четвртак, 9. април 2015.

Bitka za EPS


Kolege iz EPS-a javljuju da se nova reorganizacija, a zatim i sistematizacija  uveliko priprema od strane "trećih lica" -firme  KPMG.
http://www.eps.rs/SiteAssets/Lists/Sitemap/EditForm/1.4_2013_JP_EPS_Rev_Izv_Fin_Izv.pdf



Sumnja se da je stanje ALARMANTNO jer su polazne postavke da je:

Stepen 1
VI-1 osnovne strukovne studije (180 ECTS - 3 godine)
VI-2 osnovne akademske studije (180 ECTS - 3 godine) i specijalističke strukovne studije (240ects -4 godine) ???
VII-1a osnovne akademske studije (240 ECTS - 4 godine)

Stepen 2
VII-1b Master

Stepen 3
VII-2 magistar
VIII doktor

Očekujemo još informacija !


Prethodno stanje je bilo uređeno pojedinačnim Pravilnicima i Smernicima članovima EPS grupe
Smernice za usaglašavanje stečenih zvanja i stepena obrazovanja po propisima koji su važili do stupanja na snagu ZoVO (2005) sa trenutno važećim propisima
  • EPS Snabdevanje
http://www.scribd.com/doc/204772554/EPS-Snabdevanje-Pravilnik-o-Sistematizaciji-EPS-Snabdevanje05-11-2013-1
http://www.scribd.com/doc/204772292/EPS-Snabdevanje-Tabelarni-Pregled-Sistematizacija-Od-6-12-2013


**** update 06,03,2015


Na sastanku u Ministarstvu prosvete nam je receno da je EPS trazio sastanak sa predstavnicima ministarstva u vezi izrade te nove sistematizacije. Zanima ih rangiranje studija. Na tom sastanku ce biti i Mirjana Bojanic (posebni savetnik ministra) sa kojom smo danas imali sastanak i porucila nam je da ce to biti reseno u narednih nedelju-dve i navela potez EPS-a kao jedan od boljih primera jer su jedni od retkih koji su zatrazili sastanak zbog pojasnjenja stepenovanja studija


***** update 9.4.2015.
RAVILNIK o uslovima, programu i načinu polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova u objektima za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije
Član 2.
Za poslove tehničkog rukovođenja u objektima za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije stručni ispit mogu da polažu lica koja imaju stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, kao i stečeno visoko obrazovanje na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije) i koja imaju najmanje tri godine radnog iskustva u struci na poslovima tehničkog rukovođenja.
Član 10.
Tema pismenog rada treba da odgovara stepenu stručne spreme i može biti za:
1) visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine (diplomirani inženjer) – izrada godišnjeg programa i plana održavanja složenog postrojenja, (spisak objekata sa oznakama, strategija održavanja, tehnološki postupci održavanja, tehnička dijagnostika, preventivno-planski radovi, organizacija tehničke i operativne pripreme, planiranje nabavke materijala i delova i izvršenja radova), izrada predloga optimizacije nivoa spoljnih usluga u održavanju, izrada analize isplativosti rekonstrukcije i modernizacije složenog postrojenja sa stanovišta održavanja ili izrada uputstva za eksploataciju, rukovanje i obezbeđivanje za sigurno izvođenje radova održavanja, sa tehnološkim i/ili jednopolnim šemama, šemama delovanja, upravljanja, zaštite i drugom potrebnom dokumentacijom za složene objekte za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije;
2) visoko obrazovanje na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije) – (inženjer) – izrada godišnjeg programa i plana održavanja manje složenog postrojenja, (strategija održavanja, tehnološki postupci održavanja, tehnička dijagnostika, spisak objekata sa oznakama, preventivno-planski radovi, organizacija tehničke i operativne pripreme, planiranje nabavke materijala i delova i izvršenja radova), ili izrada uputstva za eksploataciju, rukovanje i obezbeđivanje za sigurno izvođenje radova održavanja, sa tehnološkim i/ili jednopolnim šemama, šemama delovanja, upravljanja, zaštite i drugom potrebnom dokumentacijom za manje složene objekte ili delove postrojenja za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije);

34 коментара:

  1. Мислим да је ово нека ''патка''.
    Како неко може да се дрзне да крши закон а да не очекује санкцију?
    ОК, хвала на упозорењу, пратићемо ситуацију.
    Ако има специјалиста струковних у ЕПС-у нека нам пишу, организоваћемо и ићи у министарство да их спречимо у доношењу незаконитих аката.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 1. Високо образовање на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије или специјалистичке струковне студије) у складу са Законом о високом образовању, почев од 10. септембра 2005. године и на основним студијама у трајању од најмање четири године, по пропису који је уређивао високо образовање до 10. септембра 2005. године.
      2. Високо образовање на студијама првог степена (основне академске, односно струковне студије), студије у трајању од три године, више образовање и специјалистичко образовање након средњег образовања.
      3) Средње образовање у трајању од четири године.
      4) Основно образовање, оспособљеност за рад у трајању од једне године, образовање за рад у трајању од две године или средње образовање у трајању од три године.
      НАГЛАСАК ЈЕ НА:
      Високо образовање почев од 10. септембра 2005. године и високо образовање стечено до 10. септембра 2005. године.

      Избриши
  2. Zelim ovom prilikom da pozdravim admina i da mu porucim da nastavi slobodno da brise sve neprimerene, uvredljive, podrugljive komentare pojedinih ljudi. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Takođe pozdrav i naravno podrška za Formiranje Asocijacije/Udruženja strukovnih specijalista Srbije !!!
      http://specijalisticke.blogspot.com/2015/02/formiranje-asocijacijeudruzenja.html

      Ako neko od kolega ima želju da osim komentara i da piše tekstove za blog neka se jave .

      Избриши
    2. Анониман19. март 2015. 21:48

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Ovaj blog nije obavezan i kome se ne odgovara slobodno može da ga ne poseti !
      Blog http://specijalisticke.blogspot.com/ služi isključivo u svrhu ostvarivanja prava Specijalista strukovnih studija na osnovu Zakona ove zemlje i primoravanja institucija da poštuju te iste zakone.

      Избриши
    4. Анониман20. март 2015. 21:03

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    5. Анониман20. март 2015. 21:07

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    6. Анониман23. март 2015. 16:36

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    7. Анониман23. март 2015. 20:53

      Ментална хигијена је врло битна и мора се одржавати!

      Избриши
  3. Mislim da je potrebno da se sss odmah informišu jer postoje indicije da su po novoj šemi sss svrstani u prvi nivo zajedno sa oas 3 god, 4 god kao i oss 3 god.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Сајко, опет уносиш пометњу!
      ССС су по закону 2. степен високог образовања и у свим шемама је 2. степен високог образовања!
      То је лаж!
      А ако се неко случајно дрзнуо да направи нову схему високог образовања кршећи законе ове државе онда ће се сучити и са санкцијама!!!

