понедељак, 27. август 2018.

NACRT ZAKONA O IZMЕNAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI



http://www.mgsi.gov.rs/lat/dokumenti/nacrt-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-planiranju-i-izgradnji

„Одговорни планер може бити лице са стеченим високим образовањем на нивоу еквивалентном академским студијама односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ, најмање пет година одговарајућег стручног искуства на изради докумената просторног планирања, одговарајућом лиценцом у складу са овим законом и које је уписано у Регистар инжењера .“

80 коментара:

  1. O tome sam pisao pre dve tri godine. Tako je svuda u svetu i okruzenju. Za odgovornog projektanta bilo koje struke potrebno je minimum 300 bodova i kraj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za odgvornog projektanta dovoljno je 7.1 stepen strucnosti i kRAJ!
      (Riki Martine brate shvati me ....)

      Избриши
  2. Veoma perfidno je izbegnuto pominjanje nivoa ili stepena visokog obrazovanja. Za inzenjere je sve ovim predlogom jasno - nazad u klupe i upisujte master. Jbg.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман27. август 2018. 16:15 i za Riki Martina, ti upisi MSS i radi 5 godina sa MSS pa polazi za licencu i tu je vec 2025 godina!
      A mi cemo sa SSS2 koji smo stekli 7.1 stepen strucnosti i imamo 5 godina iskustva sa 7.1 stepenom strucnosti vec do kraja ove godine participirati za licencu za odgovornog projektanta!
      `Ajd` zdravo!

      Избриши
  3. Nije izbegnuto pominjanje nivo studija. Piše na nivou koji je ekvivalentan određenim studijama. Znači ako je nivo sss ekvivalentan II stepenu VO onda i nama pripada pravo da konkurišemo za ovu licencu. A da li će inženjerska komora to ispoštovati?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi smo ekvivalent 7.1 stepena stucnosti i ne moze nama da se trazi vise od 7.1 da imamo da bi dobili licence!
      To je Nacrt predloga zakona i menjacemo ga!
      Obim je najmanje 7.1 stepen strucnosti! Ne mogu nama da dizu lestvicu ni Komora ni ministarstvo! Imamo 7.1 stepen strucnosti i mozemo biti bolji od onih sto su koridor 10 projektovali 12 puta i rusi se!
      Uslov je ekivalent 7.1 stepena strucnosti (a to su bile osnovne studije do 2005, MAS i SSS od 2005 i od 2017 MSS). Pa ovo bi najgluplji inzenjer vec do sada shvatio!?

      Избриши
  4. Mislio sam na prvi i drugi nivo visokog obrazovanja, a ovo OBIMA OD NAJMANJE 300 BODOVA nam je zaprzilo corbu i po meni je to sada jasno kao dan.

    ОдговориИзбриши
  5. Pa kako su stari (pre2005) dipl. "НА НИВОУ ЕКВИВАЛЕНТНОМ АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА ОДНОСНО СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА ОБИМА ОД НАЈМАЊЕ 300 ЕСПБ" tj 7.1 NOKS nivo , onda smo to mi SSS2.

    http://noks.mpn.gov.rs/sr_lat/uporedna-tabela-nivoa-kvalifikacija-i-vrsta-obrazovanja/

    isu kuícu delimo : ))

    ОдговориИзбриши
  6. Ministarstvo zdravlja TREBA ZAPALITI.

    ОдговориИзбриши
  7. I sta sad? Hoce li neko od ucesnika bloga da se obrati nekoj instituciji kako bi dilema oko strukovnih specijalista i projektantske licence bila resena

    ОдговориИзбриши
  8. У члану 128. став 1. мења се и гласи:
    „Одговорни пројектант може бити лице са стеченим високим образовањем одговарајуће струке на нивоу еквивалентном академским студијама односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ, најмање три године одговарајућег стручног искуства на изради техничке документације, одговарајућом лиценцом у складу са овим законом и које је уписано у Регистар инжењера.“

    morao sam opet da postavim ovo da ne bi bilo zabune da nije 5 godina nego 3 godina radnog iskustva kao i po starom zakonu. Ovo "Регистар инжењера" me buni... Zasto ne kazu licenciran ili ilaju u planu da ukinu male licence i ostave samo velike(licence za firme). Ako je tako onda ce nasa borba biti laksa kada zaobidjemo Inzenjersku komoru.

    ОдговориИзбриши
  9. Mozda sam dosadan ali da li samo meni smeta ponasanje visokih skola? Da li ucesnici ovog bloga smatraju da se skole ponasaju korektno prema nama starim specijalistima?

    ОдговориИзбриши
  10. Visoka poslovna skola je postala akademija strukovnih studija, a negde sam procitao da ta sudbina ceka i druge skole, da li citaoci ovog bloga znaju nesto vise o tome?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. http://www.politika.rs/scc/clanak/409820/Akademije-su-korak-ka-reformi-visokog-skolstva

      Избриши
  11. Postovani, da li cekati da se formira akademija strukovnih studija za vaspitace ili odmah upisati strukovni master? Sta bi promenila akademija?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pitanje ti je nejasno? Verovatno ni ti ne znas sta hoces da pitas!
      Ako si zavrsio OSS onda upisi jos ove godine SSS da bi stekao 7.1 stepen strucnosti! Nema potrebe da upisujes MSS da studirtas 2 godine kada ces i sa SSS jos ove godine ako upises steci 7.1 stepen strucnosti! To ti je brze i jeftinije od MSS a imas isti stepen strucnosti! S tim sto sa SSS imas paletu vaspitackih zvanja (barem 10 - za likovno, muzicko, fizicko,...) a za MSS mozda 2 modula! Ne vidim razlog zasto da upisujes MSS ili da cekas akademiju?
      Ako si zavrsio SSS onda ti ne treba MSS jer vec imas 7.1 stepen strucnosti!
      PS
      Ali da si normalan verovatno ne bi ni pitao takve gluposti!

      Избриши
  12. Mislim da je uzaludna priča, o tome sam pisala u nekoliko navrata posle konsultacija nadležnima u inženjerskoj komori baš na ovom forumu, neće moći niko dobiti licencu odgovrnog Planera ili ti Projektanta ko nema 300 ECTS.

    ОдговориИзбриши
  13. Ne može Komora a ni Predkomora da izmislja rupu na saksiji!
    Ni stari diplomirani koji su 7/1 do 2005 nemaju nikakvih 3oo bodova pa imaju licencu! Tako i mi SSS do 2017 godine smo iyjednaceni sa 7/1 stepenom strucnosti i ne treba nam nikakvih 300 bodova! Reper je 7/1 stepen stručnosti a ne bodovi! Mi SSS smo 2. stepen visokog obrazovanja i tu je kraj price! Može biti reper 7/1 stepen stručnosti ili 2. stepen visokog obrazovanja! Ne mogu oni da nam odredjuju gde mi pripadamo! Mi pripadamo 7/1 stepenu stručnosti i pripadaju nam prava sa 7/1 stepenom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani pažljivo rasmislite a pre toga se dobro informišite kada želite da polemišete i nešto napišete, a opet sam o tome potsetiću pisala na ovom forumu.Zakonom o VO ranije zvanje diplomiranog inženjera je potpuno sa svim pravima izjednačena sa onima koji imaju zvanje mastera i to u Zakonu decidno piše, shodno tome oni povlače sva ostala prava pa i pravo na licence odgovornih Planera i Projektanata, da je tako uradjeno i sa našim zvanjem strukovnih specijalista odnosno da je u važeći Zakon o VO ušla formulacija da se naše zvanje u potpunosti po pravima izjednačava sa zvanjem strukovnih mastera i mi bi smo imali ista prava, pošto Nažalost za tako nešto nismo uspeli da se izborimo Nećemo moći da apliciramo za licence odgovornih Projektanata i Planera, svidelo se to meni ili Vama svejedno.Ako pažljivije pogledate njihovu formulaciju u predlogu, zašto u opšte unose broj ECTS bodova!?Mogli su da napišu svi oni koji imaju VII-1 po starom ili II stepen po važećem Zakonu o VO i sve rešeno, ali nisu to želeli i oni jako dobro znaju šta rade.

