazovanje 2. stepena na struk. spec studijama do 2017. godine i u rangu smo 7.1 u samom staru i po svim zakonima do sada. I po novom tumačenju smo 7.1C stepen visokog obrazovanja i ekvivalent smo MSS.
      Da li ima neko normalan ovde? Da li Nenade znaš ti nisi stekao visoko obrazovanje od 240 bodova? Ne znaš ni šta si završio?
      Pa tako i treba da prođete!
      Ja nisam završio visoko obrazovanje od 240 bodova i nisam bechelor with honours i 6/2, ja znam šta sam završio.
      I ja da sam na njihovom mestu sprdao bih se sa vama jer ako vi neznate koi ste nivo i stepen obrazovanj, šta tek njih briga.

      Избриши
  74. Pravilniom o polaganju stručnog ispita u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, izrade tehničke dokumentacije, građenja i energetske efikasnosti, kao i licencama za odgovorna lica i registru licenciranih inženjera, arhitekata i prostornih planera za inženjere mašinske struke koji imaju visoko obrazovanje od minimum 180 ESPB propisana je samo jedna licenca I to licenca za izvođenje radova za užu stručnu oblast termotehnika, termoenergetika I procesna tehnika sa oznakom MI 06-01.2. To je jedin, kaa licenca propisana Pravilnikom za lica koja imaju visoko obrazovanje od 180o i 240 ESPB bodova.


    S poštovanjem,
    Gordana Baštovanović
    Sekretar Matične sekcije

    Inženjerska komora Srbije
    Beograd
    Bulevar vojvode Mišića 37
    Tel: + 381 11 655 7419
    gordana.bastovanovic@ingkomora.rs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kolega dajte molim Vas pa zar ne vidite o čemu Gordana Baštovanović piše. O visokom obrazovanju od 180 i 240 bodova. Pa ako njoj nije jasno ići ćemo da joj objasnimo da mi nismo završili studije od 240 bodova koje su bechelor with honour i koje su po našem zakonu 6/2 nivo obrazovanj. Mi smo posle 1. stepena visokog obrazovanja završili visoko obrazovanje 2. stepena (spec.struk.studije) do 2017.godine a koje je sada ekvinalent MSS. I Gordana Baštovanović je u svom dopisu 100% u pravu ali ne piše o nama već o bečeloru (180espb) i bečelor with honours (240espb).
      Kao što ni stari diplomirani do 2005 godinenemaju nikakvih 300 bodova, nego su izjednačeni sa MAS.

      Избриши
  75. U tome i leži zec, što za SSS2 nestoji ekvivalent već zadržavaju stečena prava.

    ОдговориИзбриши
  76. са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).
    Tako je mi smo stekli pravo da smo 2 nivo visokog obrazovanja kao što je stekao i diplomirani pre 2005. Mi smo stekli pravo kao i svi sa 2. nivoom visokog obrazovanja koji su u rangu 7.1. Nadam se da vam je poznato sa smo 7.1 nivo i podnivo visokog obrazovanja kao i MSS i da nema razlike izmedju nas. MI se zovemo 7.1C i MSS se zove 7.1C. Identični smo pred zakonom. Što pripada svima sa 7.1C nivoom obrazovanja sada ili ranije ili u buduće, pripada i nama. Ni manj ni više - ekvivalentno!
    PS
    Nemoj više da tupiš.

    ОдговориИзбриши
  77. Pa onda ako je tako, srećna vam licenca.

    ОдговориИзбриши
  78. Razumem Vas i zasto ste ljuti slobodno joj napisite kao sto sam joj i ja pisao pa dobicete odgovor da oni postupaju samo po pravilniku o licencama koje im je izdalo ministarstvo energetike i da se zalimo njima a ne ing komori.Da ja netupim napisi pa ces dobiti odgovor i ja sam nezadovoljan>odgovor Ministarstva je da se obratimo da se podnese zahtev kod njih i da se zameni pravilnik o izdavanju licenci i to je to da sam srecan nisam da sam zadovoljan nisam

    ОдговориИзбриши
  79. Sto se tice ekvivalenta u ing komori su rekli da to postuju i ti polazes STRUCNI ISPIT isti kao i Master i pise lepo ekvivalent i to je to>Pravilnik o licencama je nesto drugo Licence neizdaje komora vec ministarstvo energetike Mihajlovic ministarka

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ИНЖЕЊЕРСКА КОМОРА СРБИЈЕ
      УСЛОВИ ЗА СТИЦАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ
      ЗА ПРОСТОРНОГ ПЛАНЕРА, УРБАНИСТУ, АРХИТЕКТУ УРБАНИСТУ, ИНЖЕЊЕРА,
      АРХИТЕКТУ, ПЕЈЗАЖНОГ АРХИТЕКТУ И ИЗВОЂАЧА РАДОВА
      Лицима која су до дана ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о
      планирању и изградњи („Службени гласник РС“, број 9/2020), односно до 12. фебруара
      2020. године положила стручни испит за одређену стручну, односно ужу стручну
      област, издаће се лиценца према условима за издавање лиценце за просторног
      планера, урбанисту, архитекту урбанисту, инжењера, архитекту, пејзажног архитекту и
      извођача радова који су важили до дана ступања на снагу овог закона.
      ЛИЦЕНЦА ЗА ПРОСТОРНОГ ПЛАНЕРА
      Лиценцу за просторног планера може добити лице које испуњава следеће услове:
      - има стечено високо образовање из одговарајуе стручне области на академским,
      односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ;
      ЛИЦЕНЦА ЗА УРБАНИСТУ И АРХИТЕКТУ УРБАНИСТУ
      Лиценцу за урбанисту и архитекту урбанисту може добити лице које испуњава следеће
      услове:
      - има стечено високо образовање из одговарајуе стручне области на академским,
      односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ;
      ЛИЦЕНЦА ЗА ИНЖЕЊЕРА, АРХИТЕКТУ И ПЕЈЗАЖНОГ АРХИТЕКТУ
      Лиценцу за инжењера, архитекту и пејзажног архитекту може добити лице које
      испуњава следеће услове:
      - има стечено високо образовање из припадајуће стручне области на академским,
      односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ;
      ЛИЦЕНЦА ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ ЗГРАДА
      Лиценцу за архитекту, односно лиценцу за инжењера за обављање стручних послова
      израде елабората енергетске ефикасности и енергетске сертификације зграда могу
      добити лица која испуњавају следеће услове:
      - имају стечено одговарајуће образовање из стручне области архитектура,
      односно стручних области грађевинско, електротехничко и машинско
      инжењерство на академским, односно струковним студијама обима од најмање
      300 ЕСПБ;
      ЛИЦЕНЦА ЗА ИЗВОЂАЧА РАДОВА
      Лиценцу за извођача радова може добити лице које испуњава следеће услове:
      - има стечено високо образовање из припадајуће стручне области на академским,
      односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ;
      ЗНАЧИ СВУДА ПШИШЕ ИТО ''ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ НА АКАДЕМСКИМ ИЛИ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА ОД НАЈМАЊЕ 300 БОДОВА''.
      ЗНАЧИ НИГДЕ НЕ ПИШЕ НИ СТАРИ ДИПЛОМИРАНИ ДО 2005 ГОДИНЕ КОЈИ СУ У РАНГУ 7.1 СТЕПЕНА И МАС КАО НИ МИ СА ССС2 ДО 2017 КОЈИ СМО 7.1С СТЕПЕН СТРУЧНОСДТИ И ИЗЈЕДНАЧЕНИ СА МСС.
      ТО ЈЕ ТО, МИ СМО ТИ!

      Избриши
  80. Jos nesto Gordana Bastovanovic je dobila moju diplomu i dodatak diplome na uvid tako da joj je predoceno da je u pitanju SSS2 po zakoniu iz 2017.god.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dečko, ako je po Zakonu iz 2017 godine tvoja diploma i dodatak (kao što si gore naveo), onda je dobro postupila i nije problem.
      I nemoj da tupiš.

      Избриши
    2. Alo bre anonomni, dosta više sa tvojim drskim ponašanjem i nekulturom.

      Избриши
  81. Gospodine Anoniman20oktbar12:10, odakle vam pravo da nas vređate, šta mi to tupimo. Hvala na poštovanju.

