понедељак, 3. октобар 2022.

POPIS 2022

 Poštovane kolege,

zbog obaveza nisam u mogućnosti da kvalitetno i redovano upravljam blogom, pa ako ima zainteresovanih neka mi se jave na email specijalistickestrukovne@gmail.com da im otvorim autorski nalog.

 

Problem:

Opet imamo problem sa Republičkim zavodom za statitstiku koji uporno ignoriše postojanje Specijalističkih strukovnih studija 2. stepena i nema nas u ponuđenim odgovorima. 

Ovo može imati dalekosežne posledice jer će drastično umanjiti broj Specijalističkih strukovnih studija 2. stepena

Pitanje na popisu

 

Kako se preti kazanama za neistinite podatke u popisu,a i ko zna kave poseldice može imati nepostojanje SSS2 u popisu mislim da je potrebno da podignemo malo "prašine". 

Šaljite medijima i svima koji vam padnu napamet. 

Za početak sam na stat@stat.gov.rs poslao email sledeće sadržine

 Poštovani,

Molim Vas za informaciju šta da odgovorim na pitanje br 15. (Najviše završena škola).
Naime završio sam Specijalističke strukovne studije 2.stepena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RSˮ, br. 76/05, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 68/15, 87/16 i 88/17), međutim Specijalističkih strukovnih studija 2.stepena nema u odgovorima pa Vas molim za pomoć i pojašnjene šta treba zaokružiti.

A dobio odgovor od nekog ko je u Zavodu za statistiku odgovoran za statistiku u obrazovanju da :

Prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju od 2021.godine ne postoji taj stepen studija . Od 2018. godine je taj stepen studija prebačen u studije I stepena, pa odgovara šifra 12.

 Studije prvog stepena su:

1) osnovne akademske studije;

2) osnovne strukovne studije;

3) specijalističke strukovne studije.

Studije drugog stepena su:

1) master akademske studije;

2) master strukovne studije;

3) specijalističke akademske studije.

Studije trećeg stepena su doktorske akademske studije.

Pozdrav,







91 коментар:

  1. Poštovane kolege i koleginice ja sam im dopise u vezi ove problematike slao pre mesec i dva dana i bili su drski i odgovorili da imamo gde da iskažemo struku. Očigledno je da neznalice urušavaju pravni poredak zemlje. Pisao sam najviši funkcionerima Zavoda za statatistiku ali nezuspešno. To jedino izgleda mora g.....a motka da se uzme u ruke. Drugačije ne vredi.

    ОдговориИзбриши
  2. Ustvari našo sam čitav tekst koji sam poslao na 2 adrese za коме: Ljiljana Djordjevic ,
    Aleksandra Danilovic
    датум: 26. 6. 2022. 08:52
    наслов: http://noks.mpn.gov.rs/sr_lat/uporedna-tabela-nivoa-kvalifikacija-i-vrsta-obrazovanja/
    i glasi: Поштоване колегинице,
    обзиром да има преко 10.000 становника Србије који су завршили специјалистичке струковне студије 2. степена по Закону о високом образовању до 2005. године (па до 2017. године) имају 7.1 степен стручности молимо Вас да их разликујете од специјалистичких струковних студија 1. степена стечених по Закону од 2017. године (а који важи и данас) а који су 6.2 ниво високог образовања.
    Само је назив (звање) исти а суштински је разлика.
    Као и дипломирани до 2005 који су у рангу 7.1 и дипломирани после 2005 који су 6.2 степен стручности којима је једино назив (звање) исти.
    Надам се да разумете о чему причам и зато Вам достављам и аргументацију како би исправили Ваше табеле које су нетачне и некоректне према више од 10.000 становника Србије. Уколико се будете ангажовали, ови људи неће бити статистичка грешка а мишљења сам да ако се неки посао ради (а поготов тако велики и одговоран) да треба бити прецизан и тачан а не одокативно и шацометријски одређивати ниво образовања грађана Србије него у складу за законима и Уставом наше земље.
    С поштовањем
    ETO VIDELI STE KADA SAM JA REAGOVAO, PRE 4 MESECA I NIŠTA NISU PREDUZELI. ZATO SAM I REKAO ONO U VEZI MOTKE. NE VREDI DRUGAČIJE. NEMA NAS NI U POPISU, ZNAČI NI NE POSTOJIMO! A GRAĐANI MOGU DA SE IZJAŠNJAVAJU DA SU MARSOVCI A MI NE MOŽEMO DA BUDEMO ONO ŠTI JESMO 7.1S STEPEN STRUČNOSTI!
    NEČUVENO! STRAŠNO! JUŽNI SUDAN JE ZA NAS POJAM!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. javi mi se na email specijalistickestrukovne@gmail.com pa ces postati autor na blogu. Posebno je potrebno neko od kolega koji je u toku sa licencama da se javi i animira zajednicu.
      Od drugih nama vajde, samo smo mi tu : )

      Избриши
    2. Жао ми је колега ја сам покушао да укажем запосленима у Заводу за статистику благовремено пре 4 месеца. То су монструми вишеглаве аждаје у друштву која ординира нешто више од 20 година. Само мењају дресове. Морамо изаћи у медије и прозвати их. СВЕ!
      И монструме у Комори инжењера и монструме у Комори медицинских сестара и монструме у министарству просвете и монструме у Заводу за статистику...
      Монструми се множе и шире.

      Избриши
  3. Postovana,

    Hvala Vam na brzom i jasnom odgovoru koji ste mi prosledili sta streba da zaokruzim na popisu stanovnistva (zakonom definisana obaveza da se popisivacu daju tacni podaci o nivou obrazovanja).

    Vi ste mi odgovorili da zaokruzim odgovor br.12 kao studije I stepena u prilogu Vas odgovor.

    U skladu sa odgovorom od strane Ministarstva prosvete u prilogu br.2 moja diploma o zavrsenim specijalistickim strukovnim studijama je ekvivalent master diplomi II stepena po tada vazecem zakonu i da zadrzavam pravo na njeno koriscenje kao i po NOKS uporednoj tabeli o nivou kvalifikacija.

    Kako bih uspesno obavio moju gradjansku duznost i obavezu vezanu za tacnost popisa za 2022.godinu molim da jos jednom razmotrite moj zahtev kako da popunim tabelu o stecenom obrazovanju koju ste vi u odgovoru spustili sa II stepena visokog obrazovanja na I stepen visokog obrazovanja.

    Unapred zahvalan na Vasem odgovoru a sve u cilju da se tacno obavi popis stanovnistva REPUBLIKE SRBIJE.

    poštovani gospodine ,



    Sadržaj modula o obrazovanju u popisnici je napravljen u skladu sa važećim Zakonom o visokom obrazovanju. Na osnovu tog Zakona sam Vam odgovorila u prethodnom mejlu. S obzirom na to da ste dobili tumačenje od Ministarstva prosvete, nauke I tehnološkog razvoja, možete postupiti prema njihovom tumačenju. U svakom slučaju, popisivač će upisati odgovor koji mu Vi kažete, odnosno kako se Vi izjasnite.



    Srdačan pozdrav,

    Sunčica Šestić

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "U svakom slučaju, popisivač će upisati odgovor koji mu Vi kažete, odnosno kako se Vi izjasnite." -- bez komentara, vrh. Pa što mi onda oduzimaju vreme za popis. Ili sutra će da kažu, pa ovih sss2 i nema, daj da ih obrišemi skroz.

      Избриши
    2. Пописивач нема где да нас упише јер не постоји та рубрика! Нас нема као што и видите у Анкети на питању о завршеној школи!
      Мислим да не давите пописивача и да се упишемо у рубрику 14 јер пописивачи су ''боранија'' и њих нико ништа не пита. Немојте давит ''боранију''!
      Чак не постоји ни РУБРИКА на крају да се да неки ПРЕДЛОГ или ПРИМЕДБА или МИШЉЕЊЕ где би могли да протестујемо против неких неправилности.
      Треба да пишете Заштитнику грађана, Премијерки, Председнику чисто да знају да постојимо и да нам држава ради о глави све ове године. А поправити не могу ништа. Ја сам писао руководиоцима Завода за статистику пре 4 месеца и нису хтели да реагују благовремено.
      Треба да се појавимо на РТС, Пинку и др. националним фреквенцијама и да кажемо да годинама доносе ЗАКОНЕ где нас ССС2 изостављају и овај феномен да нас чак изопштавају из пописа становништва и да нам затиру трагове.
      И ЛГБТ имају права, људи штите природу, боре се за добробит животиња а нама затиру траг!
      Нас бришу са лица земље а има нас преко 10.000 а сигурно још треба да специјализира на ССС2 неколико хиљада колегиница-га по старом Закону до 2017. године јер се продужује студирање по старом закону.
      Само медијска кампања нас може рехабилитовати тј. да будемо видљиви и да протестујемо против затирања нашег постојања са лица земље.
      Нека неко организује термине за медијске наступе и нека закаже термине ако може и ми ћемо се организовати и доћи да наступимо са аргументима.

      Избриши
    3. Анониман 5. октобар 2022. 23:45 Поштовани колега, нема одакле да нас избришу јер по попису из 2022. године не постојимо и нити смо постојали. Ми смо диносауруси! Изумрли смо.

