понедељак, 15. април 2019.

Kodeks šifara - http://kodekssifara.minrzs.gov.rs/

 Sve zakonima definisane šifarnike možete naći na :http://kodekssifara.minrzs.gov.rs/

Naziv Dokumenti
1 Šifarnik zanimanja Šifarnik zanimanja   Šifarnik zanimanja   Šifarnik zanimanja
2 Šifarnik nivoa kvalifikacija Šifarnik nivoa kvalifikacija   Šifarnik nivoa kvalifikacija  
3 Šifarnik država Šifarnik država   Šifarnik država   Šifarnik država
4 Šifarnik opština u Republici Srbiji Šifarnik opština u Republici Srbiji   Šifarnik opština u Republici Srbiji   Šifarnik opština u Republici Srbiji
5 Šifarnik naselja u Republici Srbiji Šifarnik naselja u Republici Srbiji   Šifarnik naselja u Republici Srbiji   Šifarnik naselja u Republici Srbiji
Naziv Dokumenti
1 Šifarnik zanimanja i stručne spreme Šifarnik zanimanja i stručne spreme   Šifarnik zanimanja i stručne spreme   Šifarnik zanimanja i stručne spreme
2 Šifarnik škola Šifarnik škola   Šifarnik škola   Šifarnik škola
Za ova dva šifarnika predviđena je privremena upotreba do utvrđivanja sistema prema kome se pojedinačne kvalifikacije razvrstavaju i šifriraju u Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije (NOKS).
Zanimanja i kvalifikacije, kao dva najvažnija lična obeležja radno aktivnog stanovništva, predstavljaju sredstva za sistematizovanje, klasifikovanje i standardizovanje, sa jedne strane radnih mesta prema vrsti i složenosti poslova, kada se govori o zanimanju, a sa druge strane obrazovnih i studijskih programa prema vrsti škola, nivoima obrazovanja, oblastima učenja i načinu sticanja kompetencija, kada se govori o kvalifikaciji.
Zanimanje je obeležje lica koje se stiče radnim iskustvom, kao što se kvalifikacija stiče završetkom obrazovnog, odnosno studijskog programa, obuke ili postupkom priznavanja prethodnog učenja (PPU). Primenom navedenih obeležja omogućava se jednostavnije kretanje ljudi na tržištu rada i prohodnost kroz sistem obrazovanja, a time i dalji karijerni razvoj pojedinca.
Najčvršća veza koja postoji između ovih obeležja, rezultat je interakcije stečenih i primenjenih kompetencija koje se susreću na radnom mestu, odnosno na poslovima koje lice obavlja.


Što se tiče  Šifarnika nivoa kvalifikacija sve je već  pomenuto  https://specijalisticke.blogspot.com/2019/01/blog-post.html i važi i dalje.Lice koje je steklo ili stekne stručni naziv specijaliste strukovnih studija završavanjem specijalističkih strukovnih studija drugog stepena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju (iz 2005. godine) ima kvalifikaciju čiji je nivo ekvivalencija sedmom nivou, podnivo jedan (nivou 7.1) tj. 

Šifarnik nivoa kvalifikacija: 71 

Šifru 71 iz šifarnika imaju još i MSS, dok šifru 70 imaju MAS i osnovne studije na fakultetu u trajanju od četiri do šest godina,

Šifarnik zanimanja

Šifarnik zanimanja predstavlja uređen skup zanimanja, razvrstanih prema određenim kriterijumima u odgovarajuće klasifikacione celine na različitim nivoima agregiranja, sa određenim šiframa.
Šifranik zanimanja je deo nacionalnog standarda koji se primenjuje pri evidentiranju, prikupljanju, obradi, analiziranju, izveštavanju i publikovanju podataka o zanimanjima, kao instrument jednoznačnog komuniciranja među svim korisnicima ovih podataka, na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Model i polazna osnova za izradu Šifarnika zanimanja je Međunarodna standardna klasifikacija zanimanja 2008 (ISCO-08).

Opisi grupa zanimanja sadrže: uopšteni opis poslova i zadataka pripadajućih zanimanja, zahtevane kvalifikacione nivoe za rad u zanimanjima na osnovu vrste i složenosti poslova prema ISCO-08, odgovarajuće programe obrazovanja u skladu sa NOKS, kao i karakteristične delove naziva zanimanja u grupi. Sadržinu opisa grupa možete pronaći u Priručniku za primenu Jedinstvenog kodeksa šifara.