      Избриши
  14. Voleo bih da si kolega nekih mojih neprijstelja a ne nas kolega!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani, Molim Vas, nemojte davati lične kvalifikacije i vređati, hajde da iznosimo samo argumente i polemišemo na obejktivan i pravi način o ovoj temi, to nije nikom u interesu.

      Избриши
    2. Vidu to nije uvreda. Ti vredjas nas intelekt! Hoces da nas ubedis da mi sa 7.1 stepenom strucnosti ne mozemo biti odgovorni projektanti. Nama sa SSS pripadaju sva zakonska prava sa 7.1 stepenom strucnosti. Mogu nas i i izostaviti iz teksta u nekom dokumentu ali nam ne mogu usmratiti prava koja nam pripadaju. Pa na ulici pise npr. zabranjeno sestati po travnjaku za ljude sne pise npr. zabranjeno ubiti coveka ns travnjaku. Pa to se podrazumeva a ne pise!

      Избриши
    3. U ovoj državi može sve danas si 7.1 stepen stručnosti a sutra si 6.2. Danas si kvalifikovan a sutra nisi. A mogu i da te ne prepoznaju 13 godina kao minitarstvo zdravlja nas. U ovoj državi sve može jel su ključni ljudi :keramičar, vozač, moler, trbušna plesačica i ostala klientela. Na diplomi može da postoji pečat a i nemora. Možeš da imaš doktorat i ne moraš. Možeš da zgaziš devojku i da ona odgovara. Ovo je država od danas do sutra ujutru, pa šta ti Bog da.

      Избриши
    4. E zato borim 10 godina za Vas. Ne razumem koleginice i kolege! Vi u zdravstvu ste čudo! NE štarjkujete ne angažujete se! Kažu da Vas nema i vi mislite da vas stvarno nema! I čekate da Vam posle 10 godina odrede tobože neke kompetencije! Kompetencije Vam mogu biti samo u okviru 7.1 stepena stručnosti jer po zakonu smo 7.1 stepen stručnosti! Evo primer u zdravstvu: završila si specijalističke studije na sanitarnom smeru na medicinskom fakultetu u BG ili Nišu ili na visokoj školi, državnoj ili privatnoj. (NIJE NI BITNO). i gledaj sada čuda! Predaješ u medicinskoj školi neki stručni predmet i imaš koeficijent 17,32 (7.1) ili radiš kao sanitarni inspektor u Ministarstvu zdravlja kao savetnik sa 7.1 stepenom stručnosti ali odeš u zdravstvenu ustanovu npr. Gradski zavod ili IZJZ Srbije BATUT ili neki Zavod za javno zdravlje i onda te ne prepoznaju i nemaš nikakav koeficijent! Ali kada si dekanu Bumbašireviću koji je bio i rektor BU plaćao školarinu na fakultetu na specijalističkim strukovnim studijama i kada si mu kupovao udžbenike i kada su dobijali pare iz Budžeta RS i kada su imali pun fond časova onda su Te prepoznali! Ali kada si otišla na Kliniku ili Zavod ili Institut da radiš onda te ne prepoznaje i ne daje ti nikakav koeficijent jer ta dipolma za njih ne postoji! E zato ko je mlad neka ide dalje a ako imate petlju izadjite i na ulicu i hajde da sastavimo tužbu za zločinačko udruživanje protiv SSS i urušavanje ustavnog poredka zemlje kao i uništavanje naših (vaših) života! Zar ne možemo da živimo i radimo kao i svi drugi sa validim diplomama nego moramo da dokazujemo da smo vidljivi! Ja lično nemem tih problema naš organ je prepoznao struku i stepen stručnosti i ja imam 7.1 već 10 godina!
      Slično kao KMSZTS tako se ponaša i Komora inženjera i tehnišara Srbije! Mi smo 7.1 stepen stručnosti i ne mogu nam ukinuti naša stečena prava! Po zakonu smo 7.1 stepen stručnosti kao i stari diplomirani, kao sadašnji MAS kao i budući MSS! Kome nije jasno neka čita zakon!

      Избриши
    5. ZAKON
      O VISOKOM OBRAZOVANJU
      ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008,
      44/2010 i 93/2012)



      Stručni, akademski i naučni nazivi
      Član 95

      Lice koje završi diplomske akademske studije stiče akademski naziv master sa
      naznakom zvanja drugog stepena diplomskih akademskih studija iz odgovarajuće
      oblasti.

      Usklađivanje stečenih akademskih, stručnih, odnosno naučnih naziva
      Član 127*
      - osnovnih studija na fakultetu, u trajanju od četiri do šest godina, izjednačen je sa
      akademskim nazivom iz člana 95. stav 6. ovog zakona;
      ----------------------------------------------------------------------------------------------------
      ZAKON
      O VISOKOM OBRAZOVANJU
      ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 i 27/2018 - dr. zakon)

      Stečeni stručni, akademski, odnosno naučni nazivi
      Član 149.
      Stručni, akademski, odnosno naučni naziv koji je stečen prema propisima koji
      su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju („Službeni glasnik
      RS”, br. 76/05, 100/07 – autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14,
      45/15 – autentično tumačenje, 68/15 i 87/16), u pogledu prava koja iz njega
      proizlaze, izjednačen je sa odgovarajućim nazivom u skladu sa članom 127. tog
      zakona.
      ---------------------------------------------------------------------------------------------------
      ZAKON
      O NACIONALNOM OKVIRU KVALIFIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE
      ("Sl. glasnik RS", br. 27/2018)

      Ekvivalentnost postojećih kvalifikacija

      Član 49

      (4) specijalističkih strukovnih studija drugog stepena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15, 87/16 i 88/17 - dr. zakon), ekvivalentan je nivou 7.1 NOKS-a,

      (5) osnovnih studija na fakultetu u trajanju od četiri do šest godina, koji je do stupanja na snagu ovog zakona u pogledu prava koja iz njega proizlaze bio izjednačen sa akademskim nazivom master, odnosno diplomirani master, ekvivalentan je nivou 7.1 NOKS-a;

      Избриши
    6. Izvolite Poštovani Kolega, pošto Vama očigledno nije jasno čitajte Zakone, pažljivo pročitajte deo ''U POGLEDU PRAVA KOJA IZ NJEGA PROIZILAZE IZJEDNAČEN''...

      Избриши
    7. Grešite kolega, poenta je u "ekvivalentan je nivou 7.1 NOKS-a" !!!
      Znači i "specijalističke strukovne studije drugog stepena" i "osnovne studije na fakultetu u trajanju od četiri do šest godina (bile izjednačene sa master-om)" su ekvivalentane nivou 7.1 NOKS-a;

      Избриши
    8. Poštovani Kolega Pero, za vašu informaciju u pravnoj terminologiji ekvivalentan ne znači ništa i zato se ne koristi (osim kada hoćete da nešto loše uradite, što je Zakono-predlagač i ovom slučaju uradio, iz tih razloga i taj isti predlagač sada traži 300 ESPB) po srpskom vokabularu ekvivalentan je jednako vredan a u latinskom: koji ima isto značenje, ali u pravnoj terminologiji se zato se i decidno kaže izjednačen po pravima, pa zašto taj isti predlagač u našem slučaju nije upotrebio istu definiciju!???

      Избриши
    9. Poštovani kolega ja ne znam da li si lud ili glup.
      Napisao sam ti da je nama 30 u firimi priznate SSS kao 7.1 stepen stručnosti već 10 godina.
      Stvarno ne znam šta hoćeš? Ja hoću da i vama svima priznaju i da uživate prava kao i svi mi sa 7.1 stepenom stručnosti!
      I zakon o NOKUSu je rekao svoje da smo 7.1. I stoga možete da imate kompetencije u okviru 7.1 stepena stručnosti bilo da radite u zdravstvu ili ste inženjer koji treba da dobije licencu!
      A o pravima mi ne morate ništa pričati jer radim 25 godina kao inspektor i napisao sam hiljade i hiljde rešenja, zapisnika, prekršajnih prijava, predloga za privredni prestup pa čak i za krivičnu prijavu!
      Pokušavam da vam pomogne sve ove godine ali vidim da ti i Riki Martin ne možete ni sebi da pomognete!

