понедељак, 14. мај 2018.

Licence odgovornog projektanta za nas specijaliste !

Licence odgovornog projektanta za nas specijaliste !


Pošto nisam dobio email od inženjerske komore Srbije, nazvao sam inženjersku komoru Srbije u Subotici (tipkam iz Subotice), a posle i u Beogradu.

Razgovarao sam sa Gordanom Baralić, ona je glavna u matičnoj sekciji projektanata.

Izneo sam joj problem , žena je razumela o čemu se radi i objasnila mi je da oni rade po zakonu o planiranju i izgradnji koji dolazi od ministarstva građevine.


Adresa za naš problem je ministarstvo. Oni moraju da menjaju zakon o planiranju i izgradnji i tu da navede sve o licencama odgovornih projektanata tj. ko ima pravo da bude odgovorni projektant.

50 коментара:

  1. Анониман14. мај 2018. 17:03

    Sto kazu BRIGO MOJA PREDJI NA DRUGOGA.
    A sta su oni radili za struku? Sto nisu dali predlog ministarstvu i Vladi da daju Predlog izmena i dopuna zakona i uvrste SSS do 2017?
    Oni rade po zakonu a zakon je u delu neustavan ali niko ne mari! Kome su bitini SSS do 2017?
    Ta gospodja nema pojma sa zivotom jer zakon ne menja ministarstvo nego Skupstina tj. 250 poslanika na predlog Vlade, nekog poslanika ili 10,000 gradjana.
    Znaci ministarstvo nije adresa!
    Adresa je struka tj. Komora inzenjerska koja je zatajila i koja nece da se bori za prava svojih clanova i buducih clanova! A to je vec opstrukcija i trebaju da odgovaraju pred zakonom.
    Komora je ta koja treba da reaguje jer i ne cinjenje i opstrukcija sprovodjenje zakonitosti je takodje i prekrsaj a mozda ima elemenata i krivicnog dela! Kao sto je rekla razume problem ali ga ne resava niti ga predocava organima Komore i clanstvu niti trazi od svoga osnivaca (ministarstva) da se ukljuce u resavanje ovog nezakonitog resenja za polaganje licence za odgovornog projektanta gde je jedna grupa kolega sa SSS koje su u rangu 7.1 i ne dozvoljava im se polaganje!
    Znaci Komora svojim necinjenjem pravi i prekrsaj i za to moraju odgovorati pred zakonom! U opsu njihovog posla je da reaguju blagovremeno na sve probleme a ne da prespavaju mandat! Razumem ja njih da im je lakse da dremaju nego da rade ali velika sredstva je drzava ulozila u Komoru da bi spavali!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман15. мај 2018. 08:33

    Bravo na inicijativi,
    Moramo biti uporni jer kako kažu ne j$#%$ lep, nego uporan.

    https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_planiranju_i_izgradnji.html

    Član 51a

    Glavni urbanista može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem, odnosno smerom na akademskim studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim akademskim studijama u trajanju od najmanje pet godina u oblasti arhitekture i odgovarajućom licencom izdatom u skladu sa ovim zakonom i najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti urbanističkog planiranja i arhitekture.

    2.1. Odgovorni projektant

    Član 128

    Odgovorni projektant može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem odgovarajuće struke, odnosno smera, na akademskim studijama drugog stepena (master akademskih studija, master strukovnih studija, specijalističke akademske studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje pet godina i licencom za projektovanje, izdatom u skladu sa ovim zakonom.

    Licencu za odgovornog projektanta može da stekne lice sa stečenim visokim obrazovanjem odgovarajuće struke, odnosno smera, položenim stručnim ispitom i najmanje tri godine radnog iskustva sa stručnim rezultatima na izradi tehničke dokumentacije i sa preporukom najmanje dva odgovorna projektanta ili Inženjerske komore.

    Stručnim rezultatima za projektanta, u smislu stava 2. ovog člana, smatraju se rezultati ostvareni na rukovođenju i izradi ili saradnji na izradi najmanje dva projekta.

