уторак, 14. фебруар 2017.

Dopis Ministarstva prosvete direktorima škola u vezi statusa strukovnih specijalista u "DOSITEJ"-u



20 коментара:

  1. uh mamu im njihovu, kako su jedva sacekali da mi smanje koeficijent

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 17,32 nije smanjen koeficijenat, toliko je za 7. stepen.

      Избриши
  2. 17,32 je koeficijent za 7 stepen strucnosti a ti si ili provokator ili dileja koja ne zna koji ima koeficijent!

    ОдговориИзбриши
  3. Batica iz prvog komentara je Toma Nikolic ili neko od njegovih kolega, studenata.

    Tomo, zasto si kupio diplomu?
    Toma: Svaka skola se placa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izgleda si u pravu za baticu jer vidi se da nije dzabe studirao!

      Избриши
  4. Ovo zaista jeste koeficijent sa 7-1 u ovom trenutku, ali se bojim usvajanjem NOKS-a i novog Zakona Visokom obrazovanju, a ukoliko u njega neudje odredba da svi oni koji su do usvajanja Zakona i NOKS-a završili SSS imaju sva prava kao, strukovni akademski masteri, taj koeficijent će vrlo brzo korigovati na našu štetu odnosno u niže koeficijente predviđene za VI-2 stepen.Primera radi u MUP-a su napravili novu sistematizaciju gde pored stepena stručne spreme navode akademske i broj ECTS bodova, recimo SSS nemožete biti ni na jednom Rukovodećem radnom mestu i ako se traži II stepen visokog obrazovanja jer pored toga navodi i akademski 300 ECTS, pa SSS i ako ima II stepen VO nemože biti ni na jednom Rukovodećem mestu u MUP-a.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro, a da li u MUP-u mozes da dobijes mesto VII stepena sa SSS... izvrsilac?

      Избриши
    2. O tome smo pisali i sve smo obavestili i ministra policije i premijera i sindikat policije da ce se u policiji desiti da ce neki diplomirani menadzer (kod Mice Megatrenda ili na Falusu ili ... kojekude) ce dogurati do pukovnika a kolega SSS forenzicar (koji je zavrsio studije na fizickom fakultetu drzavnom) nece moci da bude pukovnik.
      Ne mogu da traze nikaka vroj bodova nego nivo strucnosti osim u pojednim situacijama gde se traxi neki odredjeni strucnjak. To je diskriminacija ali zastitnici pojedinih gradjana ne reaguju na nase vapaje.

      Избриши
    3. Nema od SSS nista... jednostavni nekome ne odgovara da budu priznate i tacka...

      Избриши
    4. U zdravstvu ni visoku nisu priznali a SSS nemaju pojma šta je. Srbijo ,zemljo bez zakona i pravde.

      Избриши
    5. To smo elaborirali!
      Vi trpite da torturu od vase komore i to da vam glavne budu sa srednjom skolom.
      Ali zbog te torture ste nagradjene da zauzimate radna mesta svim ostalim drugim profilima zdravstvenim i unistile ste ih jer ste sistematizovali radna mesta da mozete da radite i na mestima ginekoloskih sestara i zubnih tehnicara i sanitarnih tehnicara i ...!
      Takodje u skoro svim ustanovama su glavne sestre sa srednjom skolom, cak i u Zavodima za javno zdravlje gde formacijski ni ne treba da bude sestara.
      Sve ste unistili sto ste mogli!

      Избриши
    6. Kolega baš smaraš sa oplakivanjem svog statusa ako ova seka hoće da se bori za sebe ,neka se bori ,ni tebi niko nije branio da se boriš za svoj profil. Baš čitam komentare i primetim da na svako pisanje ove seke ,ovaj kolega je pljuje i napada. Mi treba da se ponašamo dostojanstveno a ne životinjski. Smaraš kolega do besvesti .

