уторак, 28. јануар 2014.

Kako uvrstiti svoje zvanje u Pravilnik o stručnim spremama nastavnika


 Ovo nam je poslala koleginica koja je USPELA da uvrstiti svoje zvanje u Pravilnik o stručnim spremama nastavnika (neophodno da bi se radilo u u prosveti)

Poštovani,
konačno mogu da vam se javim posle dužeg vremena i pozitivnog ishoda mog nastojanja da jedno zvanje (podsećam specijalista-strukovni informatičar) dobije zasluženo mesto.
Istovremeno smo se obratili zaštitniku građana, KSS i direktoru Visoke poslovne škole (gde je zvanje stečeno) sa obrazloženom inicijativom za dopunu Pravilnika za nastavni predmet računarstvo i informatika. 
Odgovor zaštitnika bio je da nadležni organi u momentu donošenja pravilnika navedeno zvanje nisu prepoznali kao odgovarajuće (što je bolje da ne komentarišem) ali to razmatraju kao izmenu i dopunu pravilnika koji su u pripremi. Takođe, zaštitnik je ukazao na to da zainteresovano lice u slučajevima kada njegov stručni naziv nije propisan odgovarajućim pravilnikom može samostalno ili preko visokoškolske ustanove u kojoj je steklo obrazovanje da podnese obrazloženu inicijativu za dopunu pravilnika za nastavne predmete za koje smatra da ima odgovarajuće obrazovanje.
U medjuvremenu pravilnici su dopunjeni od strane nadležnog Ministarstva, tako da je napred navedena procedura ispoštovana u oblasti obrazovanja a i drugih relevantnih, čime je zasnivanje radnog odnosa - na određeno radno vreme omogućeno. Ostaje sticanje dodatnih bodova iz oblasti pedagogije, psihologije i prakse kao uslov za zasnivanje radnog odnosa na neodredjeno vreme, što će biti moguće pri fakultetima koji dobiju akreditaciju.
Toliko od mene. Nadam se da vam je put sada jasan. Želim vam puno uspeha u nastojanju da ostvarite zaslužena prava.
Srdačan pozdrav,

36 коментара:

  1. Poštovana koleginice,

    da li mi možete reći koju ste poslovnu školu završili i koji ste smer završili na osnovnim studijama?

    Srdačan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Njeno zvanje je uvrsteno u predhodnm Izmenama i dopunama i to je to. Da nije uvrsteno mogli bi do sutra da kukamo. Neka strukovna zvanja su uvrstili ali većinu nisu (90%). Kolega neitno je da li je specijalsiticke strukovne studije zavrsila na strukovnoj skoli ili na fakultetu ili akademiji strukovnih studija. Pogotovo je ne bitno koji je smer zavrslila na osnovnim strukovnim studijama (mogla je cak da zavrsi 3 ili 4 godisnje osnovne akademske studije) pa posle toga specijalisticke strukovne studije. To zvanje je SPECIJALISTA - STRUKOVNI INFORMATIČAR ma gde da ga je stekla ili posle koga smera na OSS ili OAS je završeno i ko god da ima to zvanje može da predaje napred navedeni predmet u srednjoj stručnoj školi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pitam zbog sebe jer je moje zvanje specijalista strukovni poslovni informatičar, pa me zanima da li to i za mene važi.

      Pozdrav

      Избриши
    2. Ма не, само за тебе то не важи!

      Избриши
  3. Pisao sam Ministarstvu vec nekoliko puta, sada jos uvek cekam odgovor od Zavoda za unapredjenje vasp i obrazovanja (koje pise pravilnike) u kom sam pretio da cu tuziti pojedince koji su za to zaduzeni jer ne postuju Zakon o Osnovama sistema vasp i obrazovanja. Jos uvek nema odgovora a uskoro ce pola godine... Ja imam potrebne bodove, stepen strucne spreme, ali me nema u pravilniku. Nije informatika u pitanju. Ja sam predlagao zajednicku akciju, da pritisnemo odgovorne u Ministarstvu, slabo ko mi se javio... :-( Znaci, ako sam razumeo iz prethodnog teksta, moram da se obratim i Zastitniku gradjana, ostalo sam sve uradio! Jos jednom apelujem i molim osobe koje posecuju ovaj blog a da su poslali zalbu Ustavnom sudu Srbije povodom ovih stvari, da mi se jave kako bi mi dali neki nacrt-okvir tog nekog pisma kojim bih se individualno obratio, posto izgleda nema volje da se zajednicki borimo!

    ОдговориИзбриши
  4. Nije mi jasno? U kom pravilniju je dodato ovo zanimanje i na koje skolovanje se odnosi, na osnovno ili srednje, ili oboje???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. http://www.scribd.com/doc/149969096/Izmene-Pravilnika-Sa-Specijalistima-1

      Избриши
    2. http://specijalisticke.blogspot.com/2013/06/jos-jedna-ujdurma-ministarstva-prosvete.html

      Избриши
  5. Po analigiji bi trebalo da važi za sve specijalističke strukovne studije ... Odnosno da se u pravilniku koji treba da izađe (kako sam ja shvatio). ako može specijalista strukovni informatičar da predaje i nformatiku u srednjoj školi da bi specijalista strukobnih inženjer saobraćaja može da predaje u srednjim saobraćajnoj školi i tako dalje

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Доброј јутро Колумбо! Али то је за господу из Завода за унапређивање образовања и Министарства просвете велики посао! А Измене и допуне правилника у том правцу не мог да ураде јер се мења више од 40% Правилника и то пловлачи доношење НОВОГ! Драго ми је да напокон укапирали! О томе пишемо све време!

      Избриши
  6. A kad bi trebao da izadje taj novi pravilnik?

    ОдговориИзбриши
  7. Nije valjda da ce uskladiti konacno sve Pravilnike sa Zakonom? Koliko je pouzdana ta informacija? Da li imate jos neka saznanja ili su sve to nagadjanja?

    ОдговориИзбриши
  8. ПРАВИЛНИК О СТЕПЕНУ И ВРСТИ ОБРАЗОВАЊА НАСТАВНИКА, СТРУЧНИХ САРАДНИКА И ПОМОЋНИХ НАСТАВНИКА У ГИМНАЗИЈИ(„Службени гласник РС”, бр. 72/09, 52/11 и 55/13),

    http://www.mpn.gov.rs/dokumenta-i-propisi/podzakonski-propisi/obrazovanje-i-vaspitanje/161-gimnazije

    Уколико школа преузимањем или конкурсом не заснује радни однос са лицем које испуњава услове из ст. 1, 3. и 4. ове тачке, наставу и друге облике образовно-васпитног рада за предмет Рачунарство и информатика могу да изводе и лица која су стекла стручни назив струковни специјалиста, ако у оквиру завршених студија имају положено најмање пет информатичких предмета (од тога најмање један из области Програмирање и најмање један из области Објектно оријентисано програмирање) и најмање два предмета из једне или две следеће области – Математика или Теоријско рачунарство.

    ОдговориИзбриши
  9. Da li ima nade da se u jos neki pravilnik za nastavnike u skolama uvrste strukovni specijalisti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Po trenutnom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sa SS studijama ne možeš više da osnuješ radni odnos kao nastavnik. Pominjemo se samo u prelaznim odredbama gde piše da se oni koji su već zasnovali radni odnos pre stupanja na snagu Zakona vode kao da ispunjavaju uslove za rad. U aktuelnim pravilnicima se nigde ne pominjemo, ovaj iznad više ne važi.

      Избриши
    2. Ovaj uslov za SS studije za informatiku i racunarstvo iznad se i dalje nalazi u aktuelnim pravilnicima za gimnazije, stednje strucne skole i osnovne skole. Sto se tice pravilnika, kako moze biti da ne vazi, kad se nalazi u aktuelnom pravilniku potpuno isto napisan kao ovde iznad?

      Избриши
    3. Znaci da je za Zakon je jos gore nego za pravilnik ako je tako, ali mislim da ima neki clan nekog Zakona koji kaze da zadrzavamo sva prava koja smo imali kada smo ih stekli... a pre 2017. smo imali pravo da zasnujemo radni odnos.

      Избриши
    4. Ni u jednom aktuelnom pravilniku se više ne nalaze SS studuije. Samo master i diplomirane do 2005. godine. Proveri, ima ih na netu sa MPN sajta.

      Samo oni sa SSS koji su se zaposlili za stalno pre stupanja na snagu poslednjeg Zakona se vode kao da ispunjavaju uslove za nastavnika. Jeste da zvuči glupo, ali tako je. I to stoji samo u Zakonu, u prelaznim odredbama. U pravilnicima se nigde više ni ne pominjemo.