    ОдговориИзбриши
  82. Neka annoniman pise slobodno retorika je njegova sto o njemu govori.Da pojasnim po zakonu o visokom obrazovanju koji je vazio do 2017.godine znaci stari zakon o visokom obrazovanju gde je izjednacen master sa SSS2.U ing komori polazes isti strucni ispit kao master sa SSS2.sto ce ti i reci i napisati ali nedobijas pravo po pravilniku o licencama kao onaj sa masterom.TU JE PROBLEM U PRAVILNIKU O LICENCAMA

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljudi pa konkurišite da vidimo da li ćete dobiti licencu mao i onaj sa masterom. Znači nemoj hipotetički da pričaš! Kada dobije licencu a nemaš pravo kao i onaj sa masterom onda uloži prigovor. Ako ne reše po prigovoru, presaviji papir i tuži. Na sudu ćeš ih dobiti. Ako ne budeš imao novaca za tužbu, kada te odbiju ili administracija bude ćutala, onda objavi na Blogu i mi ćemo tada skupiti para i pomoći ti da realizuješ tužbu.
      Do tada ne tupi više.

      Избриши
    2. Bato anonimni, oladi malo sa drskošću...

      Избриши
    3. Бато Анонимни што одговараш мени Анонимном да ти кажем: када ви оладите мало са глупошћу и ја ћу са дршкошћу. Волео бих да сте колеге неких мојих непријатеља а не моје колеге!
      Овако, када Неша поднесе захтев за лиценцу (са 300 еспб) и случајно га одбију или му дају другоразредну лиценцу од 180 еспб, онда тек може да уложи правни лек и да поднесе и тужбу.
      Нешо брате схвати већ једном и немој више да нам пишеш по Блогу док не поднесеш захтев и не видиш судбину твог захтева не можемо ништа. Када то урадиш, обаести нас шта је се десило и сви ћемо ти помоћи, колико можемо. Добро би било да вас што више, нпр. са Нешом координирате да до краја године поднесе захтев и услучају да буде неповољан одговор (а то још не знамо) онда се организујемо и тужимо их све и као институцију и као појединце који се крију иза институција и доносе незаконите одлуке. До тада стварно немојте тупути, нема смисла!

      Избриши
  83. Ako si voljan za inicijativu vezano za tuzbu ja sam za. kontaktirao sam advokata i voljni su da podnesu zahtev u nase ime za ostvarivanje prava strukovnih specijalista kod ministrastva za energetiku vezano za sticanje licenci>Postavlja se pitanje dali treba da podnesu na ime grupe gradjana ili udruzenja ili pojedinca i u cije ime treba da zastupaju,posto je problem lakse resiv ako postoji udruzenje strukovnih specijalista SSS2.Sto se tice troskova prihvatili bi i honorar tek po okoncanju postupka samo u slucaju ako dobijemo spor.U slucaju da se spor izgubi nista.Mi i u slucaju gubitka spora ili dobijenoog spora kod suda necemo dobiti nikakvu nadohnadu u materijalnom smislu sem nadohnade troskova za postupak sudjenja.Ako ima voljnih sto da ne.

    ОдговориИзбриши
  84. Poštovani,

    Obaveštavam Vas da sa navedenom stečenom diplomom SSS/2 stecene 2015.godine ne možete aplicirati za licencu sa šifrom MI 06-01.1, kako je navedena licenca propisana isključivo za master inženje mašinstva sa 300 ESPB.

    S poštovanjem,


    Maja Prgin
    Referent matičnih sekcija i stručnih ispita
    Inženjerska komora Srbije
    Beograd
    Bulevar vojvode Mišića 37
    E-mail: maja.prgin@ingkomora.rs
    tel. (011) 655-7429

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li ovo znači da Diplomirani mašinski inženjer koji je stekao diplomu pre bolonje a nakon toga mu diploma izjednačena sa masterom i VII-1 stepenom isto ne može aplicirati za ovu licencu?

      Избриши
    2. Наравно да може. Глупо питање.

      Избриши
    3. Zašto onda Strukovni specijalista do 2017 godine ne može, kada je isto izjednačen sa 7-1 stepenom po istom tom zakonu po kojim su i stari diplomirani izjednačeni sa 7-1 odnosno masterom? Specijalistima do 2017 godine ne treba gledati bodove već ekvivalenciju.

      Избриши
    4. Ne gledaju se bodovi izmedju starih i novih studija jer su neuporedivi (dilp. pravnik do 2005 je ekvivalent 7.1 i MAS a SSS2 su ekvivalent MSS i 7.1). Zakon ih je izjednačio. Moraju ti priznati. Nemoj da se opet natežemo i pričamo isto. Konkuriši i ko te odbije, neka beru kožu na šiljak.

      Избриши
  85. Nije korektno od G-djice Maje Prgin da ovako odgovori
    Jesmo li mi sa SSS/2 od 2015 godine u rangu mastera ili nismo
    NOKS je rekao da jesmo
    Zasto se onda ne dozvoli izvodjacka licenca -01.1.
    Opet zavlace a pozivaju se na Ministarsvo
    stvarno nije fer

    ОдговориИзбриши
  86. Rekoste da netupimo, šta je sada.

    ОдговориИзбриши
  87. Поднеси им захтев за лиценцу, па види да ли ће имати петљу да било кога одбију званично.

    ОдговориИзбриши
  88. Gospodine, odbijaju zvanično.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlično!
      Sada uloži pravni lek tj. žalbu a ako obet bude nepovljno rešeno pokreni tužbu nadležnom sudu. Ako ne znaš šta da radiš konsultuj se sa dobrim advokatom. A možeš okačiti taj dokument na Blog (bez broja, datuma i tvojih generalija) pa ti i ja mogu reći u kom pravcu dalje da ideš, da ishoduješ potrebnui licencu.

      Избриши
  89. I ovi odbijaju po istom osnovu
    За послове техничког руковођења у објектима за транспорт, дистрибуцију и складиштење природног гаса стручни испит могу да полажу лица која имају стечено високо образовање на студијама другог степена (дипломске академске студије - мастер, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије) односно на основним студијама у трајању од најмање пет година, машинске, електро или друге одговарајуће техничке струке и која имају најмање три године радног искуства у струци на пословима техничког руковођења.

    ОдговориИзбриши
  90. Poslacu Vam zvanicnu prepisku sa odgovornim licem u pitanju je SMEITS ili savez inzenjera i tehnicara.
    Nepriznaju SSS2 stece 2015.godine za poslove tehnickog rukovodjenja u prilogu gore imate pravilnik na koji se pozivaju...

    ОдговориИзбриши
  91. Да ли се ви шалите или шта?
    Конкуришите за потребну лиценцу, приложите потребну документацију, платите неопходне таксе.
    Када вас одбију уложите правни лек а после тога тужбу.
    Шта има да се дописујете са неким одговорним лицем?
    Ако вам ништа не одговори онда је ћутање администрације.
    Тражићемо и увид у јавност података и сл.
    Не брини, само конкуришите људи а видећемо да ли сменју да вас званично одбију (НА ПАПИРУ) или само да вам пишу мејлом.

    ОдговориИзбриши
  92. Postovani,
    e-mail je zvanican dokument vise puta sam Vam to i naglasio sud ga prihvata imate i na sajtu


    Zakon o elektronskom dokumentu je usvojen 2009.godine, koji uvodi
    mogućnost slanja podnesaka sudu i drugim državnim organima elektronskom poštom

    Ovde su u pitanju8 samo drzavni organi.

    ОдговориИзбриши
  93. Видим да не знаш ЗУП и др. прописе у Србији. Мејл јесте електронски документ и можеш комуницирати са органима и институцијама Србије и они са тобом. Поднесак је документ који може доставити суду или неком органу путем мејла и сматра се да је достављен адекватно. Али не могу ти мејлом одбти захтев који си предао за лиценцу, него ти морају послати решење или закључак или. сл. форму документа ( и то ПОШТОМ на адресу коју си назначио на захтеву) јер на то имаш право улагања правног лека по УСТАВУ. Значи немој молим те паметовати него ако испуњаваш услове у погледу радног искуства, платиш таксе и предаш захтев, немој се једити јер са ССС2 (до 2017) сигурно испуњаваш услов у погледу стручне спреме и то ћеш доказати ако не у редовном поступку онда приликом улагања жалбе или тужбе (јер ССС2 је екивалент МСС и исти је ниво и подниво високог образовања и нема разлике).
    Немој се више оглашавати док не поднесеш захте. Ако немаш пара за таксу онда је то друга ствар, кажи нам па ћемо сви дати по црвену да је уплатиш и увериш се у ово о чему ти пишем али видим да не вреди.

