четвртак, 28. септембар 2017.

Гостовање председнице Удружења струковних специјалиста Србије на Каналу 9 Нови Сад. Ускоро следи линк целе емисије

На линку испод можете погледати цео прилог

https://www.kanal9tv.com/nepravda-prema-strukovnim-specijalistima/

12 коментара:

  1. Naravno treba studente i buduce studente OSS i SSS prosvetliti i traziti da bojkotuju upis studija jer imaju ista prava i isti stepen strucnosti kao sa visom skolom.
    Ne treba niko da izjednacava diplomu i da upisuje SSS jer to nicemu ne vodi jer si i u svakom slucaju 6.2.
    Slicno ce se desiti i sa MSS koji se nikada nece implementirati u sistematizacijama radnih mesta i u praksi ce ostati 6.3 i dozivice sudbinu SSS koje su urusene na 6.2.
    Treba nase cenjene profesore da ostavimo bez hleba (kao i oni nas) i da nemaju ni jednog studenta i ne prodaju ni jednu skriptu.
    Neka strukovne studije postanu kurs koji ce stvarno u buducnosti upisivati djaci koji nemaju nikakav prosek i da dobiju neku diplomu da su osposobljeni za nesto(?) a niko nece znati za sta.
    Visoke skole treba da postanu neso kao ''specijalne skole'' gde ce se osposobljavati poludebilni svrseni srednjoskolci sa 2,00 prosekom.
    Kao sto nas cenjeni profesor i direktor strukovne skole i clan NOKSA kaze: TREBA DA SMO SRECNI DA SMO IMALI DA NASTAVIMO SKOLOVANJE SA TAKVIM USPEHOM.
    A oni se srecni jer im je dryava dala akademske plate da skoluju debile koji nigde i nikada nece moci da rade sa takvim falicnim diplomamam. Ali posto je drzava falicna, tako nam je kako nam je. Jedino profesori dobijaju plate kao da skoluju prave studente koji ce sutra moci da rade sa takvim diplomama.
    ZAKON JE SMISLJEN DA PROFESORI DOBIJU PLATE I SACUVAJU SVOJE POZICIJE A VI SKUPLAJTE LOVU ZA STRUKOVNI MASTER DA LJUDI JOS MALO OMASTE BRK A TAMAN KADA ZAVRSITE RECICE VAM DA STE 6.3 KAO NAMA SADA POSLE 10 GODINA OD KAKO SMO ZAVRSILI SSS HOCE DA KAZU DA SMO 6.2 I DA SMO MI TU SAMO DA BI ONI ZARADILI NJIHOVE PENZIJE I ODGAJILI NJIHOVU DECU.

    ОдговориИзбриши
  2. http://www.021.rs/story/Info/Srbija/172442/Usvojen-Zakon-o-visokom-obrazovanju-za-budzet-48-bodova.html

    ОдговориИзбриши
  3. A ko je ona????
    Ajde što svaša lupetaju na ovom blogu, počeli su i po televiziji da lupetaju!!!!
    Svi mi mislimo da smo najpametniji ali nismo i mislim da je vreme da su uključi pravna struka. Mito daj žiro račun da uplatimo pare da angažuješ advokate i pravnike da rastumače ovu zavrzlamu i da znamo na čemu smo. I ko je uopšte ova Sanela??????

    ОдговориИзбриши
  4. Sanela Lacik je predsednik Udruzenja strukovnih specijalista umesto Aleksandra Mitrevskog-Mite.I ne vidim sta je lupala.Zena je javno rekla koji je problem.Bez javnih nastupa,teze ce se resiti problem koji imaju svi strukovni specijalisti.

    ОдговориИзбриши
  5. Da ste bili na Skupštini strukovnih specijalista u maju mesecu ove godine, znali bi ko je predsednica Udruženja. Aleksandar Mitrevski je podneo ostavku iz ličnih razloga i poslovnih obaveza.

    ОдговориИзбриши
  6. I ja bi podneo,kakav je rezultat napravio,kakve skupstine vise kad nas nema na mapi

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa koliko su specijalisti stvarno zainteresovani da ucestvuju aktivno u resavanju svojih problema, da dodju na skupstinu, ucestvuju aktivno u gradjenju i formiranju udruzenja zarad sveopsteg boljitka, toliko je i moglo da se uradi. Organizovanp je vise od 5 sastanaka sa nadleznima u Ministarstvu prosvete, Kasss-u i predstavnicima ostalih ministarstava. Izdejstvovalo se da se spec. nadju u katalozima zanimanja, izmeni zakon o policiji, sistematizacija u eps-u i licno... Uradjeno je sasvim dovoljno, koliko je bilo u nasoj moci. Ukoliko neko zna i moze bolje, slobodno neka se vise aktivira u radu Udruzenja i neka besplatno, volonterski radi za boljitak svih nas....