    4. Odgovorni izvođač radova

    Član 151

    Izvođač radova određuje odgovornog izvođača radova koji rukovodi građenjem objekta, odnosno izvođenjem radova.

    Odgovorni izvođač radova može biti lice sa stečenim visokim obrazovanjem odgovarajuće struke, odnosno smera, na studijama drugog stepena (master akademskih studija, master strukovnih studija, specijalističke akademske studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje pet godina ili sa stečenim visokim obrazovanjem na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije), odnosno na studijama u trajanju do tri godine za objekte iz stava 5. ovog člana odgovarajuće struke, odnosno smera i odgovarajućom licencom za izvođenje radova.

    Licencu za odgovornog izvođača radova može da stekne lice sa stečenim visokim obrazovanjem odgovarajuće struke, odnosno smera, na studijama drugog stepena ili sa stečenim visokim obrazovanjem na studijama prvog stepena odgovarajuće struke, odnosno smera, položenim stručnim ispitom i najmanje tri godine radnog iskustva sa visokim obrazovanjem na studijama drugog stepena, odnosno pet godina radnog iskustva sa visokim obrazovanjem na studijama prvog stepena, sa stručnim rezultatima na građenju objekata.

    Stručnim rezultatima na građenju objekta u smislu stava 3. ovog člana smatraju se rezultati ostvareni na rukovođenju građenjem ili saradnji na građenju najmanje dva objekta.

    Građenjem objekata za koje građevinsku dozvolu izdaje jedinica lokalne samouprave može rukovoditi i lice koje ima završene specijalističke strukovne studije, odgovarajuće struke, odnosno smera, položen stručni ispit, najmanje pet godina radnog iskustva i sa važećom licencom.

    Građenjem objekata za koje građevinsku dozvolu izdaje jedinica lokalne samouprave, spratnosti PO+P+4+PK čija ukupna površina ne prelazi 2.000 m2 bruto površine, objekata manje složenih građevinskih konstrukcija raspona do 12 metara, lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica, unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije, grejanja i klimatizacije, i elektroinstalacije, unutrašnjih gasnih instalacija, kao i izvođenje pojedinih građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova i radova na unutrašnjem uređenju objekata i uređenju terena, može rukovoditi i lice koje ima visoko obrazovanje na studijama prvog stepena, odgovarajuće struke, odnosno smera, položen stručni ispit, najmanje pet godina radnog iskustva i sa važećom licencom.

    Koliko vidim treba nam misljenje da li sss2=mss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман16. мај 2018. 08:53

      Po zakonu SSS2 nije = MSS ali je SSS2=7.1 a to je bitno.
      Ne treba da ides u pogresnom pravcu i uporedjujes se sa MSS koje ne postoje. Mi smo 7.1 i to je dovoljno kao i svaki drugi 7.1 stepen strucnosti ma kako se zvao (osnovne studije do 2005 ili master studije od 2005 ili SSS2 do 2017 ili MSS od 2017, sve je to 7.1).

      Избриши
  3. Анониман15. мај 2018. 08:42

    Pazi sad uslov za stare diplomirane je "na osnovnim studijama u trajanju od najmanje pet godina". Koliko ja znam elektrotehnički fakultet je traja 4.5 godine tj 9 semestara.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман15. мај 2018. 10:47

    Na SSS ne interesuje licenca odgovornog izvođača radova, to smo imali i sa višom školom...
    Nas interesuje licenca odgovornog projektanta !

    Da li neko od Vas, koji posećujete ovaj blog poznaje lično novinara b92, ili blica ?

    Udarićemo tamo gde najviše boli, A TO SU MEDIJI !

    Ovako ne ide, dopisivanjem nećemo ništa postići..., idemo u medije !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман15. мај 2018. 12:46

      Tako je! Slazem se! Organizujete skup i svi cemo ga omasoviti! (izuzev kolege koji je upisao MSS i ceka da ga uvrste da moze da polaze jednog dana kada dobije diplomu MSS).
      Nije poenta u MSS nego u tome da nam je uskraceno pravo vec 10 godina unazad da polazemo licencu za odgovornog projektanta a za to mora neko da odgovara u Komori i u ministarstvu!

