уторак, 28. јануар 2014.

Kako uvrstiti svoje zvanje u Pravilnik o stručnim spremama nastavnika


 Ovo nam je poslala koleginica koja je USPELA da uvrstiti svoje zvanje u Pravilnik o stručnim spremama nastavnika (neophodno da bi se radilo u u prosveti)

Poštovani,
konačno mogu da vam se javim posle dužeg vremena i pozitivnog ishoda mog nastojanja da jedno zvanje (podsećam specijalista-strukovni informatičar) dobije zasluženo mesto.
Istovremeno smo se obratili zaštitniku građana, KSS i direktoru Visoke poslovne škole (gde je zvanje stečeno) sa obrazloženom inicijativom za dopunu Pravilnika za nastavni predmet računarstvo i informatika. 
Odgovor zaštitnika bio je da nadležni organi u momentu donošenja pravilnika navedeno zvanje nisu prepoznali kao odgovarajuće (što je bolje da ne komentarišem) ali to razmatraju kao izmenu i dopunu pravilnika koji su u pripremi. Takođe, zaštitnik je ukazao na to da zainteresovano lice u slučajevima kada njegov stručni naziv nije propisan odgovarajućim pravilnikom može samostalno ili preko visokoškolske ustanove u kojoj je steklo obrazovanje da podnese obrazloženu inicijativu za dopunu pravilnika za nastavne predmete za koje smatra da ima odgovarajuće obrazovanje.
U medjuvremenu pravilnici su dopunjeni od strane nadležnog Ministarstva, tako da je napred navedena procedura ispoštovana u oblasti obrazovanja a i drugih relevantnih, čime je zasnivanje radnog odnosa - na određeno radno vreme omogućeno. Ostaje sticanje dodatnih bodova iz oblasti pedagogije, psihologije i prakse kao uslov za zasnivanje radnog odnosa na neodredjeno vreme, što će biti moguće pri fakultetima koji dobiju akreditaciju.
Toliko od mene. Nadam se da vam je put sada jasan. Želim vam puno uspeha u nastojanju da ostvarite zaslužena prava.
Srdačan pozdrav,

16 коментара:

 1. Poštovana koleginice,

  da li mi možete reći koju ste poslovnu školu završili i koji ste smer završili na osnovnim studijama?

  Srdačan pozdrav.

  ОдговориИзбриши
 2. Njeno zvanje je uvrsteno u predhodnm Izmenama i dopunama i to je to. Da nije uvrsteno mogli bi do sutra da kukamo. Neka strukovna zvanja su uvrstili ali većinu nisu (90%). Kolega neitno je da li je specijalsiticke strukovne studije zavrsila na strukovnoj skoli ili na fakultetu ili akademiji strukovnih studija. Pogotovo je ne bitno koji je smer zavrslila na osnovnim strukovnim studijama (mogla je cak da zavrsi 3 ili 4 godisnje osnovne akademske studije) pa posle toga specijalisticke strukovne studije. To zvanje je SPECIJALISTA - STRUKOVNI INFORMATIČAR ma gde da ga je stekla ili posle koga smera na OSS ili OAS je završeno i ko god da ima to zvanje može da predaje napred navedeni predmet u srednjoj stručnoj školi.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pitam zbog sebe jer je moje zvanje specijalista strukovni poslovni informatičar, pa me zanima da li to i za mene važi.

   Pozdrav

   Избриши
  2. Ма не, само за тебе то не важи!

   Избриши
 3. Pisao sam Ministarstvu vec nekoliko puta, sada jos uvek cekam odgovor od Zavoda za unapredjenje vasp i obrazovanja (koje pise pravilnike) u kom sam pretio da cu tuziti pojedince koji su za to zaduzeni jer ne postuju Zakon o Osnovama sistema vasp i obrazovanja. Jos uvek nema odgovora a uskoro ce pola godine... Ja imam potrebne bodove, stepen strucne spreme, ali me nema u pravilniku. Nije informatika u pitanju. Ja sam predlagao zajednicku akciju, da pritisnemo odgovorne u Ministarstvu, slabo ko mi se javio... :-( Znaci, ako sam razumeo iz prethodnog teksta, moram da se obratim i Zastitniku gradjana, ostalo sam sve uradio! Jos jednom apelujem i molim osobe koje posecuju ovaj blog a da su poslali zalbu Ustavnom sudu Srbije povodom ovih stvari, da mi se jave kako bi mi dali neki nacrt-okvir tog nekog pisma kojim bih se individualno obratio, posto izgleda nema volje da se zajednicki borimo!

  ОдговориИзбриши
 4. Nije mi jasno? U kom pravilniju je dodato ovo zanimanje i na koje skolovanje se odnosi, na osnovno ili srednje, ili oboje???

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. http://www.scribd.com/doc/149969096/Izmene-Pravilnika-Sa-Specijalistima-1

   Избриши
  2. http://specijalisticke.blogspot.com/2013/06/jos-jedna-ujdurma-ministarstva-prosvete.html

   Избриши
 5. Po analigiji bi trebalo da važi za sve specijalističke strukovne studije ... Odnosno da se u pravilniku koji treba da izađe (kako sam ja shvatio). ako može specijalista strukovni informatičar da predaje i nformatiku u srednjoj školi da bi specijalista strukobnih inženjer saobraćaja može da predaje u srednjim saobraćajnoj školi i tako dalje

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Доброј јутро Колумбо! Али то је за господу из Завода за унапређивање образовања и Министарства просвете велики посао! А Измене и допуне правилника у том правцу не мог да ураде јер се мења више од 40% Правилника и то пловлачи доношење НОВОГ! Драго ми је да напокон укапирали! О томе пишемо све време!

   Избриши
 6. A kad bi trebao da izadje taj novi pravilnik?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Чим најуримо БАНДУ!

   Избриши
 7. Nije valjda da ce uskladiti konacno sve Pravilnike sa Zakonom? Koliko je pouzdana ta informacija? Da li imate jos neka saznanja ili su sve to nagadjanja?

  ОдговориИзбриши
 8. ПРАВИЛНИК О СТЕПЕНУ И ВРСТИ ОБРАЗОВАЊА НАСТАВНИКА, СТРУЧНИХ САРАДНИКА И ПОМОЋНИХ НАСТАВНИКА У ГИМНАЗИЈИ(„Службени гласник РС”, бр. 72/09, 52/11 и 55/13),

  http://www.mpn.gov.rs/dokumenta-i-propisi/podzakonski-propisi/obrazovanje-i-vaspitanje/161-gimnazije

  Уколико школа преузимањем или конкурсом не заснује радни однос са лицем које испуњава услове из ст. 1, 3. и 4. ове тачке, наставу и друге облике образовно-васпитног рада за предмет Рачунарство и информатика могу да изводе и лица која су стекла стручни назив струковни специјалиста, ако у оквиру завршених студија имају положено најмање пет информатичких предмета (од тога најмање један из области Програмирање и најмање један из области Објектно оријентисано програмирање) и најмање два предмета из једне или две следеће области – Математика или Теоријско рачунарство.

  ОдговориИзбриши