      Избриши
  4. odgovor smo dobili ponovo od ministarstva prosvete da jesmo u nivou master diplome i sugestiju da smo pod brojem 13 u popisu i da je tu sto se tice njih sve jasno ,meil je poslat i na jos dve adrese i oni se nisu izjasnjavali po tom pitanju...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani kolega Nenade molim Vas prikažite nam taj mejl ovde na Blogu da znamo šta kažu. Ipak je drugačije nego kada nam Vi prepričate.
      Sugestija da smo pod brojem 13 je besmislica jer nas nema navedenih ni pod kojim brojem. To je istina.
      Sugestija da se predstavljam da smo ono što nismo je nezakonita rabota to nas može koštati i kazne.
      Ne smemo se predstavljati da smo ono što nismo.
      A to što jesmo, ne postoji ni pod kojim brojem na popisu stanovništva.
      Šta he bio broblem sa su nas naveli u popisu?
      Jel to lakše i ispravnije nego da nam sugerišu da se prijavimo da smo ono što nismo?
      Sada ozbiljno već treba tužiti državu Srbiji da su nas izostavili ih popisa!
      To nam je velika šansa jer malo su se zaigrali!
      Predlažem da beko sastavi tužbu i da napravimo sastanak i skupimo sredstva za taksu i to izguramo.
      Dobićemo ih majar u Strazburu. Ovo km je prevelika greška i sada moraju platiti za sve što su se ogrešili o nas!

      Избриши
  5. Број 14 је мастер МСС И МСС
    . Број 13 fakultet po starom zakonu do 2005.

    ОдговориИзбриши
  6. Поштовани јасно је да ако сте завршили студије по старом закону а попис се дешава по важећем закону ви ће те се према важећем закону изјаснити за еквивалент нивоа овразовања.Значи 14.

    ОдговориИзбриши
  7. 10. октобар 2022. 19:47 какве су то глупости? Ми смо завршили по Закону 2005-2017 и имамо звање које имамо а то су спец.струк.студије 2 степена. И треба да се изјаснимо да смо оно што смо завршили. Не можемо да се изјаснимо да смо зсвршили нешто што нисмо.
    И за 10 и 20 и 30 година треба да се изјаснимо да смо ССС2 јао што се и данас изјашњавају људи да су пре 50година завршили вишу школу по старом закону не да су бечелор по новом закону или да су завршили факултет по старом закону а не са су мастер академски. Ко зна какви ће бити закони у будућности и свако ће се изјашњавају оно што јесте једино ће нама "препоручити" да се изјаснимо да смо оно што нисмо. Дајте молим Вас немојте писати којекакве глупости ба блогу.

    ОдговориИзбриши
  8. Ма да их треба тужити и ако имамо законски еквивалент могли су да наведу спец.струковне стидије 2.степена по старом програму ако су већ имали таквих опција као што су навели за више школе и магистре!
    Брука је стварно ко све ради и ко проводи овај попис ако овако заобилази закон!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. И то им је исто грешка што пише ПО СТАРОМ ПРОГРАМУ! Није то никакав СТАРИ ПРОГРАМ него СТАРИ (предходни) ЗАКОН!
      Програми се мењају често из године у годину и то је нешто сасвим ама БАШ сасвим друго! Програм семења нпр. када неки испит додају или одузму на некој години или од једног предмета направе два или од два предмета направе један или неки предмет уместо 2 семестра сада траје 3 семестра или обрнуто...
      Чуисто са Вас едукујем са и ви не користите погрешне термине који они користе а не значе ама баш ништа.
      Разумете шта је сам хтео да кажем тј. са појасним.

      Избриши
    2. Поштовани ја не користим,само сам због цитирања оног што су објавили у пописној апликацији сам употребио њихов термин који је слажем се погрешан!

      Избриши
  9. pismo noksu cekamo odgovor...
    Postovani,

    Kako vec dugi niz godina imamo probleme u institucijama u Srbiji vezano za priznavanje nasih diploma STRUKOVNIH SPECIJALISTA drugog stepena ili 7.1.Molim da nas obavestite dali imamo pravo da svog predstavnika uvrstimo u sistem NOKS kod vas kako bi sva sporna pitanja resavali preko naseg zastupnika.

    Ako zelite opsirniju informaciju sa relevantnim dokazima o nepriznavanju nasih diploma i pogresnom tumacenju mogu Vam proslediti.

    S postovanjem

    ОдговориИзбриши
  10. Назив пројекта: Повезивањe Регистра НОКС са Europass online платформом/ERASMUS EQF IBA

    Период реализације: 2022 – 2023.

    Донатор: Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) / ERASMUS +

    Циљ пројекта: У складу са стратешким оквиром дефинисаним у Стратегији развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године и опредељењем Републике Србије за придруживањем Европској унији, основни циљ овог пројекта је даље унапређивање транспаретности и упоредивости система квалификација на националном и међународном нивоу као и подстицање дијалога и развоја социјалног партнерства у области образовања.

    У оквиру овог пројекта реализоваће се активности у циљу повезивања Регистра НОКС са Еуропасс онлине платформом као што су: наставак уноса података о квалификацијама у Регистар НОКС на српском и енглеском језику, креирање техничких решења за повезивање Регистра НОКС са Еуропасс онлине платформом и промоција НОКС и ЕОК, односно подстицање њихове примене од стране социјалних партнера.

    Повезивањем Регистра НОКС са Еуропасс онлине платформом биће осигурана транспаретност и упоредивост система квалификација на националном и међународном нивоу. То ће допринети грађењу поверења између националних система квалификација различитих земаља Европе као што ће допринети и квалитетнијем информисању о могућностима наставка школовања и мобилности кроз систем образовања и систем тржишта рада у различитим замљама.

    Реализација овог пројекта подржаће и употребу Европског оквира квалификација од стране релевантних социјалних партнера као што су: Привредна комора Србије, Национална служба запошљавања и друге агенције за запошљавање, тела за осигурање квалитета, установе образовања (школе и универзитети) и друге јавне и приватне установе заинтересоване за упоређивање квалификација и транспарентност и упоредивост исхода учења.

    da vidimo gde ce nas da ubace u evropski sistem...,poslao sam im gore u tekstu ljudi pisite im adresa noks









    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Прошао је рај конкурс. Био је до августа.

      Избриши
  11. molim vas da ako neko hoce da nas predstavi u medijima i govori o nasim problemima da se javi. poslao sam najave o temi u medije cekamo odgovor dali je neko zainteresovan ako nam se jave...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovanje,
      Zainteresovana sam na ovu temu da učestvujem u realizaciji priznanja naših diploma.

      Избриши
  12. Predlog za formiranje udruzenja strukovnih specijalista drugog stepena .

    Ukoliko vam je potrebna konsultacija oko osnivanja udruženja zakažite konsultacije sa pravnim timom Direkte na broj telefona: +381(65) 263-2919 ili putem email adrese: office@direkta.rs

    ОдговориИзбриши
  13. DANAS NAM SE OBRATILA I GOSPODJA VESNA FABIJAN IZ NOKS I MINISTARSTVA PROSVETE VRLO JE LEPO RAZUMELA I PROBLEM SA ING.KOMOROM O NEPRIZNAVANJU EKVIVALNETA SA MASTER DIPLOMOM I POPISOM ZA 2022.GODINU I VOLJNA JE DA NAM POMOGNE JA SAM JOJ POSLAO MEIL A SALJITE I VI NA nok@mpn.gov.rs ZA VESNU FABIJAN MORATE SE I INDENTIFIKOVATI DA BI VAM ODGOVORILA MALO NAM JE U ULILA NADU I ZELJU DA POKRENE STANJE SA MRTVE TACKE.
    Pozdrav Nenad

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ненаде интересује ме само да ли Вас је она самоиницијативно контактирала или Вам је одговорила на Ваш позив? Јако ми је битно. ПоЗз

      Избриши
  14. Na eporuku posle i telefonskim putem ocekujemo od nje odgovor mogu vam poslati nas dopis sa nasim argumentima da se strpimo par dana da vidim sta ce da nam odgovore pisite i vi... Ministarstvo saobraćaja i gradjevinarstva nije nam jos odgovorilo ni posle 3 meseca imamo da su zvanicno dopis primil preko pisarnice...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ненаде шта каже др Весна Фабиан? Извештавај нас с времена на време и ако и ако нема новости да будемо у току.

      Избриши
    2. Ненаде, молим Те објави нам тај аргументовани допис који си им послао?

      Избриши
  15. Министарство грађевине неће вам ништа ни одговорити. То је спрега са Комором инжењера и то треба хитно расформирати.
    Слично је и са Комором сестара која је уништила (осим ССС2 сестара) свих осталих 10 струковни специјалиста (радиологе, лаборанте, санитарне инж., дијететичаре, орлне хигијеничаре, зубне протетичаре, естетичаре,...).