      Избриши
    2. Bravo, to je suština.Hvala na dosadašnjem trudu i zalaganju.Sa ovako slabim udruženjem, tačnije rečeno lošom zainteresovanošću SS objektivno nije se moglo više.Ko god misli da može bolje i više, pre svega nije zaodovoljan dosada postignutim, neka preuzme na sebe dalji rad, mada mislim da je sada kasno, možda eventualno postoji mogućnost neke pravne borbe, ali teško....

      Избриши
  7. Mislim da prema predlogu novog zakona nema potrebe za postojanje sss, moguća rešenja su da ostane kao što je bilo do sad ili da sss ne postoje u novom sistemu obrazovanja kao što sad ne postoje VII/1 ali su izjednačeni sa mas. Ili da se dodeli drugi naziv, tim novim specijalistima. Na primer SPECIJALISTA STRUKOVNIH STUDIJA PRVI STEPEN, ili nekako drugačije, ali da se razlikuje od našeg zvanja.

    Ovako predviđen zakon će napraviti haos u sistematizacijama i napraviti probleme pravnicima, kadrovskim službama, direktorima, među-kolegijalnim odnosima, izvršenju radnih zadataka, advokatima, sudovima, Strazburu i naravno sss. Tumačiće ga kako kome zatreba.

    Da li su podnosioci predloga zakona imali u vidu koliko će tužbi biti podneto i koliko je to novih, nepotrebnih sudskih zasedanja po svim sudovima po celoj nam najlepšoj Srbiji? Zar sudovi nemaju pametnija posla nego da raspravljaju o tome da li je neki poslodavac nekom zaposlenom uskratio njegovo zakonom zagarantovano pravo? Da li sss, sudovi, advokati, kadrovske službe, direktori, zapisničari, institucije, država ... treba da troše svoje vreme, snagu, živce, pare, život na borbu sa vetrenjačama ili da grade ovu jedinu zemlju koju imamo i da je približe vrhu sveta, gde joj je i mesto u svim sferama. Pitanje je odavno. Odgovora još uvek nema ni u dojavi.

    Zamislite da u novom Zakonu o saobraćaju napišu da će od 2019. god. oni koji budu položili vozački ispit za teretno vozilo nosivosti preko 5 t imati vozačku dozvolu za B kategoriju. Ili. Da svi oni, koji su po važećem zakonu, položili da mogu voziti autobus i imaju D kategoriju, po novom zakonu će moći da upravljaju zaprežnim vozilom na 4 točka, za prevoz do 7 putnika, sa vučom od najviše 1KS ili 2 omanje krave (naravno eko 7 “ne koriste GMO za pogon”) i to samo ako su u pratnji lica koje je po prethodnom zakonu steklo vozačku dozvolu Y kategorije.

    Šta da radi saobraćajac 2023. god. kad zaustavi neko lice sa vozačkom dozvolom B ili D kategorije?

    Šta biste Vi uradili da ste na njegovom mestu?

    Logično.

    Ma napiši kaznu pa nek se žali sudu, pa nek sud odluči ko ima koje pravo, a do završetka procesa i borbe sa vetrenjačama da se tom licu oduzme dozvola za upravljanje svim vozilima koje za kretanje po ledini koriste točak, osim howerborda čija veličina pneumatika ne prelazi 8 inča i maksimalnu brzinu od 7,73 km/h po gore pomenutoj ledini.

    Zar nije bolje dati novi naziv za struku koja se po ovlašćenjima ne podudara sa postojećom. Ako se već ne podudaraju ovlašćenja ne treba ni naziv da se podudara. Jasno ko' maglovito jutro. Ali se magla mestimično podiže, dok se u kotlinama očekuje da će vidljivost povećati na maksimum u 5 do 12. časova, 8 dana pre stupanja na snagu ovog.

    Ovaj komentar nema nikakve veze ni sličnosti sa stvarnim likovima niti organima niti institucijama niti sa bilo čim stvarnim niti ima za cilj da bilo koga uvredi ili omalovaži, već je izmišljen da oraspoloži čitaoca koji ima strpljenja da pročita ovako dugačko pisanije i bar malo mu produži život i da proba da reši problem sss.

    Uh!

    Moralo je ovako opširno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zakon vise nije predlog već je usvojen u sredu. Znaci postace vazeci u roku od 8dana kada se objavi u Sluzbenom glasniku.

      Избриши