четвртак, 11. децембар 2014.

Радна група струковних специјалиста НЕЗАВИСНОГ СИНДИКАТА ПОЛИЦИЈЕ

http://nsp-policija.org.rs/specijalisticke-strukovne-studije/


Садржај поруке: 
Specijalističke strukovne studije Forenzika iz forenzičke fizičke hemije i menadžmenta forenzike na Fakultetu za fizičku hemiju i Fakultetu bezbednosti

Specijalističke strukovne studije (studijski program) Forenzika su uređene Statutom Fakulteta za fizičku hemiju i Statutom Fakulteta bezbednosti kao zajedničke strukovne studije sa dva modula: 1. modul studija koji se ostvaruje na Fakultetu za fizičku hemiju i 2. modul koji se ostvaruje na Fakultetu bezbednosti.

Specijalističke strukovne studije Forenzika imaju za cilj osposobljavanje kadrova za obavljanje specijalitičkih poslova i zadataka u službama i institucijama bezbednosti i zaštite iz oblasti forenzičke fizičke hemije i menadžmenta u oblasti forenzike.

Po završetku specijalističkih strukovnih studija Forenzika stiče se zvanje Specijalista strukovnih studija Forenzika. Dodatak, odnosno opis diplome sadrži navode o završenim modulima i predmetima modula, kao i zvanje u skladu sa izabranim modulom.
...
.....

Поштовани,
зашто у полицији не могу специјалисти струковних студија да напредују до највиших звања као и у другим државним органима у Србији?
Зашто ће нпр. дипл. менаџер моћи да буде пуковник у полицији а нпр. специалиста струковни форензичар неће моћи? У чему је проблем?
Златомир Росић, радна група струковних специјалиста.

*******
zoran каже:


Tu se radi o cistoj diskriminaciji pol. sluzbenika koji imaju zavrsene specijalisticke strukovne studije, u odnosu na pol .sluzbenike koji imaju zavrsene osnovne akademske studije. Da bi svima bilo jasnije od 2005. godine ne postoji 6 i 7 stepen strucne spreme vec su uvedeni 1,2 i 3 stepen Visokog obrazovanja. Strukovni specijalisti spadaju u 2 stepen tj. u vecem su rangu u odnosu na lica koja zavrse fakultet u trajanju od cetiri godine jer su oni 1.stepen, dok je najvisi 3 stepen- doktorat. MUP time krsi zakon o visokom obrazovanju i zakon o drzavnim sluzbenicima jer od 2005. godine nije uskladio svoja podzakonska akta sa tim zakonima i pokusava da izjednaci osnovne akademske studije, koje su 1. stepen i specijalisticke strukovne studije koje su 2., visi stepen obrazovanja jer se radi o postdiplomskim studijama. Tako u novom Zakonu o unutrasnjim poslovima predvidjaju da specijalisticke strukovne studije maksimalno marginalizuju tako sto ce npr. pol.sluzbenik koji ima zavrsene te studije moci da napreduje u Policijskoj stanici najvise do ranga pom. komandira. MUP treba da predvidi u zakonu da je za radno mesto potrebno imati 1, 2 ili 3 stepen obrazovanja a ne da to bude uslovljeno bodovima koji ne bi smeli da budu uslov za radno mesto.

03. фебруар 2015. 13.29

NAJNOVIIJI PREDLOG ZAKONA O POLICIJI, SA SAJTA NEZAVISNOG SINDIKATA POLICIJE, POVUCENI SU RANIJI PREDLOZI ZA RUKOVODECA RADNA MESTA GDE JE STAJALO 300 ESPB BODOVA / MASTER STUDIJE>
Члан 24.

Руководилац организационе јединице из става 1. овог члана може бити полицијски службеник који:
1) има стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, или специјалистичким студијама на факултету, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању,

http://www.mup.gov.rs/cms_cir/sadrzaj.nsf/Prednacrt_ZOP.h

Ostalo je jos samo insistirati da se 
"стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, или специјалистичким студијама на факултету, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању,"
zameni sa
"stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu"
 ili još bolje sa 
 "stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, 
specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na 

osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine"

Учесници у припреми преднацрта Закона о полицији коментаре могу доставити на електронску пошту: zakon.komentari@mup.gov.rs

Образац коментара

181 коментар:

  1. Ok, ali i da je uslovljeno ESB bodovima, Spe. Struk. Studija ima 240ESB, zar ne? Morate ljudi razumeti da je visoko obrazovanje od 5. oktobra obican biznis, i da se sve ovo radi da bi se favorizovali Privatni Fakulteti i nihovi ``akademci``, a takvih je najvise ubaceno u policiju i ostale drzavne institucije. Nesumljivo je da je npr ETF tezi za zavrsiti od VISER, ali je isto tako VISER ili bil koja drzavna Visoka Skola, najmanje duplo teza od bilo kojeg privatnog fakulteta(mozda jedino RAF, mozda..). U tom grmu lezi zec. Kupis tzv akademsku diplomu na nekom privatnom faksu, i onda po ovim smesnim pravilnicima, uglavis se na drzavni lebac. O tome se radi. Medjutim, stvari su pocele da se menjaju, i ova bara zvana Srbija se malo ustalasala po pitanju visokog obrazovanja. Samim uvodjenjem Master strukovnih studija, morace se makar nasilno, menjati ovi nakaradni pravilnici koji su dosada sputavali Specijaliste strukovnih studija da napreduju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Шта ће бити са мастером са пар година то није предмет данашњице и садашњости, него будућности.
      Специјаслитичке струковне студије имају 60 бодова а не 240 и њих уписују лица после завршених струковних или академских студија (од 180 или 240 бодова), то су студије 2. степена .
      Бодови нису у сваком смислу битни јер су студије 2. степена и интегрисане студије медицине и стоматологије које трају 5 или 6 година имају 300 или 360 бодова.
      Значи прекините причу о бодовима него разговарајте о нивоима високог образовања.

      Избриши
    2. Sta da očekujemo mi mali kad POLICIJA ne poštuje zakone sopstvene zemlje ??? U policiji lice koje ima završene osnovne akademske studije napreduje kako hoce a lice koje ima završene specijalističke strukovne studije diskriminišu...
      Koliko ja imam informacije to je tako jer je još ministar Jočić doneo neku uredbu po kojoj je zabranio da se priznaju trogodišnje studije kao fakultet, što je do nekle i ok, ali sad tu istu uredbu kojoj je istekao rok odavno neko zloupotrebljava...
      Ali hvala Bogu ima svetla na kraju tunela, naš sadšnji ministar gospodin Stefanović je mlad, obrazovan i pametan čovek koji je kako saznajemo pozitivno nastrojen prema specijalistickim strukovnim studijama i uvereni smo da će ova nepravda i kršenje zakona biti zaustavljeno sa njegove strane i da će spec. strukovne studije dobiti mesto koje im pripada po zakonu.
      Pozdrav svim pripadnicima MUP-a.

      Избриши
    3. Браво колеге струковни специјалисти из МУП-а! Будите се! Главу горе! Министар је млад и доктор је правних наука и ваљда ће ову неправду која се наноси струковним специјалистима стопирати!

      Избриши
    4. Поздрав свима,
      Зовем се господин, Ругаре Сим. Живим у Холандији и данас сам срећан човек? и рекао сам себи да ће било који зајмодавац који спаси мене и моју породицу из наше лоше ситуације, упутити било коју особу која тражи зајам код њега, он је пружио срећу мени и мојој породици, требао ми је зајам од € 300.000,00 да започнем свој живот изнова јер сам самохрани отац са двоје деце. Упознао сам овог поштеног и Аллаха који се плаши зајмодавца који ми помаже у зајму од 300.000,00 евра, он је човек који се боји Алаха ако вам треба зајам и вратићете зајам, контактирајте га и реците му да вас (г. Ругаре Сим) упути к њему. Контактирајте г. Мохамеда Цареен-а путем е-поште: (arabloanfirmserves@gmail.com)


      ОБРАЗАЦ ЗА ПРИЈАВУ КРЕДИТА
      Име......
      Средње име.....
      2) Пол: .........
      3) Потребан износ зајма: .........
      4) Трајање зајма: .........
      5) Држава: .........
      6) Кућна адреса: .........
      7) Број мобитела: .........
      8) Адреса е-поште ..........
      9) Месечни приход: .....................
      10) Занимање: ...........................
      11) О којој сте веб локацији овде .....................
      Хвала и срдачан поздрав.
      Пошаљите е-маил на arabloanfirmserves@gmail.com

      Избриши
  2. Upravu ste, moj brat radi u poloiciji i znam da je imao problem sa priznavanjem spec. studija, a isto tako znam da je mucenik to završio na znanje i poštenje... Nadam se da ce se stvari promeniti... Ja sam diplomirao isto kada i on, ja vec 3 godine radim kod privatnika i priznate su mi spec. studije kao sedmi stepen... Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Борите се за правду и право и не може нам нико ништа!

      Избриши
    2. Tako je, treba se boriti za svoja prava! Ako hoćemo u Evropu DISKRIMINACIJE ne sme da bude ni u pogledu akademskih i strukovnih studija. MUP treba da novi Zakon o unutrašnjim poslovima i policiji uskladi tako da će i pol. službenici koji imaju završene akademske i oni koji imaju strukovne (moram da naglasim specijalističke i master jer prvi stepen strukkovnih studija nije sporan)biti RAVNOPRAVNI i moraju imati istu šansu za napredovanje. Takođe i Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta mora da bude u skladu sa zakonom, kao i tabela sistematizacije gde ne sme da bude "rupa" kao što sada ima začkoljica; ima slovo A (akademske) a nema slovo S (strukovne) i automatski kandidat koji ima završene strukovne studije otpada.

      Избриши
    3. Znaci u Policiji je uedno slovo "A" na papru jace od zakona ?!? Zato nam policija i jeste takva... SRAMOTA !!!

      Избриши
  3. Znaci u Policiji je jedno slovo "A" na papru jace od zakona ?!? Zato nam policija i jeste takva... SRAMOTA !!!

    ОдговориИзбриши
  4. NEDAVNO SE U JAVNOSTI POJAVIO PREDNACRT ZAKONA O UNUTRASNJIM POSLOVIMA I POLICIJI, GDE SU SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE IZJEDNACILI SA NEKADASNJOM VISOM SKOLOM. DA BI SVIMA BILO JASNO ZASTAVNICKI I NAREDNICKI CINOVI SU PODOFICIRSKI CINOVI. POSTO JE SADA UVEDEN I STRUKOVNI MASTER NJEGA CE PODVESTI POD KAPLARSKE CINOVE.

    5.3. Временски услов за стицање звања односно чина
    Члан 134.
    Под одређеним временом проведеним у претходном чину у смислу члана 133. став 1. тачка 3) овог закона сматра се:
    1) средњом стручном спремом – по пет година у чину млађи водник, млађи водник прве класе, водник, водник прве класе и старији водник;
    2) стеченим високим образовањем у обиму од најмање 180 ЕСПБ, на основним струковним или академским студијама, односно на студијама у трајању до три године у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању – по пет година у чину млађи наредник, млађи наредник прве класе, наредник, наредник прве класе и старији наредник;
    3) стеченим високим образовањем у обиму од најмање 240 ЕСПБ, на основни академским студијама или специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању – по пет година у чину млађи заставник, млађи заставник прве класе, заставник, заставник прве класе и старији заставник;
    4) стеченим високим образовањем са најмање 300 ЕСПБ на мастер академским студијама, специјалистичким академским студијма, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, или специјалистичким студијама на факултету, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању – две године у чину потпоручника, по четири године у чину поручника и капетана, по пет година у чину мајора, потпуковника и пуковника.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koliko ja ovde vidim čin zastavnika dobija i lice koje ima završene Osnovne AKADEMSKE studije u obimu od 240 ESPB, a to je i policijska akademija, npr...

      Избриши
    2. Za čin potporučnika traze studije u trajanju od 5 godina ili 300 bodova ???

      Избриши
    3. 12. децембар 2014. 22.09 Alo zemljače pa neka se oni bore za njihova prava (ali sa ovim našim delovanjem u svakom slučaju im pomažemo da i oni uspeju).
      12. децембар 2014. 22.18 - Ne može niko da traži lex specijalis uslove za čin potporučnika u policiji? Nije to čin za astronaut, nego najniži oficirski čin. Ako svaki državni službenik sa završenim SSS u bilo kom ministarstvu dobije čin ''potporučnika'' i može da napreduje do ''pukovnika'' (tj. višeg savetnika) nema razloga da i u policiji to ne bude!

      Избриши
    4. Cuj cin kaplara.. prijatelju, na teskim si lekovima, ocigledno. u stavu 4 ce se izmenama i dopunama ubaciti i master strukovnih studija sa 300ESB. informacije iz prve ruke, a ti meteoropato mozes samo da sednes i places nad svojom akademskom sudbinom sa privatnog megadens fakulteta

      Избриши
    5. Pogresna orjentir! Mi pucamo da metu SSS koje trebaju da se izjednace u policiji kao u drugim ministarstvima I organima uprave.
      U ovm momentu, danas i sledcih 2 godine nas orjentir nije preeema strukovnom masteru jer ne postoji ni jedan covek u zemlji sa tim zvanjem. Ako mi dovedemo u red da se SSS priznaju u svim ministarstvima podjednako onda ce strukovni master imati utaban put!

      Избриши
    6. Kolega, apsolutno se slazem sa tobom. Samo ukazujem na zlonamernost meteoropate. Po ovom predlogu zakona, nase SSS su makar izjednacili sa cetvorogodisnjim OAS, te je to vec odredjeni napredak, iako smo mi II stepen VSS, a OAS I stepen VSS. On pise da smo mi u rangu nekakvih kaplara i visih skola. Master SS nije ubacen zato sto u vreme donosenja ovog predloga nije postojao u zakonu, a u sam zakon ce biti ubacen u toku njegovog usvajanja i bice u potpunosti u rangu sa Masterom AS. SSS ce opet, biti iznad OAS, kako je i u skladu sa zakonom.

      Избриши
    7. KOLEGA RADI SE O TOME DA NEKI STRUCNJAK POKUSAVA DA IZJEDNACI SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE SA VISOM SKOLOM TAKO STO CE LICE KOJE IMA ZAVRSENE SPEC. STRUKOVNE STUDIJE IMATI CIN ZASTAVNIKA, A LICE KOJE IMA PRVI STEPEN STRUKOVNIH STUDIJA CIN NAREDNIKA. NAREDNIK I ZASTAVNIK SU PODOFICIRSKI CINOVI. O TOME SE RADI! UMESTO DA STOJI DA LICE KOJE IMA ZAVRSENE SPEC. STRUKOVNE STUDIJE IMA PRAVO NA OFICIRSKE CINOVE - OD POTPORUCNIKA DO PUKOVINIKA!

      Избриши
    8. OVo nije dobro prepisano iz predloga koji je povucen. Postoji po 6 cinova za 4 rezlicita stepana obrazovanja, plus general. Znaci 6x4+1=25. Ja mislim da je najbolje da se uvede 125 razlicitih cinova, a za ove najviceg ranga obaveno clanstvo u SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI.

      Избриши
  5. Po tom istom prednacrtu zakona o policilji i Osnovne akademske studije u trajanju od 4 godine su izjednacene sa Visom školom, jer se i sa njima dobijaju činovi zastavnika...

    ОдговориИзбриши
  6. Čin zastavnika je podoficirski čin u vojsci ali ne i u policiji. Nemojte da brkate babe i zabe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. NE SIRI DEZINFORMACIJE! CIN ZASTAVNIKA U POLICIJI JE PODOFICIRSKI CI!

      Избриши
    2. У реду Анониман18. децембар 2014. 18.48 ти буди официр са максимално заставничким чином, а ми хоћемо да будемо пуковници као и сви други државни чиновници који могу да напредују до највишег звања у оквиру високе стручне спреме! Брате ти изгледа баш, баш дуго радиш у полицији? Или ти није дан или бедеља или месец?
      ПС
      Добро је што је година на измаку!