    ОдговориИзбриши
  16. Postovana, U skladu sa nasim razgovorom dole u prilogu Vam saljem zvanicnu prepisku e-poruka sa nadleznima za popis stanovnistva za 2022.godinu.
    U vezi i drugih nadleznih institucija Ministarstva gradjevinarstva ,sobracaja i infrastrukture tj.ing.komore Srbije zabranjuje nam se pravo na sticanje licence odgovornog projektanta i energetskog menadjera dole u prilogu. Aktuelni zakon o visokom obrazovanju. Stručni, akademski, odnosno naučni naziv koji je stečen prema propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15 i 87/16), u pogledu prava koja iz njega proizlaze, izjednačen je sa odgovarajućim nazivom u skladu sa članom 127. tog zakona Lice koje je steklo ili stekne stručni naziv specijaliste strukovnih studija završavanjem specijalističkih strukovnih studija u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15 i 87/16) zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo. 71.4.0715.0189 Специјалиста струковни инжењер машинства (Машинство и обрада метала) Moje zvanje osporeno pravo na licencu odg.projektanta i pravo na polaganje za energetskog menadjera.Dobili smo potvrdu da jesmo ekvivalent drugom stepenu visokog obrazovanja koji je vazio po tadasnjem zakonu. 71.3.0715.0184 Дипломирани машински инжењер koji ima sve mogucnosti otvorene Kako vec dugi niz godina imamo probleme u institucijama u Srbiji vezano za priznavanje prava iz nasih diploma STRUKOVNIH SPECIJALISTA drugog stepena ili 7.1.Molim da nas obavestite dali imamo pravo da svog predstavnika uvrstimo u sistem NOKS kod vas kako bi sva sporna pitanja resavala preko naseg zastupnika. Ako zelite opsirniju informaciju sa relevantnim dokazima o nepriznavanju prava iz diploma i pogresnom tumacenju mogu Vam proslediti. Pitanje glasi. 1.Koji broj/odgovor da zokruzimo na popisu- nema nas na listi. 2.Dali smo izjednaceni (ekvivalentni) sa ostalima pod sifrom 71 i ako jesmo zasto nemamo ista prava. Mogu Vam poslati i ostale zvanicne prepiske vezano za tekst gore. tekst cekamo odgovor....

    ОдговориИзбриши
  17. Postovani, Dole Vam dostavljam i dopunu sa molbom za tumacenjem vise puta poslato u nadlezno ministarstvo saobracaja gradjevinarstva i infrastrukture RS bez odgovora a sve u skladu sa: ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 - odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 - odluka US, 50/2013 - odluka US, 98/2013 - odluka US, 132/2014, 145/2014, 83/2018, 31/2019, 37/2019 - dr. zakon, 9/2020 i 52/2021) 2.1. Odgovorni projektant Član 128 Licencirani inženjer, licencirani arhitekta, odnosno licencirani pejzažni arhitekta može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem iz pripadajuće stručne oblasti iz st. 2-4. ovog člana, na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB ili ekvivalentnog nivoa utvrđenog drugim posebnim propisima, položenim stručnim ispitom, stručnim iskustvom u trajanju od najmanje tri godine i stručnim rezultatima (reference) iz pripadajuće stručne, odnosno uže stručne oblasti. 4. Odgovorni izvođač radova Licencirani izvođač može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem iz pripadajuće stručne oblasti iz stava 3. ovog člana, na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB ili ekvivalentnog nivoa utvrđenog drugim posebnim propisima, položenim stručnim ispitom, stručnim iskustvom u trajanju od najmanje tri godine i stručnim rezultatima (reference) iz pripadajuće stručne, odnosno uže stručne oblasti. ING.KOMORA I NADLEZNO MINISTARSTVO SE POZIVAJU NA NAVEDENO I NEDOZVOLJAVAJU STRUKOVNIM SPECIJALISTIMA sifra 71 .IZDAVANJE NAVEDENIH LICENCI. 71 4 Sedmi nivo, podnivo jedan (nivo 7.1) NOKS-a, koji se stiče završavanjem master strukovnih studija obima od najmanje 120 ESPB (uz prethodno ostvarene OSS obima 180 ESPB), označava se sa 7.1 S. Ekvivalencija sedmom nivou, podnivo jedan (nivou 7.1) – stručni naziv stečen završavanjem specijalističkih strukovnih studija drugog stepena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RSˮ, br. 76/05, 100/07 – autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 – autentično tumačenje, 68/15, 87/16 i 88/17 – dr. Zakon). Stečeni stručni, akademski, odnosno naučni nazivi Član 149 Stručni, akademski, odnosno naučni naziv koji je stečen prema propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15 i 87/16), u pogledu prava koja iz njega proizlaze, izjednačen je sa odgovarajućim nazivom u skladu sa članom 127. tog zakona. Lice koje je steklo ili stekne stručni naziv specijaliste strukovnih studija završavanjem specijalističkih strukovnih studija u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15 i 87/16) zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo. S postovanjem u prepisci zvanicni dopisi sa odgovorima u prilogu ...tekst cekamo odgovor.

    ОдговориИзбриши
  18. Коректно али недовољно обухваћено.
    Као што видите поменуто је већ са у ЗДРАВСТВУ нити један профил ССС2 није промовисан изузев ССС2 сестара које су преко Коморе мед.сестара и здравствених техничара уништиле и асимилрале све друге здравствене профиле. Већ много много година уназад на радним местима у ЗДРАВСТВУ непостоје ССС2 а које се већ више од деценију школују на Медицинском факултету у Београду и Нишу.
    Ненаде молим Вас исчитајте уназад овај Блог и видећете која је све проблематика присутна код ССС2. ПоЗз

    ОдговориИзбриши
  19. Ok procitao sam sve tekstove i komentare, slazem se sa vama imaju problem i iz oblasti bezbednost i zastiste na radu sa pravom na polaganje strucnih ispita i masinci i gradjevinci i el.inzenjeri...,cekamo prvo odgovor od Vesne Fabian o kategorizaciji u vezi popisa stanovnistva pa da idemo dalje za svaku oblast pojedinacno pisite i vi Vesni Fabian na vesna.fabian@mpn.gov.rs.Molba se odnosila i da mi ucestvujemo aktivno u sistemu integracije i usaglasavanja sa evropskim sistemom visokog obrazovanja i da vidim gde ce da nas "stave" a to im je sledeci korak koji moraju da ispune u NOKS-u. Gospodja Vesna je jako ljubazna voljna je da razgovara direktan telefon 011/3616530 ona je direktno odgovorna u NOKS..Poz.Ako se bojite da je kontaktirate posaljite tekst ja cu joj vrlo rado poslati u vase ime.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Колега пуно очекујете од др Весне Фабиан. Њој је неко наредио да се позабави мало са нама (а ја знам и ко и зашто). Она жена ради у Министарству просвете. Ми морамо да тужимо Републички Завод за статистику и да заштитимо своја права а ако нас одбију да идемо на међународни суд да их тамо штитимо. Оно лупетање у Попису: ''виша школа по старом програму'', ''факултет по старом програму'',.. то немам снаге више ни да коментаришем. Какав стари програм? По старом ЗАКОНУ! Они не знају ни шта је програм ни шта је закон и они се баве статистиком?
      Др Весна Фабиан зна да и у њиховом министарству не дозвољавају да се буде ПРОСВЕТНИ ИНСПЕКТОР са ССС2 и ако су 7.1с степен стручности (исто мао и МСС). Значи један 7.1с степен стручности није једнак другом 7.1с степену стручности.
      Па људи када дођу из иностранства могу да нострификују своју диплому у нашиј земљи и додељу им степен стручности који је еквивалентан или најприближнији нашем степену стручности. Питај ти њу где ми да поднесемо захтев да наш 7.1с степен стручности нострификујемо у нашој земљи када ни они неће да нам дозволе да нпр. будемо просветни инспектори.
      Добро је да им напишете да знамо да они не знају али никада они неће своју грешку исправити осим ако не буду МОРАЛИ тј. неко их натера. А они су недодирљиви јер не постоји ни прекршајна, ни кривична, ни морална, ни материјална одговорност ни закога од њих ма шта урадили или неурадили или погрешили (због незнања из нехата или намерно и смишљено). Морамо их тужити, не само јер нас преко 10.000 остаје без икаквих права из радног законодавства у Србији него зато што некажњено урушавају правни систем Србије и изазивају незадовољство код дестетина хиљада интелектуалца и њиховох породица у Србији и тиме подривају Уставни поредак земље.

      Избриши
    2. dragi kolega, odlican tekst ste napisali ajmo da napravimo udruzenje ja sam za .lakse cemo kao udruzeje nego kao pojedinac da pokrenemo stvari sa mrtve tacke.

      Избриши
    3. као што би Број 1 (Алан Форд) рекао: ''Дјечаче ја сам сувише стар за ово али ...''
      Али ти могу дати савете и смернице овде на Блогу или у неком личном контакту али неко мора поднети велики терет и повући кола. Ја имам неке видике али сам застарео (диносаурс сам) и зато треба неко млађи ко има времена и неке контаткте да то све помере са мртве тачке. Ја не патим од лажних ауторитета и имам ману да им у брк кажем оно како јесте. Зато нисам добар саговорник. Ја бих их све назвао пацери ма, дилејама, дилетантима и тражио одговоност од њих а не да водим дијалог са њима. Немам снаге да и х убеђујем да су ССС2 7.1с стеопен стручности и здравству (као здравствени радници) и у државној управи, инспекцији, и у просвети (наставници и васпитачи) и као инжењери и када полажу лиценце за одговорне пројектанте, ППЗ и којекуде. Зар треба да им објашњавам шта је стари програм а шта стари закон (а шта Стари завет). Зар треба опет да им кажем да у Заводу за статитистику да нас има преко 10.000 а да нам не дозвољавају да се изјаснимо макар под разно а не да не постојимо у Србији. Коме да објашњавам? То су дегенерици и морончине, битанге, нерадници и хохштаплери! Нису ми достојини да с њима полемишем! То су људи које треба најурити и отерати са тих радних места и има их пуно а живот је кратак да бих потрошио свој живот на њих! Тако је свуда у свакој пори друштва!
      PS
      Прочитај добро све раније уназад 10 година коментаре, забележи проблематику да збаш као да делујеш и бори се! Објављуј докле напредујеш и ми ћемо Ти помоћи са саветима.
      ПоЗЗ

      Избриши
  20. Evo odgovora usmenog a pismeni dobijamo u roku od 7 dana posle intervencije, snimak telefonskog razgovora imamo u memoriji...
    ISPUSTENI SMO IZ POPIS STANOVNISTVA 2022.god KAO KATEGORIJA.
    ZA PROPISE O STRUCNIM ISPITIMA I LICENCAMA SVAKA INSTITUCIJA TUMACI NA SVOJ NACIN SAMO SUDSKIM SPOROM MOZE DOCI JASNOG RESENJA..

