недеља, 19. фебруар 2017.

ОБРАЋАЊЕ УДРУЖЕЊА СТРУКОВНИХ СПЕЦИЈАЛИСТА ЧЛАНОВИМА И ОНИМА КОЈИ ЈОШ УВЕК НИСУ ТО ПОСТАЛИ

Поштоване колегинице и колеге струковни специјалисти,

Почела је још једна нова година, пуна надања да ће се стање у погледу поштовања законских прописа и уважавања наших диплома, побољшати и покренути са мртве тачке.

Овом приликом желим да вас обавестим о неким активностима које је Удружење покренуло и шта је то што је планирано да се одради у наредном периоду.
Извињавамо се што се до сада нисмо јављали и обавештавали вас о покренутим стварима, послатим дописима, одговорима надлежних и слично. Разлози су оправдани и објективни.

С обзиром да вам је према нашој евиденцији послат неки сличан маил, негде јула месеца, од тада су се издешавале неке ствари о којима сте имали прилике да се информишете путем нашег блога


и Фејсбук странице


Молимо вас да свакодневно посећујете поменуте линкове (страницу и блог) јер ће те тако бити у току, с обзиром да овакве извештаје не шањемо често и да се скоро свакодневно појављују одређене новине (правилници, закони, одговори од надлежних) и да ће те моћи правовремено да реагујете и да се заштитите од несавесног пословања ваших претпостављених и државних органа.


После летње паузе, Удружење је наставило борбу са представницима Мин. просвете у погледу Нацрта Националног оквира квалификација Србије и фамозног покушаја да се спец. струк. студије сврстају у неки нови 6.2 подстепен, ниже од мастер струковних и академских студија. Послали смо дописе на више адреса надлежних у министарству, омбудсману и медијима.
Медији су као и раније остали глуви за наше проблеме, те вас овом приликом молимо да уколико неко има неке контакте у медијима, да УО некако повеже са истим како би наши проблеми били присутнији у јавности.
Слали смо дописе, и један смо добили сасвим штур одговор који ћете видети у прилогу. Пошто смо незадовољни одговором, поново смо упутили дописе и опет добили исти одговор без посебног појашњења и са чињеницама које су већ познате. Приметили смо да министарство не интересује шта желимо да им појаснимо и да мисле да су у праву. Тражили смо два пута писмено, састанак са министром и надлежнима из сектора за високо образовање како би понудили договор и евентуално, уколико не желе да одустану од тог 6.2 степена, да бар објаве решење по ком би сви стрзк. спец. у правима и степену били изједначени са мастер студијама. Међутим, још увек нисмо успели да одемо на такав састанак. Не одустајемо и опет смо послали допис, лобирамо телефонским путем, тако да очекујемо неки скорашњи састанак.
Сигурно да Закон о НОКС-у и сам НОКС још увек неће бити усвојени, с обзиром на изборну кампању, тако да се све то одлаже до даљњег.
Очекујемо ускоро објаљивање новог предлога Закона о високом образовању, те ће Удружење сигурно учествовати у корекцијама (уколико буду биле потребне), јавним расправама и слично. Питање је да ли ће због кампање и то бити померено. 

У контакту смо са КАССС-ом и очекујемо ускоро састанак са њима како би заједнички дефинисали проблеме и направили акциони план за решавање проблема специјалиста.

Настављамо и даље притисак на Министарство просвете, у контакту смо са представницима Националног савета за високо образовање.

ПРАТИТЕ НАШ БЛОГ И ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ И БУДИТЕ У ТОКУ СА АКТУЕЛНИМ ДЕШАВАЊИМА ЈЕР ТАМО УДРУЖЕЊЕ КАЧИ ДОПИСЕ; ОДГОВОРЕ ОД НАДЛЕЖНИХ И СЛИЧНО:

Овом приликом обавештавамо и молимо чланове који желе и имају потребу да се активније укључе у рад Удружења и Управног одбора, да се јаве маилом ради договора са члановима УО. Удружењу су потребне колеге које желе да се укључе у рад дописима, предлозима, учествовањем на састанцима са надлежнима, јавним расправама и слично. Од вас очекујемо да сте комуникативни и нформисани о проблематици специјалиста. Постаните део тима.
Очекујемо ваше пријаве! Наредних месеци нас очекује и Скупштина Удружења.

2 коментара:

  1. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши