уторак, 19. јул 2016.

Састанак у Палати "Србија" "Нацрт Националног оквира квалификација у Србији" одржан 05.07.2016. у 13:00

Дана 05.07.2016. у 13.30 у Палати "Србија", одржан је састанак под називом "Нацрт Националног оквира квалификација у Србији". Састанку присуствовали представници КАСС-а, представници Удружења (чланови УО) струковних специјалиста Саша Дробњак и Тања Ердељановић, чланови Стручног тима за израду НОКС-а, представници СКАССС-а .
            Иницијатор састанка је био проф. Дејан Благојевић који је почео састанак са речима да је иницијатива потекла због бројних питања студената струковних студија и да НОКС треба то да реши, и да је сврха увођења НОКС-а је препознатљивост на тржишту рада.
            Одмах су нас обавестили да је Мирјана Бојанић (координатор тима за израду НОКС-а) одсутна и да ће је на састанку мењати Јелена Јаковљевић (саветник у Заводу за унапређење образовања и васпитања). Она је почела са информацијом,тј.презентацијом нивоа и класификацијасаопштила је да су чланови за израду НОКС-а њих 15 (9 чланова доктори наука, представници Универзитета и струковних школа и 6 ‚‚ми остали‚‚-представници Министарства просвете, Националне службе за запошљавање).
            Рекла је да се све налази на сајту Министарства просвете, али је суштина да имамо 8 нивоа образовања, а последња 3 се односе на високо образовање. Промене које се налазе су на нивоу 6.2 , где по новом спадају основне академске студије (240 еспб) и специјалистичке струковне студије (180+60 еспб). Ово је предложено, јер је Савет за високо образовање изгласао да се уведе струковни мастер.
            Проф. Миливојчевић (професор Високе грађевинско-геодетске школе у Београду и бивши стални члан Националног савета за високо образовање) је напоменуо, да су имали велике проблеме са Министарством просвете да се убаци НОКС као реч. У претходном сазиву Стручни тим је направио два предлога НОКС-а ,ни један није усвојен.
            Представници Удружења су добили реч (Тања Ердељановић), колегиница је изразила забринутост на информацију да су спец. струковне неки 6.2 степен и да по новом НОКС-у не припадају другом степену. Поставила је питање: шта је са правима свршених струковних специјалиста којих има око 7000 по информацијама нашег удружења. Каква су њихова стечена права  и шта ће бити са оним студентима који уписују 2016/17 године,а завршавају 2017.године ?
Ђорђе Лазић из Стручног тима је поставио питање о којим правима је реч и на која права се позивамо? Колегиница је појаснила да је реч о стеченим правима по Закону о високом образовању. Из Мин. просвете су поменули да се разматра и размишља о могућности да се струковни специјалисти који су студије завршили до увођења мастера, изједначе у правима и степену са мастер струковним студијама. 
            Проф.Миливојчевић се убацио са одговором да се 29.јула отварају поглавља ЕУ о владавини права и да НОКС мора бити усклађен са новим законом о високом образовању. Самим тим мораће да се у закону стави да су спец.струковне студије 6.2 тј.студије првог нивоа. Изразили смо негодовање (Саша Дробњак) како је могуће да се прави предлог НОКС-А у овом тренутку ,а претходно није промењен Закон, што простим речима значи да се прави мимо закона?
Проф.Миливојчевић је се са тим сагласио и рекао да смо у праву и да би требало да упутимо званичан допис Министарству просвете да је предлог НОКС-а у колизији са постојећим законом.
            Током састанка, представницима Удружења је више пута дата реч и оно на шта су указивали је забринутост за свршене и садашње студенте струковних спец. студија, па је речено да се осећамо обманути од стране високих школа. На то се јавио доц. Дарко Радосављевић, члан Стручног савета који је рекао да смо у праву и да би томе требало стати на пут. Колега Саша Дробњак је напоменуо то да нема основа за овакво решење НОКС-а, тј. да се струк. спец. студије сврстају у нижи статус од мастер студија јер су оне постдипломске као и мастер студије, без обзира на бодове.
            Представници Мин. просвете су рекли да се планира скора измена Закона о високом образовању и да ће у члану 25. доћи до промена, односно спуштања спец. струк. студија на нижи ниво. Саша Дробњак је истакао и питао, како могу толико бити сигурни да ће бити измењен тај члан Закона, да су се ето одлучили да пре било каквих промена донесу неки предлог који није усклађен са садашњим законским решењем. А и изразио је чуђење и констатовао да се још увек не зна ко ће бити министар просвете и ко ће убудуће бити задужен за питање НОКС-а.
Љиљана Лутовац из Националне службе за запошљавање је поприлично изразила забринутост  о податку да има 7000 свршених струковних специјалиста и на шта смо јој рекли да нас има све више.
Састанак је завршен у 15:15.  уверавањима да ћемо се опет састати јер им је наша помоћ неопходна.
Потврђено нам је да је на сајту поставњен Нацрт, предлог НОКС-а. Представници Удружења су претходно тражили појашњење због чега на сајту није наведено да је реч о предлогу. На то питање смо добили одговор, да је таква процедура и да они нису начинили грешку.
Уговорена је сарадња са СКАССС-ом у наредном периоду и заједничко деловање према институцијама.

С поштовањем
чланица УО Удружења, Тања Ердељановић, специјалиста

dodatak: Evo kakav predlog su napravili u odnosu na Zakon o Visokom obrazovanju

110 коментара:

 1. Анониман19. јул 2016. 15:37

  Mislim da ovo nije korektno ako se usvoji ovakav predlog.
  Kako je bilo moguce da nekadasnji dipl. Budu izjednaceni sa sadasnjim masterom. A specij.strukovnih nisu izjednacili sa buducim strukovnim masterom?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Frapantna je činjenica koliko se odgovorna lica koja se time bave u Min. prosvete ne žele da uvide zakonska rešenja ove države, i umesto da činovnici Ministarstva "čuvaju" zakon od nas, građana, u situaciji smo da mi, građani, podsećamo državne službenike da poštuju zakon koji su oni i doneli. I tako, nekom prilikom sam video Ivicu Dačića da kaže kako nije Srbija banana država! Ma nego šta je?

   Избриши
 2. Анониман19. јул 2016. 19:35

  Krivicna prijava na ime ministra prosvete, clanove tima za izradu NOK-a i stvar resena. Kako je moguce da NOK nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju? Ako bi se uputila krivicna prijava, gore navedeni bi morali na to pitanje da daju odgovor tuzilastvu, a kad oni povedu istragu i pocnu sa unakrsnim pitanjima svi posezu za sredstvima za smirenje i to dugorocno. Provereno!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Kolega, na tome smo insistirali tokom sastanka, iako krivična prijava znači da ne želimo da razgovaramo više, samim tim bi "zatvorili vrata dupetom" - što se kaže u našem narodu. U svakom slučaju, opcija podnošenja prijave stoji, ali treba biti oprezan sa prekim rešenjima.

   Избриши
  2. Анониман19. јул 2016. 21:46

   Oni samo Zakon sile priznaju! Moramo ali protiv strucnih sliuzbi ministarstva koji tu spavaju jos od Kostunicinih vremena!

   Избриши
  3. Анониман20. јул 2016. 00:53

   Krivična prijava se podnosi samo u slučaju kršenja krivičnog zakona. U ovom slučaju, kada je predlog podzakonskog akta u koliziji sa zakonom proceduralno je moguće jedino podneti zahtev ministarstvu za autentično tumačenje zakona, a posle dobijanja tumačenja videti šta dalje. Nije nečuveno da neko ministarstvo da tumačenje zakona koje je suprotno slovu zakona. Ali ako tumačenje podržava stavove udruženja, onda je moguće jedino stalno podsećati stručnu komisiju da će NOKS biti neprimenljiv zbog kolizije sa zakonom. Naravno učtivo ih podsećati. To je jedini pravni mehanizam.

   Избриши
  4. Анониман24. јул 2016. 19:18

   Ovde se radi o klasicnoj PREVARI! Zakon o VO je donet 2005. godine, gospoda, tj. razne interesne strukture su se sada- 2016. godine dosetile da nemamo NOKS, pa će sada studije drugog stepena vratiti u prvi stepen. Radi se o prevari jer niko od nas ne bi upisao sss da su bile prvi stepen VO ili da je tada u NOKS-a stajalo da se radi o 6 ili 6,2 stepenu stručne spreme. Neko se "igra sa ljudima" jer su ljudi dovedeni u zabludu i prevareni su. Ako je ovo stvarno pravna država, svi koji imaju sss ne smeju biti OŠTEĆENI, MARGINALIZOVANI I OBESPRAVLJENI!

   Избриши
 3. Анониман20. јул 2016. 12:23

  Ako se (a nadam se da neće) usvoji navedeni predlog NOKS, sta se desava sa strukovnim specijalistima u drzavnim organima ako u Zakonu o drzavnim službnicima stoji "Za rad na poslovima u zvanju višeg savetnika državni službenik mora da ima stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje sedam godina radnog iskustva u struci"? Da li će morati da menjaju "sve" zakone...spustanje sa II na I stepen je totalni apsurd.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман20. јул 2016. 12:30

   ostace bez posla jer ne zadovoljavaju potrebnu skolsku spremu za navedeno radno mesto

   Избриши
  2. Анониман20. јул 2016. 13:14

   Vidi se da "bas razumes" kako sve funkcioniše, nema potrebe za dalju diskusiju

   Избриши
 4. Bićemo izjednačeni u pravima sa strukovnim masterom.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман20. јул 2016. 16:43

   Znas li nesto sto mi ostali ne znamo ili predvidjas?

   Избриши
 5. A kada ce ministarstvo zdravlja da prepozna i prizna obrazovanje svih zdravstvenih profila sa specijalistickim diplomama,to kriminalno ministarstvo radi sta hoce .

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман20. јул 2016. 18:18

  Krivicna prijava obavezno. Istrazni organi zatim pocnu da njuskaju po celoj stvari a tuzilac ceni da li ima elemenata za krivicno gonjenje. To je proces koji traje, a akteri u ovom slucaju tvorci NOKS-a budu saslusavani vise puta. To je proces koji nije ni malo prijatan ali se na taj nacin jasno stavlja do znanja odredjenim osobama da niko nije nesodirljiv.

  ОдговориИзбриши
 7. Анониман20. јул 2016. 18:49

  Pogledajte clan 128 krivickog zakonika.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман21. јул 2016. 07:13

   Član 128

   (1) Ko zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, rasi ili veroispovesti ili zbog odsustva te pripadnosti ili zbog razlika u pogledu političkog ili drugog ubeđenja, pola, jezika, obrazovanja, društvenog položaja, socijalnog porekla, imovnog stanja ili nekog drugog ličnog svojstva, drugome uskrati ili ograniči prava čoveka i građanina utvrđena Ustavom, zakonima ili drugim propisima ili opštim aktima ili potvrđenim međunarodnim ugovorima ili mu na osnovu ove razlike daje povlastice ili pogodnosti,
   kazniće se zatvorom do tri godine.

   (2) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,
   kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.

   Избриши
 8. Анониман21. јул 2016. 17:20

  Nisam prvnik, ali verujem da to nema nista sa Krivicnim zakonom. Mislim da je pre problem (ne)namernog njihovog ili naseg ne razumevanja Bolonjskog procesa. U okviru Poglavlja 26 - Obrazovanje i kultura pri pristupanju EU , se izmedju ostalog ocenjuje napredak u okviru ovoga procesa. Ako smo upravu ovo bi znacilo da je predlog buduceg zakonskog resenja, nazadovanje u odnosu na prethodno zakonsko resenje.
  Moj predlog Udruzenju je da se trazi konsultacije sa predstavnicima EU u Srbiji i da se obrazlozi problem (ako hoce da nas saslusaju), jer ce uskoro doci do otvaranja i ovoga poglavlja. Tudje necemo, a svoje nedamo :-) i po Bolonjskom procesu smo na stepen vise od beclera akademskog i strukovnog (koji su na istom nivou) sto je na 1 stepenu studija - 6 nivoa obrazovanja. Mi bi trebali biti negde oko 7 nivoa obrazovanja.
  I da sama pojava 8 nivoa obrazovanja je stari sistem podele obrazovanja, koji bi trebalo da bude regulisan pravilnikom odnosa starog i novog sistema obrazovanja i da se nepominje u novijim zakonskim resenjima. A kako bi trebalo, na blogu je pominjano najmanje sto puta, pa necu o tome...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман22. јул 2016. 08:47

   https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Serbia:Overview

   http://www.uis.unesco.org/Education/Documents/isced-2011-en.pdf

   Избриши
 9. Анониман21. јул 2016. 18:08

  Znači:
  specijalističke strukovne studije su VI-2 sss.

  Očekivano.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман21. јул 2016. 21:01

   Значи да си дебил! Никаад нису биле 6/2 ССС и никада неће ни бити! Имамо звања САБЕТНИКА и ВИШИХ САВЕТНИКА у државним органима. Директори смо са ССС. Не можемо да будемо никада нешто што не постоји тј. 6/2! Ми смо 2 ниво високог образовања! И то је то!

   Избриши
 10. Dzabe znanje i obrazovanje kada su strukture koje su na funkcijama osobe citiram " njen decko je prijatelj direktora i zato je ona upravu ,a pacijent nije bitan".Gde smo mi dosli ,a sve zbog kriminalnog ponasanja ministarstva zdravlja.

  ОдговориИзбриши
 11. Da li neko ima informaciju da su odluke, dokumenti EU na nasoj strani/strani specijalista? Zanima me da li su spec. studije tretirane u EU kao neki visi stepen-7.? To me zanima, kako bi prilikom obracanja ministarstvu, imali na neciju praksu da se pozovemo...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман22. јул 2016. 20:38

   Mene ne zanima! Zanima me da su to studije 2. stepena i da smo savetnici u ministarstvima i da se primenjuju zakoni ove zemlje!

   Избриши
  2. Анониман22. јул 2016. 23:15

   specijalističke strukovne studije su VI-2 sss.

   Da li si slep kod očiju, vidiš valjda da su VI-2 sss

   Избриши
  3. Анониман23. јул 2016. 09:11

   Нисам слеп! Видим Сајко да ти не одговара ни 40*С. Одмах реагујеш! У сошку!

   Избриши
  4. Анониман23. јул 2016. 21:20

   vidi jel ovo moze pomoci
   http://en.uniroma1.it/study-us/lifelong-learning/professional-master-courses

   Избриши
  5. Анониман24. јул 2016. 15:35

   Из EQF се види да је Postgraduate Diploma заправо Level 7. У Британији су све основне студије 3 године, односно 360 бодова. Британски бод вреди пола европског. Мастер је 180 (90) бодова, што је краће него код нас, а Postgraduate Diploma је 120 (60) бодова, што одговара дужини ССС код нас, и то је level 7.

   Избриши
  6. Анониман24. јул 2016. 15:43

   Postgraduate diplomas are considered by the National Qualification Framework (NQF) to be at a comparable level to a master's degree, however, they require fewer study credits to achieve (120 Credits) when compared to a full master's degree (180 credits).

   Избриши
  7. Medjunarodni ISCED: International Standard Classification of Education
   http://www.uis.unesco.org/Education/Documents/isced-2011-en.pdf
   i verzija na srpskom
   http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/userFiles/file/Obrazovanje/CIR-ISCED_2011_srb_22-04-2014.pdf
   obratati pažnju na stavove 224 pa nadalje, a posebno na tabelu 13 i šifru 657 kao i
   stavove 241 pa nadalje, obratite pažnju na stav 248, 253 i tabelu 15. sa šifrom 751 i 757

   Ministarstvo prosvete ga mnogo koristi , naročito verziju 1997, gde su nas spoticali gde su mogli
   http://specijalisticke.blogspot.rs/2013/02/problem-br-4-republicki-zavod-za.html

   i dalje ostaje ko kako tumači:

   nivo 6.
   230. Програми на овом нивоу обично резултирају првостепеним или еквивалентним
   квалификацијама у терцијарном образовању (иако су појединци стекли квалификације
   ISCED нивоа 5 пре уписа програма ISCED нивоа 6). Они могу укључивати практичне
   компоненте и/или периоде радног искуства, као и теоријски базиране студије. Дуготрајни
   први степен у трајању дужем од четири године укључени су у овај ниво ако су еквивалент
   бачелер програму у смислу комплексности садржаја. Додатно, програми који воде
   секундарним или вишим степенима могу бити укључени у ISCED ниво 6 ако су према
   комплексности садржаја еквивалент оним програмима који су већ класификовани на овом
   нивоу у истом образовном систему и који испуњавају друге главне критеријуме. Програми
   секундарног или вишег степена типично трају једну до две године, често су професионално
   оријентисани и нуде виши ниво специјализације него првостепени, али немају изразито
   сложен садржај. Програми ISCED нивоа 6 не захтевају нужно обимнији рад или
   дисертацију

   nivo 7.
   246. Програми на овом нивоу обично припремају за други или виши степен, након првог
   степена програма ISCED нивоа 6 или 7. Еквивалентне квалификације попут
   последипломских квалификација такође су класификоване на ISCED нивоу 7, уколико
   претходно нису класификоване на ISCED нивоу 6 (види параграф 230).