      Избриши
  7. Znam čoveka koji je zamenik komandira PI, ima završene specijalističke strukovne studije, koje su mu priznate...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znao sam i ja jednog Japanca ali je umro pre 30 godina! (JEdna lasta ne čini proleće)
      U pamet se braćo specijalisti!
      NE ineresuju nas ni osnovne akademske studije, ni strukovni master (koji će biti u budučnosti), nas iteresujemo MI i na pravom smo putu da ostvarimo čak i u Srbiji da oni koji su doneli zakone i da ih poštuju!
      Ne tražimo puno, samo da se poštuje zakon i da bude ujednačen u svim sferama života i na teritoriji cele Srbije.
      Da li je problem da policija poštuje Zakon o državnim sližbenicima i Zakon o državnoj upravi? Naravno da nije. Ako može da se bude sa specijalističkim strukovnim studijama načelnik upravnog okruga, direktor srednje i osnovne škole, direkor vrtića i dr. onda može da se bude i pukovnik u policiji i načelnik PU. Problem je što je zadnjih 60-ak godina u Srbiji negativna selekcija rukovodeći kadrova svuda (od zla oca i još gore majke) i dobro je i da smo opstali. Ali sada je era brzih informacija i komunikacija i vise ne mogu naš narod da preve slepim i gluvim i glupim i ludim i moraće da pokleknu pred sopstvenom bahaćenju! Idemo do kraja

      Избриши
  8. Tako je ljudi, svi drzavni organi poštuju zakon o visoko obrazovanju, jedino POLICIJA nepostuje zakone svoje države.Ovo je tema o kojoj se dugo ćutalo, ali došlo je vreme da se stane na rep javašluku i samovolji pojedinaca. SAMO NAPRED I DA SE POSTUJE ZAKON JER SMO PRED NJIM SVI JEDNAKI, PA I POLICIJA.

    ОдговориИзбриши
  9. Treba javno reći ko je taj "stručnjak" u policiji koji se drznuo da ne postuje zakon o visokom obrazovanju i da on odredjuje sta ce se priznavati a sta nece ? KO JE TAJ ???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Па клолеге Ви сте полицајци, нађите тог ''стручњака'' који Вам је запжио чорбу!
      Мало се шалим али је тако! Морате Ви сами да се више ангажујете да добијете своја права. Не можемо ми са Блога али Ви запослени специјалсти у полицији то морате. Ако нешто хоћеш да буде урађено онда то најбоље уради сам.

      Избриши
  10. Interesuje me da li je nekome u policiji priznata Specijalizacija- sep. strukovne studije, i u kom zvanju je sada da li je narednički cin ili porucnik ili kapetan. Po novoj sistenatizaciji uopste se negleda da li su prvi ili drugi stepen nego se gledaju bodovi 180, 240 i 300

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ne znam nikog da mu je priznata, a vidim gore neki kolega kaze da zna pa ako hoće neka kaze u kojoj stanici da možemo da kontaktiramo tog coveka i da li mu je uopšte priznata spec.

      Избриши
    2. Organizuete se! Trazite prijem kod Ministara. Razgovarjte sa sindikanim vodjma, neka Vam stvarno zastite prava a ne toboze! Menjajte nacrt zakona I sistematizacije radnih mesta u policiji. Nemojte se uspavati! Kada prodje zimski san I probudite se bice sve vec gotovo!!! Ne moze nikome da bude priznata specijalizacija jer Vas policijski zakon I pravilnik ne prepoznaju I ne mogu ni da Vam dodele ni cinove, ni zvanja! Mozda je neko u administraciji uspeo da provuce zvanje jer je blizu glavesina i to je to!

      Избриши
    3. MOZDA NEKOME, SLUCAJNO, PRE DONOSENJA SISTEMATIZACIJE IZ 2012. GODINE, KOJOM SU, SPORTSKIM RECNIKOM RECENO, IZBACILI IZ IGRE STRUKOVNE SPECIJALISTE! A SADA SE TO NA PERFIDAN NACIN POKUSAVA POSTICI I NOVIM ZAKONOM O UNUTRASNJIM POSLOVIMA I POLICIJI!

      Избриши
    4. I ja poznajem neke koji sa strukovnim specijalistickim rade na mestima ya koje je nekad trebala visoka strucna sprema(kapetani, majori itd), ali to su dobili pre iznad pomenute sistematizacija kad su se gledali bodovi.

      Избриши
  11. Gospodine, Vi ocigldno niste procitali predlog novog zakona o Policiji u kom jasno pise da su Osnovne akademske studije i Specijalisticke strukovne studije u obimu od 4 godine i 240 bodova IZJEDNACENE, tj. dobijaju se isti cinovi.
    Nemojte siriti neistinu i Vama blize i milije stavove...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gospodine,
      ja nisam policajac I nisam zivotno zainteresovan u vezi napredovanja u pliciji. Ako Vama ne smeta da mozete da napredujete do starijeg zastavnika onda uredu. Medjutim nemojte Vi da odlucujete o sudbinama drugih strukovnih specijalista I to da li oni trebeju I mogu da napreduju do cina pukovnik. Ako niste zlonamerni onda ne znam o cemu pisete jer nije poenta da mi sa SSS napredujemo do starijeg zastavnika nego do pukovnika kao I svi drugi drzavni sluzbenici u svim drugim ninistarstvima (do viseg savetnika). Zao mi je ali ne mogu jos I da Vam nacrtam!

      Избриши
    2. ФАКУЛТЕТ БЕЗБЕДНОСТИ
      Господара Вучића 50, Београд
      Телефон: 011/6451-843, 6451-876 и 6451-963;
      Факс: 011/6457-685
      E-mail: dekanat@fb.bg.ac.rs
      Интернет адреса: www.fb.bg.ac.rs
      СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ ЗА КОЈЕ СЕ КОНКУРС РАСПИСУЈЕ
      Студије безбедносног менаџмента
      БРОЈ СТУДЕНАТА:
      Студије безбедносног менаџмента - 96 самофинансирајућих студената
      УСЛОВИ ЗА УПИС:
      Право уписа на специјалистичке струковне студије имају кандидати који су завршили основне струковне или основне академске студије, остваривши најмање 180 ЕСПБ бодова.
      МЕРИЛА ЗА УТВРЂИВАЊЕ РЕДОСЛЕДА:
      Редослед кандидата утврдиће се на основу просечне оцене.
      Предност имају кандидати који су завршили Факултет безбедности и њему сродне факултете, као и Криминалистичко-полицијску академију и Војну академију.
      ВИСИНА ШКОЛАРИНЕ:
      ВИСИНА ШКОЛАРИНЕ за наше држављане износи 101.700,00 динара.

      Избриши
    3. Nije izjednacenu u najnovijem predlogu zakona. Ne iznosite lazi!

      Избриши
  12. U policiji je neki pravilnik jaci od zakona, zato jer se okupe tri pukovnika i jedan kapetan kao adjutant, naravno da svi imaju zavrsene akademske studije i napisu neki pravilnik koji je "jaci" od zakona i gotovo, e sad treba to promeniti i to je od prilike sizifov posao, jer se tom promenom direktno ugrozavaju kreatoru tog pravilnika ili uredbe, tako da je neka promena gotovo nemoguca... Njihove 4 godine studija vrede svo bogatstvo ovoga sveta, a nasih 4 godine studija po njima ne vrede nista ?!?! I tako ce to da traje jos xxx godina...
    Realno !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je svuda 2-3 budaletine sednu I napisu Parvilnik u tajnosti I sakriju se iza njihovih zvanja I onda nesme niko da samozvanim autoritetima se suprostavi. Realno I tesko je jer te budaletine su akumulirale veliku vlast, funkcije I odlucuju o sudbinama mnogih. Ali sada je vreme kada se istina ne moze sakriti I moraju I policijski sluzbenici da ravnopravni napreduju kao I svi drugi drzavni sluzbenici u drugim ministarstvima. Da li ce se to svideti pukovnicima ili nece to nije bitno!

      Избриши
  13. Gde su budzetska mesta za studente struk. spec. i master studija? U Zakonu o visokom obrazovanju pise u jednom clanu da su specijalisti i masteri ravnopravni i mogu se skolovati iz budzeta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ocigledno da nema RAVNOPRAVNOSTI vec ima DISKRIMINACIJE! Zasto se odugovlaci sa usvajanjem nacionalnog okvira kvalifikacija?

      Избриши
    2. Не треба нама никакав НОК нити нам је требао уназад 5 година од како су изашли први ССС већ нама треба да се поштује ЗАКОН! Ако смо 2. степен високог образовања и ако је закон децидан не треба ми нико ко ће да ми објасни где припадам! Када донесу НОК нека донесу али да се 5 година у назад урушава правни поредак државе то је евидентно јер појединици и институције ССС третирају како они хоће а могу јер не постоје санкције за такве поступке.

      Избриши
  14. Ovo mi deluje kao slucaj pojedinih kolega specijalista.....

    Uzalud studirali medicinu u Novom Sadu?
    Autor: mondo.rs

    Tri generacije studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, takoreći, uzalud su studirali na smeru specijalna rehabilitacija lečenih narkomana, javljaju beogradski mediji. Ovaj smer je ukinut, posle samo tri godine, jer je ustanovljeno da zdravstveni sistem takav profil stručnjaka ne prepoznaje, prenosi B92.
    Olivera Ćulić i Koviljka Jevtić dve su, od skoro stotinu studenata, koje su završile specijalnu rehabilitaciju lečenih narkomana, smer na Medicinskom fakultetu koji je nakon samo tri godine ugašen. Smer ne postoji u mreži zdravstvenih ustanova u Srbiji. To u praksi znači da su se tri generacije studenata, uzalud školovale.
    "Nekako niko nije ni razmišljao toliko o tome, mi smo mislili da je sve to sređeno, da bi se na kraju, eto, negde na polovini našeg školovanja ispostavilo da ljudi završavaju naš smer, a da posla u stvari nema", kaže Olivera Ćulić, studentkinja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.
    "Ne trebamo Metadonskom centru, ne trebamo pri domovima zdravlja, u privatnim klinikama ne žele, uglavnom, da nas prime zato što nemamo neku praksu, nemamo iskustvo, tako da smo mi praktično osuđeni da gledamo da odemo nekako iz ove zemlje, jer kažu, u svetu to baš dobro funkcioniše", priča Koviljka Jevtić, studentkinja Medicinskog fakutleta u Novom Sadu.
    Nakon brojnih žalbi studenata da, ne samo da ne mogu da se zaposle nakon studija, jer ih sistem ne prepoznaje, već ne mogu ni pripravnički staž da obave, dekanat je odlučio da smer ugasi.
    Pitanje čija je odgovornost što je fakultet pet godina školovao nepotreban kadar ostaje bez jasnog odgovora.
    "Mada nismo učestvovali u osnivanju tog kadra, može se sada to prebacivati na one koji su to osnivali, zašto nisu pogledali u to, može se prebacivati i na same studente koji su upisivali, jer ništa nije bilo tajno, sve se moglo pročitati, moglo se proveriti i tako to, ali u svakom slučaju, problem je egzistirao kao takav", kaže Nikola Grujić, dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.
    Psiholog Aleksandar Šibul napominje da je Srbiji neophodan stručan kadar za lečenje i rehabilitaciju. Sada ih, kako kaže, ima svega par stotina, na više od oko stotinu hiljada zavisnika.
    "Tako da su potrebni stručnjaci i to vojska stručnjaka, koji će pratiti, odnosno organizovati grupe podrške, kako bi narkomani izbegli recidiv, jer narkomanija je bolest mozga usled koje nastaje oštećenje mozga koje traje, tako da je period lečenja doživotan", smatra Aleksandar Šibul, psiholog.
    Marko je dugo godina bio zavisnik. Danas se leči u Metadonskom centru.
    "Onaj ko izvuče srećku iz kesice, tako ja to zovem, pošto sam ja pakovao ranije heroin u kesice, i svidi mu se, taj je završio karijeru za ceo život, znači jednom ti se svidi, ako ti se prvi put svidi, ti si gotov", priča Marko, bivši zavisnik.
    Marko, kao i većina lečenih zavisnika, bivaju odbačeni od društva, imaju problem sa motivacijom i najčešće se njihovo lečenje završava onog momenta kada uzmu terapiju. Rehabilitacija je sledeći, najvažniji, korak u njihovoj resocijalizaciji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao I o svega u Srbiji mediji prave spektakl. Ljudi su zavrsili osnovne studije 1. stepena 240 bodova I kao diplomirani defektolozi mogu da obavljaju strucnu praksu. Jedino je pitanje taj modul koji su oni zavrsili da li su ga uvrstili u sistematizacije. Mada pitanje je kako na osnovnim studijama po novom zakonu moze da postoji modul. To su osnovne studije a ne master ili specijalisticke studije gde se student opredeljuju gde ce I sta ce da rade. Tu je cela prevara u tom modulu! Oni su diplomirani defektolozi I ta prava im pripadaju sa zavrsenim osnovnim studijama 1. stepena a ne da zauzmu mesta specijalistima I masterim iz te oblasti jer oni to I nisu. Opet navlakusa profesora da im uzmu pare I opet niko ne snosi odgovornost. Dekan je u pravu, sve je bilo tarnsparentno I svi snose deo svoje odgovornosti pa I student. Najvece prevare se I desavaju na Velikim univerzitetitima I fakultetima a ne na visokim skolama.

      Избриши
    2. Treba izvrsiti pritisak na fakultete, jer ako su ozbiljna institucija, ovakve stvari ne bi smele da se desavaju! Dekan med. fakulteta kaze da su studenti citali konkurse, pre upisivanja i niko im nije kriv, do njih samih! U pitanju je TRANSPARENTNA PREVARA! Da nije tuzno bilo bi smesno

      Избриши
    3. ОК треба али не може ту нико ништа јер су професосри и Народни посланици и Минисри у Влади Србије и у покрајини и у Скупштинама градова. Они су утицајни и заборави на то!
      Али ми да се вратимо на проблеме струковних специјалиста јел ок?

      Избриши
  15. Обраћа вам се се група полицијских службеника – старешина МУП-а Републике Србије у циљу скретања пажње на нови Закон о полицији, или унутрашњим пословима, чији се преднацрт може наћи ових дана на разним сајтовима на интернету.

    Господине Воткинс, као дугогодишњи полицијски службеници МУП-а Републике Србије, морамо да Вам укажемо на неке мањкавости овог преднацрта Закона, са жељом да их добро проучите и по могућству исте уважите приликом доношења Закона:

    ОдговориИзбриши
  16. • Прва примедба се односи на то да ће да се у ЦОП на основну обуку за полицијске службенике прима лице које има четврти степен – сматрамо да је то лош предлог из разлога да смо имали јако лош одзив квалитетних полицијских службеника и са четвртим степеном, по нама треба навести да има завршену средњу стручну спрему, а у каснијем вршењу тријажа обратити пажњу на квалитет самих кандидата без обзира на завршен степен стручне спреме, јер ко нам гарантује да ће полазник са четвртим степеном бити бољи од оног са трећим.

    ОдговориИзбриши
  17. • Друга примедба се односи са увођење чинова у полицију – сматрамо да је то велика грешка, јер полиција треба да буде демократски окренута према грађанима и институцијама. Полиција није исто што и војска и ту треба направити разлику. Такође, полиције у нашем окружењу немају чинове него звања (нпр. Хрватска која је у Европској унији ЕУ, Црна Гора итд.) и сматрамо да је примерније да полицајац има звање нпр. „полицајца прве класе“, него наредника, односно заставника прве класе, јер ми ипак нисмо војна формација. Ако ће се то увести да би се задржао чин генерала, због појединаца којима је то једини сан, без обзира на квалитет и стручност онда то није довољан и оправдан разлог.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Radim u policiji i slazem se sa Zandarom, kakvi bre cinovi, ma nismo mi vojska, to je izmislila patoloska grupa sa Rodjom, Badzom i Obradom 90/ tih, da bi postali generali iako nisu imali ni po dva razreda osnovne skole, pa znate li sta jedan oficir u vojsci treba da zavrsi da bi postao general, treba li ove nase iz raznih Uprava da imenujemo, a dobili su cinove generala, a kvalitet ravan nuli, strahota.....

      Избриши
  18. • Трећа примедба се односи на само разврставање чинова – са средњом стручном спремом – опет водници – искрено шта полицијски службеник који ради у дежурној служби, ауто патроли итд. води, па нема он вод војника и веома је неприхватљиво и неозбиљно рећи ја сам полицијски службеник старији водник Петар Петровић – по нама видети да једино чинове задрже посебне јединице полиције које имају ткз. војно уређење сај, птј, бригада полиције!

    ОдговориИзбриши
  19. • Четврта примедба се односи на увођење нових чинова – заставничких, тако да поред наредника имао и сада заставнике – нејасно је и потпуно нелогично увођење овакве врсте чинова. Сама подела чинова у пракси није изводљива и унеће конфузију међу полицијске службенике. По овом Закону, све старешине у полицији требају да имају најмање 300 ЕСПБ бодова и сви су изједначени по том предлогу, па и за командира полицијске станице и за директора полиције важе исти услови. Да ли нам у полицији стварно толико треба магистара који су сад еквивалентни звању мастера. Да ли господине Воткинс, код вас у Великој Британији, сваки старешина има завршене мастер студије? Лично у то не верујемо

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Master (mr) je strucno zvanje I u rangu je osnovnih studija (do 2005) a magista (mr sci.) je naucno zvanje (do 2005)I nemaju nista zajednickog osim korena reci.

