уторак, 11. октобар 2016.

Одговор Удружења струковних специјалиста Србије на допис који смо добили од Сектора за развој високог образовања у вези Нацрта НОКС-а

Удружење је добило одговор на допис који је послат почетком августа месеца, као реакција на нацрт НОКС-а. Одговор смо добили тек пре неколико дана. Речено је да је одговор упућен 05.09. али се у међувремену "загубио" изгледа негде у министарству. Лобирањем смо успели да добијемо скенирани документ који садржи следеће:

Република Србија
Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Број: 612-00-02249/2016-06
Датум: 05.09.2016.
Београд

УДРУЖЕЊЕ СТРУКОВНИХ СПЕЦИЈАЛИСТА СРБИЈЕ
Председник

Поводом Вашег дописа од 5. августа 2016. године, који сте упутили овом министарству у вези са корекцијом нацрта Националног оквира квалификација у Србији обавештавамо Вас о следећем:

Стручни тим за израду НОКС-а састављен је од представника високих школа струковних студија, а нацрт овог документа који је објављен на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја је усвојило и надлежно тело, односно Национални савет за високо образовање.

Министар
Младен Шарчевић


Удружење је упутило одговор Стручном тиму за израду НОКС-а, Сектору за развој високог образовања и поновни захтев за пријем на састанак са министром просвете.

Званичан став и одговор Удружења струковних специјалиста Србије на допис
број: 612-00-02249/2016-06

Поштовани,
            Обраћамо се представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Комисији за израду Националног оквира квалификација.
Удружење, приликом састављања предлога Националног оквира квалификација Србије (у даљем тексту НОКС), нико није контактирао, нити затражио став, мишљење. Сходно томе, морали смо изразити став и стати у заштиту већ донетих закона, подзаконских аката и студената.
Удружење струковних специјалиста Србије се залаже за остваривање права свих специјалиста струковних студија, јер су до сада права специјалиста перманентно угрожавана. Као један од примера наводимо, неусаглашене Правилнике о стручним звањима у основним и средњим школама у којима специјалиста нема или нису равноправно заступљени, непостојање буџетских места итд. Предлог НОКС-а не прати образовне токове у другим Европским земљама и земљама чланицама Европске уније.

Као резултат консултација и сарадње са члановима Удружења струковних специјалиста Србије, а у циљу заштите законски стечених права, овом приликом обавештавамо чланове Комисије за израду Националног оквира квалификација Србије, да је на седници Националног савета за високо образовање, одржаној 14. септембра закључено да се начине измене тренутног нацрта у делу степеновања струковних специјалистичких студија. Конкретно, да се Закон о високом образовању мора испоштовати и на основу тога, све постдипломске студије (студије другог степена) буду сврстане у ниво 7 (мастер академске, мастер струковне, специјалистичке академске и струковне специјалистичке студије). Удружење се обратило Делегацији Европске Уније у Србији којој је репрезентовало проблем унижавања и кршења законских права струковних специјалиста. Усагласили смо ставове са надлежнима из Делегације, добили њихову подршку. Закључено је да Национални оквир квалификација мора бити усаглашен са европском регулативом/праксом, јер нашу државу ускоро очекује отварање поглавља у предприступним преговорима из области образовања.

Наш јасан и једини захтев, јесте поштовање закона ове земље и стога Удружење прелаже да струковне специјалистичке студије, буду сврштене у ниво 7.1 НОКС-а, а не да остану у нивоу 6.2 као што је раније предложено. Специјалистичке струковне студије су студије другог степена и спадају у постдипломске студије, те због тога не могу бити у рангу било којих основних студија.

Уколико институције и тела која су задужена за формирање Националног оквира квалификација Србије наставе да игноришу постојећа законска и подзаконска акта, праксу Европских земаља, Удружење ће бити приморано да затражи заштиту права и поштовање закона ове земље на домаћим и иностраним судовима. Подсећамо да Удружење представља и штити права више од 7000 свршених студената струковних специјалистичких студија.
Надамо се конкретнијој сарадњи у наредном периоду, званичној реакцији-одговору и већем залагању представника Министарства просвете у циљу заштите интереса студената струковних студија, као и закона Републике Србије. Исти допис ће бити упућен и кабинету министра.


С, поштовањем.                                        Председник Удружења струковних специјалиста Србије
                                                                                                .
                                                                                                                                              

75 коментара:

 1. Zaboravili ste ministarstvo zdravlja...odnosno strukovne specijaliste zdravstvene nege

  ОдговориИзбриши
 2. Ministarstvo zdravlja je kriminalna organizacija !!!

  ОдговориИзбриши
 3. Koliko vidim odgovor glasi:
  NACRT JE IZRADIO “STRUČNI” TIM I USVOJIO NACIONALNI SAVET ZA “VISOKO” OBRAZOVANJE I KO JE VAS IZ UDRUŽENJA STRUKOVNIH SPECIJALISTA BILO ŠTA PITAO U VEZI SA NACRTOM. I KO PITA SSS BILO ŠTA.
  Tako da sam mišljenja da se na odgovor od reaguje odgovorom jer su već rekli da im ne zanima naše mišljenje. Pa bi rešenje možda trebalo zatražiti pred drugim institucijama i zatražiti ocenu usklađenosti sa zakonom o visokom obrazovanju. Pa kada proglase da nacrt nije u skladu sa zakonom poništiće nacrt. Ako se to oduži tada možda tužba ako je prekršen zakon.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. GREŠKA U PRETHODNOM TEKSTU
   HTEO SAM DA KAŽEM NE REAGUJE
   Tako da sam mišljenja da se na odgovor NE reaguje odgovorom

   Избриши
 4. Jer ce biti master strukovni od sledece godine.Kad ce vise ta akreditacija

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Администратор блога је уклонио коментар.

   Избриши
  2. Bice priznati master strukove kad prvo priznaju SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE ,a to ce biti 3065 god ,odgovor za kolegu Milisava Sapica. Ovo je klasicna provokacija od drzave i zelja da se uzme jos para pa da se onda narednih sto godina prolongira priznavanje obrazovanja .

   Ministarstvo zdravlja je kriminalna organizacija!!!!!!

   Избриши
  3. Ali ove sa srednjom skolom su glavne i vama sa SSS i master sestrama. Zato je nega bolesnika na ''zvaidnom nivou''! Umiru svaki dan od sepse! Ali valjda direktor i nacelnik odeljenja znaju da ona sa srednjom skolom zna vise o tome nego vi sa 4 godine ''pisljivog visokog obrazovanja''! Pa zato je i glavna jer vise zna od vas! Pa vi i ne postojite u nomenklaaturi zvanja u zdravstvu! A one postoje jer znaju mnogo, mnogo vise! Doduse vas se vasi prim dr sci. med sete kada Vam predaju na medicinskim fakultetima ili na visokim skolama! Ali kako da vas se ne sete kada dobijaju profesorske plate na konto vaseg studijskog programa! Izvinite kojeg programa? Pa vi ne postojite! Pa da! Zato su Vam i glavne sa srednjom skolom a ne vi sa nekim bezveznim cetvorogodisnjim studijama na visoki skolama i fakultetima! Ali ne brinite setice se Vas Vasi profesori uvek kada overaveate semestar ili polazete ispit a Vama koji ste vec specijalizirali, pa sto bi se secali Vas, pa vi i ne postojite, nema Vas ni u nomenklaturi zvanja a trazite da Vas priznaju! Pa priznali su Vas dok ste studirali i dok ste kupovali knjige i placali ispite i skolarine! Sto je lepo kratko traje!