      Избриши
    10. Svakako Poštovani Kolega inspektore, ja ne sumnjam u Vaše najbolje namere i želje svima nama da ostvarimo svoja prava kao i Vi, Molim Vas da i Vi nesumnjate u moje, ako se neslažete sa mojim mišljenjem nije u redu da me nazivate nekakvim imenima, ja sam samo želela kao i u ranijim komentarima da ukažem da Zahtevima i borba za ostvarivanje naših prava mora poći od činjenica, da sagledamo istinu i suočimo se sa njom, a naše stavove na pravi načim argumentujemo.

      Избриши
    11. Da -''jagnjeća brigada''! Pa šta imaš protiv? Mada kombinujemo i ''plodove tora'' tzv. ''ragnje''!
      Ali šalu na stranu! Činjenica je da već 1o godina se borim za struku i činjenica je da nam nije ALTARIRA bilo bi stanje još gore!
      Žao mi je što ne postoji gotovo niko ko može (osim Altaira) u celini celosti (što kaže Žika Obretković) da sagleda celokupnu situaciju! Ja sam se izborio za dosta stvari na mnogim poljima ali nemam podršku od kolega ali ni od visokoškolskih ustanova! Sve je URADI SAM!
      Kada Vam pišem osećam se kao da sam Kristifor Kolumbo i treba da vam dokažem da je Zemlja okrugla!
      1) borim se da arhaičan Pravilnik o vrsti stručne spreme u srednjim stručnim školama stavi van snage i donese novi gde će se uvrsititi svi SSS koji mogu da predaju kao predmetni nastavnici u svojoj branši (medicini, tehnici, ...). Rade nezonite stvari i često menjaju po 20% Pravilnika jer ako promene više od 30% moraju doneti novi Pravilnik i tako zaobilaze i nas u pravilniku i Zakon! Sve stručne asocijacije ne reaguju a naravno ni Visokoškolske ustanove a ni vi kao pojedinci! Većina Vas ni ne razume problem uključujući i vas 80% u Udruženju ili na Blogu!
      2) Borim se da možete da budete inspektori sa SSS i komunalni i ekološi i prosvetni i ...
      3) borim se da možete da budete i pukovnici u policiji.
      4) borim se da možete da budete direktori u javnim preduzećima.
      5) izborio sam se da možemo da budemo viši i samostalni savetnici u organima uprave još davno!
      6) borim se da možete da imate licencu odgovornog projektanta kao i svi inženjeri sa 7.1
      7) borim se da vam uvaže prava iz radnog odnosa i sva prava sa 7.1 stepenom stručnosti i borim se da vam ne smisle nove kompetencije za SSS koje nisu primerene 7.1 stepenu stručnosti!
      Ne mogu da se setim svega za čega se borim na 10 frontova istovremeno ali nije ni bitno, bitno je što niko od vas nema harizmu, nema ideju, ni petlju da izadje na crtu i da dokaže svoja prava!
      Čak niko ni ne čita ovaj Blog i naša zapažanja i zaključke od pre 4-5 godina gde smo definisali naše starateške pravce delovanja i šta je šta! Nego se odjednom pojavite kao ''padobranci'' sa nekim pitanjima i podpitanjima koja vređaju zdrav razum i koja i Altairov trud da nas sve ovde objedini baca u vodu! Zašto moram svakom od vas koji se probudi iz sna da crtam šta je šta? Uzmi čitaj Blog unazad nekoliko godina i rezonuj malo sam i nešto zaključi!
      I još da se ne ljtim?

      Избриши
    12. Poštovani kolega, hvala Vam za sve što ste do sada postigli i što se i dalje borite, ali ljudi ovde postavljaju ono što im poslodavci govore. I ne samo poslodavci. Da znate samo kakve nakaradne odgovore dobijam iz Ministarstva, ne biste verovali. Ni od pravosuđa nikakve vajde.

      Избриши
    13. Поштована-и, верујем Вам све јер сам и ја савременик овог доба и добијао сам идиотске одговоре од многих институција! Толико незнања и неразумевања у задњих 10-година што сам видео али и доживео је поражавајуће. Зато се консолидијте и наставите тамо где смо ми започели! Имате добру полазну основу, исчитајте Блог, видите где сте у тој причи и удрите из све снаге. За оне који неће да се боре а малади су нека иду што даље одавде! А за оне који ово не разумеју или тумаче само на њима разуман начин нека се повуку и мишију рупу али нека се ни овде не појављују више да нам паметују!
      МОЛИМ ВАС БУДИТЕ ОПРЕЗНИ ЈЕР ФОРМИРАЊЕМ ОВЕ КОМСИЈЕ ЗА КОМПЕТЕНЦИЈЕ ПОКУШАЋЕ ДА НАС УНИЗЕ И ДА НАМ ПОСЛЕ 10-15 ГОДИНА ДОДЕЛЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ 6 СТЕПЕНА ИЛИ ОДОКАТИВНОМ МЕТОДОМ КАКО СУ ОНИ ЗАМИСЛИЛИ ИЛИ ИМ ЈЕ НЕКО РЕКАО! КАКО СТРУКОВНА УДРУЖЕЊА СПАВАЈУ А И ВИСОКОШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ МОРАМО СЕ САМООРГАНИЗОВАТИ И ЗАШТИТИ НАШЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ!
      НАМА ПРИПАДАЈУ САМО КОМЕТЕНЦИЈЕ 7.1 СТЕПЕНЕ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ (НИ МАЊЕ НИ ВИШЕ) И ТО У СВИМ СФЕРАМА: И У ЗДРАВСТВУ, И У ПРОСЕВТИ, И У УПРАВИ, У ГРАЂЕВИНАРСТВИ, МАШИНСТВУ, ДРУШТВЕНО-ХУМАНИСТИЧКИМ НАУКАМА, ПРИРОДНИМ (БИОЛОГИЈИ, ЕКОЛОГИЈИ,...). СВУДА!
      СВУДА НАМ ПРИПАДАЈУ КОМПЕТЕНЦИЈЕ 7.1 СТЕПЕНА СТРУЧНОСТИ ПА И ЗА ЛИЦЕНЦУ ЗА ОДГОВОРНОГ ПРОЈЕКТАНТА! САДА ЋЕ ПОКУШАТИ ЛЕКАРИ ДА НАМ ДОКАЖУ ДА НИСМО 7.1 У МЕДИЦИНИ (МАДА МЕДИЦИНА НИЈЕ САМО ЛЕЧЕЊЕ) КАО И У ИНЖЕЊЕРСКОЈ КОМОРИ ДА ДА МОЖЕМО ДА НАПРЕДУЈЕМО ДОКЛЕ НАМ ОНИ КАЖУ!
      НЕ ЗАКОН О НОКСУ ЈЕ РЕКАО ДА СМО 7.1 СТЕПЕН СТРУЧНОСТИ И САМО У ОКВИРУ ТОГА НАМ ПРИПАДЈУ И КОМПЕТЕНЦИЈЕ!
      СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА У ПАМЕТ СЕ КОЛЕГЕ ССС!

      Избриши
    14. Hvala za savete. Ja se borim punom parom i to preko suda. Na diplomi mi piše II stepen i to sa pečatom Ministarstva i nemam nameru da odustanem od borbe. Jedino što ne znam koliko se može verovati našem sudstvu.

      Избриши
  15. Postovane kolege
    pogledajte predlog Zakona o planiranu i izgradnji-ludilo nema can ni 240 boda ako nas ne izjednace sa strukovnim masterom propali smo, tretira se samo 300 boda i 180 boda ludilo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi smo izjednaceni sa 7.1 stepenom stručnosi i nema potrebe da nas izjednačuju sa bilo čime više! Za odgovornog projektanta treba ekvivalent 7.1 stepena stručnosti a to smo pored starih dilomiranihi i sadašnjih MAS i budućih MSS (2025, kada završe, odrade 5 godina u struci i odobre im licencu) naravno i mi sa SSS drugogo stepena! Nismo propali, samo oni u Komori neće da tumače zakon na isparvan način!
      Ako prosvetni inspektor može biti lice koje ima SSS a u zakonu o prosvetonj inspekciji nismo navedeni jedino mi od svih drugih lica sa 2. stepenom visokog obrazovanja onda mozemo biti i odgovorni projektani i mi kao i sva druga lica sa 2. stepenom visokog obrazovanja!
      2. stepen visokog obrazovanja je reper i ne mogu nam tražiti ništa više od 2. stepena visokog obrazovanja a to imamo!
      To što nas nisu stavili u taj zakon ne znači da nam ne pripadaju prava koja smo stekli a stekli smo 2. stepen visokog obrazovanja koji je u rangu 7.1 kao što i sam Zakon o NOKU kaže!