      Избриши
  10. Desilo se ono na čega sam upozoravao sve ranije da moramo brzo reagovati!
    MSS su unele pometnju jer su ih uneli u aktuelne zakone (a jos ne postoji ni njedan svrseni MSS u Srbiji a kamo li sa 3 ili 5 godina radnog iskustva) a nas SSS2 ne pominju nigde!
    Neki su se radovali MSS ali bez razloga jer oni su nam postali omca oko vrata (ti ljudi imaju sva prava za 5 godina i da dobiju licence i da budu nastavnici i prosvetni inspektori samo sto ih jos nema) a nas 10,000 koji postojimo i kojima je priznat 7.1 stepen strucnosti ''NE VIDE''! Ako treba ja cu im oko iskopati i popiti na slamcicu, pa vec kada ne vide onda neka bas ne vide!

    ОдговориИзбриши
  11. pogledajte aktuelni pravilnik pod sledecim nazivom

    Правилник о степену и врсти образовања наставника, стручних сарадника и помоћних наставника у гимназији

    sa zvanicnog MPN linka

    http://www.mpn.gov.rs/dokumenta-i-propisi/zakonski-okvir/

    za predmet Racunarstvo i informatika, pri samom kraju.

    U ovom pretpostavljam aktuelnom pravilniku ipak stoji specijalista strukovni...

    Ja jos ne videh u ni jednom pravilniku za nastevnike u skolama strukovnog mastera??? dok specijalista strukovni postoji (pogledajte link koji sam gore naveo)

    ako neko ima link aktuelnog pravilnika gde su strukovni masteri uneti, molim da da taj link da vidim...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Promaklo mi je ovo za gimnazije, ali u pravu si, po pravilniku postoji mogućnost. Verovatno jer nema dovoljno informatičara koji bi radili u prosveti, pogotovo jer su sada krenuli sa novim IT smerom u gimnazijama. Međutim, i to se kosi sa Zakonom pa ne znam koliko bi moglo tako da ostane. Realno bi bilo najbolje da se i SSS stavi u Zakon... U ostalim pravilnicima nas nema, nema ni strukovnih mastera, ali oni postoje u Zakonu pa će se verovatno uskoro naći i u pravilnicima.
      Inače stoji sledeće:
      Уколико школа преузимањем или конкурсом не заснује радни однос са лицем које испуњава услове
      из ст. 1, 3. и 4. ове тачке, наставу и друге облике образовно-васпитног рада за предмет Рачунарство
      и информатика могу да изводе и лица која су стекла стручни назив струковни специјалиста, ако у
      оквиру завршених студија имају положено најмање пет информатичких предмета (од тога најмање
      један из области Програмирање и најмање један из области Објектно оријентисано програмирање) и
      најмање два предмета из једне или две следеће области - Математика или Теоријско рачунарство
      Ovo je ranije bilo u svim pravilnicima, ali smo bili i u Zakonu.

      Избриши
    2. TXC tebi je sto sta promaklo!
      Nema potrebe da MSS bude u pravilniku kada ne postoji ni jedan MSS u Srbiji! Mozda ce ga staviti jednog dana u Pravilnik a mozda i nece!? Najverovatije da in nece jer to je veiliki posao trebalo bi donete novi pravilnik! sudbina ce biti ista kao i sa SSS2!
      SSS ne stoje u tom Zakonu alu pripadaju nam prava iz 7.1 stepena strucnosti a to je sasvim dovljno za poslove za nastavnika! Ne mogu od nas da traze 7/2 ili neki visi nivo obrazovanja od 7.1 koji nam je priznat po NOKSu i Zakonu o visokom obrazovanju!