   Što se tiče EU, ima EURYDICE, gde smo rangirani u ISCED 7
   https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Serbia:Overview
   wiki o eqf
   https://en.wikipedia.org/wiki/European_Qualifications_Framework
   Šta je Bolonjski proces
   http://specijalisticke.blogspot.rs/2012/01/sta-kaze-svet-sta-je-bolonjski-proces.html

   kako nas prevode druge EU zemlje
   http://www.nokut.no/no/Fakta/Databaser-og-oversikter/NOKUTs-landdatabase/Serbia-og-Montenegro/
   https://www.bq-portal.de/de/db/berufsbildungssysteme/2216
   https://www.bq-portal.de/sites/default/files/serbien-abbildung-berufsbildungssystem-seit1992_5.pdf


   1. Globalno, nije 5 godina uslov za master nivo, što znaju i iz Ministastva prosvete jer su stari (pre 2005) VII stepen uvrstili u master level iako su pojedini fakulteti trajali 4 godine.
   2. Specijalističek strukovne studije su studije koje imaju 60boda na DRUGOSTEPENIM studijama i ne mogu tu imati analogiju sa osnovnim akademskim studijama 4 god.
   3. Šta je sa onima koji su upisali i završili pre usvajanja nekog novog zakona. Veoma interesantno je pogledati http://www.ehea.info/article-details.aspx?ArticleId=86 izveštaje Srbije gde se u tački 1.62.3 poziva na stari NOKS koji je bio na adres nsvo.etf.rs, a sad je nedostupan sa originalne adrese, ali sam ga zato sačuvao na http://specijalisticke.blogspot.rs/p/noks.html
   Избриши
  8. Austrijski NOK
   https://www.bmb.gv.at/schulen/bw/ueberblick/bildungssystemgrafik_2015e.pdf?5h6ycp

   Избриши
  9. http://erasmusplus.rs/higher-education-in-serbia-2/?langkl=lat

   Избриши
 12. Анониман23. јул 2016. 21:46

  http://www.topuniversities.com/blog/masters-france-guide-program-types

  ОдговориИзбриши
 13. Анониман25. јул 2016. 15:45

  Koliko ja vidim,ovde ce biti jedino dobro ako strukovne specijaliste izjednace sa strukovnim masterom tj.da strukovni specijalisti (do uvođenja mastera) sa 240ESPB postanu master i tako imaju II stepen visokog obrazovanja.Sve ostalo ide na stetu SS.U suprotnom,kada se uvede master,pretpostavljam da ce trajati 4 semestra i na kraju imati 300 ESPB a jedino bi ,u slucaju neizjednačavanja sadašnjih SS sa masterom, olakšanje bilo što bi možda SS sa 240ESPB trebalo da studiraju još 2 semestra i dobiju diplomu strukovnog mastera i da imaju II stepen visokog obrazovanja.Ako se već menja zakon,trebalo bi izaći u susret SS i izjednačiti ih sa masterom a onda ukinuti specijalističke strukovne studije jer postoji master kao II stepen visokog obrazovanja.

  ОдговориИзбриши
 14. Tako ce i biti, bicemo izjednačeni sa srtukovnim masterom.

  ОдговориИзбриши
 15. Анониман25. јул 2016. 17:22

  Ako tako bude,onda ce postojati strukovni master sa 240 i sa 300 ESPB?Malo je to nelogicno ali videcemo.Najveci problem jos uvek je nepriznavanje specijalistickih strukovnih studija u zdravstvu

  ОдговориИзбриши
 16. Taj sa 240 nece biti strukovni master ali ce u pravima biti što i strukovni master i to samo oni koji su zavrsili specijalističke strukovne studije pre uvodjenja strukovnog mastera.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман25. јул 2016. 20:18

   Сви смо завршили пре постојања струковног мастера!!!
   НЕ постоји ни један струковни мастер!!!
   Сви морамо бити изједначени!!!
   Као што је виша школа (2; 2,5 и 3 годишње) изједначена са садашњим бечелором и као што је стари дипломирани изједачен са мастером!!! (ПС Постоје две врсте дипломираних, пре 2005 - основне студије и после 2005 основне академске студије који су сасвим нови вид високог образоања као и наше ССС које до тада нису постојале)

   Избриши
  2. Анониман25. јул 2016. 20:19

   Tanja prilicno uverljivo pisete zadnjh nekoliko komentara pa se pitam odakle Vam te informacije. Hocu reci da mi izgleda kao da imate neku informaciju vise koju niste bas spremni da do kraja podelite sa nama.

   Избриши
  3. Анониман25. јул 2016. 21:19

   Svi koji imaju sss ne smeju biti OŠTEĆENI!

   Избриши
  4. Анониман26. јул 2016. 17:21

   A šta će biti osoba koja ima 240ESPB kao strukovni specijalista a koje je stekla pre uvođenja strukovnog mastera,kako će se nazivati i kakvu kvalifikaciju imati?

   Избриши
  5. Анониман26. јул 2016. 17:55

   Ало земљаче, сви су струковни специјалисти стекли своја звања пре струковног мастера! Ме постоји нити један уписан студент на струковним мастер студијама! Ваљда толико знаш о овој теми!?

   Избриши
 17. Čemu ovi komentar. Imamo li drugi stepen visokog obrazovanja. Mogu li donošenjem novog zakona da naše diplome spuste jedan stepen niže. Možemo li zatražiti pravnu pomoć i pravdu zatražiti pred institucijama koje tome služe , ako urade nešto protivpravno. Treba im predočiti ovu mogucnost kao jednu od mogućih tokova događaja . pa kom obojci tom i jerry.

  ОдговориИзбриши
 18. Čemu ovi komentar. Imamo li drugi stepen visokog obrazovanja. Mogu li donošenjem novog zakona da naše diplome spuste jedan stepen niže. Možemo li zatražiti pravnu pomoć i pravdu zatražiti pred institucijama koje tome služe , ako urade nešto protivpravno. Treba im predočiti ovu mogucnost kao jednu od mogućih tokova događaja . pa kom obojci tom i jerry.

  ОдговориИзбриши
 19. Nazivace se isto strukovni specijalista a to ce biti isto sto i strukovni master ili strukovni specijalista=strukovni master.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман27. јул 2016. 08:29

   Ово је веома лоше решење. Најбоље је да се изборите да ССС буду 7 степен. И због садашњих и због будућих струковних специјалиста, јер неће сви да раде у државној управи.

   Избриши
  2. Анониман27. јул 2016. 18:24

   Ako je SSS u rangu 7 stepena u Zakonu o drzavnim sluzbenicima, Zakonu o zaposlenima u lokalnoj i pokrajinskoj adminstraciji, Zakonu o javnim preduzecima, Zakonu o skolstvu i u mnogim drugim pa to mora da uvazi i privatni sektor. Ne mogu da vas drze kao robove. Ista su ti prava sa istom diplomom i kod privatnog poslodavca i kod drzave.

   Избриши
  3. Анониман27. јул 2016. 19:29

   Јесу иста права на папиру, али постоји нешто што се зове процес селекције кандидата за радно место. Ја ти тврдим да ће кандидати који имају завршен струковни мастер (када буде уведен и када неко заврши) имати бољу прођу.