   Избриши
  4. Vi kolega Milisave Sapicu dobijate neku proviziju od reklame za master strukovne studije????????

   Избриши
  5. Treba da pridodaju jos deset godina skolovanja posle SSS ,da sto vise para naplate od studenata . Kretenizam i lopovluk ,a ni ovo nece da priznaju nikad. Banana drzava.

   Избриши
 5. http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/2105-16.pdf

  Ovo je predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju i nalazi se u skupstinskoj proceduri.Izmene se uglavnom ticu brisanja master strukovnih studija.Ne znam sta se ovo desava ali ako se neki predlog zakona nadje u proceduri znaci da je prosao tj.dobio saglasnost odbora za visoko obrazovanje.Cini mi se da je neko na ovom forumu rekao da to nece proci sto je Aleksandra Jerkov govorila ali sad vidimo da je predlog usao u proceduru.Mene interesuje sta ce biti sa SSS i ubacivanju strukovnih specijalista zdravstvene struke u katalog radnih mesta a i dalje.To ,navodno sve treba da bude do kraja ove godine reseno ali ne vidim da se nesto desava.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Od toga predloga Aleksandre Jerkov nema nista! Valjda ste toliko pametni! Ili mozda niste? Pa pre neki dan je izglasan Zakon o izmenama i dopuna zakona o visokom obrazovanju koga je prelozila skupstinska vecina! Nikada u proceduru nije u Skupstini Srbije bio ni jedan predlog manjine i nikada se nece naci na dnevnom redu. Misli da ste dovoljno pametni da znate da se to nikada nije desilo!

   Избриши
 6. Zdravstvena struka moze da nastavi da radi sa srednjom strucnom spremom i crkne od rada. Kao idu ove inspekcije i gledaju nepravilnosti po zdravstvenim ustanovama ,a niko nije ni rec rekao o tolikom broju molbi koje su poslate direktorima da se priznaju obrazovanja . Svi znaju i svi cute ,ovo je predstava za narod .Koga oni lazu . Ni jedna rec o tome ,niti je bilo ko od njih spominjao te molbe.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To su kao Bojiceve mere 1999 i 2000 godine. On je tako nesto radio dok oni kreteni iz DOS-a nisu dosli i prekinuli te mere. Ali on je to radio preko inspekcijskih sluzbi - zdravstvene i sanitarne inspekcije a ovaj ministar radi vaninstitucionalno obrazujuci neke kvzi-komisije koje nemaju zakonska ovlascenja da nekoga da sankcionisu. To ce sve pasti na sudu i za nekoliko godina pojavice se kao mesije i spasioci zdravstva. Ne moze nikakava komisija da podnese ni prekrsajnu prijavu a kamo li privredni prestup ili krivicnu prijavu. To mogu samo organi uprave tj. inspekcijski organi! Admine nemoj vise da mi brises komentare!

   Избриши
  2. Pitanje za Anoniman 20.oktobar 2016.21.14 ,kad ja to zavrsim gde i kome da odnesem tu diplomu??????
   Ima poslodavac da me izbaci i kaze da sam se zaznuo sto sam to zavrsio !

   Избриши
 7. Brisanje master strukovnih studija kao novog nivoa visokog obrazovanja bi za sve studente strukovnih studija i same visoke skole bilo pogubno. Gospodo, uvodjenje tog nivoa studija odnosno akreditovanje istog bi dalo novu snagu i vetar u ledja i studentima i skolama. Ko jos nije shvatio a ima i takvih, sama diploma kao papir nema neku vaznost ako dolazi sa neke visokoskolske ustanove koja nema neku tezinu. Ovo je mozda prilika da se i medju samim skolama napravi neki vid rangiranja i one skole koje nisu u stanju da organizuju master studije barem bi prestale da prodaju maglu. Za razliku od tih skola one koje su u stanju da organizuju master str. studije svrstavaju se u red ozbiljnih visokoskolskih institucija. A ozbiljna institucija pruza ozbiljno znanje koje ce svako sa lakocom prepoznati.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Anoniman 20.oktobar 2016.21.30 izvini a ko ce to da prizna prijatelju ,ko? Ti mora da si njihov covek kad pricas bajke. Kakva bre snaga ,kakav vetar u ledja studentima i skolama ,o cemu ti pricas. To je bre sve teska navlakusa da se jos izmuzu studenti i da posle mogu da se roknuti. Ti pricas o ozbiljnim insitucija i znanju koje ce sa lakocom prepoznati ,ko? Jesi li ti normalan,pa deset godina nas vuku za nos zbog specijalisticki studija,a ovo ce kao preko noci priznati sa lakocom. Koju si ti lovu dobio da objavljujes ovakve gluposti?

   Избриши
  2. Anoniman 20.oktobar 2016.21.30 ti si puko covece ili su ti calnuli u dzep dobar kes . Citam i neverujem sta ti pises ,sve ce priznati ,sve ce proci i ima da master prodje bez problema. Gluposti i prevara. Sad ce da prebacuju lopticu sa specijalistickim na master,narednih 20 godina.

   Избриши
 8. Kada proguraju akreditaciju za master strukovne studije i pokupe jos para od predavanja i skolarine svi koji to zavrse mogu da je okace na zid jer NIKAD NECE PRIZNATI niti prepoznati u katalogu radnih mesta . Jos jedna prevara u ovoj drzavi.
  Primer za to je zdravstvo gde ni VISOKU SKOLU nisu priznali ,a za specijalisticke studije govore da nemaju NIKAKVE informacije o tom obrazovanju.
  Pa koga uspeju da nasamare i da ubede da upise màster studije ,neka ne kuka posle sta da radi sa diplomom koja nicemu ne vredi.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Које бре мастер студије? Па не постоји ни један акредитован програм, нити и један студент МСС! Па ако не признају ССС које постоје 8-9 година како ће да признају МСС које не постоје, нити постоји и један студент за којег треба да се боримо!
   Ако се борите за овакве МСС онда се директно борите против ССС. Да се борите за нешто што не постоји (а ни не треба да постоји) а ми који постојимо као да не постојимо! Немојте више да се залажете за МСС док не изборимо сва права за студенте ССС и будуће студенте ССС и наравно свршене студенте ССС.
   МСС не треба да иду пре ССС јер шта да специјалиста изучава на мастеру? Ништа! ССС морају да следе после МСС као што САС следи после МАС. Не може код нас натрашке! Или може? Можда нам направе и ОСС са 240 бодова па нас изједначе и са 1. степеном? Па да ли смо ми специјалисти или специјалици? Они хоће од вас да направе специјалце! Када сестра иде на ССС код професора онда он ње направе специјалисту а када се врати код тога проф. др на клинику онда од ње направе специјалца и чуде се ко је и шта је и какво је то звање! Али видим и да међу нама има специјалаца који би после ССС да упишу МСС који не постоји! Шта да упише струковни васпитач специјалиста за физичко васпитање ако не акредитују овакав накарадан МСС? Да упише МСС за васпитача са предшколски програм или васпитача за музичко? Шта мислите да ће неко да акредитује све МСС које би требало да постоје у складу са нашим ССС! Неће! Можда само на менаџмету акредитују МСС где ће пустити све профиле ССС. А шта ћемо са здравственим профилима? Шта специјаслита струковни технолог да упише на високој школи? МСС за ренген или општи или за орланог хигијеничара? НИШТА! Сви знамо да је то зајебанција али упорно од Вас праве специјалце. Неки од колега су се примили на МСС и једва чекају да га заврше и да опет нигде не могу да раде! Ако ССС не могу да пробију све фронтове шта ће да уради МСС који не постоји? НИШТА! Тога сте сви свесни! Или можда нисте?