      Избриши
  16. Postovani
    mislim da je sudstvo OK sve ovo nam rade ministarstva i inzenjerska komora gde su ljudi sa 240 boda i koji su ostvarili svoja prava jer im je priznat master za nas ih nije briga i za nasa prava Sta cemo raditi mi kad nas nema nigde treba da nam priznaju prava mastera i da nam podele licence odgovornog projektanta i ostalo sto nas sleduje

    ОдговориИзбриши
  17. NAMA JE PRIZNAT 7.1 STEPEN STRUCNOSTI A TO JE JACE OD STRUKOVNOG MASTERA KOJI NE ZNAMO GDE CE BITI SVRSTAN PO NOKSU.

    ОдговориИзбриши
  18. Ovaj predlog zakona o planiranju i izgradnji koji je u proceduri nam ide na ruku i dobro bi bilo da bude usvojen

    ОдговориИзбриши
  19. Usvojen je zakon o planiranju i izgradnji tako da su se sada stvorili uslovi da se upita ministarstvo gradjevinarstva da li stari sss mogu da apliciraju za projektantsku licencu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gde je objavljen taj zakon vec pises 3. dana o tome a nema ga ni u Propisima, Paragrafu a ni na sajutu Skupstine Srbije. Napisi nam gde si procitao da i mi prositamo i da se radujemo zajedno!

      Избриши
  20. Zakoni u proceduri - Narodna skupstina \ u proceduru usao 09.10.2018.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa znam i ja da je u proceduri.
      A kakav ce i kada izaci iz Skupstine ko zna?
      Zato moramo otici u Sastanak u ministarstvo i uraditi nesto po tom pitanju!
      Ali kada ministsrtvo prosvete donese Zakon o prosvetnoj inspekciji i Zakon o osnovama sisitema obrazovanja i vaspitanja bez SSS cemu onda da se nadamo? Kao neko ce nas drugi uvristiti a Ministsrstvo prosvete koje je donelo Zakon o NOKSU i Zakon o visokom opbrazovanju u nekim narednim zakonima nas ne uvrstava nigde?
      Toliki je aposurd u Zakonu o sistemu obrazovanja i vaspitanja da su sve stručne spreme nabrojane da mogu da budu nastavnici (u čl. 140 i 141) osim SSS2 i osnoven škole! Svi mogu sem čak i srednja škola i VKV i viša škola i osnovne studije 1. stepena i master i stari diplomirani! Samo su nas i SSS2 i osnovnu školu nisu nabrojali?
      Pa jel smo mi baš u tom rangu?
      Mislim da neko urušava pravni poredak zemlje i da ne mari za to?
      Zato deco ne upisujte strukovne studije i bežite iz ove zemlje što dalje!
      Zar 10,000 ljudi u Srbiji mora da dokazuje da postoji i imaju neka prava, pa makar da su rekli: lica sa završenom srednjom školom i specijalističkim strukovnim studijama 2. stepena? Pa makara da smo u rangu srednje škole ili mastora? Ali nas nema u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja? Mi smo vazduh! Nas nema ni u Zakonu o prosvetnij inspekciji! Nas preskaču u Zakonu o planiranju i izgradnji. Pa nekad su u tehničari imali pravo da projektuju prizemnu kuću a nas nema nigde! Ne možemo ni udžericu da isprojektujemo!
      Ovi mučenici na medicinskom fakultetu u Beogradu i Nišu završili su SSS koje su trajale 2 godine + par meseci transfer program a njih nema ni u Katalogu zanimanja!
      Daj bre jel ima neko normalan u Srbiji da nešto uradi (izuzev premijerke)?
      Pa zar nije poražavajuće da idemo stalno na razgovore i da im šaljemo dopise a oni da se oglašavaju da nisu nadležni nizašta! Samo su nadležni da primaju platu iz Bužeta idu na Simpozijume i Kongrese i pričaju gluposti i naravno ne mešaju u se u svoj posao.
      Ali sve dok nema sankcija za one koji prelažu i donose zakone oni će donositi skrnave i neustavne zakone!
      Može svaka budala da napiše zakon i da ga potpiše i tako je to Srbiji već dugo, dugo! I naravno sve što se uradi po tom skrnavnom zakonu je zakonito sve dok im ne obori Zako USS ili Strazbur i onda plaća država penale strankama da nadoknadi štetu! Ali te budale (u Skupštini) koje su donele zakon ne mare puno jer njih niko ne proziva i ne fali im dlaka sa glave!

      Избриши
    2. Riki Martine brate shvati me ...
      Pricas kako je usvoje zakon pa onda kako je u proceduri i kako će jednog dana možda baš isti takav bez amandmana biti suvojen!
      Strašno!
      Stvarno bih voleo da ste kolege nekih mojih neprijatelja ...

      Избриши
  21. Zakon je usvojen i prosao je sve procedure a dao sam adresu gde moze da se nadje i procita. Mogao sam da i da stavim adresu Ministarstva gradjevine.

    ОдговориИзбриши
  22. Riki na sajtu Skupstine u predlozima zakona su predlozi bez usvojenih amandmana! Kada prodje Skupstinsku raspravu onda je tekst zakona sasvim drugaciji! Naravno ti ne znas to! Zakona nema u Sluzbenom listu ni u elektronskoj formi. Znaci da nije usvojen. Ne znas sta pricas!
    Stvarno nemam vise snage da citam i ispravljam budalastine!
    Zelim vam svima da upiste OAS4 i da steknete 6/2 ili MSS i da steknete jos jednom 7.1 i da ne budete vise moje kolege!

    ОдговориИзбриши
  23. Zakon je usvojen i prosao je sve procedure a dao sam adresu gde moze da se nadje i procita. Mogao sam da i da stavim adresu Ministarstva gradjevine.

    ОдговориИзбриши
  24. OVO JE BIO PREDLOG ZAKONA:
    Član 17.: U članu 37. stav 1. menja se i glasi: „Odgovorni planer može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem na nivou ekvivalentnom akademskim studijama odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB, najmanje pet godina odgovarajućeg stručnog iskustva na izradi dokumenata prostornog planiranja, odgovarajućom licencom u skladu sa ovim zakonom i koje je upisano u registar licenciranih inženjera i planera.” Posle stava 2. dodaje se stav 3, koji glasi: „Odgovorni planer daje izjavu da je planski dokument usklađen sa ovim zakonom i propisima donetim na osnovu ovog zakona.”.

    Član 17. U članu 38. stav 1. menja se i glasi: „Odgovorni urbanista može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem odgovarajuće struke, na nivou ekvivalentnom akademskim studijama odnosno strukovnim studijama obima od najmanje 300 ESPB, najmanje pet godina odgovarajućeg stručnog iskustva na izradi dokumenata urbanističkog planiranja, odgovarajućom licencom u skladu sa ovim zakonom i koje je upisano u registar licenciranih inženjera i planera.”
    Videcemo sta ce biti usvojeno?
    Ako je tako nije ruzicasto jer ni tvoja visoka gradjevniska ili tehnička škola neće da kažu da su SSS2 izjednačene sa 300 bodova. Pogotovo nije ružičasto jer ti treba 5 godina iskustva sa tim stepenom stručnosti a to je ko zna kada, sredinom ovog veka! Mi moramo da idemo na kartu da smo ekvivalent onda akademskih studija jer smo po zakonu izjednačeni sa 7.1 starog zakona i to je to! Imamo jedino tako prolaz!
    PS
    Nadam se da predsednica društva prati problematiku i šta ovde pišemo jer treba negde da nas zvanično predstavlja i potrebo joj je dosta znanja i iskustva. Molio bih predesdnicu da aktivnosti društva objavljuje na ovom Blogu makar uopšteno kako bi svi mogli da guramo u istom pravcu i da znamo dokle je stala sa aktivnostima. Ona ovde vidi šta mi radimo (ili ne radimo) pa bi voleli i mi da vidimo šta ona radi ili ne radi. Predhodnik Mita je bio transparentniji i videli smo šta rad i kritikovali smo ga što 90% pogrešno radi ali je radio nešto. On se čovek povukao upisao 4 govinu OAS stekao 6/2 i nije više mnogo zainteresovan za ovu priču i to je pošteno s njegove strane. Verovatno je upisao i MAS i želim mu sreću u daljem radu. Ali ima nas što radimo sa SSS2 po 10 godina u 7.1 stepenu stručnosti i nećemo dati dati da nas unize i daju nam kompentencije novih SSS1 koje će biti 6/2. Starim diplomiranim su dali kompetencije 7.1 stepen stručnosti a ne kompetencije novih diplomiranih koje su 6/2 po NOKSU.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ^Upravo to, na previše mesta smo ograničeni brojem bodova pa nam sam stepen stručne spreme ne znači puno. Stari diplomirani su doslovno izjednačeni sa MAS, bez obzira što su i te studije bile mahom četvorogodišnje, pa se vode kao da imaju 300 bodova.