    ОдговориИзбриши
  94. Postovani vezano za upravni postupak u Srbiji na koji se pozivas nema veze sa tvojim pametovanjem i uvredljivim komentarom jer nemas veze sa pravom sto se i vidi.
    Elektronski postupak je jasan, podnesi sam pa ces se uveriti da je validan dokument u svakom sudu u Srbiji odgovor koji dobijes od nadleznih institucija je osnov za ostvarivanje tvojih prava na sudu ako smatras da su povredjena.Nemoj se vise oglasavati i pisati gluposti nego odnesi bilo koju el.prepisku i bilo koje drzavne institucije advokatu i reci ce ti isto.Primera radi trazi odgovor/pravo od bilo kog ministarstva dobices jasan odgovor e porukom koji mozes iskoristiti na sudu ako smatras da su ti povredjena prava.Ako si vakcinisan i dobijes potvrdu na e meil kazes da nije validan?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Види ја радим 27 година као инспектор, написао сам милон решења, два милиона записаника, преко 5000 прекршајних пријава, стотине привредних преступа и неколико кривичних пријава и немој да ми паметујеш и дан данас их пишем.
      О каквом електронском поступку ти пишеш, шта си ти добио и од кога? Какву преписку? Да ли си нормалан и ти што се дописујеш са њима? Поднеси захтев! Чекај одговор! Уложи жалбу! Поднеси тужбу! То су ти кораци које треба да урадиш а не да се дописујеш са којекавим будалама и да ти испиру мозак! Ако ти не дозволе , урушавају правни поредак земље и читаво радно законодавство и за то ће кривично да одговарају (пре или касније)! Нема шта да им објашњаваш да имаш исти 7.1С ниово високог образовања као и мастер струковне студије. Њихово је да поштују законе ове земље. Ако неће има и за то лек!

      Избриши
    2. PS
      И никоме нисам решио захтев елекронским путем. Послао сам некоме скениран документ мејлом да би било брже и ефикасније за странку да оствари своја права али свако је морао да ми поднесе захтев, плати таксу и комплетира документацију како би добио позитиван одговор од наше службе. Могли смо му уважити неки документ што нам је послао мејлом и прихватити неке мање грешке у документу које нам је послао мејлом али НИКОМЕ али баш НИКОМЕ нисмо решили захтеб без писане форме и чувања у архиви 10 година а потом излучивали у месно надлежан Архив.

      Избриши
  95. Preporuka mladima da upisuju akademske studije. Neće imati ove probleme koje imaju ljudi sa strukovnim studijama.
    Sve više problema tek nastaje. Učite, upisujte poznate državne fakultete i bez sekira ije.

    ОдговориИзбриши
  96. ZAKON
    O ELEKTRONSKOM DOKUMENTU, ELEKTRONSKOJ IDENTIFIKACIJI I USLUGAMA OD POVERENJA U ELEKTRONSKOM POSLOVANJU
    ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017 i 52/2021)



    Član 7

    Elektronskom dokumentu ne može se osporiti punovažnost, dokazna snaga, kao ni pisana forma samo zato što je u elektronskom obliku.

    Kao sto vidis i ti kao lice koje nadam se da radis u drzavnoj upravi nepostujes zakon republike Srbije ili nije sproveden od strane tvojih nadredjenih iako ga mnogi postuju ukljucujuci mene,na nivou grada Beograda u gradskoj upravi ovaj zakon je inplementiran tj.sprovodi se napisi nesto e mail porukom dobices potvrdu o prijemu i odgovor proveri sam u praksi pa ces se uveriti...

    Sto se tice nase teme ocekujem odgovor od Ministarstva prosvete od gospodje Snezane Ruzic o pravu ekvivalenta stecene diplome misljenje;

    Cc: bojan.tubic@mpn.gov.rs ; ana.ilic@mpn.gov.rs ; mirjana.corovic@mpn.gov.r ; zoran.krcmar@mpn.gov.rs
    Tema: Re: Molba za informacijom

    Поштовани,

    молим Вас да нам доставите стечену јавну исправу/ диплому како би увидом у исту могли да поступамо по предметном питању.

    С поштовањем,
    Снежана Ружић
    Obavesticu Vas o odgovoru...
    Mirjana Ćorović
    Sektor za visoko obrazovanje
    Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja
    Nemanjina 22-26
    11000 Beograd
    tel.+381113615-037
    +38111363-1386
    e-mail:mirjana.corovic@mpn.gov.rs

    ОдговориИзбриши
  97. Prepiska od strane pravnika

    Достављање електронских докумената између органа власти и странака

    Члан 10.

    Поднесак израђен као електронски документ физичка и правна лица (странке) достављају органима власти путем електронске поште на адресу електронске поште која је од стране органа власти одређена за пријем електронских поднесака или другим електронским путем, у складу са законом.

    Орган власти који је примио поднесак из става 1. овог члана, електронским путем, без одлагања, потврђује странци пријем поднеска.

    Поднесци, решења, исправе или било који други акти које сачине органи власти достављају се странкама, на њихов захтев, електронским путем.

    Електронски документ из става 3. овог члана орган власти доставља странци на адресу електронске поште која је од стране странке одређена за пријем електронских докумената или посредством јавног поштанског оператора.

    ОдговориИзбриши
  98. Поднесци, решења, исправе или било који други акти које сачине органи власти достављају се странкама, на њихов захтев, електронским путем.
    ВИДИШ ДА ЛЕПО ПИШЕ НА ЗАХТЕВ СТРАНКЕ! ШТА СИ ТИ ДОБИО? КОЈИ АКТ? ДА ЛИ СИ УЛОЖИО ПРАВНИ ЛЕК? ДА ЛИ СИ ПОДНЕО ТУЖБУ?
    ШТА ВИ ПИШЕТЕ ТУ ПО БЛОГУ?
    ШТА ОЧЕКУЈЕШ ОД СНЕЖАНЕ РУЖИЋ? НИСИ ЈОЈ НИ ДОСТАВИО ДИПЛОМУ А ТРАЖИШ НЕКАКВО МИШЉЕЊЕ? ШТА МИСЛИШ ДА ЋЕ ОНА ДА КАЖЕ? ДА НИЈЕ ССС2 ЕКВИВЕЛЕНТ МСС И 7.1С? ТО НЕМОЖЕ НИКО ДА КАЖЕ! А ДА СУ ССС2 7.1С СТРУЧНОСТИ ТО ВЕЋ ПИШЕ? ШТА ЖЕЛИШ ДА ПОСТИГНЕШ? НИЈЕ ПРОБЛЕМ У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ, ОНИ СУ ОДАВНО РЕКЛИ ДА СУ ССС2 7.1 СТЕПЕН! ПРОБЛЕМ ЈЕ КОМОРА! ЊИХ ТРЕБА ДА ТУЖИШ АКО ТИ УСКРАЋУЈУ НЕКА ПРАВА!
    ВОЕЛО БИХ ДА СТЕ КОЛЕГЕ НЕКИХ МОЈИХ НЕПРИЈАТЕЉА А НЕ МОЈЕ КОЛЕГЕ!

    ОдговориИзбриши
  99. ТАКО ЈЕ СХВАТИО СИ ДА ЈЕ ВАЖЕЋИ ЕЛЕКТРОНСКИ ДОКУМЕНТ(то је одговор који добијеш е-поштом,КОЈИ ДОБИЈЕШ ОД ДРЖАВНОГ ОРГАНА ВАЛИДАН ДОКАЗ У СУДСКОМ ПРОЦЕСУ,(ЦИТИРАМ/ било који други акти -горе наведено у закону па читај).ЛЕПО ТИ ПИШЕ ЗАХТЕВ И ДОБИЈЕШ ОДГОВОР.
    ОДГОВОР ОД СНЕЖАНЕ РУЖИЋ НИСАМ ЈОШ ДОБИО АЛИ ЈЕ ПОТВРДИЛА ПРИЈЕМ ПОРУКЕ нисам ОБЈАВИО дао целу преписку поруке,(Електронски документ из става 3. овог члана орган власти доставља странци на адресу електронске поште која је од стране странке одређена за пријем електронских докумената или посредством јавног поштанског оператора).ДРЖАВНИ ОРГАНИ ПОШТУЈУ Закон о електронском документу.КАДА БУДЕМ ДОБИО ОДГОВОР ОД СНЕЖАНЕ РУЖИЋ ОБАВЕСТИЋУ ВАС О ЊЕГОВОМ САДРЖАЈУ.