      Избриши
    2. Ovo je stvarno suludo resenje, pa sta ce nam ljudi pored narednika jos i zastavnici, pa sto to radite i ko je to stvarno smislio, ako su to specijalisticke strukovne studije i da ih tako tretiraju kao studije drugog stepena po Zakonu o visokom obrazovanju, onda je sramota to raditi i seci kao macem, a da stvarno neko nije seo koji je u trupi i koji to stvarno primenjuje, nego je to neko izmislio ko se nikad nije bavio policijskim poslom, vec radi kao neka mastiljara od 09 do 17 h i ako bi pripucalo, eto ti njega pored stola, tesko da bi on krenuo samnom u neku akciju na pistolj.......

      Избриши
  20. Ево примера у пракси: један од колега је завршио државни правни факултет у трајању од четири године по новом Законо о високом образовању, нема 300 већ 240 ЕСПБ бодова и тренутно је командир једне полицијске станице прве категорије у Београду.
    • Има звање полицијског саветника. Уз то има 20 година радног исуства и каријерно је напредовао степеник по степеник (позорник, ауто патрола, вођа сектора, помоћник командира, заменик командира и командир). Нема новаца да плати мастер студије које су на озбиљним државним факултетима око 1.500 евра (јер знате оно подстанар, жена не ради, деца у средњој школи) и сад по овом Закону, он ће изгубити то своје звање које је поштено стекао и добиће звање старијег заставника и оно у ствари што је најважније смањиће му се лични доходак и то значајно. Остаје питање, како га решити, а таквих је у полицији много!!!

    ОдговориИзбриши
  21. Други пример је полицијски службеник који је завршио Вишу школу унутрашњих послова, касније основне студије на Факултету безбедности и на крају специјалистичке струковне студије на том истом факултету и има 240 ЕСПБ бодова. Има звање главног полицијског саветника. Такође је каријерно напредовао, има 25 година радног стажа и тренутно је начелник једног одељења. У Скупштини Србије треба изгласан је предлог Закона о високом образовању, где се уводи нови степен стручне спреме струковни мастер (такође треба онда увести и овај назив у Закон, јер поред мастера академских студија, закон сад предвиђа и звање струковни мастер – PROFESSIONAL MASTER), он такође нема новаца да плати још једну годину школовања која неће бити испод 2.000 евра, сад по овом закону добиће звање старијег заставника прве класе и мању плату.

    ОдговориИзбриши
  22. Трећи пример је колега који је завршио четворогодишње основне академске студије на Криминалистичко полицијској академији и има 240 ЕСПБ бодова, на радном месту је командир полицијске испоставе, нема такође новаца да заврши мастер студије итд.Четврти пример је колега који је завршио државни правни факултет по Закону о високом образовању пре 2006. године и има VII1 степен стручне спреме и на радном месту је начелника одељења у Дирекцији полиције. Иако је скупштина изједначила да су такви примери дипломираних студената изједначени са мастером, он ипак нема 300 ЕСПБ бодова, а по овом Закону за чинове мајора, потпуковника и пуковника обавезан је износ од 300 ЕСПБ бодова. ШТА ОНИ СВИ ДА РАДЕ АКО СЕ ДОНЕСЕ ОВАКАВ ЗАКОН???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ало ђандар,
      зашто неки струковни специјалиста форензичар или специјалиста струковни на факултету безбедности за 10 - 15 година не би могао бити Директор полиције? Ако може да се буде највиши државни службеник у свим министарствима са завршеним специјалистичким струковним студијама е па може онда и у полицији! Молим те немој пуно да правиш варијације на тему ''специјалистичке струковне стуидје''. Закон о високом образовању нас је изједначио са свим осталим звањима у оквиру 2. степена високог образовања. Шта да кажу нпр. лекари специјалисти који раде у МУП-у. Они су моного изнад мастера (360 бодова инетгрисане студије и још 180 до 300 бодова са специјализације). Али то није наш проблем на овом блогу, наш проблем је да признају СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ у полицији и да можемо да напредујемо до највишх звања и чинова у оквиру високе стручне спреме као и сваки други државни службеник!

      Избриши
  23. Сада ћемо навести примере неких важних државних институција који су у скорашње време расписали конкурсе, да видетиу како су други државни органи поштујући Закон о државним службеницима расписали конкурсе за поједина радна места. Доставићемо вам копије конкурса који је расписала Служба за управљање кадровима Владе, где имате расписан конкурс за ЗАМЕНИКА ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, где је потребно да именовани има стечено високо образовање из научне области правне науке на студијама другог степена (дипломске академске студије - мастер, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање 4 године; положен државни стручни испит за рад у државним органима; најмање 9 година радног искуствa у струци; држављанство Републике Србије; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.

    ОдговориИзбриши
  24. • Такође иста служба је расписала конкурс за Министарство правде и државне управе, радно место ПОМОЋНИК МИНИСТРА – РУКОВОДИЛАЦ СЕКТОРА ЗА НОРМАТИВНЕ ПОСЛОВЕ. Услови за ово радно место су стечено високо образовање из научне области правне науке на студијама другог степена (дипломске академске студије - мастер, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање 4 године; положен државни стручни испит за рад у државним органима; најмање 9 година радног искуства у струци; знање енглеског језика; држављанство Републике Србије; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.

    ОдговориИзбриши
  25. • Па зар је могуће да за оваква радна места, господине Воткинс сложићете се мало комплекснија него начелник одељења једне полицијске станице или исто таквог одељења у једној Управи у дирекцији полиције, могу конкурисати и они који имају четворогодишњи факултет по новом Закону (240 еспб) или завршене специјалистичке струковне студије (240 еспб) , а код нас то није могуће. Зар је могуће да ће се од наших старешина тражити да имају већу стручну спрему од помоћника министара у појединим министарствима.

    ОдговориИзбриши
  26. • Наш предлог је, да убудуће за радна места буду тражене искључиво стручне школе, да се радна места поделе на оне са средњом стручном спремом, оне до 180 ЕСПБ бодова (што је некада била виша стручна спрема), до 240 ЕСПБ (што је једнако некадашњем VII/1 степену стручне спреме), и евнентуално до 300 ЕСПБ бодова, нпр. за директора полиције или евентуално начелнике Управа. Даље, какви су планови и шта се смера за те људе, ако овакав Закон прође, у МУП-у је таквих примера милион, што старешина, што извршилаца са Високом стручном спремом по Закону о високом образовању од 2006. године мало је оних који имају завршене мастер студије и 300 ЕСПБ бодова, да ли ће служба да им омогући додатно школовање, да ли ће задржати радна места иако немају довољан број бодова итд., много је оваквих питања и зато господине Воткинс морате обратити пажњу и на овакве ствари.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Нема ту уметничке слободе! Ако је у свим органима сада прописано да у оквиру високе стручне спреме може да се напредује до највиших звања и са основним студијама и са основним академским студијама и са специјалистичким струковним студијама и са специјалистичким академским студијама тако треба да је и у полицији! Значи јединствено и једнако за све органе у држави. Нормални је да ће сложеност посла бити дефинисана платиним разредима и да није исто бити правник који ради нпр. јавне набавке и седи у канцеларији или бити правник оперативац на терену са гомилом криминалаца који ти раде о главни. Ито је и са важи и за високо обарзовање 1. степана и за средње образовање али пошто овде водимо битку за струковне специјалисте базирамо се на нашим проблемима јер ако њих решимо онда ће све доћи на своје место.

      Избриши
  27. • Пета примедба се односи на то, да у закон морају да уђу и платни разреди, да се такође врста одговорности која објективно постоји за поједина радна места другачије вреднује, јер сложићете се није исто бити полицијски службеник у Крагујевцу, Београду или Нишу.

    ОдговориИзбриши
  28. • Шеста примедба се односи на то шта полицијски службеници могу да раде ван свог радног времена – потребно је таксативно навести који су то послови, водећи рачуна о томе да постоје сијасет послова које би полицијски службеници могли да раде, а да не наруше ауторитет и достојанство професије којом се баве.

    ОдговориИзбриши
  29. • Седма промедба је на то да се у Закон мора уврстити и Криоминалистичко полицијска академија, која би школовала потребан кадар за потребе полиције и то тачnо онолики број који је потребан МУП-у, а не као до сада сваке године нам излази по 200 свршених дипломираних студената криминалистике, а ми их не примамо, већ предност дајемо факултетима, која немају ама баш никакве везе са полицијом.

    ОдговориИзбриши
  30. Поштовани господине Воткинс, слажемо се да реда мора бити и да се он мора увести, јер га није било од формирања ОЗНЕ и УДБЕ илити од 1945. године, али вас молимо да пре него донесете Закон добро размислите о сваком нашем предлогу, јер морате се сложити снама ми нисмо само бројеви на значки коју поштено носимо, већ и часни и поштени људи који раде тежак, али надасве частан и тежак посао!!!

    ПОЛИЦИЈСКИ СЛУЖБЕНИЦИ МУП-А РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

    ОдговориИзбриши
  31. PS Za one koji ne znaju gospodin Amadeo Votkins je specijalni savetnik Ministra unutrasnjih poslova i glavni i odgovorni za izyradu novog Zakona o unutrasnjim poslovima!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ал` га је урадио свака му част! Остали су само дугмићи!

      Избриши
  32. Malo 's brda, malo 's dola... Delimicno ste upravu, a delimicno Bogami i niste... Naveli ste neke licne stavove i dobrim delom i Vase zelje... U MUP-u ne mogu da postoje zabrane po pitanju koja skola treba da se se prizna, a koja ne, jer je to jedan veliki sistem koji ima potrebe za razlicitim kadrovima... Ljudi tebaju malo vise da se edukuju i shvate da podele na vise skole i fakultete vise ne postoje, vec da sada postoje bodovi koji se tokom skolovanja sticu 180/240/300/360... te da na osnovu toga trebaju i radna mesta da se rangiraju...
    Jedna dobronamerna ispravka, zvanje MAGISTAR nikako nije isto sto i MASTER, to su dva razlicita pojma. Pozdrav !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. И ти мало с брда мало с дола! Бодови нису пресудни, јер битни су нивио високог образовања! Нормалоно је да ако МУП тражи лекара да ће то бити лице са са 360 бодова (јер интегрисане студије медицине трају толико) а ако МУП тражи форензичара струковног специјалисту да је то (то је 60 бодова у 2. степену високог образовања). Значи није поента у томе, него да и један и други могу да напредују до највиших звања у оквиру високе стручне спреме и да и један и други могу да буду Директори полиције као и други са истим нивоима високог образовања и потребним радним искуством.

      Избриши
  33. Zandar je u pravu, koji bre pravilnik, pa sada se donosi Zakon o unutrasnjim poslovima koji regulise i ovu oblast, ako se to sada ne ispravi, jbg odosmo u konfuziju skroz.....

    ОдговориИзбриши
  34. Naravno da je Zandar za neke stvari u pravu, a za neke nije, ali ako Vlada Republike Srbije raspise konkurs pre pola godine /znaci maksimalno frisko/ za treceg coveka u Vladi Republike Srbije - ZAMENIKA GENERALNOG SEKRETARA i izmedju ostalih uslova trazi i zavrsene specijalisticke strukovne studije, pa zasto to onda ne bih mogao da bude i jedan komandir policijske stanice ili Direktor policije.

    ОдговориИзбриши
  35. Ovo je Zandar dobro rekao, citiracu ga > Па зар је могуће да за оваква радна места, господине Воткинс сложићете се мало комплекснија него начелник одељења једне полицијске станице или исто таквог одељења у једној Управи у дирекцији полиције, могу конкурисати и они који имају четворогодишњи факултет по новом Закону (240 еспб) или завршене специјалистичке струковне студије (240 еспб) , а код нас то није могуће. Зар је могуће да ће се од наших старешина тражити да имају већу стручну спрему од помоћника министара у појединим министарствима.

    ОдговориИзбриши
  36. Ja sam prvo zavrsio Srednju skolu unutrasnjih poslova u Kamenici u trajanju od 4 godine, pa VSUP koja je trajala pet semestara ili 2,5 godine, pa osnovne studije na Fakultetu bezbednosti u trajanju od 3 godine i na kraju Specijalisticke strukovne studije na Fakultetu bezbednosti, tako da ukupno imam 240 espb, imam 25 godina radnog staza, radim u UKP, priznata mi je strucna sprema i imam zvanje glavnog policijskog inspektora. Nemam novaca da nastavim skolovanje, jer imam sina i cerku koji studiraju i sta ce se sad desiti novim Zakonom, obrisace me kao gumicom, uzeti mi ono sto sam posteno stekao i uz redovan rad se sam skolovao i placao skolarinu, uzeti mi zvanje i vratiti me na podoficirski cin i smanjiti mi platu za 15 hiljada.....jbg pa kakva je to reoorganizacija, pa valjda treba da idemo napred, a koliko vidim mi se vracamo dva koraka unazad.....steta ako ovakav Zakon stvarno prodje.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sto se ja razlikujem od tebe, sve sam posteno zavrsio, nisam kupio nijednu diplomu i na svaki ispit sam isao posteno, imam porodicu kao verovatno i ti i jos 10 godina do penzije, kako ja da promenim te stvari, mislis da se neko iz Direkcije policije ili iz UKP/a pita nesto o tome, i ja se vozim busom, a vidi kada sam poceo u sluzibi pre 25 godina rekli su mi stari policajci najgore sto moze da ti se desi u policiji da pocnes kao obican policajac i da tako zavrsis, jbg druze moj bori se sam, ako sedis kuci drzis zenu za onu stvar i gledas sve vrste kvizova tesko ce nesto da ti padne sa neba, svako ima sudbinu u svojoj ruci, a ovo sada ne zavisi od mene i sto meni ili bilo kome da umanje platu zbog nekog nakaradnog Zakona, pa mogao sam ja kod Mice da zavrsim sta sam hteo, ali nisam jer sam profesionalni policajac i hteo sam da zavrsim usko strucne skole, vezane za ono cime se bavim......

      Избриши
    2. Druze, ja nosim čizme 17 godina i niko ne moze da mi prica sta je policijski "hleb", imam hvala Bogu porodicu i ne zelim da budem prost i da koristim terminologiju "hvaranja" supruge za onu stvar... Izvoli pa se bori da ne postanes pozornik i nemoj da kukas jer si ti profesionalac. Nikom tata nije u amanet ostavljeno radno mesto "belog medveda" u Sivu... Vi koji ste uzeli sve sto ste mogli od policije trebate najvise i da date... Nemojte da mislite da ste Vi najpametniji, da su Vase skole najjace, da ste samo Vi Bogom dani za rad u policiji... Spustite se malo na zemlju.

      Избриши
    3. Samo ako smo maloumni dopousticemo da nam nakaze moralne I umne donose maloumne zakone I podzakonske akte. Ako ste gomila neposobnjakovica dopustite da napredujete do zastavnika 1. klase (narednika ili sl.) sa SSS. Ti treba da si 1 na barikadi odbrane SSS kao specijalista strukovni foreznicar, radis 25 godina u policiji I tebe treba da konsultuju kao eksperta a ne da jadikujes nad svojom sudbinom. Uzmi zivot u svoje ruke a ne da dopustis menadzerima I slicnim da ti odredju dokle ces da napredujes. Imas sve uslove da barem za nekoliko godina mozes biti Direktor policije a na stariji zastavnik. Ako si toliko nesposoban onda budi zastavnik ali mi necemo da se degradiramo I ponizimo pred makar kim.

      Избриши
    4. Ja da postanem pozornik tesko moj kolega, ja nikako ne kukam, jer da kukam i dalje bi radio au auto patroli, a to sam prevazisao sa 10 godina sluzbe, bio na Kosovu, bio u Bosni i poceo da radim u sluzbi kada si ti bio u srednjoj skoli, nije meni tata ostavio radno mesto, ali ono sto ja radim na svom radnom mestu je kvalitetno i dobro, cim opstajem toliko dugo, a da sam dete iz radnicke porodice i da nisam nikad imao nikakva ledja, nista od policije nisam dobio, vozim se busom kao ti, podstanar sam i jedino imam vecu plata, ali i mnogo vecu odgovornost nego sto je ti imas to je sigurno, a sto se tice diploma, jednog dana ce se morati otvoriti dosijei, ma ako je jaca Visa poljoprivredna skola ili Visa hotelijerska skola ili Visa turisticka ili Visa sportska na banovom Brdu od mojih skola, jbg onda je sve otislo u tri lepe....stim da kolega ja nemam samo skolu nego i iskustvo, ali dok ti i tebi slicni tako budete razmisljali nema od ovog posla nista....kada sam ja radio u auto patroli i hvatao dripce po Starom Gradu, sva trojica smo disali kao jedan i imali najbolje rezultate rada.....ne borim se ja samo za sebe, nego i one koji ce doci posle mene, kao naprimer ti i oni posle tebe, daj jednom da ostavimo nesto dobro onim sto dolaze posle nas.....