   Избриши
  4. Анониман27. јул 2016. 20:49

   Који кандидати? Који струковни мастер? Ма не постоји ни један студент нити један студијски програм нити и један свршени струковни мастер у Србији! Оканите се ћорава посла! Ако има неко диплому МСС из ЕУ или било одакле из Света и хоће да ради код нас нека је нострификује.
   Некада се стидим што сам ваш колега!
   О чему ви пишете? О струковном мастеру који не постоји! МИ СМО СПЕЦИЈАЛИСТИ! Завршили смо последипломске студије и не желим да будем икада мастер општег типа!!! Ми имамо специјализована знања и вештине из наших научних области које смо завршили и то све пише у додатку дипломе!
   Чак ни министарство није направило схему у којој је уврштен струковни мастер! Какву би они предност имали у односу на нас који смо специјалисти одређених области?

   Избриши
 20. Na osnovu člana 82 stav 1 tačka 2 i člana 91 stav 1 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore 24. saziva, na sedmoj sednici drugog redovnog zasijedanja u 2010. godini, dana 22. decembra 2010. godine, donijela je
  ZAKON

  O NACIONALNOM OKVIRU KVALIFIKACIJA

  (Objavljen u "Sl. listu Crne Gore", br. 80 od 31. decembra 2010)
  Nivoi i podnivoi kvalifikacija

  Član 10

  Šesti nivo (VI)

  U nivo šest (VI):
  - kvalifikacija visokog obrazovanja (180 kredita CSPK-a);
  - stručna kvalifikacija ili dio stručne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.

  Sedmi nivo (VII)

  U podnivo jedan (VII1):
  - kvalifikacija visokog obrazovanja (240, 180+60, 300, odnosno 360 kredita CSPK-a); i
  - stručna kvalifikacija ili dio stručne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.

  U podnivo dva (VII2):
  - kvalifikacija visokog obrazovanja (180+120 ili 240+60 kredita CSPK-a);
  - stručna kvalifikacija ili dio stručne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.

  IV. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
  Ekvivalentnost postojećih kvalifikacija

  Član 27
  Kvalifikacije i stepeni stručne spreme stečeni, odnosno priznati po ranijim propisima, prije stupanja na snagu ovog zakona, ekvivalentni su sa odgovarajućim kvalifikacijama Okvira kvalifikacija:
  - diploma petog stepena stručne spreme, majstorski ispit i specijalizacija u okviru stručnog obrazovanja sa IV2 podnivoom kvalifikacija;
  - diploma o stečenom višem obrazovanju na univerzitetu sa VI nivoom kvalifikacija u pogledu stečenih znanja, vještina i kompetencija za obavljanje poslova;
  - stepen visokog obrazovanja Bečelor (180 CSPK) sa VI nivoom kvalifikacija;
  - stepen visokog obrazovanja Bečelor (240 CSPK) sa VII1 podnivoom kvalifikacija;
  - diploma sedmog stepena stručne spreme sa VII1 podnivoom kvalifikacija;
  - stepen visokog obrazovanja Specijalista (240 CSPK) sa VII1 podnivoom kvalifikacija;
  - diploma magistra nauka sa VII2 podnivoom kvalifikacija.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман27. јул 2016. 20:15

   Idi u Crnu Goru, pa tamo radi.

   Избриши
  2. Ne kontas stvari? Bitno je da imamo na neciji primer da se pozovemo, jer tesko je naterati ove nase da nesto usklade, promene.

   Избриши
 21. Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru
  pročišćeni tekst zakona
  NN 22/13, 41/16

  Razine cjelovitih i djelomičnih kvalifikacija
  članak 7.

  -razina 6- ukupno radno opterećenje za stjecanje kvalifikacije je minimalno 180 ECTS bodova, od kojih je najmanje 120 ECTS bodova na 6. ili višoj razini skupova ishoda učenja. Uvjet pristupanja: posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 4.2 ili više, uz položene ispite obaveznih predmeta državne mature.

  -razina 7- ukupno radno opterećenje za stjecanje kvalifikacije je minimalno 60 ECTS bodova na 7. ili višoj razini ishoda učenja. Ukupno radno opterećenje kvalifikacije na razini 7., zajedno sa prethodnom kvalifikacijom na razini 6., koja je uvjet pristupanja, je minimalno 300 ECTS bodova, od kojih je najmanje 180 ECTS bodova na 6. ili višoj razini skupova ishoda učenja i najmanje 60 ECTS bodova na 7. ili višoj razini ishoda učenja. Uvjet pristupanja: posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 4.2 uz položene ispite obaveznih predmeta državne mature ili posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 6. ili više.

  Pridruživanje kvalifikacija razinama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira
  Članak 8. (N/N 41/16)
  -razina 6: sveučilišni preddiplomski studij; stručni preddiplomski studij
  -razina 7: sveučilišni diplomski studij; specijalistički diplomski stručni studij; poslediplomski specijalistički studij

  ОдговориИзбриши
 22. Анониман27. јул 2016. 18:28

  Ало ђецо, па не инересује нас шта пише у законима других земаља за неке нивое студија него шта је у нашој земљи! Шта ме брига како је у Хрватској, Црној Гори, БиХ, Македонији, Словенији...
  На крају крајева нека ти Судски тумач преведе те стране језике а нека ти Судски вештак из области образовања извештачи та звања у односу на наша и онда ћу прихватити шта ту пише.
  Овако.....Мачку о реп!
  Ђецо моја моји соколови држите се нашег закона и крај!

  ОдговориИзбриши
 23. Držimo se našeg zakona dokle god ga ne promene! Pošto žele da ga promene na štetu specijalista, normalno je da se pozivamo na praksu drugih evropskih država koje su u EU ili koje teže članstvu kao i mi. S toga, predstavnicima ministarstva treba da predočimo i praksu drugih zemalja, jer ispada da nam je kvalifikacija priznata u drugim državama a u sopstvenoj NE! Zbog toga i odlazimo u druge zemlje, ovde je sve mimo sveta i zakona!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман27. јул 2016. 20:55

   Па више од 100 година са ових простора људи одлазе у иностранство са или без диплома. Овде је увек била негативна селекција у друштву.
   Мој савет ти је: ИДИ И НЕ ОКРЕЋИ СЕ СИНЕ!!!

   Избриши
  2. Анониман28. јул 2016. 22:39

   ISPADA DA SU OVI NASI NAJPAMETNIJI. IGRAJU SE TUDJIM SUDBINAMA. DANAS VAZI, SUTRA NE ITD. OVAJ SE NA SASTANKU PITA KOJA PRAVA SU NAM POVREDJENA, A RADI SE O KLASICNOJ PREVARI!

   Избриши
  3. Анониман29. јул 2016. 14:40

   Закон важи и важио је и још ће важити за све који су уписали и све док се не донесе нови. Проблем је што појединци у министарствима, школама, вртићима, здравству, јавним установама и државним предузећима не усклађују подзаконске акте са законом а за то не сносе санкцију.Намерно не помињем приватни сектор јер ту је углавном јавашлук што се тиче радног законодавства. Они могу како хоће јер ако нико не санкционише министра или покрајкинског секретара или директора јанвног предузећа за не усклађавање подзаконских аката са Законом зашто би неко казнио приватника?!

   Избриши
 24. Ima li neki pravnik koji bi napisao mišljenje u vezi sa donošenjem novog zakona o obrazovanju i spuštanjem sss za stepen niže. Da li će taj zakon važiti za one koji su upisali i završili sss, da li se može primenjivati retroaktivno. Ili će se primenjivati samo na one koji upišu posle stupanja na snagu. Ili.