      Избриши
    3. U Zakonu je jasno navedeno ko ispunjava uslove za obavljanje poslova nastavnika u osnovnim i srednjim školama:
      Образовање наставника, васпитача и стручних сарадника
      Члан 140.
      Наставник, васпитач и стручни сарадник jесте лице коjе jе стекло одговараjуће високо образовање:
      1) на студиjама другог степена (мастер академске студиjе, мастер струковне студиjе, специjалистичке академске студиjе) и то:
      (1) студиjе другог степена из научне, односно стручне области за одговараjући предмет, односно групе предмета;
      (2) студиjе другог степена из области педагошких наука или интердисциплинарне, мултидисциплинарне, трансдисциплинарне студиjе другог степена коjе комбинуjу целине и одговараjуће научне, односно стручне области или области педагошких наука;
      2) на основним студиjама у траjању од наjмање четири године, по прописима коjи су уређивали високо образовање до 10. септембра 2005. године.
      Лице из става 1. тачка 1) подтачка (2) овог члана мора да има завршене студиjе првог степена из научне, односно стручне области за одговараjући предмет, односно групу предмета.
      Изузетно, наставник и васпитач jесте и лице са стеченим одговараjућим високим образовањем на студиjама првог степена (основне академске, односно струковне и специjалистичке струковне студиjе), студиjама у траjању од три године или вишим образовањем.
      SSS2 se pominje samo u prelaznim odredbama i to samo za one već stalno zapošljene radnike:
      Наставник са стеченим специjалистичким струковним студиjама другог степена коjи jе испуњавао услове и засновао радни однос у установи до ступања на снагу овог закона, сматра се да испуњава услове из члана 140. овог закона.

      Pomenute su i stare studije, poput diplomiranih do 2005., ali nas nema.
      Shodno tome, možeš ti da vičeš NOKS koliko hoćeš kada to u krajnjem slučaju ne znači ništa dok se opet ne nađemo u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. S druge strane, oni koji završe MSS lako mogu da dobiju uverenje od ministarstva da ispunjavaju uslove za rad bez obzira što se ne pominju u pravilnicima.

      Избриши
    4. TXC sinko vidim da se baš ne snalaziš najbolje pa vidim da nisi sve do kraja ni citirao! Čak se nastavnik nekih veština može biti izuzetno i sa 5 stepenom stručnosti ili čak sa 4. kao što su baletska škola.
      Znači nastavnik možeš biti u svim varijantama od 4. do 7. sedmog stepena stručnosti! Samo mi sa SSS2 (7.1) stepenom stručnosti ne možemo ni u jednoj varijanti? Pa nije baš tako! Pa nas vise 10,000 sa dipomama ne možemo da budemo ništa? Pa čak ni u izuzetnim situacijama? A sa 4. i 5. stepenom može i sa 6.? A mi - šipak!
      Zato ti sinko lepo upiši MSS (i neka i vas možda izjednače sa 7.1 stepen stručnosti kao jednog dana kao i nas) i bori se da udješ u Pravilnike a mi SSS2 imamo već 7.1. stepen stručnosti i ne treba nam ništa! To što neko flagrantno urušava sistem i ne znači da će to moći stalno! Ide tužba protiv NN lica zbog ne pominjanja SSS2 nigde! Ali nama prava iz 7.1 proizliale iz Zakona o NOKSU i Zakona o VO i ucicemo na valika vrata a ne na mala vrata! Mi smo 7.1 pre 10 godina postali! Ja lično radim 10 godina sa SSS2 i priznat mi je 7.1 stepen stručnosti! Ne kažem da je bilo lako ali kada ni tebi ne mogu da objasnim koji si tobože na našoj strani kako je onda teško objasniti oponentima i kočničarima? Uskoro sledi rasplet!

      Избриши
    5. Nutricionista, nemaš ti blage veze o zakonima kao i obično, samo neko besmisleno galamljenje... To izuzetno je samo na određeno vreme, dok se ne pojavi neko drugi ko ispunjava uslove. Zakonom smo direktno diskriminisani (i stari, a pogotovo budući SS), ali koliko tu ima mesta za tužbe već, jako malo. Poslodavac, pa to makar bila i država, određuje uslove za radno mesto. Pritom pričam kao neko sa SSS ko već 9 godina radi u prosveti kao nastavnik upravo te informatike. I da, zaposlen sam za stalno sa punom platom i radnim vremenom, a do toga nisam došao lako. Trenutno radim samo u osnovnoj školi, ali sam do skoro radio delom i u srednjoj stručnoj školi i jako sam dobro upoznat sa svojim pravima.

