недеља, 20. децембар 2015.

ПОЗИВ! БЕСПЛАТНО УЧЛАЊЕЊЕ У УДРУЖЕЊЕ СТРУКОВНИХ СПЕЦИЈАЛИСТА СРБИЈЕ

Апелујемо на све посетиоце блога да попуне приступницу!

Поштоване колеге,
У претходних неколико месеци нас неколицина смо се организовали и регистровали УДРУЖЕЊЕ СТРУКОВНИХ СПЕЦИЈАЛИСТА СРБИЈЕ.
Разлог за такав потез налазимо у углавном истим проблемима свих свршених струковних специјалиста приликом запошљавања или признавања стручне спреме, а то су непризнавање нивоа високог образовања по актуелном закону о високом образовању, неусклађеност звања, правилника и систематизација у предузећима и институцијама са образовним програмом Високих школа, дискриминација приликом запошљавања или напредовања у служби, итд.
Уосталом, проблеме који Вас прате по питању вредновања Ваше дипломе ДРУГОГ степена високог образовања сви Ви веома добро познајете.
Сматрајући да kao припадници ВИСОКО образованих кадрова ове државе, нисмо у могућности да чекамо да неко други реши наше проблеме око адекватног вредновања нивоа нашег образовања, те се морамо ухватити у коштац са изазовима признања и имплементације одредби закона о високом образовању, који се тичу нас самих. Појединачно нико од нас, вероватно, нема толики утицај на одговорне институције, али сви заједно имамо потребну тежину.
Да би целу причу учинили легитимном, регистровали смо се као невладина организација - удружење, сматрајући да ћемо тим путем бити у могућности да на адекватан начин представимо и заступамо интересе свих свршених струковних специјалиста у Србији, без политичке и сваке друге иконотације. Делатности по струкама су нам подељене у оквиру удружења, а кроз институцију Управног Одбора Удружења координишемо заједничке активности.
До сада су оснивачи Удружења имали неколико састанака са надлежнима из Министарства просвете, здравља, рада и запошљавања, Конференцијом академија струковних студија, Комисијом за акредитацију, Националним саветом за високо образовање итд. Са поменутим телима смо остварили добру сарадњу. О исходима тих састанака, били сте обавештени путем записника који су објављивани на Facebook страници и на Блогу Струковне специјалистичке студије. До сада је послат одређен број званичних дописа бројним институцијама и установама. Издејствовали смо доношење нове систематизације у ЕПС-у која је усклађена са Зак. о високом образовању и која је уврстила струк. специјалисте на позицију студија другог степена. Учествовали смо у измени Закона о полицији, који је такође уважио струк. специјалисте. У плану је оспоравање разних систематизација и подзаконских аката пред судским органима, учешће у јавним расправама поводом најављеног доношења Каталога занимања, новог Закона о високом образовању, одржавање састанака са надлежнима...
У сваком случају, МИ смо се покренули за своју будућност, а да ли ћете и ВИ? Очекујемо Вас.

Председник Удружења струковних специјалиста Србије
Александар Митревски, спец.

На линку испод можете скинути приступницу и читко попуњену (потписану) шаљете на маил udruzenjesss@gmail.com
http://www.mediafire.com/view/zwxj7giufzou3bj/

19 коментара:

  1. Šta kaže ovaj Izveštaj, ukratko? http://www.ehea.info/Uploads/SubmitedFiles/4_2015/111442.pdf

    ОдговориИзбриши
  2. Поштовани,
    Александаре Митревски
    има ли напредка у уважавању струк. специјалиста и акредитацији мастер? Као члан удружења сматрам да треба и нас да обавештавате.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман9. мај 2016. 23:03

      Када ти акредитују МСС онда нема никаквог уважавања ССС. То је чињеница и само непријатељи ССС могу да навијају за МСС у оваквом облику како су сада предложене у закону. Нови закон мора се донети који ће уредити да ССС следе после МСС као што САС следе после МАС. Тада ће доћи до изједначавања ''садашњег ССС'' са будућим МСС као што је некадашњи ''дилпомиирани'' изједанчен са МАС. То је цела философија и поента нашег ангажмана и мисије. Ко то не види нека се склони са пута јер иде у погрешном смеру!