      Избриши
    7. Секо тако добро се борите да сте нам довеле за главне сестре у свим здравственим установам у Србији (чак и елитним) сестре са средњеом школом.
      Међутим то преко Коморе перфидно одрађују тако да су све главне уписале преко Коморе која их финснсира у талу са установама (и директорима наравно) струковне студије и сада се налазе на 2 или трећој години а неке чак и завршавају струковне студије и тако праве терен да сестре са струковним студијама тј. саме себе наместе за главхе али сада са 1. степеном високог образовања.
      Потом ће сачекати да уведу МСС па ће им онда Комора и директор улатити да упишу МСС о њиховом трошку и тако ће вас ССС опет заобићи и више вас нико никада неће ни поменути!
      ОК што сте уништили сестринство али отишли сте толико далеко да сте и све профиле друге уништили. Па када ће колега ССС терапеут бити главни у Дому здравља? Па није то ваша дедовина!
      Жао ми је што сте толико кратковиде али не због вас него због 12 осталих других профила које сте уништили!

      Избриши
    8. Za informaciju Ministarsvo Zdravlja neće nikom priznati bilo kakvu diplomu ni visoke škole a ne specijalističkih studija jer im se to ne isplati. Znači jednostavno rečeno NEMA PARA i boli ih uvo. Džabe se prepucavate . NEMA PARA.

      Избриши
    9. За твоју информацију:
      1) виша школа је изједначена са ОСС (бечелором) и нема разлике у коефицијентима између 2 исте стручне спрем;
      2) ССС сус тудије другог степена и то је потреба струке а нечијег хира (нашег или Министарства) да признају или не признају;
      3) лупеташ и немаш појма о чему пишеш!
      4) нико се не препуцава него говоримо о суштини проблема да мора да се пропише који је норматив којих кадрова у здравству (не могу да кажу медицинска сестра или здравствени техничар са средњом школом или са вишом или високом). Мора да се зна у апотеци колико има специјалиста мр фармације а колико мр фармацијије а колико ССС фармацеута а колико ОСС фармацеута; Мора да се зна колико треба сестара са средњом школом а колико са вишом-високом а колико ССС и дипломираних и мастера; Мора да се зна у ЗЗЈЗ колико треба санитарно-еколошких техничара а колико ВСТ или санитарно-еколошких инжењера а колико специјалста санитарно-еколошких инжењера; мора да се зна колико мора да буде терапеута са средњом школом колико терапеута са вишом-високом школом а колико ССС терапуеута; мора да се зна колико треаб тенген техничара а колико виших-високих ренген техничара а колико ССС;
      Али видим да ти ништа не разумеш и зато теби ово ни не пишем него свим добронамерним људима који треаба да истрају у борби за њихова права да их не би којекави (слични теби) убеђивали у неке ствари које немају везе са мозгом. Истина је у здравству да треба напаравити жестоку реформу и направити нормативе колико којих треба. Како лекари знају колико њих треба а колико специјалиста? Али неспособна Комора, Синдикат и полуписмене сестре које воде главну реч су главни генератори трагедије која се десила не само њиховим профилима него свим осталим (око 12 профила). Оне се гробари здравства. Наравно лекари имају своју ''математику'' и њима одговара хаос јер се тако најбоље лови у мутном. Шта ће му писмен сдрасвтвени радник који има ССС или мастер? Лакше је са неписменим и нестручним кадровима руководити и манипулисати. Зашто би био колега ССС терапеут главни Дома здравља када може да буде главна сестра са средњом школом? Коме треба 4 године високог образовања? Министарству? Синдикату? Комори? Као битно је да министарство не троши паре на плаћање ССС кадрова па зато их не признају? Ма хајде! Па министарство и здравствене установе па и комора финасирају доста главних сестара и других радника и троше паре? Зашто троше паре на њихово студирање ако неће да их запосле са 4-5 година високог образовања? Троше ненаменски праре да произведу кадар само да би намкли себи пралте као професори! Па сви министри до сада раде као професори на високошколским установама где се школују ССС. Како министру ту не сметају ССС? Како их на факултеу препозна? И још их ословљава са колегинице и колега? А на клиници им кажу да су будале које немају никаква права и безвезе ССС дипломе???
      Нема пара а клинике су платиле школовање скоро 1000 ССС (у последњих 6-7) година на медицинским факултетима у Београду, Нишу и Крагујевцу и виским школама у Земуну, Ћуприји, Милутин Миланковићу и Висану па и на неким безвезним смеровима здравствене неге у Шацу (на високој технилошкој школи) и Суботици (висока педагошка школа).
      Молим те немој да пишеш о нечему што немаш појма, не знаш генезу проблема и не разумеш суштину! Пишеш само да би нешто писао а Админ не брише те глупости али зато ће моје елааборирање о суштини проблема у здравству избрисати а да неће ни трепнути!