    ОдговориИзбриши
  21. То стално говорим, само Суд ССС2 спашава!
    Треба зликовце да тужимо и поименично јер имају и своја имена као и институције иза којих се крију.
    За зликовце нема казни и санкција и они остају ту где и једу и напредују у каријери.
    А нама су затворили врата и у ЗДРАВСТВУ и инжењерима та ЛИЦЕНЦЕ и наставницима са ССС2 звањима!
    А попис 2022 је шлаг на торту урушавања правног пореска Србије, где имбецили и полудебили из Завода за статистику стављају ван система преко 10.000 грађана своје земље и прави геноцид над њиховим радним и сваким другим правом!
    Или Суд или гов... а мотка па да их отерамо јер седе ту деценијама и не раде ништа а махом су то кадрови Коштунице др Војислава и Бојана др Пајтића и настављају традицију необавештености.

    ОдговориИзбриши
  22. Poštovani,

    zahvaljujem se na meilu.

    Analizom dostavljenih dokumenta utvrdili smo da ste dobili mišljenje Ministratsva prosvete u vezi sa nivoom NOKS koji ste stekli završavanjem formalnog obrazovanja.(7.1 stepen obrazovanja SSS2).

    Takođe, koristim rpiliku da Vas informišem da Ministarstvo prosvete nije nadležno za definisanje uslova u pogledu obrazovanja za sticanje licence.

    Srdačan pozdrav,
    dr Fabian Vesna

    BEZ ODGOVORA PISMENOG VEZANO ZA POPIS STANOVNISTVA ZA /2022.god.

    Министарство просвете, науке и технолошког развоја

    Сектор за високо образовање

    Група за национални оквир квалификација

    Немањина 22-26

    11000 Београд

    Тел: +381 11 361 65 30;

    Електронска пошта:nok@mpn.gov.rs

    ОдговориИзбриши
  23. И које си мишљење добио у вези нивоа образовања?
    И пола на латиници су ти писали а пола на ћирилици?

    ОдговориИзбриши
  24. 1.Da jesmo ekvivalent master diplome ili 7.2 po starom, a po novom 7.1 stepen obrazovanja.
    2.Sto se tice pravopisa tesko nama ako nam ovi kroje sudbinu.

    ОдговориИзбриши
  25. Нисмо никада били 7.2 степен стручности.
    Где си то прочитао?
    7.2 су некада биле магистарске студије (не мастер) и специјализација после основних студија (не основних академских студија).
    Сада тј. од 2005 се 7.2 стиче завршетком специјалистички академских студија после завршетка мастер академских студија.
    Значи 7.2 степен је увек био везан за академске студије а не за струковне.
    Стварно то што си написао или што ти је неко рекао да смо били 7.2 је ЛАЖ.
    Ми смо од настанка од 2005 били 7.1 степен и пре настанка МСС. А факат је да смо 7.1с стручности као и новонастале МСС.

    ОдговориИзбриши
  26. OK ,HVALA NA ISPRAVCI...

    Врсте и нивои студија


    Студије првог степена су:

    1) Основне академске студије;
    2) Основне струковне студије.

    Студије другог степена су:
    1) мастер академске студије;
    2) мастер струковне студије;
    3) Специјалистичке струковне студије;
    4) Специјалистичке академске студије.

    Студије трећег степена су докторске академске студије.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. НЕНАДЕ ОВАКО:

      Студије првог степена су:
      1) Основне академске студије у трајању од 3 године су 6.1 и основне академске студије од 4 године су 6.2;
      2) Основне струковне студије до три године (и стара виша школа до 3 године) су 6.1;
      3) Специјалистичке струковне студије 1. степена (по Закону од 2017 па до данас) су 6.2;
      4) Основне академске студије по закону од 2005. су 6.2;

      Студије другог степена су:
      1) основне студије до 2005 су 7.1;
      2) мастер струковне студије су 7.1;
      3) Специјалистичке струковне студије 2. степена (по Закону од 2005 до 2017) су 7.1;
      4) Специјалистичке академске студије су 7.2.

      Студије трећег степена су докторске студије (по закону до 2005) и докторске академске студије од 2005. па до данас) као и нпр. субспецијалисзација код лекара је у рангу доктората (али то није нама инстересантно).

      Поштовани колега Ненаде ово је истина о нивоима образовања и квалификацијама у Србији. Ја сам покушао да Вам напишем ''пластично'' како би схватили боље и ухватили се у коштац са нашим непријатељима.
      Као што видте није исто ССС од 2005 до 2017 и ССС после 2017; Као што видите дипломирани до 2005 није исто што и дипломирани до 2005. Све време покушавају да нам подметну ''кукавичије јаје'' али нећемо им то дозволити ни по коју цену!

      Избриши
  27. 240 ЕСПБ бодова остварује студент који заврши основне академске студије и стиче стручни назив „дипломирани“ са назнаком звања првог степена академских студија из одговарајуће области. Студент који заврши специјалистичке струковне студије (оствари додатних најмање 60 ЕСПБ бодова) стиче стручни назив „специјалиста“ са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области.

    ОдговориИзбриши
  28. dragi kolega hvala vam puno na korekciji moje greske.
    dole u prepisci vam dostavljam prepisku sa pravnikom koju bih voleo da prokomentarisete, napominjem da nije repolika na bilo sta napisano sa vase strane hvala jos jednom ja cu nastaviti da se borim za nasa prava ....

    pitanje poslato e meilom
    Zavrsio sam specijalisticke strukovne studije kod vas na studiskom programu kompjutersko mas.sistemi 2015.godine kao studije drugog stepena>Potrebna mi je informacija koji je nivo obrazovanja dobijen tom diplomom dali 7.1 ili 7.2.

    Molim za sto hitniji odgovor zbog sticanja koeficijenta na trenutnom radnom mestu.
    nenad
    odgovor sa kontaktom pravnika
    Nivoi kvalifikacija





    6) šesti nivo, podnivo jedan (nivo 6.1), koji se stiče završavanjem osnovnih akademskih studija (u daljem tekstu: OAS) obima od najmanje 180 ESPB bodova, odnosno osnovnih strukovnih studija (u daljem tekstu: OSS) obima od 180 ESPB bodova. Uslov za sticanje ovog nivoa je prethodno stečen nivo 4 NOKS-a i položena opšta, stručna odnosno umetnička matura, u skladu sa zakonima koji uređuju srednje obrazovanje i vaspitanje i visoko obrazovanje;

    7) šesti nivo, podnivo dva (nivo 6.2), koji se stiče završavanjem OAS obima od najmanje 240 ESPB bodova, odnosno specijalističkih strukovnih studija obima od najmanje 60 ESPB bodova. Uslov za sticanje ovog nivoa je prethodno stečen nivo 4 NOKS i položena opšta, stručna odnosno umetnička matura, u skladu sa zakonima koji uređuju srednje obrazovanje i vaspitanje i visoko obrazovanje, odnosno nivo 6.1 (OSS obima 180 ESPB bodova);

    8) sedmi nivo, podnivo jedan (nivo 7.1), koji se stiče završavanjem integrisanih akademskih studija obima od 300 do 360 ESPB bodova, master akademskih studija (u daljem tekstu: MAS) obima od najmanje 60 ESPB bodova, uz prethodno ostvarene OAS obima 240 ESPB, MAS obima od najmanje 120 ESPB (uz prethodno ostvarene OAS obima 180 ESPB), odnosno master strukovnih studija obima od najmanje 120 ESPB bodova (uz prethodno ostvarene OSS obima 180 ESPB bodova);

    9) sedmi nivo, podnivo dva (nivo 7.2), koji se stiče završavanjem specijalističkih akademskih studija obima od najmanje 60 ESPB bodova (uz prethodno ostvarene master akademske studije);

    10) osmi nivo (nivo 8), koji se stiče završavanjem doktorskih studija obima 180 ESPB bodova (uz prethodno završene integrisane akademske, odnosno master akademske studije).

    Nivoi NOKS-a za pojedinačne kvalifikacije nivoa iz stava 1. tač. 6)-8), u Registru i javnim ispravama označavaju se uz navođenje vrste kvalifikacije, i to:

    1) podnivo 6.1 stečen završavanjem OAS obima od najmanje 180 ESPB bodova, označava se sa 6.1 A;

    2) podnivo 6.1 stečen završavanjem OSS obima 180 ESPB bodova označava se sa 6.1 S;

    3) podnivo 6.2 stečen završavanjem OAS obima od najmanje 240 ESPB bodova, označava se sa 6.2 A;

    4) podnivo 6.2 stečen završavanjem specijalističkih strukovnih studija obima 60 ESPB bodova, označava se sa 6.2 S;

    5) podnivo 7.1 stečen završavanjem integrisanih akademskih studija obima od 300 do 360 ESPB bodova i MAS, označava se sa 7.1 A;

    6) podnivo 7.1 stečen završavanjem master strukovnih studija označava se sa 7.1 S.



