среда, 18. јануар 2017.

Извештај Комисије за увођење мастер струковних студија


Република Србија
Висока техничка школа струковних студија Ниш


Извештај Комисије за увођење мастер струковних студија


У периоду март-април 2016. године, Комисија у саставу Дејан Благојевић, Јелена Петковић и Никола Секуловић вршила је анализу и процену могућности за увођење Mастер струковних студија на Високој техничкој школи струковних студија у Нишу. У овом извештају изнета су основна запажања и битни подаци до којих је Комисија у свом раду дошла.
Мастер струковне студије трају две године - четири семестра и вреднују се са 120 ЕСПБ (60 ЕСПБ по години). Право на упис Мастер струковних студија имају струковни инжењери, односно студенти који су завршили Основне струковне студије. Такође, студенти који су завршили Специјалистичке струковне студије и остварили укупно 240 ЕСПБ могу наставити своје школовање на другој години Мастер струковних студија. Након завршених Мастер струковних студија, студент стиче звање струковни мастер инжењер за одговарајућу област и укупно 300 ЕСПБ (Слика 1).




Увидом у Правилник о листи стручних, академских и научних назива, звања које студенти стичу након Мастер струковних студија за поједине студијске програме који су од интереса за нашу Школу су: 
         Архитектура  -  струковни мастер инжењер архитектуре
         Грађевинско инжењерство - струковни мастер инжењер грађевинства
         Електротехничко и рачунарско инжењерство - струковни мастер инжењер електротехнике и рачунарства
         Индустијско ижењерство и инжењерски менаџмент - струковни мастер инжењер индустријског инжењерства
         Инжењерство заштите животне средине и заштите на раду - струковни мастер инжењер заштите животне средине
         Машинско инжењерство - струковни мастер инжењер машинства •   Саобраћајно инжењерство - струковни мастер инжењер саобраћаја.
Процес акредитације Мастер струковних студија сличан је процесу акредитације Основних и Специјалистичких струковних студија. У делу који следи истакнуте су само разлике и посебни услови о којима се мора водити рачуна.
Стандарда 5 који се односи на курикулум предвиђа да су у структури студијског програма на Мастер струковним студијама заступљене следеће групе предмета у односу на укупан број ЕСПБ бодова, и то:
-  академско-општеобразовне, око 5%
-  стручне, око 40%
-  стручно-апликативне, око 55%.
Саставни део курикулума студијског програма мастер струковних студија је стручна пракса у трајању од најмање 180 часова, односно 90 часова по години, која се реализује у привредним организацијама или јавним институцијама.
Завршни рад на мастер струковним студијама је пројекат у којем се решава практични проблем из привредног или јавног сектора који је прихваћен од стране привредне или јавне институције. Завршни рад се ради у привредној или јавној институцији са којом високошколска установа има уговор. Члан комисије за одбрану завршног рада је представник институције у којој кандидат реализује завршни рад. Ово имплицира тешњу сарадњу Школе са привредом.
Стандард 9 који се бави наставним особљем подразумева да сви наставници изузев наставника страних језика морају имати звање доктор наука са репрезентативним референцама. Репрезентативне референце наставног особља у техничко-технолошким наукама су: научни и стручни радови објављени у међународним и домаћим часописима, радови штампани у зборницима са научних и стручних скупова, монографије, уџбеници, прегледни чланак, збирка задатака, практикум, патенти, нови производи или битно побољшани постојећи производи.   Наставник који учествује у реализацији мастер струковних студија  осим референци наводи податке o учешћу у научним, истраживачким, уметничким, комерцијалним и стручним пројектима реализованим у сарадњи са привредом.
За квалитетно извођење студијских програма мастер студија величина групе за предавање је до 32 студената, групе за вежбе до 16 студената и групе за лабораторијске вежбе до 8 студената.
Што се тиче финансијског аспекта, Комисија је прикупила податке везане за школарину на Мастер академским студијама на факултетима у Нишу које трају два семестра. Школарина на Мастер академским студијама се креће од 45 000 до 90 000 динара по години. Ове податке би требало имати у виду приликом одређивања школарине на Мастер струковним студијама. 
Репрезентативна расподела ЕСПБ бодова, односно удео обавезних и изборних предмета, стручне праксе и мастер рада на појединим факултетима илустрована је Табелом 1. Подаци се разликују незнатно у зависности од модула на студијама. 

Табела 1. Расподела ЕСПБ бодова на Мастер академским студијама

Обавезни предмети
Изборни предмети
Стручна пракса
Мастер рад
Фаултет
број
ЕСПБ
број
ЕСПБ
број
ЕСПБ.
број
ЕСПБ
Електронски факултет - Ниш
7
30
3
12
/
3
/
15
Машински фаултет - Ниш
3
20
4
24
/
4
/
12
Факултет заштите на раду - Ниш
6
31
4
16
/
3
/
10
Саобраћајни факултет - Београд
5
22
1
8
/
10
/
20

Веома добру базу за потенцијалне студенте Мастер струковних студија представљали би и студенти који су већ завршили Специјалистичке струковне студије на Високој техничкој школи струковних студија, а којих има преко 500. Број уписаних студената и број студената који су одбранили специјалистички  рад по смеровима (закључно са датумом 17.3.2016. године) је: 

         безбедност друмског саобраћаја: 175/129
         индустријска екологија/Инжењерство заштите животне средине: 167/108
         комунално инжењерство: 177/114
         савремене рачунарске технологије: 125/61
         комуникационе технологије: 158/89

         Укупно: 802/501.