      Избриши
  3. Izjednačavanje spec. struk. sa master studijama bi bio pravi uspeh.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман10. мај 2016. 17:59

      Изједначавање ССС треба да буде будућим МСС а садашњи монструм МСС ни не треба да заживи! Треба и струковне студије да имају исти редослед као и кадемске: основне, мастер па специјалистичке и у догледно време и докторске. Значи не меже да се мисксује као што је неки паклени ум смислиио: основне па специјалистичке па мастер! Не може тако! Специјалисзација иде после мастер студија а не пре! Шта да специјалисзираш када ниси ни завршио мастер? Редослед мора бити индентичан: ОСНОВНЕ, МАСТЕР, СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ па ДОКТОРСКЕ! ОАС-ОСС, затим МАС-МСС, затим ССС-МАС и на крају ДАС-ДСС! Не може другачије! Тада се данашње ССС изједначавају са будућим МСС као што се пре 10 година дипломирани изједанчио са МСС а данашњи дипломирани је нешто сасвим друго (и није изједанчен са мастером)! Ко разуме схватиће а ко не разуме не могу му цртати!

      Избриши
    2. Анониман10. мај 2016. 22:05

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Poštovani Galeee, ukoliko ste član Udruženja SSS, obratite nam se putem zvaničnog mail-a. Nema nikakvih novosti jer država bukvalno stoji, odnosno sve čeka nekog novog ministra prosvete i novu vladu. Više dopisa je poslato, zahtevani su sastanci, ali jednostavno su nam svi preporucili da se malo strpimo i sacekamo da prođu izbori. To su nam rekli i nadležni za Kataloge radnih mesta. Ombudsmanu je poslat dopis u vezi namernog kocenja objavljivanja normativa u vezi strukovnog mastera i ombudsman jos uvek postupa. Cekamo odgovor... Inace, imamo informaciju da su normativi objavljeni, tj. da ce biti uskoro objavljeni i da su celnici Min. prosvete bili u guzvi te zbog toga to nije ucinjeno na vreme. Imamo uveravanja da ce normativi sigurno biti objavljeni i da ce proces akreditacija teci, te se ocekuju oktobra 2017. prvi konkursi za studijske programe master strukovnih studija. Novi ciklus akreditacija visokih skola otpocinje uskoro, pa ce skole predati i zahteve za akred. master programa.

      Избриши
    4. Анониман11. мај 2016. 09:48

      Поштовани Мито,
      нњ знам одакле ти такве информације? Знамо да је МИНИСТАР најавио нови Закон о високом образовању који је је требао да се деси да није било превремених избора! Такође знамо да челници у Министарству су увидели да је накарадан МСС у оваквом формату и да га нису акредитовали нити једној високошколској установи! Искрено се надамо да неће доћи до злоупотреба док траје процес формирања Владе и да ''ловци у мутном'' неће акредитовати накарадни МСС. Нови закон мора да пропише: ОАС-АСС; МАС-МСС; САС-ССС; ДАС-ДСС. То је једнини спас за струквне студије, све остало је гурање струковних студија под лед! Надам се да има здравог разуме и да ће ССС у будућости следити као надоградња на МСС јер је то једино логично и нормално! Све другачије би било нелогично и ненормално!!! Шта ћеш ти Мито после специјалистичких студија из музичког сада да будеш струковни мастер? Из чега? Из ничега! Из које области? Из опште или неке посебне? Знаш и сам да тако не може! Завршиш МСС па потом специјализираш одређену област као и академски! Нема разлике!!! Једино ''ловци у мутном'' би да направе посао и да ти продају 60ЕСП бодова да би тобоже има неких 300ЕСП бодова па ти онда види шта ћеш са њима!!! Нећеш моћи са њима ништа! И тога си свестан!