    ОдговориИзбриши
  100. Дечко видим да си аутистичан и поновићу ти питање? Када си поднео захтев за лиценцу (сигурно ниси електронским путем подне захтев, доказе о с.спреми и р.искуству и доказ о уплати)? Шта су ти одговорили (пошто не примају е.путем захтеве, нису ти ни одговорили е.путем)? Зашто су те одбили? Да ли си уложио жалбу на решење или закључак о одбијању за лиценцу? Како је решено по жалби? Да ли си поднео тужбу? У којој је фази тужба?
    Али видимо сви да ниси ни захтев подне(па не можеш ни 7 на лоту да добијеш ако не уплатиш листић)!
    Очигледно да с неким вршиш неформалну преписку која нема никаквог правног и законског основа! Замајаваш ти њих и замајавају они тебе!
    Извини на дијагнози али доказ да си аутистичан је тај и што тражиш од Снежане Ружић да ти потрвди да си 7.1С степен стручности и еквивалент МСС. Шта мислиш да ће да открије рупу на саксији? Па наравно да си 7.1С степен стручности као и МСС.
    Стварно али стварно бих волео да си колега неких мојих непријатеља а не наш колега!

    ОдговориИзбриши
  101. Када си поднео захтев за лиценцу (сигурно ниси електронским путем подне захтев, доказе о с.спреми и р.искуству и доказ о уплати)?

    Zahtev za licence se podnosi elektronski na sajtu ing.komore sta ti tu nije jasno ? http://prijava.ingkomora.rs/clan

    Шта су ти одговорили (пошто не примају е.путем захтеве, нису ти ни одговорили е.путем)?

    Jesu i imas gore prepisku zvanicno.


    ОдговориИзбриши


  102. POSTANITE ČLAN INŽENJERSKE KOMORE SRBIJE

    Postupak prijavljivanja za članstvo u Inženjerskoj komori Srbije je veoma jednostavan.

    Potrebno je da popunite obrazac zahteva za prijem u članstvo Komore, koji se nalazi na sledećoj Internet stranici: http://prijava.ingkomora.rs/clan

    Popunjen, odštampan i potpisan zahtev sa prilozima* možete poslati poštom na adresu Komore u Beogradu, ul. Bulevar vojvode Mišića 37/II

    ili na adrese naših regionalnih kancelarija: http://www.ingkomora.rs/kontakt/ kao i na mejl adresu: info@ingkomora.rs

    ОдговориИзбриши
  103. Ето Нешо сада видимо да ниси ни аплицирао за ЛИЦЕНЦУ него вршиш некакаву јалову преписку са референткињом у Инжењерској комори. О томе сам ти писао све време! Ниси ни поднео захтев, не можеш ни добити лиценцу. Ти се дописујеш са Пчелицом Мајом (само шт она не даје мед),уместо да аплицираш за лиценцу и добијеш одговор од коморе и ако ти буде неповољан искористиш сву правну заштиту ове земље.
    Овај ваш допис је као дописивање 2 неписмена човека? Шта вам то у стварности значи ССС/2? Не значи ништа! То је наш само жаргон. Ти немаш завршене СС/2 студије него имаш стечено високо образовање на студијама 2. степена на специјалистичким струковним студијама по Закону до 2017 године а које је изједначено са МСС и еквивалнет је 7.1С степена стручнмости. А са 7.1С степеном стручности можеш да аплицираш за лиценцу коју год хоћеш.
    Ајд` здраво!

    ОдговориИзбриши
  104. Одговори
    1. G-dine Nenade, molim Vas nazovite g-đu Maju Prgin dok se još polaže za licencu tj. dok Korona opet ne spreči polaganje, možda ima nekih novih momenata.
      Srdačan pozdrav.

      Избриши
  105. Поштовани господине Ненад,

    Поводом Вашег захтева за давање мишљења о стеченом степену и нивоу квалификација након завршених специјалистичких струковних студија, у смислу прописа о високом образовању и Националном оквиру квалификација, наводимо следеће:

    Прелазном одредбом члана 149. став 2. Закона високом образовању (''Службени гласник РС'', бр.88/17, 27/18- др. закон, 73/18, 67/19 и 6/20-др. закони) прописано је да лице које је стекло или стекне стручни назив специјалисте струковних студија завршавањем специјалистичких струковних студија у складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС”, бр. 76/05, 100/07 – аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 – аутентично тумачење, 68/15 и 87/16) (у даљем тексту: Закон о високом образовању из 2005. године), задржава право на његово коришћење у складу са прописима према којима је стекло тај стручни назив.
    Законом о високом образовању из 2005. године, чланом 25. став 5. било је прописано да су специјалистичке струковне студије, студије другог степена.
    Законом о Националном оквиру квалификација ("Сл. гласник РС", бр. 27/2018 и 6/2020), чланом 5. став 1. тачка 8), прописано је да се у седми ниво стручне спреме, подниво један (7.1) сврставају квалификације које се стичу завршавањем интегрисаних академских студија, мастер академских студија и мастер струковних студија), а прелазном одредбом члана 49. став 1. тачка 7) подтачка (4) тог закона, прописано је да је стручни назив који је стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању из 2005. године еквивалентан седмом нивоу стручне спреме, поднивоу један (7.1).
    Сагласно наведеном, на основу увида у Диплому о стеченом високом образовању и стручном називу специјалиста струковни инжењер машинства, редни број из евиденције о издатим дипломама број //////////коју је ////////2016. године, на Ваше име издала Висока техничка школа струковних студија Београд, може се констатовати да је стечени стручни назив специјалиста струковни инжењер машинства, у погледу права која из њега произлазе еквивалентан седмом нивоу стручне спреме, поднивоу један (7.1) Националног оквира квалификација.
    С поштовањем,
    Снежана Ружић, мастер правник
    Министарство просвете, науке и технолошког развоја
    Сектор за високо образовање
    Немањина 22-26
    11000 Београд

    Полато и на кућну адресу ..........................

    Prosledjeno ing.komori i ministarstvu cekamo odgovor sa misljenjem obratiti paznju na rec EKVIVALENT i pravilnik o licencama i strucnom ispitima.

    Na anonimne komentare ne odgovaram,samo ko se predstavi.

    U smislu uvredljivih komentara bice podnesena prijava za posiljaoca.

    Pozdrav,Nenad

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nenade, isti ovakav odgovor sam dobio pre 10 meseci od Snežane Ružić... nakon toga sam nastavio dalje i dobio odgovore da jesam ekvivalentan sa 7.1 nivoom i na sva ta prava imam uživanje kao i svi drugi sa 7.1... ali, nisam ekvivalentan sa masterom u pogledu projektantske licence, i to je stav i minist.prosvete, i minist.građevinarstva i minist.energetike....toliko, druže i pozdrav! Ovo se lično tebi obraćam , Nenade, a onog anonimusa što pokušava da nas pravi dilejama sa svojim pisanjima molim da mi se ne obraća i nek obrati pažnju!

      Избриши
    2. Poštovani kolega Nenade, odgovor g-dje Ružić je očekivan i već viđen. Naravno da ste 7.1S stepen stručnmosti i ekvivalent strukovnm masteru i da imate ista prava kao i svaki 7.1S stepen stručnosti u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
      To što se Komora ponaša kriminogeno i ne želi i vama da da licence to je nešto sasvim drugo.
      Možda ne znaju, možda žele da sačuvaju prostor za svoje kolege i da selektivno daju licence kako bi oni ali i ne i vi ostvarili izvesnu materijalnu zaradu. Motivi komoro su nam nepoznate ali vidimo da opstrukcija postoji. Skolinili su potencijalnih 500 SSS2 inženjera sa tržišta i nemetano rade svoje licencirane poslove. Nije loše.... za njih.
      A prave se mutavi da tobože ne znaju zakon a sve su u Komori prof.dr sci. koji i sami predaju u visokoškolskim ustanovama.
      Sve je nekaradno kod nas i uvek se začudim kada je nešto kako treba. Ova situaciji u Komori je očekivajuća. Još gora je situacija i u Komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara gde u Katalago radnih mesta u Srbiji ne postoje radna mesta sa 7.1S stepenom stručnosti za druge zdravstvene radnike osim lekara i stomatolga i farmaceuta. Jedino su uspele medicinske sestre da nedavno ubace samo sebe na radna mesta sa 7.1 stepenom stručnosti(jer su najbrojnije i asimilirale su sve ostale profile).
      Ministarstvo zdravlja ćuti. Promenilo se 5 ministara i 5 Vlada ali opstrukcija u Komori i miinistarstu i dalje postoji kao i u Komori inženjera.
      Zato vam kažem da se mora sa njima razračunati i da ti ljudi odgovaraju imenom i prezimenom a ne da se kriju iza institucija i nekakvih titula.
      Samo tražimo da zakonito rade svoj posao u korist gradjana Srbije a ne da urušavaju pravni poredak zemlje, bilo to iz interese ili nehatom ili iz sopstvene gluposti i bahaosti.