      Избриши
    2. Анониман16. мај 2018. 07:44

      A zašt se da se ne obratimo ministarstvu građevine za mišljenje.
      http://www.mgsi.gov.rs/cir/contacts
      Pozovimo se na NOKS i ekvivalentnost sa MSS i starim diplomiranim, kao i na usklađenost zakona, uskraćena prava u komori, čisto da pokrenemo igru pa da vidimo gde će stati.
      Iskustveno, mnogo im je nezgodno kada nemaju odgovor zašto je to tako. Pritisnimo ih

      Избриши
    3. Анониман16. мај 2018. 08:58

      Slažem se, prvo ćemo njima poslati email..., da vidimo šta će odgovoriti...

      Problem je što se moramo predstaviti kao udruženje..., kao pojedinci nemamo težinu...

      Избриши
  5. Анониман15. мај 2018. 19:36

    Ako neko ima pristup prosvetnom glasniku 04/2018 neka da objavu u vezi objavljenih pravilnika. Vest veoma vazna za nas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман16. мај 2018. 07:31

      Prosvetni glasnik br. 4/2018

      Pravilnik o dopuni Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje planova i programa obrazovanja i vaspitanja za stručne predmete za obrazovne profile u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju u stručnim...

      Pravilnik o dopunama Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama u području rada Šumarstvo i obrada drveta

      Pravilnik o dopunama Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama u području rada Mašinstvo i obrada metala

      Pravilnik o dopuni Pravilnika o nastavnom planu i programu stručnih predmeta srednjeg stručnog obrazovanja u području rada Tekstilstvo i kožarstvo

      Pravilnik o dopunama Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje planova i programa obrazovanja i vaspitanja za stručne predmete za obrazovne profile u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju u...

      Pravilnik o dopuni Pravilnika o nastavnom planu i programu stručnih predmeta srednjeg stručnog obrazovanja u području rada Mašinstvo i obrada metala

      Pravilnik o dopuni Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje nastavnih planova i programa obrazovanja i vaspitanja za stručne predmete za obrazovne profile u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju u...

      Pravilnik o izmeni Pravilnika o nastavnom planu i programu za sticanje obrazovanja u trogodišnjem trajanju u stručnoj školi za područje rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam - oblast trgovina

      Pravilnik o dopunama Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama u području rada Elektrotehnika

      Katalog udžbenika za prvi i peti razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja

      Pogledao sam na brzinu, nisam našao ništa bitno. Na koji pravilnik misliš ?

      Избриши
    2. Анониман16. мај 2018. 13:26

      NE POSTOJI 4/2018 JOS NIJE IZASAO!

      - 3/2018, 30.03.2018

      - 2/2018, 06.03.2018

      - 1/2018, 18.01.2018

      Избриши
    3. Анониман21. мај 2018. 13:40

      4/2018 izasao je 15.05.2018. i nema nisata epohalno za SSS2. Koliko sam procitao Sluzbeni list br. 4/2018 cak se ni ne pominjnemo!

      Избриши
  6. Анониман15. мај 2018. 22:08

    Šta ima u tom prosvetnom glasniku?

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман17. мај 2018. 20:57

    Studije geodezije su u Hrvatskoj trajale 8 semestara a u Srbiji 9 pa i jedni i drugi su dobili licence odgovornog projektanta. Ali radi se o akademskim studijama. Naravno pisem o staeim diplomiranima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман18. мај 2018. 07:16

      Kako neko sa 4, 4.5 god. na osnovnim studijama zadovoljava uslove iz zakona "na osnovnim studijama u trajanju od najmanje pet godina"

      Kako je sad to moguće ???
      Da li to možemo da pitamo komoru ?

      Избриши
    2. Анониман19. мај 2018. 16:31

      To nema veze sa nama.
      To su stari diplomirani i u rangu su mastera.
      Ocigledno je da ne znaju da su studije na tom smeru trajale 4 godine do 2005. Mogu da tumace kako hoce!

