Kontakt

34 коментара:

 1. Алтаир, не ради блог! Шта се дешава! Не виде се коментари и др.!

  ОдговориИзбриши
 2. Otvoreni su i facebook i twiter nalozi

  facebook> Specijalističke strukovne studije
  twiter:
  https://twitter.com/specijalistike

  ОдговориИзбриши
 3. U toku je rasprava nacrta zakona o uređenju prostora i izgradnji koji je okačen na sajtu Ministarstva građevine www.mgu.gov.rs/‎

  ОдговориИзбриши
 4. 4.1. Одговорни пројектант
  Члан 194.
  Одговорни пројектант може бити лице са стеченим високим образовањем одговарајуће
  струке, односно смера, на академским студијама другог степена (дипломске академске
  студије – мастер, специјалистичке академске студије) односно на основним студијама у
  трајању од најмање пет година и лиценцом за пројектовање.

  ОдговориИзбриши
 5. Svaka čast za blog! Trebalo bi izvršiti pritisak na nadležne da se što pre uvede red u postojeće stanje. Isuviše dugo traje.

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман09. јун 2014. 14:06

  Postovani,

  izvinjavam se unapred ako postavljam vec postavljeno i objasnjeno pitanje ali bih zelo da dobijem direktan odgovor. Da li je iice koje završi specijalističke strukovne studije koje stiče stručni naziv specijalista (sa naznakom zvanja drugog stepena strukovnih studija iz odgovarajuće oblasti) Professional Master iz odgovarajuce oblasti i kako glasi skracenica za vec pomenuto?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман09. јун 2014. 15:55

   Ja znam stotine kolega I koleginica koji su završili spec. struk. studije. U Zakonu o visokom obrazovanju ne postoji univerzaln naziv kao što je Professional Master. Postoji skraćenica spec. koja se stavlja ispred strukovnog naziva. To je bar svima poznato. Jedino su koleginice i kolege na specijalističkim strukovnim studijama na Medicinskom fakultetu zamajavali da su Professional Master I dali su im tobože 120 bodova ali nazivim je I dalje spec. struk. med. sestra. Naravno 2 godine su smislili da bi svi profesori na Medicinskom fakultetu imali tezgice a ne da bi neko dobio Professional Master.

   Избриши
 7. Анониман09. јун 2014. 16:22

  Hvala na komentaru i odgovoru.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман10. јун 2014. 08:23

   na engleskom prevodu moje diplome pise: " specialist professional engineering of........." ili skraceno " spec. b. appl. sc. in ......" znaci nema master.

   Избриши
  2. Анониман10. јун 2014. 13:07

   " spec. b. appl. sc. in ......" -- šta je ovo "b." ??? -- da nije bachelor?

   Избриши
 8. Анониман10. јун 2014. 13:34

  nije,nego znači bezveze...

  ОдговориИзбриши
 9. Анониман10. јун 2014. 15:18

  A dje si prevodio diploma? Ko ti je prevodio diploma? Ja nisam video niti jedan dodatak diplome na engleskom jeziku da je idat u zemlji? Normalo je da ako prevodiš: spe. struk. studija .. inž - da će da glasi spec. b. apll.sc. ... ing. ili slično. To zna I gugl translejt! Professional master ne postoji kod nas. Spec. strukovne studije su u rangu budućeg strukovno mastera (professional master) kao što su OSNOVNE studije (pre 2005) izjednačene sa akademskim masterom.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман10. јун 2014. 18:35

   moja V.T.S. Novi Sad uz srpski daje diplomu i dodatak na engleskom. tako da sam vam napisao kako izgleda na engleskom, e sad da li je to bukvalni ili zvanicni prevod to ne znam.

   Избриши
  2. Анониман10. јун 2014. 22:13

   OK ali tvoja škola je V.T.Š.S. To je korektan prevod ali samo prevod jer u Zakonu o visokom obrazovanju ne postoji skraćeni naziv na engleskom jeziku! To je samo prevod i ništa vise. Objasnio sam ti u predhodnom komentaru.