                                                                                                  У Нишу, 20.12.2016. године                               

64 коментара:

  1. Сви се искрено надамо да овакав ''Франкенштајн'' од МСС неће никада заживети и да ће министраство донети нови закон о високом образовању.
    Надамо се да ови ''генијалци'' у тој комисији у тој високој школи неће моћи да упишу 500 ''лудака'' који су завршили ССС мада су видели лепу зараду у томе, већи фонд часова и бољу пензију за себе.
    Ми морамо да у новом закону се изједначимо са будућим МСС а нове ССС морају да следе после МСС. Не може ни једна комисија да предвид, јер то није ни закон предвидео такву схему, да после ССС може да се ''настави'' МСС.
    Да смо правна држава требали бисмо да тужимо високу школу и комисију за кршење закона и измишљања схеме у додатку дипломе коју планирају да ураде јер није по закону.
    За то мора неко да одговара а не да се појединци радују и да мисле да је то ништо добро за ССС. Не може да иде схема у струковним 3+1+1 јер то није по закону и није то смисао високог образовања. Може да буде само као и код академских студија 180+120 или 240+60. Не могу којекаве будалетине да смиле незаконито 180'+60+60 и да још то промовишу незаконито! Треба да их тужимо да им не дозволимо скрнављење закона о високом образовању. Видели сте и само да наставници и васпитачи са ССС имају коефицијент 17,32 и да је у рагу 7 степена стручности и не знам шта треба више треба од тога. Нама не треба по закону али њима треба још 500 односно још 5000 робова да упишу једну годину како би они себи напунили џепове. Они гледају себе а не нас, зато морамо да им узвратимо ударац и надам се да нико нормалан од колега ССС неће на такв МСС и ту комисију гледати благонаклоно него као непријетаље ССС.

    ОдговориИзбриши
  2. Mister katana stvar je vec gotova. Organizuj sebe i zenicu vaspitacicu pa na master sa nama ostalima

    ОдговориИзбриши
  3. Samo da uočimo :
    Predsednik komisije Dejan Blagojević
    др Дејан Благојевић, проф. – потпредседник КАССС-а и координатор јужног региона dejan.blagojevic@vtsnis.edu.rs

    Njima je cilj da nas koji smo platili specijalističke nategnu za još jednu godinu i najmanje 1000e. Mi smo im ciljna grupa i zato nemaju interesa da odbrane status specijalističkih strukovnih studija.
    Jedino je pitanje da li ćemo im biti kost u grlu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Браво колега Анониман18. јануар 2017. 19:35 наравно да смо им циљна група али нећемо ваљда чекати да када нам стављају каму под грло да не реагујемо?
      Морамо да се одбранимо од џелата!
      Треба да направимо конференцију за новинаре и да кажемо свој деци и омладини да никада не уписују ОСС и ССС и да када они нас остављају без хлеба и ми њих оставимо без плата и посла и пензија. Како они нама раде о глави тако морамо и ми њима.
      Другови и другарице професори наравићемо проглас и обзанаити народу да сте преваранти и да не треба нико да уписује ваше ОСС и ССС па ни МСС и да лепо одете и ви са сцене академски ако идемо и ми, ИДЕМО У ПАКЕТУ!
      Продаћемо скупо своју кожу!
      А о МСС нека сањају којекаве будалетине то нама са ССС неће никада требати јер имамо директорске положаје у јавним предузећима, звања виших саветника у управи и 17,32 коефицијент у просвети.

      Избриши
  4. Ovo je potpuno ludila.Vise nista ne razumem. I sta cemo sa masterom opet nista....

    ОдговориИзбриши
  5. Neverovatno koliko ste samozivi. Svi govorite ja pa ja. Hoce opet da nam uzmu pare, meni je ovo sumnjivo, sta cemo sa ovakvim masterom, mi smo im ciljna grupa i ostale gluposti, a niko nije pomenuo kako je dobra stvar sto nase skole izrastaju uvodjenjem str. mastera u ozbiljne institucije i sto konacno staju u istu ravan sa fakultetima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koje skole postaju ozbiljne ? Dzabe je diploma kad drzava ne prepoznaju takve kadrove . Medicinari mogu da zavrse i master studije ,a priznace im se srednja stručna sprema ,sramotna drzava . To je uzimanje para!!!!!!!!!!!!!!!

      Избриши
    2. Да ја па је, не ти па ти!
      Немамо ми ништа против струковног мастера али да предходи ССС као што МАС предходи САС.
      Мора да иде нормалним редоследом а не код нас струковних наопачке, тј. како се коме ...
      ОСС-МСС-ССС-ДМС
      ОАС-МАС-САС-ДАС-
      О томе смо теби и теби сличнима цртали већ годинама!
      Сада када је министар најавио нови закон о в.о., морамо да радимо на томе да садашњи ССС се изједначи са будућим МСС као што су и основне студије изједначене са МАС 2005.
      Ти си или јако злонамеран или јако глупав ако не видиш шта ЈА (и МИА) хоћемо.
      Ми смо директори у јавним предузећима, наставници са 17,32 у школама и директори школа, виши саветници у државној управи. МИ СМО У РАВНИ СА 7 СТЕПЕНОМ СТРУЧНОСТИ И НЕЋЕМО ВИШЕ НИШТА!

      Избриши
  6. Mister katana opet pises o vama koji ste u javnim preduzecima i drzavnoj upravi ali postojimo i MI koji nismo na budzetu vec u privredi i kojima tih 240 bodova sa sss ne znace apsolutno nista.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. То је слабост државе и синдиката да уреде приватни сектор и да нареде послодавцима да ураде законите систематизације радних места у складу са закониима ове земље.
      Вас нико не штити у приватном сктору јер као што видите да држава не амри ни на нас који смо њихови радници.
      Вама ни докторат не значи ништа јер вас послодавци израбљују и не цене степен стручности.
      Видите да је и у здравству проблем јер у Каталогу не препознају ССС и њима су главне сестре и надзорне неке сестре са средњом стручном спремом и ту сте слични јер и код вас је јавашлук и теби може да буде надређени свака будала без адекватне стручне спреме којега послодавац постави.
      На жалост у приватном сектору то је скоро и дозвољенои то се подразумева да власник или директор ставе за шефа кока хоће и са којом хоће стручном спремом јер ту нема никакве контроле нити законитости и систематизације се праве офрље како коме одговара и вас држе са најнижим степеном стручне спреме и тако вас плаћају и тако се понашају према вама. Ви сте практично робови код приватних послодаваца (част изузетцима) и обезакоњени сте.
      Таква је слична ситуација и у здравству где раде лекари шта хоће и са сестрама се спрдају и стављају им за шефице средњу стручну спрему а колегинице са 4-5 година високог образовања тобоже не препознају и за њих нема места у здравству. То није нормално и зато се у здравству и дешавају катастрофални пропусти јер се кадровање не врши спрам стручности него спрам бахатих лекара који кадрују како хоће. На жалост то ''како хоће'' је испало ''кадрују по прописим Србије'' јер су успели да у Каталог не уведу колегинице са ССС као и 10-12 других профила у здравству и практично их униште. На то све запослени ћуте, синдикати ћуте, Коморе ћуте,... не знам зашто ћутите и чему се надате.
      Зато сви у борбу за своја права.