      Избриши
  106. Poštovane kolege u Komori vas prave dilejama. Zakon je jedinstven za celu Srbiju a ne za zvali pašaluk ponaosob.
    Podesite zahtev Komori i ako imate uslove u pogledu iskustva i platite taksu, moraju vam dati licencu
    Stručnu spremu adekvatni već imate. A ti Nenada videćeš i reakciju Komore kakva je sada. Budite uporni.
    Nemojte energiju trošiti na unutrašnje sukobe, nego oštricu okrenite prema Komori koja je neprijateljski okrenuta protiv nas. I nemojte filozofira ti, nego krenite u akciju!

    ОдговориИзбриши
  107. Поштоване колеге,
    наш проблем је што акти Инжењерске коморе нису усклађени са „Законом о планирању и изградњи“ и подзаконским актима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре! Ево где је срж нашег проблема:

    ЗАКОН О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ (МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА …):
    …Лиценцирани инжењер, лиценцирани архитекта, односно лиценцирани пејзажни архитекта, као и лиценцирани извођач радова може бити лице са стеченим високим образовањем из припадајуће стручне области, на академским, односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима…

    ПРАВИЛНИК О ПОЛАГАЊУ СТРУЧНОГ ИСПИТА КАО И ЛИЦЕНЦАМА… (МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА…):
    Стручни испит могу да полажу лица која имају стечено образовање из одговарајуће стручне, односно уже стручне области на академским односно струковним студијима обима од најмање 300 ЕСПБ или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима...

    УСЛОВИ ЗА СТИЦАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ ЗА ПРОСТОРНОГ ПЛАНЕРА, УРБАНИСТУ, АРХИТЕКТУ УРБАНИСТУ, ИНЖЕЊЕРА, АРХИТЕКТУ, ПЕЈЗАЖНОГ АРХИТЕКТУ И ИЗВОЂАЧА РАДОВА (ИНЖЕЊЕРСКА КОМОРА СРБИЈЕ):
    …има стечено високо образовање из припадајуће стручне области на академским, односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ…

    САМО У АКТУ ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ НЕМА:
    или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима!!!

    Ово је наш проблем, јер је очигледна намера Коморе да изостави ову формулацију.

    Комора је дужна да испоштује више инстанце а посебно свог оснивача и став Министарства просвете.

    Како је натерати на то?

    ОдговориИзбриши
  108. Postovani Nenade,

    Neizmerno mi je drago sto ste uspeli da dobijete ovaj dokument. (OD MINISTARSTVA PROSVETE).Potrebno je svu ovu dokumentaciju poslati postom na Pokrajinski sekretarijat ili licno doneti na pisarnicu Pokrajinske vlade, kako bi Vam se otvorio omot spisa I pokrenuli procedure. Nemojte slati na moje ime, vec na Pokrajinski sekretarijat

    Za energetiku.

    S postovanjem





    Savetnik za toplotnu energiju i oblast energetske efikasnosti

    Bulevar Mihajla Pupina 16,
    21000 Novi Sad, Srbija
    tel: 021 487 4663

    ODGOVOR SMEITSA ZAKON O ENERGETICI PRAVILNIK
    www.psemr.vojvodina.gov.rs/index.php/2016-03-10-15-41-28/strucni-ISPIT
    Члан 2.
    За послове техничког руковођења стручни испит могу да полажу лица која имају стечено високо образовање на студијама другог степена (дипломске академске студије - мастер, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије) односно на основним студијама у трајању од најмање пет година, машинске, електро или друге одговарајуће техничке струке и која имају најмање три године радног искуства у струци на пословима техничког руковођења.

    Министар рударства и енергетике доноси
    Правилник о условима, програму и начину полагања стручног испита

    OSPORENO PRAVO NA POLAGANJE STUCNOG ISPITA SA SPEC.STRUKOVNIM SS2,SADA SAM PREDAO DOKUMETACIJU I GORE NAVEDENI MEIL CEKAM ODGOVOR...

    ОдговориИзбриши
  109. Poštovani,

    Sa specijalistički strukovnim studijama nemate pravo da polažete za energetskog menadžera.

    Srdačan pozdrav,
    Milena Radovanović
    Tehnička podrška Informativnog centra
    za pomoć pri uspostavljanju SEM-a
    011/360-44-89

    ОдговориИзбриши
  110. O tome smo već pisali i ovi budalaši u Komori treba da znaju da ne može da se polaže za Energ. menadžera sa specijalističkim strukovnim studijama od 2017 jer su to 6.2 stepen kao ni diplomirani od 2005 jer su i oni 6.2 stepen visokog obrazovanja. A svi ekvivalenti 7 stepena visokog obrazovanja mogu da polažu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. PS
      I naravno da je to poluistina i to je najopasnije jer stvarno sa tzv. SSS1 ne može da se polaže a sa tzv. SSS2 može da se polaže kao i dil.inž. do 2005 može a dipl.inž. posle 2005 ne može. To je perfidno i taj odgovor je besmislen jer ne precizira na koje SSS se odnosi. Međutim dosta zavisi i od formulacije tvoga pitanja, tj za koje SSS si ih pitao? Ako je uopšteno takav odvgovor si i dobio.

      Избриши
  111. Šta ti ovo znači: Tehnička podrška Informativnog centra
    za pomoć pri uspostavljanju SEM-a? Šta je to SEM? I ko su oni da iz tehničke podrške odgovaraju na ovakva stručna pitanja?

    ОдговориИзбриши
  112. OK sada kapiram to je Savez mašinskih inženjera ... bla, bla, bla. Savez je udruženje građana i nema nikakvu ingerenciju nad bilo čime. To je građansksa, ne vladina organizacija i ništa više! Ne omgu oni da tumače ništa! Kao što ni Savez golubara ne može da tumači propise iz Golubarstva. Ali sada je sve jasno i vidimo odakle vetar duva. Naravno oni čuvaju tezgu samo za sebe da mogu da samo oni dobiju licence i da samo oni mogu da budu i sudski veštaci iz tih oblasti.
    Nadam se da ste sada ukapirali da se obraćate pogrešnim ljudima i organizacijama. Ovaj Savez nema nikakvu zakonsku mogućnost da tumači zakone ove zemlje kao što ni Savez fudbalski Srbije ne može da odredi dužinu igrališta. I taj Savez mora kao i svaki Savez da zakonito radi u skladu sa propisima ove zemlje. Da sam na važem mestu obavestio bih javnost i ministarstvo i Komoru i etički odbor i sve druge relevantne institucije o nezakonitom ponašanju Saveza. Čak bi ih i lično tužio za uvredu časti i pretrpljenu bol i uskraćivanje zarade kao energ.menadžer.
    E moj Nešo, Nešo pa što se dopisuješ sa kojekavim dilejama, lepo sam ti rekao: podnesi zqhtev (sa svom neophodnom dokumentacijom i radnom sikustvu i taksama i stepenu stručnosti) i čekaj da te pozovu za licencu. Čekaj odgvor i ako te odbiju onda žalba i tužba. Mani se dopisivanja sa udruženjima građana po Srbiji.

    ОдговориИзбриши
  113. Поштоване колеге ССС2 инжењери (машински, електро, грађевински,...),
    колико ја видим из ових ваших коментара НИКО ама баш НИКО није ни подне комплетан захтев (доказ о радним стажу, доказ о уплаћеном таксама, доказ о стручној спреми) за лиценцу у Комору! Па како да добијете лиценцу? Дописујете се са удружењима грађана (које узгред буди речено вам умањује права) и која не решавају Ваш захтев? Зашто? Зашто не аплицирате за лиценцу? Како мислите да је добијете лиценцу? Тако што се дописујете са некавим удружењима грађана? Или ће те поднети захтев напокон? И ако вас одбију да уложите жалбу и тужбу!
    Стварно Вас не разумем? Ја не могу уместо вас да поднесем захтев! А ви како хоћете.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ако неко може да ме дематује, нека нам каже када је предао захтев за издавање за лиценцу (''одгворорног'') Комори ( нека нам нацеде датум, број предмета)? И ако је икада предао захтев за издавње лиценце, када му је Комора одговорила и какв је одговор? И ако је неповољан одговор, који је правни лек уложио, када и коме и каква је одговор по том питању?
      На жалост ја сам одавно укапирао да нисте ни поднели захтев и да нас само замајавате са празним причама и дописивањем са некаквним удружењима грађана у Србији. Молим Вас уозбиљите се јер се не копчамо сви на леђима на овом цењеном Блогу.
      Извињавам се на мојоим бурним реакцијама али ви вређате интелект свих нас овде на Блогу са таквим инфантилним понашањем. Ако нисте до сада укапирали, ја сам вам нацртао редослед потеза и тако поступите. Када то урадите онда нас известите о евентуалном вашем успеху или неуспеху, како би истерали ову причу за ваше лиценце до краја и да их добијете као што вам и припада по позитивним прописима наше земље.