      Избриши
    3. Анониман19. мај 2018. 16:38

      Pardon 4,5 godine tj. 9 semestara.
      Toliko je ranije tarjalo i masintvo.
      Fiktivno su ih mozda vodili 10 semestar prksa koje nije bilo!
      To je tako bilo ali vi nemate toliko godina da bi se steili toga svega. Profeosri mnogi su aktivni i secaju se i cute kao i neki u Komori.
      Tako je bilo trajele su studije 4,5 godine ili 9 semestara a ne 5 godina!

      Избриши
  8. Анониман22. мај 2018. 08:28

    Poštovane Kolege, nemojte trošiti uzalud vreme i energiju, pomirite sa tim sa svima koji imaju prefiks STRUKOVNI (ni ovaj naziv nam nisu slučajno odredili, svuda se ove studije zovu primenjene),bez obzira na stepen obrazovanja, NEĆE biti omogućeno polaganje i dobijanje licenca Inženjerske komore za odgovornog Projektanta ma kog profila, ova licenca je eksluzivno rezervisana samo za akademske studije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман22. мај 2018. 14:06

      Postovani KOLEGA reci mi gde to ekskluzivno pravo pise da oni imaju a mi da nemamo!
      A ja cu im dati ekskluzivno pravo da upoznaju moga Djokicu ali da ne idu daleko sa njim!

      Избриши
    2. Анониман22. мај 2018. 17:19

      Svako ko je makar jednom probao da zavrsi neki posao sa administracijom u opstini, katastru bilo kom salteru uocio je isti sablon , "to tako ide".
      E pa kolege. TO TAKO NE IDE, ide samo po kako je po zakonu , a po zakonu smo 7.1 isti kao i MSS isti kao i ddrugi koji su 7.1

      Избриши
    3. Анониман15. март 2024. 23:55

      Strukovni inzenjeri su isprdak

      Избриши
  9. Анониман22. мај 2018. 11:32

    Ko to daje ekskluzivno pravo.....
    Ako tako shvatate zato nam tako i jeste,ovo je zemlja je čuda gde svako tumaci na svoj način i pomiri se sa rekla kazala....

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман23. мај 2018. 15:18

    Ko se pažljivo pozabavio ovom temom, jasno može da vidi ko to nama neda pravo da imamo Licencu odgovornog Projektanta.


    ZAKONO PLANIRANJU I IZGRADNJI
    ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 - odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 - odluka US, 50/2013 - odluka US, 98/2013 - odluka US, 132/2014 i 145/2014)

    X INŽENJERSKA KOMORA SRBIJE

    Član 163

    Inženjerska komora Srbije (u daljem tekstu: Komora) je pravno lice sa sedištem u Beogradu, osnovana Zakonom o planiranju i izgradnji u cilju unapređenja uslova za obavljanje stručnih poslova u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju, zaštite opšteg i pojedinačnog interesa u obavljanju poslova u tim oblastima, organizovanja u pružanju usluga u navedenim oblastima, kao i radi ostvarivanja drugih ciljeva.

    Članovi Komore su inženjeri arhitektonske, građevinske, mašinske, elektrotehničke, saobraćajne, tehnološke i inženjeri drugih tehničkih struka, kao i diplomirani prostorni planeri, kojima je izdata licenca iz člana 162. ovog zakona.

    Član 164

    Komora obavlja sledeće poslove:

    1) utvrđuje profesionalna prava i dužnosti i etičke norme ponašanja članova u obavljanju poslova izrade planskih dokumenata, projektovanja i izvođenja radova;

    2) utvrđuje ispunjenost uslova za izdavanje licence za odgovornog planera, odgovornog urbanistu, odgovornog projektanta i odgovornog izvođača radova u skladu sa odredbama ovog zakona;

    3) proverava usklađenost izdatih licenci po propisima drugih zemalja;

    4) vodi evidenciju lica iz tačke 2. ovog člana;

    5) organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda i normativa (profesionalne odgovornosti), kao i za izricanje mera za te povrede;

    6) obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i statutom.