   Избриши
 10. Анониман11. јун 2014. 21:44

  Pošto vidim da ima dosta specijalista strukovnih studija,koje ja treba da završim, da li neko ima skeniranu diplomu spec struk.studija da okači na sajt,ovaj ili neki drugi (ostavi link), Ime neka obriše i ostale lične podatke.
  Unapred zahvalan kolega.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман11. јун 2014. 21:58

   Nema potrebe da to neko radi. Obrazac je jednistven I stampa ga Topcider. Ukucaj na gugl I nesto ce izaci.

   Избриши
 11. Postovani,
  da li znate nesto o tome kada bi mogle da se uvedu master stkovne studije?
  Na sajtu 24sata ima nesto o tome,ali on je vise informativnog karaktera,nigde nisam pronasla te informacije,osim ovde http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/sta-izmene-zakona-donose-studentima-pet-ispitnih-rokova-vecitima-rok-do-2016-godine/141107.phtml.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман29. јун 2014. 00:36

   Молим Вас немојте да нас оптерећујете са нечим непостоји! Овде се боримо за права струковних специјалиста! А једног дана ако буде струковних специјалиста и ако они буду имали сличне проблеме нека узму нашу мустру и нека се боре! Овде решавамо судбину 10000 струковних специјалсита (који су завршили или завршавају). Молим Вас немојте да причу пребацујете на други колосек који нема везе са нама (тобоже струковни мастер који једног дана који треба да заживи). Отворите блог о струковном мастеру и пишите унапред оо њима и њиховим проблемима али немојте нас замарати са нечим што не постоји!

   Избриши
  2. Анониман11. јул 2014. 12:21

   Poštovani Anoniman,
   nije mi jasno zašto se nervirate i zvučite ljuto. To praćenje ovog bloga čini neprijatnim, stoga vas molim za smireniji ton.
   Pitanje o strukovnom masteru i jeste pitanje o strukovnim specijalistima, obzirom da oni treba da nastave školovanje u tom smeru. Ukoliko se akredituju master strukovne studije automacki bi trebalo da budu priznata prava i specijalista i mastera.
   Akreditacija master programa strukovnih studija, problem nas specijalista strukovnih studija čini aktuelnijim i vidljivijim. Dakle, ako se akredituju master struk. studije automacki se moraju, prethodno priznati, na svim nivoima, specijalističke. Dakle, pitanje je relevantno i veoma važno.

   Избриши
  3. Анониман11. јул 2014. 14:39

   Поштовани Анониман11. јул 2014. 12.21,
   све ми је јасно када си два пута у твом тексу написао АУТОМАЦКИ и немам намеру да таквима објашњавам. И мени се омакне да изоставим слово или два али то је ''lapsus calami''. На жалост постоји и ''lapusu mentis''.
   PS
   И како онда да не будем љут и да имам смиренији тон?

   Избриши
 12. Cao. Zavrsio sam specijalisticke studije drugog stepena u Beogradu na geodetskom odseku za geodeziju i geoinformatiku. Interesuje me kako mogu doci do lecence (i koje) i koji su uslovi? Hvala na odgovoru

  ОдговориИзбриши
 13. I mene interesuje za masinstvo, ali posto tek zavrsavam za par meseci jos se nisam raspitao. Ovo je prava adresa; http://www.ingkomora.org.rs/licence/?id=izvgeod_spec

  ОдговориИзбриши
 14. Poštovani,
  Imam konkretno pitanje i nadam se da ćete mi u najkraćem roku dati odgovor,mislim na Udruženje strukovnih specijalista pošto je ovo sveža tema.
  Da li imate neki dokument kojim se potvrđuje dogovor sa sastanka gde je EPS kao firma prvi priznao strukovne specijaliste kao VII1 stepen? Vrlo mi je bitno pošto ja radim u EPS-u i završila sam specijalističke strukovne studije.Hvala.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. pogledaj Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u ODS od 1.12.2015

   Избриши
  2. http://specijalisticke.blogspot.rs/2015/04/pravilnik-o-organizaciji-i.html

   Избриши
  3. Не могу да верујем да ТИ радиш у ЕПС и питаш нас што не радиш у ЕПС?!? Стварно мислим да таквим ликовима као што си ти и НЕ ТРЕБА да признају ССС!!!!
   Уместо да си ти та спона између нас и руководства и синдиката ЕПС-а, ти као неки папак са стране питаш нас шта се дешава код тебе у фирми!!!???
   Скандал!!! Страшно!!! Није ми добро!!! Волео бих да си колега неких наших непријатеља а не наш колега!!!