Grupe zanimanja, kvalifikacioni nivoi prema ISCO-08
i nivoi obrazovanja u Republici Srbiji
Grupa zanimanja ISCO 08 kvalifikacioni nivo Nivoi obrazovanja u Republici Srbiji *
1 Rukovodioci 3 i 4
 • Doktorske studije
 • Specijalističke akademske studije, Integrisane akademske studije, Master akademske studije, Master strukovne studije
 • Osnovne akademske studije, Specijalističke strukovne studije, Osnovne strukovne studije
 • Kratki ciklus u visokom obrazovanju (u Vrsti 14)
2 Stručnjaci i umetnici 4
 • Doktorske studije
 • Specijalističke akademske studije, Integrisane akademske studije, Master akademske studije, Master strukovne studije
 • Osnovne akademske studije, Specijalističke strukovne studije, Osnovne strukovne studije

Lice koje je steklo ili stekne stručni naziv specijaliste strukovnih studija završavanjem specijalističkih strukovnih studija drugog stepena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju (iz 2005. godine) spadaju u 4 (četvrti) ISCO 08 kavlifikacioni nivo i mogu biti u 1.(Rukovodioci) i 2. (Stručnjaci i umetnici) grupi zanimanja.
 

 

33 коментара:

 1. Moze li ko dobiti licencu odgovornog projektanta, a

  ОдговориИзбриши
 2. Администратор блога је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ovaj blog, duže od 7 godina, zastupa ISKLJUČIVO interese specijalističkih strukovnih studija drugog stepena.

   Избриши
 3. SSS2 mogu sve biti sve izuzev odgovornih Projektanata, odgovorni Projektanti mogu biti samo MAS2 i diplomirani po starom Zakonu, odnosno svi oni koji su zavrsili isklucivo akademske studije i koji stekli 300 ECTS ili su priznato da imaju 300 ECTS.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Добро јутро КОЛУМБО!
   Па боримо се да можемо да будемо ОДГОВОРНИ јер од свих 7.1 степен стручности једино су нас су изоставили!
   О томе причамо све време!
   О томе како смо дискриминсани по неуставно донетим законима!
   О томе како Србија не води рачуна о 10.000 својих грађана и прави их грађанима другоог реда у односу на све 7.1 степене стручности!
   Открио си Америку! Браво!
   Ми ти се дививмо!

   Избриши
  2. izjednačavanje SSS sa MSS je jedino rešenje.

   Избриши
 4. Ti pametnjakoviću se javi kad neko dobije licencu, vidim kako se boriš, izborio si se pravo, 10000 gradjana , NULA licenci...bravo

  ОдговориИзбриши
 5. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман11. јун 2019. 14:22

   @deda imaš oba jer si to stekao.Imaš i završenu srednju školu i osnovnu i u zavianosti od potrbe imas sve do 7.1 nivoa.

   Избриши
 6. Анониман11. јун 2019. 06:33

  Glupo pitanje! Imas 2 obrazovanja. Jer kada su te upisali na SSS morali su ti dati i razliku ispita da pllozis i steknes OSS iz ZNR.
  Kao da je neko zavesio visu medicinsku skolu pa nastavio Defektolsoki fakultet od 3 godine ili nastavio studije na Ekonomiji u menadzmentu u zdravstvu na 3. godini ili nastaio studije na Zastiti zivotne sredine fakultetu ZNR ili FTN? Sta je on? Ima 2 diplome iz 2 nauke. Glupo pitanje burazeru! Jako glupo pitanje!

  ОдговориИзбриши
 7. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман11. јун 2019. 18:21

   Ti si završio sss2 -240 ЕСПБ бодова у оквиру образовно – научног поља техничко-технолошких наука.
   A zavrsio si visu voja je ekvivalentna 180espb u oblasti drustvenih nauka

   Избриши
  2. Анониман12. јун 2019. 18:19

   Burazeru nemoj nikome da pricas da si upisao direktno SSS bez razlike ispita! Dosao si sa neke vise skole koja nema veze sa tehnikom! Morao si poloziti razliku ispita da bi upisao nesrodnu visoku skolu pa cak i da si isao na 3. godinu a ne na SSS. Ali nema veze burazere cuti i uzivaj i ne prikazuj tvoju diplomu vise skole nego samo SSS jer vidim da hoces da apliciras za referenta BZNR! Prolazis samo ne prikazuj diplomu vise skole nego samo SSS. Zaboravi da imas tu diplomu jer za BZNR ne treba ti!

   Избриши
  3. Burazeru..cemu taj sarkazam nema potrebe za tim...ako si bas naostren da ti posaljem diplome na strucnu ekpertizu pa da se uveris licno ?