  ОдговориИзбриши
 25. Анониман29. јул 2016. 14:52

  U javnim preduzećima se pozivaju na ministarstva pod kojima rade a sto se tice zdravstva,za sada specijalisticke strukovne studije ne mogu da se nađu u okviru kvalifikacija i stepena strucne spreme.Zdravstvenim radnicima-strukovnim specijalistima koji rade u prosveti(skole i obdanista),priznat je stepen strucne spreme jer je tako odlucilo ministarstvo prosvete a ministarstvo finansija odobrilo.Isto treba da uradi i ministarstvo zdravlja ali zasto ne radi,pitanje je.Sada svicekaju Katalog radnih mesta u kome opet nema zdravstvenih radnika-strukovnih specijalista.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман29. јул 2016. 17:56

   Кретенска држава. Радимо у школама, инспекцијама (општинским, покрајинским, републичким), вртићима и нема нас у Каталогу! Не може ни Премијер, ни Председник, ни Кори да промени самовлашће поједних ћата у министарствима који су се ту угнездили још од доба Коштунице др Војислава!
   А што се тиче ССС профила у здравству ту је прави криминал!!! Уместо да главне сестре болница, ДЗ, институтима, заводима, клиникама, поликлиникама, ординацијама и свим службама буду ССС и диломирани и мастер кадрови, њима су главне сестре са средњом стручном спремом!!! Мислим да то не треба ни коментарисати!!!

   Избриши
  2. Ja radim u zdravstvenoj ustanovi i meni je glavna sestra sa srednjom strucnom spremom ,a ja radim u smeni sa SSS i jedina sam u sluzbi sa ovom diplomom .Svi to znaju i niko nece ni prstom da mrdne ,a ministarstvo zdravlja je potpuno gluvo i slepo za ovakvu situaciju u zdravstvu.Zato i tvrdim da je ministarstvo zdravlja kriminalna organizacija jer namerno ignorisu obrazovane zdravstvene radnike i pustaju da se sve raspada.

   Избриши
  3. Isto tako koleginice, i ja radim u smeni sa SSS jos me omalovazavaju i ismejavaju sa diplomom...Dakle ovde treba biti glup i politicki aktivan, od diplome i proseka koristi nema.A da ili zavrsiti razne privatne skole one su izgleda budućnost SRBIJE!!!

   Избриши
  4. И треба да нас исмејавају! То је траги-комично. Трагично је што се то дешава теби. А комично неком ко гледа са стране јер главна ти је сестра са средњом школом а ти имаш високошколоско 4 годишње образовање. И теби би било смешно да је твом начелнику лекару специјалисти или субспецијалисти начелник неки лекар опште праксе или стажиста. Ја верујем да твој шеф вришти од смеха! Имаш 4 годишење високо образовање а шеф ти има средњу шкоу, мораш да признаш да је смешно! Међутим да се то дешава теби можда би се и ја насмејао међутим таква је ситуација у 95% здравствених установа у Србији што није баш смешно него забрињавајуће?! Нешто је труло?! Ви? Синдикат? Министрство? КМЗТС? Струковне организације? Неко не ради посао? Ја мислим да нико од Вас не ради свој посао! Мислим и да је колективно лудило на снази! Шта каже ваш грански синдикат? НИШТА! Шта каже Ваша Комора? НИШТА! Шта кажу ваше струковне организације? НИШТА! Шта кажу Ваши професори који су и директори и начелници служби? НИШТА?
   И ТРЕБА ДА ТИ СЕ СМЕЈУ! ДА СИ НЕГДЕ ДРУГДЕ УВАЖИЛИ БИ ТВОЈЕ ЗВАЊЕ И ЗНАЊЕ ОВАКО НЕЈА ТИ СМЕЈУ!

   Избриши
  5. Lekari su poseban soj ljudi. Njima sve prećutno dozvoljava. Većina njih imaju privatne tezge (ordinacije) i ubijaju se od para. I tako stihijski uništavaju kompletno zdravstvo. Njima zapravo i jeste cilj da unište državne ustanove baš iz razloga da bi oni mogli privatno da tezgare i da pljačkaju ovaj napaćeni narod, što gora ustanova to bolje za njih. Zato i ne čudi što je haos u državnim ustanovama. Neće direktor postaviti nekog pametnog na neko rukovodeće mesto. Uzimaju oni pare za što šta. Da ta med.sestra kojim slučajem istrese jedno 3000 evrića, verujem da bi joj se odmah sistematizovalo radno mesto (izmisle radna mesta sistematizacijom ako ne postoje (znam par slučajeva). I za kraj najcrnje je to što je sve u državi ovako!!!

   Избриши
 26. Анониман29. јул 2016. 19:18

  spec struk studije su II stepen VO, znaci mogao si da da zavrsis osnovne akadamske studije 240 ESPB i da upises spec struk studije, iako imas ukupno 300 ESPB (240+60)konkurises za posao isto kao i onaj koji ima 240 (180+60) ESPB, ista diploma i isto zvanje postdiplomskih studija. Znači vazan je stepen kod zaposlenja a ne bodovi. Zato postoji I,II i III stepen kod VO, on je jedino merodavan kod zaposlenja. Treba formulisati drugačije spec struk studije su II stepen visokog obrazovanja u rasponu od 240-300 ESPB, pogledaj FTN u Novom sadu spec struk studije su tamo već godinama 300 (180+120) ESPB i II stepen visokog obrazovanja, oni su stavljali u zagradi (MBA) na njihovom sajtu skole na sta nisu imali pravo jer nije donesen tada zakon o strukovnom masteru,tako da su isto što i mi i piše im u diplomi spec struk studija....

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман29. јул 2016. 22:21

   Ти си делимично у праву. И ФТН у НС и Медицински факултет у БГ школовао је ССС од 120 бодова и то годинама уназад. То је била класична навлакуша јер тих 120 будова ништа не значе јер си само ССС и ништа више од тога. Међутим професорима ЗНАЧИ, мало више предмета (читај тезгице) за њих, мало више прековремених часова, која више скриптица и књижица и сл. Па лепо! Али ко да каже то др Бумбаширевићу који је сада Ректор Београдског Универзитета? Ко да каже елити на ФТН у НС који су били у власти тада ДС (сада су други али опет грувају у исту тикву као и они пре њих). Још мислим да је Коштуница др Војислав председник и да су сви необавештени. Крши се фалгрантно закон. Нико не реагује. НИКО. Ни министар, ни Владе, ни испекција. И зашто би? ваљда је лични интерес професора важнији од интереса које каквих струковних специјалиста! Они су битни а не студенти. ПРАВДА ЗА ПРОФЕСОРЕ!!!
   Кажем да си делимично у праву јер за сада је остало да само у просвети могу да предају колега са 2. степеном ВО. До скора по Закону о државној управи била је иста ситуација али је промењен закон (ко разуме схватиће о чему пишем).
   А бодови се тако не сабиру јер није смислено завршити ОАС од 240 па наставити на ССС него МАС. Смислено је ко је завршио ОАС или ОСС од 180 бодова па настави ССС. И немој да ти ФТН буде узор у том смислу јер годинама крше законе Србије. То што си написао само је један од примера. Ја знам да су на тај фазон навлачили и дипломиране по старом закону (који су у рангу данашњег мастера) да тобоже упишу специјалистичке студије. Проблем је био у томе што су то биле специјалистичке струковне студије а не академске. Тако да су људима узимали по 120000 динара школарине и 80000 за одбрану рада а људи нису тиме добили ништа. Уместо да су те колеге уписале докторске студије они су их преварили. То је све лако доказиво и ко хоће може то све проверити.
   Међутим то није ништа ново јер су сви факултети у земљи својим свршеним студентима основних студија до 2005 године (па чак и Председнику) подавалили и уписивали их на мастер академске студије а за тим нису имали реалне потребе јер су у рангу мастера и свако ко је имао просек преко 8,00 (а у ту категорију спада и Председник) имао је директно право на упис докторских студија. Наравно ту су вешто користили игру речи ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ (до 2005) и ОСНОВНЕ АКДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (после 2005) али народ као стока навали на дипломе и не питају шта кошта (а Карићи, Мића Мегатренд, Синергије, Сингидунуми, Фалуси и Едуконси и екипа трљају ручице).
   Али зашто би у просвети било боље него другде?
   У осталом шта оно би са Мићиним докторатом?