      Избриши
    6. TXC stvarno bih voleo da si kolega nekih mojih neprijatelja a ne nas kolega!
      To izuzetno nije zbog toga izuzetno o cemu ti pricas! O tome sto ti pisese (necu da kazem mislis)jer ti pricas o nestrucnoj zameni a nestrucna zamena moze biti i apsolvent pa i neko sa osnovnom skolom ako se jedini javi na konkurs. Izuzetno dozvoljeno da nastavnici vestina imaju 4 ili 5 stepen npr. frizerima ili balerinama treba neko ko zna da pokaze prakticno kako se to radi a ne neko ko ima samo diplomu 7.1 a ne zna prakticno da im pokaze! Ili tesarima ili zidarima ili ...
      Ne razumes nista ali mi te je zao jer nisi ti kriv za to tvoje strasno zdravstveno stanje!

      Избриши
    7. Nije taj uslov za SSS 2. samo u aktuelnom pravilniku za Gimnazije spomenut, isti taj uslov se pojavljuje i u pravilniku (trenutno) izbornih predmeta u osnovnoj skoli, kao i u pravilniku o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika iz opsteobrazovnih predmeta srednjih strucnih skola...

      Master strukovni se ne pominje ni u jednom pravilniku, pa mi nije jasno na osnovu cega tvrdite da se lako dobije uverenje od ministarstva da se moze raditi kao nastavnik u osnovnim i srednjim skolama kao MSS?

      Da li u zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ili nekom drugom aktuelnom zakonu ima neki clan ili nesto sto nam stiti nasa stecena prava, koja smo imali u trenutku kada smo ih stekli (kada smo bili lica pod I, u istoj zagradi sa akademskim masterom i akademskim specijalistom), ima li nesto sto kaze da zadrzavamo prava II stepena, nevezano dal smo zasnovali radni odnos kao nastavnici ili tek treba da ga zasnujemo kao nastavnici u buducnosti?

      Избриши
    8. U osnovnim školama uskoro i neće imati izbornih predmeta, još sledeće školske godine i to je to. U 5. i 6. ih nema više, dok izađu trenutne generacije 7. i 8. razreda.

      Nastavnik sa stalnim zaposlenjem trenutno može da bude samo onaj ko ispunjava uslove iz prva četiri stava člana 140 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Za frizere i balerine ne znam, niti me zanima. Sa višim školama i osnovnim studijama mogu samo da nastave da rade nastvnici koji su ranije zapošljavani za stalno dok je i viša bila dovoljan uslov. Jedno vreme su i osnovne studije bile dovoljne. Izuzetno je samo ovo za informatiku u gimnazijama, verovatno zbog IT smera koji je ove godine omogućen u svim gimnazijama, a fali dosta nastavnog kadra.

      Što se tiče MSS-a, oni će relativno jednostavno moći da dobiju uverenje da ispunjavaju uslove da predaju neki predmet (iz njihove oblasti) u Ministarstvu prosvete (pored diplome, potreban je još i plan i program studija) jer postoje u Zakonu. Na isti način sam i sam dobio isto uverenje dok se SSS nalazio u Zakonu, a nije ga bilo u pravilnicima. SSS dugo nije bio u pravilnicima za prosvetu, iako je bio u Zakonu. MSS još nije ni počeo, ko zna kada će ga uopšte i ubaciti u pravilnike.

      U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja postoji samo ono što sam iznad citirao, odnosno ne postoji ništa što štiti prava ljudi sa SSS-a ako već nisu zaposleni za stalno. Ma koliko to neverovatno glupo izgledalo.

      Inače, ovaj nutricionista što ovde glumi nekog ćaleta svima ti je samo za ignorisanje, nešto pametno još nije rekao. Galami nešto o NOKS-u i pravima, ali malo šta kapira.

      Избриши
    9. Još jedna stvar koju nisam napomenuo je i da treba s rezervom uzimati ono što piše u pravilnicima. Mnogi su donošeni pre stupanja na snagu novog Zakona ili su samo delom dopunjavani i pitanje je koliko su uopšte tačni i ažurni. U samom Zakonu stoji i:
      Члан 199.
      Подзаконски акти донети до ступања на снагу овог закона примењуjу се ако нису у супротности са овим законом, до доношења нових подзаконских аката на основу овог закона.
      Ovo što je ostalo u ovim pravilnicima za informatiku je još iz 2013.

      Избриши
    10. Novi Zakoni nastali nakon usvajanja NOKS-a se moraju poyivati isključivo na NOKS, kao nekada.
      Znači za to i to radno mesto treba 7.1 nivo po NOKSu , npr smera elektrotehnike i računarstva.