   Избриши
  4. Анониман12. јун 2019. 23:21

   U stvari Анониман12. јун 2019. 18:19 ti je dao dobar savet

   Избриши
  5. Pojasni mi to molim te.....ako te ne mrzi

   Избриши
  6. Анониман13. јун 2019. 23:12

   Covek lepo pita a vi filozofirate i jos glumite neku inkviziciju ,sa verovatno oko 20 godina zivotnog iskustva...

   Избриши
  7. Анониман14. јун 2019. 08:15

   Немам шта да проверавам! Жао ми је што не знаш шта си завшио и што се бројиш у наше колеге! Више бих волео да си колега неких наших непријатеља а не наш колега. Немам ништа против тебе па тако су и после више школе нпр. пољопривредне уписивали у 3. годину менаџмента и послтали дипл. менаџери. Имам само против глупости али ок, ко пита не скита!

   Избриши
  8. Анониман14. јун 2019. 16:11

   a to te bode sto ti nisi upisao pa postao dipl.

   Избриши
  9. Анониман14. јун 2019. 16:12

   a sta si ti zavrsio strucnjak

   Избриши
  10. Анониман14. јун 2019. 16:30

   @Анониман14. јун 2019 Cenis ljude po tome sta su zavrsili i dali su prijatelji ili neprijatelji bas jadno.

   Избриши
  11. Анониман14. јун 2019. 20:43

   1. dipl. ing. od 2005 je 6.2 stepen stručnosti i nisam hteo da upišem 6.2 nego 7.1 kao što je SSS do 2018. godine.
   2. Parafrazirao sam MARATONCE kada kaze: voleo bih da niste moja deca, nego deca mojih neprijatelj....
   3. ja sam završio pre 10 godina SSS2 i radim 10 godina u 7.1 stepenu stručnosti i znam šta sam završio i zašto!

   Избриши
 8. Za pocetak prvo potrazi strucnu pomoc!.. drugo pametnjakovicu da li ti znas sta si zavrsio? ...trece ja tvoj kolega sigurno nisam niti zelim da budem ...cim ti spominjes neprijatelje tebi nije dobro kakvi neprijatelji..?takodje ja nemam nista protiv tebe niti me zanimas u bilo kom pogledu uopste nema potrebe da ovde odgovaras na moja pitanja niti ja to zelim zaobidji molim te ovo moje parcence prostora...i na koncu ili kraju ja znam sta sam posteno zavrsio znam sta sam ucio i sta naucio savest mi je cista ,a tvoje frustracije resi sa nekim drugim ..npr prosveta ministarstvo..itd.. i naravno ja protiv tebe nemam nista BURAZERU....

  ОдговориИзбриши
 9. @Анониман14. јун lepo zbog tebe i jako mi je drago ...i zato kao akademski gradjanin probaj ubuduce da pomazez ljudima delima i savetima i nemoj nerealno da donosis ocene o drugima bez da se udubis u problematiku takodje poradi i na smislu za humor koji ti je takoreci obrnuto srazmeran tvojim godinama i onome sto si napisao o sebi ....realno mislim da nemas jos ni tridesetak burazeru nemoj podcenjivati druge ljude ....i ne sudi o knjizi po koricama .
  Jos jednom svako dobro u profesionalnoj karijeri , burazeru sretno.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман15. јун 2019. 08:57

   Bravo Deda zadivljuje me tvoje racunanje! Pre 10 godina sam zavrsio SSS i savremenik sam MARATONACA, logicno je da imam 30 godina (ali skoro puta 2)! Imam jako dosta godina i iskustva i odmah mogu da vidim ko ima veze sa mozgom a ko nema! Kao sto rekoh: voleo bih da niste moje kolege, nego ... Nisam ljut na tebe ali 10 godina vodim borbu frontalnu za nasu struku, da bi bilo vama (nama) bolje ali nekada me zacudite sa ''trik'' pitanjima koja su u domeneu deta (da mi pita koju srednju školu da upiše, pa da mu pojasnim).
   PS
   Još bi bila dobra fora da si višu školu upisao sa 3. stepenom spreme (jer su u jednom periodu i pojedine visoke škole i to dozvoljavale) i da kažeš da nemaš ni 4. stepen a da si završio 7.1 a da bi voleo da radiš neki posao kao tehničar (bilo koji).
   Srećno i tebi!

