недеља, 27. новембар 2016.

Одговор Министарства просвете поводом раније упућеног дописа у вези статуса струк. специјалиста у Нацрту НОКС-а

Поштоване колегинице, колеге и чланови Удружења, Објављујемо одговор Министарства просвете који је пристигао на адресу Удружења ССС. Удружење ће захтевати да од стране представника министарства добијемо доказ да се ово неће односити на струковне специјалисте који су завршили студије пре усвајања НОКС-а, односно и писмени доказ да су специјалисти у рангу струковног мастера (према НОКС-у).

137 коментара:

  1. jednom rečju oglabali smo ...

    ОдговориИзбриши
  2. Onda neka više puste akreditaciju/upis strukovnog mastera.

    ОдговориИзбриши
  3. Znaci, svima koji su zavrsili do NOKS-a treba da uvaze 7.1? Ako sam dobro razumeo?

    ОдговориИзбриши
  4. Молиим све колеге и колегинице да се обрате на адресу: https://www.facebook.com/Udru%C5%BEenje-za-za%C5%A1titu-ustavnosti-i-zakonitosti-UZUZ-1827828717439932/?ref=page_internal.
    Тај Шарчевић је шизофрен јер 20.10.2016. године колеги Зорану је написао да је у рангу 7.1 (17,32 коефицијент) а Мити пише да су ССС 6/2. Или му није добро или је подвојена личност (др Џекил и мр Хајд)!
    Треба отићи и до Председника Владе и Председника Републике и разговарати у чему је проблем? А треба обавестити и јавност. Ако им пре председничких избора и београдских избора одговара 20000 незадовољних ССС и њихових породица онда су успели у томе!

    ОдговориИзбриши
  5. Pa ovo je bilo očekivano, imajući u vidu da izmenama zakona uveden strukovni master, zapravo iz dopisa se jasno vidi da merilo kojim su se oni rukovodili 300 ESTB, a ne stepen obrazovanja definisan važećim Zakonom, sada samo ostaje pitanje kada će izvršiti izmene Zakona i svrstati SSS u 1.stepen.Definitivno sadašnji predlog NOKS-a, kao pod Zakonski akt nije saglasan važećem Zakonu, ali to nije smetnja da isti okače na sajt Ministarstva i odnose se ka njemu kao važećem i ako ima samo formu predloga.Ovde ostaje samo pitanje za poznavaoce prava, da li je moguće jednom stečeno pravo po jednom Zakonu oduzeti izmenama tog Zakona ili pak donošenjem novog Zakona?!Udruženje treba da usmeri maksimum svojih mogućnosti da pokuša svim pravnim sredstvima da svim onim koji su ovo pravo stekli iste i zadrže.Mislim da je z ovog dopisa više nego svima jasno da su ovakvom sledu događaja najviše doprinele Visoke škole koje očekuju kao i sama država dobar deo novčanih sredstava od upisa strukovni master studija!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je kolega, visoke skole videli su sebi laku zaradu. Kao sto smo pisali gradjana Srbije je toliko koliko je i sve manje i oni to znaju i zato dodaju jos jednu kodinu kako bi sami sebe namirili!
      Naravno da je akt nezakonit i treba brzo reagovati dok ne izglasaju Zakon o NOKUS/u i onda ce bit mnogo teze.
      Treba svi da delamo a ne samo Udruzenje. Udruzenju treba pomoc.
      Ne moze nas niko svrstati u 1. stepen kao sto su OAS. Ne moze ti niko oduzeti stecena prava. Pa Sarcevic je napisao kolegi Zoranu da je 7 stepen i ima koeficijenat 17,32 a Miti je napisao da smo 6/2 ma sta to znacilo. To je nezakonito jer ne mozes nova zvanja prepravljati u stara nego stara mozes porediti sa novim zvanjima kao sto je visa skola izjednacena sa becelorom a diplomirani (do 2005) izjednacen sa masterom. SSS je novi vid visokog obrazovanja i nije mogao da se upari ni sa jednim poznatim zvanjem do tada.
      Lako cemo mi dokazati da smo u pravu ali procice vremena dosta a KRICI nece nikada odgovarati pre LICEM PRAVDE. Zato bi trebalo i sve te subjekte da tuzimo zbog zlocinackog udruzivanja protiv gradjana Srbije i narusavanja Ustavom zagarantovanih prava. Moraju da osete sankciju. Ne mogu da donose nakaradne akte i osakacuju gradjane i ustavno-pravni poredak zemlje a da ostanu ne kaznjeni! Takve bi Drug Tito po kratkom postupku resio i ne bi vise potpisali nikada ni jednu takvu glupost!

      Избриши
    2. Svi zakoni sveta garantuju da ako se nešto priznalo u toku trajanja tekućeg zakona, ne može menjati novim zakonom. Tačnije, može se menjati, ali samo ukoliko odredbe novog zakona nisu restriktivnije. Znači, moraju da priznaju diplome.
      Sa druge strane, postoji odredba da se stečena prava ne mogu oduzeti. Znači, ne mogu sad da se predomišljaju.

      Избриши
    3. eto vam ga strukovni master!
      A i koji su to predstavnici strukovnih škola?

      Избриши
    4. Na diplomi će sigurno ostati Drugi stepen ali će sve ostalo vrlo brzo izmeniti i uskladiti sa novim NOK-om, tako da će u većini slučajeva uslovi za neko radno mesto biti stepen NOK-a a ne stepen koji piše na diplomi.

      Избриши
    5. Ma mnogi u pravilnicima nisu ni menjali stepene

      Ala su nas zajebali !!! Prevara !!!

      Избриши
    6. Tako je kolega! Eto ga MSS. Radujete se! Sada su nas doveli na slepi kolosek sa SSS. Izmene i dopune od prosle godine su urusile citav pravni poredak u zemlji. To neko svesno radi. Sto gore to bolje. I evo jos 20000 gradjana (SSS i porodice) nezadovoljnih na ulici!
      Vidi Stevice negde u Evropi mozda stecena prava ti pripadaju ali u Srbiji ministar misli da od njega krece sve i da pre toga nema nista!
      OK hoce kavgu, dobice je!
      A profesorcici trljaju rucice i raduju se MSS da uzmu jos koji evric i da nabiju jos fond casova! Sta ce, nema dece u Srbiji, ''bela kuga'' ali izvadice se oni na MSS!
      Nenormalna situacija sa ovim predlogom NOKSa! Zakoni u Srbiji ti garantuju najvisa zvanja u tvojoj profesiji sa SSS (da budes visi savetnik, pomocnik ministra, nastavnik sa 17,32 koef., pukovnik u policiji, inspektor u drzavnoj upravi, nacelnik upravnog okruga, direktor skole, direktor javnog preduyeca,...) i naravno primanja u tom rangu a sada su se dosetili posle 12 godina da nas svrstaju u nekakav 6/2? Da li si normalni? Ali ne mare oni puno, ne postoji nikde sankcija za njih sto sakate decu, ljude, urusavaju poredak u zemlji i citavo radno zakonodavstvo! Znaju da ce proci nekaznjeno a mi, mi smo kolateralna steta njihovih bolesnih mozgova! Ovo sto rade oni je ''genocid'' ali kako SSS nisu ni Romi, ni LGBT, ni samohrane majke, ni zrtve nasilja u porodici, ni ..., nad nama mogu da vrse torturu i ispiranje mozgova!
      Pa neki ljudi su zavrsavali namerno SSS kako bi stekli 2 stepen visokog obrazovanja i kako bi mogli da rade u skolama, neki su zavrsavali SSS do 2010-e da bi mogli da vrse nadzor i resavaju u upravnom postupku sa 2. stepenom visokog obrazovanja i da napreduju do zvanja visi savetnik! A sta sada sada ce ova garnitura da izmisli 6/2 i da kaze da su SSS nekakv 6/2? Monstrumi! Neverovatno sta su smilili? Ali znamo mi da hoce da peglaju gresku iz proslosti jer su nas sa 1 godinom specijalistickih studija promovisali u 2. stepen voisookg obrazovanja ali ni smo mi tu krivi! Mi smo stekli 2 nivo visokog obrazovanja i mogu sada samo da donesu NOVI Zakon o VO i da nas izjednace u pogledu prava sa nekavim buducim MSS, kao sto su nekada izjednacavali osnovne studije (do 2005-e) sa MAS ili vise skole sa becelorom! To mogu da urade da isprave ''Krivu Drinu'' a ne nam ispravljaju kicmu! Sva sreca imamo USS i Strazbur i nece proci nekaznjeno!

      Избриши
    7. Ne brini kolega nisu nas zaje...i! Tvrd smo mi orah za njih! OK hoce da nam skinu glave ali necemo se ni mi dati, makar cemo im jedno oko izvaditi! Sada su nas dogurali do ambisa i nemamo dalje! Onda su nam dozvoljena sva sredstva da se barnimo za opstanak! MI SSS nikoga nismo dirali! Mi smo stekli zvanja u skladu sa zakonima ove zemlje! Medjutim sada su se neki predomislili i kazu nam da su nam prava za koji mesec manja i da to sto smo stekli mozemo nije bas to nego nesto drugo!? Nisu u pravu i izgibice rat u koji su krenuli sa nama! Iza nas stoji istina a istina se ne moze sakriti! Ako im se ne svidja sistem strukovnih studija neka ga menjaju iznova a ne posle 10 godina da donose nove izmene i dopune i da nas derogiraju a posle 12 godina da smilse Zakon o NOKS/u gde ce nas svrstati u 6/2 koji ne postoji! Malo su se prevarili jer ipak smo u 21. veku i ne mogu tako lako da sakriju tragove zlocina nad nama SSS.

      Избриши
    8. Молим све колегинице и колеге ССС и Миту и Удружење да на сваке начине изађу у медије и предоче превару која се спрема нама ССС.
      Такође треба информисати све будуће студенте струковних студија да ни случајно не уписују ОСС! Треба им на време рећи да им се спрема превара века! Треба на тај начин да бојкотоује се упис на ОСС и уништимо професоре који су гласали да ССС буду фантоски 6/2! Зашто? Па зато јер они нас хоце да оставе без хлеба! Па онда и њима се треба реванширати а не да они трљају ручице и радују се МСС и лакој заради и фонду часова преко наших живота!
      Отворићемо очи деци у Србији да никада не уписују струковне студије! Нека иду у Будим или Пешту или Беч и нека тамо студирају за мање пара и добиће дипломе које су валидне свуда у Свету! Ако баш хоће да студирају у Србији нека упишу неки лагани профатни факултет и пазаре дипломе за мале паре и са мало напора!
      СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ НЕ УПИСУЈТЕ ДЕЦО! БОЈКОТ ОСС!
      Треба да издамо ПРОГЛАС и обавестимо децу која су уписала ОСС да се хитно испишу и пребаце негде на ОАС јер им се не пише добро! Када они заврше све нивое струковних студија ко зна шта ће смислити да им униште животе! Децо бежите из струковних школа! Професори су вас издали за пола тепсије рибе!

      Избриши
  6. Kao i što sam se plašio, usvajanje MSS (makar i na papiru) je ugrozilo poziciju SSS.
    Sada ostaje da se borimo i da oborimo takav predlog NKOS-a, ako ga donesu da pripremimo žalbe našim i stranim sudovima.
    Lepa stvar je da idu predsednički izbori, pa možda dobijemo na vremenu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Наравно колега, морамо да оборимо тај предлог јер планирају да направе Закон о НОКС-у. До тада морамо да деламо! Не итересује нас ништа осим нас ССС! Ни МСС ни ОАС, ништа само ми морамо да се избопримо за нас!
      Сада видите зашто сам био противник МСС у оваквом формату! Нисам противник МСС али у Новом Закону о ВО. Сада видите зашто сам притив увлачења ОАС у нашу причу! Нас интересујемо ми јер смо ми 2 степен високог образовања и имамо стечена права! Нас не итересује МСС јер и не постоје али су убачене на папир 10 година касније као ''кукавичије јаје''! Нас не итересују ни ОАС од 240 бодова јер су то студије 1 нивоа високог образовања! Нас инетересују наша права загарнтована законима и Уставом ове земље. Можда неког итересује МСС? Можда је неко од колега уписао ОАС после ССС и заинтересован је за ОАС али то су спорадични случајеви! Нас интересује судбина нас 6000 ССС и судбина наших породица која се немаром и бахатошћу појединаца доводи на руб егзистенције јер те из 2 степена високог образовања и звања саветника или наставника са 17,32 или потпуковника, враћају на некакв фантомски 6/2!
      Борба до победе! Добро је да су офирали карте и сада знамо да нам нема повратка са ратишта до коначне пободе! Нама главу скидају са таквим НОКС-ом па морамо у борбу јер можемо само да их победимо! Победићемо јер је истина на нашој страни!