      Избриши
    5. Druze nemoj mnogo da dizes sebe u nebo, ne valja ti to... To sto si ti "vatao" dripce i privodio ih u Majke Jevrosime kad je Zivanovic bio komandir na Starom gradu, to je tvoja stvar... Upamti jednu stvar skolovani kadru UKP-a, SKOLA NE CINI COVEKA... Ja imam sve potrebne skole i diplome, nase i inostrane kurseve, najbolje ocene u radu, vise puta nagradjivan, ali sve tonije bitno i to covek nikad ne treba stavljati u prvi plan.
      Budimo ljudi !

      Избриши
    6. I da ne ostanem nedorecen, nikada nisam odvajao policajce od staresina, prema policajcima sam oduvek bio vise neko korektan bilo da sam radio u policijskoj stanici, pa bio sef smene, pa pomocnik, pa komandir bilo u UKP/u sef odseka, zamenik nacelnika odeljenja, policajac je za mene covek, a ne broj kao sto je to primetio ZANDAR u svom postu, ovaj Zakon je dosta tvrd i za policajce i za staresine nema tu odvajanja i ako nesto ne uradimo zajedno, zajednickim snagama, tesko da ce biti boljitka, jer ova revizija Zakona nece biti pre 2022, a tada ce biti kasno za sve nas.......

      Избриши
    7. Ok kolega takav razgvor obavi sa ndredjenima I sa onima koji odlucuju o tvojoj sudbini! Ja ti pricam o necemu sto ti ne razumes a to je da su svi ti koje si ti napred nabrojao (VPS, VTS VSS) vec oprali diplome I zavrsili mindzament kod MIce ili na industrijski mindzament I zavrsili kojekave fakultete a tvoje zvanje I znanje dovode u pitanje. Ti moras njih da slusas ja ne. Ja radim u drazavnoj upravi I savetnik sam I nemam tih problema imam 12 godina do penzije (I nemam benificije). Jedino sto zelim je Vama mladjima pa I tebi da trasiram put da dosgnete najvisa zvanja u okviru visoke strucne spreme kao I mi u drzavnoj upravi.

      Избриши
    8. Ne dizem sebe ja druze moj u nebesa, imam 35 godina beneficiranog staza i puno toga iza sebe, tacno je da skola ne cini coveka, ali ne mogu da razumem da covek na Visoj poljoprivrednoj skoli diplomira na temu Kisne gliste u humusu i onda hoce da mu ja dam posao, a ne zna da napise jednu sluzbenu belesku, a kamoli da obavi jedan valjan i kvaitetan informativni razgovor, pa nismo mi u 19 veku, to je iza nas, daj kvalitet, plus iskustvo, plus dobra i kvalitetna skola i to je dobitna kombinacija.....ali to je sada druga tema......lafe, mozda se i sretnemo negde, pa ako si tako kvalitetan kao sto kazes, dobrih i kvaliteni ljudi su uvek dobrodsli, nikad se ne zna......sto bi rekao onaj svaba ENDE.....

      Избриши
    9. Taj sa VPS I Kisnim Glistama je vec diplomirao na industrijskom mindzamentu ili kon Mice Megantrenda I kibicuje tvoju fotelju a stranka (neka ili neka iz koalicijece se pobtinuti da to bude tako. Zastiti struku I zvanje i znanje koje imas i to sto si do sada napisao na Blogu prosledi tvojim staresinama, sindikatima, Direktoru. Miniostru, Vladi i izbori se! Ja sam to vec uradio a ti nastavi, dodaj, guraj, bori se!

      Избриши
    10. ТЕШКО ДА ЋЕМО СЕ ПРЕДАТИ БЕЗ БОРБЕ, НАРАВНО ОНЕ ДЕМОКРАТСКЕ МИРНЕ И НЕНАСИЛНЕ.......

      Избриши
    11. Nemaj ja lafe sta da se srecem sa tobom, mi smo dva razlicita sveta... Ti si ipak elita i imas benificiran radni staz... Ej covece pa kao svoj "kvalitet" navodis da imas 35 godina benificiranog radnog staza ?!? Smesno lafe, ja imam 30 godina pa ne smatram da je to presudno, u zadnjih 5-6 godina upoznao sam par mladih kolega koji su izuzetno pametni i znaju posao, a tek su se "ispili"...
      Da batalimo mi ovu prepisku i ako te put navede u lipovicu javi se...

      Избриши
    12. pa nismo mi u 19 veku, to je iza nas, daj kvalitet, plus iskustvo, plus dobra i kvalitetna skola i to je dobitna kombinacija.....

      Избриши
    13. Bas zato se I borimo! Taj sa visom poljoprivrednom skolom nije mogao da upise specijalisticke strukovne studije na fakultetu bezbednosti ili forenziku ili nesto slicno, on je jedino mogao da upise posle vise poljoprivredne skole ili sl., Megatrend ili Idustrijski menadzment I zato su njima svima a to je vecina u MUP/u interesantno da jedino oni sa OAS dobiju cinove I zvanja a Vi sa SSS koji ste strucnjaci da ne napedujete I ad ti on prica o kriminalistici I da ti daje zadatke. Zato se u pamet, situacija je ozbiljna da ne kazem alarmantna I ukljucite se aktivno I smisljeno u ovaj mali rat nas strukovnih specijalista protiv odredjenih struktura u drustvu koji donose neustavne zakone i nezakonite podzakonske akte. Tu je pocetak i prava i pravde jer ako ga oni krse u startu od prava i pravde na sledecem koraku nema nista.

      Избриши
    14. Strucnjak, pa po tebi bi u piliciji mogao da radibsamo onaj ko ima SŠUP ?!? Pa da je tako ne bi ukinuli tu stednju skolu i sveli je na nivo jednogodisnjeg kursa...
      "Sto je babi milo, to joj se i snilo"...

      Избриши
    15. Kolege SSS nemojte da vredjate, citam malo komentate i nije mi bas sve jedno. Nisam policajac ali imam zavrsene SSS i to bad na Visokoj poljoprivrednoj skoli, nije tacno da ne mogu da sevupisu SSS i nemojte da mi pocnemo da pricamo vama policajcima kako vi zavrsavate te vase "strucne" skole ?!? Pa tamo moze da se padne jedino sa stolice ako zaspis ilu eventualno ako nisi dosao na ispit u uniformi... Manite se vi nadih skola i brinite vasu brigu...

      Избриши
    16. Kolega nemoj da se nalzais prozvan jer nismo zlonamerni. Ovde govrimo o Visoj poljoprivrednoj skoli sa kojom rade pojedinci u MUP u I koji su u medjuvremenu zavrsili neke OAS. Svaka cast kolegama sa Visom I Visokom poljoprivrednom skolom I kolega strukovnim specijalistima na istoj koji rade u struci. Kolega sa SSS na visokoj poljoprivedenoj skoli u MUP u ima svoje mesto u poejdinim sitacijma kada se radi o nekim strucnim stvarima u oblasti poljoprivrede (bilo da je to ratarstvo, stocarstvo, ribarstvo, vocarstvo itd.). Medjutim tvoj kolega koji je zavrsio Visu poljoprivrednu skolu a posle toga OAS na Megatrendu ili Idustrijskom menadzmentu je sta bio I nema nikakav strucni kvalitet I nemoze da da nikakav doprinos iz oblasti poljoprivrede, jedino sto ima zavrsene OAS I moze da se nada vecem cinu a za posao mu to obrazovanje realano ne treba I netreba MUP u kao takav.
      Nadam se da ti je malo jasnije. Ni ja nisam policajac ali brate ti kao da si policajac. VPS = vasa poslednja sansa!

      Избриши
  37. Slucajno sam naisao na ovu diskusiju. Rado cu da vidim svaki pre svega konstruktivan komentar, kroz javnu raspravu, koja ce uskoro da pocne na prvi draft ZOP. Bit ce prilike da se saslusaju dobri predlozi, koji su utemeljeni na realnom stanju i mogucnostima. Svakako je svima u interesu, a pre svega Ministru, da novi ZOP, kao i ostali akti, budu uradjeni na najbolji moguci nacin, po relevantnim standardima i za dobrobit svih zaposlenih. To je sve sta sam spreman ovim sredstvom komunikacije da kazem.
    Hvala
    Amadeo Watkins

    ОдговориИзбриши
  38. Dobar ptedlog gospodo iz mupa je da strukovne specijaliste tretirate isto kao i ostale u mupu koji su zavrsili neki fakultet... Zakon o visokom obrazovanju je jasan, nije uredu da ga policija ne postuje, a te vase podele ova ili ona skola, srodna, prava policijska... Pustite to...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Наравно да није ту суштина ко је које специјалистичке струковне студије завршио у МУП - у и да ли су завршене на факултету или високој школи. Суштина је да сви уколико имате право да напредујете до највиших звања у оквиру високе стручне спреме. А то да ли си завршио струк. спец. студије форензику на факултету безбедности а ја завшиом спе. струк. стидиоје на високој васпитачкој школи - посебне потребе, то није битно. Битно је да си ти и ја са својим специјалистичким струковним студијама радимо на адекватном радном месту и напредујемо до највиши звања у оквиру високе стручне спреме као и сви државни чиновници. Уреду је радим ја нпр. са вишом школом од раније и не постоји потреба службе да то радно место буде са 7 степеном стручне спреме односно 2. степеном високог образовања и из тог разлога ме не распореде у више звање али ако ја имам признате специјалистичке струковне студије и могу да максимално да напредује дфо дтаријег заставника е то је већ спрдња и то нећемо дозволити.

      Избриши
  39. NA SAJTOVIMA REPREZENTATIVNIH SINDIKATA POLICIJE POSTAVLJEN JE PREDNACRT NOVOG ZAKONA O POLICIJI, ZATO DOBRO GA PROCITAJTE, JER UPRAVO KRECE JAVNA RASPRAVA O ISTOM, DAJTE DA PROBAMO DA SAT IZMENIMO ONO STO NE VALJA.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo treba da im izmislimo toplu vodu I nisata vise! Ne treba biti blag prema neznalicama koje su napravile Predlog zakona I treba ih prozvati I traziti njihovo izuzece u daljem pisanju zakona I ucesca jer svoje gluposti su vec napisali.

      Избриши
  40. ZAKON

    O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

    ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 81/2005 - ispr., 83/2005 - ispr., 64/2007, 67/2007 - ispr., 116/2008, 104/2009 i 99/2014)

    III IZVRŠILAČKA RADNA MESTA
    Pojam i razvrstavanje po zvanjima

    Član 35

    Izvršilačka radna mesta jesu sva radna mesta koja nisu položaji, uključujući i radna mesta rukovodilaca užih unutrašnjih jedinica u državnom organu.

    Izvršilačka radna mesta razvrstavaju se po zvanjima, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja i sposobnosti i uslova za rad.

    Zvanja su viši savetnik, samostalni savetnik, savetnik, mlađi savetnik, saradnik, mlađi saradnik, referent i mlađi referent.

    Viši savetnik

    Član 36

    U zvanju višeg savetnika rade se najsloženiji poslovi koji znatno utiču na određivanje politike ili postizanje rezultata u nekoj oblasti iz delokruga državnog organa, koji zahtevaju stvaralačke sposobnosti, preduzimljivost i visok stepen stručnosti, samostalnosti i iskustva, uz obraćanje pretpostavljenom samo o pitanjima vođenja politike.

    Za rad na poslovima u zvanju višeg savetnika državni službenik mora da ima stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje sedam godina radnog iskustva u struci.

    Samostalni savetnik

    Član 37

    U zvanju samostalnog savetnika rade se složeni poslovi koji zahtevaju posebno specijalističko znanje i iskustvo, analitičke sposobnosti, samostalan rad bez nadzora pretpostavljenog i donošenje odluka u složenim slučajevima uz samo opšta usmerenja i uputstva pretpostavljenog.

    Za rad na poslovima u zvanju samostalnog savetnika državni službenik mora da ima stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.



    ОдговориИзбриши
  41. U ostalim organima drzavne uprave su specijalisticke strukovne studije adekvatno vrednovane ali nadlezni u MUP-u nikako da procitaju Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o drzavnim sluzbenicima i Zakon o drzavnoj upravi jer NAJNOVIJI PREDNACRT ZAKONA O POLICIJI OPET DISKRIMINISE POL. SLUZBENIKE KOJI IMAJU ZAVRSENE SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE. EVO PRIMERA IZ NOVOG PREDNACRTA ZAKONA GDE SE OPET KRSI PRAVO NA RAD I NAPREDOVANJE.

    .5.Полицијска станица и постављење и
    разрешење начелника

    Члан 25.

    Ради вршења полицијских послова формира се полицијска станица у оквиру које се може образовати једна или више полицијских испостава. У оквиру полицијске испоставе образују се полицијска одељења или безбедносни сектори, а у оквиру полицијских одељења и/или безбедносних сектора образују се реони (позорничке, патролне и др.).

    Директор полиције, на предлог начелника полицијске управе, поставља и разрешава полицијског службеника – начелника полицијске станице.

    Начелник полицијске управе по спроведеном интерном конкурсу и на начин предвиђен прописима о радним односима који важе за Министарство бира кандидата за начелника полицијске станице.

    Начелник полицијскeстанице може бити полицијски службеник који:

    има стечено високо образовање са најмање 300 ЕСПБ на мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању,
    OPET SE POTENCIRAJU AKADEMSKE STUDIJE, ZANEMARUJE SE STEPEN VISOKOG OBRAZOVANJA, KRSE SE ZAKONI! MINISTARSTVO PROSVETE, KAO PREDLAGAC IZMENA I DOPUNA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU UVODI STRUKOVNI MASTER, ZA KOJI, IZGLEDA NIKO U MUP/u NIJE CUO, A SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE ZA MUP UOPSTE NE POSTOJE STO SE TICE NAPREDOVANJA. DA LI SE OPET SPREMAJU RAZNI PRAVILNICI I TABELE U KOJIMA CE SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE BITI MARGINALIZOVANE ILI NECE NI POSTOJATI? NE KRSITE ZAKONE!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zato tuzba protiv predlagaca zakona zbog urusavanj drzavnog poredka I izuzece u daljem radu tih likova, jer ocigledno je u pitanju sabotaza. Kako? Pa lepo, da ti ili ja napisemo takvo resenje ili neki akt u Ministarstvu gde radim dobio bih pedalu a oni? Zar treba da sede tu? Neka se gube I neka ine urusavaju vec dovoljno ranjivu Srbiju.

      Избриши
  42. Ako je vec taj Votkins sve ovo vec uradio u Hrvatskoj onda zna da tamo vec nekoliko godina rade ljudi na radnom mestu nacelnika sa zavrsenim specijalistickim strukovnim studijama,to sto ja znam sigurno a verovatno postoje i oni na visim funkcijama.Tamo je Votkins uspeo da omoguci da se postuje zakon pa od njega ocekujemo da i u Srbiji to omoguci,ako su ga vec zbog toga poslali iz EU.Sve studije treba da budu RAVNOPRAVNE,a doticni gospodin NEKA SPROVEDE ZAKONE U DELA, JER JE ZBOG TOGA DOSAO I ZA TO JE PLACEN !!!

    ОдговориИзбриши
  43. NAJNOVIIJI PREDLOG ZAKONA O POLICIJI, SA SAJTA NEZAVISNOG SINDIKATA POLICIJE, POVUCENI SU RANIJI PREDLOZI ZA RUKOVODECA RADNA MESTA GDE JE STAJALO 300 ESPB BODOVA / MASTER STUDIJE>
    Члан 24.

    Директор полиције, на предлог начелника полицијске управе, поставља и разрешава руководиоца унутрашње организационе јединице у седишту полицијске управе на период од пет година. Исто лице може бити постављено највише два пута.
    Начелник полицијске управе по спроведеном интерном конкурсу и на начин предвиђен прописима о радним односима који важе за Министарство, предлаже директору полиције кандидата за руководиоца организационе јединице из става 1. овог члана. Руководилац организационе јединице из става 1. овог члана може бити полицијски службеник који:
    1) има стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, или специјалистичким студијама на факултету, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању,
    2) има најмање 5 година стажа на полицијским пословима на руководећим радним местима;
    Руководиоца унутрашње организационе јединице – начелника у полицијској управи разрешава директор полиције по предлогу начелника полицијске управе, уколико не оствари очекиване резултате рада у оквиру компетенција радног места.