    2015 godine nije postojao ovaj Zakon pa je tumačenje zavisilo iskljucivo od poslodavaca, koliko je meni poznato Komunalna milicija je tumačila kao 7 stepen stručne spreme.



    S poštovanjem

    --
    Dušan Marković, dipl. pravnik

    Sekretar Akademije

    dmarkovic@politehnika.edu.rs

    063/356-615
    ako zelis mogu ti poslati meilom zvanicnu prepisku...

    ОдговориИзбриши
  29. Ма колеа дописујете се са небитним ликом, који уз то нема никакве везе са животом. Правници су на жалост хиперпродуковани и нема квалитета међу њима.
    Наравно да смо 7.1степен стручности и то је рекао закон а послодавци да одлучују шта је чији степен стручности. То смо били и 2005 и сада и докле год је један од нас ССС2 жив (а то је наредних 50 година тј. до краја овог века) и тако нас морају евидентирати и у сваком попису становништва.
    Тај дипл.правник је вероватно један од оних дипл. тј. 6/2 и тешко му је да призна да је сваки СС2 који до 2017 има већи степен стручности од њега дипл.
    Не зависи наш степ стручности од њиховог незнања него од Закона који је то дефинисао. Бори се. Помоћићемо Ти. И ја себорим на пар фронтова.

    ОдговориИзбриши
  30. pomozi mi kako da nateram ministarstvo saobracaja gradjevinarstva i infrastrukture da mi odgovore po pitanju licenci vise puta sam poslao preporuceno sa povratnicama dopise niko mi neodgovara emeil sa poslao vise puta i na ministra niko nista. imam sve sacuvano sta predlazes...mislim da se boje da odgovore jer su dobro upoznati da imamo ista prava kao master.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Видиш колега једина могућност је ре неко чује је када би изашао у медије и јавно то изнео. Oнда има шансе да се нешто деси.
      У сваком другом случају и са ти одговоре, одговориће ти неки дупеглавци из министарства који су то и смислили и неће бити помака на боље.
      Ако можеш закажи неки термин код Јоване Јеремић или тако некога чије емисије слушају људи из власти.
      Сада је Весић министар или до и до њега лично, мада ион неће моћи пуно са уради јер у министарству раде људи 20-30 година против чијих ставова он неће смети ићи.
      Ја сам лично био на неколико састанака са помоћници а министара просвете и здравља и направио сам смешно од њих али успеха а није било.
      Предлажем да колективно подносите захтеве за лиценце и када вас одбију да уложите правне лекове као и тужбу. Предлажем да медицинара туже Комори и Министарство. Васпитачи и наставници који са ССС2 немају признат статус такође.
      МЕДИЈИ СУ МОЋНИ И АКО МОЖЕТЕ ИДИТЕ У ЕТАР ДА БУДЕМО ВИДЉИВИ А ПОВОД НЕКА БУДЕ ПОПИС 2022 ГДЕ НЕ ПОСТОЈИМО И ИСКОРИСТИМО ПОПИС 2022 ДА СЕ ПОЈАВИМО И ИЗНЕСЕМО ПРОВЛЕЂ ВИШЕ ОД 10.000 КОЛЕГА КОЈИ СУ ОБЕСПРАВЉРНИ У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ!

      Избриши
  31. Видите драге колегинице и колеге у чему је суштина ССС2. Суштина је у томе да су то струковне студије ДРУГОГ СТЕПЕНА! Ту је и почетак и крај приче! Све је остало небитно и број бодова и по ком смо закону завршили и који је закон сада на, снази или који ће бити за 10 година.

    ОдговориИзбриши
  32. sve si u pravu da jesmo drugog stepena i to se nedovodi u pitanje ali prava kao ekvivalent drugog stepena se dovodi u pitanje kod nadleznih institucija. mozes biti spec.strukovni inzenjer drugog stepena ali nemozes da polazes strucne ispite ni da dobijes licence isto kao i 300 edb jer niko nece da tumaci pojam ekvivalent koji stoji u svim pravilnicima o strucnim ispitima i licencama a jos gore je da nece da ti odgovore kada ih pitas i kada im pismeno das da si ekvivalent ,pitas ih lepo dali rec ekvivalent znaci jednako pravo. gledaju te kao ...ili ti kazu trazite svoja prava preko suda ako mislite da ste u pravu.do sada nam niko nije odgovorio dali smo ekvivalent u pogledu prava koja smo stekli na osnovu 7.1 S. Ekvivalencija sedmom nivou, podnivo jedan (nivou 7.1) – stručni naziv stečen završavanjem specijalističkih strukovnih studija drugog stepena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RSˮ, br. 76/05, 100/07 – autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 – autentično tumačenje, 68/15, 87/16 i 88/17 – dr. Zakon).u pogledu prava koja iz njega proizlaze, izjednačen je sa odgovarajućim nazivom u skladu sa članom 127. tog zakona.

    ОдговориИзбриши
  33. Знам колега све. Ми смо 2. степен струковних студија и МСС су 2. степен струковних студија.
    Чињеница је да смо у рангу 7.1с.
    И МСС су у рангу 7.1с.
    Они могу а ми не?
    У чему је разлика између 7.1с и 7.1с степена?
    У чему је разлика између 2. степена струковних студија 2. степена струковних студија?
    Која то њима могу права да припадају на основу стручности а нама не а исти смо степен стручности?
    Иди у медије.
    Подносите захтеве и нека вас одбију па ћемо их тужити и идемо до краја у коначни обрачун.
    Попис 2022 је идеална прилика да изађемо у медије и обелоданио деценијску дискриминацију.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. PS
      Бодови нису битни него 2. степен високог образовања!!!

      Избриши
  34. Da ja sam za inicijativu dajte prvo da napravimo viber grupu pa da vidimo koliko nas ima zainteresovanih za tuzbu ako ste voljni ...

    ОдговориИзбриши
  35. Радно законодавство је лично право и не можемо ми други тужити него би којима нису дали лиценцу. Значи аплицирајте у што већем броју за лиценцу одговорног (масовно). Онда уложите жалбу па тужбу као другостепену заштиту. А после можете узети адвоката и поново покренути спор. Али морате искористити све правне лекове.

    ОдговориИзбриши
  36. Поштовани ССС,
    нема од ове Ваше преписке НИШТА, то је празна прича која се врти овде на форуму већ дужи низ година, чак и они нај упорнији су одустали од тога.Будимо објективни, појединци овде преко овог форума у немоћи лече своје личне фрустрације и продају маглу.Сви они који су напочетку водили ову причу преко удружења ССС су давно одустали од тога, прешли на неке приватне факултете и завршили академске студије данас раде своје послове и није их брига за ССС 2.степена.То је промашена прича ове државе система сви ми који смо то завршили смо жртве истог.Нико од нас појединачно нема новца и енергије да сам бори против државе и трулог бирократског система судским путем, а велико је питање да ли би и тада успели у остваривању својих права.Зато искористите сваку могућност да будуће генерације убедите да не уписују преварантске Високе струковне школе и академије, а ми који смо већ прогутали ту горку пилулу можемо само да кукакамо једни другима.Пратим овај форум годинама у нади да ће неко успети у намери да докаже нешто и оствари нека права али од тога нема НИШТА.Остала су само слова на папиру и испразна и никоме битна дискусија неколицине људи.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Делимично си у праву али само делимично.
      Има нас доста којима је признато у државним органима, у покрајинским органима управе и у локалним самоуправама па чак и васпитачима у појединим општинама и градовима и тд. У школама су признали ССС2 али недостају у Каталогу доста ССС2 звања.
      Наравно да има доста места где није признато и то је нарочито у здравству где лекари не дозвољавају да нико осим њих буде 7.1 чаки и колегама мр фармације и др стоматологије праве такве смицалице да они не могу да буду руководиоци у здраваственим установама. Али ту су криве здравствене коморе и Министарство здравља и Каталог је без ССС2 звања (осим струковне сестре ССС2 коју су од скора увели). Делимично (али ни близу као М. здравља) дешава се и у Министарству грађевине, саобраћаја и сл.).
      У праву си Мита (ех председник Удружења) и многи други су прешли на академске студије. А што да не, јер ту се лакше добија диплома него на струковним школама које су прави ''занат'' и стварно мораш нешто да научиш (за разлику од ФАМ, ЕДУКОНСА, МЕГАТРЕНДА и свих других да их не набрајам - знају они који су). Што би на сточној пијаци рекли: ''Дај паре и товари свињу''.
      Наравно сада су ''сахранили'' нас преко 10.000 у Попису 2022 где су нас једним потезом олвоке избацили, тако да не постојимо.
      Слажем се да је ово неравноправна борба али ми морамо наставити борбу јер постојимо и имамо права као 7.1с степен стручности.
      Ја сам се лично изборио за нека звања у середњим школама да предају, да нам признају 7.1 као што и пише у закону у неким сферама живота. Још увек се борим. Једном чу обелоданити где сам све имао успеха, кака буде право време за то. Немам лични интерес јер мени је давно признат 7.1 степен стручности (давно пре 12 година)и имам 100.000 динара плату.
      Али имам моралну обавезу да се борим. И борим се и где год видим неки конкурс где не изоставе ССС2 у конкурсу ја конкуришем и судим се са њима на Управном суду. То траје већ 3-4 године. Притискам и Управни су али они тобоже због избора 2022 године су морали да решавју ту пробематику. Али сада ће морати и моје предмете решити. Тужио сам се и са мојом фирмом низ година и доживљавао мобинг али сам победио.
      Једино се слажем да деци која уписују студије дамо савет да СТРОКОВНЕ ШКОЛЕ НИКАДА НЕ УПИСУЈУ јер немају перспективу! Као што смо видели у Закони о државној управи и сл. дозволили су са ОАС (које су 6.2) од 240 бодова да се напредује до млађег саветика, саветника, вишег саветика до самосталног саветника.
      Значи у сваком случају испадне да је боље завршити ОАС (6.2) на неком приватном факултету неко МСС (или када смо стдуирали ССС2) које су 7.1 степен стручности.
      Ми више знамо о струци али нас нема у Каталогу мнигих занимања.
      Значи будући студенти НЕ УПИСУЈТЕ ВИСОКЕ СТРУКОВНЕ ШКОЛЕ!