      Избриши
  7. Ovi NISU normalni !!!
    Radim na radnom mestu koje zahteva drugi stepen VO (uključujići i specijalističke strukovne studije) i imam 3 godine radnog iskustva (koliko ste radili u struci i stepenu stručne spreme) tj VII stepena i 10tak godina radnog staža (sa višom školom tj VI stepenom).
    Kakvu će matematiku tu izvesti ?
    Da li ću ostati bez radnog mesta ?
    Da li ću izgubiti 3 godine radnog iskustva ?
    Da li mogu upisati sada MSS (ne mogu-nema ih)?

    GDE JA ŽIVIM !!!

    ОдговориИзбриши
  8. Ja sam upisao ove godine SSS i to znaci da meni nece se voditi kao 7 (sedmi) stepen visokog obrazovanja nego kao 6/2 -stepen...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To znači da će se svim sss voditi 6/2, od prve generacije.

      Избриши
    2. Nema 1. generacije SSS po novom!
      Svi su oni po starom Zaokonu iz 2005!
      MOraju ovi nesposobnjakovici u Ministarstvu da donesu NOVI ZAKON da bi bila NOVA zvanja!
      Ne moze niko od starog zvanja da preko noci postane NOVO zvanje zato sto je neko izvrsio izmene i dopune zakona! Novo zvanje je jedino MSS koje postoji samo na papiru a u realnosti ne postoji!
      Nadam se da ne mogu da vas prevedu zedne preko vode! Nadam se da ste toliko pametni da znate Vasa prava i da mozete da se zastitite!

      Избриши
  9. Hvala na odgovoru...bas lepo od njih.
    A specijalisticke akademske i njih povlace kao 6/2 ili samo nama??

    ОдговориИзбриши
  10. Sve ti piše ovde: http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2016/06/NIVOI-KVALIFIKACIJA-NOKS.pdf

    Specijalističke akademske 7/2

    ОдговориИзбриши
  11. Mito,
    Ko su predstavnici Visokih strukovnih škola u Stručnom timu za NOKS ?

    ОдговориИзбриши
  12. Kolege, ja sam specijalističke stukovne studije upisao na osnovu Zakona o visokom obrazovanju iz 2005. i NOKS od 23.4.2010 godine (koga je usvojio NSVO na 47 sednici - za nivoe visokog obrazovanja).

    http://biolozi.bio.bg.ac.rs/files/studentske-organizacije/studentski-parlament/arhiva/nacionalni-okvir-kvalifikacija.pdf

    Po tom NOKS-u iz 2010, specijalističke strukovne studije, kao studije 2 stepena visokog obrazovanja, pripadaju 7. nivou EU okvira kvalifikacija kao i stari VII/1 stepen stručne spreme.


    Da sam znao da će SSS biti 6.2 stepen, NIKAD ih nebi ni upisao.

    Lepo zatražimo sapisnik sa 47. sednice NSVO-a , pa kod prvog advokata (ako treba para, sakupićemo), pa u ustavni sud, pa u Starzbur, pa u EU komisije.


    Uopšte ne želim da sudim, ili smo prevareni prilikom upisa, ili sada hoće da nas prevare donošenjem novog NOKS-a !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Нисмо преварни приликом уписа!
      Ми и радимо као наставници и васпитачи са 17,32! Ми радимо као саветници и виши саветници у органима управе! Ми смо са ССС и директори јавних предузећа!
      Међутим 10 година после доносе Измене и допуне закона о в.о. и убацују камен спотицања - МСС и праве спрдњу од закона, од Устава, од струке, од људи!
      Ми када смо уписивали није постојало ништа више од ССС а то је 2. степен в.о. и признати смо у рангу 7 степена стручности (и васпитачи и наставници и запослени у органима државне управе и инспектори и у јавним предузећима)! Нису нормални да сада смисле МСС и да и да на тај начин нама умање звања и промовишу нас у фантомски 6/2. Морамо узети адвоката и кренути у борбу и тражити да се кривци казне (по имену и презимену) а не да се крију иза титула, звања и положаја у разним институцијама државе (директори школа, представници овог или оног органа)! Ми знамо мотив за увођење МСС није никакво чојство ни јунаштво у питању да помогну струковним студентима него траже 1 годину себи тезгице и ухлебљења! Има нас хвала Богу доста и од нас 6000 да свако да по 1000 динара за судски процес имамо 6 милиона динара да победимо монструме и на УСС и у Стразбуру и да поднесемо тужбе против сваког од тих криминалаца (који се крију иза титула) и посебно и да нас упамте за цео живот!

      Избриши
    2. Ovaj NOKS nikada nije zvanično usvojen, te 2010 nije bilo zakonom regulisano ko ga donosi, piše da je samo ''Tekst nacionalnog okvira usvojio nacionalni savet za visoko obrazovanje...'' i na tome je ostalo. Tek Izmenama i dopunama zakona o V.O. iz 2015 je definisano ko donosi NOKs na predlog nacionalnog saveta. To radi Ministarstvo.

      Избриши
    3. Наравно! Они сада покушавају да ''пеглају'' њихов немар и нерад 10 година уназад! Нећемо им допустити! Нека донесу Нови ЗАКОН О ВО и нека старе ССС изједначе са МСС као што су некадашњи дипломирани изједначени са МАС! Све остало је прекрајање законитости и уставности највиших аката ове земље и зато морају да сносе косенквеце и правне и моралне и политичке и материјалне! Сазнаћемо на суду и њихова имена и биће утужени и по имену и презимену а не само по функцији који иобављају у одређеној организацији или органу!

      Избриши
    4. Koelga nas 50 je pre 7 godina zavrsilo SSS i radimo kao savetnici i pre NOKS-a od 23.4.2010 godine (koga je usvojio NSVO na 47 sednici - za nivoe visokog obrazovanja) i pre NOKS-ovog NOKS-a! Pa nismo idoti da nas sada svrstaju u izmisljeni 6/2!

      Избриши
    5. @Анониман28. новембар 2016. 12.50
      Pa to i stoji, znači NSVO je imao usvojenu verziju NOKS-a 2010. Kako nije postajala (jer je je agonija trebala trajati da današnjih dana) procedura kojom bi se taj NOKS iz 2010 ozvaničio.
      Kada su 2015 promenili i dodali član 11 stav 14a:
      "14a) predlaže Ministarstvu nacionalni okvir kvalifikacija za nivo visokog obrazovanja;"
      umesto da daju već usvojenu verziju iz 2010, oni umesto usvojene, usvajaju bitno drugačiju verziju.
      Nisam pravnik, ali bez obzira zamisli da nakon 11 godina usvajaš verziju (bez obzira što je već postojala usvojena verzija, makar i od NSVO) dokumenta u kojem su bitna razlika u pravima koja iz tog dokumenta proističu.
      To je isto kao kada bi sada u tom dokumetu doneli da su sve 4godišnje studija po starom (pre 2005) 6. nivo po NOKSu ili recimo da kažu da svi automobili iznad 1500ccm plaćaju registraciju 10x više - poenta ne bih ga kupio da sam znao!

      Trenuta prava koja imamo prilkom zapošljavanja je da u konkursima i pravilnicima kao uslov radnog mesta figuriše "drugi stepen visokog obrazovanja-MAS,SAS,SSS".
      Sutra mogu vratiti 7.nivo po NOKS-u i ugroziti time naša prava !!!

      Избриши
    6. Tako je kolega! Nema veze sto nisi pravnik rezonujes normalno!
      Ovi likovi ne usvajaju postulate pre 2010. godine (jer je zakon iz 2005) nego izmisljaju nove teorije!
      Necemo im dopustiti da se igraju sa nasim sudbinama ni sudbinom nasih porodica!
      -OAS sa 240 bodova je novi vid obrazovanja i to 1. stepen i njih su svrstali u bachelor with honours i ne mogu se uprediti sa bilo kojim vidom studija do sada. Fakulteti su izgrrali decu i toboze ih upisvali na osnovne studije i obmanjivali ih jer su to ustvari osnovne akademske studije. Osnovne studije su postojale do 2005 i izjednacene su masterom.
      -SSS (od 60 bodova) su takođe novi vid studija i to 2. stepen i slede posle 1. stepena visokog obrazovanja.
      Medjutim sede glave hoce da sacuvaju svoje zadnjice i fotelje pa makar nama svima odletele glave!
      Medjutim nismo mi mutavi. Izacicemo u javnost i saopstiti deci da ne upisuju studije u Srbiji jer ce ih svrstati u 6/2 ili sutra u neki 6/3 stepen strucnosti. To ce uraditi a nece ni trepnuti. Dzabe su i studenti fakulteta strajkovali da im stave titulu dilomirani kada ce biti svrstani u 6/2.
      Dzabe smo mi zavrsavali poslediplomske strukovne studije 2. stepena kada smo 6/2. Sutra ce MSS biti 6/3. Mogu da menjaju kako hoce i kada hoce a za to ne snose nikakvu odgovornost. Bas ih briga.

      Избриши
  13. Poštovane kolege,koliko je meni poznato Udruženje će zatražiti pismeni odgovor resornog ministarstva vezano za status nas koji smo završili SSS po dosadašnjem sistemu.Takođe oni koji trenutno studiraju na ovim studijama nebi trebalo da imaju problem.Ovo će se verovatno primenjivati od naredne školske godine.NOKS je trenutno na javnoj raspravi i treba da bude usvojen do kraja ove godine,kao i novi Zakon o visokom obrazovanju.Kako će se u novom Zakonu tretirati SSS ostaje da se vidi.Verovatno će biti 1.stepen visokog obrazovanja sa 240 ESPB.Dali će im i sam naziv ostati isti vidićemo.Od marta kreću i akreditacije nastavnih planova i programa za MSS.Zakoni se nemogu primenjivati retroaktivno i po svemu sududeći mi "stari" str.specijalisti će zadržati prava koja nam i pripadaju po Zakonima koji su bili na snazi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kolega nema nas ''starih SSS'' imamo kolege koje su zavrsile i kolege koje koji zavrsavaju i kolege koji upisuju SSS i sve ih moramo zastiti!
      Svi su oni STARI!
      Moze Ministarstvo (ako je sposobno) da donesenovi Zakon o v.o. i tako da nastanu NOVI SSS a da stari SSS odu sa scene! Drugacije ne moze ni formalno-pravno a ni sustinski!

      Избриши
    2. Molim kolege da ne lupetaju na Blogu vise!
      Svi smo mi zavrsili ili zavrsavamo po starom ''sitemu'' ma sta god ti to znacilo!
      Mi studiramo ili smo studirali po zakon u iz 2005 godine i ne postoji nikakav ''novi sistem''!
      Molim kolege da ne ulaze u rasprave takve vrste i ako traze tumacenja po ''starom sistemu'' neka nas ne uvlace u tu pricu!
      Mi smo ozbiljni ljudi i zavrsili smo i zavrsavamo studije prema zakonu iz 2005 godne jer NOVI ZAKON NE POSTOJI!!!
      NE POSTOJI NOVI ZAKON SVI SMO SSS PO ISTOM ZAKONU!!!
      STITIMO PRAVA SVIH i NAS KOJI SMO ZAVRSILI PRE 8-9 GODINA I ONIH KOJI SU SADA UPISALI!!! SVI SMO ISTI!!! ISTI JE ZAKON!!! NEMA NOVOG ZAKONQNA I NOVIH ILI STARIH SSS!!!

      Избриши
    3. Kolega zamolio bi Vas da dobro pročitate moj komentar.Valjda je jasno da svi koji upišu po sadašnjim Zakonima,ili su im studije u toku zadržavaju svoja Zakonom stečena prava.Oni koji budu upisivali po nekim novim pravilima biće i tretirani u skladu sa tim novim propisima.Sačekajmo ipak zvanični odgovor Ministarstva.

      Избриши
    4. Nije izmena i dopuna zakona nikakav novi zakon!
      Odgovor ministarstva ce biti bezveze kao sto je i tvoje pitanje!
      Nema novih i starih SSS!
      Postoje samo novi MSS ali na papiru!
      Kolega molio bih Vas da ukljucite mozak pre upotrebe! Ako ne mozesete da shvatite e to je vec Vas problem a ne moj!
      NEMA NOVIH I STARIH SSS!
      SVI SMO ISTI!!!!!
      Kada donesu novi zakon mozda ce biti drugacije ali novog zakona nema i nema ni novih SSS!!!!

      Избриши
    5. PS
      Uosatalom ko si ti pa da ti crtam ovde sve!?
      Mi cemo uzeti svoje zakonske zastupnike i pobediti na Sudu ako treba!
      Tebi ne bih nikada ni odgovarao na tvoje besmilice o NOVIM i STARIM SSS da takvim postupcima ne dovodis sve u zabludu! Ovo pisem zarad istine! Ne postoje NOVI ni STARI SSS!
      Mi smo svi po istom zakonu upisali SSS! Postoje samo novi MSS ali na papiru a ubaceni su samo da bi napravili pometnju u sferi strukovnih studija! Da imaju kapacitet (bilo koje vrste) doneli bi novi zakon o v.o. i resili nagomilane probleme a ne bi jos vise pogorsavali situaciju! Niko od njih nije trazio da ovo urade, ni Evropa ni Svet! Oni se kriju iza toga! Evropa trazi uskladjivanje propisa sa njima a to znaci da SSS slede posle MSS kao sto i SAS sledi posle MAS. Ovo sto se radkod nas je obican javasluk ali brzo cemo ih prepoznati i pokrenuti postupke protiv njih!

      Избриши
  14. Hvala na odgovoru...bas lepo od njih.
    A specijalisticke akademske i njih povlace kao 6/2 ili samo nama??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. А шта се ти потресаш за САС!?
      Иди на њихов Блог и види!
      Наравно да САС није у рангу 6/2 они следе после мастера! Може бити само више! Али мислимда није наша брига где су они! Они могу са САС да буду и рангу докторских студија јер у медицини нпр. субспецијализација траје 2-5 година а после специјализације које трају 3-6 година! То није тема овог Блога и ССС. Појединци видим не разумеју ни ово шта су завршили а нешто што никада нису студирали!

      Избриши
    2. Ni najmanje se ne potresam u vezi njih u svakom slucaju su u boljem polazaju od nas. Pitao sam lepo i uctivo. Hvala ti na odgovoru anonimni kolega i molim te odgovaraj sledeci put sa malo manje tenzija !!!!!!!!

      Избриши
    3. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
  15. A medicinari i ovaj put nista ne dobijaju ,samo srednju i visu . Zapaliti ministarstvo zdravlja!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti ga zapali!
      Znas kakvi su lekari, kako su sujetni!
      Nece Vam dozvoliti ni blizu da im prismrdite!
      Oni imaju jak lobi! Misle da su polubogovi!
      A sta radi Vasa Komora?
      Sta radi Vas Sindikat?
      NISTA!
      Lekari imaju svoju filozofiju! Dobri ste im kada Vam predaju na medicinskom fakultetu SSS. Lepe su to pare! Dosta predmeta predaju! Lep fond! Dosta se i knjiga proda! Skolarina je pristojna 1000 eura bilo da Vi platite ili Vasa zdravstvena ustanova! Lepo, znaju ljudi posao!
      Ali kada mu dodjete na kliniku on Vas ne prepoznaje a ni Vase zvanje. Tamo Vam je glavna sestra sa srednjom skolom ili sa visom. Ali oni imaju opravdanje, kayu da je to sestra sa mnogo radnog iskustva! Pa sto njima ne bude naclenik lekar opste prakse sa puno iskustva aa ne specijalista?
      Na zalost nasi lekari su u 90% bagra ali ne mogu da se razlikuju puno od druge populacije u Srbiji ali tako je svuda. Negativna selekcija! Ali sta ces oni mogu da se sakriju iza svojih titula a vi ne mozete! Za njih ste svi sestre (i nutricionisti i sanitarci i radiolozi i oralni higijenicari i esteticari i svi drugi) i oni ce vam dokazati da ste tehnicar i ako to niste jer iza njih stoji stoji i Sestrinska Komora za koju ste isto samo sestre! A to sto vi niste sestre i sto imate i i 2. nivo visokog obrazovanja to nikoga nije briga! Pa oni ce sada i doneti Zakon o NOKS-u i svrstace Vas u 6/2 stepen i nikada necete biti im ni blizu. Ako treba MSS ce svrstati u 6/3 a to ce i uraditi u bliskoj buducnosti! Bitno je da su oni gazde i gospodari situacije a vi niste bitni vi ste sestre iako niste sestre!

      Избриши
  16. U poslednjoj rečenici, ministar je naveo da će usvojiti ovakav NOKS posle pozitivne ocene koja je po svemu sudeći ,već data.Predsednik Udruženja SS trebalo bi da vidi koje su pravne osnove da do ovoga ne dođe a naročito treba da se angažujemo svi kako bi mediji izvestili javnost o problemu koji imaju strukovni specijalisti.Pored pravnog,medijska kampanja je vrlo bitna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je formalnost! Pozitivna ocena je vec napisana zvanicno ili nezvanicno! Ali moramo SVI da se angazujemo da mediji saznaju i da dobiju sudske pozive ti likovi koji donose takve akte. Tek tada ce se malo trgniti i razmisliti sta to rade! Ovako mogu da rade sta hoce ako javnost cuti! Smilite i delajte svakodnevno, odvojeno, zajedno, parcijalno, grupno, kako god samo delajte! NE MIRUJETE!

      Избриши
    2. Da vidimo da li će u skorihe vreme odgovoriti Miti na zahtev

      Избриши
    3. Nemaju oni nikavu obavezu da bilo kome sta odgovaraju! Zato ne mirujte!

      Избриши
  17. Lepo ce na zeznuti i to ce samo osvanuti zakon . A taj zakon vazice za sve SSS i tako ce nas zakucati sa 6,2 da ce samo izmenuti postojece ugovore sa manjim koeficijentom pa ko hoce potpise ,a ko nece otkaz.

    ОдговориИзбриши
  18. Одговори
    1. Zaista sve treba izloziti u javnost, neka doticni ministar da obrazlozenje po kom pravnom aktu su SSS uvrstene u 6,2 stepen.

      Избриши
    2. Дај човече ко да он има појма!?
      Њему ликови из кабинета и из других органа и организација сервирају информације.
      Наравно ''врана врани очи не вади''! Он неће да се замери са академском заједницом и колегама и неће се супроставити њима. Лакше је нас 6000 да остане без главе него они без својих фотеља, бенефита, фонда часова, књижица,... Ту су му још отпаци из ДСС који су после прешли у СПС (када је био др Жарко министар) и велики стручњаци СНС који га совјетују! И наравно мало незнања и сујете и ето га чаробна формула 6/2! Дај човече зар не видиш да је негативна селекција у Србији задњих 70 година. Партијаска држава! Што би у просвети било добро када нигде не ваља!?

      Избриши
    3. Ali ne možemo samo cutati i trpeti ovu torturu koja se desava svim SSS..Nesto se mora preduzeti..Dok se svi SSS ne ujedine i ne izadju na ulicu da strajkuju obaveste se mediji nista necemo uraditi vec samo komentarisati na ovom sajtu.

      Избриши
    4. Поштоване колеге, мислим да је овај документ који сви ми имамо прилику да видимо у ствари један пробни балон који треба њима показати са колико снаге и јединства ми располажемо. Ето дешава се то о чему смо много речи потрошили, фамозни будући МСС дирекно угрожава ССС и он је у ствари алиби за оно што се већ дуго спрема. Морамо заједно деловати и показати колико нас има. За почетак треба навести све појединачно по имену и презимену ко је то нас заступао у Националном савету за високо образовање, такође свако од нас треба овај документ послати у своје школе где сте завршили специјалистичке студије и тражити од њих писмени одговор. Ја ћу то већ сутра урадити. Удружење као регистровано правно лице треба наш проблем медијски предствавити. Треба основати фонд и ангажовати адвокате да заступају наше интересе, не смемо да постанемо равнодушни, морамо да се боримо за наша права јер ако ми нећемо а ко ће то уместо нас?

      Избриши
    5. -ОВО НИЈЕ ПРОБНИ БАЛОН НЕГО ОДЛУЧУЈУЋА БИТКА. ПРОДАЋЕМО СКУПО СВОЈУ КОЖУ!
      -Зоране направи Фонд и подржаћемо те!
      -Не постоји нови закон о во него само озмене и допуне којим су 2015 убачене МСС. ССС исте и данас и 2005 када је тај (један једини) закон донет.
      -ССС ако се изједначе са фанотмским 6/2 онда и не треба да постоје јер су скоро исто што и ОСС.
      -Екипи која је за МСС надам се да се сада више не радујете МСС јер напокон видите да је то алиби да униште ССС.
      -Мора да се донесе нови Закон о во и да се садашње ССС изједначе са будућим МСС и да потом нестану јер не треба да постоје више у оваквом облику. Треба да се створи нови ССС који ће бити 7/2 као што је и САС у сфери академских студија. Не могу с нама да се спрдају па да нам ''с брда, с дола'' уводе звања како се ком министру и ''стручњацима'' свиди.
      -Стручњаци погрешили сте 2005 јер нисте дали МСС који ће трајати 2 године после ОСС и створили сте нас ССС и дали нам 2 ниво високог образовања (а узгред буди речено створили сте и ОАС са 240 бодова па и са њима не знате шта ћете а дали сте им 1 степен високог образовања). Стручњаци не можете сада после 12 година да извршите масакр нас 6000 ССС и да прођете некажњено. Да не постојимо? Јуче је колеги написао да је коефицијенат 17,32 а сутра можда и није? Данас смо саветници а сутра? Данас смо директори ЈП а сутра не испуњавамо услове? Данас смо пуковници а сутра покојници? Не стручњаци Ви ћете одговарати за ваша дела а не ми!

      Избриши
    6. Tako je, ovo nas čeka. Predviđam da će se, ukoliko se ne budemo borili, sss vrlo brzo ugasiti jer niko ih više neće ni upisivati a mi ćemo biti neuspeo eksperiment!

      Избриши
    7. Tako je kolega, sada mozemo da uradimo nesto dok postojimno. Dok imamo zakonska i ustavna prava. Kada donesu zakon o NOKS-u za par godina niko nas se nece ni setiti. Pita ce nas kao i onu koleginicu SSS sestru njen nacelnik na odeljenju: ''Izvinite a sta ste vi to ono zavrsili''? E onda cemo postati 6/2 u pravom smislu te reci. Ali moramo zarad istine da upozorimo svu decu da NIKADA ne upisuju strukovne studije jer ne sluze nicemu osim uzimanju para i da sa njima u Srbiji nema perspektive. Za par godina kada oni zavrse MSS ovi monstrumi ce ga svrstati u 6/3 i zavrsili su karijeru! Moramo upozoriti deceu na vreme da vise ne upisuju strukovne studije! Jedino mi je zao ako deca ne upisu strukopvne studije kako ce profesori bez plata i fonda casova? Morace smisliti doktorske strukovne studije da bi sami po sebi oni postojali a nezavisno od potrebe sire drustvene zajednice!

      Избриши
    8. A kada smisle dss tada će usvojiti novi zakon i prebaciti sss u 5 stepen a dss će biti 6/2!

      Избриши
    9. Ne verujem, DSS ce biti 6/4! To je realnije!

      Избриши
  19. Ima li neko strucan iz oblasti prava da da misljenje u vezi sa tim da li se novi zakon moze odnositi i na one koji su upisali i zavrsili sss pa zakonu iz 2005.
    Mozda bi resenje bilo da ubuduce ( posle donosenja zvo )posle oss postoji samo mss jer ako je sss u rangu sa oss onda ne treba ni da postoji. A sve koji su stekli zvanje sss izjednaciti po pravima sa mss i to obavezno jasno naglasiti u novom zakonu kako ne bi doslo do toga da priuceni pravnici prema emotivnom stanju tumace zvo pa da se par godina tuzimo sa poslodavcima. Ako ne urade tako. To bi dovelo do jos par hiljada tuzbi kojima bi sud bio opterecen, a bez potrebe, jer bi valjda sve parnice bile presudjene u korist sss.

    ОдговориИзбриши
  20. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Рад на новом Закону о високом образовању
    У припреми је нови Закон о високом образовању на чијим изменама се радило и у претходној години, када су иницијално прикупљена мишљења појединаца и високошколских институција у Србији током јула 2015. године. Од октобра 2015. године до фебруара 2016. године, четири радне групе од седамдесет чланова, израдиле су своје предлоге измена и допуна Закона у одређеним областима, као што су: питања организације и управљања, акредитације, финансирања, реализације студијских програма и ангажовања наставног особља.
    Крајем септембра одлуком министра Младена Шарчевића формирана је радна група од дванаест студената, од тога осам студената проректора, по два представника СКОНУС-а и СКАССС-а, која је имала задатак да припреми предлоге за измене Закона у дêлу који се односи на питања од значаја за студенте, као што су: оптерећење студената, правила студија, студентског представљања и учешћа у раду органа управљања и стручних тела у високом образовању.
    Министар Шарчевић је крајем октобра формирао и централну радну групу од петнаест чланова која има задатак да до краја 2016. године припреми нацрт новог Закона. Радна група окупља представнике: Националног савета за високо образовање, Комисије за акредитацију и проверу квалитета, универзитêта, факултêта и представнике Министарства просвете, науке и технолошког развоја и то из различитих управљачких структура (председници, ректори, проректори, продекани, студент проректор) који добро познају законску регулативу у високом образовању и проблеме који постоје у имплементацији важећег Закона о високом образовању.
    Основно полазиште за припрему Нацрта закона за радну групу је постојећи Закон о високом образовању, Стратегија развоја образовања у Србији до 2020., предлози претходних радних група и прикупљена мишљења појединаца и институција високог образовања, како државних тако и приватних.
    Нови Закон треба да обезбеди квалитетније и праведније високо образовање у Србији, са циљем да се створи креативна популација младих која непрестано усваја и ствара нова знања.
    Пословима акредитације и провере квалитета ће се бавити Национално акредитационо тело за високо образовање које ће основати Влада Републике Србије, а оно ће радити на бази стандарда које ће утврђивати Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
    Нови принципи Закона на којима ће почивати високо образовање су боља повезаност са предуниверзитетским образовањем, унапређење сарадње са послодавцима и привредом, јачање иновативне и предузетничке компоненте високог образовања, како би оно било релевантно за друштво у целини и одговарало потребама тржишта рада.
    Очекује се да нови модел финансирања обезбеди праведније услове за студенте и да уједно прати достизање циљева које ће свака високошколска установа дефинисати приликом уговарања о финансирању делатности са Владом Републике Србије. У ту сврху пратиће се шири сет индикатора квалитета образовања и излазних перформанси.
    Како је стратешко опредељење Министарства просвете, науке и технолошког развоја да кроз јединствен информациони систем прикупља податке у оквиру образовног система Законом ће се уредити евиденције и регистри не само о установама већ и о појединцима, како запосленим тако и о ученицима и студентима. Увођење личног образовног броја ће омогућити праћење образовања појединаца, његово кретање кроз различите нивое образовања, могућност запошљавања на тржишту. Са друге стране то ће бити добар начин за вредновање високошколских институција и студијских програма, квалитета наставе и достизања образовних исхода.
    У овом тренутку се ради на концептуалним решењима за нови Закон о високом образовању, а коначан предлог нацрта ће бити предмет јавне расправе већ почетком следеће, 2017. године.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li je ovo pokušaj da nas kontaktira neko iz Ministarstva ?

      Избриши
    2. Њима је стало до нас као до лањског снега. Ми смо за њих само бројеви.
      Надам се да ће сада наш цењени колега који има приватну фирму и пуно ради и зарађује понудити Удружењу помоћ (материјалну, моралну, правну,..) било какве врсте.

      Избриши
    3. A sta ce biti sa medicinarima?

      Избриши
    4. Sa medicinarina nece biti nista dok ne uzmu govnj...vu motku i pocnu da manuelno ubacuju pamet u glavu ovim idijotima .

      Избриши
  21. Zajebali su nas i moracemo jos godinu dana da studiramo i placamo ,pa ce nas za deset godina opet zajebatu.Zemljo Srbijo placi od muke . Ovo sto rade je kriminal i sramota.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ako ikada zavrsis MSS za 5 godina ce biti 6/3 i neces moci nigde da radis.

      Избриши
    2. To sam i rekao da su nas zajebali za sve pare. I da je ovo kriminal sto rade .

      Избриши
  22. Као што сам рекао, документ који је Мита добио од Министарства просвете сам проследио Високој техничкој школи струковних студија Трстеник, где сам завршио специјалистичке студије и од њих затражио одговор у вези овог дописа. Ако не будем добио одговор отићи ћу лично тамо и од директора тражити одговор. Мислим да сви требамо учинити исто то бар ништа не кошта. Што се фонда тиче и правног дејства то мора кренути из Београда тј. удружења, јер је нереално да се са овог места ишта постигне, наравно ту смо да подржимо све активности удружења. Претпостављам да руководство удружења има своје правне заступнике и треба их консултовати око овог питања. Што се тиче чланова Националног савета за високо образовање то је јавно доступна информација на њиховом сајту где можете видети да од 20 чланова само двојица су професори Високих струковних школа.
    http://nsvo.gov.rs
    Удружење би требало да им се обрати, јер поред сваког имена стоји маил адреса за контакт, и од њих затражи став о овом питању и одговор на наше питање кога они уопште заступају и како могу бити сагласни са оваквим предлогом?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Поштовани колега можеш из било кога места да постигнеш много јер провинција није у провинцији него у човеку. И Тесла је био из забити па је много урадио.
      Мало сте преценили капацитете Удружења, оно наравно нама правног заступника, то је неформално удружење грађана за сада неспремно за правну борбу са државом.
      Ко може нека крене у борбу на било који начин. Званично или незванично. Можеш у лову упознати некога новинара или политичара и пренети му проблематику. Можда неко има рођака од те феле.
      Ако неко mоже нека ангажује доброг адвоката (пријатеља, брата,..) и наоправи фонд и кренемо у правну борбу. Суштина је да их судски подпрашимо јер другачиије не може.

      Избриши
    2. i kasnimo konstantno.
      Sada je vreme za novinare, sada je vreme za NVO - EU,sada je vreme za tužbu.
      Kasno je kada usvoje.. a tek promene.. mogu proći godine, njih ne boli.
      Udruženje kao pravni subjekt treba biti nosioc delovanja, nije isto ako ja pošaljem email ili udruženje pošalje dopis sa pečatom!

      Избриши
    3. Najbolje je da udruženje otvori račun

      http://ft1p.rs/sta-udruzenje-gradana-placa-kada-primi-donaciju-ili-sponzorstvo/
      http://www.overa.rs/sredstva-clanarine-i-donacije-koja-prima-udruzenje-gradana-i-obaveza-placanja-pdv.html

      Možemo probati i sa http://www.yucom.org.rs/ koji ima i pravnu pomoć http://yucom.org.rs/bpp/

      Избриши
    4. Небитан је печат! Битно је да допис стигне на праву адресу код некога ко хоће и ко може да нам помогне! Нисмо ми кривци и не каснимо! Ми смо жртве! А сада су одлучили да нам скуну главу! Не можемо молити џелата да нам не скине главу, џелат мора да ради свој посао! Али можемо да деламо да налогодавцима и онима који су те налогодавце поставили да их спрече. Али упоредо морамо и свим монструмима па и екзекуторима да се супроставимо и поднесемо тужбу противу злочиначког удруживања против дела грађана Србије (ССС) и њихових породица и урушавања радно-правног законодавства! Морају и они да осете казну и да нису безбедни у њиховим фотељама док нас масакрираују!

      Избриши
  23. 3+2=MAS
    4+1000Eura=MAS
    3+1=SSS
    3+1+1000Eura=MSS

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Не постоји законски основ да се после ССС може да се настави МСС (фантомски на папиру). У схеми пише: ОСС-МСС и ОСС-ССС нигде не стоји могућност законска ОСС-ССС-МСС. Ради се о великој превари и лагарији! Ако се (не дај Боже) деси такав МСС онда смо у ћорсокаку! Наравно ''седе умне главе'' желе ће да нам ''учине'' и мимо закона у дебелу надокнаду допусти ће вам да упишете 2 годину МСС уз неколико испита разлике! Ако довољно платите можда ће вам дозволити да упишете и МСС који нема везе са вашом специјализацијом. Нпр. ти си специјалиста струковни васпитач за физичко али немамо тај МСС програм па ћемо ти учинити да упишеш акредитован програм нпр. МСС за децу са посебним потребама и ето га ти си аванзовао имаш 300 бодова или за нешто што ти не треба. Можда ће и на високој медицинској школи да вам доспусте да упишете и акредитован МСС за сестру општег смера а вис сте специјалиста струковни дијететичар-нутрициониста и наравно сада имапш 300 бодова али који те не требају за струку. АЛИ, АЛИ нема везе што то вама не треба, треба њима за фонд часова, да имају довољан број студената, довољно књижица да продају и сл. То што није по закону да се после ССС уписује МСС то нема везе јер није по закону ништа! Нису ни ССС 6/2 степен стручности па хоће да нас сврстају после 12 година у 6/2. Па ја сам 2008 био на ССС и добили смо тумачење по покрајинског секретара за прописе тумачење да смо 7 степен стручности. И сви смо добили звања саветника. Наставници и васпитачи су добили 17,32. Неки су постали директори јавних предузећа. и шта сада? Сада као нисмо то што јесмо? Дајте људи да се удружимо и да их развалимо. Па не могу они да се зајебавају тако, није им тата оставио закон да га они кроје како коме падне на памет (на глупост)!

      Избриши
    2. 3+1500e + 1000-1500e = MSS

      Избриши
    3. 71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).

      Избриши
  24. SVI NA JEDAN RACUN NOVAC,PA NAJBOLJEG ADVOKATA ANGAZOVATI U IME UDRUZENJA! OVO SE JEDINO MOZE RESITI KAO DEO SUDSKOG PROCESA!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svakako treba ovo ito zneti u sudu u Strazburu...ovo sto se desava je mimi zakona propisa i svega ostalog.Zasto se skolovati na SSS kad se ne priznaju, nema koeficijenta nema radnog mesta, sramotno je u zdravstvenim ustanovama reci da ste zavrsili SSS. U zdravstvu se priznaje i izjednacena je visa skola sa SSS koeficijent je 14, 32....Treba obavetiti medije, neka dođu pretpostavljeni u svim segmentim drustva i daju obavestenje odnosno nma kazu zato se ne priznaju studije a akredituju programe...

      Избриши
    2. A kako mogu da odrzavaju SSS na medicinskom fakultetu npr. i u BG a tu je ministar ass. dr Loncar zaposlen. Pa njegove kolege nama predaju na SSS na medicinskom fakultetu i uzimaju veliku lovu i imaju pun fond casova na osvnu nas i nase grbace i izdaju i stampaju knjige i prodaju nam i placamo velike skolarine (jer budzetskih nema) i ministarstvi prosvete je to sve akreditovalo naravno uz saglasnost Vlade Srbije i sta sada? Sada vas nema na klinici, u bolnici, institutu, zavodu, DZ,... kojekude! Kako to? Samo vas ima da oni napune njihove dzepove! A kada vi dodjete kod njega na kliniku on se cudi ko ste vi i sta ste kao da ste neki mostrumi? Bre to je bagra! Za njih ste vi samo sestre kao i one sa srednjom skolom! Sestra je sestra a doktor je doktor! Mozes imati i master sestrinske studije pa cak i da doktoriras na medicinskom fakultetu ti ces ostati sestra uvek! Oni su ljudi koji su sami po sebi a ne treba im niko! Vi ste tu zbog njih! Vi nikada necete biti ravnopravan deo tima. Oni su doktori a vi se samo sestre a samo je na varijaciju na temu srednja skola, visa skola, visoka skola, specijalizacija, master.

      Избриши
  25. DAJTE BROJ ZIRO RACUNA..STAVITE NA NASLOVNU.BAR VI IZ BG IMATE ADVOKATE DRMATORE,NAS 7000 KOLIKO GOD DA TREBA DA DA ,NIJE PUNO...IMA NAS I VISE

    ОдговориИзбриши
  26. Drage kolege sad je zaista velika prilika da se izborimo za nasa prava. Molim rukovodstvo udruzenja da osmisli ciljeve za koje se zalazemo i da ih prezentuje na ovom sajtu. Uporedo sa tom aktivnoscu neka odabere i pravne zastupnike (advokate za ovu materiju) i otvori tekuci racun gde bi se skupile pare za finansiranje ove aktivnosti. Ali osnovno je da znamo za sta se borimo. Jer ako im ovo sada prodje onda ce sve biti mnogo, mnogo teze. Malo sam istrazivao kako su priznali rang mastera onima sa zavrsenim fakultetom (to moze svako od vas da proveri). Tadasnji Zakon o visokom obrazovanju je donet 2005 godine a rang master im je priznat Odlukom Narodne Skupstine t.j. tumacenjem dva clana Zakona VO tek oktobra 2007 godine. Znam da vas oni ne interesuju isto koliko i mene ali nisu ni oni lako to ostvarili jer su bili zateceni. A mi nismo zateceni jer je ocigledno sta nam se sprema. Glavna "fora" je u profesorima t.j. visoko-skolskim ustanovama. I tada su njima bili zamislili da polazu neke dodatne ispite da bi im priznali rang mastera ali su pod pritiskom popustili i odustali. Isto tako se i "nasi" predstavnici U Savetu... t.j. profesori strukovnih skola zalazu da svi moramo jos 1 godinu na MSS jer to je oko 1000 EUR po glavi pa puta nekoliko desetina glava pa puta nekoliko studijskih programa i njima je predivan zivot. A sta posle sa diplomom i koliko ona vredi t.j. da li je priznata, da li dobija licence ili sta vec u struci, njih ne zanima. Ovo znam pouzdano jer sam malo stariji, zavrsio sam SSS 2011 godine ali imam jos da gazim do penzije i necu dozvoliti da me bilo ko pravi majmunom. Moji drugari (generacija) su profesori na nekim OSS i SSS i najvise od svih se raduju MSS i to ne kriju. Necu zaliti ni jedan dinar od para koje budem uplatio na racun jer ne sumnjam u dobre namere pojedinaca koji vode ovo udruzenje. Ne trazim niciju podrsku a ni kritike za ovaj moj tekst jer mi se cini da se previse bavimo analizom sta je ko mislio i napisao. Hajde da damo prave smernice, podrsku i poverenje ljudima koji vode ovo udruzenje i da zajedno izguramo ono sto se dogovorimo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Apsolutno se slažem.
      Mito,kao predsednika udruženja molim te da izneseš planove za dalje delovanje.
      Moja pitanja predlozi su sledeći:
      1. Da li udruženje poslalo zahtev u vezi statusa strukovnih specijalista koji su upisali i završili studije do donošenje NOKS-a
      2. Da li udruženje planira da otvori račun za eventualno angažovanje advokata ili operativne troškove
      3. Da li ste kontaktirali KASSS i njihovo mišljenje o ovakvom NOKS-u
      4. Mislim da udruženje treba kontaktirati www.yucom.org.rs
      5. Poslati Žalbe EU institucijama u Srbiji
      ...

      Избриши
    2. Наравно сви смо ЗА! Само да ли колега Мита то жели и може да иѕгура сам? Па он се лепо дечко изјаснио да је тренутно на ОАС, па није отишао ту да био са нама него да би отишао од нас. Верујем да би сви сами од себе побегли да можемо!

      Избриши
    3. Da li se neko javio iz udruzenja? Nervira ma ova tišina kada joj vreme nije.
      Da se razumemo ovoliku borbu i ne ocekujem da neko samostalno vodi.a i nisam navikao davdrugi vode moje bitke

      Избриши
  27. Ponovo se javljam, ja sam onaj: Анониман05. децембар 2016. 10.10
    Ovo je pravi potez i pravi put (altair05. децембар 2016. 10.41).
    Konkretno, konstruktivno, pravovremeno i direktno. Bravo.
    Ponovo vas molim: samo bez komentara rekla-kazala i pausalnih ocena i etiketiranja. Pokazimo da smo intelektualci na ovom mestu. Ponavljam, malo sam stariji i Visu skolu sam zavrsio davno, onda sam 2005 upisao i zavrsio VI semestar da bih bio OSS. Od tada pratim ali bas detaljno problematiku sa nasim obrazovanjem i statusom i mislim da dovoljno znam. Ja sam SSS upisao tek (2010 i zavrsio 2011) kada sam se uverio da ima napretka i priznanja za taj nivo. Sada je malo drugacija situacija, sada hocu da pomognem da se stvari preduprede i znaju pravila igre na vreme. Razmislite dobro o sustini stvari i problema a pustite neozbiljne, podmetnute, intrigantne i "narucene" komentare i tekstove. Jer, bar ja ih lako uocavam a nisam nista pametniji od vas. Verujte, isti smo i ja sam samo jedan od vas.

    ОдговориИзбриши
  28. Ja sam za i molim sve medicinske struke da podrze ovu borbu ,jer nas zaista gaze i ponizavaju do kraja . Medicinari podrzite ovu borbu do kraja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam iz zdravstva,specijalista sft i jako mi se dopadaju smernice delovanja.Sada je krajnje vreme da se deluje.Po izveštaju Ministarstva jasno je da su več odlučili kako će izgledati budući NOKS.Šizofreno je da 20.oktobra gospodinu Zoranu priznaju sedmi stepen, a za dve nedelje sami sebi uskaču u usta.To govori da su i oni u konfuziji, ali da nama neće biti dobro, to im je kristalno jasno.Na sajt Ministarstva nemojte ništa pisati, jer ja nisam već mesec dana dobio nikakav odgovor u smislu pojašnjenja stepenovanja nas specijalista.Svi su odjednom gluvi i ludi i ničega se ne sećaju.Pravi Šojići.Što se tiče prethodnih predloga, ja se u potpunosti slažem, samo se postavlja pitanje da li sačekati njihovu odluku ili ne, pa onda delovati?Ako ne mislimo da sačekamo njihov NOKS, onda trebamo u što kraćem roku da u sinergiji sa udruženjem napravimo strategiju.Od pisanja dopisa ministarstvima do angažovanja advokata.Naravno, da se obaveste mediji o problematici, prvo udruženje, pa onda mi na lokalu, svako u svom gradu.Mi smo sada u situaciji da nemamo šta da izgubimo, možemo samo da dobijemo.Naravno, ovu problematiku bi trebalo što više omasoviti i napraviti jedan pametan i sistematičan plan.

      Избриши
    2. Poštovana koleginice ja sam iz nekih drugih razloga (ne u vezi strukovnih specijalista) bio na razgovoru u ministarstvu sa nekima od pomocnika ministara i najblizim saradnicima (neki su medicinske a neki nemedicinske struke). Usput sam iskoristio da ih pitam zasto su vecina glavnih sestara u gotovo svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji sa srednjom skolom? Dobio sam neverovatan odgovor da su to uglavnom vrlo, vrlo iskusne sestre. Video sam da njima to ne predstavlja problem i da im je to normalno stanje. Ja sam rekao da postoje i iskusne a i obrazovane SSS i diplomirane i master sestre. Medjutim oni nisu reagovali na tu konstataciju. Očigledno da je to njima sasvim normalno stanje kao da ja kazem da ce sutra savanuti! Zato koleginice VI morate da se izborite jer su u ministarstvu ocigledno zadovoljni radom g-dje Ugrice. Vi morate da kazete da to nije uredu, jer ako je Vasoj Komori to uredu, Vasim strukovnim udruyenjima, Vasim Sindikatima a ni Vi ne reagujete na urusavanje celog radnog zakonodavstva u zdravastvu i izvrgavanja ruglu i struke i celokupnog visokog obrazovanja onda nema razloga da mi to uraimo umesto Vas. Mi nemamo pravo da se bunimo u Vase ime ali mamo pravo i obavezu da Vas bezrezervno podrzimo u Vasim naporima ali Vi morate krenuti u kampanju!

      Избриши
    3. Kolega Avrame podržavam i Vaš predlog da krenemo u borbu za prava SSS. Vi u zdravstvu morate biti izuzetno oprezni jer za Vas i vaše visoko obrazovanje u polju medicinskih nauka LEKARI neće ni da čuju. Kod Vas je situacija specifična! Vi ste medicinari 2. reda (ne 2. stepena)! Vas lekari neće da prihvate ni blizu njima niti će se to ikada u Srbiji desiti. Vi ste za njih ''podoficiri'' ma koji stepen stručnosti Vi imali i nikada nećete biti ravnopravan deo tima. Molim Vas budite realni. To je tako i tome se ne može stati u kraj bez žestokih reformi ili SUDSKIH ODLUKA (Strazbur, USS)! Druge struke imaju sreće da su SSS uglavnom doživljavane kao kolege akademskim kolegama i takva je situacija i medju inženjerima i medju ekonomistima i medju menadzerima i medju vaspitačima. Svi polažu jedinstvne licence i ispite. Lekari su se distancirali od drugih kolega iz zdravstva! Čak i od stomatologa i farmaceuta i defektologa a naročito od strukovnih kolega. Zato toj lekarskoj ''priči'' odgovara da vas u zdravstvu vode sestre sa srednjom školom (a i u Komori i u strukovnim organizacijama,... svuda) i toj im je razlog više da se distanciraju od Vas. Kada bi sestre SSS vodile odeljenja i bile neprikosnovene u nezi bolesnika, tada bi bile ravnopravan član tima u zdravstvenoj ustanovi. Ovako sestra sa srednjom školom ne može ravnopravno da sa lekarima i drugim medicinskim i nemedicinskim osobljem, da predstvalja sestrinstvo (ili neku sdrugu medicinsku struku)! Zato su lekari izabrali da im najblize saradnice budu sa srednjom školom i zato morate da da se žestoko obračunate. To moraju biti korenite promene, bez ustupaka i presedana! Na žalost to će biti borba na više frontova, morate da se borite i protiv vaše Komore i vaši kolega, prtiv lekara koji vas neće podržati. A poenta Vaše porbe je NEVEROVATNA: da dokažete da vam sa 4 godine visokog obrazovanja pripadaju rukovodeća mesta u sestrinstvu a ne sestrama sa srednjom školom i da dokažete da imate visoko obrazovanje 2. stepena i da možete da ravnopravno učestvujete u radu zdravstvene ustanove i tima u vašem domenu.

      Избриши
    4. Ma ne radi se o lekarima u zdravstvu, oni su revoltirani i ogorceni iz drugih razloga.Komora ms tehncara ne radi po pitanju sss nista, ministarstvo zdravlja je gluvo na ovaj problem a najveci problem je u koeficijentu i plati koju treba povecati priznavanjem sss...U Evropi i Sad-u pa cak i u Kataru se priznaju nase SSS samo j e Srbija gluva i slepa za obrazovanje. Njima treba jeftina radna snaga a ne obrazovan svet.

      Избриши
    5. Oni jesu ogorceni iz njima poznatih razloga ali kumovali su situaciji u zdravstvu i vama zakuvali. Sto vama da bude bolje nego njima?
      Ne razumem taj njihov stav da nacelnici postavljaju za glavne sestre, sestre sa srednjom skolom. Jedino mogu da razumem da to rade da vam uniste sestrinstvo kao i sto i vi sestre unistavate druge medicinske profile koji nisu sestrinski. Misli da je to jedini motiv skriveni ili ne.
      Mislim da je jedna nezdrava atmosfera u ministarstvu i uopste u celom zdravstvu. Ne sada nego decenijama unazad! Sada umesto da svi zdravstveni profili dozive ''rensesansu'' sa 2. stepenom visokog obrazovanja, zdravstveni profili dozivljavaju ''mrtvacki ropac''! Strasno! Sada kada kolege SSS imaju 2. nivo visokog obrazovanja staresine se prave naivni ''kao farancuska sobarica'' i nemju mesto u Katalogu za vas. Za vas sa 4 godine visokog obrazovanja nema mesta u zdravstvu? A za sestre sa srednjom skolom ima i mogu da vam budu glavne? Malo sumljivo? Ili malo vise?

      Избриши
    6. 71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).

      Избриши
  29. Medicinari ujedinjeni idemo do kraja ,do pravde i pobede !!!!!

    ОдговориИзбриши
  30. U decembru je najavljeno otvaranje poglavalja 26 -obrazovanje u procesu pristupanja eu.
    Da li žemo čekati da nam drugi kroje ili ćemo nešto raditi po tom pitanju

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tada ce nas ''prodati za pola tepsije ribe'' EU!
      Normalno da ce da kazu da je sve u redu i nas 6000 ce masakrirati i gurnuti pod tepih! Njima su bitni njihovi poeni a ne mi! Mi jedino trebamo nama i nikome vise. Pa dokle su doveli SSS: da nemamo budzetske studije, da nemamo pravao nma studenstke domove i povlasticu, da nemamo prava na studenski kredit ili stipendiju, da nas nema u Katalogu, da nas NEMA! A posto nas NEMA onda NEMAMO NI PRAVA! To je barem jasno. Recice EU da nas nema i da smo nista i takva prava ce nam i pripasti. Zato ih treba preduhitriti i njih i njihon buduci Zakon o NOKSU i tuziti ih USS i Starzburu i da cuju za nas i nas problem. Oni nece sigurno reci da ima 6000 gradjana sa SSS koji su nezadivoljini jer ce im kociti proces.

      Избриши
  31. Mene brine što se ne oglašava Mita - Predsednik udruženja strukovnih specijalista, ili bilo ko drugi ispred Udruženja strukovnih specijalista.
    U ovako kritičnom trenutku samo čujem žalopojke, nema vođstva ni ideja za barem neki pokušaj borbe za naša prava.
    Zid plača koji je nastao ovde me podseća na crtani Kalimero sa svojom "NEPRAVDA".
    Dajte ljudi pokrenimo se,
    organizujmo se
    Za sebe radimo, ne za druge.
    inače ćemo nositi odelo "kako nam ga skroje"

    ОдговориИзбриши
  32. U zdravstvu je bruka ako imas znanja svi te sikaniraju i pocenjuju ali ako imas zaledjinu onda mozes sve. Treba da postoji zakon da glavne i nadzorne sestre MORAJU da imaju diplomu ,a ne ovaj polu_pismen svet koji se ponasa kao debili . Meni je nadzorna srednja skola ,55 godina ,35 godina staza i primenjuje rad iz partizanskog doba,sedi po ceo dan i mlati praznu slamu dok mi ginemo. Ako neko zna gde da prijavim ovakvu nadzornu sestru i da podnesem prijavu kako mene moze da nadgleda ,uci i kontrolise osoba koja ima srednju skolu ,a ja specijalisticke studije i 20 godina radnog staza . Pa da li je ovo normalno .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Па били су Вам они стручњаци из министарства у стручној контроли. Њима не смета што су Вам главне сестре са средњом школом. То им импонује и кажу како су то тобоже сестре са дугогодишњим искуством. Ја лично мислим да је то спрдња. А не можеш никоме ништа да пријавиш је ТИ НЕПОСТОЈИШ и НЕКАШ ПАРВА! Како то, сада ћеш да помислиш? Па лепо! Ти си пријављена са средњом школом и она је пријављена са средњом школом. Ви сте егал и по звању и по знању формално-правно То што ти имаш 4 године високог образовања је небитно јер за твоје радно место и за њено је потребна средња стручна спрема и ништа више. У Каталогу те нема, па то је милина! Немају обавезу ни да размишљају о теби и твојим ССС.
      Види како ти је тешко да докажеш и твојим колегама сестрама ко си и шта си а сада замисли како је оном колеги спец. струковном терапеуту или санитарно-еколошком инжењеру или дијетичару-нутриционисти па они не могу да докажу да нису ни сестре а не да буду икада главни у својој здравственој установи. Њима је као да су ССС а још црници и ЛГБТ. Замисли тек како је твојим колегама који нису сестре? Страшно! Причали смо о томе већ у више наврата. Ваша комора нпр. колегиницама које раде на замени са средњом стручном спремом нпр. лабораторијски техничари (а имају завршену вишу или високу шоклу или ССС) када треба да раде са вишом спремом пониште лиценцу за зубног техничара па онда полаже за нпр. струковног терапеута а потом када мења посао и поново наће са средњом зубним школом поништавају лиценцу за струковног терапеута па плаћа да му издају опет лиценцу са срењом спремом. И тако у бескрајон! Иживљавање је жестоко! Зато треба расформирату ту вашу крими комору и васпоставити правни поредак у здравству. Па умесот здравствени профили да доживе ''ренесансу'' са увођењем студија 2. степена (4 године укупних студија), доживљавате погром и геноцид и уништавање до самог постојања! Нема Вас у Каталогу! Нема вас нигеде! Само сте им добри када др сци. мед. плаћате школарину и када они имају своја професорска звања на основу квоте студената које су уписали (тј.вас) а после им не требате ни у близини а камо ли да будете ослонац у тиму у здравственој установи!

      Избриши
  33. Moje pitanje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja RSrbije, Sektoru za visoko obrazovanje:


    Poštovani,

    zovem se Branko, završio sam osnovne akademske studije na FTN u Novom Sadu sa prosečnom ocenom 8,7, prema važećem Zakonu stekao 1. stepen VO i zvanje Diplomiranog inženjera elektrotehnike i računarstva (240ESPB), u želji da to tada stečeno znanje obogatim i unapredim kroz primenjenu nauku na istom Fakultetu sam upisao i završio 2. stepen VO, strukovne specijalističke studije (60ESPB) (na samom FTN možete proveriti, a tako nam je tada rečeno da su one izjednačene sa master studijama) sa prosečnom ocenom 9,8.
    Nakon toga sam se zaposlio u državnom organu na mestu sa VII-1 VSS.U medjuvremenu sam upoznat da ste usvojili nacrt NOK RSrbije po kojem sam ja(verovatno još mnogi drugi) vraćen na nekakav VI-2 stepen.Molim Vas da mi odgovorite, da li to znači da ću morati ponovo plaćam, da upisujem 2. stepen odnosno master studije, da li je to pravno utemeljeno, da li ćeme poslodavac vratiti na niže radno mesto i slično?!Hvala.

    Odgovor iz Ministarstva:

    Поштовани,
    у смислу прописа из области високог образовања, информишемо Вас о следећем:
    Законом о високом образовању, чл. 25-29. прописане су врсте студија (академске и струковне), њихови исходи и обим студија који се изражава у одговарајућем броју ЕСПБ бодова). У смислу Закона. мастер академске студије и специјалистичке струковне студије разликују се по врсти, намени и могућем обиму ЕСПБ бодова.
    Прелазним одредбама Закона, чланом 127. прописано је да су стручни називи у одговарајућој области који су стечени завршавањем основних студија у најмање четворогодишњем трајању према прописима до ступања на снагу тог закона (некадашњи VII 1), у погледу стечених права, усклађени са академским називом који се стиче завршавањем мастер академских студија у одговарајућој области.
    Хвала на поверењу. Срдачно.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ko je ovo odgovorio i potpisao.
      Idem ulicom i pitam prolaznika.
      KOLIKO JE SATI.
      A on mi odgovara.
      JUTROS SE SVANULO U 6 A SMRKNUCE SE U 19. A U 24 JE PONOĆ.

      Избриши
    2. Postovani Branko, ne znam sta ima koka da pitas koje su studije izjednacene sa akademskim masterom? Lepo u zakonu pise da su osnovne studije (pre 2005 godine) izjednacene sa akademskim masterom. Tako pise i u zakonu. Stara zvanja se upodobljuju sa novim a ne obrnuto. Ne moze i SSS da bude izjednacene sa akademskim masterom!
      SSS su novi vid studija i tos su studije 2. stepen. Nije je mi jasno sto si upisivao SSS posle OAS? Pa ne sabiru se bodovi? 240 + 60? To su dve razlicite vrste studija? Da su SSS bile budzetske mogao bih da te razumem ali ovako..??? Kada bi se sabirali bodovi ja bih onda zavrsio 3XOSS i imao bih 540 bodova. Ali nisi ti kriv nego ovi kreteni iz ministarstva i profesori! I dan danas u nekim sistematizacijama pise najmanje npr. 300 bodova to je nezakonito jer bitna je NIVO visokog obrazovanja a ne bodovi! Ništa sada upiši MAS i izjednači se sa VII stepenom i ako ne možeš jer samo oni sa osnovnim studijama (do 2005) mogu da se izjednače sa masterom a ne obrnuto!

      Избриши
  34. Niko ne reaguje vezano za predlog NOKS-a?Ne javlja se ni Mita vise?Sta se desava?Ja pisao i ministarstvu prosvete,zdravlja i ministarstvu DULS-e ali odgovora nema jos uvek.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ministarstvo zdravlja nikom nije odgovorilo i potpuno ignorise sve.

      Избриши
  35. Нормално, пиши и канцеларији председника за представке грађана. Пиши свима. СВИ! Затрпајте их дописима. Нека имају тему за размишљање. Нека виде да ћемо скупо продати своју кожу. Имаће 6000 људи ортив њих и чланове њихових породица. Нисмо минорни! Највероватније ти неће ни одговрити а одговориће ти само оно министарство које мисли да није надлежно да те обавести да није надлежно. Морамо их пресовати.
    Мита је човек на ОАС и сада има испите и спрема и нека води своју борбу да после ССС и 2. степена високог образовања напокон заврши ОАС и напокон стекне високо образовање 1. степена.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svako ima pravo da radi ono sto misli da je dobro za njega i ja tu ne bih osudjivao nikoga, a naročito ne Mitu koji je na o-ruk i osnovao
      udruzenje(da se ne zaboravi).
      Po meni je bitno je da udruzenje prezivi, a mita ce uvek biti prijatelj

      Избриши
  36. Protesti gospodo, protesti i ulica jedino mogu da rese nase probleme. Kad god su bili studentski nemiri drzava je pravila ustupke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Да алиувек је држава на перфидан начин зезнула студенте. Сетите се протеста студната академских студија пре 6-7 година. Тада су лица са завршеним ОАС (240 бодова) имала звања нпр. само инжењер док су са ДМС (дипломиским мастер студијама) имали звања дипломирани-мастер. После протеста седе и умне главе да би их смирили производе их са ОАС (240 бодова) у дипломиране инжењере а ДМС постају МАС (мастер академске студије). И наравно суденти су ''легли на руду'' и прекинули протесте да би и њих сада са новим НОКС-ом сврстали у 6/2.
      Шта хоћу да кажем? Да ти ликови не презају од било чега. Изварају вас у моменту. Право да Вам кажем и није ме била брига за ОАС јер они су знали када су уписивали да су 1. степен високог образовања и да нису дипломирани, мада су их после протеста промовисали у дипломиране. Мене је брига за нас са ССС јер ми смо 2. степен високог образовања и према схеми и према свим радашњим условима у ''рангу смо са 7 степеном'' када су нас упоређивали. Зато смо и уписали ССС. Колеге са ОАС не могу бити наставници у школама ако немају мастер а ми можемо. Тек од скора су колеге са ОАС уврстили да могу да напредују до вишег саветника а нама је то дато од почетка. Ми смо се појавили као нови вид студија после 2005 и сада покушавају да нам одузму стечена права. Шта ће сада бити? Да ли колега неће имати 17.32 и неће бити професор или можда нећемо бити саветници у министарствима или директори јавних предузећа? О чему се овде ради о колективном лудилу? О маскру 6000 људи? О флагрантном кршењу људских права? О брисању права из радног законодавства? И зашто то раде? Тобоже да се изједначимо са ЕУ? Да се изједначе преко наших леђа? Неће моћи ове ноћи! Нека смисле нешто нормалније а не нас као да смо нуле само прецртају и тобоже иду даље у ЕУ са измишљеним МСС. Па не могу после 10-12 година да нам одузму стечена права? Али њима ће бити лепо! ЕУ ће рећи да су феноменално одрадили поглавље 25-26? И професорима ће бити лепо добиће још ''овчица за шишање'' а неће изгубити фонд часова. Свима ће бити лепо осим нама. Направиће ''Ћелекулу'' од наших 6000 лобања и неко ће некада можда се сетити да су у Србији постојали и 6000 ССС. А можда можемо тај масакр који је у најваи да спречимо. Да обавестимо јавност домаћу и страну. Судове домаће и стране. Да кажемо да се спремају ''Маркале''. Да продамо што скупље своју кожу! Ситуација је озбиљна колеге реагујте ако имате могућности било као позиоциони или опозициони. Реагујте ако имате некога у медијима у адвокатури у НВО. Којекуде! Не пише нам се добро!

      Избриши
    2. Drage kolege,hoću da vam kažem da više ne pišete nikakvim ministarstvima, jer odgovor nećete dobiti na vaša pitanja dok se situacija ne stabilizuje i dok se ne dobije novi NOKS.To vam govorim iz ličnog iskustva,a vi kako hoćete.Zato se niko i ne oglašava iz udruženja jer čekaju konačan dokument, pa na osnovu njega da se vidi šta nam je činiti.Na žalost, ruke su nam još uvek vezane. Mislim da je u ranijim prepiskama dovoljno objašnjeno šta nam je trebalo činiti, a pošto do toga nije došlo, ne preostaje nam ništa drugo no da čekamo. Sviđalo se nekome ili ne, tako stoje stvari.Ja ću sledeće nedelje ići do advokata po pojašnjenja, i kada to završim,obavestiću vas o svemu.Kako stojimo sa pravne strane. Ne zaboravite da su predstavnici Visokih škola u izradi novog NOKS-a dali zeleno svetlo da je on kao takav validan. Treba da budemo realni, neko se u naše ime saglasio sa tim dokumentom.Ko je dobio bilo kakvo pravno pojašnjenje do 1.11.. dobio je , i odlično, posle ovog datuma je nastao STOP za bilo kakve informacije.Na našu veliku žalost i opravdanu ljutnju, niko nema dovoljno razumevanja za našu problematiku.Ni kojekakve evropske i svetske organizacije, ni kojekakve kancelarije, a posebno ne NVO.Sve je to šarena laža.Naravno, medije u svakom slučaju treba obavestiti i u njima pojasniti u čemu je "sakaćenje", i šta mi zapravo tražimo.Za to se, bilo to nekom drago ili ne, treba da izborimo sami.

      Избриши
    3. Nije ništa konačno i samo po sebi. Mi ćemo uzeti aktivno učešće i obavestiti širu javnost o onome šta nam se sprema. Naravno angažuj advokata. Ima advokata i advokata. Igrom slučaja bio sam sudija porotnik i nagledao se svakavih advokata koji ne znaju ni o čemu pričaju. Zato svako od nas neka angažuje advokata a možemo i zajednički, nije bitno, bitno je da ih pritiskamo. Ne može niko da dobije pravo u moje ime da odlučuje a najmanje predstavnici visokih škola i o mojim zakonskim pravima. O mojim zakonskim pravima odlučuje SUD ili Ustavni sud ili Sud u Strazburu a ne šačica profesora koij gledaju njihovog posla a ne našeg. Ja se lično borim zadnjih 9 godina za prava SSS. Nije ništa gotovo. Šta misliš Avrame da ću ja stati ako donesu NOKS posle 12 godina od moga upisa na SSS? Šta da mi kažu posle 12 godina? Nisi ti samostalni savetnik šalili smo se! Ili da kažu zoranu nisi ti nastavnik šalili smo se? Ili direktoru da kažu nisi ti direktor šalili smo se? Ili da nam kažu niste vi 2. stepen visokog obrazovanja šalili smo se? Pa neće to tako baš lako da im prođe! Nećemo se predati bez borbe. Možda nekome ovakav haos odgovara? Možda hoće da regrutuju 20000 (6000 SSS i članova porodica) neprijatelja Vladi Srbije? OK uspeli su. A da li Vlada zna da dobija još 20000 nezadovoljnih gradjana? OK ako im treba još nezadovoljinih ljudi u Srbiji onda su uspeli. Lepo sud će imati posla, makar da neko nešto radi kod nas! Udrite iz svog raspoloživog oružja i oruđa jer posle je kasno!

      Избриши
  37. Najbolje je da neko lepo sroci ovo sto nas sve muci i da kao jedno pismo posalje u redakcije raznih medijskih kuca,b92,Blic,Kurir,RTS,Pink.Neko ce se sigurno odazvati i pricati o tom problemu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. И треба да се организујемо и да за један дан ако се Админ слаже, преко овог Блога закажемо ПОТПИСИВАЊЕ ПЕТИЦИЈЕ као пропрапротног акта. И поред медијских кућа (набројаних и ненабројаних) то исто пошаљемо и Председнику и Премијеру.
      Ако један човек потпише то нема тежину и могу да му наместе да ради то из ових или оних побуда и могу да му раде о глави. Овако нас неколико хиљада ако потпишемо то има другу димензију.
      Нека неко срочи и окачи на Блог а ми ћемо додавати измене и допуне до коначне верзије. Предлажем да закажемо потписивање петиције у Београду негде 4 или 5 јануара када већина служби ради на леру и када људи спајају празнике и сл. И тада можемо да закажемо и конференцију за новинаре (ако смеју да дођу) и предамо петицију са писмом.

      Избриши
    2. И наравно заказаћемо потписивање петиције преко фејсбук групе. Ко код може нека крене. Мита или неко други јер није Мита супермен да стигне све, морамо и ми да узмемо активног учешћа у решавању проблематике. Видећемо колико нас је и јел имамо стварну снагу када се појавимо (или не појавимо) на заказаном потписивању петиције. Ако може неко нака изведе (Админ или неко дуги) да и електронски може да се потписује петиција. Треба направити табелу са неколико поља: Име и презиме; Адреса; ЈМБГ; бр. Л.К.; звање(скраћено); ПОТПИС. У ходу ћемо се договорити ко ће и шта ће изнети у медије ако буду присутни. Толико памети ваљда имамо. Ако немамо, можда и не треба да нас буде. Имамо шансу да пердуземемо све радње како би спречили наше уништење. Ако је не искористимо онда је готово.
      PS
      Мислим да је датум непосредно после Нове Године добра јер тада имамо времена да се организујемо и тада ће проћи све жива медијска дешавања а људи седе кући и моћи ће добију информацију о нашем проблему и квалитетно да их обраде. Супротно то би то била само још једна информација у низу. Значи темпирати добро време за пласирање информација али немамо пуно времена. После празника неколико дана то би било идеално.

      Избриши
  38. Medicinari svih profila da se ujedine i bore zajedno. Gaze nas godinama kao da smo robovi.

    ОдговориИзбриши
  39. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  40. Да ли сте у неким финансијским потешкоћама? Да ли је потребан кредит? elenanino0007@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  41. Да ли је потребан кредит? Ако да! Контактирајте Оцеан Финанце и Мортгагес Лимитед® за износ малих и великих кредита. Дати смо кредит по каматној стопи од 2%. Контактирајте нас данас путем е-маила на адреси: оцеанфинанце459@гмаил.цом. Такође издвајамо кредите од (5000 фунти) хиљада фунти до (100 000 000 000) стотину милиона фунти појединцима и компанијама, кредит је отворен за све, без обзира на националност.

    ОдговориИзбриши
  42. Здраво.
    Да ли сте одбили кредит од стране лажног предузећа за кредитирање, Да ли вам је потребан Хитни кредит да бисте платили своје рачуне, Да ли вам је потребан необезбеђен кредит, Да ли тражите пословни кредит? лични кредит, кућни зајам, ауто кредит, студентски зајам, зајам консолидације дуга, ризични капитал итд .... отворили смо финансијску прилику за пословање привредницима и појединцима у ниској и приступачној каматној стопи од 2% каматне стопе. ако сте заинтересовани за хитан кредит? Контактирајте нас данас путем е-маила: (естхервиллиамслоан@ГМАИЛ.ЦОМ) и добијете кредит данас.

    ОдговориИзбриши
  43. Поздрав свима

    Ако вам је потребан хитан кредит за посао, школски кредит, кредит за аутомобиле, кредит за покривање медицинских рачуна, а ви сте одбили од стране банке због једног или више разлога, а онда се више не примјењујете са компанијом за осигуравање кредитних зајмова за ваш 100% зајамчени зајам кредит без колатерала и ми дајемо зајам са врло ниским каматом од 2% примјењују се данас са нама (леадлоанинсуранцецомпани@гмаил.цом)

    ОдговориИзбриши
  44. Поздрав и Добродошли у Сунсхине Финанциал Гроуп Инц.

    Ми смо сертификована, ауторитативна, легитимна и акредитована кредитна компанија (Легал Рег Нумбер: 2005/078808/23). Пружамо финансијску помоћ свима којима је хитно потребна кредит. Нудимо све врсте кредита, личних кредита или комерцијалних кредита, а можемо Вам понудити и кредит за покретање пројекта или куповину куће или аутомобила.

    Ако вам је било тешко добити зајам од власништва од ваших локалних банака и других финансијских института, не брините више због тога што Сунсхине Финанциал Гроуп Инц има вашу лому када је у питању кредитирање широм свијета.

    КЉУЧНЕ ПРЕДНОСТИ:

    - Примите било када, било гдје.
    - Примите готовину мање од 24 сата
    - Задужити до 20 милиона евра
    - Нема скривених оптужби.
    - Ниска каматна стопа од 3%
    - Добијате шансу да бисте изабрали датум отплате, било недељно, месечно или годишње у трајању од 1-30 година.
    - Такође нудимо и сигурне и неосигуране кредите

    Посредници / консултанти / брокери су добродошли да доведу своје клијенте и 100% су заштићени. Са потпуним повјерењем, радит ћемо заједно за предности свих укључених страна.

    Ако вам је потребан хитан кредит у року од 24 сата, љубазно нам пишите за више информација путем емаил адресе Испод.

    Е-маил: (sunshine_fginc@outlook.com)
    Емаил: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    ВхатсАпп: +447903159998

    Топли поздрав
    Сусан Бенсон (виши менаџер кредита)

    ОдговориИзбриши
  45. ЖЕЛИТЕ ЛИЧНИ / ПОСЛОВНИ / ИНВЕСТИЦИЈСКИ КРЕДИТ? КРЕДИТ ЈЕ ЗА ВАС У
    Кредитна компанија Симон Финн нудимо вам прави кредит.
    Обезбедили смо преко 1 милијарде долара у пословним кредитима за преко 15.000 послова
    власници баш као и ви. Користимо сопствену технологију за обезбеђивање ризика
    ви са правим пословним зајмом како бисте могли да развијате своје пословање. Наше
    услуге су брзе и поуздане, кредити се одобравају у року од 72 сата
    успешна примена. Нудимо кредите од минималних $ 5000 до а
    максимално 20 милиона долара.

    Нудимо:
    * Пословни кредити
    * Лични кредити или кредити за потписивање
    * Аранжмани за позајмљивање од 5.000,00 до 20.000.000 долара
    * Одаберите период отплате од 1 до 10 година.
    * Изаберите између месечног и годишњег плана отплате.
    * Примењени су услови и услови флексибилног кредита.
    * Каматне стопе су само 2%.

    Сертификовани смо и ваша приватност је 100% сигурна са нама. Не брини више о томе
    ваше кредите или финансије.
    контактирајте нас данас на нашој Емаил: симонфиннлоан.инц@гмаил.цом
    чекамо ваш одговор.