   Избриши
 9. Ajmo svi sad na master studije pa da mlatimo slamu sledecih deset godina .

  ОдговориИзбриши
 10. Jos jedna glupost od mnogih ,jos ni visoku skolu nisu svuda priznali ,pa specijalisticke studije tu vec nastupa amnezija ,a sad master studije uvode kao novu glupost. O Srbijo zemljo kriminalna i bezvlasca,hoces da ti radnici budu obrazovani ,a da ih neplacas to znaci da se vracamo u robovlasnicko drustvo. Besplatna i kvalitetna radna snaga.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ovakve master studije su kukavicije jaje koje se potura SSS. MSS ne mogu da idu posle SSS! Ako SAS ide posle MAS onda i SSS slede posle MSS. To je unakazivanje strukovnog obrazovanja i u unazadjivanje! To ako se uradi onda je postpuni haos u sferi strukovnih studija. Pa nema u nomeklaturama i pravilnicima ni nash zvanja SSS koje postoje 9 godina a sta ce tek da bude sa kaobajagi sa MSS. Iz cega ce oni da budu strucnjacai? iz bičega! Kada mi nismo stručnjaci sa specijalizacijom šta ćeš da budeš posle nekog bezveze mastera kojem tu nije mesto. Ne može master program da izučava više od specijalističkog. To nije nigde i nikada bilo? Možda u Srbiji? Možda u Južnom Sudanu? Pa SSS nemaju ni budžetska mesta, ni studenstek kredite, stipendije, domove, povlastice za GSP i menzu. A pojedinci na Blogu se zalažu tobože za usavršavanje na MSS. Šta ćeš tu naučiti? Pa nema ni jedan program akreditovan. Zar će čekati 20 godina npr. spec. strukovni radiolog da se smiluju da akredituju MSS za njega pa da upiše? Zar da čeka spec. struk.vaspitač za rad sa decom u jaslicama još 20 godina da mu otovre kompatibilan progaram na tobože MSS. Ona priča o ludim izbunjenim i dalje stoji!

   Избриши
  2. Ovo je cirkus koji se nastavlja . Uvodjenjem master kao nesto novo ,to znaci da cemo imati 300 bodova koji niko ziv nece moci da prikaze nigde i da to prezentuje. Pet godina ucenja i davanja para radi cega . Odes kod poslodavca i on ti saopsti da njemu to nista ne treba ,jer to nema nigde u katalogu radnih mesta. Nastavlja se propast i sunovrat obrazovanja.

   Избриши
  3. Baš tako! Ali što bi u ovom segmentu društvenog života bilo bolje a svuda haos? Pa mora i ovde da bude haos! U zdravsvu haos, u upravi haos, u javnim preduzećima haos, u privatnom sektoru haos a samo u sferi strukovnog obrazovanja da ne bude haos? Pa ne može! Neko je zadužen da pravi haos svuda!

   Избриши
 11. Ovi nas ozbiljno zajeb..aju sa masterom!

  ОдговориИзбриши
 12. Stvarno mi nije jasno zbog cega je toliko negativnih komentara o MSS.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ако ти до сада није јасно после 1000 коментара, онда ми је шао што смо колеге!
   МСС не постоје а и не треба да постоје после ССС него треба да предходе ССС. Значи: ОСС-МСС-СССС-ДСС као и код академских студија ОАС-МАС-САС-ДАС.
   Шта да буде позитивно са МСС? Да ми као стручњаци са ССС изучавамо нешто уже из струке или шта било само да професори набију норму!?
   Да чека неко 10 - 20 - 30 или милон година да се неко смирује да акредитује све профиле који су за нашу струку? Шта ће уписати: specijalista strukovna medicinska sestra • specijalista strukovni sanitarno-ekološki inženjer • specijalista strukovni medicinsko-laboratorijski tehnolog • specijalista strukovni medicinski radiolog • specijalista strukovni nutricionista dijetetičar • specijalista strukovni kozmetičar estetičar • specijalista strukovni zubni protetičar • specijalista strukovni instrumentar • specijalista strukovni fizioterapeut • specijalista strukovni anestetičar? Ко ће акредитовати стотине тобоже нових МСС које би следелиле после ССС? НИКО! Сви сте свесни да спец. струковни протетичар или инструментар не може да упише МСС за сестру? И опет се залажате за то? За чега? За шизофренију? За урушавање ССС? Где ће они наставити студије? Да ли сте ви луди? Оставићете људе у ћорсокаку и довести целу струку на слепи колосек! То може да уради увођење таквог МСС. МСС не могу да буду надоградња на наше ССС. После ССС можемо да идемо на неку субспецијализацију или будуће ДСС (докторске струковне студије) а не да се усавршавам на МСС. Где се специјалиста усавшава на мастеру? И још питаш откуда толико негативних коментара?
   Онда ти није стварно добро или си и ти један од урушивача система!
   То је као неко ко заврши средњу школу аванзује да да заврши још једну основну школу!
   Па не постоји ни у схеми високог образовања уцртане МСС. Нека ми неко покаже такав докумет! Да ли ту пише да ССС имају директну проходност такав кретенски МСС? Не пише? Појединци кажу да ће бити препорука да високе школе омогуће да су ССС омогући да наставе МСС? А шта ако неко не слуша препоруку? Ништа! Шта да ради спец. струк. естетичар ако му не акредитују МСС да ''настави'' студије? Ништа да чека 50 година док се то не деси или да упише МСС за сестру? Па не може да упише МСС за стестру јер немају везе та звања једна са другим! Немају ни додирних тачака? Шта да упише спец. инструмемнтар или радиолог или орални хигијеничар од МСС? Ништа јер не може да се настави! Могу само да се направе такве студије за МЕНАЏЕРЕ јер је ту свеједно које си феле. Ако због 1 струке уништимо 50 других профила то је геноцид над нама.
   Ко то не види или је луд или је безобразан или ради против система.
   Отвори себи Блог о МСС и пиши о њима! О коме? Они ни не постоје! Нема ни једног студента МСС. Зато не решавај проблеме оних којих не постоје!

   Избриши
 13. Ali bih voleo da mi to neko precizno objasni a ne da ostrasnjeno pise kojekakve gluposti.

  ОдговориИзбриши
 14. Stvarno mi je zao ako gore nabrojani profili ne mogu da nastave sa MSS ali to ne znaci da drugi profili koji nisu iz zdravstvene struke treba da ispastaju zbog toga.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Слично је и са васпитачима. Не може специјалиста за ликовно настави мастер за музико или физичко. Међутим ти то не разумеш и не вреди ти објашњавати. Што код академског мастера усавршавање се наставља на специјалистичким а код нас натрашке?
   Слично је и код машинске и електро струке ili saobraćajne? Ne može specijalista za drumski saobraćaj nastavi master na železničkom saobraćaju. Ili elektro inž. specijalista za telekomunikacije nastavi master na necemu drugome?
   Ali tebi ne vredi ni govoriti. Tebi je žao. Nama je žao što imamo takvog ''kolegu'' koji ne vidi dalje od nosa.
   Ali dobro je da i takvi postoje. Jer da nije vas ne bi videli razliku izmedju vas i nas.

   Избриши
  2. Majstore pises gluposti. Pa normalno je da neko ko je zavrsio likovno nece moci da upise muzicko. To tako i treba da bude.

   Избриши
  3. ово су специјалистичке струквне студије електро струке:
   - Електоника и телекомуникације
   - Мехатроника
   - Мултимедијалне технологије и дигитална телевизија
   - Нове енергетске технологије
   - Нове рачунарске технологије
   - Сигурност информационо комуникациониx система
   Ово су неке специјалистичке струковне студије из области машинства:
   Електроенергетика
   Информатика и електронско пословање
   Машинство
   Заштита од пожара и спасавање
   Безбедност и здравље на раду
   Заштита животне средине
   Илустрације
   Или саобраћане струке: Управљање друмским саобраћајем
   Или геодетске труке:
   PRIMENJENA GEODEZIJA I KATASTAR NEPOKRETNOSTI
   или после специјалисзације:
   ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ
   ŽELEZNIČKO MAŠINSTVO
   ELEKTROTEHNIKA U SAOBRAĆAJU
   ŽELEZNIČKO GRAÐEVINARSTVO
   KOMERCIJALNO POSLOVANJE ŽELEZNICE
   JAVNI GRADSKI I INDUSTRIJSKI SAOBRAĆAJ
   INŽENJERSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U SAOBRAĆAJU
   Где ће ти струковни специјалисти да наставе немушти мастер? Нигде! Али не мариш ти. Теби је жао што стотину профила нема где да насстави немушти мастер. Једино ће моћи за менаџере да се направи такав програм јер њима је свеједно чега су менаџери.
   Али мари те ви за струку. Трчите за неких 60 бодова који нису из наше бранше. Мора да се васпостави такав мастер који ће да буде пре ССС а нове ССС ће следити после МСС и биће надоградња. Да би се то извело садашње ССС морају да се изједначе са будућим мастером као што су старе основне студије изјадначене са академским мастером.

   Избриши
  4. Kako ti znas da ni na jednom od ovih profila nece biti moguce akreditovati MSS. Nemoj pogresno da me razumes i ja sam specijalista i nikako se ne zalazem za uskracivanje prava istima ali se jako zalazem za uvodjenje MSS iz razloga sto ce strukovne studije, moja i tvoja skola a samim tim i tvoja i moja diploma da vrede mnogo vise. A ja cekam jedan od ovih gore sto si naveo programa iz oblasti gradjevine kako bih dobio projektantsku licencu. I ti to covece moras da razumes zato sto nemamo svi iste pozicije i ista ocekivanja. Ne znam iz koje si struke ali vidim da si ogorcen i sigurno si u pravu zato sto su ti izneverena ocekivanja, ali prosto nemamo svi isti interes u ovoj prici i ne napadaj ubuduce one koji nemaju isto misljenje kao ti.

   Избриши
  5. Опет статива!
   Лиценца нема везе са МСС него са изменама и допунама закона. Треба пристикати Скупштину и Министра и Владу да се ураде измене и допуне. ССС су сасвим довољне за добијање свих лиценци. Комору Вашу нећу да помињем јер је под руку са сестринском. Ако ти са твојим ССС и 7 година стажа можеш да будеш помоћник министра грађевине и да вршиш надзор над имаоцима свих лиценци онда можеш и да имаш лиценцу. Ако са ССС и 5 година стажа можеш да будеш директор ЈП за грађевнско змељише и сл. и да вршиш стручни надзор над свим запосленима који имају лиценце онда мораш имаш правао и да стекнеш све те лиценце.
   То што је закон кримминалан не значи да мораш да чекаш МСС за које си убеђен да би ти решило пробле.
   Погрешно фгокусираш. Проблем није у ССС него у Закону и Комори који су дискриминаторски према ССС. Е ту је кваква. Драго ми је да си рекао које си струке како бих ти појаснио како да решиш проблем.
   Ти си гледао ситно-сопствено интересно да ти се отоври мастер па да решиш проблем. Проблем је у суштини а не форми. Суштина је да је закон накарадан а не твоја и моја диплома. Ми имамо валидне дипломе и звања и знања.
   Ако си са том у могућности да будеш дипломом помоћник министар грађевине или директор грађевинског јавног предузећа и као такав вршиш и стручни и методолошки и сав надзор над имаоцима јавних овлашћења па и дипломираних мастер инжењера са лиценцом онда мораш да имаш право да стекнеш и те лиценце.
   Ако директор школе може да има ССС и да врши надзор над наставницима онда мора да поседује и лиценцу као наставници.
   Надам се да сам ти отворио очи и извео на прави пут.
   Молим те немој више да се трудиш да нас убеђујеш да си на правом путу.

   Избриши
 15. Одговори
  1. Ви сте болесници свих боја! Велемајсторе (веле да си мајстор али ниси ни М од мајстора) толико си неинтилгентан да не разумеш поенту. Поента је да када смисле и акредитују пар немуштих МСС нас 5000 који смо завршили или који завршавају МСС доводе се у ћорсокак. Дезавуишете нас. Моћиће 100 тинак колега да настави такав полудебилни мастер који није наставак ничега него корак у пропаст. Шта ћеш ти да наставиш као спец. електронике и рачунарства ако не акредитују немушти МСС следећих 50 година. Или спец. васпитач за физичко ако тек за 100 година отворе мастер тог профила. Добро је што постоје и такви јер нашу борбу ССС нас 5000 добија тек сада прави смисао и видимо да смо на правом путу. Ово све пишем због омладине пред којом је будућност и требају да разумеју суштину наших звања. Нисмо ми специјлизирали да би наставили мастер. Да ли смо ми лудаци? Што академски специјалисти не уписју мастер него обрнуто. Па не може специјалиста да се усавршава на мстеру. То није смислено! То је носенес (бесмислица).
   Сада сам ти објаснио ко сте Ви. Ви сте зло за нашу струку. Шта је питању (глупост, незнање, мржња,..) то више није ни битно. Битно је да се дистанцирамо од вас и ваших идеја које су погубне за специјалисте.