      Избриши
  114. Odgovor,

    Povodom Vašeg podnesenog zahteva u vezi dobijanja licenci MP 06-01 i MI 06-01.1. kosultovali smo Komisiju za polaganje stručnog ispita I izdavanje licenci za stručnu oblast mašinsko inženjerstvo, užu stručnu oblast termotehnika, termoenergetika I procesna tehnika.
    Komisija je mišljenja da ne ispunjavate uslov za izdavanje licenci MP 06-01 i MI 06-01.1. jer je za izdavanje navedenih licence potrebno da imate visoko obrazovanje iz pripadajuće stručne oblasti, na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB.


    S poštovanjem,
    Gordana Baštovanović
    Šef Stručne službe za poslove matičnih sekcija, stručnih ispita i usavršavanja

    Inženjerska komora Srbije
    Beograd
    Bulevar vojvode Mišića 37
    Tel: + 381 11 655 7419
    gordana.bastovanovic@ingkomora.rs

    Zvanican zahtev ODBIJEN sa napomenom rok za zalbu kod nadleznog suda je 30 dana od dana urucenja.Predat uz nju dopis od strane //Националног оквира квалификација ваше је образовање еквивалентан седмом нивоу стручне спреме, поднивоу један (7.1)//,kopija diplome i dodatka diplome stecene 2015.godine sa nazivom strukovni specijalista mas.inzenjer.

    Sledeca stanica advokat!!!

    Sledicemo pravne procedure pa boze moj!!!

    Pozdrav.



    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ZA GORDANU BAŠTOVANOVIĆ - Inženjerska komora Srbije:
      ''U vezi izdavanje licenci MP 06-01 i MI 06-01.1. što vi i komisija tumačite, nije zakonita. Vi uporno, da ne kažem autistično, tvrdite da je uslov za polaganje gore navedenih licenci visoko obrazovanje od 300 bodova na akademskim i strukovnim studijama. Naravno da to nije tačno to svi u ovoj zemlji znaju. Vi urušavate pravni poredak Srbije. Svi dobro znamo da su ekvivalent akademskom masteru (od 2005) - osnovne studije (do 2005) kao da su ekvivalent master strukovnim studijama (koje su nastale 2017) - specijalističke strukovne studije 2. stepena (koje su postojale od 2005 do 2017).
      Ličnog sam mišljenja kao i većine građana Srbije da vi u Komori pokušavate da van stroja stavite stotine spec.struk.inž. na studijama 2. stepena i da ne dobiju licencu i tako tržište a i zaradu zadržite za sebe.
      O ovom će uskoro biti obavešteni i mediji i nadležni organi i celokupna javnost Srbije.
      Prvo sam mislio da je glupost i neznanje u pitanju ali sada sam ubeđen da je to pefidan pokušaj urušavanja poredka u Srbiji.
      Hitno obustavite kampanju protiv ovih ljudi i dovedite se pameti, jer ćemo tražiti vašu materijalnu, moralnu i krivičnu odgovornost kao i da vam se oduzmu licence!''
      Kolega Nenade, ovaj majl sam uputio gore navedenoj gospođi, koja Vam je uputila onakav odgovor. Moramo istrajati do kraja a pogotovo Vi o čijoj se ''koži'' direkto i radi. Mi kolege smo tu da podržimo Vaše napore da do kraja i zato morate biti uporni. Obaveštavajte nas o detaljima delovanja kako bi bili u toku i preudpredili Komoru da nanose još svim ostali kolegama sa 7.1 stepenom stručnosti a nisu ni MAS ni MSS. Živeli!

      Избриши
  115. Podržavam ovo sve od Nenada što je preduzeo i Anonimusa koji je uputio onoj Baštovanović pisamce...bravo, da konačno bude nešto konkretnije...

    ОдговориИзбриши
  116. Koja licenca je potrebna za merenje otpora uzemljenja kod kućnih instalacija radi priključaka na NN mrežu.

    ОдговориИзбриши

  117. Postovani, da vas obavestim da je Smeits ili Savez inzenjera i tehnicara posle duze prepiske dozvolio da strukovni specijalisti 7.stepena diploma strukovnog specijaliste mas.inzenjera stecena 2015.god. mogu da polazu za poslove rikovodjenja i da smo svrstani isto kao i master.Ako nekoga odbiju poslacu mu moju odluku da mi je odobreno.Ovo se neodnosi na inzenjersku komoru koja nas nepriznaje za licence u rangu sa masterom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман19. март 2022. 16:06

      Поштовани Нешо, био си љут што сам ти се у ранијим препискама и са Тобом био тежак саговорник али морао сам. Нисам могао да Те призовем памети.
      Још тежи саговорник сам био Вашој Комори, СЕТИС-у, Министарствима и Влади.
      АЦО Ј., МИЛОРАДЕ НИКОЛИЋУ и др. видели сте делић дописа које сам упућивао многим Вашим представницима који одлучују о Вашим судбинама. Нисам био ни мало пријатан. Не треба ни Ви да будете пријатни према свима који Вам кроје судбину а немају појма.
      Драго ми је што сам успео да Вам помогнем.
      Али као што сам Вам и рекао: Ви морате да поднесете захтеве за лиценцу, не могу ја јер ја нисам инжењер техничке струке.
      Мислим да сам довео и призвао памети и да су напокон схватили да раде незакониту и криминалну ствар недопуштајући Вам да полажете за лиценцу. Затрпајте их захтевима за лиценце за ''одговорног''!
      Живели!

      Избриши
    2. Анониман19. март 2022. 16:17

      PS
      Види Нешо да сам био у праву, чим си понео захтев - одобрили су ти.

      Избриши
  118. Nenade, pratim povremeno ovde, očekujući neku informaciju a što si preduzeo preko advokata u vezi licenci IKS...Javi

    ОдговориИзбриши
  119. odgovor,
    Podneo sam advokatu (licni prijatelj) svu dokumetaciju i dobio usmeno misljenje da postoji kako on kaze vakum u pravnoj regulativi u nasoj drzavi po ovom pitanju.Objasnjenje je da se ministarstvo saobracaja gradj.i infrastrukture koje je nadlezno za izdavanje licenci i ing.komora pozivaju na pravilnik koji moze da se dvosmisleno tumaci/sto oni i koriste,ocekujem i pismeno misljenje od strane njegove kancelarije pa cu potraziti misljenje drugog pravnika.On se ponudio da podnese sudu u moje ime tuzbu ali uz rezervu da je sve jako tanko.ja nisam pravnik za sada nista idem dalje.

    ОдговориИзбриши
  120. posle duze prepiske smits nas je priznao https://www.smeits.rs

    Полагање стручног испита за природни гас обавља се у складу са одредбама члана 24. став 3. Закона о енергетици („Службени гласник РС" број 145/14) и Правилника о условима, програму и начину полагања стручног испита за обављање послова у објектима за транспорт, дистрибуцију и складиштење природног гаса („Службени гласник РС" број 10/16).

    ЗА ПОСЛОВЕ ТЕХНИЧКОГ РУКОВОЂЕЊА У ОБЈЕКТИМА ЗА ТРАНСПОРТ, ДИСТРИБУЦИЈУ И СКЛАДИШТЕЊЕ ПРИРОДНОГ ГАСА стручни испит могу да полажу лица која имају стечено високо образовање на студијама другог степена (дипломске академске студије - мастер, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије) односно на основним студијама у трајању од најмање пет година, машинске, електро или друге одговарајуће техничке струке и која имају најмање три године радног искуства у струци на пословима техничког руковођења.