      Ja, nažalost, ipak sumnjam da će se nešto po ovom pitanju promeniti. Tako je uvršćeno u sve zakone, počev od NOKS-a. Lično se pre nadam nekoj jednostavnoj zameni za MSS diplome, ali o tome će moći da se priča tek od sledeće godine kada te studije i počnu.

      Što se predsednice tiče, čini mi se da nju zanima samo njen problem iz zdravstva, a to je neka skroz drugačija problematika.

      Избриши
    2. 1) TXC predsednica je vaspitac!
      2) Znaci nam dosta sto smo izjednaceni sa 7.1 tako da ne moramo da se izjednacujemo sa bodovima mi smo u rangu starih dipomiranih do 2005 i ne tice nas se MSS.
      3) TXC kao sto znas (a mozda i ne mozes da ukapiras) SSS2 bilo je do 50-ak a MSS smerova je 10-ak. Znači 50 u 10 neide valjda si inženjer? U medicini ima 12 SSS smerova najmanje a MSS bce 2-3, u prosveti ima 12-ak SSS2 smerova takodje a MSS ima 2-3, itd. To znaci da ne može jednostavno da se zamene diplome za MSS. Sa MSS diplomom nemaš rang 7.1 stepena stručnosti, dobijaš samo 300 bodova. Naš rang 7.1 stepena stručnosti je jače od 300 MSS bodova za koje ne znamo koji će stepen stručnosti biti u budućnosti i s čime će ih jednog dana izjednačiti (možda budu 6/3 ili 6/4 ili 6/5).
      4) Umesto da naši SSS2 dobiju licence ODGOVORNIH (jer imaju 7.1 i potrebno radno iskustvo) a ne da navijaš da upisuju MSS pa da jednog dana možda dobiju posao sa MSS i posle 5 godina (ako budu toliko radili) rada u struci dobiju licence ODGOVORNIH a cirka to bi bile sredniom ovog veka. Od gotovog praviš veresiju!

      Избриши
    3. Mi jesmo isti stepen kao i stari diplomirani, ali nismo u istom položaju jer je njima diploma izjednačena sa MAS i samim tim imaju 300 bodova. Mi, s druge strane, imamo 240 i po zakonima ne možemo da budemo ni odgovrni, ni profesori, ni mnogo šta još što ostali iz 7.1 stepena (ukjlučujući i MSS) mogu. Da nam poklone 60 bodova neće sigurno, pogotovo što postoje ,,nove" studije koje imaju isti broj bodova i zovu se isto kao i naše.

      MSS još nije ni počeo, neke škole ga nude, ali realno tek počinje od sledeće godine. Koliko će smerova biti, ostaje da se vidi, veliki broj njih je i onako samo različit u imenu. Ako mi neka škola omogući od sledeće godine zamenu ili izjednačavanje diplome, kao što je većina škola omogućila onima koji su završili dvogodišnje više da zamene diplomu za osnovne strukovne za 15-16000 dinara, sigurno neću odbiti. To da li ću biti inženjer informatike ili inženjer elektronike, elektrotehnike, poslovni informatičar ili koji god već informatičar mi u krajnjem slučaju ne znači ništa.

      I ne navijam ja za MSS, ne bacaju mi se pare bez razloga, ali mi se i ne gubi nešto vreme. Poprilično sam siguran da od toga što smo tražili nema ništa, što se jako dobro vidi i u usvojenim i u predloženim zakonima. Počev upravo od NOKS-a i Zakona o visokom obrazovanju. Samostalno ne možemo ništa, a ni udruženja se nisu nešto proslavila.

      Избриши
    4. TXC informaticaru-elktronicaru, ne može 50 SSS2 smerova da se sažme u 10 MSS! Toliko valjda razumeš!
      Vidi kada nam je teško tebe (koji si tobože baš kolega) da ubedimo da sa 7.1 stepenom stručnosti uživamo sva prava koja nam proizilaze iz nivo 7.1 stručnosti, šta misliš kako druge da ubedimo ko smo i šta smo!?
      A niko nije terao lica koja imaju višu školu da ''izjednačavaju'' diplomu sa OSS jer zakon je izjednačio višu skolu i bečelora! Ali škole su to videle kao dobru zaradu jer nisu dozvoljavale upis na SSS bez ''izjednačavanja''! Ljudima je trebala diploma SSS zbog posla i morali su da idu linijom manjeg otpora! Da su čekali odluku USS ili Strazbura načekali bi se!
      Ne možemo ništa jer neko sistematski urušava državu i njen sistem ne dozvoljava da funkcioniše u punom kapacitetu! Državu ne iteresuju gradjani i ona funkcioniše sama po sebi i za sebe!
      Pa zar da Bumbašireviću koji je bio dekan medicinskog fakulteta i rektor BU da objasnjavaš da na njegovom fakultetu postoje SSS studije koje traju 2 godine i na kojima predaju njegove kolege ili ministru zdravlja (svejdno dr Slavaica ili dr Zlatibor) da govorimo o tome! Ili Ministru prosvete da govorimo da su SSS 7.1 a oni su doneli zakon da smo 7.1 (možda su se šalili) a njegove kolege rade honorarno kao naši profesori kao i njegove kolege narodni poslanici!
      I ministri i poslanici predlože i donesu zakon npr. o sistemu obrazovanja i vaspitanja da nas nema? ALI NEMA kao ni u KATALOGU RADDNIH MESTA U ZDRAVSTVU!
      NEMA! NEMA NAS!
      Ali nabrojano je da se može biti i nastavnik i sa 1. stepnom v.o i sa višom školom i majstori pa čak i sa srednjom školom ali sa SSS2 ne može ništa!
      Kao da smo osnovna škola!?
      Daj bre da odemo u Parlament i Vladu i da ih pitamo da li su normalni? U čemu je razilika između ove Vlade i one Vlade pre 8 godina i one pre 4 godine? NIKAKVA!
      Kao da ih je jedan napravio!?

      Избриши
    5. Upravo to što si napisao, od države ne mogu da očekujem ništa. Pogotovo ako se uzme u obzir na koji pravac su se opredelili po pitanju strukovnih studija. Nemam nikakva poverenja ni u udruženja da mogu nešto da učine.

      Više su tek kasnije, zakonski, izjednačene sa osnovnim studijama, par godina je razlika bila dosta velika po pogledu mogućnosti za posao. Škole su od prvog dana omogućavale zamenu diplome. Neke su tražile par seminarskih radova, ali većini je bio dovoljan samo novac.

      Nastavnik ne možeš da budeš sa višom, niti sa prvim stepenom visokog obrazovanja. To izuzetno je kada nema nikog drugog i kada su u pitanju stari nastavnici koji su se zapošljavali dok je to bio dovoljan uslov. Frizerske i slične škole ne računam ovde.

      Koliko MSS smerova će biti, videćemo, a u ovoj državi odavno može sve da očekuješ, pa i da 50 SSS smerova sažmu u 10 MSS. I onako su master studije samo dalje usavršavanje u oblasti. Ni specijalističkih studija nema koliko ima osnovnih. Moguće da u nekim oblastima ne budu bile brzo, ali će u ekonomskim i inženjerskim biti od starta sigurno.