    Organizacija i način obavljanja poslova iz stava 1. ovog člana bliže se uređuje statutom i opštim aktima Komore.

    Sastav, način izbora i razrešenja sudija suda časti, postupak i način rada bliže propisuje ministar nadležan za poslove građevinarstva.

    Na statut i opšte akte Komore saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove urbanizma i građevinarstva, uz pribavljeno mišljenje pokrajinskog sekretarijata nadležnog za poslove urbanizma i građevinarstva.

    XIV OVLAŠĆENJE ZA DONOŠENJE PODZAKONSKIH AKATA

    Član 201

    21) uslove i postupak izdavanja i oduzimanja licence za odgovornog urbanistu, projektanta i izvođača radova, odgovornog planera (član 162);

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман23. мај 2018. 17:58

      Znamo ko nama ne daje da polazemo!
      Ali nemaju oni pravo da predlazu neustavne zakone.
      Moramo stati tirjanstvu nogom za vrat i dovesti ka k spoznaniju prava, to je ljudska duznost najsvetija.

      Избриши
  11. Анониман23. мај 2018. 15:28

    Na sajtu Komore pogledati sledeće dokumente:

    Статут Инжењерске коморе Србије (“Службени гласник РС'', бр. 88/05), који је ступио на снагу 22. октобра 2005.године
    Statut Inženjerske komore Srbije
    Odluka o izmeni i dopuni Statuta Inženjerske komore Srbije br. 3214/1-3 od 30.10.2015. godine
    VII ЛИЦЕНЦЕ


    Члан 67.

    Врсте лиценци које Комора издаје утврђује Управни одбор, на предлог извршних одбора матичних секција у складу са Законом.

    Члан 68.

    Право на лиценцу има лице које испуњава услове утврђене Законом, Правилником и општим актима Коморе.


    -Odluka o vrstama licenci koje izdaje Inženjerska komora Srbije br. 1493/1-3. od 02.07.2012. godine
    -Odluka o izmenama i dopunama Odluke o vrstama licenci koje izdaje Inženjerska komora Srbije br. 1493/1-3 od 02.07.2012. godine, br. 4078/1-3 od 20.12.2012. godine, br. 1638/2 od 18.06.2013. godine, br. 2981/2 od 18.09.2015. godine i br 2958/2 od 27.07.2016. godine

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман23. мај 2018. 18:17

    Stvar je jednostavna. Kada u zakonu o planiranju i izgradnji bude pisalo da imamo pravo na projektantske licence, to ce biti to.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман24. мај 2018. 09:33

      Baš tako, samo je pitanje da li ćeš čekati da ti to neko da, ili ćeš probati nešto da uradiš po tom pitanju.

      Избриши
  13. Анониман26. мај 2018. 12:33

    Juče sam razgovarala sa Gospodinom Mihailom Radosavljevićem, dipl.inž.el, iz Regionalnog centra Beograd člana Izvršnog odbora Matične sekcije projektanata, Inženjerske komore Srbije, koji mi je preneo da je stav ove sekcije NAŽALOST takav, da NIKO ko nije završio fakultet po starom zakonu i ima zvanje diplomirani i po novom Zakonu ima zvanje Master (akademske studije), Neće moći da aplicira i dobije licencu Projektanta, čak ni svi fakulteti ne dolaze obzir nego samo oni koji oni navodu u uslovima za licenciranje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман28. мај 2018. 08:23

      Porucio Krstic da je pukla guma!
      Mani me njihovg stava! I Hitler je imao neke stavove pa su se na kraju izborili i sa njim!
      Zakon mora biti jednak za sve i kako smo mi 7.1 nama pripadaju ista prava kao i drugima sa 7.1 a to sto gospodin Radosavljevic misli da je njihov stav jaci od zakona u Srbiji jos cemo videti! Naravno oni su zaiteresovani da samo oni mogu da rade odredjene poslove (jer su belci) a crnici (tj. mi drugi sa 7.1 stepenom strucnosti) ne mogu i to je gledajuci sa njihove strane legitimno!