      Избриши
    2. Ovo je tacno za zdravstvo sve sto ste kolega napisali. Takvi propusti se desavaju jer odluke donese osobe koje nemaju znanja ni obrazovanja. Nas prikazuju kao agresivne i bezobrazne osobe jer stalno prikazujemo propuste koji se desavaju . Prete nam sa otkazima zbog citiram "dugog jezika" . Ovo je horor u zdravstvu ,a ministarstvo zdravlja svesno i ciljano cuti ,daje blagoslov za ovaj javasluk koji se desava.

      Избриши
  7. Na ulaznim vratima Visoke gradjevinsko geodetske skole pise da ce studenti zavrsne godine biti u prilici da kao prva generacija upisu strukovni master. A na toj skoli radi profesor(gospodin) Milivojcevic koji je clan Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Dakle - stvar resena, od jeseni str. master.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da studenti zavrsne godine nisu nikakve budale kao ni nas 6000 (koje je zavrsilo ili studira SSS).
      Bojkotovacemo strukovne studije i obnarodovati medju roditeljima i decom da niko nikada ne upise OSS i tako ih ostavimo bey hleba kao sto oni sada pokusavaju nas!
      Kada najesen ne upisu ni jednog studenta onda neka razmisljaju o nama i da li nama treba hleba i posla sa SSS i OSS? Neka se zaloze cenjene sede profesorske glave da nasa zvanja udju u pravilnike, sistematizacije i neka tako odrze sebi posao i plate. Ne moze tako kako su smisli da uvedu jos jednu godinu i nas 6000 uniste samo zato da bi dobli plate i zvanja. Profesori ako nema nas nigde nece biti ni vas. Prebacujte se na fakultete da budete ass. ili doc. jer necemo dozvoliti da na nasoj grbaci budete proesori strukovnih studija. Nema nas nigde, nece biti ni vas. I mi cem se prebaciti na trecu ili 4 godinu OAS i vidimo se tamo a ne na nikakve MSS koje nemaju perspektivu i koje ce biti u rangu 6/3 (jer pokusavate da svrstavte SSS u 6/2 koji nikada nije ni postaojao u Srbiji)! To cemo reci svima u Srbiji da nikada ne upisu OSS niti MSS niti SSS.
      Dakle stvar je resena zbogom strukovne studije ako ako nas 6000 ne bude kao sto smo i sada profesori i vaspitaci sa 17,32 koef., direktori javnih preduzeca, pukovnici, visi savetnici,.. i sve sto moze da se napreduje u sklau sa vazecim zakonom.
      Profesori pomozite da SSS zazive u punom kapecitetu i da zauzmemo radna mesta u rangu 7 stepena kao sto i jeste i to vam je promocija vaseg posla i bice dosta studenata upisano na OSS i MSS, ako mi nismo ono sto jesmo po zakonu i hocete da nas 6000 dovedete u corsokak onda cemoi mi vas oterati u corsokak. Lepo ste smislili da dobijete 5000/6000 novih studenata i veci fond casova i vece palate i obezbedite sebi penzije ali nece mo vam dopustiti da to bude preko nasih leseva!

      Избриши
    2. Izrekao si za kratko vreme gomilu gluposti. Valjda znas da neke skole kao i neki fakulteti ne treba ni da postoje. Znas da se na tim institucijama stancuju diplome kao na traci a u pitanju su drzavne ustanove. Ti svojim pisanjem vec duze vreme iskazujes svoje vlastito nezadovoljstvo i unosis nemir medju ucesnicima bloga kojih je inace jako malo. Zasto stavljas sve skole u iti kos? Zasto ne bi skole koje su istinski dobre i nude vrhunsko obrazovanje mogle da organizuju master strukovne studije?

      Избриши
    3. Ja ne znam da li neko cita sve napisano u Blogu unazad nekoiko godina ili ne ili se ukljuci danas i misli da sve pocinje sa njegovom diskusijom???
      Daj covece okani se corava posla! Mi nemamo nista prrotiv MSS ali ne ovakih kako ih sada definise zakon da slede posle SSS. Da unosim nemir jer vam se ne pise dobro! Ne vidi samo jako glup ili zlonameran covek sta se sprema 6000 ljudi sa SSS.
      Mi smo za princip da ide normalan redosled kao kod akademskih studija:
      OAS-MAS-SAS
      OSS-MSS-SSS
      Ne moze specijalista struk. radiolog i terapeut da upise ovakav MSS opsteg smera nit npr. spec. struk. vasitac za muzicko ili likovno upis neki akreditovani npr. za fizyicko.
      O tome pisemo godinama da su ovakve MSS zamajavanje i dovode 6000 na slepi kolosek!
      Nemamo mi nista protiv visokih skoli koji stvarno daju vrhunsko obrazovanje strukovnim studentima nego u odnosu tih skoli prema SSS i marginalizovanje nasih zvanja a samim tim i znanja!
      Te skole i ti profesori moraju da stanu u zastitu SSS i da ostanemo u rangu 7 stepena i 17,32 i visih savetnika i pukovnika i direktora i...
      Te sokle moraju da nas izjednace u buducem zakonu sa buducim MSS kao sto su osnovne studije do 2005 izjednacene sa MAS ili vise skole sa becelor!
      Nadam se da vidis da nama ne treba MSS jer to u odnosu na nase zvanje ne donosi nam neko uze strucno obrazovanje.
      Sta si ti npr specijalista za drumski saobbracaj i sada ces da upises MSS za bilo sta jer nema tvoga smera a ne treeba ti za posao ili ad cekas 50 godina da neka visoka skola organizuje takve MSS.
      Okani se corava posla i radi sta hoces ali nas neces da vodis tvojom stranputicom!

      Избриши
  8. Луд - збуњен!
    Од јесени струковни мастер?
    А министар каже за који месец Нови Закон о високом образовању?
    Јел министар дивани са члановима Националног Савета за високо образовање?
    Неко од њих је луд а други је збуњен!
    Нећемо дозволити и нас да слуде и збуне!
    Наш не итересује ни нови закон а ни нови мастер!
    Нас интересује наша права и да сви ССС буду у рангу 7 степена: 17,32 као професори и васпитачи; директори јавних предузећа и школа! Виши саветници у локалној самоуправи, покрајинској управи и републичким органима!
    То је то!
    Сајонара МСС, сајонара Нови закон о во!

    ОдговориИзбриши
  9. Поштоване колеге! Све школске управе су од министарства просвете добиле препоруке а оне проследиле свим школама да се специјалистичке студије као студије другог степена вреднују максималним коефицијентом 17,32. Лично сам видео мејл где између осталог пише "Због недоумице око степена стручне спреме, треба да знате да су у Доситеју специјалистичке струковне студије (НОКС 6) дефиисане са коефицијентом 17,32". Вероватно је Министарство затрпано захтевима за тумачење тако да су препоруком разрешили све недоумице и погрешна тумачења "правника" и њима сличним. Мислим да је ово велика ствар за све оне који раде у просвети и који су имали проблеме око остваривања својих права. За све остале који још увек нису остварили своја права, мислим да вам је јасан модел за успех. Званичним захтевом се обратите ресорном министарству. Оно што је и даље конфузно је то да НОКС није компатибилан са ситуцијом на терену где је ово очигледан пример.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Preostali problem su u Ministarstvu zdravlja ,gde pripada i najviše (brojčano) specijalista. Znači u svi u napad

      Избриши
    2. Nije samo Ministarstvo zdravlj. Inženjerska komora Srbije nije omogućila da Spec. struk. inž. dobije licencu odgovornog projektanta.

      Избриши
    3. Tako je Galee o tome smo pricali kako treba da se iyborimo. Ako sa SSS mozes biti direktor npr JP za urbanizam negde u nekom gradu ili opstini i mozes bit npr. pomocnik ministra gradjevine ako mozes biti gradjevinski inspektor - visi savetnik pa valjda mozes da imas licencu.
      Znaci mozas da odlucujes o svemu i da vrsis nadzor nad svima pa i diplomiranim inzenjerima kao direktor i pmoocnik ministara i nad svima imaocima svih licenci a ne mozes da polayes za tu licencu???
      Naravno Komora i dipl. inyenjeri se opiru ali ima i nasih pametnjakovica poput onoga kolege sto ima firmu (a ima SSS) pa je toboze zaposlio diplomirane inzenjere sa licencama i time se jos ponosi??? Pa mogao je da otvori firu i sa osnovnom skolom i zaposli i doktore nauka! I mucenik se jos raduje sto ce toboze biti MSS pa ce da ih upise pa ce da bude 6/3 i moyda ce mu dozvoliti jednog dana i da polozi za sve licence. Pa moze da ako ima para i vremena da upise sta hoce samo neka nam vise ne pametuje a ne razume sustinu problema! Problem je u tome sto smo mi u rangu 7 stepena i ne treba nam nikakav MSS koji nam ne donosi nista kvalitativno. Sta ce specijalisti master? Jer mozda akademskom specijalisti treba master? Pa ne treba! Master je siri pojam od specijalizacije! Sta sada da ucim? Npr. ja sam specijalista strukovni terapeut (kao onaj nas kolega, ali nisam, to je primer) i sta sada da upisem master za sestru ili da cekam 50 ili 100 godina da neko organizuje master za terapeuta? Ili sam nastavnik kao Zoran i sada da cekam 200 godina da neko karedituje MSS za moj profil da bih opet imao 17,32. U pamet se braco SSS!!!
      Zato udrite sa svih strana i borite se na svim frontovima, jer neke smo frontove probili a negde je je jos rovoska bitka kao kod vas sa licencama i u zdravstvu!

      Избриши
    4. Zdravstvo je tvrd orah ,nece ni da cuju za priznavanje diploma ,zato svi u napad. Ja stalno pisem i to na sve adrese koje znam ,a oni cute ,niko ni rec da napise u odgovoru . To je siguran znak da oni krse zakon ,pa zato ignorisu odgovor. Treba stalno pritiskati ministarstvo zdravlja jer oni su glani krivac za gazenje svih zdravstvenih profila ,na celu sa mafijaskim dr smrt/Loncarem !

      Избриши
  10. upravo dobila tumacenje ministarstva,proslo je mesec dana,kako je Zoran i rekao.Pise "moze se priznati koeficijent 17,32" jer su specijalisticke strukovne studije,studije drugog stepena,po vazecem Zakonu.Dakle,treba sad samo da se postaramo da sa novim Zakonom tako i ostane.Hvala Zorane,dobro ste me uputili i bili u pravu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. javila se jo[ jedna koleginica:
      "Međutim od 17.01 2017 sve to ne važi ,koeficijent je vraćen na koeficijent šestog stepena stručne spreme tj. 14,88 . Interesantno je to da nastavnika Specijalističkim strukovnim studijama ima svuda ,ali i daje trenutno promena primenjena samo na području pomoravskog i šumadijskog okruga. Da li ste ste upoznati sa tim promenama ? Čak više ne postoji ni razlika između šestih stepena tj osnovnih strukovnih studija i specijalističkih ,a čak je i koleginica sa završenim akademskim studijama (240 ESPB) svrstana u šesti stepen . Zbog čega ne postoji razlika? Imali svrhe obratiti se Ministru prosvete? Jedino obrazloženje koje smo dobili zbog čega se to desilo je " Da nas ne prepoznaje "program Dositej"."

      Избриши
    2. Алтаир то није свуда правило, тј. у свим окрузима али то довољно говори о јавашлуку и да у свакој прћији (тј. округу) може да како ко хоће тумачи закон. Инертност је целог система и апарата и треба да се боримо. Треба у систематизације увести и ССС и онда ће свима бити признато али пре тога мора да се уреди и измени Правилник о врсти стручне спреме наставника у средњим стручним школама.
      Што се тиче ОАС од 240 бодова ту је нажалост ситуација јасна јер је закон о образовању предвидео да наставник мора имати 2. степен високог образовања а то ваљда то Алтаир знаш. ОАС од 240 бодова су студије 1. степена али молим те да њих заобиђемо у нашој борби јер не можемо да отварамо још један фронт тј. не можемо и њима да помажемо а нисмо наш фронт затворили.
      А разлика постоји од округа до округа јер смо као афричка племаена а не уређена држава и како ко хоће тумачи законе и прави систематизације и ''Доситеје''.
      Значи нема те у Правилнику о врсти стручне спреме за наставнике у средњим стручним школама, онда те нема ни у Правилнику о систематизацији радних места па инда нема ни коефицијента 17,32. Надам се да вам је јасно да је ствар ту урађена половично и да треба до краја то уредити. Наравно сада су нам убацили ''кукавичије јаје'' МСС које је камен спотицања и зато нам немојте још помињати и студије 1. степена ОАС (од 240 бодова) јер не можемо све то да изгурамо на нашим плећима.

      Избриши
    3. Извините Алтаир али изгледа ми ненормално да је важило до 17-ог да смо 17,32 а да од 17-ог не важи!
      Како може нешто да важи па да не важи? Или смо 2. степен високог образовања или нисмо? Једино је може бити проблем што ЗУОВ можда није уврстио тај профил ССС за наставника па неће да јој признају и да је нема у систематизацији али о том архаичном Правилнику о врсти стручне спреме смо писали већ 100 пута. Тај правилник стално мењају 10-25% текста јер не смеју да промену 30% јер тада се мора донети нови Правилник а очигледно нису кадри већ 12 година да то ураде. Због тога треба тражити одговорност ЗОУВ.
      Ја сам вршио притисам на Шћепана Ушћумлића који је раније био директор и то је ишло мрављим кораком а сада мислим да је нови директор и да по старом обичају не ради ништа по Питању правилника о врсти стручне спреме у средњим стручним школама јер 100 наших звања није ни имплемнтирано у правилник. Наравно ту су затајиле и наше високошколске установе које уместо да са њиховим колегама из ЗОУВ и министарства нас промовишу у експерте за одређене области они ништа не раде него су смислили фору како да нама 6000 узму још новаца и себи допуне фондове часова јер очигледно је да је деце и студената све мање (бела куга) и да они паметнији а и омни који имају пара одоше у иностранство. НЕ маре они за то него су себи смилили МСС. Сви морају да разумеју да ми немамо ништа протву МСС али ССС не могу да доводе у лошији положај него што су некада били колеге са основним студијама и вишим школама до 2005 који су изједначени са МАС и бечелором. Не могу нас 6000 да произведу њиховом вољом и несмотреношћу у грађане другог реда и да нам укину стечена права по закону а то раде годинама натезајући се и не доносећи подзаконске акте усклађене са законима и сада хоће да нам задају смрти ударац са оваквим МСС које нас доводе на слепи колосек!
      Господо професори може МСС али по нормалном редоследу ствари као и код академсих студија:
      ОАС-МАС-САС
      ОСС-МСС-ССС.
      Не можете да смишљте нове начине да нас уништите. Нећемо се дати. Продаћемо скупо своју кожу и рећи будућим генерацијама да не уписују никада ни ОСС ни МСС ни ССС јер немају са тим звањима перспективу нигде и да их не препознајете (осим када плаћају школарине и купују књиге). Покушавате да нам узмете хлеб из руку е па онда ћемо се ми бранити и нећете ни ви имати хлеба!

      Избриши
  11. http://www.ekfak.kg.ac.rs/sites/default/files/photos/SkolovanjeTAB.png

    ОдговориИзбриши
  12. Vreme je da se izađe na ulice.......

    ОдговориИзбриши
  13. U najavi za februar je javna rasprava Nacrta novog zakona o VO pa ćemo videti šta su stručnjaci smislili: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:646878-Svaki-student-dobija---broj

    ОдговориИзбриши
  14. То је све слицно као и до сада у закону где је писало да могу да после средње школе се уписују курсеви од 30 до 60 бодова али то још није заживело а то му дође као нека преквалификација.
    Међутим не видим никде да ће од сада или у никој будућности МСС и ССС бити БУЏЕТСКЕ. Зашто смо дискриминисани 10 година. Сада праве још МСС које нису пројектоване да нигде буду буџетске да би себи намирили фонд часова. Могу да раде шта хоће када их нико не контролише. Ни заштитик грађана коме сам се обраћао 10 пута а ни Родољуб Шабић. Само су ми одговорили да нису надлежни. Брате па ко је надлежан да ССС а у будућности и МСС држе ван система и нема нас на буџету. Нема буџета нема студентских домова. Нема буџета нема студентских кредита. Нема буџета нема студенских стипендија. Немамо никаво право а и ова која имама хоће да нам уруше и да нас после 12 година произведу у 6/2. ПА људи не може: ми смо виши саветници, ми са ССС смо директори јавних предузећа, ми смо наставници са 17,32, ми смо мајори и пуковници, ... Па они су лудаци који хоће да збришу 6000 људи нам се затре сваки траг као да нисмо никада ни постојали! Треба се обратити свим релевантним факторима у земљи и иностранству. Овде више није битна која је власт на челу него ЗОУВ, НОКС и оперативци у министарству просвете раде шта ко хоће без икаквог надзора! Ало не може тако!
    ''Тврд је ора`(читај ССС) воћка чудновата, не сломи га но зубе поломи''

    ОдговориИзбриши
  15. da li znate dokle se stiglo sa uvođenjem master strukovnih studija? kada ih možemo očekivati završavam osnovne strukovne sledeće godine

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Брате, нас то не итересује!
      Иди распитуј се и бори се да будете на буџету, да можеш да добијеш студентски кредит или стипендију, студентски дом, абонетску књижицу,.. и све што и другим студентима припада осим ССС а вероватно и МСС јер су то за државу очигледно небитне студије. Зато боље се пребаци на ОАС у терај даље и бежи од нас док те ноге носе!

      Избриши
    2. Zašto da upisuješ strukovni master?Da bi nekom sledecom izmenom zakona dobio stepen 6/3?

      Избриши
    3. Тако је колега! Какав бре струковни мастер? Коме то још треба? Поготово Вама децо? Терајте одавде! Упишите ОАС у Бечу или Будиму или Пешти и бегај! Да опет немате студентске кредите и стипендије и студентске домове и буџетска места??? Комо то још треба? Да цењеним професорима пуните чепове да би ВАс промовисали у 6/3? Па 10 година неће ни нас да имплентирају у све поре друштвеног живота што нам припада по Уставу и закону а шта ће бити са Вама? Да чекате 10 година на посао и да Вам кажу да нисте 7/1 него 6/3? И да не можете да радите нигде? Нема МСС ни у Каталогу у здравству? Нису ставили ни мастер академске сестре у Каталог а камо ли МСС сестре? Ћерај одавде! Баш ако не можеш нигде онда остани овде и нека се спрдају да твојим степеном образовања и коментенцијама! То може некоме да треба ко негде ради већ па за боље радно место да заврши неке студије и да се пребаци на боље радно место или исто радно место са већим коефицијентом! Овако студије у Србији никоме не требају. Шта ти треба? Исто је нпр. оној секи што има 35-36 плату са средњом школом или да јој признају ССС па да има 41-42 хиљаде? Да студираш 4 године и да имаш 5000 динара (40 еура) већу плату? А опет ти буде главна сестра са средњиом школом и дају јој шефовски додатак и имају палту 42000 као и сестре када би им признали ССС? Ма дај шта ће ти МСС - 6/3.

      Избриши
    4. Kolega strukovni master sigurno krece od ove jeseni. Ne slusaj ove kocnicare sto ne znaju sta bi sa sobom vec guraj napred i srecno. Sa tim masterom sigurno neces biti nekakav 6/3 stepen. Mogao bi da razmislis i o akademskom masteru iz razloga sto pojedini fakulteti ( uglavnom privatni ) nude mogucnost direktnog upisa. Dakle, ne osvrci se na zlurade i glupe komentare vec radi a sebi.

      Избриши
    5. Nikav strukovni master koji je kriminalan i nije budzetski nas ne interesuje! Mi kada smo pre 10 godina upisivali i zavrrsavali SSS nikakv MSS nije bio ni u najvi niti nas interesuje. S tim MSS nista neces biti jer ako mi sa SSS nismo ono sto jesmo onda ni MSS nece biti nikakav boljitak niti za ono za cega se izdaje! Mi nemamo pileci mozak i pamtimo i pre 10 godina kada smo upisivali i kada su nas ''farbali'' da smo fakticki strukovni master. Sada nam uvode MSS i hoce da nas spuste lestvicu nize i da budemo nekakv 6/2 koji nikada nije postojao. Guraj ti gde hoces, napravi sebi blog MSS i pricajte o cemu god hocete i upisujte sta god hocete i budite sta god hocete. mi sa SSS smo nastavnici i vaspitaci sa 17,32 i visi savetnici i direktori javnih preduzeca i pukovnici i u buducnosti (po sticanju 7 ili 9 godina rada sa SSS) i pomocnici ministara i sve sto nam po zakonu pripada. A vi budite sa MSS sve vise od nas ako je to moguce.
      Nikav rad na sebi je da kolega spec. struk. vaspitac za muzicko upise bilo kakav master opsteg tipa ili da ceka 10, 20, 50 godina da akredituju MSS za muzicko. Nikakav rad na sebi nije da kolga spec. struk. terapeut upise nekakav MSS opsteg tipa za sestre ili da ceka 100 godina da mu akredituju MSS za tereapeuta. To je sve jedna velika podvala i ko ima malo mozga neka ne naseda na price i sarenoj lazi zvanoj MSS. To je TROJANSKI KONj za nas sa SSS koji je ubacen pre 1,5 godinu u zakon i sada stvara jos vecu pometnju i konfuziju. Mislim da je to sve jedan siri scenarijo koji je smisljen za unistavanje i Srbije i gradjana Srbije.

      Избриши
    6. Kako je po svet? Da li ima u inostranstvu strukovni master? Priznaju li se diplome sa naših viših škola tamo - bile to osnovne ili specijalističke studije?

      Избриши
    7. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    8. Ja bih nastavio na master, jer znanje u struci mogu samo da proširim. Student sam Informatike, a na masteru mogu da se usmerim na odgovarajuću oblast, jer informatika je širok pojam. Dodatno znanje neće da škodi još više me obradovalo ovo 180h obavezne prakse. Možda ovo nekim smerovima ne odgovara ali budućim inženjerima informatike je baš ono što treba - praksa.

      Избриши
    9. Matori, više škole ne postoje već duže od deset godina! Strukovne studije se izvode na mnogim fakultetima, nr samo na Visokim školama

      Избриши
    10. Viša škola = Visoka škola - isto sranje drugo pakovanje

      Избриши
    11. A šta ko završi osnovne strukovne srudije na Medicinskom fakutetu u Nišu (ima više smerova) pa potom specijalističke strukovne studije na istom fakultetu i onaj ko završi iste smerove na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, isti broj bodova. Znači li da je jedan završio ''Višu školu'' a drugi faultet? Matori, postoje strukovne i akademske studije, zaboravite termin ''Viša škola''.

      Избриши
    12. Писали смо о томе шта знаначи завршити факултет? Тај термин не значи скоро ништа!
      Постоје нивои студија на разним високошколским установама.
      Ти можеш нпр. на ФТН или медицинском факултету завршити више ниво студија: основне ак. студије од 180 бодова, ОАС од 240 бодова, интегртисане студије од 300 бодова, интегрисане студије од 360 бодова, ССС од 60 подова, САС од 60 - 360 бодова, субспецијализацију од 60 до 180 бодова, докторске студије од 180 бодова и постдокторске студије.
      И шта од тога када завршпиш си ''завршио факултет''? Па једино постодокторске студије јер нема даље!

      Избриши
  16. Ko o cemu ti opet o vaspitacima i medicinarima. Shvatas li covece da postoje i ekonomisti, pravnici, inzenjeri raznih profila koji nemaju ista ocekivanja kao vi koji ste nezadovoljni onim sto ste dobili u dosadasnjem obrazovanju.Stvarno smaras.

    ОдговориИзбриши
  17. Не постоје струковни правници специјалисти!
    Инжењери не могу да после нпр ССС за железнички саобраћај упишу МСС за друмски.
    Једино менџамет је униерзалан и мозежеш да будеш менаџер за све и свашта.
    Нећемо нас 100 других ССС профила да трпимо збиг хиперпродукције менаџера!

    ОдговориИзбриши
  18. Pa i ne treba neko sa zeleznickog saobracaja da upise drumski. To bi bilo kao da neki gradjevinski inzenjer visokogradnje upise master niskogradnje i odjednom da pocne da projektuje saobracajnice i pruge. Nisi u temi covece ne pisi gluposti. Pa normalno je valjda i da neki vaspitac koji je zavrsio sss za muzicko ne moze da upise master za likovno i sa jednom godinom studija da postane ekspert za likovno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ти си и злонамеран! И још браниш твој глупи став на невиђено глуп начин!
      Никакве експертске студије МСС нису у односу на ССС. ССС су уже специјализоване од МСС.
      Неће се никада појавити нових 100 МСС који ће моћи да буду ''надградња'' на ССС. Хоће да напарве пар смерова: у здравству - општи; васпитачи - деца са посебним потребама; и наравно МЕНЏАМЕНТ школе ће уписати 1000 МСС и ући у велику лову! наравно сада ће се појавити и МЕНЏАМЕНТИ у техници, здравству, просвети,.. Само ће се акредитовати МЕНЏАМЕНТИ!
      Никада неће сви ССС моћи да ''наставе'' МСС јер ће 100-тине профила и смерова остати неакредитовану.
      Не борите се да студију буду буџетске, да деца добију студентске домове и студентске кредите и стипендије,... Борите се да шачица глупана добије некаве МСС дипломе са којима никада нигде неће моћим радити. Борите се да професорима струковних студија напуните без разолга џепове и да имају посла до пензије а БИ НИКАДА!
      НИЈЕ НОРМАЛНО ДА ВАСПИТАЧ СПЕЦИЈАЛИСТА ЗА МУЗИЧКО ИЛИ ЛИКОВНО НИКАДА НЕ ДОЧЕКА МСС. НИЈЕ НОРМАЛНО ДА ВЕЋИНА КОЛЕГА НИКАДА НЕ ДОЧЕКА АКРЕДИТОВАЊЕ МСС СВОЈИХ ПРОФИЛА. Није нормално да колега наставник са 17,32 завршава МСС да би добио 17,32; Није нормално да колега виши саветник заврши МСС да би био виши даветник; МСС нсу никакав напредак у односу на ССС јер смо ми стручњаци из воје области а МСС то не прави од свршених студената у односу на нас са ССС.
      Ти ниси нормалан, јер да си нормалан то би све увидео!
      Имамо идоте у својим редовима који нам отежавју борбу са идиотима изван наши редова.

      Избриши
    2. što se tiče koeficijenta, kako je na akademskim studijama za specijaliste i mastere? imaju li oni isti koeficijent?

      Избриши
    3. Alo bre ciji je ovo Blog?
      O cemu pisete, o akademskim studijama, o master akademsim studijam,a o MSS da prosirite vidike?
      Da li ima normalnih?
      Resavamo ovde pitanja opstanka SSS i njihove obespravljenosti!
      Studenti MSS su studenti drugog reda! Nemaju budzetske studije, nemaju studentske domove, nemaju studentske kredite, studenstske stipendije, studentsku menzu, prevoy u GSP,...
      Svrseni studenti SSS nemaju prava u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, nema ih u Katalogu, nema ih po sistematizacijama radnih mesta, nema ih u konkursima o strucnoj praksi u NSZ, ...
      SSS su obspravljeni i ovde vodimo rovoski rat za ostvarivanje prava a pojedinci samo saobotiraju i pisu o nebitnim stvarima!
      NE ITERESUJU NAS: OAS,SAS, MAS, MSS1
      INTERESUJE NAS SAMO SSS I NASI KOEFICIJENTI!
      KADA BUDEMO RESILI NASE PROBLEME POMOCICEMO U BORBI ZA PRAVA KOLEGA JER KAO STO VIDIMO NI NAMA NIKO NE POMAZE A NITI MOZE JER SAMO MI IMAMO STECENA PRAVA KOJA SAMO NAMA PRIPADAJU I NE MOZE SE NIKO DRUGI ZALITI U NASE IME (OSIM ZAKONSKIH ZASTUPNIKA)!

      Избриши
  19. I ja se slazem da nije normalno da svi koji su zavrsili sss ne docekaju odgovarajuce mss. Ali mi isto tako nije normalno da se neko protivi tudjem napretku i zelji da se usavrsava. Sve ovo navodi na zakljucak da si zavrsio neku smesnu skolu i neki smesni specijalisticki smer koji verovatno nece docekati str. master i smeta ti sto drugi imaju tu mogucnost. Zao mi je sto sam ovo napisao ali ti si uzurpirao ovaj blog i siris neistine, lazi i saljes negativnu energiju. I vredjas neistomisljenike sto je krajnje nekulturno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Да борим се против монструмчића међу вама и против монструмчина међу њима!
      Ти вређаш све ССС! Не постоји ниједан смешан смер који је завршио било који од нас ССС. То говори о теби и о томе да вероватно ниси ни наш колега и да си вероватно се прешалотовао на ОАС!
      Не постоји ни један смешан колега са смешним ССС!
      Ми смо прескочили лествицу која је предвиђена Законом о во из 2005 и квалификовали се за 7 степен стручности! Не могу сада после 12 година да нам дигну лествицу и да кажу да не нисмо квалификовали! Утакмица је иста и правила су иста за све играче! Сада хочећете да кажете да је б ила шала да смо прескочили норму!?
      Ти вређаш не само све ССС него и здрав разум!

      Избриши
  20. Naravno da postoji mnogo smesnih visokoskolskih programa i institucija. Puno je smesnih i fakulteta i visokih skola i to ce biti tako sve dok se ne uradi rangiranje istih. Da je tako i da je sve otislo u krivu stranu govori i podatak da je ispit na stomatologiji na BU 1500 evra. A o visokoj skoli u Blacu koja ima 6000 studenata a samo mesto 5000 stanovnika da i ne govorim. A ja jesam specijalista i neko ko promovise strukovne studije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni nijedan SSS nije smesan, cak ni menadzeri kojih je hiper produkcija! Pa ni ta Visoka poslovna skola u Blacu! Dok se ne uradi rangiranje zaokn je isti za sve i svi su i istom kosu. To je sudbina. Javna preduzeca vode ljudi bez iskustva, opstine i gradove vode ljudi bez iskustva, nastavnici i treneri su pedofili, tako je i u visokoskolskim ustanovama jer tu rade profesori koji ne objavljuju naucne ni strucne radove. Naravno da onda studenti su kolateralna steta i da im preostaje jedino da placaju ispite.
      Ali to je fenomen zvani Srbija, zvani kapitalizam gde je covek rob novca. Nema vise pravednog drustva. Nekada se desavalo da su vecina direktora strucnjaci, da vecina policajaca nisu kriminalci, da vecina drzavnih sluzbenika i lekara nisu korupirani, da posao dobijaju najbolji studenti, da najbolji radnici imaju najvece plate,... Sada su neka druga vremena. Na zalost i svi smo culi da se sada ne kupuju samo ispiti nego i citave diplome. Ja se sa takvim ljudima ni ne druzim tako da licno me taj deo ceo korpus drustva stran. Nisam placao za ispite ni ja ni niko od mojih, nisam placao da dobijemo posao ni ja ni niko od mojih itd.
      Ministarstvo je akreditovalo sve te visokoslske ustanove i imaju validne papire. Ali u zemlji postoje i citavi Univerziteti iz inostranstva koji rade neakreditovani u nusprostorijama i na to niko ne reaguje. Ja znam za jedan u Starom Merkatoru, zove se Apeiron i iz Banje Luke je. I sada zamisli ti kritikujes nase profile koji su uredno dobili dozvole (kakve takve) od drzave Srbije i ispunjavaju uslove i proizvode profile kojih nekih i nema u nomeklaturi zvanja u Srbiji ali ko jos to mari!
      Postoje jos neka isturena odeljenja iz inostranstva po nekim gradovima ali to je na drugima da to resavaju a ne mi. Jadnan smo mi narod! Od ovakve zemlje koja je dar od Boga napravili smo haos!