      Избриши
    5. Imamo pouzdane informacije od izvora iz Ministarstva prosvete, sektora za visoko obrazovanje. Tacno je da se radi novi zakon o visokom obrazovanju, ali prevashodno zbog reforme budzetskog finansiranja studija, koje se gubi u buducnosti. Tacnije, placanje skolarine ce biti procentualno shodno uspehu i rezultatima koje su postigli studenti. Sto se tice stepena i vrste studija, tu nece biti dirano nista zbog EU, skrininga i pregovora u oblasti obrazovanja. Ovo nije moj licni stav, vec realno stanje. Tako ce najverovatnije biti. Pusti to sta cu ja da budem i sta zelim da budem, to ne treba mesati sa stavom Ministarstva prosvete. Mozda se prebacujem na akademske studije zbog usavrsavanja? To je totalno nebitno. Bitno je to da ce strukovnim studentima biti omogucen neometan nastavak studija/usavrsavanja.

      Избриши
    6. Анониман12. мај 2016. 15:36

      Пустио бих ја тебе али ти нећеш нас! Лепо те питам шта ћеш бити по кометенцијама када завршиш после струковне специјалисзације из музичког(или било ко од нас) када заврши неки струковни мастер од још 60 сеп бодова из нечега што буде акредитовано (а сигурно неће бити музичко, него нешто уопштено, као и сваки други масстер)? Да после мастера идеш на специјализацију то је разумљиво и целисходно и идеш да се усавршаваш-специјализираш нпр. музишко али обрнуто??? Да после специјализације идеш на неки општи мастер из нечега да би ти продали 60 бодова који ти не требају и ништа ти не значе нити те чине компетентнијим него твоја специјализација из музичког, то је неразумно, несврсисходно и НЕНОРМАЛНО јер то није никакав наставак студија него пта било!

      Избриши
    7. Ja nikoga ne drzim, te ne znam odakle takav utisak! Znam da ce studentima strukovnih studija biti omogucen nastavak studija i to je ono sto je bitno! Bitno je da se ustavna prava i postuju u praksi. A to kakav ce smer biti akreditovan, to zaista ne znam ni ja, a verujem ni ostali pa ni Min. prosvete. Za sada to nije bitno! Bitno je da se takav vid studija uvede u skole, a kada krene proces akreditacije.