      Избриши
    2. Анониман29. мај 2018. 11:02

      Некад давно сам на овом блогу написао један коментар, који бих сада да поновим, баш из разлога који се све више потврђују у реалном животу. Много је таквих попут именованог Михаила Радосављевића. Он човек тумачи законе по свом нахођењу јер је боже мој он завршио факултет пре 30 година и има 7/1 спреме и законом је добио и мастер и све остало .... таквих је нажалост у свим сферама нашег живота, и у њихова права нико не сме да дирне јер су они забога виша раса, они су 7/1 дипл.инг и остало што уз то иде. И нико им нормалан то не спори али зашто упорно певају песме које само они чују. Понављам НОКС и закони су усвојени и струковни специјалисти су 7/1 ниво образовања, и свако од нас ко је оштећен треба да судским путем да оствари своје легитимно уставом загарантовано право. А онда све што оштећени у поступку наплати, узети од тих врлих стручњака.

      Избриши
    3. Анониман30. мај 2018. 08:06

      Bravo Kolega Анониман 29. мај 2018. 11:02!
      Ne mozemo da vise trpimo svojevoljna tumacenja pojedinaca koji odlucuju o sudbini 10,000!
      Taj lik je samo jedan od nekih!
      Njihova parola je NAJBOLJE NOVOSTI SU NIKAKVE NOVOSTI!
      E pa ne moze tako! Niti oni a ni oni po ministarstvima nisu placeni da moraju da znaju da su SSS2 po NOKSU 7.1 stepen strucnosti i ne mogu da se zajebavaju! Nije ovo njihova firma nego moraju da zastupaju opsti i JAVNI interes! A JAVNI interes nije da 10,000 ljudi u Srbiji mora da ostvaruje svoja prava sa strajkovima gladju ili demostracijama ili u Strazburu!
      OK ako smo BANANA DRZAVA onda je to sasvim korektno od njih a vi deco lepo put pod noge!

      Избриши
  14. Mislim da ce licencu dobiti i strukovni masteri iz razloga sto je uslov broj bodova - a to je 300. U hrvatskoj na primer neko ko je zavrsio primenjene studije i ostvario 300 bodova je stekao naziv strucni specijalist, ali ga je ostvarenih 300 bodova stavilo u isti polozaja kao i lica koja su ostvarila 300 akademskih bododva. I jedni i drugi polazu pravo da postanu ovlasteni inzenjer koje zvanje im obezbedjuje sve licence - i projektantske i izvodjacke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман27. мај 2018. 00:14

      Misliti i cveće brati nije isto. Mss velika prevara, jer su = sss2

      Избриши
    2. Анониман27. мај 2018. 13:36

      Opet se vraćamo na isto pitanj " ko propisuje ko može, a ko ne može dobiti licencu"
      Zakonom o noksu sss2 i mss su isti stepen.
      Ko ima pravo na licencu? Koji su uslovi za licencu? Na osnovu kojih zakona su ti uslovi propisani. Sa strane obrazovanja imate Zovo i noks.Kao razlika navedene su akademske i strukovne studije i tu mogu da uslove licence odredjenim tipom studija, ali opet su mss strukove tako da će i u tom slučaju izvisiti, a neko će uzalud baciti 2000e. Pre će u skladu sa planovima i programima usaglasiti koji su predmeti potrebni da bi se dobile licence, a i tu bi otvorili pandorinu kutiju.

      Избриши
    3. Анониман28. мај 2018. 08:16

      Martin26. мај 2018. 22:54
      Riki Martine brate shvati me ...
      Pa ti ne znas o cemu pricas! SSS2 je 7.1 strucnosti kao i stari diplomirani i masteri i buduci MSS.

      Избриши
    4. Анониман30. мај 2018. 13:03

      Riki Martine brate shvati me ne mislis dobro!

      Избриши
    5. 71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).

      Избриши
    6. 71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).