   Избриши
  2. definitivno imas problem koji je vise odraz frustracija iz nekog proslog vremena koji je TAKODJE u naucnom polju psihijatrijskih nauka (potrazi pomoc ,poveri se nekome neki dobar psihoanaliticar,druzi se sa ljudima..) ,a ako imas toliko godina koliko si napisao onda i nisi bas nesto citao knjige i pazio na predavanjima., sta da ti kazem., neverujem ti ni rec sto si gore iznad napisao takodje ni da si nesto negde radio ni to neverujem uglavnom puno reci nista izreceno...
   i da !krenuo sam od osnovne skole koju sam zavrsio vanredno pa ostalo sve vanredno i srednju i visu i sss a mozda bi sad mogao i sm.
   Neznam sto ti tu smeta ako imas primedbe na sistem skolstva to treba da resavas na drugom mestu...ovde nije mesto za to i jos jednom te molim kanalisi te frustracije obracunavaj se sa nekim drugim i zpamti burazeru meni ovo ne treba za posao poslednjih 5 godina radim na brodovima kao tehnicar automatizacije i nemam nameru da se ovde vracam.. ......zato molim te smanji dozivlaj idi pricaj sa nekim drugim i budi mi dobar BURAZ..

   Избриши
  3. Анониман15. јун 2019. 22:17

   NE VERUJEM i NE ZNAM piše se odvojeno moj Deda! Voleo bih da si kolega nekogog mog neprijatelja .... Nemoj da shvataš ništa lično da imam protiv tebe ali ne mogu da trpim gluposti. Imam nizak prag tolerancije na gluposti!
   Putuj iguimane, ne brini za manastir!

   Избриши
 10. haha ti si covece nepopravljiv zelim ti sve naj naj bolje, ali ipak potrazi nekoga da ti pomogne nije tesko biti normalan bar malo ....tvoj ego prevazilazi granice tvoje ljudskosti.Bolje da imas nizak prag tolerancije na svoje lupetanje.
  ps.pisem sa telefona dok dezuram mislis da imam vremena za gramatiku BURAZ., A i JE.EMI SE kako se pise bitno je da si ti shvatio...

  ОдговориИзбриши
 11. Анониман16. јун 2019. 16:53

  Анониман15. јун
  posto si mi obrisao repost da opet repostiram ...
  Ja sam posle treceg stepena upisao visu ,zavrsio ,zatim upisao spec.struk.studije STEKAO ZVANJE spec.struk.ing sve legalno i po propisima ,radim u proizvodnji kao rukovodilac indo sad nisam imao problema zbog svoje strucnosti.(ili nestrucnosti sto bi rekao ovaj Анониман15. јун)
  Анониман15. јун sta tebi tu nije jasno ....

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман16. јун 2019. 20:49

   Suviše znam o svemu i to je jedino moj problem! Nisi ti jedini koji je posle 3. stepena upisao višu školu. Ja znam i neke koju tada posle više škole upisali 3. godinu fakulteta i stekli 7.1 stepen stručnosti pa čak nastavili i postdiplomske studije!
   Šta da se radi! Nekome je život majka a nekome i maćeha! Uglavnom i to je sve bolje od sadašnje situaciji u zemlji gde se kupuju diplome!
   Svaka sličnost sa tobome je nenamerna jer samo nabrajam neke od mogućih situacija, jer imam suviše znanja i iskustva iz raznih oblasti i bliskih susreta 3 vrste!
   Želim Vam sve najbolje i tebi i Dedi.
   PS
   I ja poželim nekada da imam manji IQ i da mogu da ne registrujem sve gluposti ali šta da radim! Moram da patim i da se pretvaram da sam kao i većina vas!

   Избриши
 12. Анониман17. јун 2019. 13:18

  Анониман16. јун
  Drago mi je sto sam upoznao jedno takvo uzvišeno bice makar ovako virtuelno i posle ovog tvog posta u mom zivotu nista vise nece biti isto.!Takvo nešto skoro nije hodilo ovom zemljom.
  To je evidentno iz priloženog "gore negde iznad" da imas znanja i iskustva iz širokog spektra oblasti,to dokazuješ svojim britkim inteligentnim rečenicama,(ježim se) jasno je da si ti ustvari jedna virtuelna gromada od čoveka ,
  ali nešto ti manjka ..samo malo skromnosti ustvari punoooo
  no ako je tebi sa samim sobom takvim kakav si dobro onda je i nama jer u svakom slučaju ti sam takav mestimično inteligentan ,neponovljiv i naravno virtualan moraš da živiš pa eto uživaj sam u svojoj posebnosti i inteligenciji i ne moraš se pretvarati svi su te verovatno već pročitali,
  pa su ti ostali ovi beskrajni predeli izmišljene stvarnosti da pripovedaš znanim i neznanim čitaocima o sebi naravno u superlativu.
  A besplatan savet za danas ti je:
  pravi Čovek veliko Č ne razbacuje se okolo floskulama i tobože nekim teško dokazivim dostignućima tipa škole, iq-a ,znanja ,i sl. ti si debelo zastranio i što pre to sebi priznaš pre ćeš se izlečiti.

  ОдговориИзбриши