   Избриши
  4. Smirite strasti! Koleginici savetujem da pogleda pravilnik EPS-a koji je naveden.

   Избриши
  5. Slušajte me...prvo ton razgovora pojedinih ovde nije lep i odmah je napadački a za tim nema potrebe.Postoji razlog zasto sam vas ovo pitala.Taj Pravilnik se prosto krije i rukovodstvo neda da se do njega dodje.E tu nastaje problem sto i ja moram da vodim bitku sa njima.Zasto odmah nekoga nazivate PAPKOM.Niti znate situaciju u firmi a odmah ste spremni da skacete i tako nastupato,pojedinci naravno-E tO JE STRASNO a ne moje lepo pitanje koje sam postavila da bih nekako dosla do nekog papira da im nabijem na nos.A ti Anonimni odmah me svrstavaj u neprijatelje pre svega to nije lepo sa tvoje strane.Hocu da zajednicki dodjemo do razresenja problema.Udruženje sprecijalista je bilo na sastanku sa ljudima iz EPSa koliko sam procitala ovde i kazu da je EPS prvi koji je to usvojio...JA VAS PITAM DA LI NEKO IMA TAJ ZAPISNIK SA TOG SASTANKA da im gurnem pod njuske jer me ubedjuju kako smo mi VI2 stepen.Kakav bre VI2...I ja se zovem NataŠa.

   Избриши
  6. 100 ljudi 100 ćudi koleginice, ali momku definitivno fali malo lepog obrazovanja i taktike-suviše je naporan.
   Imaš Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova u JP EPS od 15.6.2015 i imaš Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova u ODS od 1.12.2015 u kojima je ispoštovan Zakon o visokom obrazovanju (1., 2. i 3. stepen visokog obrazovanaja, VII stepen je izjednačen sa 2.stepenom VO) i u pravnim/HR službama ih moraju imati. A zapisnik ti i ne treba, treba ti Pravilnik, diploma i Zakon o evidencijama u oblasti rada pa pravac u kadrovsku da ti upišu stepen stručne spreme.

   Избриши
 15. Poštovana Nataša ,
  Sa zakašnjenjem od 10 meseci sam pročitao Vaše pitanje. Odgovor je jednostavan . Svaki dokument u vezi sa zaposlenima dobija i sindikata tako da Vam oni mogu dati dokument. Ukoliko je predsednik sindikata “bagra” pa se zalaže za interese poslodavca a ne zaposlenog od koga dobija dosta para a tek o parama koje su mu na raspolaganju da troši kako mu volja da ne pričam. Ako ne dobijete od njega, to Vam je član 53. Pravilnika o ...
  Ako ništa ne nađete ostavite e mail na koji mogu da Vas kontaktiram.
  Pozdrav ,

  ОдговориИзбриши
 16. Poštovana Nataša ,
  Sa zakašnjenjem od 10 meseci sam pročitao Vaše pitanje. Odgovor je jednostavan . Svaki dokument u vezi sa zaposlenima dobija i sindikata tako da Vam oni mogu dati dokument. Ukoliko je predsednik sindikata “bagra” pa se zalaže za interese poslodavca a ne zaposlenog od koga dobija dosta para a tek o parama koje su mu na raspolaganju da troši kako mu volja da ne pričam. Ako ne dobijete od njega, to Vam je član 53. Ako ništa ne nađete ostavite email da Vas kontaktiram.

  ОдговориИзбриши
 17. Анониман03. мај 2017. 12:04

  Јавни позив за учешће у јавној расправи о Нацрту Закона о високом образовању
  Министарство просвете, науке и технолошког развоја позива све грађане као и стручну јавност да се упознају са текстом Нацрта закона о високом образовању, као и да дају своје предлоге и сугестије.
  Јавна расправа спровешће се у периоду од 3. до 23. маја 2017. године.

  ОдговориИзбриши