   Избриши
  2. Mnogo si se upetljao i pises neke cudne stvari. Ne zelim da se upustam u bilo kakav oblik rasprave sa tobom ali cu ti reci zbog one omladine koju si pomenuo da ti sigurno ne predstavljas tih famoznih 5000 svrsenih i ugrozenih specijalista.

   Избриши
  3. Ја пишем ствари онакве какве јесу и како је исправно да буду! Ако не разумеш то није мој проблем. Надам се да ће већина разумети. И ако не будем већина ја знам да сам на правом путу. Пре 20 година двострука личност у психијатрији је био болест а сада је то нормална појава.Педери су били болесници и говорило се ако крену са лечењем на време да им има спаса. Сада кажу да су здравији од нас. Ако хоћете да нас нагузите са МСС (пошто иду унатрашке, не од мастера ка специјализацији него од специјализације ка мастеру) и имате већину то не значи да сте у праву. Нећемо се дати. Борићемо се до последњег атома. Продаћемо скупо своју кожу али неће нас преобратити у мастераше. Ми смо специјалисти а ви би све друго радије били него специјалисти.
   Нисам угоржен јер сам све ове године радио на промоцији ССС. Уврстио сам их својим ангажовањем (10 година уназад) у закон о државној управи и државним службеницима, закон о запосленима локалној самоуправи и органима ап, закон о полицији, законе у просвети, одлуке, правилнике, ...
   Али не замерам ти што не разумеш те чудне ствари о којима пишем јер ни многи властодршци уназад 10 година са којим сам се ћерао нису разумели. Међутим то не значи да ћу одустати од промоције ССС и приказивање наших звања и знања на репрезентативан начин. Ако нећеш да будеш као ми и да будеш за јачи од нас чекај МСС. Само знај ми ћемо бити ускоро изједначени са МСС а формираће се прави мастер који следи после ОСС. Формираће се и нове ССС које морају да следе после МСС.
   Ми имамо идеју, имамо визију а ви чекајте да вас слепци воде. Мене неће.

   Избриши
 16. al ste se raspisali
  mogao sam pročitati roman

  ОдговориИзбриши
 17. Citam i citam, zar ljudima nije jasno da je master prevara da se narednih sto godina prica o tome dok ne bude 5000 diplomiranih studenata master studija,pa ce onda ponovo da nesto menjaju i tako u nedogled. Moraju da se svima priznaju i prepoznaju SSS ,a ne ova prevara sa master studijama.
  Ja sam u zdravstvu i ovi kreteni u ministarstvu ni visoku nece da nam priznaju ,a ne master. Ovo je katastrofa sta rade sa nama.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. МСС су небулоза о којима појединци булазне.
   Министарство је подметнуло ''кукавичије јаје'' и ми уместо да решавамо наше проблеме нас 5-6 хиљада, годину дана се млати празна слама са МСС.
   У памет се браћо ССС.

   Избриши
 18. Kolega a gde u katalogu radnih mesta su priznate master strukovne studije ???????????????

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nigde ih nisu pomenuli! Ni u jednom zakonu koji je donesen ni posle ''udenuca'' ''famoznih'' MSS studija iste nisu pomenute.

   Избриши
 19. Ko je ovu glupost sa masterom smislio i zasto ? Po mom misljenju to je skretanje paznje sa pravog problema ,a to je potpuno priznavanje SSS . Ministarstvo prosvete svesno sabotira obrazovanje .

  ОдговориИзбриши
 20. Postovane kolege i vise je nego ocigledno da zdravstveni radnici i vaspitaci sa SSS imaju strahovito veliki problem sa priznavanjem tog nivoa obrazovanja. I koga za to treba kriviti? Po meni skole koje su ih za taj nivo obrazovanja skolovale i prodavale im maglu. Vise puta sam pisao o tome da vam niko drugi nece resiti problem osim vas samih tako sto cete se okupiti i nekoga tuziti ili napraviti proteste.

  ОдговориИзбриши
 21. Treba da se tuze odgovorni u ministarstvu zdravlja . Nepostovanje medicinari sa SSS je nepostovanje svih koji su zavrsili SSS a nisu medicinari. To je pokusaj podele SSS od strane same drzave,koja namerno jednima priznaje a drugima ne. Pokusavaju dobro poznatu taktiku "razjedinjavanja vece grupe u mnogo manjih " da bi tako sve te grupice mogli da polako potru. Resenje je jedna i jedinstvena grupa koja se bori za sve koji su zavrsili SSS bez obzira koji su profil.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Tako je koleginice. Ko ne postuje kolege/ice medicinare sa SSS nema sta ovde da trazi. Ovaj kolega se bori za sitno-sopstvenicki interes. Ne interesuju ga medicinari. Bravo. Koji lik. Ima maglu u svojoj glavurdi! U nekoliko opstina u Beogradu su priznate SSS kao 7 stepen a druge opstine i gradovi se pravdaju da nemaju novaca da plate vaspitace sa 7 stepenom tj. SSS. E tu je zatajila i strukovna organizacija za aspitace jer mora da se propise normativ koliko kojih profila mora da bude (SESTARA VASPITACA, OSS VASPITACA I VASPITACA SSS, DIPOMIRANIH I MASTER9). Kada nema normativa onda Vas tu drze sa OSS ili visom skolom i tako vas placaju jer je jeftinije. Nema razloga da drzi vaspitaca sa 7 stepenom ako nije propisano koliki procenat ustanova mora da ima vaspitaca sa 7, 6 ili 4 stepenom strucnosti.
   Odgovorno tvrdim da poznajem desetine vaspitaca sa SSS kojima je priznat 7 stepen strucnosti i da je regulisano zakonom i da nama nista sporno.
   Medjutim kao sto sam rekao desetine i stotine vaspitaca po drugim gradovima i opstinama ne zeli da plati vaspitacima 7 stepen. I sve je regularno jer su ih rasporedili sa dilomom vise skole ili OSS na adekvatno radno mesto i nisu prekrsili zakon. Medjutim niko ne kaze da moraju svima da priznaju 7 stepen strucnosti ali mora da se yna koji procenat mora ustanova da ima zaposlenih sa 7 stepenom tj. SSS. Ministarstvo nije propisalo normativ i onda svaki feud u svojoj opstini ili garadu ili direktor u svojoj prciji moze da napravili Pravilnik o organizaciji i sestamitzaciji radnih mesta kako mu se digne. In prevod: ni ministarstvo niti strukovna udruzenja nemaju normativ koliko kojih treba strucnjaka. Uglavnom se se svodi na fayon : ovaj je nas njemu cemo priznati a ovima svima necemo jer nisu nasi. Nemamo nista protiv da svako svome prizna ali mora da se zna red i tacno koji procenat strucnosti mora da ima svaka ustanova.

