петак, 19. октобар 2012.

Štampa: Studenti bez rešenja problema i posle razgovora u Ministarstvu prosvete

24sata: Studenti bez rešenja problema i posle razgovora u Ministarstvu prosvete

 

Autor: G. Avalić 18.10.2012. - 16:32 16:30 Komentara (1)
Iako se u početku činilo da će protest studenata Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti uroditi plodom, jer im je već na početku okupljanja obećan razgovor sa nadležnima, posle razgovora u Ministarstvu prosvete, do dogoovora ipak nije došlo.

Studenti Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti okupili su se ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici gde štrajkuju nezadovoljni što po završetku studiranja ne mogu da nađu posao, jer po novom zakonu ne mogu da predaju likovno sa trogodišnjom školom.

Na protestu se i dalje nalazi oko 30 studenata Visoke škole i 20 studenata Fakulteta likovnih umetnosti, a podršku su im dolaskom na protest dali i pojedini profesori koji su takođe dugo pokušavali da reše ovaj problem.
koji imaju podršku direktora Visoke škole i profesora i očekuju da im se uskoro u protestu priključe i druge kolege.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da studenti za saobraćaj blokiraju Nemanjinu ulicu, do toga neće doći, zato što su ih zaposleni u Ministarstvu zamolili da to ne čine i obećali da će ih u toku dana neko primiti na razgovor.

Ispred Ministarstva ima oko 30 studenata Visoke škole, a pridružilo ims se i 20 studenata Fakulteta likovnih umetnosti.  Inače, studenti imaju podršku direktora Visoke škole i profesora i očekuju da im se uskoro u protestu priključe i druge kolege.

Današnjem protestu ispred pridružiće se i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitektonskog.

- Naša školarina je 240.000 dinara i najveća je na Univerzitetu. Odričemo se svega u toku godine kako bismo dali sve ispite i upali na budžet, a onda nam neko kaže da ni to nije dovoljno. Mnogi dobri studenti biće prisiljeni da odustanu od studiranja zbog ovakve situacije jer mi 240.000 dinara nemamo - priča student Arhitektonskog fakulteta.

Njima će se u Nemanjinoj pridružiti i deo studenata koji već četvrti dan blokira Fakultet likovnih umetnosti u nadi da će neko da odgovori na njihove zahteve da svi koji imaju 60 bodova budu na budžetu, a da oni koji imaju 56 budu samo oslobođeni plaćanja školarine.

- Ništa nije konkretno dogovoreno, ali su nam rekli da će pokušati nešto da urade povodom povećanja kvota za master. Obećali su nam da će potražiti ranije sklopljen dogovor, po kome se država obavezala da oslobodi plaćanja školarine jedan broj studenata, ali da se ne vode kao budžetski studenti, što znači da bi imali plaćenu školarinu, ali ne i ostale povlastice, poput doma i menze - pričaju studenti posle još jedne runde pregovora sa nadležnima.

Mesečni troškovi FLU za održavanje su oko 600.000 dinara, a Ministarstvo im uplaćuje 350.000 do 420.000 dinara mesečno, pa su njima ruke vezane, pa dok se čeka epilog ovog protesta, novi počinje.

Studenti Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti traže da se zvanje strukovni likovni umetnik doda na listu onih koji mogu da predaju likovno osnovcima ili da se njihovo zvanje preimenuje u likovni umetnik.

 

1 коментар:

  1. Iz Ministarstva mi je juce receno da se dovrsava novi Pravilnik o strucnim spremama nast. u srednjim skolama, i da ce u tom pravilniku biti ubacene struk. spec. studije...

    ОдговориИзбриши