уторак, 17. јануар 2012.

CRNOGORSKI kvalifikacioni okvir

http://www.cko.edu.me/
Zakon o NOK
Usvojen Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija

     U decembru prošle godine (2010) Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija. Ovaj akt predstavlja legalnu osnovu za formiranje jednog okvira koji će obuhvatiti sve vrste i nivoe kvalifikacija u Crnoj Gori. 
     Zakon daje pravnu osnovu za formiranje novih tijela čija će nadležnost biti nadgledanje i praćenje procesa razvoja i odobravanja kvalifikacija, određivanje nivoa i pod-nivoa, definisanje vrsta kvalifikacija i isprava koje će biti sastavni dio Okvira i opisuje sistem prenosa i akumulacije kreditnih bodova.
Zakon o Crnogorskom kvalifikacionom okviru možete preuzeti ovdje

Ekvivalentnost postojecih kvalifikacija
Clan 27
Kvalifikacije i stepeni strucne spreme steceni, odnosno priznati po ranijim propisima, prije stupanja na snagu ovog zakona, ekvivalentni su sa odgovarajucim kvalifikacijama Okvira kvalifikacija:
- diploma petog stepena strucne spreme, majstorski ispit i specijalizacija u okviru strucnog obrazovanja sa IV2 podnivoom kvalifikacija;
- diploma o stecenom višem obrazovanju na univerzitetu sa VI nivoom kvalifikacija u pogledu stecenih znanja, vještina i kompetencija za obavljanje poslova;
- stepen visokog obrazovanja Becelor (180 CSPK) sa VI nivoom kvalifikacija;
- stepen visokog obrazovanja Becelor (240 CSPK) sa VII1 podnivoom kvalifikacija;
- diploma sedmog stepena strucne spreme sa VII 1 podnivoom kvalifikacija;
- stepen visokog obrazovanja Specijalista (240 CSPK) sa VII1 podnivoom kvalifikacija;
- diploma magistra nauka sa VII2 podnivoom kvalifikacija.



Glavne karakteristike visokog obrazovanja u Crnoj Gori
Propisi koji regulišu oblast visokog obrazovanja
Zakon o visokom obrazovanju u Crnoj Gori usvojen je u oktobru 2003. godine, u istoj godini kada je Crna Gora zvanično postala potpisnica Bolonjske deklaracije. Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju su usvojene u Skupštini Crne Gore 27. jula 2010.

BRAVOO za Crnu  Goru, samo napred..

6 коментара:

  1. Ok, ako sam zavrsio specijalisticke strukovne studije u Srbiji, da li mogu da idem u CG I zavrsim magistraturu, I ako moze sa cim to moze da se poredi u Srbiji kad tamo nema nista posle specijalizacije? Hvala!

    ОдговориИзбриши
  2. Edge Van Klompen да ли ти уоште знаш о чему причаш Црна Гора је држава за себе! Иди и нострификуј диплому, обрати се њиховом Министарству просвете и када ти кажу шта можеш да наставиш тамо иди и заврши па онда дођи у Србију, па нострификуј нову ЦГ диплому па се онда упоређуј! (ово је тежак случај као, скоро као онај што пише о 6/2 степену стручне спреме)

    ОдговориИзбриши
  3. Pitanje je na mestu.Uprkos nostrifikaciji i troskovima,mislim da oni u CG STVARNO priznaju specijalisticke studije(nebitno koje vrste) kao korak do Master studija,i da je direktan nastavak na master studije posle specijalistickih u CG moguc.Jedino sto ima putovanja,maltretiranja u vidu papirologije,troskova itd,ali uglavnom bolje nego da posle zavrsenih spec.struk studija kod nas,upisujemo 3.godinu FTN-a,na primer,i da gulimo jos 3godine do zvanja mastera.Srbija je i dalje nazadna,opterecena komunistickim nasledjem u svemu,i pitanje kad ce i da li ce kod nas zaziveti strukovne Master studije.Predlog je na tapetu,a usvajanje moze biti do 2020godine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ok, hvala, a znas li mozda koliko moze da traje magistratura/master u CG? I da li su to privatne ili drzavne skole? Konkretnije radi se o smeru informacione tehnologije.

      Избриши
  4. naravno da možeš, i to ne samo u CG već i većini EU zemalja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam to za eu zemlje, nego mi se ne uci njihov jezik, pa zato ne bih tamo :) Isao bi samo u CG, BIH, Hrvatsku i mozda Rusiju - ne znam kakav li je njihov sistem skolovanja.

      Избриши