   Избриши
  2. Ово је добро примећено колегинице.
   Па нећемо ваљда ССС сестре да пустимо низ воду.
   ССС мора бити главна сестра Института, Завода, Болнца, Клиничких центара, Домова здравља, амбуланти, здравствених станица и којекуде.
   Са средњом школом може изузетно да се буде главна сестра до 6 месеци и то в.д. статусу док се не распише инерни па потом јавни конкурс и не прими напоком сестра ССС, дипломирана или мастер. То мора Ваша крими Комора да уради и да схвати да урушава систем државе и читав радно-правни поредак у земљи. Мање писмени да управљају друштвеним и државним ресурсима од људи са 4 или 5 година високог образовања. Немам речи за Вашу Комору која је благо речено легло кретена и будалетина. А министарство се понаша аутистично као да га не итересује да му главна сестар установа буде високо образована. Нема ништа против људи са средњом школом али мислим да им није место на руководећим положајима у здравству. А вас не препознају? Зашто? Због сујете? Још се спрдају са колегама дијететичарима, санитарцима и скоро свим здравственим профилима да нису здраваствени радници него здравствени сарадници. Криминал. Па имате дипломе на којима пише да се стекли високо образовање 2. степена из области медицинских наука. Па за ово би директоре и министре Друг Тито их стрељао пре 45-40 година и то јавно.

   Избриши
  3. Sto se nepokusa kod zastititnika gradjana? Iz medija izgleda da je nebitan, ali mozda da neki predlog sta vam je dalje ciniti...

   Избриши
  4. Пробај те и Ви код Заштитника свих боја и видећете да не вреди! Да смо ССС-Роми, ССС-деца, ССС-жене или ССС-ЛГБТ онда би нам била угрожена права. Овако не вреди! Нас 5000 нисмо никаква мањина или вурнеабилна популација. Тако наши Заштитиници тумаче то што нас газе. Не виде нас као у Каталогу.

   Избриши
 22. Ali taj ko se bori mora da preduzima konkretne mere a to znaci da napise krivicnu prijavu i protiv ministra i protiv njegovih zamenika i protiv tvoraca NOKa i da zaintrigira mediije i da organizuje proteste studenata strukovnih studija. Ali na zalost sa ovom problematikom je upoznato nas nekoliko koji se ovde prepucavamo a ostali po dobrom starom Srpskom receptu cekaju da se stvari rese same od sebe, a taj neko ko bi trebao da konkretno dela ocigledno nije medju nama.

  ОдговориИзбриши
 23. Pa pocnimo sa peticijom !!!!!!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Budite spremni na žestoku borbu. To je naman sa 7 glava. Izađe sada vest da ni Muarem Zukorliću ne daju da akredituje njegov univerzitet. Demonstriraju silu. Ali ko se sile lati od sile će i stradati. Čitam komentar: pronašli su da su pojedini profesori zaposleni tobože kod drugih poslodavaca. Pa to su ti isti profesori sa naših univerziteta i visokoškolskih ustanova. Pa oni nemilice predaju i u: Foči, Banjoj Luci, Srpskom Sarajevu, Bijeljini, Kosovskoj Mitrovici, Nišu, Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu i kojekude po visokim školama. Imaju fondove po 300% časova i na matičnim ustanovama a kamo li tezgice! Kada njemu koji je milioner prave probleme, osmislite kako mi gologuzija da se borimo! Ali dobro je ima nas 5000 - 6000 i imamo sada kritičnu masu da pobedimo.

   Избриши
 24. Treba svi ZAJEDNO da se borimo za prava SSS . Kakve master studije ,pa to je glupost ,jos jedna diploma koje nema nigde prepoznate . Tuzbe svim ministarstvima koji ne prepoznaju SSS .

  ОдговориИзбриши
 25. Uvodjenjem mastera profitiraju skole zbog skolarina i profesori zbog tezgi od predavanja koje naplacuju ,svi ostali su na gubitku. To znaci da je ideja krenula od direktora skola i profesora da bi zaradili .

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Oni izmisljaju ndakaradni MSS da bi imali 500% fond časova.
   Mora da ide OSS-MSS-SSS-DSS kao i kod akdemskih OAS-MAS-SAS-DAS.
   Ne mogu da nas vraćaju unazad na master i da nam prodaju 60 bodova koji nam ne trebaju. Master mora da predhodi SSS. SSS se uže stručne studije u odnosu na mster.
   Mora da se napravi novi Zakon o visokom obrazovanju koji će u budućnosti da nas izjednači sa nekim budućim MSS kao što su osnovne 4-godišnje studije izjednačene sa MAS. Drugačije ne može.
   Ali otom potom. Treba da ih raskrinkamo u namerama. Kao što smo već jednom rekli pa sada će smisliti i OSS od 240 bodova pa će nas izjednačiti i sa njima. Vidite da ne prezaju od svakvih gluposti da bi nabili sebi časove i skrivaju se iza titula. Iskreno rečeno možda 10% profesora i piše naučne radove, većinom je sve to Resavska škola a starijim profeosorima pišu asistenti a ovima dobri studenti. To je istina i od takvih ne možeš ni očekivatiništa bolje. Mi sigurno nismo dr sci. ali u našoj branši smo kompetentni da radimo složene poslove kao nekadašnji 7 stepen stručnosti. Ne može ni jedan NOK posle 8-9 godina od kako smo završili SSS da se dosete da nismo više 2. stepen visokog obrazovanja. A možda i mogu? Možda ih neko za to debelo plaća? Možda namerno uvode haos u radno zakonodavstvo kao jedno od bitnih ustavnih kategorija savakog gradjanina. Možda rade na tome da odemo iz zemlje? Možda je i iz neznanja i gluposti? Ali činjenica da za ta lica ne postji sankcija ni po kojem zakonu. Oni pišu šta hoće, kače na sajt, baš ih briga. Tu su u ministarstvu još od vremena Koštunice dr Vojislava a pojačali su se i u vremne mr Mlađe ali sada su promenili boje i ne mare mnogo. Narod je tu zbog njih, da oni dosegnu do najviših zvanja i raznih komisija (koje se plaćaju) a ne oni zbog naroda da mu olakšaju da živi i da se zaposli. Što bi se neko sa SSS zapošljavao ako ne mora? Može da radi i sa OSS ako ga prepoznaju a ako ga ne prepoznaju u Katalogu pa ima valjda srednju školu pa neka radi sa srednjom školom! Bitno je da oni rade i donose vrhunske zaključke za koje ih niko nikada ne sakcioniše. A što bi? Zar je bitno 5-6 hiljada ljudi. Ima i važnijih stvari od tih SSS. Ali svako od nas ima porodicu pa to je onda 15-20000 ljudi! Sitnica! Bitan je narod a ne pojedinac a oni rade u ineresu naroda a ne nas pojedinaca koji nešto stalno zanovetamo!