      Što se zdravsta tiče, njima je problem što ne postoji striktna potreba ni za višom medicinskom sestrom/tehničarem, a kamo li za specijalistima ili master... a to ima još manje šanse da se promeni.

      Избриши
    6. TXC
      koliko gluposti na jednom mestu!
      Nje izuzetno da da se moze biti nastavnik sa visom i osnovinm studijama 1. stepena i VKV i sa srednjom skolom, to moze i u BALETU i kod tesara i zavarivaca i svih majstora (3. i 5. stepena) i frizera i mnogim strucnim skolama rade lica sa tom spremom a ne sa 7.1!
      Jedino nas nema nigde ni IZUZETNO! Ne mozemo da radimo sa SSS2 kao nastavnici kao da imamo osnovnu skolu!
      OSNOVNE STUDIJE SU SAMO JEDNE i ne znas i cemu pises! A specijalistickih je bilo 50 a MSS ima 10-ak koje ne podrzavaju sve SSS. Ne moze SSS vaspitac za muzicko da ode na MSS za decu sa posebnim potrebama? Ne moze SSS radiolog ili terapeut da ode na MSS za medicinsku sestru. Ali ti nista ne razumes i molim Altaira da brise tvoje glupe konstatacije sa Bloga jer smo ovde isuvise ozbiljni da bi lupetali gluposti!
      Ko si ti da kazes da u Srbiji nema potrebe sa SSS mediciinaraima i masterom? Sta se ti razumes i u zdravstvo? Pa 10 godina unzad izlase SSS sa 6-7 visokih skola u 2 drzavna i 2-3 privatna falulteta SSS medicinari. To je sve drzava dozvolila i akreditovala sve studijske programe u skladu sa potrebama drustvene zajednice! A ti posle 10 godina kada ih je proizvedeno kazes da nema potrebe a ima ih 5000! Sve nam je jasno u kakvom si psihickom stanju kada takvo nesto mozes da saopstis! Zao mi te je onako ljudski, bolest ne bira ali ne mozemo dozvoliti da nam takvi kroje sudbinu! To sto su 5000 SSS medicinara kao ovce do je vec drugi problem ali ko ih voi u Komori i Savezima i Udruzenjima odlicni dobro je da im nisu i bolnicari sa 3. stepenom glavni tehnicari i sestre!

      Избриши
    7. Jeste, sad ćeš ti meni, koji evo 10 godina radi u školstvu, da objašnjavaš šta može, a šta ne može. I mani me više tesara, baletana i frizera.

      Osnovne studije nisu samo jedne, na većini škola ih ima po nekoliko. Vrlo često i po par iz sličnih oblasti.

      Što se medicinara tiče, otvorena su 100 smera, a da nigde u zakonima i pravilnicima nije postavljeno da su negde uslov. Postoji do negde potreba za višim medicinskim sestrama, odnosno sa osnovnim studijama, ali i ta mesta mogu da popune sestre sa srednjom školom uz dovoljno radnog staža. Tako da ne kažem ja, nego kaže zakon. A baš ćemo videti kako će se ponašati prema master sestrama/tehničarama ti isti koji donose zakone u zdravstvu, a koji su u stvari uglavnom doktori kojima na diplomi piše objedinjene master studije. Zato i specijalističke nikad nisu nigde ubacivali i priznavali jer ispada da doktor početnik bude istog stepena kao i sestra/tehničar.

      Избриши
    8. TXC nemoj vise pisati koješta.
      Altair molim te briši uvredljive komentare TXC.
      Osnovne studije su samo jedne za jedan profil i nema ih više i zato se zovu osnovne, posle osnovih možeš da upišeš SSS ili MSS.
      Šta imaš protiv srednjih škola gde se obrazuju umetnici (npr. baletani) iili srednjih stručnih škola gde se obrazuju majstori ili medicinskih gde se obrazuju frizeri!
      Sramota je što za 10 godina tvoga radi nisu uradio ništa za školstvo. Ja sam menjao Pravilnik u više navrata i uvrštavao SSS da budu predmetni nastavnici!
      Očegledno ne razumeš ništa o čemu pišemo! Problem je što SSS2 se ne pominju u zakonu tako da nstavnik po čl. 142 može biti i lice sa osnovnim studijama, višom školom, VKV i sa srednjom školom ali sa SSS2 se ne pominju kao da se radi o osnovnoj školi!
      Što se medicinara tiče kako sestre sa srednjom školom mogu da obavljaju poslove bečelor sestre (sa višom školom ili OSS studijama).
      Ti si neobavešten odavno postoji i diplomirana sestra i MAS sestra na akademskim studijama na medicinskom fakultetu u NS kao i dipl. fizioterapeuti i dr. ali iso se ponašeju već 10 godina unazad!
      A što se stepena - nivo stručne spreme tiče naravno da je 7.1 sve to (i lekar sa integrisanim studijama i SSS2 sesta i MAS sestra i mr pf. i dr stom.). Toliko si valjda pismen da vidiš u Zakonu o NOKUS sta sve spada u 7.1 stepen stručnosti! Ali svako radi posao iz svoje sfere, ne rade lekari njihove poslove niti oni rade lekarske poslove samo svi rade u istom 7.1 stepenu stručnosti!
      Molim TXC nemoj više da omalovažavaš SSS2!
      SVI SSS2 SU 7.1 BILO GDE DA RADE: U ZDRAVSTVU, U PROSVETI, U DRŽAVNOJ UPRAVI, U JAVNOM SEKTORU, U PRIVATNOM SEKTORU,...
      SVUDA SU SSS2 7.1 STEPEN STRUČNOSTI I MOGU SAMO DA IMAJU KOMPETENCIJE 7.1 STEPENA STRUČNOSTI!

      Избриши
    9. Stvarno ne znam u kom svetu ti živiš. Pričaš ovde gluposti i vičeš o pravima koja nemamo. Jeste da ne bi trebalo tako i da nije fer, ali, jbg, živimo u Srbiji i tako je.

      Da li postoji i jedno radno mesto gde postoji potreba (uslov za rad) za medicinskom sestrom/tehničarem sa specijalističkim ili master studijama bilo kog smera?

      I naravno da ne postoje samo jedne osnovne studije, možda u medicinskim školama, ali u ekonomskim i tehničkim školama ih ima puno. To što su mnogi videli način za zardu pa otvarali besmislene specijalističke smerove je priča za sebe i te koji su ih upisivali.

      SSS2 po zakonima i ne postoji. Postoje SSS od 2005. do 2017. koje su bile drugi stepen visokog obrazovanja i koje su, nakon toga, promenom zakona spuštene u prvi stepen. Nama su po zakonima morala da ostanu ista prava po kojima smo završili i zato se vodimo kao 7.1, a ne 6.2. Ali se zbog toga u zakonima i pominjemo samo u prelaznim odredbama jer u krajnjem slučaju, osim stepena, i nema nikakve razlike.

      Избриши
    10. Nama SSS2 nikakva prava nisu spuštena sa 7.1 na 6/2, samo se pojavile nove SSS1 koje su 6/2.
      Kao što starim dipolmiranima do 2005 nije spušten nivo sa 7.1 kada su se pojavile osnovne akademske studije (OAS4) koje su u rangu 6/2.
      Mi na Blogu interno koristimo izraze poput SSS2 i SSS1 i OAS4 i znamo o čemu se radi. Sa institucijama tako ne opštimo nego samo između sebe.
      Mi se borimo za prava SSS2 koje su uzakonu bile u periodu od 2005 do 2017 a koje se izostavljaju iz zakona novodonešenih. Niko nam ne može oduzeti prava koja imamo, mogu nam ih uskratiti ali zato ćemo tražiti i njihovu odgovornost.
      Bez obzira što nas izbegavaju u novim zakonima kao da ne postojimo to ne znači da mi nemamo prava. Ta prava ćemo ostvariti milom ili silom.
      PS
      Molim te ne govori o ničijim SSS2 smerovima da su besmisleni! To su sve akreditiovani programi od strane države i svima pripadaju kompetencije 7.1 kao i onima za koje ti misliš da nisu besmisleni. To šta ti misliš to nam nije bitno, jedino je poražavajuće što si ti kolega koji se ruga nekim svojim kolegama koji nisu iz njegove branše! Pa ti nisi normalan! Kako možeš ti da govoriš koji je modul SSS2 besmislen a koji smislen? Strašno!