    POBEDA,POBEDA POBEDA POBEDA.....

    ОдговориИзбриши
  44. UPRAVO JE NAVEDENI ZAKON O POLICIJI OBJAVLJEN NA ZVANICNOM SAJTU MINISTARSTVA UNUTRASNJIH POSLOVA.........POBEDA

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Наравно поштоване колегинице и колеге да смо победили то је било и за очекивати! Не могу нам Метеропате ништа ма на којим су позицијама. Сада када прође закон, молим све колеге да испрате до краја доношење подзакоских аката (Правилника о систематизацији радних места и сл.) како би били законити. Нека се укључе и синдикалне вође и колеге струковни специјалисти! Само полако радите, будите оцењивани барем са 4 сваке године и не брините јер за пар година достигућете и највиша звања а надам се даће неко од колега струковних специјалиста бити и Директор.

      Избриши
  45. ЗАКОН О ПОЛИЦИЈИ

    I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ



    1.3. Постављање и разрешење директора полиције
    Члан 20.
    Директора поставља Влада на пет година, на предлог министра, по спроведеном јавном
    конкурсу и на начин предвиђен прописима о радним односима који важе за Министарство.
    Директор полиције може бити изабран у највише два мандата.
    Директор може бити лице које:
    1) испуњава опште услове за рад у државним органима предвиђене законом;
    2) посебне услове за рад на пословима полицијског службеника из члана ______. став 1.
    тачке 2) до 4) овог закона;
    3) има стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у
    трајању од најмање четири године, у складу са прописима који су важили до ступања на
    снагу Закона о високом образовању;
    4) има најмање 12 година стажа на полицијским пословима на руководећим радним
    местима;
    5) испуњава услове радног места предвиђене за директора полиције.

    USLOVI ZA IZBOR DIREKTORA POLICIJE PO PREDNACRTU ZAKONA O POLICIJI!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Molim kolege da postave link kako bi mogli lakse da imamo uvid u navedene izmene. Zanima me da li se ovih 240 bodova odnosi samo na osnovne akademske studije u trajanju od 4 godine ili na sve? Zbog cega nije navedeno da ima steceno obrazovanje na studijama 2. stepena, odnosno osnovnim studijama u skladu sa ranijim propisima do 2005. god? Bolje bi bilo da su tako naveli jer sve drugostepene studije ukupno imaju 240 pa cak i vise bodova. Do kada traje javna rasprava,? Treba poslati predlog da se ovo precizira tako sto ce se navesti da su potrebne studije drugog stepena visokog obrazovanja!

      Избриши
    2. Sta se desava sa drugim radnim mestima u policiji, da li su i ona ovim resenjem Zakona ovako regulisana ili ne?

      Избриши
    3. Mito bekrijo, kad analiziras stav 3 kod izbora Direktora policije dolazis do sledeceg> ima steceno visoko obrazovanje od najmanje 240 ESPB/znaci po Zakonu o visokom obrazovanju posle 2006 ili ti Bolonji/, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine u skladu sa propisima koji su vazili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju/dakle bre 2006 godine/, sve cisto kao suza, tako da cak nisu morali da pominju studije drugog stepena!!!

      Избриши
    4. Ostala radna mesta u Zakonu o policiji se odnose na Načelnike Uprava i Načelnike policijskih stanica, gde stoji takodje 240 ESPB, a ostala radna mesta ce se odrediti posebnim aktom - sistematizacijom, ali ne treba brinuti, jer kad su za rukovodeca pomerili sa 300 na 240 ESPB onda će i za ostala biti slicna.....

      Избриши
    5. Naravno da se podrazumeva ali ipak treba da ispratimo podzakonske akte do kraja kako ne bi bilo umetnicke slobode i dobro je bit budan do kraja.

      Избриши
    6. Naravno, razumem sve i pozdravljam ovakvo resenje. S tim sto mislim da bi trebalo predloziti da se u Zakonu (kao i u ostalim) napise da su potrebne studije 2. stepena pa u zagradi napisati sve sto postoje, a ne navodjenjem bodova jer je ovako ostavljeno nekom da tumaci kako zeli. Bodovi su bitni prevashodno pri nastavku skolovanja a ne u isticanju u okviru nekog Zakona kao uslob zaposljavanja! Uslov treba da bude stepen visokog obrazovanja i zvanje mastera (akademskog i strukovnog) i specijaliste (strukovnog i akademskog), svakako oni minimum imaju 240 bodova. Trebalo je jasnije napisati. Do kada traje javna rasprava, gde se mogu slati predlozi?

      Избриши
    7. Mito, legendo, nemoj sad da komplikujes, znam ja ove moje iz MUP/a, pusti sad mastere, jbg izborili smo se da sa SPECIJALISTICKIM STRUKOVNIM STUDIJAMA MOZES BITI DIREKTOR POLICIJE, sta ces vise, to nam je bio cilj da sa SSS mozes da doguras do najveceg polozaja, zvanja, odnosno cina u policiji, ako ih budemo terali da napisu drugog stpena, bojim se da se opet ne vrate na master akademski a to ne bi valjalo........

      Избриши
    8. Razumem sta zelis da kazes... Al nekako mi ovo obrazlozenje tog clana ne deluje sigurno, bas uskladjeno sa Zakonom o visokom obrazovanju i ostalim Zakonima koji su uskladjeni sa clanom 25. Zak. o visokom obrazovanju. Deluje mi ko da ga nisu upakovali, srocili pravnici. Ipak smo mi neka država i Zakon treba da bude jasan. Pozdravljam pa i ovako definisano resenje, svakako bolje i tako nego nikako. Da li će onda i ostalim sluzbenicima u policijskim upravama biti priznate studije na osnovu bodova?

      Избриши
    9. Posto radim u MUP-u dosta godina znam kako razmisljaju, Zakon im je sveto pismo, ako im doneses diplomu ili Uverenje i dokazes da imas 240 ESPB ili ti 180 plus 60, stvar je resena....ovako su ponavljali kao papagaji daj 300 ESPB ili pet godina stidiranja pa da pricamo......

      Избриши
    10. Posto sam inspektor u drzavnoj upravi (ali ne u MUP u), znam da sam posle 2,5 godine tek ubedio Vladu Vojvodine da promeni Pokrajinsku skupstinsku odluku o razvrstavanju I sistematizaciji radnih mesta ... koja je bila nezakonita (a samim tim I neustavna) tek sada cekao da prodje rok od 60 dana pa da donesu Pravilnike o sitematizaciji radnih mesta u Pokrajinskim sekretarijatima I opet moramo da budemo oprezni do kraja.
      Takodje znam da mi je Kancelarija Ombudsmana odgovorila na moje pitanje zasto njihova sistematizacija radnih mesta nije zakonita tj. u skladu sa Zakonom o drzavnim sluzbenicima, odgovoreno mi je da vec 2 godine od Skupstine Srbije traze da izmene Pravilnik ali da Skupstina to ne zeli.
      Takodje znam da je USS (Ustavni sud Srbije) nalozio u februaru 2012 godine Skupstine Srbije da donese Zakon o zaposlenima u pokrajinskoj administraciji I Zakon o zaposlenima u lokalnoj samooupravi jer se na njih odnose odredbe vec neustavnog Zakona o zaposlenima u drzavnim organima iz 1991 godine. Ali eto nista svi znaju cak sam i novu ministarku i podpredsednicu Vlade i Premijara i Predsednika Srbijei Predesdnika Parlamenta obavestio vis puta ali nista (prim. aut. skoro isto kao i predhodna garniture jer imaju ste ljude u '' strucnim sluzbama'')
      Takodje znam da postoje jos desetine neustavnih zakona i desetine nezakonitih uredbi i pravilnika i da u Srbiji psihopate zauzimaju rukovodeca mesta i da je negativna selakcija u drustvu vec 70 godina, i da imam dovoljno godina i znanja i zavidan IQ zato znam da nema opustanja do kraja dok ne budu mahali belim zastavicama!

      Избриши
    11. Mito potpuno si u pravu!Trebalo bi pored bodova da stave 2.stepen obrazovanja i da tacno navedu studije jer ce se bez toga zakon sigurno zloupotrebljavati.Ovo je za sada velika prevara.Na sajtu Mupa je postavljen zakon i pozivaju da se komentarise.Molimo Vas da u ime Radne grupe svojim komentarima pomognete da taj zakon dobije tacnu i konkretnu formu bez mogucnosti zloupotreba!Hvala.

      Избриши
    12. МИТО ПОТПУНО СИ У ПРАВУ! НАПРЕДАК ЈЕСТЕ, АЛИ ТРЕБА ИСПРАТИТИ ДО КРАЈА ЈЕР ТЗВ. СТРУЧЊАЦИ МОГУ У ПОДЗАКОНСКИМ АКТИМА ОПЕТ ДА ТУМАЧЕ ДА СЕ РАДИ САМО О АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА. ЗАТО, ШТО СЕ УСЛОВА ОБРАЗОВАЊА ТИЧЕ, МОРАЈУ ДА СТАВЕ МИНИМУМ КАО И У ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ДРЖАВНИМ СЛУЖБЕНИЦИМА А ТАМО СТОЈИ:У члану 36. став 2. мења се и гласи:
      „За рад на пословима у звању вишег саветника државни службеник мора
      да има стечено високо образовање на основним академским студијама у обиму
      од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, специјалистичким
      академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на
      основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким
      студијама на факултету и најмање седам година радног искуства у струци.”

      Избриши
    13. Samo su zamaskirali i ostavili da se podzakonski aktima definiše detalji (a od takvih pravilnika smo se više puta opekli)

      Znači nema stajanja OBAVEZNO insistirati da se
      "стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, или специјалистичким студијама на факултету, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању,"
      zameni sa
      "stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu"
      ili još bolje sa
      "stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine"

      Избриши
    14. I master strukovne studije su u domenu drugostepenih studija. Verujem da je trenutno resenje bolje nego ono sto je bilo ranije, samo eto takvo definisanje moze ostaviti svakome da ga razlicito tumaci. Bolje bi bilo da se lepo decidno napise, potrebne studije drugog stepena visokog obrayovanja (master akademske, strukovne i specijalisticke akademske, strukovne) sa minimum 240 esp bodova i toliko i toliko iskustva u struci....

      Избриши
    15. Tako je Mito, obavezno da se insistira da u zakonu napisu specijalisticke strukovne i master strukovne studije. Bez toga moguca je sloboda u tumacenju, kakva se trenutno sprovodi. I svi strukovni specijalisti posebno treba da insistiraju na strukovnom masteru u okviru zakona jer je to naredni logican korak tj stepen obrazovanja nakon strukovnog specijaliste. Ovo kazem jer vidim da vecina u predlozima definicije clanova zakona insistira samo na strukovnim specijslistickim, a zaboravlja da su uvedene strukovne master studije u zakonu o visokom obrazovanju. Takodje na strukovnom masteru se mora insistirati jer je sad momenat, a ne da kroy koji mesec opet pocne visegodisnja borba za prava.

      Избриши
  46. Evo ga direktan link>

    http://www.mup.gov.rs/cms_cir/sadrzaj.nsf/Prednacrt_ZOP.h

    ОдговориИзбриши
  47. 4) стеченим високим образовањем са најмање 300 ЕСПБ на мастер академским студијама, специјалистичким академским студијма, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, или специјалистичким студијама на факултету, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању – две године у чину потпоручника, по четири године у чину поручника и капетана, по пет година у чину мајора, потпуковника и пуковника.


    LJUDI DO PRE PET DANA OVO JE BIO ZVANICAN PREDLOG ZAKONA O POLICIJI, PA MALO JE RECI DA JE OVO SADA OBJAVLJIVANJE VELIKI USPEH ZA SVE NAS OVDE OKUPLJENE.........

    ОдговориИзбриши
  48. Директор може бити лице које:
    1) испуњава опште услове за рад у државним органима предвиђене законом;
    2) посебне услове за рад на пословима полицијског службеника из члана 118. став 1. тачке
    2) до 4) овог закона;
    3) има стечено високо образовање са најмање 300 ЕСПБ на мастер академским студијама,
    специјалистичким академским студијма, односно на основним студијама у трајању од
    најмање четири године, или специјалистичким студијама на факултету, у складу са
    прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању;
    4) има најмање 15 година ефективног радног стажа на полицијским пословима;
    5) испуњава услове радног места предвиђене за директора полиције.
    Кад више кандидата испуњава предвиђене услове, предност ће имати кандидат који има
    најбоље резултате рада у обављању полицијских послова.


    EVO KAKO JE GLASIO PREDLOG ZA IZBOR DIREKTORA POLICIJE PO ZAKONU O POLICIJI OD PRE PET DANA!!!USPEH, POBEDA!!!

    ОдговориИзбриши
  49. Образац за коментаре на текст нацрта Закона о полицији
    Име и презиме:

    Име организације и институције (ако постоји):

    Контакт телефон:

    Е-пошта:

    Датум:


    1. Општи коментари и сугестије са образложењем, у односу на нацрт Закона о полицији

    Дефиниција потребне школске спреме која се користи у Члановима 20.,21., 24. и 25. није у складу са Законом о Високом образовању (2005) ,а није ни довољно прецизна.

    Сугестија је да се текст :
    “стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању;
    заменити следећим садржајем који се већ користи у више донетих закона:
    “стечено високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године”


    2. Ваш предлог за измену (навести члан закона који треба променити навођењем броја члана Закона и копирањем дела текста који треба променити и како треба да гласи промена, на пр. чл. бр.... (цитирати садржај који треба мењати ) треба заменити следећим садржајем .... (написати како треба да гласи нови садржај), или избрисати чл.бр... Закона или део чл. бр...Закона, или слично).

    Члан 20.
    3) има стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у
    трајању од најмање четири године, у складу са прописима који су важили до ступања на
    снагу Закона о високом образовању;
    треба заменити следећим садржајем:
    “стечено високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године”

    Члан 21.
    1) има стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у
    трајању од најмање четири године, или специјалистичким студијама на факултету, у
    складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању,

    треба заменити следећим садржајем:
    “стечено високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године”

    Члан 24. 1) има стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у
    трајању од најмање четири године, или специјалистичким студијама на факултету, у
    складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању

    треба заменити следећим садржајем:
    “стечено високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године”

    Члан 25.
    1) има стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у
    трајању од најмање четири године, у складу са прописима који су важили до ступања на
    снагу Закона о високом образовању,
    треба заменити следећим садржајем:
    “стечено високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године”




    3. Образложење упућеног предлога за измену

    У складу са „добром праксом“ непрецизну дефиницију потребне школске спреме која се користи у Члановима 20.,21., 24. и 25. а која гласи:
    “стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању; „
    заменити следећим садржајем који се већ користи у више донетих закона:
    “стечено високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године”


    ОдговориИзбриши
  50. Da li je nekome jasan clan 63. vezano za cinove i zvanja. Konkretno pitam za poslednja dva pasusa. Da li su hteli reci da kad se dobija cin sa visokom strucnom spremom da nece racunati vreme provedeno npr sa srednjom strucnom spremom? Ili misle da se ne mora dobiti najnizi cin vec u skladu sa godinama sluzbe, ali da se taj cin racuna od pocetka, tj ako nas je sa srednjom cekalo skoro napredovanje da te godine ne vaze za cin sa visokom? Nadam se da sam dobro pojasnio pitanje.

    ОдговориИзбриши
  51. Zaposlen sam u Mup-u16 godina, završio sam spec. strukovne studije pre 3 godine. Trenutno sam na radnom mestu sa 180 bodova zato sto tenutni zakon ne predvidja nigde nas sa zavrsenim spec. strukovnim studijama. Lepo je to što su promenili da je potrebno 240 bodova ali mora zakon da se poštuje. U članovima 20.,21., 24. и 25. “стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању; Kako u zakonu može da stoji u skladu sa propisima koji su VAŽILI DO STUPANJA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU. Ako je nešto prestalo da važi nemože se ponovo stavljati u novi zakon, moraju se poštovati zakoni koji su sada na snazi a trenutni zakon ne poznaje 6 i 7 stepen već 1, 2 i 3 stepen visokog obrazovanja. Treba pisati i dodati u zakon da je 2 stepen visokog obrazovanja (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године” jer je tio jedino po zakonu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Normalno da treba da stoji I zavrsene osnovne studije (pre 2005) jer I ti ljudi rade ili ce raditi u MUP u ili bilo gde. Naravno ko je upisao fakultet pre 2005 godine ima mogucnost da zavrsi do kraja 2015/16 po starom zakonu osnovne studije I to je u rangu novog mastera. I na kraju krajeva sta se ti o njima brines jer nas problem je SSS a ne oni.
      Naravno dosetili su se da se ne racuna staro radon iskustvo I staz sa nizom strucnom spemom ali najvaznije je da sebi nisu racunali I da su od dana diplomiranja jer znam na stotine policajaca koji su posle srednje SSUP diplomirali na naekom od fakulteta I odmah su dobili cinove kapetana, majora I potpukovnika.
      To I Vi jos bolje znate jer su Vam oni staresine. Sada su se dosetili naravno da to nije uredu ali samo za novopridosle kolege.