      Избриши
  37. Све јесте нажалост индивидуално,и све је ствар послодавца јер послодавац прави систематизације.Тачно је да овде многи пишу шта хоће и још тачни је је да све бирократија прави и да борба је оставвљена сваком од нас,удружење никада озбиљно није ни постојало нити се борило а Високе школе ће се сетити тек када не буду имале кога да упишу!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. На жалост тако је али послодавци праве НЕЗАКОНИТЕ систематизације и НЕ СНОСЕ последице за доношење таквих аката. А Високе школе морамо ми први да ''минирамо'' и да изађемо у јавност и да кажемо деци да то не уписју јер те исте Високе школе не боре се за позиције својих свршених студената. Како они према нама тако ћемо и ми према њима! Удружење никада није ни постојало, то се слажем. Постојала је воља понекад неких појединаца да нешто учине.
      Али БЛОГ је одличан и можемо да координирамо неке своје акције (на жалост појединачне) али да ''ударимо'' са више места у исто време. И могу многе неупућене колеге да се информишу.
      После деценију моја колегиница је сазнала да има са ССС2 (7.1) већи степен стручности од шефа који има ОАс(6.2).
      Човек се учи док је жив.

      Избриши
  38. И још много људи у разним системима са степеном који им припада 7.1 али они нису овде на форуму не интересује их та тема,највећи проблем је у Министарствима у нашем случају овде Просвете и Здравства - они су највише деградирали ову категорију високообразованог кадра али када не буду више имали кадра по овим сада правилницима који су ван сваког закона онда ће се можда сетити!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Хтео сам да кажем да у многим организацијама, јавном сектору,људима је признат ниво образовања који имају,највећи проблеми су у здравству и просвети а да имамо озбиљно удружење а није озбиљно јер је највећи број решио свој статис или су им признали или су то решили на тим приватним академским- и сада имамо мало број који се боре!

      Избриши
    2. Извињење за неке штампарске грешке у предходним ћириличним коментарима - брзина,радим нешто још на другом уређају-живи били!

      Избриши
    3. У здравсту је то већ криминал да изоставе из Каталога сва струковна ССС2 звања (осим ССС2 сестра). Комора МСЗТ Србије је криминална. Министарство здравља гледа благонаклоно. Не верујем ни да ће министарка која је ушла у 64-у годину живота (а већ је бака а још је девојка) и има 1,5 годину до пензије имати воље и снаге и хтети да се позабави тиме јер нису ни њени предходинци који су били у пуној снази (а и политички утицајнији људи).
      Министраство просвете је криво што је допустило да се у задњих 10 година усвоји низ закона у ВЛАДИ СРБИЈЕ у којима нема ССС2.
      Наравно велику кривицу сноси УПРАВНИ ИНСПЕКТОРАТ које се не меша уопште у свој посао као други Инспекторати који надзиру рад министарства и Владе (али само на папиру).
      Треба их бомбардовати са дописим када год имате времена.
      Зар да допустимо да нас у Попису 2022 године избришу нас 10.000 као да никада нисмо постојали, као да смо индијанци! Па морамо им то рећи. То је интелектурални ''геноцид'' над интелектуалцима своје земље.

      Избриши
    4. PS
      У праву си да је поред струковних звања у Здравству (где је 99% пораз струковних звања и непризнавања 7.1 степена стручности ССС2) и изостављање свих ССС2-7.1 звања у Каталогу занимања следећи пораз у Просвети. Поготова када се има у виду да директоно Министарство просвете тумачи свој закон. У Просвети је пораз код васпитача који су врло бројни са ССС2 а којих непризнати у 80% општина и градова у Србији. И наравно наставници са ССС2 у средњим стручним школама којих нема у њиховом Каталогу а самим тимни у Правилницима о систематизацији радних места (нпр. недостају наставници са ССС2 звањима у машинским, електротехничким, медицинским, економски и други средњим стручним школама,... Нико их никада није уврстио да могу да буду наставници. А ту су моглу да нам помогну Високо струковне школе у дијалогу са својим колегама а под патронатом Министарсва просвете. Али и министарство преосвете је дезорјентисано и не меша се пуно у свој посао а морало би. Дозволили су да не дају ССС2 да испуњавају услов за просветног инспктора а знају да смо 7.1 с степен стручности. Зашто је проблем да ССС2 васпитач буде просветни инспектор а професрор физичког и техничног то може? У чему је цака? Цака је у томе да за њиг ''горе'' не постоји никаква морална, материјална, кривична одговорност и да могу да урушавају правни предак земље доносећи незаконите и неуставне подзаконске акте! А нико ни не врши надзро стручно-методолошки и инспекцијиски над њиховим радом!
      Зато ми који смо ССС2 а има нас преко 10.000 хиљада морамо стално да се бранимо и да им не дамо да нас газе! Нека нас је 3% - 5% посто који имамо воље и снаге то је батаљон од скоро 500 људи и можемо доста да урадимо и макар да се одбранимо од ''душмана'' који нам ''ломе кичму''' и затиру постојање!

      Избриши
  39. Svaka cast za duh i nema odustajanja...Ja evo 4 put pisem ministarstvu gradjevinarstva saobracaja i infrastrukture da mi odgovore zasto su nas izbacili iz nivoa licenci /sporna formulacija ekvivalent/ jednom ce morati nesto da nam daju,za sada bez odgovora ,neka kazu i da nismo u pravu, dobar osnov za sud ali nece ni to.Puno mi znaci vasa podrska da znam da se neborim sam.Hvala ...

    ОдговориИзбриши
  40. Kолега, страшно је то шта нам се дешава задњих 12-13 година.
    Жене су позавршавале ССС2 студије из области медицинских наука као и за васпитаче и уместо да буду ''главне сестре - техничари'' и ''главни васпитачи'' оне немају ни дана стажа 7.1 степеном степеном стручности и никада неће имати јер су у међувремену Комора мед. сестара и Здравствене установе платиле школарине својим љубимицама са средњом спремом да се дошколују и поставиле њих на руководећа места и тако хиљадама колегиница затвориле врата за напредовање у струци. А о томе да ће пензија бити мања или да не могу да узму већи кредит или дозвољени минус или више чекова за текући живот да и не говоримо.
    Зато их морамо анимирати макар ми који имамо воље и снаге за борбу и чување струке и сопственог интегиритета.
    На Попису 2022 су нас избацили као да не постојимо!
    Шта је следеће? Да нам пале дипломе и да нас прогоне?

    ОдговориИзбриши
  41. Masinski fakultet u Beogradu odgovor 2022.godina decembar sa svom dostavljenom dokumentacijom i prepiskom sa potvrdom da smo EKVIVALENT

    Poštovani,

    Sa specijalistički strukovnim studijama (SSS 2),nemate pravo da polažete za energetskog menadžera.

    Srdačan pozdrav,
    Milena Radovanović
    Tehnička podrška Informativnog centra
    za pomoć pri uspostavljanju SEM-a
    011/360-44-89

    ОдговориИзбриши
  42. Нешо, да ли си Ти или је још неко контактирао стручњаке из СЕМ-а?

    ОдговориИзбриши
  43. Ненаде И. остави ми мејл да Ти нешто проследим.

    ОдговориИзбриши

  44. mbanjac
    чет 26. јан 10:00 (пре 1 дана)
    коме ја, mf, mtodorovic, Biljana

    Поштовани господинe ..

    У складу са чланом 28. тачка 1) Закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије ("Сл. Гл. РС", број 40 од 22. априла 20219.) испит за енергетског менаџера може полагати лице које има стечено високо образовање основних академских или струковних студија у области техничко-технолошких наука у обиму од најмање 180 ЕСПБ или еквивалентног нивоа утврђеног другим посебним прописима, и потврду о завршеној теоријској и практичној обуци за енергетског менаџера.

    Дакле, уколико поседујете Диплому о стеченом високом образовању и стручном називу специјалиста струковни инжењер машинства, који одговара 7 нивоу стручне спреме, поднивоу један (7.1) Националног оквира квалификација, да би имали право да полажете испит за енергетског менаџера, неопходно је и да још похађате обуку за енергетског менаџера, како би добили одговарајућу потврду о завршеној теоријској и практичној обуци.