      Избриши
  25. Master je poceo na mnogim skolama ali sam samo ja opisao kakva je situacija na Visokoj gradjevinsko geodetskoj skoli. A situacija je takva da prilikom upisa master studija ista skola sa specijalistickih studija priznaje 36 bodova umesto 60 i prakticno prvo polazes ispite iz cetvrte godine pa zatim prelazis na petu. IDIOTIZAM. Na mojoj diplomi nakon zavrsenih specijalistickih studija pise da iste vrede 60 bodova ali mi to MOJA skola koja mi je tu diplomu izdala ne priznaje kada bih zeleo da upisem master. Ali ja ga ne zelim upisati pod tim uslovima.

    ОдговориИзбриши
  26. Uslovi za ovlašćenog inženjera

    Član 123

    Ovlašćeni inženjer može da bude fizičko lice koje obavlja poslove izrade tehničke dokumentacije odnosno građenja objekta, odgovarajuće struke, sa visokim obrazovanjem, odnosno najmanje kvalifikacijom VII1 podnivoa okvira kvalifikacija i najmanje tri godine radnog iskustva na stručnim poslovima izrade tehničke dokumentacije i/ili građenja objekta.
    Ovako su Crnogorci resili problem sa licenciranim inzenjerima. Zanima ih samo nivo kvalifikacija a to je minimum 7.1 stepen strucne spreme.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I u Crnoj Gori ako nostrifikujemo diplomu mo\emo biti OVLASCENI a u Srbiji gde zivimo ne moze!
      Lepo! Ko hoce neka ostane u Srbiji pa neka ga zajebavaju do kraja zivota da budalama objasnjavamo da smo 7.1 sstepen strucnosti i da nam pripadaju sva prava kao i ostalima 7.1 u predhodnom, sadasnjem i buducem periodu (stari diplomirani, sadasnji MAS i buduci MSS) a nas iy perioda 2005-2017 nema nigde!
      PS
      Kome je hitno neka ode u CG i ishoduje licencu za ODGOVORNOG i neka dodje u Srbiju i onda je samo nsotrifikuje i upise se i kod nas u Komoru. To je malo skuplji put ali brzi jer dok ne zavrsis MSS i odradis 5 godina sa MSS u struci procice dosta, dosta godina a ovo mozes da ishodujes za 2 meseca i od sledece godine da imas licencu kao ODGOVORNI i radis. Ali i to je jeftije od MSS i od oduyimanja jos 10-ak godina zivota!

      Избриши
  27. http://www.mgsi.gov.rs/lat/dokumenti/zakon-o-planiranju-i-izgradnji

    ОдговориИзбриши
  28. Ovo smo odavno procitali ima li nesto novo?

    ОдговориИзбриши
  29. http://www.mgsi.gov.rs/cir/aktuelnosti/saopshtenje-ministarstva-u-vezi-s-izdavanjem-licenci-za-inzhenjere-arhitekte-i-prostorne

    ОдговориИзбриши
  30. I ovo smo procitali. Jeli se neko slucajno obratio ministarstvu?

    ОдговориИзбриши
  31. ПОШТОВАНЕ КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ, КАО ШТО ЋЕ ТЕ ВИДЕТИ У НАРЕДНОМ ОДГОВОРУ ''ПАРАГРАФА'' И У СФЕРИ ПРОСВЕТЕ ДОЛАЗИ ДО НЕЗАКОНИТОГ И НЕУСТАВНОГ СУЖАВАЊА ПРАВА ССС2, КАО И У ОБЛАСТИ ЛИЦЕНЦИРАНИХ ИНЖЕЊЕРА, У КАТАЛОГУ У ЗДРАВСТВУ И СЛ. ЈЕДНОСТАВНО НЕ НАБРАЈАЈУ НАС НИГДЕ КАО ДА НЕ ПОСТОЈИМО (ШТО ЈЕ ЧАК ГОРЕ И ОД ГРАЂАНА СА СРЕДЊОМ И ОСНОВНОМ ШКОЛОМ КОЈЕ ПОМИЊУ СТЕПЕН СТРУЧНОСТИ ОД 1. ДО 4.). ЗАОБИЛАЗЕ НАС У СВИМ НАРЕДНИМ ЗАКОНИМА И ТО МИМО ЗАКОНА О ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ И МОРАМО ОТИЋИ ХИТНО У ВЛАДУ НА РАЗГОВОР АЛИ НА ВИШЕМ НИВОУ ДА БИ СЕ ТАЈ ГОРДИЈЕВ ЧВОР ХИТНО РЕШИО.
    DATUM: 15.11.2018. godine
    PREDMET: Odgovor na pitanje
    Poštovani/a,
    Očigledno je da su, u skladu sa članom 35. stav 1. tačka 3) novog Zakona o visokom obrazovanju, specijalističke strukovne studije studije prvog stepena. Ovaj zakon primenjuje se od 7. oktobra 2017. godine.
    Članom 149. navedenog zakona (prelaznim odredbama) propisano je da lice koje je steklo ili stekne stručni naziv specijaliste strukovnih studija završavanjem specijalističkih strukovnih studija u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15 i 87/16) zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo.
    Pravo na korišćenje u skladu sa propisima premo kojima je stručni naziv stečen, u konkretnom slučaju znači pravo na korišćenje stečenog stručnog naziva kao naziva stečenog završavanjem studija drugog stepena. Kao što se i navodi u pitanju, to znači da će se stručni naziv sa statusom studija drugog stepena, sticati i nakon stupanja na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju, ukolko su ove studije upisane prema odredbama prethodnog Zakona o visokom obrazovanju.
    Ovde se faktički radi o zaštitnoj odredbi koja se odnosi na sva lica sa stečenim strulnim nazivom čiji se status menja novim zakonom. Kao, što je navedeno u prethodnom odgovoru, problem nije u Zakonu o visokom obrazovanju, već u posebnim zakonima koji nedosledno sprovode (definišu) citiranu zaštitnu odredbu.
    U konkretnom slučaju koji se odnosi na nastavnike radi se o članu 207. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji propisuje da nastavnik sa stečenim specijalističkim strukovnim studijama drugog stepena koji je ispunjavao uslove i zasnovao radni odnos u ustanovi do stupanja na snagu ovog zakona, smatra se da ispunjava uslove iz člana 140. ovog zakona.
    Odnosno, primena zaštitne odredbe izi Zakona o visokom obrazovanju posebnim zakonom je sužena uvođenjem pravne pretpostavke da uslov iz člana 140. ZOSOV ispunjava nastavnik sa stečeni specijalističkim stukovnim studijama drugog stepena koji je zasnovao radni odnos u ustanovi do stupanja na snagu novog ZOSOV. Iz čega proizilazi da se za ostala lica koja su istoj situaciji u pogledu stepena visokog obrazovanja ne smatra da ispunjavaju ovaj uslov, iako je to suprotno citiranoj zaštitinoj odredbi Zakona o visokom obrazovanju.
    Dakle, i lica sa stečenim specijalističkim strukovnim studijama drugog stepena, u skladu sa članom 141. ZOSOV mogu biti nastavnici, ali uz navedeno ograničanje koje proizilazi iz posebnog zakona i za koje zaista proizilazi da nije osnovano, odnonso da sužava polje primene utvrđenu Zakonom o visokom obrazovanju.
    Želimo Vam uspeh u poslovanju.

    ОдговориИзбриши
  32. Хајде,како до Владе како до оког надлежног да се исправи до сада невиђена неправда!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danas je svetski dan borbe protiv diskriminacije!
      Poverenica se hvali o slobodi govora i bla, bla, bla...
      A kada joj pisem da je nas 10,000 bez prava i da se ne pominjemo u potonjim zakonima kao da smo 0-ti stepen strucne spreme! KAO DA SMO VAKUUM!