    ОдговориИзбриши
  46. Здраво, ја сам Хелен Фринцх, тренутно живим у Минхену, Немачка. У овом тренутку сам удовица са четворо деце и била сам заглављена у финансијској ситуацији у мају 2018. године и морала сам рефинансирати и платити своје рачуне. Покушао сам тражити кредите од неколико кредитних компанија, како приватних тако и корпоративних, али никад успјешно, а већина банака је одбила мој кредит. Али како Бог то жели, упознао сам се са Божјим човеком, приватним зајмодавцем који ми је дао зајам од 100.000 ЕУР и данас поседујем бизнис и моја деца су у реду у овом тренутку, ако би требало да ступите у контакт са било којим компанија са референцом да осигура необезбеђени кредит, без кредитне провјере, без потписника са само 2% каматне стопе и бољим плановима плаћања и распоредом, контактирајте г. Роберта Андерсона (робертоандерсонлоан.инц@гмаил.цом). он не зна да ја ово радим, али сада сам веома сретан и одлучио сам да ће људи знати више о њему, а такође желим да га Бог још више благослови. Можете га контактирати путем његове е-поште: РОБЕРТОАНДЕРСОНЛОАН.ИНЦ@ГМАИЛ.ЦОМ.

    ОдговориИзбриши
  47. Драги тражиоци кредита

    Имате ли финансијских проблема? Желите ли покренути властити посао? Ова кредитна компанија је основана организација за људска права широм свијета са једином сврхом да помогне сиромашнима и људима са финансијским потешкоћама у животу. Ако желите да се пријавите за кредит, јавите нам се са детаљима испод емаил: elenanino0007@gmail.com

    Име:
    Потребан износ кредита:
    Трајање кредита:
    Број мобилног телефона:

    Хвала вам и Бог вас благословио
    САМОПОУЗДАЊЕ
    Елена

    ОдговориИзбриши
  48. Trebate li zajam? nudimo sve vrste kredita kao što su osobni zajmovi, debt consolidation zajam, venture capital, poslovni zajam, obrazovni zajam, home zajam, i zajam za bilo kojeg razloga i hitne potrebe !. uz kamatnu stopu od 3% Jeste li odbili vašu banku? Imate li loše kredit? Imate li neplaćene račune? Jeste li u dugovima? Trebate li osnovati tvrtku? Više se ne brinite jer smo tu da vam ponudimo priliku da dobijete kredit. Naš zajam varira od bilo kojeg iznosa po vašem izboru. Ako ste zainteresirani, kontaktirajte nas na ovu e-mail adresu: Obavezno: ________ 5. Trajanje: _____ 6. Spol: _____ 7. Zanimanje: ________ 8. Mjesečni prihod: _______ 9. Datum rođenja: ________ 10. Broj telefona: _________ Email: pravexfinancialservice@gmail.com
    Whatsapp +34631881585

    ОдговориИзбриши
  49. ДОБРОДОШЛИ у „WEMA FINANCE“, ту смо да пружимо одличне професионалне финансијске услуге свима вама.

    Да ли сте бизнисмен или жена? Имате ли финансијских тешкоћа? Да ли вам је потребан кредит за покретање доброг малог и средњег посла? Имате ли низак кредитни резултат и тешко је добити капиталне зајмове од локалних банака и других финансијских институција? Да ли вам треба новац за улагање у одређене области специјализације? Имате ли недовршен пројекат на дохват руке због недовољних финансијских средстава? Ово је прилика да данас добијете зајам како бисте решили све своје финансијске проблеме.

    Наш кредит је загарантован 100% за максималну сигурност је наш приоритет, наш главни циљ је да вам помогнемо да добијете истинску финансијску услугу коју сви заслужујете, наш програм је најбржи начин да добијете потребан кредит. јефтина каматна стопа за смањење притиска на месечне трошкове. Добијте флексибилност за употребу у било коју сврху - од одмора, образовања до јединствених куповина.

    АДМИН
    [wemafinance0@gmail.com]

    Нудимо различите финансијске услуге које укључују: личне зајмове, кредите за консолидацију дуга, пословне зајмове, зајмове за образовање, зајам зајамчене, зајам зајам, хипотекарне зајмове, студентски зајам, комерцијални зајмови, аутоматски кредитни зајмови, инвестициони зајмови, зајмови за развој, Куповином кредита, кредита за изградњу по ниским каматама од 3% дајемо кредите појединцима, компанијама и агенцијама. Набавите најбоље за своју породицу и кућу из снова и нашу општу шему зајма.


    Ако сте заинтересовани за добијање зајма, контактирајте нас са захтевом за кредит.
    Молимо контактирајте нас за више информација:

    Г-ђа HELEN WILSON
    Огранак менаџер
    [helenwilson719@gmail.com]


    Госпођа HELENA HERNANDEZ
    Главни финансијски службеник
    [helenahernandez432@gmail.com]

    Поздрави,
    WEMA FINANCE ADMIN
    [wemafinance0@gmail.com]

    Радујемо се што ћемо вас контактирати што је пре могуће.

    ОдговориИзбриши
  50. Здраво, ја сам Robert Micheal и радим у приватној компанији за кредит. ДОБРОДОШЛИ У ПРИВАТНИ ФИРМ ФИРМЕ ФОЛСОМ-а. Приватне зајмове нудимо било коме у свету са каматном стопом од 3%. наш циљ је да пружимо људима више шансе да испуне свој сан. контактирајте нас путем е-маила: williamfolsom002@gmail.com
    за више информација.

    * ако сте заинтересовани, одговорите на горњи е-маил.
    * ако нисте заинтересовани, игноришите.
    ХВАЛА НА ВРЕМЕНУ.

    ОдговориИзбриши
  51. Специјализовани смо за финансијске услуге, нудећи локалне / међународне зајмове, пружајући осигуране и необезбеђене опције позајмљивања појединцима и органима за сарадњу по веома конкурентним стопама зајма и флексибилним условима да испуне било које финансијске околности. Није важно да ли имате лошу кредитну оцену, и даље вам можемо пружити брзу готовину за неочекивано. Контактирајте нас сада за брзе и повољне зајмове који одговарају свим буџетима и захтевима. socialfundltd@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  52. Som tak šťastný, že som dostal pôžičku od pani Kayla Abubakerovej, teraz sa môj život vrátil k normálu, a moje podnikanie sa hladko deje vďaka pani Kayla Abubakerovej, môžete ho tiež kontaktovať, ak potrebujete pôžičku dnes? Pošlite mu e-mail prostredníctvom: (financierlibertycapitals@gmail.com)

    ОдговориИзбриши
  53. Поштовани тражиоци кредита.

    Имате ли финансијских тешкоћа? Да ли желите да покренете сопствени посао? Ову кредитну компанију основале су организације за заштиту људских права широм света са једином сврхом помагања сиромашним и људима са финансијским тешкоћама. Ако желите да се пријавите за кредит, обратите нам се с детаљима у наставку: е-адреса: elenanino0007@gmail.com

    Име:
    Потребан износ зајма:
    Трајање кредита:
    Број мобилног телефона:

    Хвала вам и Бог вас благословио
    САМОПОУЗДАЊЕ
    Елена

    ОдговориИзбриши
  54. Добио сам укус ваших услуга и морам признати да је то било запањујуће. Мислим, изузетно сам задовољан услугама које је пружио ваш тим због одобрења мог личног зајма у најкраћем року. Искориштавање личног зајма је било сјајно. Службеници за кориснике су одговорили брзо и на време су отплатили кредит. Овде није било проблема са документацијом. Желим да поделим своје искуство са пријатељима и колегама и препоручим вам их.

    ______________________________
    Контактирајте их данас.
    Текст Вибер: +27 71 900 9438
    Веб локација: https://mrslindarobertloan.wixsite.com/website
    Емаил: mrslindarobertloanfirm@gmail.com
    ЕЛЗБИЕТА ХЕНРИЕТА

    ОдговориИзбриши
  55. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  56. Да ли вам је потребан хитан зајам за отплату рачуна, куповину куће, рефинансирање или изградњу новог посла, лични зајам, куповину аутомобила ?? итд. контактирајте познатог зајмодавца без страха од губитка. нудимо зајам људима којима је потребан финансијски зајам уз камату од 3%. контактирајте нас данас ради вашег брзог и погодног формирања зајма о нашој услузи зајма. контактирајте нас са било којим од доле наведених детаља. Е-пошта: куицклоан2020@хотмаил.цом или ВХАТСАПП +1 (812) 266-9901

    ОдговориИзбриши
  57. НУДИМО ДОЊЕ УСЛУГЕ КРЕДИТА:.

    * Кредити за инвеститоре ..........
    * Консолидација дуга ...........
    *Стамбени кредити.......
    * Пословни кредити ........
    * Лични зајмови ...............
    * Међународни зајмови ...
    * Кредити за путовања .........
    * Визни зајмови .........

    Нудимо кредите људима којима је потребан финансијски помоћник са ниском каматном стопом од 3%. Да бисте добили кредит код ове компаније, можете да кажете тачан износ кредита који вам је потребан и време у којем можете да вратите кредит. па ако сте заинтересовани, љубазно нас контактирајте са детаљима у наставку. Е-пошта: куицклоан2020@хотмаил.цом или ВХАТСАПП +1 (812) 266-9901

    ОдговориИзбриши
  58. Да ли вам треба хитан зајам? контактирајте нас путем е-поште за информације о нашој услузи зајма. Позиви и ВхатсАпп: +1 502 219 6900
    Е-адреса: Хонестлоанс@оутлоок.цом
    Број; +1 (502) 219 6900

    ОдговориИзбриши
  59. Да ли вам је потребан хитан кредит? контактирајте нас путем е -поште за информације о нашој кредитној услузи. Позиви и ВхатсАпп: +1 502 219 6900
    Е -пошта: Хонестлоанс@оутлоок.цом
    Број; +1 (502) 219 6900

    ОдговориИзбриши
  60. Trebate li zajam? nudimo sve vrste kredita uz kamatnu stopu od 3%. Ako ste zainteresirani, kontaktirajte nas danas putem e-pošte za više informacija. email:quickloan2020@hotmail.com ili WHATSAPP +1 (812) 266-9901

    ОдговориИзбриши
  61. Здраво свима, срећан сам данас и овде сам да поделим своје сведочанство, хвала вам Финанце Лендинг поинт за кредит који ми је одобрен. Док сам покушавао да добијем зајам, неколико пута сам био заведен док ме нису упознали са Финанце Лендинг поинт-ом, који ми је дао зајам од 150.000 долара за негу болесног детета и добијање новог стана. Ако вам је потребан прави зајмодавац данас, контактирајте путем е-поште: (финанцелендингпоинт@гмаил.цом)
    Вхатсапп број: +306980628246

    ОдговориИзбриши
  62. Да ли сте тражили опције финансирања за куповину нове куће, изградњу, кредит за некретнине, рефинансирање, консолидацију дуга, личне или пословне сврхе? Добродошли у будућност! Финансирање је олакшано са нама. Контактирајте нас јер нудимо нашу финансијску услугу по ниској и приступачној каматној стопи од 3% за дуг и краткорочни кредит, са 100% гаранцијом зајма, Заинтересовани апликант треба да нас контактира за даље процедуре за добијање кредита путем: joshuabenloancompany@aol.com

    ОдговориИзбриши
  63. Želite se zadužiti, a ne znate gdje dobiti pravi kredit?
    Želite pokrenuti posao, ali nemate kapitala?
    Trebate li iz bilo kojeg razloga podnijeti zahtjev za kredit?
    Trebate li božićni kredit.

    Vaša je nada konačno tu jer Elena Nino pruža brze i pouzdane zajmove, njihova je usluga 100% originalna i jamči vam da ćete dobiti zajam prilikom podnošenja zahtjeva, obratite se e-poštom i odobrite ga danas na: elenanino0007@gmail.com

    Hvala vam i Bog vas blagoslovio
    SAMOUVJERENOST
    Ingrid

    ОдговориИзбриши
  64. здраво свима, да ли сте патили од добијања кредита? и да ли сте раније били преварени, а сада покушавате да се заштитите од преваре? ево коначног одговора на све ваше проблеме данас, јер Кејт Лиза је ту да помогне свакоме и свакоме, а ово је иста компанија у којој сам добио свој кредит у вредности од 150.000 долара који сам искористио да измирим своје дугове и покренуо посао за мене и моја љупка породица и данас сам тако срећан јер је Бог искористио Кејт Лизу да скине све финансијске проблеме из мог данашњег живота, убаците свој телеграм или ВхатсАпп +1(787)334-1701 или е-маил Кејт Лизи на е-пошту испод (mrskatelisaloanhome1@gmail.com) за више информација о томе како да добијете брзе и обезбеђене кредите данас %100.


    Регина

    ОдговориИзбриши