      Избриши
    2. Све је то ОК, али видим коментаре горе неких колега, да смо успелииииииииии, шта смо успели спустили су са 300 на 240 али нигде се не помињу спец. струковне студије, после ступања на снагу закона о полицији, у року од 30 дана доноси се уредба о систематизацији радних места,ако се не изборимо да у закону пише
      “стечено високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године” нисмо ништа урадили јер ко знаста ће написати у тој уредби и опет нас ССС нико неће видети јер те нема у званочно закону.

      Избриши
  52. E moj prijatelju, nemas pojma koliko je bio @TVRD@ stav da ostane 300 ESPB bodova, cak i za nacelnike PS, ali je bilo velikih pritisaka, pa su popustili, da je to ostalo, mogli smo samo da ga sami sebi popu...., kakve bre predlozi, kad o tome odlucuju tri coveka.....nazlost.....zato je to uspeh, ogroman....a sotalo je sve cist ćar....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da brane Megatrend, Fabus, Industrijski menadzment I sl fakultete jer to je vrh znanja a specijalista strukovni foreznicar ili specijalista strukovni na fakultetu za bezbednost to je kesa i kome jos to treba u MUPu.
      Ma sve je ok samo preba ispratiti do kraja jer imao sam dosta primera da je jedno radna verzija (da bi uspavali protivnika) a drugo bude usvojeno i dok se mi osvestimo, zakon je na snazi a izmene i dopune ko zna kada ce biti donate.

      Избриши
    2. Pa ako im je toliko bitno da li ce negde da ispostuju zakon pa navedu studije 2. stepena ili pak zele da ostave tih famoznih 300 bodiva, naka ih! Strukovni master ima 300 bodova, pa nek specijalista upise jos jednu godinu i stekne jos tih 60 esp bodova koliko mu fali da bi imao 300! Vec mi je dosta tih zavrzlama sa bodovima! Ko da te negde u inostranstvu pri zaposljavanju pitaju da li imas npr. 300 bodova, ukoliko slucajno imas 240 odmah si nestrucan! Strasno gde mi zivimo! Zapamtite da se bodovi gledaju prilikom nastavka studija na nekoj visokoskolskoj ustanovi, a da se pri zaposljavanju navodi 2. stepen visokog obrazovanja u koji spadaju akademski i strukovni masteri i specijalisti!

      Избриши
    3. Mito, tvrda glavo, ne radi se ovde o zavrzlamama nego o urusavanja drzavnog poredtka od strane pojedinaca I udruzenih ;lica. Mi smno bastion odbrane drzave I nema ko drugi da brani struku osim nas. Znam da je tesko braniti pricipe kada nam krci stomak ali nema odstupanja! Pred kim da se povlacimo? Pred dilejama koji se kriju iza nekih likova koji su unistili drzavu I drustvo I sada nastavljaju da ga dokusure. E njima necemo ustknuti, ma koliko gladni bili a koliko god oni bili prestiti i nadobudni!
      Ja nemam nikakav problem da kazem profesore doktore ili generale Vi niste u pravu ako nisu u pravu a nadam se da ni Vi kolege nemate problema da nekom ukazete da gresi pa ko kod on bio!

      Избриши
    4. Mito, ne moze "neka ih", MORAJU DA POSTUJU AKTUELNI ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU, KOJI KAŽE DA SU STUDIJE 2. STEPENA MASTER AKADEMSKE, SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE, SPECIJALISTIČKE STRUKOVNE I MASTER STRUKOVNE! NISU U PITANJU BODOVI VEĆ ŠTO ĆE NEKI "STRUČNJACI" U MUP-u, KASNIJE, U PRAVILNIKU O SISTEMATIZACIJI RADNIH MESTA NAVESTI DA SE TIH 240 ILI 300 BODOVA ODNOSI SAMO NA AKADEMSKE STUDIJE, A STRUKOVNE STUDIJE 2. STEPENA ĆE IZBACITI IZ IGRE. SADA TRENUTNO MUP PRIZNAJE 1. STEPEN STRUKOVNIH STUDIJA, ALI NE PRIZNAJE 2. STEPEN STRUKOVNIH STUDIJA. TIME SPREČAVAJU NAPREDOVANJE U SLUŽBI I PRAVO NA RAD! ZNAČI, ZBOG SPREČAVANJA ZLOUPOTREBE I KRŠENJA ZAKONA, KAO DO SADA, TREBALO BI SVE DA BUDE PRECIZNO NAVEDENO U ZAKONU O POLICIJI, A OPET U SKLADU SA OSTALIM VAŽEĆIM ZAKONIMA!

      Избриши
  53. Da vidimo neki pametan komentar tumacenja sledeceg iz predloga zakona o policiji, a vezano za cinove tj zvanja.
    ~~Време проведено у чину/звању са нижом стручном спремом се не урачунава приликом израчунавања времена потребног за напредовање.
    У године стажа потребне за напредовање у наредни чин/звање рачуна се искључиво време ефективно проведено на радном месту у претходном звању.~~
    Da li to znaci da ce neko ko ima 25 godina sluzbe sa srednjom i visom dobiti najmanji cin kad zavrsi visoku?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je ako imas 25 godina staza i zavrsis fakultet kreces od najnizeg zvanja ili cina za tu strucnu spremu.Ovaj zakon je dobar za klince koji ce odmah poceti da rade sa faksom, a smrt je za ljude koji se budu skolovali uz rad, nazalost.

      Избриши
    2. Nije ovo dobro napisano tj.dvosmisleno je. Pored iznad navedenog, moze se tumaciti i da kad se dobije cin sa neposredno visom strucnom spremom, nece racunati vreme provdeno u kokretno poslednjem cinu prilikom sledovanja nardnog cina. Primer: ml. vodnik 1 klase dobije cin porucnika, a obzirom da ga je cekalo svejedno unapredjenje kroz recimo godinu u vodnika, nakon dobijanja cina porucnika nece postati kapetan za tih godinu vec opet mora cekati 5 godina. Isto kako je radjeno i do sad. Sta mislite o ovakvom tumacenju?

      Избриши
    3. Imajuci u vidu da je ovo dvosmisleno i da kako god su hteli to da rastumace da treba da se borba vodi i da se zadrzi mogucnost kao do sad da se sve godine sluzbe uracunaju i tako dobije cin. Inace ce ljudi koji su prosli gomilu stepenika godinama pa i decenijama, recimo kroz radna mesta sa srednjom pa sa visom, dovesti do toga da kad zavrse visoku nadju u polozaju kao neko ko je tek zavsio fakultet i poceo da radi. Znaci 25 godina rada i svo zivotno iskustvo jednako je kao neko ko je tek zavrsio pripravnicki i ima manje godina zivota nego ovaj staza. TOtalna besmislica!

      Избриши
    4. Nije besmislica. Tako je. Nije isto da li je sa srednjom ili visom strucnom spremom. Sa srednjom su policijski poslovi I to je nesto drugo. Sa visom strucnom spremom se rade inspektorski poslovi (manje slozeni) a strucni ispi je isti sa visokom I sa visom strucnom spremom. Logicno je da ljudi sa visom strucnom spremom preskoce barem prvi cin posle zavrsene visoke strucne spremom ili vise jer radi iste poslove.
      To sto su Vase staresine devedesetih godina iz cina starijeg vodnika I zastavnika uskocili u cin kapetana a sada su pukovnici i slicno to je bilo tada po zakanu. (Pa i Senta i ekipra su bili fiszicko obezbedjenj pa su zavrsili Defektoloski fakultet, milsim da to Vi bolje znate od mene).

      Избриши
    5. Jeste besmisleno, a narocito kad se ceka radno mesto sa visokom strucnom spremom 7 godina, a radi sa srednjom sve vreme. A radnih mesta redovno ima samo se dovode ljudi preko veze, primaju novi kadrovi, a postoje vec zaposleni...
      A i zasto neko da ne postane to sto vama smeta po cinu? Vama je ocigledno isto kad neko ima 45 godina zivota i 25 staza, sa nekim ko ima 25 godina zivota i 0(nula) godina staza. NE bih ovde upotrebio reci sta mislim o onima kojima je to isto!

      Избриши
    6. Elaborirao sam ti vec! Ako radis kao inspektor sa 1. stepenom visokog obrazovanja ili sa visom strucnom spremom. Normalno bi bilo jer vec imas polozen sturcni ispit I radnog iskustva u struci da dobijes cin porucnika ili kapetana. Ali ako si radio sa srednjom strucnom spremom to nije logicno I ne bi trebalo. Mada, svedoci smo da tamo neke ''cice'' kod tebe u administraciji koje su radile sa srednjom strucnom spremom I u medjuvremenu su zavrsile Falus ili nesto slicno avanzovale su I priznat im je fakultet. Tu je kvaka I to nije ok.

      Избриши
    7. Nije ok za cice, ali zbog ljudi koji rade sa srednjom zbog tih cica i ostalih vezara, pravedno bi bilo da moze. Postoje ljudi u mupu koji imaju po nekoliko diploma fakulteta a rade sa srednjom. I onda ce na kraju dobiti sa tri diplome i 15 godina sluzbe cin potporucnika, a te cice ce uveliko biti majori.Razumes logiku.

      Избриши
    8. Разумем је али једно је правда а друго је право. Праведено би било да ти признају али по праву не морају а поготово сада када нема пара у буџету. Ја бих дао свима највиши коефицијент и звање не да бих вам подилазио али мислим да треба наградити службенике који добро раде дуги низ година. А разлога је више:
      -да ти шефови не би биле дилеје које мање знају од тебе.
      -да ти те цице не би биле шефице;
      -да би колико толико боље живео:
      -да можеш у банци да добијеш више чеков, већи дозвољени минус и већи кредит да би преживео;
      -јер ако си економски јачи нећеш подлећи притисцима којекаквим!
      А НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ЈЕР ИМАШ ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ 2. СТЕПЕНА И БИЋЕШ ОД КОРИСТИ ФИРМИ ЈЕР СИ СЕ СТРУЧНО УСАВРШИО А ФИРМУ ТО НИЈЕ КОШТАЛО ДИНАРА И НЕМА ПОТРЕБЕ ДА ГУБИ ВРЕМЕ НА ТЕБЕ ДА ТЕ УВОДИ У ПОСАО И ПРАВИЛА СЛУЖБЕ.

      Избриши
    9. Upravo zato treba da glasi taj clan vezan za napredovanje. Jer cice su vec tu, bice ih i novih svejedno. NE treba ogranicavati ljude sa iskustvom, vec na drugi nacin sprovesti kontrolu ko radi na kom radnom mestu.

      Избриши
    10. Ja sam vam rekao resenje: ako si radio na istim ili slicnim poslovima (npr. kao inspektor sa visom strucnom spremom) logicno je da ti daju znatno veci cin sa zavrsenim specijalistickim studijama. Medjutim ako si radio sa srednjom strunom spremom a sada sa 2. stepenom visokog obrazovanja bice malo teze. Mozda za cicke nece biti tesko ali za tebe...

      Избриши
    11. Ja sam za Vas vise uradio vise nego vi sami. Ja se borim na globalnom nivou da se specijalisticke strukovne studije implementiraju u sve pore drustvenog zivota I samo me u tom smislu interesjuju Vasa radna mesta. Radio sam u nekoliko drzavnih organa i radim i znam stotine sistematizacija radnih mesta. Borim se 6 godina i cutim ali dobro je da ste se i Vi mladji probudili i zainteresovali za Vase sudbine. Bio sam u ratu vojsci 1985, u ratu 1991, na radnim zadacima u ratu i miru na visoj unutarsnjih poslova, na vojnoj akademiji, u drzavnoj upravi, u visokoj politici krajem proslog veka. Imam suvise znanji i iskustva koje ces ti mozda jednog dana steci a mozda i neces. Znam dosta i zato me moras postovati. Ja znam kako moj mozak misli i da dobro misli. Medjutim ti ne poznajes mozgove onih koji odlucuju (mi smo samo njima neki brojevi) i njima ne znaci nista ako ti zvanje ne stave u zakon i sistematizacije jer ne odgovaraju, jer nema kaznenih odredbi za donosioce nezakonitih akata i neusatavnih zakona. Oni su abolirani od svega tj od njihovih gresaka. Njihova greska ih ne kosta nista! Samo kosta nas male ljude, koji sutra nece moci dobiti adekvatnu platu i zvanje a pred nasim ocima ce se urusavati citav sistem drzavne uprave. Oni ce otici tj. preci na nove funkcije i duznosti i decu poslati u inostranstvo i nece im biti lose ali mi cemo se valjati u brlogu njihovih gresaka. Kada tvoj mozak bude spreman da shvati moje poruke onda procitaj ponovo ovo sto sam pisao. Za koju godinu procitaj i shvatices jer ja sam preteca i osecam se kaoi Tesla kada bi pricao svojim drugarima cobanima u Lici o njegovoj viziji el. energije. Mi jesmo kolege i ja ti nisam neprijatelj bez obzira sta ti mislio.
      Il` se skloni il` mi se pokloni!

      Избриши
    12. Postovani kolega, da li bi hteli da se ukljucite u rad Radne grupe strukovnih specijalista? Mogli bi da porazgovaramo o tome. slobodno me kontaktirajte putem mail-a mitrevski21@gmail.com

      Избриши
  54. Dokaz da se tabala sistematizacije radnih mesta i cuvenog slova "A" lose tumaci:

    ИСПРАВКЕ ПРАВИЛНИКА О УНУТРАШЊЕМ УРЕЂЕЊУ И СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ РАДНИХ МЕСТА У МУП

    Члан 81.
    Запослени који имају стечено образовање на студијама првог степена (основне академске студије, основне струковне студије) односно на студијама у трајању од 3 године, стичу и губе звање под истим условима као и запослени са вишом стручном спремом у складу са одредбама Закона о полицији којима је регулисана та област.
    Запослени који имају стечено образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, високо образовање стечено у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању и које је изјдначено са акодемским називом мастер, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије), односно на основним академским студијама у трајању од 4 године 240 ЕСПБ стичу и губе звање под истим условима као и запослени са високом стручном спремом у складу са одредбама Закона о полицији којим је регулисана та област.

    Znaci ovde je striktno navedeno SPECIJALISTOCKE STRUKOVNE STUDIJE da je isto kao i ostale akademske studije od 240espb. AKo je ovo jednako onnda je ono "A" u tabli takodje jednako. Ako se uporedi sa trenutnim zakonom o policiji onda se jasno vidi koji cinovi sleduju SSS, a sadasnje tumacenje je verovatno neciji "stav".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da se ne bi opet tumacilo u Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta po principu "IMA SLOVO A (AKADEMSKE) A NEMA SLOVO S ILI SSS (SPEC. STRUKOVNE STUDIJE), što je čista diskriminacija, potrebno je u novom zakonu o policiji da bude precizirano npr. ovako: “стечено високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије, мастер струковне студије), односно на основним студијама у трајању од најмање четири године”/

      Избриши
    2. Upravo tako. I to svuda u zakonu tako, bez ostavljanja mogucnosti posle da po podzaknskim aktima, neko sprovodi "umetnicku slobodu".

      Избриши
    3. Kakvo slovo ''A''? O cemu pisete?
      Opet gresite, osnovne studije su studije do 2005 godine i u rangu su master akademskih studija 2. stepena (300 bodova) a osnovne akademske studije su posle 2005 godine i 1. stepen su visokog obrazovanja (postoje od 180 I 240 bodova) I te dve vrste studija su slicne kao dupe I oko. Medjutim I ovi novi od 240 bodova imaju naziv diplomirani pa bi da se prosvercuju kao da su diplomirani do 2005. god. To svi znamo I zato se I ravi opstrukcija I naznacava se samo 240 bodova kako bi I oni prosli!
      U principu neka prodju i oni, na kraju krajeva ni ne ineresuju me osim ako nas ne diraju I misle da su samo oni od 240 bodova. Valjda vidite o cemu se radi, pa niste toliko naivni ni od juce! Uvode I njih sa 1. stepenom v.o. na mala vrata ali to nas neiteresuje osim ako ne deyavuisu nas 2. stepen visokog obrazovanja. Mi nismo nikakva skolica, mi smo ljudi koji su zavrsili 2 stepen visokog obrazovanja na viskim skolama I fakultetima I radimo ozbiljne I najslozenije poslove u struci I tako imaju da se ophode prema nama.