    С поштовањем,

    Проф. др Милош Бањац

    Posle duze prepiske i intervencije dobil smo odobrenje ako hocete siru raspravu koja je trajala skoro 2 meseca sa gore navedenim referentom koja nije nam odobrila ,nakraju je sve ok dalje da nesirim dalje pricu...

    ОдговориИзбриши
  45. evo i sta gospodja Milena Radovanović koja prima platu nije mogla da protumaci ...


    2) стечено високо образовање другог степена академских студија на мастер академским
    студијама у образовно-научним областима машинства, електротехнике или технологије.

    ОдговориИзбриши
  46. Kолега, као што наш народ каже: ''Стрпљен - спашен'' и ''Лепа реч гвоздена врата отвара''. Само им треба погодити ''жицу'' и то је то.

    ОдговориИзбриши
  47. Свака част Ненаде!

    ОдговориИзбриши
  48. Брука је да се медијски та дотична Милена као и многи из Министрства просвете које је надлежно за доношење правилника о стручној спреми за наставнике не окаче на стуб страма због тога што тумаче закон како они хоће а не како пише и пто се Академије струковних студија понашају инфантилно!!!!

    ОдговориИзбриши
  49. Колегинице(га) Академије струковних студија морају да се понашају инфантилно из сопственог интереса? Каквог интереса питаћете ме? Ево каквог:
    1) па нико са завршеном вишом школом не би уписивао ОСС да се не крије да је виша школа= брчелор и да је потребно било какво изједначавање између њих!
    2) никоме би уписивао МСС после завршених ССС2 да не крију да су и једно и друго 7.1с ниво високог образовања и да не треба било какво изједначавање између њих.
    Цењени професори и Академије су се обогатили на основу незнања људи и на основу скривања чињеница. И какав им је интерес да секу грану на којој седе?

    ОдговориИзбриши
  50. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре преко инжењерске коморе недају нам право на полагање.Контакт Маја Пргин. tel. (011) 655 7429 maja.prgin@ingkomora.rs
    На основу члана 201. став 7. тач. 20), 21), 28) и 32) Закона о планирању и изградњи(„Службени гласник РС”, бр. 72/09, 81/09 – исправка, 64/10 – УС, 24/11, 121/12, 42/13 – УС, 50/13 – УС, 98/13 – УС, 132/14, 145/14, 83/18, 31/19 и 37/19 – др. закон)
    Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре доноси Право на полагање стручног испита за одговорног инжењера за енергетску ефикасност зграда имају архитекте, инжењери грађевинарства, инжењери електротехнике и инжењери машинства који имају стечено образовање на нивоу еквивалентном (нека избаце еквивалент па ће бити и нама јасније),академским, односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ, одговарајуће стручно искуство у трајању од најмање две године и завршену обуку из области енергетске ефикасности зграда у складу са посебним програмом надлежне струковне организације или удружења, односно образовне институције.
    МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ Биљана 011/3604490 преко машинског факултета у Београду СЕМ Проф. др Милош Бањац дају нам право на полагање Уверење о положеном испиту за енергетског менаџера Члан 29. Уверење о положеном испиту за обављање послова енергетског менаџера издаје се лицу које је положило испит за енергетског менаџера. Испит за обављање послова енергетског менаџера може полагати лице које: 1) има најмање стечено високо образовање првог степена академских студија у области техничко-технолошких наука у обиму од 180 ЕСПБ (европски систем преноса бодова) и има потврду о завршеној обуци за полагање испита за енергетског менаџера; или2) има стечено високо образовање другог степена академских студија на мастер академским студијама у образовно-научним областима машинства, електротехнике или технологије.
    ГДЕ је проблем обуке су исте и стручни испит је исти и код једног и другог министарства али су различите су лиценце...
    1.Одговорни инжењер за енергетску ефикасност (ми неможемо са ССС2) иако стоји „еквивалент“ иако сам им предочио допис од министарства просвете где пише ССС2 еквивалент 7.1.
    2.Енергетски менаџер прво су нам оспорили право па после дозволили са ССС2...

    ОдговориИзбриши
  51. То је оно што Вам причам стално.
    КРИМИ Инжењерска комора као и Комора медицинских сестара и здравствених техничара Србије.
    Једним потезом оловке елиминишу барем 100 људи који су заинтересовани за ту лиценцу и остављају себи простор за рад и за зараду.
    Такође КМСЗТС је уништила 10 струковних (ССС) профила здравствене струке (СПЕЦИЈАЛИСТЕ: физиотерапеуте, лабораторијске технологе, санитарно-еколошке инжењере, дијететичаре-нутриционисте, оралне хигијеничаре, ренген, поротетичаре, естетичаре,...). Донели су накарадне одлуке и не постоје та звања уопште! Као на попису становништва што не постоји ССС2 као 7.1 степен стручности. Наравно лекари су гледали благонаклоно на ту елиминацију 7.1 у здравству а струковне сестре су биле задовољне јер једино ССС2 сестрама је признат 7.1 степен. Али како су сестре већина у тој Комори они су асимиловали и прегласали остале здравствене профиле и они не постоје нигде у здравству! Да би било неномрмално као што и јесте, декани медицинског факултета у БГ и Нишу и многи други професори (чак и др Бумбаширевић који је био Ректор БУ) предавали су им на специјалистичким струковним студијама на медициниским факултетима као и струковним школама као и сада на Академијама.
    Значи у здравству одавно не постоје ССС2 - 7.1 степен стручности (осим сестара) а по попису становништва не постоје уопште ССС2 као 7.1 степен стручности у целој земљи!
    Ко у цртаном филму када певац хоће да подели црва а црв се повуче на једну половни а после на другу половину и певац каже: ''Када нема две половнине, нема ни црва'' (парафразирам).

    ОдговориИзбриши
  52. Poštovane kolege,
    u toku je javna rasprava o izmeni Zakona o planiranju i izgradnji (od 30.01.2023 do 20.02.2023). U tom Zakonu su propisani uslovi za polaganje stručnog ispita za odgovornog projektantai izvođača radova.
    Sada je prilika da im svi uputimo obrazložene zahteve za izmenu tih uslova i da nama specijalistima strukovnih studija II stepena konačno priznaju to pravo.
    Sve informacije imate na sajtu Inženjerske komore i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
    Napravite konstruktivne predloge i obrazložite. Pošaljite na objavljene mail adrese.

    ОдговориИзбриши
  53. PREPISKA PREPORUCENOG PISMA

    sednice.vlade@mgsi.gov.rs

    Problem uocen vezno za vazeci zakon o planiranju i izgradnji se sastoji u sledecem:
    Član 37

    Licencirani prostorni planer može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem iz odgovarajuće stručne oblasti na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB ili ekvivalentnog nivoa utvrđenog drugim posebnim propisima, položenim stručnim ispitom iz stručne oblasti prostornog planiranja, odgovarajućim stručnim iskustvom u trajanju od najmanje tri godine i stručnim rezultatima (reference) iz stručne oblasti prostornog planiranja.

    4. Odgovorni izvođač radova

    Član 151

    Licencirani izvođač može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem iz pripadajuće stručne oblasti iz stava 3. ovog člana, na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB ili ekvivalentnog nivoa utvrđenog drugim posebnim propisima, položenim stručnim ispitom, stručnim iskustvom u trajanju od najmanje tri godine i stručnim rezultatima (reference) iz pripadajuće stručne, odnosno uže stručne oblasti.

    Kao i sve ostale licence definisane sadasnjim zakonom gde pise ekvivalentnog nivoa.

    U prilogu vam saljem zvanicnu prepisku od ministarstva prosvete gde se jasno i nedvosmisleno pise nivo obrazovanja strukovnih specijalista (po NOKSU 7.1 nivo obrazovanja izjednacen sa master 300EDB) ,koji su zavrsili obrazovanje po starom zakonu o visokom obrazovanju izjednacava sa studijama u trajanju od 300 EDB TJ. ISTOG SU NIVOA OBRAZOVANJA . Dole u prilogu Vam saljem i vazeci zakon o visokom obrazovanju...
    Stečeni stručni, akademski, odnosno naučni nazivi

    Član 149

    Stručni, akademski, odnosno naučni naziv koji je stečen prema propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15 i 87/16), u pogledu prava koja iz njega proizlaze, izjednačen je sa odgovarajućim nazivom u skladu sa članom 127. tog zakona.

    Lice koje je steklo ili stekne stručni naziv specijaliste strukovnih studija završavanjem specijalističkih strukovnih studija u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15 i 87/16) zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo.



    INZENJERSKA KOMORA SRBIJE I NADLEZNO MINISTARSTVO NEPRIZNAJE PRAVO NA STICANJE LICENCI PROJEKTANTA... A NA OSNOVU VAZECEG ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI STRUKOVNIM SPECIJALISTIMA 7.1 STEPENA OBRAZOVANJA I NADLEZNO MINISTARSTO ,ZA LICA KOJA SU STEKLA VISOKO OBRAZOVANJE DRUGOG STEPENA (KOJI JE IZJEDNACEN SA NIVOOM OBRAZOVANJA 300 EDB KOJI SU TADA BILI NA SNAZI).