   Избриши
 26. Mene interesuje, gde se posle strukovnog mastera moze ici na doktorske strukovne u kojoj drzavi u okruzenju? Da li postoji mogucnost da ako se od sledece godine akredituje prvi master program i po zavrsetku mogu li upisati doktorske strukovne negde van Srbije i da li bi mi po povratku sa tom diplomom bile priznate?
  U isto vreme meni su placene specijalisticke strukovne studije, vodim se sa sedmim stepenom i imam platu 44 600 kao pocetnik i sa ovim smanjenjem u prosveti. Pozdrav svima

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Нема у земљама у окружењу али има у Европи. Наравно да ти неће бити признате јер не можеш да их акредитујеш. Не знам шта ће ти тобоже неки МСС када ти је признат 7 степен? Шта сада хоћеш? Да научиш нешто ново на МСС? Па мастер је шири појам од специјалистичких студија. Не капираш?
   Мојој супрузи је у вртићу (у једној општини у Београду ) пре 2,5 године признат 7 степен и имала је 57000 а после смањена 51000 динара. И шта че Вам мастер? Да деградирате вашу диплому? Да дате паре за школарину? Да набијете ''јадним'' професорима норму?

   Избриши
  2. Ne razumem kako bi Vasa supruga ili bilo koji specijalista bili degradirani ako bi svoje zvanje podigli na jos visi nivo.

   Избриши
  3. Zato i pises kojestarije zato sto ne razumes. Zato je najbolje da ne pises!
   Sta da upise ona kao spec. vaspitac za muzicko? Koji MSS? Nekakav bilo koji? Daj sta das! NEka muceni profesori dobiju jos koji predmet da predaju. Pa treba 50 godina da bi se akreditovali kompatibilni programi za sve SSS koji bi presli na takav naradni MSS. Da upise nesto opsteg tipa? Struk. vaspitac master za menadzment? Ili za decu sa posbnim potrebama? Daj sta da das. A sto nema veze sa muzickim vaspitanjem. Ma to nije bitno. Bitno je da muceni profesor navuce jos koji cas i proda jos koju knjizicu. A sto to tebi ne treba? Pa to nema veze.
   A ti bas resio da avanzujes i da upises MSS po svaku cenu. Pa makar bio master za makar sta. Ako je tebi to dizanje na nivo onda ... U ostalom ne pisem ja ovo zbog tebe nego zarad mnogo ljudi koji prate ovaj Blog i kojima treba pomoc. A ti burazere cekaj MSS pa avanzuj (u rikverc) a mi cemo nasim putem! Posle SSS mozemo samo da se usavrsavamo na subspecijalizaciji ili dokotoratu. A kada zavrsis taj MSS mozda ti smisle integrisane strukovne studije od 360 bodova pa onda to upisi pa jos vise avanzuj! Samo tu pamet tvoju zadrzi za sebe.

   Избриши
  4. Koliko vidim ti si ljut na skolu na kojoj je tvoja supruga stekla zvanje spec vaspitac za muzicko i izrazavas sumnju da li je ta skola skola kadra da organizuje MSS. I pitas se koji ce master da upise dalje kad je ovaj nakaradan. Sve bi to trebao da pitas nekoga na toj skoli zato sto ispada da ta skola nije trebala da akredituje neke SSS.

   Избриши
  5. Колиико ми видимо овде на Блогу теби није добро! Па омја супруга неће да уписује ништа јер има плату 5700 односно 51000 после умањења од 10%. Иде је стаж 3 године са 7 степеном од како је завршила ССС. Нема шта да уписује јер је непотребно.
   Није у питању школа која хоће, неће, може или не може да акредитује накарадни МСС. У питању је судбина 6000 људи (и њихових породица). У питању је суштина јер МСС нису никакав напредак него назадак. Нека и акдемски САС уписују МАС па нека напредују ако је то тако добро. Суштина је у питању. На којекавим МСС неће се изучавати ништа што треба специјалистима. МСС су смишљене само за професоре и њихове сараднике који ће моћи да се размашу када добију још 20-ак предмета. Леп плен. Када се подели биће за сваког јер онда ће почети немилице да уписују МСС. Али битан им је број а не свака струка да буде покривена. Уписаће сада 50 МСС менаџера а догодине 200 и супер. А струка? А суштина? Ти лепо иди код доктора а ми овде знамо шта радимо. Али добро је такви као ти се огласе јер могу малади људи да виде шта је истина.
   Не залажеш се да студенти ССС буду буџетске, да добију стипендије и студентске кредите, студентске домово, абонетске књижице, пквластицу за ГСП, прву шансу у НСЗ,... Тебе интересујеш ти и како би пазарио 60 бодова (било којих), не питаш за цену и количину! Теби фали 60 бодова. Али на жалост теби не фале бодови!

   Избриши
  6. Aman covece kakve veze ima uvodjenje MSS sa ostvarivanjem prava za studente SSS. Mesas babe i zabe.

   Избриши
  7. Ti ne vidis dalje od tvoga nosa! Uvodjenjem MSS, nase SSS se dovode na slepi kolosek! Ako ste pazljivo citali MSS se ostvaruju posle zavrsenih OSS i nisu predvidjene kao nastavak studija za SSS. To su dva puta! Razlicita. I nazalost oba vode u corsokak ako se tako sta desi. Ako se to desi pustice prvih godinu-dve dana da upise i po koji svrseni SSS (kako bi vam bacili oci u prasinu) i tako ce par kolovodja da im zatvore usta. A ostalih 5000 hiljada SSS? Sta ce oni? A ovi klinici sto nemau stipedije i sve ostalo? A sta ce imati MSS? Isto nista. Lepo se borite za SSS! Obesmisljene su sada SSS jer nema rayloga da postoje dva puta kojim treba ici. Uvek se ide jednim putem. Vidis da nemas veze sa zivotom! Meni licno nista SSS ne znace i veci nasih kolega! Ali znaci mi da raskrinkamo glupost i zamku koja se sprema SSS a sve zarad umnih sedih glava koji su smisli nacin da dodju do jos kojeg dinara. Sta ce ljudi bela kuga je, nema dece ali ima zato MSS pa upisujte deco do mile volje! Naravno to ce upakovati u oblandu kako bi lakse progutali! A vi kao nojevi gutate sve a posle cete glavu u posek!

   Избриши
 27. Ko jos nije skapirao SSS su nesto sto su Visoke skole uspele da izlobiraju i hvala im na tome kako bi se odlepile sa akademskog dna gde su se nalazile godinama. I naravno da su i same skole kao i studenti svesni da je taj nivo obrazovanja ne bas definisan ali bi kruna uspeha bilo uvodjenje MSS. Ja bih licno vise voleo da su skole nakon zavrsene 4. godine studija izbacile neki drugi naziv i da ja sada budem recimo diplomirani str. Inz.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zdravstvo nije izlobiralo ni visoku ,a ne specijalisticke studije.