      Избриши
    4. Trnutno u tabeli sistematizacije postoji slovo A i odnosi se na akademske studije i yato i sa osnovnim akademskim studijama dodeljuju radna mesta koja su bila predvidjena za visoku strucnu spremu. A zbog tog istog A, ko ima specijalisticke strukovne studije dobija radno mesto predvidjeno nekad za dvogodisnje vise skole. TO je trenutna realnost, nema greske.

      Избриши
    5. Ipak si jako bolestan! Jel imas oci? Lazes nas kao da smo mi slepi? Moze biti I slovo K? Da li si ti normalan? Procitaj sistematizaciju radnih mesta u EPS. Ako je neko nenormalan, poput tebe, tako nesto uradio, mora hitno da odgovara krivicno, materijalno I moralno! I svi osteceni treba da ga tuze kao I poslodavca zbog laziranja radnih mesta u EPS. Nije bre zakon predvideo da ga tumace budale poput tebe I da razvrstavaju ljude na radna mesta poslovu ''A'' nego po stepenu strucnosti i u skladu sa zakonima i Ustavom ove zemlje! Ako je neki bolesnik takvo zlodeleo uradio a to je proslo i pored direktora i rukovodilaca i upravnog i nadzornog odbora, treba traziti hitno razresenje svih takvih neprijatelja sistema drzave zbog zlocinackog udruzivanja. A kada bude EPS i takvi likovi platili prve milone ostete onda ce i Vlada Srbije videti o cemu se radi i najuriti ih sve!!!
      Ne mogu da verujem da se jos hvalis takvim zlocinom o dodeljivanju radnih mesta umesto da se sakrijete u misiju rupu. Ja znam da vi to radite jer ste svi uglavnom zavrsili Faluse, Megadense i druge minadzmente i da terate vodenicu na vasu stranu ali mi zbog takvih budaletina necemo da budemo kolateralna steta nigde!!! Ni u EPSu ni u MUPul, ni u Drzavnij upravi, ni u prosveti!!! NIGDE!!! Mi smo strucnjaci sa 2 stepenom visokog obrazovanja i pripadaju nam zakonom zagarantovana prava a ne prava kako kako koja budala smislila!!!

      Избриши
  55. Члан 104 преднацрта Закона о полицији такође треба изменити!
    Дисциплински поступак се спроводи као првостепени и другостепени поступак.
    Дисциплински поступак у првом степену покреће:
    1) министар, секретар Министарства, директор полиције, команданти у организационим јединицама Дирекције полиције, начелник Оперативног центра, помоћници министра-начелници сектора и начелници управа у седишту Министарства за полицијске службенике и остале запослене у седишту Министарства који су распоређени у организационим јединицама којима руководе;

    Лица из става 1. овог члана овластиће полицијског службеника да води дисциплински поступак и одлучује о дисциплинској одговорности полицијских службеника и осталих запослених, који мора бити дипломирани правник - мастер, односно дипломирани правник или дипломирани официр полиције са најмање пет година радног искуства у струци.
    И овде се ради о дискриминацији јер се нигде не спомињу струковна звања. Ту се мора додати; специјалиста –струковни правник и мастер –струковни правник!!!

    ОдговориИзбриши
  56. KOLEGE,DANAS JE POSLEDNJI DAN ZA SLANJE KOMENTARA MUPU O IZMENI TEKSTA NACRTA ZAKONA O POLICIJI PA VAS MOLIM DA POSALJETE SVOJE KOMENTARE

    ОдговориИзбриши
  57. Анониман1. март 2015. 22:20

    UPRAVO JE MUP OBJAVIO NA SVOM SAJTU VERZIJU DVA PREDNACRTA O POLICIJI GDE NIJE UVAZIO NIJEDNU NASU PRIMEDBU NA STRUCNU SPREMU, VEC JE OSTAVIO 240 BODOVA......

    ОдговориИзбриши
  58. Анониман1. март 2015. 22:20

    UPRAVO JE MUP OBJAVIO NA SVOM SAJTU VERZIJU DVA PREDNACRTA ZAKONA O POLICIJI GDE NIJE UVAZIO NIJEDNU NASU PRIMEDBU NA STRUCNU SPREMU, VEC JE OSTAVIO 240 BODOVA......

    ОдговориИзбриши
  59. Анониман5. март 2015. 14:01

    MUP JE NA SVOM SAJTU OBJAVIO NACRT ZAKONA O POLICIJI ! U NJEMU NEMA IZMENA STO SE TICE SPEC. STRUKOVNIH STUDIJA. OSTALO JE NEDEFINISANO KAO I U PRVOM PREDNACRTU " има стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању". U ODNOSU NA PREDNACRT ZAKONA SADA SU U NACRTU CLANOVI 23,24,27,28 I 206 CLANOVI KOJI SE ODNOSE NA SPEC.STRUK. STUDIJE. UČESTVUJMO U JAVNOJ RASPRAVI!
    MOLIM SVE ZAINTERESOVANE DA POPUNE OBRAZAC I DA GA PROSLEDE NA E MAIL zakon.komentari@mup.gov.rs

    ОдговориИзбриши
  60. Анониман20. март 2015. 20:50

    ПРОГРАМ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПОЛИЦИЈИ И ЗАКОНА О ЕВИДЕНЦИЈАМА И ОБРАДИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ У ОБЛАСТИ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА


    У поступку припреме нацрта закона којимa се уређује област унутрашњих послова, Министарство унутрашњих послова спроводи јавну расправу о тексту Нацрта закона о полицији и Нацрта закона о евиденцијама и обради података о личности у области унутрашњих послова (у даљем тексту: нацрти закона).

    Јавна расправа о нацртима закона спроводи се од 26.3.2015. до 20.4.2015. године.

    Нацрте закона сачиниле су радне групе. Учесници у јавној расправи су представници државних органа, привредни субјекти, стручна јавност, представници цивилног сектора, међународне организације и други заинтересовани учесници.

    Текстови нацрта закона биће постављени на сајту Министарства унутрашњих послова, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и Порталу е-Управа.

    Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству унутрашњих послова, Булевар Михајла Пупина 2, електронским путем, достављањем попуњеног Обрасца коментара на електронску пошту: zakon.komentari@mup.gov.rs.

    Презентације и расправа о нацртима закона водиће се на округлим столовима, које ће организовати Министарство унутрашњих послова у градовима Републике Србије, и то по следећем распореду:
     Нови Сад, 26.3.2015. године;
     Крагујевац, 30.3.2015. године;
     Ниш, 3.4.2015. године;
     Београд, 7.4.2015. године и
     Београд, 9.4.2015. године.

    По окончању поступка јавне расправе Министарство унутрашњих послова ће анализирати све примедбе, предлоге и сугестије учесника у јавној расправи и сачинити извештај о спроведеној јавној расправи

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Molio bih kolege iz pomenutih gradova da se pojave na Javnoj raspravi i obrazloze/predloze dopune/izmene Zakona koji se ticu stepena obrazovanja službenika. Neka on bude izjednačen sa Zakonom o visokom obrazovanju clanu 25

      Избриши
    2. Анониман21. март 2015. 00:15

      ДНЕВНИ РЕД ОКРУГЛИХ СТОЛОВА
      ЗА НАЦРТ ЗАКОНА О ПОЛИЦИЈИ И НАЦРТ ЗАКОНА О ЕВИДЕНЦИЈАМА И ОБРАДИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ У ОБЛАСТИ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

      НОВИ САД
      МЕСТО ОДРЖАВАЊА: ПУ Нови Сад
      ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА: 26.03.2015.

      Активности
      10.00- 10.15. Уводно обраћање
      10.15-
      11.00 Презентација закона
      11.00-
      11.15 Дијалог са медијима
      11.15-
      11.45 Пауза
      11.45-
      13.15 Питања и одговори
      13.15-
      13.30 Пауза
      13.30-
      15.00 Питања и одговори

      КРАГУЈЕВАЦ
      МЕСТО ОДРЖАВАЊА: ПУ Крагујевац
      ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА: 30.03.2015. године

      Активности
      11.00- 11.15. Уводно обраћање
      11.15-
      12.00 Презентација закона
      12.00-
      12.15 Дијалог са медијима
      12.15-
      12.45 Пауза
      12.45-
      14.15 Питања и одговори
      14.15-
      14.30 Пауза
      14.30-
      16.00 Питања и одговори


      НИШ
      МЕСТО ОДРЖАВАЊА: ПУ Ниш
      ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА: 03.04.2015.

      Активности
      11.00- 11.15. Уводно обраћање
      11.15-
      12.00 Презентација закона
      12.00-
      12.15 Дијалог са медијима
      12.15-
      12.45 Пауза
      12.45-
      14.15 Питања и одговори
      14.15-
      14.30 Пауза
      14.30-
      16.00 Питања и одговори


      БЕОГРАД
      ОКРУГЛИ СТО ЗА СТРУЧНУ И АКАДЕМСКУ ЈАВНОСТ И МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ
      МЕСТО ОДРЖАВАЊА: КПА, Арчибалд Рајс
      ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА: 07.04.2015.

      Активности
      10.00- 10.15. Уводно обраћање
      10.15-
      11.00 Презентација закона
      11.00-
      11.15 Дијалог са медијима
      11.15-
      11.45 Пауза
      11.45-
      13.15 Питања и одговори
      13.15-
      13.30 Пауза
      13.30-
      15.00 Питања и одговори


      БЕОГРАД
      ОКРУГЛИ СТО ЗА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА И ОСТАЛЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ СТРАНЕ
      МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Палата Србије – сала Београд
      ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА: 09.04.2015.

      Активности
      10.00- 10.15. Уводно обраћање
      10.15-
      11.00 Презентација закона
      11.00-
      11.15 Дијалог са медијима
      11.15-
      11.45 Пауза
      11.45-
      13.15 Питања и одговори
      13.15-
      13.30 Пауза
      13.30-
      15.00 Питања и одговори



      Избриши
    3. Molim koleginice i kolege koje su iz pomenutih mesta u kojima će biti održana Javna rasprava ili su voljni da budu prisutni tamo, da se jave predstavniku Udruženja strukovnih specijalista Srbije na mail mitrevski21@gmail.com radi dogovora, utvrđivanja smernica itd. Lica koja se budu prijavila, na sastanku će biti predstavnici Udruženja.

      Избриши
    4. Poštovane kolege i posetioci Bloga, predložio sam da mi se neko od vas javi na mail kako bi se dogovorili oko prisustva na Javnoj raspravi toliko po specijaliste spornog Nacrta Zakona o policiji! Niko mi se nije javio do sada a Javna rasprava je prema rasporedu otpočela po gradovima, raspored možete videti iznad.
      Pošto se niko nije javio i izrazio želju, Udruženje strukovnih specijalista Srbije koje za sada sa svojim mali kapacitetima NIJE U MOGUĆNOSTI da pošalje svog predstavnika. Razlog je taj što u našim redovima nema nikog ko je zainteresovan tj. poznaje ovu priču osim možda mene. Ja nisam iz tih većih gradova i nisam zaposlen, tako da teško mogu propratiti sva dešavanja i probleme specijalista pošto vidim da su drugi nezainteresovani! Pošto smo nezainteresovani, onda neka nam rade šta žele i neka i dalje ne poštuju Zakon o visokom obrazovanju!
      Očekujem da mi se neko prijavi za učešće na već pomenuti mail.
      Pozdrav

      Избриши
    5. Анониман31. март 2015. 17:56

      Neka nam rade, da imamo završen fakultet nebi bilo problema, ovako moramo stalno da dokazujemo nešto. Uzmite master diplomu i neće biti problema.

      Избриши
    6. Анониман31. март 2015. 18:04

      Da li je odredjen predstavnik za javnu raspravu u Beogradu? Pretpostavljam da ce biti najbitnija.

      Избриши
    7. Анониман31. март 2015. 23:04

      Сајко, опет промена времена! Киша па јако сунце па опет киша!

      Избриши
    8. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    9. Predstavnik za javnu raspravu u Beogradu nije odredjen jer verovatno nema zainteresovanih i svi ocekuju da neko resi problem umesto njih (ostecenih)!
      Kao verovatno buduci predsednik Udruzenja, ne mogu da odvajam licna finansijska sredstva da bih za svaku stvar/problem dolazio u Beograd (inace sam nezaposlen). Zbog toga apelujem na sve specijaliste (ili one koji imaju volju) koji su u mogucnosti da prisustvuju javnoj raspravi 09.04 u 10h u Palati Srbija-sala Beograd, da se prijave na mail mitrevski21@gmail.com
      kako bih MUP-u poslao imena jer oni zahtevaju da se ucesce najavi! Tako mi je receno kada sam poslao dopis i predloge za izmenu nacrta. Pitao sam i nekog od osnivaca da se prijavi, pa cu prijave uzimati u obzir do subote jer do tada moram poslati imena ucesnika. Voleo bih da prisustvujem javnoj raspravi, ali s obzirom da nas u aprilu ocekuje jos jedan sastanak u Min. prosvete, moram voditi racuna o finansijama.

      Molio bih kolegu koji mi se prijavio za prisustvo na javnoj raspravi u Ni[u, da mi se javi jer mu mail nije validan a sastanak je 03.04 u PU Nis. Kontaktirali smo i KASSS da se ukljuci u javnu raspravu ali nismo jos uvek doili odgovor.

      Избриши
  61. Што би се рекло ``џаба сте кречили``, сва ова прича нема смисла, нови Зако о полицији усвојен почетком 2016. године и сва подзаконска акта(акт о систематизацији МУП-а) максимално дискриминишу струковне студије, у њима се децидно фаворизују академске, сва Руководећа радна места морају да имају 300 бодова а за сва остала се јасно као услов истиче број бодова, а не ниво стручне спреме.Страшно ми је жао, али мислим да и поред Ваше најбоље намере, нико неслуша Вашу причу изузев људи који посећују овај форум, до сада нисте успели да се изборите за било шта, Зато Вас најлепше Молим да незамајавате људе и дајете им лажну наду.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Сајко, па где си до сада?
      Мора лед да пада у августу да би се ти огласио!
      Молим те не замавај људе глупостима јер и Закон о полицији је усклађен са Законом о државним службеницима. Не пишем теби него због истине и ове деце пишем. Једино радно место за директора полиције је остало 300 есп бодова али и то ће се ускоро изменити јер ако помоћник министра полиције може бити колега са ССС онда и директор полиције може да има ССС. Ако мастер менаџер нпр. са Фабуса може да буде директор полиције онда може и спеијалиста струковни форензичар да буде директор полиције јер више зна о плицијском занату од њега а и стручнији је.
      Сајко џабе нас замајаваш. Када су оваква нагла температурна колебања узми дуплу терапију и мируј!

      Избриши
    2. Ovo je tacno, sto se tice Zakona o policiji, sva rukovodeca radna mesta moraju da imaju 300 bodova, nigde se ne istice nivo strucne spreme. Verovatno ce tako biti i u aktu o sistematizaciji radnih mesta. Cista diskriminacija!

      Избриши
    3. Nije tacno!
      Samo za direktora policije treba najmanje 300 bodova.
      A i to cemo menjati.
      Ne moze neko sa nap. master menadzmenta biti strucniji od specijaliste strukovnog forenzicara i pozvaniji za rad u policiji pa i za funkciju direktora policije!
      Specijalističke strukovne studija forenzika

      Trajanje studija: 1 godina – 60 ESPB

      Stečeno zvanje: Specijalista strukovnih studija forenzika

      Moduli:

      modul studija koji se ostvaruje na Fakultetu za fizičku hemiju
      modul koji se ostvaruje na Fakultetu bezbednosti

      Јел` то Факултет физике хемије и Факултет безбедности лошији за полицију од нпр. менаџмета Миће, Фабуса, Сингидунума, Карића и сличних звања са тих установа?
      Јел` специјалиста струковни форензичара са 7 (или 9 година искуства) нестручнији за директора полиције од менаџера мастера? По чему? Па наравно да није и то неће дуго трајати све док наше колеге са ССС не стекну довољно радног искуства у струци и не потиснемо их. А ако буде дискриминације реагујте ви колеге у полицији, ви сте у току!