   Избриши
  2. Анониман30. јул 2016. 10:54

   PS
   Perdsednik je imao prosek na osnovnim studijama 8,36 koje je upisao 2003 a zavrsio 2007. Znaci zavrsio je po starom zakonu i stekao zvanje dipolirani koje je u rangu potonjeg mastera. Medjutim Predsednika sovjetuju da upise master na privrednoj akademiji 2010 i zavrsava 2011.
   Dobro on tada kada je zavrsio osnovne studije nije bio Predesednik ali ipak trebali su ga posavetovati da sa prosekom preko 8,00 moze upsati direktno doktorske studije (jer magistarske su bile ukinute tada kada je on zvrsio osnovne 2007). I tako da je buduci predsednik upisao dotorske studije te godine 2007 kada je zavrsio osnovne on bi 2010 mogao da doktorira a ne 2010 da upise master i da zavrsi master 2011 a već je 2007 kao diplomirani po starom zakonu bio u rangu mastera.
   Znaci taj profesorski lobi je vrlo jak i moze da radi sta hoce.
   (OVO PISEM ZARAD TOGA DA ZNATE DA TE SEDE PROFESORSKE GLAVE SVE CE DA URADE SAMO DA TE UVUKU U KOLO A NIZASTA NE SNOSE ODGOVORNOST. PREVARILI SU I MNOGE PA PROBACE I NAS AKO NE BUDEMO JEDINSTVENI)

   Избриши
 27. Ocito ne razlikujes akademske od strukovnih studija...kakvih 240+60,o cemu govoris?Ne zamajavaj nas glupim komentarima...struk master jos uvek ne postoji u praksi.Ovde se radi o struk spec,za nasa prava se borimo.Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 28. Анониман30. јул 2016. 09:15

  med sestra29. јул 2016. 22.37 TREBALO BI DA SI TI GLAVNA A POSTO NEMA NIKOG DRUGOG SA SSS DA BUDE GLAVNA NEKA SA VISOM SPREMON ILI OSS. IZUZETNO AKO BAS NEMA NIKOGA NI SA TIM NIVOOM OBRAZOVANJA ONDA DA TE MENJA SA SREDNJOM SPREMOM.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Moja glava sestra sa srednjom strucnom spremom je konkubina nacelnika sluzbe i to svi znaju.Zbog takve situacije ja sam u smeni sa SSS i nece ni visoku skolu da mi priznaju jer kao nisam na funkciji sto je laz koju oni stalno ponavljaju.Nigde u zakonu priznavanje obrazovanja nije vezano za funkciju.Pisala sam ministarstvu zdravlja i dolazila je inspekcija i naredba da mi se visoka skola mora priznati i ako sam u smeni,m medjutim nacelnik sluzbe je urgirao kod direktora da se to odugovlaci.Ovo je sramota da takvo bezakonje vlada.Zato i tvrdim da je ministarstvo zdravlja kriminalna organizacija jer jedno kazu ,a drugo dozvoljavaju da se sprovodi .

   Избриши
  2. Анониман31. јул 2016. 00:09

   Да си ти само проблем у Србији лако би то решили! Тако је у већини здравствених установа. И дан данас расписују конкурсе (погледај на сајту министарства здравља) у стилу тражи се 6 или 4 степен стручне спреме здравствене струке. То је КРЕТЕНИЗАМ. Свуда и одувек у Југославији а после у Србији могло је да се веже 2 узастона степена стручности за одређено радно место. Нпр. васпитач са вишом или високом спремом или инжењер са вишом или високом спремом или инспектор са вишом или високом спремом или радник са 3 или 4 степеном спреме...
   Једино код вас у здравству може 4 или 6 степен стручности а вас са ССС које су у рангу 7 степена ни не помињу. За вас нема посла. Али за твог начелника има и када им дођете на клинику да стажирате или волонтирате онда може. Једино не можете да будете главне и надзорне.
   А са другим здравственим профилима је криминал: радиолози, санитарци, дијететичари, ... Замислите када Ви у вашој Комори где водите главну реч не можете да остварите права, шта је тек са другим здравственим профилима. Њих нема нигде ни са било којим нивоом високог образовања. Они не постоје!

   Избриши
  3. Анониман31. јул 2016. 13:23

   Problem su sistematizacije radnih mesta, jer ustanove same donose sistematizacije (bolnice i DZ). Jedno od rešenja je da ministarstvo sistematizuje radna mesta npr. glavna sestra mora da ima zašvrešne struk.spec.stud. (uslov za glavnu sestru) i tako da se odrade za sva radna mesta počev od načelnika pa do spremačice.

   Избриши
 29. Анониман31. јул 2016. 21:24

  Obzirom da smo jedna mala i siromasna zemlja tako bi i trebalo uraditi. Ne dopustiti kadijama, pasama i spahijama da svako u svom mracnom vilejetu postavlja temelje radno-pravnog zakonavstva jedne zemlje.

  ОдговориИзбриши
 30. Koliko znam, specijalističke strukovne studije mogu da se upišu posle osnovnih (strukovnih ili akademskih) studija, bilo da one nose 180 ili 240 bodova. Nije jasno šta bi motivisalo nekoga ko ima završene osnovne studije koje nose 240 bodova da upiše specijalističke strukovne studije ako će ostati na istom nivou, bez obzira na specijalizaciju koju stiče. Nejasno je i kako specijalizacija može biti izjednačena sa osnovnim studijama samo zbog pretpostavljenog istog ukupnog broja bodova koji nosi. Umesto toga što predlažu, mogli su da uvedu 7.1 (specijalističke strukovne), 7.2 (master) i 7.3 (specijalističke akademske), ako već postoji potreba za takvim stepenovanjem.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. LUPETANJA, LUPETANJA I LUPETANJA!
   A ŠTA CE BITI ONDA OSNOVNE AKADEMSKE 6/2 ILI 7/0?

   Избриши
  2. Osnovne su osnovne. Nema potrebe da se uzbuđujete.

   Избриши
  3. Opet lupetaš!
   Ne postoje osnovne studije od 2005 godine. Osnovne stuidije su izjednačene sa masterom.
   Osnovne akademske studije nisu isto što i master! Znam da su vas navukli na igru reči i svi ste pohrili da upšete ''osnovne studije'' ne znajući da su to ustvari ''osnovne akademske studije'' koje su sasvim novi vid visokog obrazovanja u Srbiji kao uostalom kao i naše SSS. Međutim mi smo 2. stepen visokog obrazovanja sa SSS a vi sa OAS niste. Žao mi je ali je tako.

   Избриши
  4. Дечаче Анониман08. август 2016. 20.13 вероватно си чуо да основне студије не постоје од 2005 године више. Основне су или основне струковне или основне академске студије, надамо се да си писмен и да разумеш о чему ти пишем јер видим да си пукао!

   Избриши
 31. U tehnickom mandatu vlade, ministarstvo moze da predlozi bilo sta, ne oseca nikakvu odgovornost. Zapetljali su se odavno i ne znaju kako da se izvuku iz loseg zakon koji se jos losije primenjuje bez ikakve kontrole.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. TEHNIČKA VLADA NE PREDLAŽE ZAKONE. SKUPŠTINA IH USVAJA. TO JE NASLEĐE LJUDI VOJISLAVA DR KOŠTUNICE KOJI JOŠ SEDE U OVALNOM KABINETU U MINISTARSTVU PROSVETE.

   Избриши
 32. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:618889-Nova-Vlada-u-niskom-startu

  Kao naslednik Srđana Verbića, u prosveti, "viđen" je Mladen Šarčević, rukovodilac obrazovnog sistema "Ruđer Bošković"

  ОдговориИзбриши
 33. Желео бих да поздравим упорну и истинску борбу ових људи за бољи статус свих оних који су ПРЕВАРЕНИ, пре свега од своје државе, па онда и од свих оних установа које су им узимале паре и издавале овакве дипломе, али исто тако мислим, мада вероватно нећу рећи ништа ново, што већ незнате, а то је да се ова ствар може разрешити у Вашу корист, само јаким лобирањем на политичком нивоу код владајуће колације, све остало је УЗАЛУДНО!!!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Нико није преварен!
   Дипломе су стечене регуларно!
   Не треба нама никакво лобирање, него само да Србија буде нормална земља и да поштује законе своје земље и да удклади сва подзаконска акта са законма. Ваљда ће се и то једном десити. Међутим ако министар, директор, покрајински секретар, председник општине или градоначелник не сносе никакву одговорност (ни кривичну, ни материјалну, ни моралну а ни политичку) због не услађености Правилника, Одлука, Систематизација и др. подзаконских аката онда никада у Србији неће бити добро. Овај наш проблем је мали али радно законодавство је врло битно за једну европску земљу (у Африци је битно да те не стигне лав и не поједе). Нисмо ми овде битни! Битно је што неко урушава цео систем државне управе и радно-правно законодавство и за то не сноси одговорност. Можда то и није случајно. Можда је некоме ЦИЉ: ШТО ГОРЕ ТО БОЉЕ. Можда је неко плаћен (од некога) да нас уништава? Можда је ово нечија дугорочна политика?