      Избриши
    2. Panevropski univerzitet apeiron
      Novi Beograd 11070, Palmira Toljatija 5
      TC Stari Merkator
      tel
      011-267-33-15; 011-267-32-93
      www.apeironsrbija.edu.rs

      UNIVERZITET ZA MULTIDISCIPLINARNE i VIRTUELNE STUDIJE
      SAMOSTALNA VISOKOŠKOLSKA, NASTAVNO-NAUČNA i OBRAZOVNA USTANOVA KOJA JE OSNOVANA NA PRINCIPIMA PARTNERSTVA PRIVATNOG i JAVNOG SEKTORA
      UČENjE NA DALjINU
      UNIVERZITET ČINI ŠEST FAKULTETA

      FAKULTET POSLOVNE EKONOMIJE
      FAKULTET PRAVNIH NAUKA
      FAKULTET INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA
      FAKULTET ZDRAVSTVENIH NAUKA
      FAKULTET SPORTSKIH NAUKA
      FAKULTET FIOLOŠKIH NAUKA

      Избриши
    3. Izvini kolega imam jedno zdravo/razumno pitanje . Sta cu ja da postanem kad zavrsim zdravstvene nauke? Bas bih volela da me neko informise o tome? Pa nama nece ni visu da plate ,visoka nepostoji u sistemu placanja ,a za specijalisticke nisu ni culi! E sada sta ja da radim kad zavsim fakultet zdravstvenih nauka ,da uzmem strik i okacim se jer mi priznaju samo srednju stručnu spremu . Jao Srbijo ubi se ,ovo je raspad sistema . Pa meni dodje da placem od muke sta se ovde radi u ovoj korumpiranoj drzavi!!!!

      Избриши
    4. А где ти је тај факултет здравствених наука?
      То у Србији не постоји!
      Знам да постоји у Словенији и Републици Срској и Федерацији БиХ!
      Код нас нема у Србији.
      Ако ти је добро звање као у Србији када вас уведу у Каталог онда ће ти признати!
      Вероватно не завршаваш постдокторат на факултету здравтсвених неаку? Вероватно завршаваш студије 1. степена на ОАС? Дипломирана медицинска сестра? Шта завршаваш?

      Избриши
    5. Fakulter zdravstvenih nauka je glupost na kvadrat ,upises ,ucis ,das pare ,potrosis cetiri godine svog zivota i onda zakacis diplomu na zadnji deo uzmes metlu i pocnes da cistis ulice kao diplomirani akademski gradjanin. Znaci vrh debilnosti ,strasno.

      Избриши
  21. Али не треба се пуно једити јер свеједно о судбинама људи у Србији одлучују масони, ротаријанци, нво, ... и многи други страни плаћеници и домаћи издајници а све под паролом да се боре за боље и праведније друштво! Немојте више да се борите за нас било нам је боље док вас није било!
    Зато децо бежите далеко док вас ноге носе и не стајите! Па нису Сријци луди што пешаче 2000 - 3000 км! Немојте да буде касно!

    ОдговориИзбриши
  22. http://www.euprava.gov.rs/eusluge/opis_usluge?generatedServiceId=3724&title=Javni-konkurs-za-popun%D1%98avan%D1%98e-polo%C5%BEaja

    ОдговориИзбриши
  23. Sta vise kacite ove konkurse pa svima nam je vec odavno jasno da je drzavna uprava prepoznala spec.str. studije. Neverovatno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Морају сви да ''препознају'' ССС!
      И јавна предузећа која је брљају са конкурсима и не поштују Закон о јавним предузећима. Чак сам видео и неке конкурсе за директоре вртића где за директора траже завршен 7. степен спреме на одговарајућем факултету и ако је Закон о систему образовања прописао ко све може да буде директор предшколске установе (може и васпитач са вишом спремом и 10 година радног искуства у струци). То је закон и мора да се поптује! Међути деценију уназад флагрантно се урушава систем државе, као да неко то намерно ради! Не могу да схавтим да такво шта смеју и да објаве у службеним гасилима. Наравно нико их и не санкционише. То је нечувено и вређа здрав разум. Међутим не знам колико дуо ћемо још и бити нормални јер овакав суноврат радног законодавства је неверовата. Зар морамо да објашњавамо некоме зашто није ставио ССС у Каталог (за здравство) а ти исти људи им предају на високошколским установама. Зар морамо да објашњавамо да није нормално да главне сестре у здравтсвеним установама имају средњу спрему поред високо образованих сестара са 4-5 година високог образовањља? Али коме да се жалиш? Министарству или Комори? Па они пишу др. (са тачком) а не др (без тачке). Па не знају ни правопис српског језика а камо ли нешто више? ЧАСТ ИСЗУЗЕТЦИМА!

      Избриши
  24. Zaboravih da napisem ko jos .... drzavnu i lokalnu upravu. Sve najgore sto nam je u drzavi se sjatilo upravo tu. Cast pojedincima ali je njihov broj zanemarljiv.

    ОдговориИзбриши
  25. Da li je iko uspeo da dodje do teksta nacrta o izmenama zakona o Visokom obrazovanju?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. А ко каже да постоји Нацрт закона о изменама и допунама закона о санитарном надзору?
      Причало се о НОВОМ Закону о ВО да се ради?

      Избриши