      Избриши
    4. Prvo, ja nisam nikakav ‚‚Sajko‚‚ i ako ste me pomešali sa nekim drugim grešite, drugo poštovani Gospodine, što i dalje iznosite neistine do je verovatno zato što niste dobro informisani ili ja nisam bio dovoljno precizan.
      Znači još jednom ću ponoviti, ZA SVA RUKOVODEĆA RADNA MESTA (ŠEF ODSEKA PA NA VIŠE) u SATIT-u MUP-a, po važećoj sistematizaciji u MUP-a RSrbije, zaposleni moraju da imaju 300 ECTS, s tim što se za nivo načelnika Odeljenja traži kao uslov isključivo akademske studije, pa ako sutra neko i bude imao strukovni master odnosno 300 ECTS neće moći da bude načelnik!!!
      Kad kažem da nisam bio dovoljno precizan, mislim da moram da se ogradim od komentarisanja sistematizacije Direkcije Policije, jer nju nisam video, ono za čega mogu odgovorno da tvrdim toje sistematizacija Sektrora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije.Imajući u vidu da akta o sistematozaciji u MUP-a nose oznake tajnosti nemogu ništa dalje da dodam.

      Избриши
    5. З А К О Н
      О ПОЛИЦИЈИ
      “Службени гласник РС“, бр. 6/2016 од 28.01.2016. годинеЧлан
      čl. 166.
      Полицијски службеници у статусу овлашћених службених лица имају следеће чинове:
      1) са средњом стручном спремом – млађи водник полиције, водник полиције и водник I класе полиције;

      2) са првим степеном високог образовања – заставник полиције, заставник I класе полиције и потпоручник полиције;
      3) са другим степеном високог образовања – поручник полиције, капетан полиције, мајор полиције, потпуковник полиције, пуковник полиције и генерал полиције.
      Полицијски службеници у статусу лица на посебним дужностима имају следећа звања:
      1) са средњом стручном спремом – млађи полицијски референт, полицијски референт и виши полицијски референт;
      2) са првим степеном високог образовања – млађи полицијски сарадник, полицијски сарадник и самостални полицијски сарадник;
      3) са другим степеном високог образовања – виши полицијски сарадник, млађи полицијски саветник, полицијски саветник, самостални полицијски саветник, виши полицијски саветник и главни полицијски саветник.
      Припадници ватрогасно-спасилачких јединица имају следећe чинове:
      1) са средњом стручном спремом – млађи водник ватрогасац, водник ватрогасац и водник I класе ватрогасац;
      2) са првим степеном високог образовања – млађи заставник ватрогасац, заставник ватрогасац и заставник I класе ватрогасац;
      3) са другим степеном високог образовања – потпоручник ватрогасац, поручник ватрогасац, капетан ватрогасац, мајор ватрогасац, потпуковник ватрогасац и пуковник ватрогасац.
      АКО ВАС НЕКО ДИСКРИМИНЕШЕ СА 2. СТЕПЕНОМ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА, ОРГАНИЗУЈЕТЕ СЕ. ПОКРЕНИТЕ И УСПАВНЕ СИНДИКАТЕ. АКО СИСТЕМАТИЗАЦИЈЕ НИСУ У СКЛАДУ СА ЗАКОНИМА СРБИЈЕ ТО ЈЕ ВЕЋ ЗА СУД, ЗА УПРАВНУ ИСПЕКЦИЈУ, ЗА УСТАВНИ СУД, ЗА СТРАЗБУР, ЗА ШТРАЈК,... КОРИСТИТЕ ЗАКОНСКА ПРАВА. ТО ЋЕ ТАКО БИТИ ДОК ЗА СИСТЕМАТИЗАЦИЈУ РАДНИХ МЕСТА НЕ БУДЕ ОДГОВАРАО И МИНИСТАР И КАБИНЕТ (И ПРЕКРШАЈНО И МАТЕРИЈАЛНО И МОРАЛНО И ПОЛИТИЧИ И ...). ОВАКО ДОК НИКО НЕ ОДГОВАРА ЗА ЈАВАШЛУК ПОЈЕО ВУК МАГАРЦА.
      ПИСАО САМ О ТОМЕ ДА НИ СИСТЕМАТИЗАЦИЈА РАДНИХ МЕСТА У КАНЦЕЛАРИЈИ ОМУДСМАНА НИЈЕ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ О ДРЖАВНИМ СЛУЖБЕНИИЦИМА. КАКО ЈЕ ТО МОГУЋЕ. ЛЕПО. СИСТЕМАТИЗАЦИЈА ЊЕГОВУ ДОНОСИ СКУПШТИНА СРБИЈЕ. А НЕЋЕ ДА ЈЕ ДОНЕСУ И ШТА ИМ МОЖЕШ? НИШТА? ДА РАСПУСТИШ СКУПШТИНУ ЈЕДИНО ИЛИ ДА СЕДНЕШ И ПЛАЧЕШ! НЕ МОЖЕШ ИМ НИШТА ЈЕР НЕ ПОСТОЈИ САНКИЦЈА ЗА НЕЗАКОНИТО ДОНОШЕЊЕ СИСТЕМАТИЗАЦИЈА РАДНИХ МЕСТА У ДРЖАВНОМ СЕКТОРУ. НЕ БУНИТЕ СЕ ВИ А НИ СИНДИКАТИ НИ СТРУКОВНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ГОТОВО.
      О ПРИВАТНОМ СЕКТОРУ НЕЋУ НИ ДА ГОВОРИМ ЈЕР ТУ ЈЕ ЈАВАШЛУК, НЕМА НИ СИНДИКАТА, ЉУДИ РАДЕ КАО РОБОВИ.

      Избриши
    6. PS
      КАКО НЕКО СА ЗВАЕЊМ МАСТЕР МЕНАЏЕР МОЖЕ ПО ТЕБИ И ТОЈ СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ДА НАПРЕДУЈЕ ДО ГЕНЕРАЛА А НЕКО СА ЗАВРШЕНИМ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА ФОРЕНЗИКЕ НА ФАКУЛТЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ ИЛ ФАКЛУЛТЕТА ЗА ФИЗИЧКУ ХЕМИЈУ НЕ МОЖЕ? КАКО ПОМОЋНИК МИНИСТРА ПОЛИЦИЈЕ МОЖЕ ДА БУДЕ СПЕЦИЈАЛИСТА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА А ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ НЕ МОЖЕ? КО СЕ ЗАЈЕБАВА СА ДРЖАВНОМ УПРАВОМ И ЦЕЛИМ СИСТЕМОМ И ОДРИВА ГА?

      Избриши
    7. Специјалистичке струковне студије
      Форензика
      Специјалистичке струковне студије Форензика
      из форензичке физичке хемије и менаџмента форензике
      на Факултету за физичку хемију и Факултету безбедности
      План организације и извођења наставе на специјалистичким струковним студијама – Студије безбедносног менаџмента и Студије Форензике у школској 2013/2014. години (ПДФ филе, 153КБ)
      Специјалистичке струковне студије (студијски програм) Форензика су уређене Статутом Факултета за физичку хемију и Статутом Факултета безбедности као заједничке струковне студије са два модула: 1. модул студија који се остварује на Факултету за физичку хемију и 2. модул који се остварује на Факултету безбедности.
      Специјалистичке струковне студије Форензика имају за циљ оспособљавање кадрова за обављање специјалитичких послова и задатака у службама и институцијама безбедности и заштите из области форензичке физичке хемије и менаџмента у области форензике.
      По завршетку специјалистичких струковних студија Форензика стиче се звање Специјалиста струковних студија Форензика. Додатак, односно опис дипломе садржи наводе о завршеним модулима и предметима модула, као и звање у складу са изабраним модулом.
      Специјалистичке струковне студије Форензика садрже све елементе који су утврђени Законом и Статутом Факултета за физичку хемију и Статутом Факултета безбедности. Трају годину дана (два семестра) у минималном обиму од 60 ЕСПБ. Студије садрже 4 (четири) предмета, 3 (три) обавезна и 1 (један) изборни, као и специјалистички рад.
      Специјалистичке струковне студије Форензика су виши ступањ образовања у односу на образовање стечено током основних студија. Оне се настављају на основне студије Факултета за физичку хемију, односно Факултета безбедности, или њима стродних факултета. У случајевима да студент са ових или стродних факултета, који је завршио основне студије, а нема стечена знања потребна за Специјалистичке струковне студија Форензика, на исте се уписује у складу са Статутом Факултета за физичку хемију и Статутом Факултета безбедности.
      Финансирање Специјалистичких студија Форензика обезбеђују студенти или организације које су их на исте упутили. Цену Студија предлаже Наставно-научно веће матичног факултета на коме се студије изводе, а утврђује их Савет надлежног факултета.
      Табела: Специјалистичких струковних студија Форензика, Модул 1.
      Упис на Факултету за физичку хемију
      Распоред предмета и специјалистичког рада по семестрима
      шифра назив предмета семестар статус часови активне наставе
      предавања/вежбе/ДОН
      ЕСПБ
      1. Правни основи форензике(ФБ) 1обавезни 2 / 2 / 6 8
      2. Увод у форензику (ФФХ) 1 обавезни 2 / 2 / 6 8
      3. Форензичка физичкохемијска анализа (ФФХ) 2 обавезни 2 / 2 / 6 8
      4. ДНК анализа (ФФХ) 2 изборни 2 / 2 / 6 8
      5. Документна техника (ФФХ) 2 изборни 2 / 2 / 6 8
      6. Криминалистичка методика(ФБ) 2изборни 2 / 2 / 6 8
      часова обавезне активне наставе по предмету: 60
      шифра назив семестар статус часови активности
      6. Специјалистички рад (ФФХ) 1,2 обавезни 28 28
      Табела: Специјалистичких струковних студија Форензика, Модул 2.
      Упис на Факултету безбедности
      Распоред предмета и специјалистичког рада по семестрима
      шифра назив предмета семестар статус часови активне наставе
      предавања/вежбе/ДОН
      ЕСПБ
      1. Правни основи форензике (ФБ) 1 обавезни 2 / 2 / 6 8
      2. Криминалистичко-форензичка обрада лица места (ФБ) 1 обавезни 2 / 2 / 6 8
      3. Основи форензичке физичкохемијске анализе (ФФХ) 2 обавезни 2 / 2 / 6 8
      4. ДНК анализа (ФФХ) 2 изборни 2 / 2 / 6 8
      5. Документна техника (ФФХ) 2 изборни 2 / 2 / 6 8
      6. Криминалистичка методика(ФБ) 2изборни 2 / 2 / 6 8
      часова обавезне активне наставе по предмету: 60
      шифра назив семестар статус часови активности
      6. Специјалистички рад (ФФХ) 1,2 обавезни 28 2

      Избриши
    8. ma menadžeri su čudna sorta, u jednoj bolnici menadžer je sistem administrator strašnoooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!
      ali sistematizacija je čudo!!!!!!!!!!!!! tako nemoj te da vas šta iznenađuje!!! samo se pitam ko ih izmisli alo bre ljudi u svetu se školuju menadžeri koji imaju duboko iskustvo u svom poslu npr. ing. građevine itd. itd ti ljudi se doškoluju na MBA studijama i gde mogu da primene svoje ranije stečeno obazovanje kroz menadžment tj upravljanjem nekog procesa. JEŽIM SE NA IME MENADŽER

      Избриши
    9. Немам ништа против МЕНАЖЕРА (што каже Ђорђе Чварков) али није смислено да они могу у полицији да догурају до директора полиције а специјалиста струковни форензичар (који је човек из струке полицијске) не може.

      Избриши
  62. RASPOREDJIVANJE NA NIŽA RADNA MESTA I UZIMANJE CINOVA ZBOG NOVE SISTEMATIZACIJE IZ MARTA 2016. GODINE - TUMAČENJE SEKRETARIJATA MUP-A RSRBIJE




    Poštovani,
    nakon 02.03.2016. godine, kada je donet Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u MUP-u, Pov. 01 broj:2149/16, došlo je do organizovanih promena u našem ministarstvu.
    Policijskom sindikatu Srbije u pisanoj formi su se obratili predstavnici saobraćajne policije, koji su ukazali na problem donošenja Rešenja o raspoređivanju na druga radna mesta u odnosu na ona na kojima su bili raspoređeni do 02.03.2016. godine. Kao povod, naveli su nedostatak adekvatne stručne spreme (strukovne studije) ili nedovoljan broj bodova (240, 300).
    http://www.policijskisindikatsrbije.org.rs/izdvajamo/1243-rasporedjivanje-na-niza-radna-mesta-i-uzimanje-cinova-zbog-nove-sistematizacije-iz-marta-2016-godine-tumacenje-sekretarijata

    ОдговориИзбриши
  63. Здраво.
    Да ли сте одбили кредит од стране лажног предузећа за кредитирање, Да ли вам је потребан Хитни кредит да бисте платили своје рачуне, Да ли вам је потребан необезбеђен кредит, Да ли тражите пословни кредит? лични кредит, кућни зајам, ауто кредит, студентски зајам, зајам консолидације дуга, ризични капитал итд .... отворили смо финансијску прилику за пословање привредницима и појединцима у ниској и приступачној каматној стопи од 2% каматне стопе. ако сте заинтересовани за хитан кредит? Контактирајте нас данас путем е-маила: (естхервиллиамслоан@ГМАИЛ.ЦОМ) и добијете кредит данас.

    ОдговориИзбриши
  64. Поздрав и Добродошли у Сунсхине Финанциал Гроуп Инц.

    Ми смо сертификована, ауторитативна, легитимна и акредитована кредитна компанија (Легал Рег Нумбер: 2005/078808/23). Пружамо финансијску помоћ свима којима је хитно потребна кредит. Нудимо све врсте кредита, личних кредита или комерцијалних кредита, а можемо Вам понудити и кредит за покретање пројекта или куповину куће или аутомобила.

    Ако вам је било тешко добити зајам од власништва од ваших локалних банака и других финансијских института, не брините више због тога што Сунсхине Финанциал Гроуп Инц има вашу лому када је у питању кредитирање широм свијета.

    КЉУЧНЕ ПРЕДНОСТИ:

    - Примите било када, било гдје.
    - Примите готовину мање од 24 сата
    - Задужити до 20 милиона евра
    - Нема скривених оптужби.
    - Ниска каматна стопа од 3%
    - Добијате шансу да бисте изабрали датум отплате, било недељно, месечно или годишње у трајању од 1-30 година.
    - Такође нудимо и сигурне и неосигуране кредите

    Посредници / консултанти / брокери су добродошли да доведу своје клијенте и 100% су заштићени. Са потпуним повјерењем, радит ћемо заједно за предности свих укључених страна.

    Ако вам је потребан хитан кредит у року од 24 сата, љубазно нам пишите за више информација путем емаил адресе Испод.

    Е-маил: (sunshine_fginc@outlook.com)
    Емаил: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    ВхатсАпп: +447903159998

    Топли поздрав
    Сусан Бенсон (виши менаџер кредита)

    ОдговориИзбриши
  65. Поздрав свима,
    Зовем се господин, Ругаре Сим. Живим у Холандији и данас сам срећан човек? и рекао сам себи да ће било који зајмодавац који спаси мене и моју породицу из наше лоше ситуације, упутити било коју особу која тражи зајам код њега, он је пружио срећу мени и мојој породици, требао ми је зајам од € 300.000,00 да започнем свој живот изнова јер сам самохрани отац са двоје деце. Упознао сам овог поштеног и Аллаха који се плаши зајмодавца који ми помаже у зајму од 300.000,00 евра, он је човек који се боји Алаха ако вам треба зајам и вратићете зајам, контактирајте га и реците му да вас (г. Ругаре Сим) упути к њему. Контактирајте г. Мохамеда Цареен-а путем е-поште: (arabloanfirmserves@gmail.com)


    ОБРАЗАЦ ЗА ПРИЈАВУ КРЕДИТА
    Име......
    Средње име.....
    2) Пол: .........
    3) Потребан износ зајма: .........
    4) Трајање зајма: .........
    5) Држава: .........
    6) Кућна адреса: .........
    7) Број мобитела: .........
    8) Адреса е-поште ..........
    9) Месечни приход: .....................
    10) Занимање: ...........................
    11) О којој сте веб локацији овде .....................
    Хвала и срдачан поздрав.
    Пошаљите е-маил на arabloanfirmserves@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  66. Да ли сте тражили опције финансирања за куповину нове куће, изградњу, кредит за некретнине, рефинансирање, консолидацију дуга, личне или пословне сврхе? Добродошли у будућност! Финансирање је олакшано са нама. Контактирајте нас јер нудимо нашу финансијску услугу по ниској и приступачној каматној стопи од 3% за дуг и краткорочни кредит, са 100% гаранцијом зајма, Заинтересовани апликант треба да нас контактира за даље процедуре за добијање кредита путем: joshuabenloancompany@aol.com

    ОдговориИзбриши