      Избриши
    8. Анониман14. мај 2016. 09:46

      ИЗРАЖАВАМ СЕ ФИГУРАТИВНО! ВИДИМ ДА НЕ РАЗУМЕЖ! ЦЕНИМ ТРУД И УПОРНОСТ И ВОЉУ КОЈУ ИМАШ АЛИ ДОСТА ТОГА НЕ РАЗУМЕШ! КАО ШТО САМ ОБЈАНИО У ПРЕДХОДНИМ ТЕКСТОВИМА ТО НИЈЕ НИКАКАВ НАСТАВАК СТУДИЈА! НАСТАВАК ЈЕ КАДА БУДЕ КАО И КОД АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА: ОСНОВНЕ - МАСТЕР - СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ - ДОКТОРСКЕ! ОВО КОД НАС ЈЕ ХОД У РИКВЕРЦ: ОСНОВНЕ - СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ - МАСТЕР! СПЕЦИЈАЛИСТА СИ ЗА ОДРЕЂЕНУ ОБЛАСТ И САДА ЋЕ ТИ ПРОДАТИ НЕКИХ 60 БОДОВА (А КАКАВ ЋЕ СТРУКОВНИ МАСТЕР БИТИ АКРЕДИТОВАН, ТО САМО НЕБО ЗНА) А ТЕБИ НИЈЕ БИТНО! БИТНО ЈЕ ЈЕ ЈЕР НЕ МОЖЕ ТАКО! ЦЕНИМ ТВОЈ ЕНТУЗИЈАЗАМ, ВОЉУ И УПОРНОСТ АЛИ МОРАШ МАЛО И НА ШИРИНИ ДА ПОРАДИШ И ОСЛУШНЕШ И ПОГЛЕДАШ СА СТРАНЕ! УПАМТИТЕ КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ: ВРЛО ЈЕ БИТНО АКО СЕ АКРЕДИТУЈЕ ТАКАВ МАСТЕР ЈЕР НАМА ЋЕ СЕ ТАДА ЗАТРТИ ПУТ, ТАДА СУ НАШЕ СПЕЦИЈАЛИСЗАЦИЈЕ ОБЕСМИШЉЕНЕ! БИТНО ЈЕ САМО ПРОФЕСОРИМА ДА УЗМУ ЈОШ КОЈУ КИНТУ И ТЕЗИГИЦУ И ЗА КЊИГИЦУ И НИКОМ ВИШЕ! НАМА ТАКАВА МАСТЕР НЕ ТРЕБА! Е ТО МИТО ТИ ТРЕБА, ШИРИНА ДА РАЗУМЕШ СУШТИНУ БОРБЕ А СУШТИНА ЈЕ ДА САЧУВАМО НАШ СТАТУС СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ А НЕ ПОШТО ПОТО, АКРЕДИТАЦИЈА БИЛО КАКАВОГ МАСТЕРА КОЈИ НАМ НИ СУШТИНСКИ НИ ФОРМАЛНО НЕ ДОНОСИ БОЉИТАК! СУШТИНСКИ: ТИ САДА СПЕЦИЈАЛИСТА А ЗАВРШИЋЕШ НЕКИ МАСТЕР ИЗ КО ЗНА ЧЕГА И КОЈИ НИЈЕ СУБСПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА У ОДНОСУ НА НАС НЕГО НЕЛИ ОПШТИ ИЛИ КО ЗНА КАКАВ! ИСТИ ЈЕ НИВО ВОСКОГ ОБРАЗОВАЊА КАО И СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА! ЖАО МИ ЈЕ ШТО ТО НЕКО НЕ РАЗУМЕ АЛИ ОВО И НЕ ПИШЕМ ЗБОГ ЊИХ!

      Избриши
  4. Pozdrav...treba mi savet. Da li mi se isplati da upisujem spec.struk.studije a vec imam osm.akademske, 240espb? Za sad sam dipl.prof... Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lakse malo, kauboju...Mislim da nema potrebe za takvim vredjanjem, sve govori o tebi. Da nastavim... Postavio sam ovakvo pitanje zato sto se selim za nemacku a citao sam da tamo priznaju ovakve studije zato sto su DRUGOG stepena! nisam lud da bacam pare i vreme na nesto sto se ne isplati...provereno ne treba master za nastavnika. admine, molim da se blokiraju nekulturne osobe, pogotovo visoko obrazovane, koje bi trebalo da imaju osnovno, kucno, obrazovanje i kulturu. Hvla

      Избриши
    2. Анониман19. мај 2016. 20:29

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Анониман24. мај 2016. 14:47

      naravno da ti se isplati, a posebno ako planiras inostranstvo. tamo gledaju ko je 1 ili 2 stepen visokog obrazovanja i posebno daju prednost specijalizacijama bilo koje vrste

      Избриши
  5. Анониман6. јун 2016. 19:12

    И ове школске године нема буџетских студија за ССС! Самим тим нема ни једног студенстког кредита за ССС! Није једне стипендије! Ни једног студентског дома! Ни једне абонетске књижице за ССС!
    И шта сте урадили? НИШТА!
    Ви трабуњате о МСС!
    Страшно!
    Жао ми је што смо колеге!
    Волео бих да сте колеге неких мојих непријатеља!
    Борите се за нас а не да пишете глупости на овом сјајном Блогу!

    ОдговориИзбриши