      Избриши
    10. Анониман4. март 2017. 18:39

      Kolega platili su im školovanje na VISOKIM ŠKOLAMA ,a ne specijalističkim studijama ,toliko o vašem izlaganju!!! Inače nepostoji NIGDE priznanje VISOKE škole nego samo VIŠE ,toliko o vašem poznavanju problematike u zdravstvu.

      Избриши
    11. Анониман4. март 2017. 20:32

      То смо елаборирали већ годинама унаѕад али ти мислиш да Блог постоји од пре неки дан.
      1) прва фаза Коморе је да главне сестре заврше ОАС и тада ће им признати и систематизовати радна места спрам њих. Потом када то ураде за пар година установе и КОмора ће им платити школовање на ССС и тада ће систематизовати радана места са ССС за њих и ви никада нећете доћи на ред да будете им главне.
      2) виша школа=бечелор. С тога не треба никакво признавање ОАС јер је виша школа изједначена са ОАС.
      Не могу још увек да верујем да смо колеге, волео бих да си колегиница неких мојих непријатеља љ не моја!

      Избриши
    12. Анониман6. март 2017. 13:14

      Dobro jutro koleginice!
      Naravno da su na OSS glavne sestre kada imaju samo srednju skolu, pa ne mogu odmah na SSS.
      Cim zavrse uplatice im i skolovanje na SSS.
      Pa nece valjda tebi uplatiti?
      Zato i ne priznaju SSS kada ni jedna glavna ih nema zavrsene!

      Избриши
  5. Zdravo poštovane kolege Spec. Struk. II,

    Planiram da pošaljem dopis MPN-u da mi izvrše tumačenje stepena stručne spreme i pripadajućeg koeficijenta za rad na mestu nastavnika u osnovnim i srednjim školama, kao i zadržavanja prava II stepena u smislu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (koji je sada definisan članom 140. i naše zvanje je jednostavno izostavljeno u istom, a mi smo to pravo stekli na osnovu člana 8. tadašnjeg istog tog Zakona)

    Ako je neko pisao nešto slično, mnogo bi mi značilo da mi navede na koje članove kojih Zakona i podzakonskih odredbi obavezno treba da se pozovem, ili da možda čak podeli sa ostalima kako je to bilo sastavljeno i kakav je odgovor dobio.

    ОдговориИзбриши
  6. Изоставили су нас из набрајања међу свим 7.1 степенима стручности (бившим, садашњим и будућим), тако да не можемо пуно да урадимо!
    То је јавашлук као и у свим сферама живота!
    Грађевинска мафија гради без папира, неписмени завршавају факултете преко ноћи, дрога свуда, манијаци, професори педофили, фабрике се отварају без дозвола, локали се издају и не наплаћује им се приход на добит, станови се издају и не наплаћује им се приход на добит, али не вежеш појас и платиш 1о,ооо дин, полуписмени саветници и старлете у министарствима, ...).
    Једно је право а правда је сасвим друга категорија!
    Немаш коме да се жалиш!
    Једино поново да нас бомбардују па да нас сравне са земљом па да кренемо из почетка са неким трећима! Ове баш брига за нас а они пре њих су нас и довели у такву ситуацију!
    Они у министарству знају да смо ми 7.1 степен стручности а то нема везе са другим будалама што нас изостављају из новодонетих закона!
    Да је правде нас би по инерцији требали да подразумевају свуда где се набројава 7.1 степен стручности али то може да буде тако али и немора! Како се коме ћуна накриви!
    ПС
    Пре 10 година и неколико година после тога сви специјалисти су добили дипломе где се после струковног звања додавало специјалиста а после тога специјалиста се стављало испред струковног звања (некада смо били нпр. струковни економиста специјалиста а тамо негде нпр. од 2012. године постали смо нпр. специјалиста струковни економиста).
    Ово пишем због млађих колега и свих оних да боље разумеју проблематику и ако хоће да се боре за ССС. Колега погледају овај Блог и читај све што је написано и извуци за тебе шта ти је битно. Има ту доста материјала и настави где смо стали и нађи нове начине борбе и не чекај никога да те тапше по рамену него удри из све снаге и ако си вештији и паметнији од нас поентирају још више и биће нам свима боље!

    ОдговориИзбриши