   Избриши
  2. Да ли сте нормални? ССС су нови вид студија јасно дефинисан законом од пре 11 година. Први ССС су изашли 2008 године. И сада после толико година као нисмо 2. степен високог образовања? Па не може. Јасно је дефинисано: са ССС можеш бити виши самостални саветник у државном органу, покрајинском органу, локалној самоуправи, помоћник министра, државни секретар, директор средње и основне школе и вртића, директор било ког јавног предузећа, ... све је јасно дефинисано! Шта ти није јасно? Шта ће ти фантомски МСС који не постоји? Не бориш се за нас? Да наше младе колеге студенити добију студентске кредите, стипендије, буџетске студије, студентске домове, повластице за превоз и храну,... И ти се бориш за некога кога нема? А нас 5000? А 1000 колегиница и колега који су студенти или апослвенти ССС? Њих не помињеШ Ти машташ да ушишеш МСС? И шта да радиш са тим фантомским студијама? Њих нема нигде ни у једном закону а ви се борите да будете баш то. Ишта онда? Опет да пишеш како имаш проблема са МСС? Ниси свестан своје глупости. Немој макар да је промовишеш? Да ли имашш представуда нема шансе да се акредитују 100-тине МСС које подржавају наше ССС. Треба ће 100 година да се појаве сви смерови коиј су компатибилни са нашим а немогу да буду компатибилни јерр је МСС ћири појам од ССС. Шта да изучава спец. струковни радиолог или дијететичар ако се само акредитује МСС општи за сестру? Ништа? Шта да упише спец. васпитач за музичко и физико ако акредитују само МСС за децу са посебним потребама? Ништа? Иста је ситуација и са инжењерским смеровима. ДА КОЉЕМО БИКА ЗБОГ КИЛЕ МЕСА? Да МСС упишу фамозни менаџери? Видим само да су се повампириле високе школе економске струке. Већ су спремили програм и хоће да се акредитују. Да због њих 100 нас 6000 гурнемо под лед? Због 100 менаџера? Неће моћи даме и господо менаџери!

   Избриши
  3. Zasto tebi i ostalima (6000) smeta ako su poslovne skole u stanju da svojim studentima obezbede MSS. Meni to izgleda kao da iste imaju potencijala.

   Избриши
  4. Dobro je da si se ofirao! Menadzeri su cudo. Ne smetate vi nama nego vasa glupost i pohlepa. Nije zlato sve sto sija! Vi ste kao Pinokio ali ne krivim Vas nego onog Lisca koji je to sve smislo! Imaju potencijal za unistenje struke. Ali nadam se da ima pametnih ljudi koji ce se izboriti sa glupostima svih vrsta i da nece dozvoliti ovakve MSS. Pametnom ne treba dva puta kazati ali ovo ne pisem zbog tebe nego zbog javnosti da bude upoznata i da prepozna MSS kao diverziju za nas sa SSS.

   Избриши
 28. Anoniman 25.oktobar 2016.18.09 za vasu informaciju master strukovne studije nema nigde u katalogu radnih mesta ,a tek doktorske strukovne nisu ni u najavi. I ako radite u prosveti i priznate su vam SSS ,master se skoro (10-15 godina) NECE PRIZNAVATI.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. DSS nisu u najavi jer su napravili haos i opstrukciju sa redosledom studija. Normalno je da ne moze da sledi DSS posle MSS. Mora da se napravi prirodan sled dogadjaja: OSS-MSS-SSS-DSS. Ne moze kod nas natraske! U rikverc od SSS od MSS. Pa naravno da onda ne mozemo da se izborimo za DSS ako krenemo pogesnim putem. Postoje DSS u nekoliko zemalja u Evropi Svetu. Medjutim mi pravimo nas sistem koji mora da bude funkcionalan. Neko je namerno urusio ceo sistem visokog obrazovanja uvodeci fantomski MSS i tako zapecatio nam sudbinu. Idemo u rikverc. Kako posle MSS da upises DSS. Ne moze! Mora da ide normalnim sledom pa ce jednog dana u blizoj buducnostu i DSS biti jako izvestan. Uvodjenjem MSS na ovakav nacin lici mi kao da su macki vezali konzervu za rep pa ona juri u krug i ne zna sta radi! Tako su nekim nasim kolegama nakacili na rep MSS pa oni jure u krug a na SSS su zaboravili.

   Избриши
  2. Evo misnistra zdravlja na TV i neki direkotri zdravstvenih ustanova kaze da se glede u zdravstvu strucnost svih zaposlenih u zdravstvu. Evo pricaju i o higijeni u bolnicama. Znaci da nije istina da su glavne sestre sa srednjom skolom. Verovatno ste glavne vi sa sestre SSS ili masterom ali niste obavestene. Doduse ne mozete da budete glavne jer Vas nema u Katalogu zvanja ali kako kazu funkcioneri oni zele da se pomognu zdravstvu da stanu na noge.
   Firmirane su ''crne trojke'' koje idu po zdravstvenim ustanovama (kao 2000 kada su bile Bojiceve mere) a inspekcija spava. Sta radi zdravstvena inspekcija i sanitarna kada mora ministar da formira ''crne trojke''? Jedino sto trojke nemaju zakonskog uporista i nemogu nista da preduzmu. Ne mogu da pisu prijave (mandatne, prekrsajne, krivicne, privredni prestup).
   Da skratimo valjda vise zna glavna sestra sa srednjom skolom o higijeni o dezinfekciji o sterilizacii zato je i glavna sto vise zna od vas sa 4-5 godina visokog obrazovanja!
   Ali ovi mucenici na TV sto sada gostuju iygleda ne znaju za taj fenomen. Ako je to tako dobar sistem treba ga uvesti i u policijipa neka pozornik bude glavni inspektoru, neka pisar bude glavni a ne pravnik, neka onda i njima bude nacelnik odeljenja lekar opste prakse a ne specijalista. Milim da je to dobra metodologija za sve branse a ne smo za sestre. Nece nam biti kraja.

   Избриши
 29. Na akademskim studijama se DS sasvim normalno upisuju nakon zavrsenih MS i nije potrebna specijalizacija. Pogledajte konkurse.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ko hoce da se bavi naukom upisuje DAS a ko hoce da se bavi strukom upisuje SAS. Nadam se da si obavesten da postoji SAS. Posle MAS upisuje se ili SAS ili DAS. A ti posle SSS avanzujes da upises MSS? PA neka on upise posle SAS, MAS pa neka avanzuje ako je to pametno. Naravno da specijalizacija posle MAS ti ne treba ako neces dalje ali ako hoces da napredujes posle MAS mozes da upises SAS. A mozes posle SAS i DAS ako neces MAS. A ti posle SSS da upises MSS je besmislica. Naravno da posle SAS lekar moze da upise i DAS kao prirodan nastavak SAS. I ne vidim sta je sporno? Jedino ti napredujes kad upises posle SSS MSS. Kada ti smisle i inegrisane strukovne studije od 360 bodova, ti pozuri upisi jos vise da avanzujes!

   Избриши