   Избриши
 34. A sta ce biti sa medicinarima,ostaje isti ministar zdravlja ,to znaci da ostaje isti haos koji i sada vlada.Uzas ,tuga i SRAMOTA.

  ОдговориИзбриши
 35. Zašto se strukovni specijalisti iz medicine pominju posebno. I ministar zdravlja. Ovde je valjda problem sa strukovnim specijalistima iz svih oblasti.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Струковни специјалисти у здравству се помињу посебно као што рече јер лекари су спцифична бранша и они не препознају ни правнике ни економисте у здравству. Никога. Само они. Њему је сестра и са срењом школом и са ССС и мастер сестра исто!

   Избриши
  2. А замисли како је тек са другим медицинским профилима у здравству? Никако! Када ни 2. степен сестрински не признају како је нпр. са дијететичарима-нутрициолозима, радиолозима, санитарцима,...!? НИКАКО! Нису чак ни мисаоне именице! Не могу ни да их изговоре у м инистарству здравља и да их све наброје а не да им систематизују радна места! То је истина!

   Избриши
 36. Jeste problem sa strukovnim specijalistima iz svih oblasti ali najveci problem je u zdravstvu gde uopste nisu prepoznati strukovni specijalisti i nema ih ni u Katalogu radnih mesta ni u predlogu sifrarnika.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Čitam tvoj odgovor i potpuno sam u tematici i saglasan sa tobom.Ja hoću da upišem СТУДИЈЕ ДРУГОГ СТЕПЕНА СПЕЦИЈАЛИСТА СТРУКОВНИ МЕДИЦИНСКО-ЛАБОРАТОРИЈСКИ ТЕХНОЛОГ .Nisam pametan, sta ti misliš?Da li mi se isplati da ulažem u sebe u tom smislu jer sve ukupno te studije koštaju oko 2600 evra ?

   Избриши
  2. Наравно упиши. И не кошта 2600 еура осим ако не рачунаш све 4 године тугедер!

   Избриши
 37. A kakve koristi imaju specijalisti strukovnih studija u EPS-u od toga što su prepoznati i svrstani u sistematizaciji i katalogu kada se to u praksi ne primenjuje.

  ОдговориИзбриши
 38. U učionicu samo sa fakultetom
  I. MIĆEVIĆ | 23. avgust 2016. 15:30 | Komentara: 4
  Unija sindikata prosvetnih radnika upozorava na novi Pravilnik. Sa višom školom neće moći da rade novi nastavnici  SRODNE VESTI
  Sloga obnovila školu
  Sloga obnovila školu
  Nove učionice do Nove godine
  Nove učionice do Nove godine
  Učionice kao vežbaonice

  Sila jača od fizike

  Tesno đacima

  UČITELjI i nastavnici sa završenom višom školom ili nekadašnjim šestim stepenom neće od septembra moći da predaju u školama - upozoravaju zabrinuto iz Unije sindikata prosvetnih radnika. Oni se pozivaju na izmenjen Pravilnik o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi, objavljen u “Službenom glasniku”, koji bi mogao bez posla da ostavi više od 10.000 nastavnika, jer se procenjuje da ih je toliko bez fakultetske diplome.


  Osim učitelja, koji su najbrojniji među prosvetarima s visokom školom, Pravilnik kaže i da muzičko u osnovnoj školi neće moći da predaju nastavnici muzičke kulture, a ni časove likovnog neće više držati nastavnici likovne umetnosti. Isto važi i za nastavnike stranih jezika i srpskog jezika sa elementima kulture, koji neće moći da drže časove u nižim razredima.

  Ako nemaju fakultetsku diplomu, nastavnici će ostati i bez časova izbornih predmeta. Učitelji s višom školom neće imati pravo da predaju nijedan izborni predmet u nižim razredima, a ni šah u starijim, iako imaju dodatne kvalifikacije. Nastavnici muzičkog neće držati hor i orkestar, nastavnik domaćinstva ostaće takođe bez norme ako nije završio četvorogodišnje studije.

  U Ministarstvu prosvete tek kasno sinoć uspeli smo da dobijemo objašnjenje o tome da nastavnici bez fakultetske diplome ne treba da brinu, jer neće ostati bez posla.

  - Ovaj pravilnik usklađen je sa članom 8 Zakona o osnovama sistema obrazovanja, koji propisuje ko može da radi u nastavi. To se odnosi na novozaposlene, a ne i na one koji su već u sistemu. Zato niko ko već radi ne treba da brine - objašnjavaju u Ministarstvu.

  TEHNOLOŠKI VIŠKOVI
  NASTAVNICI sa šestim stepenom, kada postanu tehnološki višak, tj. ostanu bez dela časova, ne mogu ni da budu preuzeti u nekoj drugoj školi, jer ne ispunjavaju uslove. Iz Ministarstva prosvete stiže obećanje da će ovaj problem biti rešen tako što će ih, prema Zakonu o radu, upućivati na druga radna mesta, mimo Zakona o osnovama sistema obrazovanja.

  A u pomenutom zakonu se kaže da nastavnik može da bude neko ko je završio četvorogodišnje studije pre “Bolonje”, master studije ako se školovao prema “Bolonji” i izuzetno visoku školu. E sada tog “izuzetnog” više neće biti.

  Ipak, ostaje apsurd da neko kada završi učiteljski fakultet ne može da radi u školi. Nije kvalifikovan dok ne stekne master diplomu. Isto važi i za diplomce filološkog, filozofskog, geografskog, biološkog ili nekog drugog nastavničkog fakulteta.

  Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, smatra da se mora pronaći način da ljudi bez potrebnih kvalifikacija odu u penziju, jer im nije ostalo mnogo do punog radnog staža. Jedna od opcija bio bi i dobrovoljni odlazak iz sistema, uz odgovarajuće otpremnine. U Uniji navode primere, pa kažu da u jednoj školi od 10 učitelja osam nema fakultet, u jednoj drugoj, u Kikindi, sve četiri učiteljice završile su višu pedagošku, a takvih primera je, kažu, u svakoj opštini.

  - Bilo bi dobro i da se propiše rok od tri ili četiri godine da nastavnici s višom školom završe master studije, odnosno da se doškoluju - predlaže Ivana Gojkov, sekretar OŠ “4. oktobar” u Vojvoda Stepi.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Секретаре школа и директоре треба поахапсити јер им раде лица без 2. степена високог образовања (мастер, ССС и САС). Одавно у Србији нема учитеља са вишим школама и то је трабуњање. То је прича ради приче јер опет се враћамо шта је то по њему (и сличнима) ''10 учитеља нема факултет''? На шакултетима се одржавају студије 1. стена: ОАС (од 180 и 240 бодова) и студије 2. степена (мастер, интегридане студије, ССС и САС) и студије 3 степена (ДАС) као и постдокторске студије. Шта је по њима завршен факултет? Које студије од ових набројаних? Вероватно постдокторске јер ту нема даље. Али опет је кукавичије јаје је у питању. Проблем је што имају ти наставници студије 1. степена завршене а не 2. које су у скалду са законом. Нпр. колеге-ице у медицинским школама немају тај проблем јер имају завршене ССС које су студије 2. степена и у складу су са законом.

   Избриши
 39. Svi se pozivaju na taj cuveni clan 8. Zakona o osnovama sistema vasp i obrazovanja u kom pise sledece:

  ZAKON

  O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA

  ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015 - autentično tumačenje, 68/2015 i 62/2016 - odluka US)

  Obavljanje obrazovno-vaspitnog rada

  Član 8

  U ustanovi obrazovno-vaspitni rad obavljaju: nastavnik, vaspitač i stručni saradnik.

  Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik jeste lice koje je steklo odgovarajuće visoko obrazovanje:

  1) na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili specijalističke strukovne studije) po propisu koji uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine;

  Prema tome, posto nijednog struk. spec. nema u pravilniku, to znaci da pomenuti clan zakona se delimicno primenjuje i to da ga uvazava tek ko stigne i slobodno proceni! Kada bude i jedno ime struk. spec. u spornim pravilnicima, tek cemo tada smatrati da je taj clan i ispostovan!

  Umesto da donesu nove pravilnike koji ce rasteretiti situaciju u prosveti, oni donose jos rigidnije?! Cemu to?! U EU i ostalim zemljama sveta, nastavnik moze biti lice koje polozilo pedagogiju, psihologiju i odredjenu metodiku, a kod nas moras biti doktor nauka samo da bi drzava sto duze i vise od pojedinaca uzimala novac, a nista novo i epohalno nece nauciti!!! Od kada su pravilnici postali rigidniji i kada je reseno da se nastavnicka zvanja izbace-ukinu, od tada se javlja hronican problem nedostatka strucnog kadra za deficitarne oblasti (matematika, muzicko, likovno, fizika...). Umesto da se ovo resava, problem se produbljuje! Strasno je to sto nastavni kadar nikada nema mira, vec uvek mora da strahuje sta ce se sledece sk. godine desiti.... Nije ni cudo sto armija mladih odlazi iz zemlje..

  Naravno, potreban je novac fakultetima i zbog toga se ovakve stvari i dogadjaju.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. U srednjemedicinskim skolama uspeli smo da ubacimo dosta zvanja da kolege specijalisti strukovnih studija predaju strucne predmete. Vrlo ide tesko. Borimo se. Stidljivo daju predmete u kojima cemo da predajemo. Pogotovo za nesestrinske smerove.

   Избриши
 40. Medicinarima ministarstvo zdravlja nije priznalo ni visoku skolu ,a ne SSS sto je sramota ,a mi koji nismo na funkciji priznaju samo srednju strucnu spremu.Pa treba ih zapaliti zbog toga sto rade .Idioti koji gaze po nama i brisu noge o nas.Ja koja sam zavrsila SSS u bolnici radim sa srednjom strucnom spremom jer nece ni visu da mi priznaju jer nisam na funkciji ,a za priznavanje visoke i SSS NE POSTOJI nikakvo zakonsko resenje niti nas prepoznaje da postojimo.Jos malo pa ce nam i to ukinuti ,a ministar prica kako cveta zdravstvo to je LAZ ,mi se raspadamo potpuno.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. ko mi izbrisa komentar?
   visoka škola se vodi pod višom školom!!!! hoću reći ko je završio visoku medicinsku školu 3 godine on se vodi kao da je završio višu školu. Takva je uredba o platama gde su i dalje više škole i fakulteti.

   Избриши
  2. Visa skola je izjednacena sa OSS (180 bodova) i ne moze da se vodi da je to isto samo imaju ista prava. SSS iz oblasti medicinskih nauka su novi vid studija i odvijaju se na i na visokim skolama i na medicinskim fakultetima (Bg i Nis). Postoje i dilomirane medicinske sestre i master medicinske sestre koje su novi vid studija. Uredba je nakaradna (u ostalom kao vecina stvari u drustvu) i nema razloga da Urdba bude normalna kada je ceo sistem nenormalan. Da je imalo normalan ne bi mi ovde morali da dokazujemo da ne moze da bude glavna sestra sa srednjom skolom nego neka sa SSS ili diplomirana ili master. Ali posto je 95% glavnih sestara sa srednjom skolom to je normalno stanje u drustvu. Bilo bi normalno da 95% glavnih sestara ima visoko obrazovanje od 240 ili 300 bodova a ne sa srednjom skolom. Pa mi nismo normalni kada to moramo da objasnjavamo. Treba ih zapaliti i njih i komoru a ne objasnjavati. Pa neka lekarima buda nacelnik neki stazista opste prakse a ne lekar specijalista. Kada direktor zdravstvene ustanove postavi glavnu sestru sa srednjom skolom onda neka montira i lekara stazistu za nacelnika odeljenja. Ko koga tu zajebava? Pa nismo valjda maloumni? Mi sa 2. stepenom visokog obrazovanja da ne budemo glavni a da glavni bude neko sa srednjom skolom? Ha, ha, ha! NEKA SE NOSE ....

   Избриши
  3. Meni je glavna sestra sa srednjom strucnom spremom a meni NECE da priznaju visu skolu,a zavrsila sam i specijalisticke studije .Ja radim u smeni sa srednjom strucnom spremom ,a na tri molbe direktoru da mi se prizna obrazovanje nisam dobila odgovor.Pa za to treba direktor da bude smenjen ,ali ministra Loncara boli uvo za nas medicinare.Zato treba sve njih smenuti jer nece nam biti bolje dok ovi hostapleri krse zakon.

   Избриши
 41. U jednom clanu zakona se navodi(ne mogu trenutno da ga nadjem a imao sam i autenticno tumacenje clana zakona u vrme kad je ministar bio Oliver Dulic) da osobe sa visim obrazovanjem ne mogu imati manja prava od osoba sa zavrsenim osnovnim studijama ,odnosno da osobe sa OSS ne mogu imati veca prava od osoba sa visom skolom.Razlika je samo dalje napredovanje osoba sa OSS koje nije omoguceno osobama sa visim obrazovanjem nego im je ostavljena mogucnost uskladjivanja strucnog naziva.

  ОдговориИзбриши
 42. Krenuli su da nas istiskuju (jer su po noksu i specijalisticke 6 stepen)
  http://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/300816/300816-vest10.html

  Odredbe novog Pravilnika usklađene su sa članom 8 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji propisuje da se u školi može raditi samo sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno sa diplomom mastera. Ove odredbe odnosiće se samo na novozaposleni kadar, dok svi koji su u već zaposleni, a imaju šesti stepen stručnosti, nastavljaju da rade sve dok ne budu proglašeni tehnološkim viškom ili ne odu u penziju

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Član 8

   U ustanovi obrazovno-vaspitni rad obavljaju: nastavnik, vaspitač i stručni saradnik.

   Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik jeste lice koje je steklo odgovarajuće visoko obrazovanje:

   1) na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili specijalističke strukovne studije) po propisu koji uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine;

   Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

   Избриши
  3. Može da radi kao nastavnik sa 2. stepenom visokog obrazovanja a to je i SSS.

   Избриши
 43. 10-oro specijalista malo šta mogu uraditi, dok ostali čekaju.
  Nema čekanja, već kasnimo, vratiše nas u 6. stepen. Neće niko to uraditi umesto Vas !
  Šalite emailove, zovite, žalite se, a odgovorni su KASSS, NSVO, Ministarstvo prosvete, Vlada.'

  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je Stručni tim za izradu jedinstvenog Nacionalnog okvira kvalifikacija, koj je predložio nadležnim savetima u oblasti obrazovanja nivoe i opise nivoa kvalifikacija kao i razvrstavanje kvalifikacija prema nivoima NOKS-a, a Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO) je doneo odluke kojima predlažu da se utvrde ovi nivoi kako bi u narednom periodu mogli da pristupimo procesu pozicioniranja NOKS u odnosu na EOK.

  KASS
  http://www.kasss.rs/?page_id=20
  NSVO
  http://nsvo.gov.rs/%D0%BE-%D0%BD%D1%81%D0%B2%D0%BE-2/%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D1%81%D0%B2%D0%BE/

  Ministarstvo prosvete
  http://www.mpn.gov.rs/kontakt/
  https://www.facebook.com/mpntrrs/
  gđa Mirjana Bojanić (mirjana.bojanic@mpn.gov.rs) U ministarstvu prosvete zadužena za NOKS
  gđa ljiljana.todorovic@mpn.gov.rs - Sektor za razvoj visokog obrazovanja Ministarstva prosvete

  Parlament-Odbor za obrazovanje
  http://www.parlament.rs/narodna-skupstina-/sastav/radna-tela/odbori.83.895.html

  Vlada Srbije
  http://www.srbija.gov.rs/pages/article.php?id=67236

  ОдговориИзбриши
 44. http://novaekonomija.rs/artikli/neformalno-obrazovani-stru%C4%8Dnjaci

  ОдговориИзбриши