    PROBLEM SA VAZECIM ZAKONOM O PLANIRANJU I IZGRADNJI JE U DEFINICIJI JE EKVIVALENTNOG NIVOA GDE SE GRUBO KRSE PRAVA STRUKOVNIH SPECIJALISTA DRUGOG STEPENA PO STAROM ZAKONU I NOVOG ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU GDE SE I MASTER 300 EDB VODE KAO 7.1 STEPEN ISTO KAO I STRUKOVNIH SPECIJALISTA 7.1 ZNACI JEDNAKO ILI EKVIVALNETNOG NIIVOA.

    PREDLOG JE SLEDECI ILI IZBRISITE IZ NOVOG ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI EKVIVALENTNOG NIVOA ( JER SE NEPOSTUJE ) ILI DODAJTE U ZAKON DA SVI KOJI SU STEKLI VISOKO OBRAZOVANJE NOVOA 7.1 PO NOKSU IMAJU PRAVO NA STICANJE LICENCI SA POLOZENIM STRUCNIM ISPITIMA KOD NADLEZNOG MINISTARSTVA.

    Prilog /odgovor ministarstva prosvete o ekvivalentu stecene diplome i odgovor inzenjerske komore po osnovu zakona o planiranju o izgradnji o odbijanju priznavanja nivoa ekvivalentnog .

    S postovanjem,

    Poslao i elektronski...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaju oni to sve.
      Ovaj problem se mora napisati Premijerki .
      O ovom problemu ako možeš doći do medija ili do nekih novinara koji bi saslušali svu ovu problematiku sa SSS2 i preneli u medije.
      Prpbleme SSS2 i vaspitača i nastavnika i inženjra i naročito zdravstvenih radnika (osim medicinskih sestara) kojima nije priznat 7.1 stepen stručnosti.
      Ti likovi u Komorama se kriju iza nekih funkcija i iza nekih titula a da znamo da situacija nije naivna videli smo i u POPISU 2013 gde je država izbacila preko 10.000 SSS2 sa lica postojanja u Srbiji.
      Znači spremni su na sve i da nam zatru tragove!
      Znači predstoji i dalje velika borba jer ima i mladih ljudi koji sada imaju oko 30 godina i koji su do 2017 godine završili SSS2 i koji treba još da rade 30-35 godina do penzije u 7.1 stepenu stručnosti a ne makar kako, odnosno po nezakonitom i neustavnom tumačenju ljudi i pre 15 godina i sada i možda za 15 godina koji su bili ili su ili će biti na nekim pozicijama u vlasti.
      NE MOŽE NIKO DA ODLUČI MIMO ZAKONA DA MI NISMO EKVIVALENT 7.1 STEPENA STRUČNOSTI I DA NEKAŽNJENO KRŠI ZAKONE I USTAVNI POREDAK ZEMLJE, PA BIO ON I MINISTAR ILI PROF. DR SCI.
      Dovešćemo ih k spoznaniju prava jer to je ljudska dužnost najsvetija, kao što bi rekao jedan veliki srpski Vladika.

      Избриши
  54. INFO u toku je rasprava o nivou obrazovanja i priznavanje diploma iz oblasti medicine po nivou obrazovanja u Hrvatskoj vezano za medicinske sestre visokog obrazovanja koje ce biti izjednacene sa platama i sa kolegama lekarima visokog obrazovanja oni su se izborili ulazi im zakon u parlament ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Не бринем се ја за медицинске сестре ни овде ни у Хрватској. Код нас МСС сестрама и ССС2 сестрама и МАС сестрама је признат 7.1 степен стручности то је најважнији корак. А плате пре или касније морају бити уједначене у оквиру 7.1 тј. у неком распону. Нама овде у Србији ПРОБЛЕМ је што је Комора медицинских сестра и здравствених теничара се изборила само за СЕСТРЕ а за све остале здравствене профиле није!!!! Само су себи ибезбедиле 7.1 степен стручности. А шта је са осталим СПЕЦИЈАЛИСТИМА: ССС2 санитрано-еколошким инжењерима, ССС2 медицинским радиологом, ССС2 физоитерапеутом, ССС2 радним терапеутом, ССС2 нутриционистом дијететичарем, ССС2 медицинско-лабораторијским технологом, ССС2 козметичарем естетичаром, ССС2 медицинском-сестром васпитачем, ССС2 зубним протетичарем и ССС2 оралним хигијеничарем? Крими Комора је санимиловала све остале здравствене профиле и затрла им постојање у оквиру 7.1 степена стручности јер их није уврстила у КАТАЛОГ. Тако да сви напред наведени не постоје као 7.1 осом СЕСТАРА. То су наравно урадили у дослуху са Министарством здравља и требало би одмах обавестити нову Министарку ако сме да се ухвати у коштац са овом проблематиком (мада је она већ орнула и оболела жена). Урдили су на фазон као што су у ПОПИСУ 2022 изозтављени ССС2 тако да не постоје. А када не постојиш онада ти и не припадају икакава права.

      Избриши
  55. PS
    То се односи и на све МСС здравствене струке које су напред наведене (сем сестара).

    ОдговориИзбриши
  56. u smislu vrednovanja diploma u Hrvatskoj je tema da ce svi koji imaju visoko obrazovanje medicinske struke biti izjednaceni sa platama lekara visokog obrazovanja ili bice sa prihodima ekvivalentni sa lekarima...

    ОдговориИзбриши
  57. Наравно. Основни коефицијент треба бити исти а додатак на коефицијент мора да се разликује од врсте посла којег лице са 7.1 степеном стручности обавља.
    АЛИ не бринем ја за комшије, брине ме ситуација код нас у Србији.

    ОдговориИзбриши
  58. Zakon o visokom obrazovanju iz 2018. godine sa svim izmenama kaze sledece:

    Stečeni stručni, akademski, odnosno naučni nazivi

    Član 149

    Stručni, akademski, odnosno naučni naziv koji je stečen prema propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15 i 87/16), u pogledu prava koja iz njega proizlaze, izjednačen je sa odgovarajućim nazivom u skladu sa članom 127. tog zakona.

    Lice koje je steklo ili stekne stručni naziv specijaliste strukovnih studija završavanjem specijalističkih strukovnih studija u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15 i 87/16) zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo.

    Znaci da vam rangiranje i drugi stepen niko ne moze oduzeti ukoliko ste spec studije zavrsili do donosenja ovog zakona. U noks-u su spec studije takodje izjednacene sa 7. 1 stepenom.
    Samo prilozite ove clanove i sve je jasno!

    ОдговориИзбриши
  59. Borba za prava svršenih studenata struk. spec. studija je započela osnivanje Udruženja strukovnih specijalista Srbije kod Apr-a 2012. godine i nekolicine ljudi koji su se bas dosta borili, pre usvajanja Noks-a. Organizovani sastanke u Min. prosvete u Palati Srbija sa čelnicima više ministarstava. Međutim, veliki broj specijalista je tada pokazao izuzetno malu aktivnost i želju za borbom kako bi uživali prava koja su akreditacijom i Zakonom garantovani. Izgleda je sada nastupila naknadna pamet i mnogi su se probudili iz zimskog sna. Svakako bolje iakd nego nikad, mada je nama tada bila preko potrebna pomoć i masovnost ali i određena finansijska sredstva. Najčešće se to sve završilo na ličnom entuzijazmu i skromnim finansijama tadašnjih boraca.
    Dosta je urađeno i usvojen je Noks tako da imate na šta tačno da se pozovete. Mi smo tada imali samo jedan član Zakona o visokom obrazovanju.

    ОдговориИзбриши
  60. Hvala Mito na svemu, jeste sve uradjeno po pitanju NOKS-a,najveci problem sto drzavne institucije u nasem sistemu nepriznaju prava iz Noks-a... Evo primer posao u postama (drzavna institucija),https://www.posta.rs/lat/konkurs/konkurs.aspx?konkursId=mELirpUhRYksFj7k8%2fXBcQ%3d%3d.

    U mnogim institucijama nase drzave nas nevide ili nece da nas vide (opravdanje -niste predvidjeni u sistematizaciji poslova kao sedmi stepen ili mi imamo svoj statut gde vase obrazovanje nepostoji pod tim stepenom ili ing.komora -nemozete da bobijete licencu kao drugi sa 7 stepenom strucne spreme )...Boli nepravda.Ako imas neki papir da imamo zvanicno predstavnika pa da zakazemo sastanak imamo i par nevladinih organizacija nude besplatnu pravnu pomoc u zastupanju...

    ОдговориИзбриши
  61. Poslato kancelariji za zastitu prava gradjana i nevladinoj organizaciji za zastitu prava gradjana za ostvarivanjem prava strukovnim specijalista ocekujem odgovor...Imamo i potvrde da nam nisu odgovorili na poslate dopise...Nadam se odgovoru pa vas informisem ako nekom treba zvanicna prepiska mogu vam poslati...

    ОдговориИзбриши
  62. INFO -na pokrenut postupak od strane zastitnika gradjana za ostvarivanjem prava strukovnih specijalista 2-ili ekvivalentnog nivoa po NOKS-u 7.1 kod inzenjerske komore putem ombudsmana ili zastitnika prava gradjana kod drzavnih institucija nadlezno ministarstvo nije se udostojilo da da bilo kakav odgovor ... a vezano Stručni ispit mogu da polažu lica koja imaju stečeno obrazovanje iz odgovarajuće stručne,
    odnosno uže stručne oblasti na akademskim, odnosno strukovnim studijama obima od najmanje
    300 ESPB ili ekvivalentnog nivoa .

    ОдговориИзбриши