      Избриши
  33. Kako god! Starjkom gladju! Samozapaljivanjem! Ili preko rodbinskih veza! Ili partijskih!
    Moramo da odemo da im kazemo da cemo napraviti delegaciju koja ce otici u Strazbur i koja ce morati da pljuje po svojoj zemlji! Na zalost nama je ovo vaznije i od Kosova jer sa ili bez Kosova mi SSS2 (bilo da smo poreklom iz centralne Srbije ili sa Kosova i Metohije ili iz Vojvodine) smo gradjani drugogo reda u Srbiji. Bilo koje smo konfesije, ateisti ili seksualne opredeljenosti, nad nama SSS2 se vrsi nevidjena odmazda i uskracuju ljudska prava i svi se oglasavaju nenadleznim za problem 10,000 ljudi i nekoliko desetina hiljada nasih clanova porodica koje treba da izdrzavamo a bez priznate diplome tj. diplome koja kao da je vazduh i koja se nigde ne pominje!
    Ovakvo nesto retko se vise srece i u africkim zemljama a ne u Evropoi koja je toboze kolevka savremene civilizacije!
    Ali i oni pre 10 godina i ovi sada i verovatno i buduci na televiziji kazu kako samo sto nismo usli u Evropu a ocigledno nismo vise ni za nesvrstane!

    ОдговориИзбриши
  34. Na pitanje postavljenoj inženjerskoj komori Srbije:
    Poštovana,

    Želim polagati stručni ispit. Po zanimanju sam specijalista strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva.
    Interesuje me način polaganja kao i za koju vrstu stručnog ispita da se prijavim, za šesti stepen stručne spreme ili za sedmi stepen stručne spreme) pošto mi je po NOKS-u priznat sedmi stepen stručne spreme?

    Srdačan pozdrav

    Dobijam sledeći odgovor:
    Poštovani
    Sami birate temu i polažete sa strukom koju ste završili.
    A što se tiče posle položenog stručnog ispita koju licencu možete da dobijete sa tim zvanjem o tome se informišite na sajtu MGSI ili putem kontakta, jer sada je MGSI preuzelo
    taj deo posla ( njima se posle završenog str.ispita predaje za dobijanje licence ).
    Spoštovanjem

    I nisam dobio odgovor za koju vrstu stručnog ispita imam pravo polaganja ( 6 ili 7 stepen s.s)

    ОдговориИзбриши
  35. Poštovani Kolega, niko se sa Vama ne izmotava, problem je što Vi ne čitate Zakone!Molim Vas, DA DOVODITE LJUDE U ZABLUDU,nemoj te postavljati trik pitanja Komori, kakav BRE VII stepen kada Vam lepo piše da MORATE DA IMATE 300 ESPB i tačka.

    Ступањем на снагу Закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС“ број 83/2018, у даљем тексту: Закон), 6. новембра 2018. године, издавање лиценци за одговорног пројектанта, одговорног урбанисту, одговорног просторног планера и одговорног извођача радова у надлежности је Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, односно укинуто је овлашћење које је Инжењерска комора Србије (у даљем тексту: Комора) имала за овај делокруг послова у складу са раније важећим законом.

    Поступци започети пред Комором до ступања на снагу закона биће окончани у складу са Законом о планирању и изградњи („Сл. гласник РС”, бр. 72/09, 81/09 – исправка, 64/10 – УС, 24/11, 121/12, 42/13 –УС, 50/13 – УС, 98/13 – УС, 132/14 и 145/14) издавањем лиценце од стране Коморе.

    Захтеви за издавање лиценци од 6. новембра 2018. године подносиће се Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре путем поште, на адресу министарства – Немањина 22-26, 11000 Београд – или предајом на писарници на наведеној адреси. Образац захтева за издавање лиценци, као и списак потребне документације, можете преузети на линковима испод текста.

    Уз образац захтева за издавање лиценце подноси се доказ о уплати републичке административне таксе, а подаци у вези са плаћањем таксе могу се преузети на линковима испод текста.

    До доношења нових правилника о полагању стручног испита и издавању лиценци (рок 60 дана од дана ступања на снагу закона) захтеви ће се подносити за одређену врсту лиценце у складу са Одлуком о изменама и допунама Одлуке о врстама лиценци које издаје Инжењерска комора Србије бр. 1493/1-3 од 2.7.2012. године, бр. 4078/1-3 од 20.12.2012. године, бр. 1638/2 од 18.6.2013. године, бр. 2981/2 од 18.9.2015. године и бр. 2958/2 од 27.7.2016. године. Врсте лиценци су наведене у прилогу захтева за издавање лиценце.

    Стручни испити полагаће се у Комори, пред комисијама које су већ раније формиране решењем министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

    Личне и остале лиценце које су издате у складу са до сада важећим законом остају на снази, осим уколико се стекну услови за њихово одузимање у складу са законом и подзаконским актима донетим на основу њега. Важење лиценци није условљено плаћањем годишње чланарине у Комори.

    Даном ступања на снагу Закона сва лицз која имају важеће лиценце, које је до дана ступања на снагу закона издала Комора, уписана су у регистар инжењера, архитеката и просторних планера који води Министарство.

    https://www.mgsi.gov.rs/cir/aktuelnosti/saopshtenje-ministarstva-u-vezi-s-izdavanjem-licenci-za-inzhenjere-arhitekte-i-prostorne

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ЛИЧНЕ ЛИЦЕНЦЕ
      Одговорни пројектант
      Одговорни пројектант може бити лице које испуњава следеће услове:
      - има стечено високо образовање одговарајуће струке, односно смера на нивоу еквивалентном академским студијама односно струковним студијама обима од најмање 300 ЕСПБ.
      Eto ovo pise u zakonu. NA NIVOU E K V I V A L E N T N O M akademskim i strukovnima studijama u obimu od 300 bodova. Dakle nije receno da je uslov za licencu 300 bodova, vec je potreban nivo obrazovanja koji je EKVIVALENTAN nivou obrazovanja od 300 bodova. A kako su stari specijalisti drugi nivo visokog obrazovanja, sve vodi na pomisao da strukovni specijalisti(7.1) ispunjavaju uslov za projektantsku licencu. Barem ja to tako vidim a uskoro cu se i zvanicno obratiti ministarstvu i obavesticu vas kakav sam odgovor dobio.

      Избриши
    2. Da to bi moglo da pije vode, da su u najnovijem Zakonu o VO, ne dvosmisleno izjednačili strkovne specijaliste sa svim koji imaju VII1, kao što su diplomirane izjednačili sa akademskim masterima, samo tako i jedino tako, sve ostalo je skup lepih želja i dobrih namera, koje nema pravno utemeljenje.Tako Zakon o NOKS-u, samo razradjuje pojedine odredbe Zakona o VO, nikako ne može da bude u suprotnosti sa istim, jer Zakon o VO krovni Zakon u ovoj oblasti.

      Избриши
  36. 8. Врсте лиценци одговорног извођача радова за инжењера специјалистичких струковних студија електротехнике:
    750 – Одговорни извођач, са специјалистичким струковним студијама, електроенергетских радова ниског напона у зградама (објектима)
    753 – Одговорни извођач, са специјалистичким струковним студијама, телекомуникационих радова у зградама (објектима)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nisam pitao za licence..... nego koju vrstu strucnog ispita.
      Prema novom zakonu o planiranju i izgradnji nisu predvidjene licence 750 itd......

      Избриши
    2. Poštovani Kolega,
      niste pitali za licence već za vrstu ispita!?, št bi se reklo u šali, nije nego, pa Kolega ne možete polagati ispit za licencu za koju ne ispunjavate uslove, kao što znate ispit odgovara licencim tako da strukovni specijalista ispunjava uslove za licence 750 i 753 ( pa tako i za ispit za ove licence) i one su baš navedene na sajtu Ministarstva, a ako download-ujete dokumet ''Vrste licenci'' i sami će te videti da ipak postoje.

      https://www.mgsi.gov.rs/cir/aktuelnosti/saopshtenje-ministarstva-u-vezi-s-izdavanjem-licenci-za-inzhenjere-arhitekte-i-prostorne
      Документи:
      MGSI_Dokumentacija potrebna za izdavanje licenci.docx
      MGSI_Instrukcija za uplatu administrativne takse.docx
      MGSI_Obrazac preporuke.docx
      MGSI_Obrazac referenc liste.docx
      MGSI_Uslovi za sticanje licne licence.docx
      MGSI_Vrste licenci.docx
      MGSI_Zahtev za izdavanje licence.docx

      Избриши