      Избриши
    11. Mora brate Pero da se pošuje pravni poredak zemlje pa makar i kod nas!
      txc decčko nema pojma o čemu pišemo ovde! Vidi objasnio sam Vam da se sa svim stepenima stručnosti može biti nstavnik, pa čak i sa 4. npr. u baletskoj školi ili kod majstora može VKV (5. stepen) kao i kod frizera!
      Znači sa svim stepenima stručnosti izuzev SSS2 koje se ne pominju! Ali ne moraju ni da nas pominju jer nama pripadaju zakonom zagarantovana prava ove zemlje a to je da smo izjednačeni sa 7.1! A što se tiče MSS koje nisu izjednačene sa 7.1 a on ih promoviše to je njegov problem! Šta će MSS u budućnosti biti to ne znamo (verovatno i njima će biti priznat 7.1 a možda 6.3) ali to nije priča za naš Blog i neka oni vide šta će sa sobom kao što nas se ne tiču ni osnovne akademske studije od 4. godine koje su u rangu 6/2. Ovde vodimo brigu o nama SSS2 koji smo u rangu 7.1 stepene stručnosti i našim kompetencijama! Mi ne možemo da vodimo ni brigu budućih SSS1 koje će se pojaviti i koje će biti 6/2 (ako iko upiše i ima interes da bude 6/2)to će oni morati da vide kako će!
      Mi jedino moramo da brigamo da naše kompentencije budu u rangu 7.1 u skladu sa zakonima i da nam ne daju kompetencije budućih SSS1 koje će biti 6/2 ili OAS4 koje su takođe 6/2.
      Ko razume shvatiće a kome nije jasno neka napusti ovaj Blog i tera po svom!

      Избриши
  12. Ako ministarstvo prosvete i dekani fakulteta toliko insistiraju da akademski budu za nauku (rad na nastavnickim radnim mestima), a da odatle eliminisu strukovne, s izgovorom da su strukovni za privredu, onda bi bilo posteno da akademskim uskrate pravo da rade u privredi, kao sto su strukovnim ogranicena prava da rade u prosveti... jer ako su akademski za nauku, logicno bi bilo da nisu za rad u privredi (elektranama, vodovodu, toplanama i ostalim JKP)... zar ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidi sinko mi SSS2 smo 7.1 i ne moze nam niko nista! Mogu da u buducnosti da degradiraju strukovne ali nas nece moci! OAS od 4. godine su 6/2 stepen strucnosti i mi smo iznad njih! Dekani stite svoje pozicije i svoje studente (citaj izvore prihoda) i svoje guz...!
      SSS trpe na svim frontovima ne samo u prosveti! I u zdravstvu i licence za odgovorong projektanta i svuda nas izostavljaju kao da ne postojimo!
      Ne treba se puno nervirati nego moramo se samoorganizovati i tuziti NN lica za zlocinacko udruzivanje protiv SSS2. A ko su ta lica dokazacemo u sudskom postupku!
      U ovakvoj drzavi gde ne znamo ni granice svoje zemlje, ne mozemo ocekivati da ista bude normalno! Kome su SSS2 uopsate i biti!?
      ALI MORAMO RADITI NA TOME DA MI PRVI NE DOZOVOLIMO MLADOJ DECI DA UPISE STRUKOVNE STUDIJE JER PO NOVOM ZAKONU NE PISE IM SE DOBRO I STRUKOVNE CE DO KRAJA SVRSTATI KAO ZANAT A NE AKADEMSKE GRADJANE! STO SE NAS TICE MALO SU SE PREPRACUNALI JER IMA NAS PREKO 10,000 I PRIZNAT NAM JE 7.1 STEPEN STRUCNOSTI I NECE MOCI NIKAKVIM NOVOKOMPONOVANIM KOMPETENCIJAMA DA NAS SROZAJU ISPO 7.1! POKUSACE SIGURNO DA NAS DEGRADIRAJU ALI NALATELI SU NA TVRD ORAH! ALI IMAMO MORALNU OBAVEZA DA DECI KOJA ZELE DA STUDIRAJU NE DOZVOLIMO DA IKADA UPISU STRUKOVNE STUDIJE DA NE BACAJU PARE I NE NADAJU SE U BUDUCNOSTI NICEMU SA STRUKOVNIM STUDIJAMA U SRBIJI!

      Избриши