    ОдговориИзбриши
  121. http://www.ingkomora.org.rs/strucniispiti/
    po zakonu o planiranju ministarstvo saobracaja gradjevinarstva I infrastrukture
    Ing. komora nas neprizaje pozivajuci se na
    ПРАВО НА ПОЛАГАЊЕ СТРУЧНОГ ИСПИТА
    • Стручни испит могу да полажу лица која имају стечено образовање из одговарајуће стручне, односно уже стручне области на академским, односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима, и која су стекла најмање три године одговарајућег стручног искуства и остварила стручне резултате на пословима из те стручне, односно уже стручне области за коју се у складу са законом и правилником издаје лиценца.
    https://www.smeits.rs/?file=00057
    po zakonu o energetici
    smeits nas priznaju pozivajuci se na
    Полагање стручног испита за природни гас обавља се у складу са одредбама члана 24. став 3. Закона о енергетици („Службени гласник РС" број 145/14) и Правилника о условима, програму и начину полагања стручног испита за обављање послова у објектима за транспорт, дистрибуцију и складиштење природног гаса („Службени гласник РС" број 10/16).

    ЗА ПОСЛОВЕ ТЕХНИЧКОГ РУКОВОЂЕЊА У ОБЈЕКТИМА ЗА ТРАНСПОРТ, ДИСТРИБУЦИЈУ И СКЛАДИШТЕЊЕ ПРИРОДНОГ ГАСА стручни испит могу да полажу лица која имају стечено високо образовање на студијама другог степена (дипломске академске студије - мастер, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије) односно на основним студијама у трајању од најмање пет година, машинске, електро или друге одговарајуће техничке струке и која имају најмање три године радног искуства у струци на пословима техничког руковођења.

    ОдговориИзбриши
  122. da nedbude zabune inzenjerska komora koja izdaje licence nas nepriznaje.

    smeits je nesto drugo i oni nas priznaju to su dve razlicite ustanove u drzavnom sistemu kod kojih se polazu strucni ispiti.

    izvod iz teksta pravilnika ing.komora koja nas nepriznaje a pozivaju se na
    Стручни испит могу да полажу лица која имају стечено образовање из одговарајуће стручне, односно уже стручне области на академским, односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима

    sporno je или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима

    nema propisa ?

    smeits ili savez inzenjera i tehnicar испит могу да полажу лица која имају стечено високо образовање на студијама другог степена (дипломске академске студије - мастер, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије) односно на основним студијама у трајању од најмање пет година, машинске struke.

    mi nismo pet godina ali nas priznaju razliciti pravilnici za dve drzavne institucije strucni ispit masinstvo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. поштовани, морао сам се укључити, како је спорно еквивалент нивоа утврђеног другим прописима, КАКО НЕАМ ПРОПИСА. НОКС је баш тај документ који је утврдио еквиваленцију и упоредну табелу актуелних и квалификација пре усвајања поменутог прописа.

      Избриши
  123. i ja se slazem sa tobom ali se oni u inz.komori neslazu.

    ОдговориИзбриши
  124. То је гдин законска регулатива нема ту не слагања за то се одговара!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Једино ће одговарати ако их ми стиснемо.

      Избриши
  125. За те неписмене,од одсека своје Високе школе тражите потврду о еквиваленцију и на конкурсу је доставите са дипломом,уколико Вам одбију то што Вам законски припада тужба и нема ту много памети.Ствар је до неписмениј правника који су завршили некада по неком закону и остали у том систему или овим новим који су завршили којекуда.Јасно као дан је да се са важећим законом о ВО извршила еквиваленција нивоа образовања и то је све дефинисано и у поменутом закону и о закону о НОКС-у.
    За писмене пише!!!

    ОдговориИзбриши
  126. Мислим да такав документ школе не уздају нити имају право да оне тумаче Закојн о ВО.
    Довољно је то што је Министарство извршило кевиваленцију да је ССС2 (до 2017) 7.1С стручности.
    Али чак ни министарство не поштује своје одлуке и одзакнска акта. Тамо седе зимзелени кадрови још из доба ДСС када је држало Министарство просвете а министри одлазе и долазе и не могу им ништа јер су они листопадни.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Како немају,ја покушавам да ти објасним шта треба да имаш за оне који не знају да тумаче.Правно нам припада не може нико ником одузети стечена права а тамо где су неписмени морате пресавити табак,зна се ко врши еквиваленцију,знам да је Министарство просвете ужас и да њих треба да убеђујемо за оно што они уређују!!!

      Избриши
    2. Друже Јеротије обзиром да радим као инспектор 27 година, веруј ми да знам да нико не може да тумачи законе осим министарства које је надлежно или евентуално Влада. Права нам припадају, као што кажеш али прави пут је описао БРАНКО у коментару а и ја Вам пишем о томе нон-стоп АЛИ ВИ никако да партиципрате за лиценце (пожељно масовно) и да уложите правни лек уколико не остварите право а потом и све друге правне заштите које постоје.

      Избриши
  127. Поштоване Колегинице и Колеге,
    лично као у осталом и сви Ви, на овом форуму, мислим да нама струковним специјалистима са 2. степеном ВО, припада право да полажемо стручни испит за добијање лиценце за одговорног Пројектанта, али једно је оно што мислимо, шта је праведно а друго је је шта је у ствари правно коректно. Мишљења сам да свако од нас, као први корак, а било би добро да то буде што више заинтересованих Колегиница и Колега поднесемо писани Захтев за полагање стручног испита, они ће нас како сада стоје ствари одбити, али то морају да ураде у писаној форми и да наведу зашто нас одбијају, као и Законске прописе на које се позивају у својој одлуци. На основу тог документа, Решења о одбијању или ти одбијенице, можемо да ангажујемо компетентног правног саветника, који се пре свега бави уже овом облашћу права, који ће желети да уђе у суштину проблема, на основу чега ће дати своје мишљење и који ће у наше име поднети основану тужбу суду. Проблем са нашим правним системом је што није као англосаксонски, где на основу једне позитивне пресуде у нашу корист, можемо сви да се позове на исту и да се донесе позитивна одлуке у корист свих осталих. Претпостављам да када би неко од нас добио позитивно судско мишљење, да би његовим прилагањем надлежном Министарству оно то прихватило и донело ново тумачење у коме би нама ССС 2. степена ВО било омогућено да подносимо Захтев за полагање стручном испита за одговорне Пројектанте као они који имају МСС. Наравно могућ је други сценарио у коме би била игнорисана одлука суда, тада се наравно отварају други правни лекови којима бих натерали да прихвате позитивну одлуку суда. Имајући у виду стање нашег правосуђа, за све наведено треба имати пуно стрпљења и времена, пре свега упорности, а богами и новца. Да ли ми то заиста и можемо...?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Тако је Бранко. О томе Вам и пишем све време на Блогу. Морате поднети захтеве. Ја не могу јер нисам Ваш колега и не припада ми никаква лиценца. Можда буде позитиван одговор а можда и ћутање администрације се догоди а можда Вас и одбију. Као што рече колега Бранко, будите стрпљиви и предузимајте све правне лекове који су Вам на располагању. Али молим Вас за почетак:
      ПОДНЕСИТЕ ЗАХТЕВЕ ЗА ОДГОВОРНОГ.
      PS
      Ја сам сигуран да су ССС 2. степена 7.1С степен стручности, као и што је министарство рекло и да нам морају припадати иста права као и свим 7.1С стручњацима сада или у будућности како год се звали (СУПЕР, ЕКСТРА или МАСТЕР СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ). НАЗИВ НИЈЕ БИТАН НЕГО НИВО И СТЕПЕН ОБРАЗОВАЊА. Узмите за пример да неко из друге земље дође са неким звањем и да га изједначе са 7.1С степеном стручности, наравно да и он има право да партиципира и оставари лиценцу за одговорног ма како се тамо и у тој земљи звало његово звање. Једино ми је жалосно што ће те будале из Коморе проћи не кажњене и ја бих на Вашем месту поднео и тужбу поименце свим тим ''експертима'' због наношења писхичке боли и неостваривања Уставом загарантованих права сваког грађанина Србије.

      Избриши
  128. Postovani,
    Imam zavanican odgovor od ing.komore da sam odnijen za licencu sa diplomom strukovnog specijaliste stecene 2015.god za projektovanje sa obrazlozenjem imate odgovor vec sam pisao o tome .Podneo sam ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture zvanican dopis da nam odgovore jer oni izdaju licence za projektovanje predsednik komisije je prof.dr. Aleksandar Petrovic. Ovo su adrese pa pisite i vi...
    Александра Дамњановић
    Државни секретар
    011/3614-652
    aleksandra.damnjanovic@mgsi.gov.rs
    Милана Ракић
    Државни секретар
    011/3616-613
    milana.rakic@mgsi.gov.rs

    Државни секретар
    011-3610-972
    enes.buhic@mgsi.gov.rs
    ПРИТУЖБЕ НА РАД ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА
    prituzbanaraddrzavnihsluzbenika@mgsi.gov.rs

    Cim dobijem odgovor obavesticu vas, prilozio sam i odgovor o ekvivalentu diplome od ministarstva prosvete....direktan telefon za izdavanje licenci za inzenjere je 011/3616304 u ministarstvu pozovite ali direktan odgovor necete dobiti...ovo sam uradio na predlog mog advokata.