      Избриши
    7. 71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).

      Избриши
  15. Анониман12. јун 2018. 20:45

    Ajmo inzenjeri da se ugledamo na radiologe. Pomerili su se sa mrtve tacke i najavljuju proteste.

    ОдговориИзбриши
  16. Pozdrav svima, kasno se ukljucujem u pricu, ali to je iz razloga jer za par dana zavrsavam osnovne strukovne studije, smer gradjevinsko inzenjerstvo i planiram da upisem master strukovne studije, ali sve mi to i deluje nedovoljno definisano pa sam naisao na ovaj blog i hteo bih da cujem sta starije kolege preporucuju i generalno misle o tome? Unapred zahvalan.

    ОдговориИзбриши
  17. Надам се да читаш раније коментаре да се не понављамо. Наравно да упишеш мастер СС и да идеш даље. Овај Блог није за тебе, јер овде решавамо проблеме специјалиста струковних студија који су завршили пре 2017 године а које су 2. степен високог образовања и 7.1 степен стручности.
    Сада по новом Закону о високом образовању 7.1 степен стручности стиче завршавањем МСС а спец.струк. струдије (ССС) су од 2017 године су 6.2 степен стручности и треба да упишеш МСС.
    НЕМАШ ШТА ДА ТРАЖИШ НА ОВОМ БЛОГУ ЈЕР НИЈЕ ЗА ТЕБЕ! Поздрав.

    ОдговориИзбриши
  18. Poštovane kolege, po novom pravilniku o polaganju stručnog ispita u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja,izrade tehničke dokumentacije, građenja i energetske efikasnosti,kao i licencama za odgovorna lica i registru licenciranih inženjera,arhitekata i prostornih planera, Službeni glasnik 51/2019 od 19. jula 2019, nas specijaliste su dodatno ponizili i na polju izvođenja jer su uveli jednu licencu koja je ista i za one sa višom školom (4-5 semestara) i za nas sa 8 semestara. Čak su nam sa tim uskratili pravo rada sa svih objekata za koje građevinsku dozvolu izdaje lokalna samouprava na pravo rada na nezahtevnim i manje zahtevnim objektima (kategorija B)gde se vraćamo na samo 2000m2 stambenjaka a za ostalo i da ne pričam...Šta raditi?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ПРОЧИТАЈТЕ КОМЕНТРАРЕ ПРЕДХОДНЕ И ПРЕДХОДНИХ ГОДИНА. МОРАТЕ ''БОМБАРДОВАТИ'' ВЛАДУ СРБИЈЕ И МИНИСТРАЕ ЗА ТУ ОБЛАСТ. ЧИМ ВИДИМ ДА СЕ ТАКО ИЗРАЖАВАТЕ (ДА МИ ИМАМО 8 СЕМЕСТАРА) ВИДИМ ДА НИСТЕ БАШ У ТОКУ. МИ НЕМАМО НИКАКВИХ 8 СЕМЕСТАРА (ТО ИМАЈУ ОНИ СА ОАС ОД 4 ГОДИНЕ), МИ ИМАМО (ССС ДО 2017) ЗАВРШЕНЕ СТУДИЈЕ 2. ДРУГОГ СТЕПЕНА, КОЈЕ СУ У РАНГУ 7.1 СТЕПЕНА СТРУЧНЕ СПРЕМЕ У ОВОЈ ДРЖАВИ! АКО ТАКО ПРОСТИМ САБИРАЊЕМ САБИРЕШ СЕМЕСТРЕ, ОНДА ТО НЕМА СМИСЛА (НПР. НЕКО ЗАВРШИ ОАС ОД 4 ГОДИНЕ КОЈЕ СУ СТУДИЈЕ 1. СТЕПЕНА И ЗАВРШИО ЈЕ САДА МСС ОД 2 ГОДИНЕ, ОНДА ПО ТЕБИ ИМА ЗАВРШЕНИХ 6 ГОДИНА СТУДИЈЕ).
      ИСТИНА ЈЕ СЛЕДЕЋА, МОРАТЕ СЕ БОРИТИ И ИЗДЕЈСТВОВАТИ ДА ВАС ССС (ДО 2017) КОЈЕ СУ СТУДИЈЕ 2. СТЕПЕНА НЕ ТРЕТИРАЈУ КАО ССС (+(ПОСЛЕ 2017) КОЈЕ СУ СТУДИЈЕ 1. СТЕПЕНА. ОНИ ТО ЗНАЈУ АЛИ СЕ ПРАВЕ ЛУДИ, КРШЕ ЗАКОНЕ ОВЕ ЗЕМЉЕ. НА ТИМ МЕСТИМА ДЕЦЕНИЈАМА СЕДЕ ЈЕДНИ ТЕ ИСТИ ЉУДИ И КРШЕ ЗАКОН А ВЛАСТИ ОДЛАЗЕ И ДОЛАЗЕ. ЗНАЧИ МОРАТЕ ОЗБИЉНУ АКЦИЈУ НАПРАВИТИ ЈЕР ОЧИГЛЕДНО ЈЕ ДА ЗАКОН СВУДА (ПА И КОД НАС) ПОСТОЈИ САМО ЗА РАЈУ. ОНИ КРШЕ ЗАКОНЕ И ССС 2. СТЕПЕНА (ДО 2017) ТРЕТИРАЈУ КАО ВИШУ ШКОЛУ И САДАШЊЕ ССС (ПОСЛЕ 2017) КОЈЕ СУ СТУДИЈЕ 1. СТЕПНА. НАЂИТЕ НЕКОГА, ДОЂИТЕ ДО ВРХА ДА ОВИМ МОНСТРУМИМА ШТО СУ ТОБОЖЕ ЕКСПЕРТИ И ПОТУРАЈУ ИМ ПОДЗАКОНСКЕ АКТЕ ДА ПОТПИСУЈУ.

      Избриши
  19. Prosto da čovek ne poveruje.

    ОдговориИзбриши
  20. Pozdrav svima.Inzenjerska komora nereaguje u celom ludilu SMEITS i ing. komora u nasoj zemlji ima iste strucne ispitite samo je razlika u zakonu o planiranju i izgradnji i zakonu o energetici?Sta da vam kazem nI Savez energeticara nema licencu za obuku pa izdaju uverenje?>ispit je identican.Licno polagao i jedan i drugi mozete uzeti licence kod MUP a sektor za vanredne situacije NBGD za ZOP licence A i B za projektovanje pokriva sve.Ko je ovde lud mozes da projektujes sa SSS2 oblast masinstvo ZOP a nemozes po zakonu o planiranju i izgradnji.tj imas licencu izdradu glavnog projekta zastite od pozara i izvodjenje sistema zastite od pozara sa SSS2 do 2017 a nemozes u ing. komori da polazes za projektovanje .Sto bi rekli jesi ili nisi projektant sa SSS2.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).

      Избриши
  21. То је то о чему причамо. Осилили су се и одвојили од реалности, они су господари живота и смрти и одлучују по сопственом нахођењу (као да им је деда оставио Комору) да ли ти можеш да будеш одговорни пројектант? Па закон је рекао да је за ту област сасвим довољан 7.1 степен стручности а то смо и ми са ССС2 (до 2017) а не само стари дипломирани до 2005, мастери (МАС и МСС). Не могу да нас прескоче јер ми смо исти ниво 7.1 степена стручности као и сви они а подниово 7.1 степена стручности као и МСС. Питање је да ли су они нормални? Како може свака будала у Србији да уруши правни порек земље и да за то не одговора?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 71.4 Седми ниво, подниво један (ниво 7.1) НОКС-а, који се стиче завршавањем мастер струковних студија обима од најмање 120 ЕСПБ (уз претходно остварене ОСС обима 180 ЕСПБ), означава се са 7.1 С. Еквиваленција седмом нивоу, подниво један (нивоу 7.1) -стручни назив стечен завршавањем специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05, 100/07 -аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 -аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 -др. закон).

      Избриши