    ОдговориИзбриши
  129. Друже извини молим Те а како гласи одговор? Буди љубазан па нам парафразирај одговор или нам скенирај писмено које су ти доставили и који су ти правни лекови и да ли си их користио? Не видимо никакав одгвор на твој захтев за лиценцу који си прописино предао са уредно плаћеним таксама??? Нећемо никога да зовемо ни да пишемо мејлове нити они нама. Хоћемо да видмо одгвор који си добио на твој захтев за издавање лиценце. Надамо се да си стварно поднео затев и да је званично заведен под редним бројем у Комори и да си уредно платио таксу за издавање лиценце? Надамо се да си уложио жалбу на њихово решење којим су те одбили како би уколико те и другостепени орган одбије могао да поднесеш тужбу. Јави докле си стигао са правним лековима. Немој да се увредиш али не желимо да се дописујемо мејловима са било ким нити да их зивкамо телефонима. Задњи пут кога сам зивкао телефоном је било пре 20 година то је моја бивша девојка тј. садшња супруга а не желим да да се женим поново па макар то била и државна секретарка у одлазећој Влади па и да је поново реизаберу.

    ОдговориИзбриши
  130. Povodom Vašeg podnesenog zahteva u vezi dobijanja licenci MP 06-01 i MI 06-01.1. kosultovali smo Komisiju za polaganje stručnog ispita I izdavanje licenci za stručnu oblast mašinsko inženjerstvo, užu stručnu oblast termotehnika, termoenergetika I procesna tehnika.
    Komisija je mišljenja da ne ispunjavate uslov za izdavanje licenci MP 06-01 i MI 06-01.1. jer je za izdavanje navedenih licence potrebno da imate visoko obrazovanje iz pripadajuće stručne oblasti, na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB.


    S poštovanjem,
    Gordana Baštovanović
    Šef Stručne službe za poslove matičnih sekcija, stručnih ispita i usavršavanja

    Inženjerska komora Srbije
    Beograd
    Bulevar vojvode Mišića 37
    Tel: + 381 11 655 7419
    gordana.bastovanovic@ingkomora.rs

    ОдговориИзбриши
  131. nema tu drugostepene komisije licence izdaje ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture tel 011/3616304 pitaj nije skup razgovor a izvrsni organ je ing.komora.napisi slobodno nemoras da se zenis drugi put dobices isti odgovor kao i ja sve je uplaceno ali novac za licencu odgovornog projektanta ti nece vratiti sa usmenim objasnjenjem da niste imali pravo da aplicirate za licencu sa referencama za odg.projektanta sa zavrsenim strukovno specijalistickim studijama masinskog inzenjera stecene 2015/godine uz gore navedeno objasnjenje.najbolje ces se uveriti ako sam pozoves pitaj neujedaju vrlo su ljubazni...nece ulaziti u dubju raspravu nemoras meni verovati veruj sebi pozovi pa pitaj.

    ОдговориИзбриши
  132. Bravo, Nenade i hvala na objavi... a inače, opet se oglašava ovaj anonimni podrugljivo i zajedljivo, to je isti lik što se pravi pametan odavno i sve nas savetuje i provocira!

    ОдговориИзбриши
  133. У реду је да Комисија сматра да не испуњаваш услов за ту лиценцу АЛИ, АЛИ председник комисије мора да донесе АКТ (решење, најчешће је тако по ЗУП-у) којим те одбија `и где ти оставља рок за жалбу.
    Ово је курвањски с њихове стране јер хоће да те секивирају. Aли већ си ангажовао адвоката па пресавији табак па их тужи.
    Када су тако љубазни и фини молим Те назови их поново и реци им да ти донесу акт којим те обдијају а не такву жврљотину на коју немаш право жалбе. Без обзира како ви сви мене коментарисали ја сам учиунио и још увек чиним много да нашу ствар, било то вама видљиво или не.
    PS
    Тако је Ацо. Ја вас Крстим а ви прд...!
    Не правим се паметан, такав сам се родио.

    ОдговориИзбриши
  134. U odgovoru IK (Nenad 12. април 2022. 18:30) piše:

    "Komisija je mišljenja da ne ispunjavate uslov za izdavanje licenci MP 06-01 i MI 06-01.1. jer je za izdavanje navedenih licence potrebno da imate visoko obrazovanje iz pripadajuće stručne oblasti, na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB."

    A u Pravilniku piše:
    "... na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB ili ekvivalentnog nivoa utvrđenog drugim posebnim propisima…"

    Iz ovoga se vidi kako IK ne sprovodi zakonsku regulativu ove zemlje. (O ekvivalentnom nivou sve je već rečeno i sve je jasno pa ne bih ponavljao ovde).
    Da li IK to namerno radi po svome ili po nalogu Ministarstva građevine ili po molbi Visokih škola (zbog naplate još 1 godine za master školovanje) ne znam ali ovo je stvar za pravnike jer samo oni mogu ovo da isteraju do kraja.

    ОдговориИзбриши
  135. Тај референт и та Комисија не раде по закону а и скривају се од иза некаквих дописа. Ја 27-година радим као инспектор и знам како мора да се општи са странкама у поступку. Није битно да ли остварују права или их не могу да остваре, орган или организација коју је основала држава мора да поштује Устав и ЗУП и мора да има двостепена правна заштита. Мора да предесеник комисије донесе АКТ којим ти нешто не одобрава и да ТИ ОБДАЦИ ПРИЈАВУ ЗА ЛИЦЕНЦУ и да имаш право жалбе.
    А колега Анониман13. април 2022. 09:29 је у праву што се тиче екививаленције не треба ништа ни коментарисати. Али то је већ криминал и у Министрству просвете и у Комри инжењера и у Министрарству здравља и Комори МСЗТ. Багра је то свуда. Не постоји казна за то што раде или не раде како треба. Управни Суд је као сада тобоже претран са приговорима на изборима због рокова и не може да решава ни предмете који су стари 2 године и више. Све је то стока. Неће нико да ради посао за који је плаћен.
    Ево један хипотетички пример али који можда већ и постоји у пракси: странац из неке НН државе заврши неке струковне НН студије (негде у Африци, Азији, којекуде...) које су сличне нашем МСС и држава му призна те еквиваленцију МСС и нпр. он може да оствари сва даље права. А ми који имамо студије 2. стпена ма ССС студијама до 2005 године у истој држави и који смо исти ниво и подниво студија као МСС нама не дају да остваримо права. Само се се министри мењају, систем се не мења, они још нису обавештени да Војислав др Коштуница није председник. А и шта их брига, видеће и овим министрима леђа и наставити некажњено да крше Устав и зконе наше земље.

    ОдговориИзбриши
  136. Можда треба да полажемо стручни испит за одговорног Пројектанта у Црној Гори, тамо дозвољавају да они који завршили ССС другог степена (VII1) да полажу и добију лиценцу одговорног Пројектанта, па да онда лиценцу нострификујемо у Србији.

    ОдговориИзбриши
  137. Ako ti nedozvoljavaju polaganje, onda ti je neće ni nostrifikovati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. То је све хипотетички и ок је (ако дозвољавају).
      А нострфиковаће ти документ -лиценцу јер то нема везе са дипломом и биће валидан. Па долазе стотине инжењера по Србији из 20 земаља и имају свакојаке лиценце. Ако њихова важи важиће и ова из Ц.Г.

      Избриши
  138. Poslao zahtev za informacijom ing.komori Crne Gore.Cekam odgovor.
    Hvala Ranko.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja se sećam se da je nekoliko njih iz CG bilo sa mnom na spec.studijama u Srbiji, oni su i tad govorili da im sleduju licence odg.projektanata i da im direktno priznaju bez nostrifikacije, jer su državljani CG... nekako mi se čini da je ovo katastrofa, sad mi aj u CG pa ovde kroz nostrifikaciju! Bruka šta nam klovnovi ovde rade, al neće večito moći...

      Избриши