      Избриши
  4. Анониман2. март 2015. 15:10

    Postovane kolege,
    ja radim u EPS-u i od 2010 kada sam zavrsio specijalisticke studije suocavam se sa diskriminacijom u svakom pogledu.Sto se tice radnog mesta radim na radnom mestu koje se kvaifikuje kao VI-2 i tako je bilo do 2013g.Onda je novim kolektivnim ugovorom specijalisticka strukovan diploma priznata kao VII stepen. Medjutim moji predpostavljeni ne zele ni da cuju da mi promene radno mesto sa VI na VII stepen i ako takvo mesto postoji u sistematizaciji upraznjeno.Objasnjenje za to nije moje nedovoljno znanje, naprotiv moj predpostavljeni kaze da zasluzujem i vise ali kako njemu novi sistem obrazovanja nije jasan, jer ne mogu ja biti isto sto i dipl. kolega, to mesto ne mogu dobiti i ako sada pravno gledano nema prepreke.Ako ovo nije diskriminacija, neznam?Verujte da ne postoji institucija kojoj mogu da se obratim, iz ministarstva sam dobio pismeno tumacenje da oni nisu nadlezni za procenu kvalifikacije.Dalje u razgovoru sa direktorom ljudskih resursa usmeno sam obavesten da to sto mi na ugovoru o radu pise da sam VII stepen u mom slucaju nije ekvivalentno sa drugim ugovorima koji nose istu kvalifikaciju.
    Znam da Vam ovo sve izgleda nerealno i nelogicno ali ja za sve ovo imam pismene dokaze ali nemam kome da ih predocim i da se obratim jer ne postoji institucija u ovoj drzavi koja po ovom pitanju moze da presudi kako je realno.Verujte ni sud.
    Meni su specijalisticke strukovne studije donele samo glavobolje i ponizavanja sa raznih strana, sa druge strane niko nema zamerku na moj rad i nemam za 20god. rada od toga 5 god. kao inzenjer ni jednu mrlju ili bilo kakvu gresku.
    Ovo je agonija kojoj nema kraja jer nema sistemskog resenja a neko ovo namerno radi......Sta reci.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман2. март 2015. 17:41

      Чњеница је да радиш са струковним студијама 1. степена.
      У твом досијеу постоји тј. решењу стоји да си струковни инжењер а не да си специјалиста струковни инжењер. И они као таквог са 1. степеном високог образовања су те и распоредили на одговарајуће радно место. Немају обавезу да те распореде на послове са специјалистичким струковним студијама и крај. Све је јасно!
      А ЗА ПОНИЖИВАЊА ТУЖИ ИХ ЗА МОБИНГ!!!
      ПС
      Немој директори да ти се обраћају усмено него писмено! А они морају познају законе и ми нисмо исто што и диломирани. Ми смо 2. степен високог образовања а нови диломирани су 1. степен високог образовања а стари дилпомирани су у рангу мастера садашњег.
      Нека читају законе а ако неће нека се склоне!

      Избриши
    2. Анониман2. март 2015. 19:37

      Jesi li probao sa lovom. Bar u Srbiji sa par hiljadarki mozes sta hoces.

      Избриши
    3. Анониман2. март 2015. 19:53

      Онда ти не треба ни високо образовање!

      Избриши
    4. Анониман2. март 2015. 20:05

      Ne bih ja komentarisao ovo uopste i trazio bilo sta da je moj ugovor o radu ostao kao prvobitan a to je da sam ja sa specijalistickim strukovnim studijama VI-2 a tako je bilo do 2013.Medjutim 2013 mi je ponudjen ugovor o radu gde su navedene studije VII stepen strucne spreme (drzavna firma i jos uvek prepoznaju samo stari pravilnik o kvalifikaciji radnih mesta), posto sam mislio da je greska informisem se u pravnoj sluzbi gde mi oni potvrde da nije greska i da su te studije ekvivalent predhodnom VII stepenu.Posto je to pravno tako, smatrao sam da mi po tom pravu i pripada adekvatno radno mesto.I onda ide ona gore prica.Mobing po definiciji nije sto i diskriminacija a razni rukovodioci na svim nivoima daju sebi za pravo da ponizavaju rad visokoskolskih ustanova proizaslih iz bivsih visih skola pa tako i stecena zvanja.
      Jednostavno jedan zastareli inertni sistem koji je pun sujete i neprofesionalizma a sa druge strane (blago receno) urgencija ne prepoznaje pravo i zakone vec ima prolaz ka svim nivoima bez uslova obrazovanja,znanja, potreba itd.
      Ovo moram da primetim jer mi je zao, ponosan sam sto sam deo ovakvog preduzeca(sistema), a zbog ovakvih stvari se ubrzano urusava, pojedinac je nemocan a svi su uljuljkani u uranilovku, idemo u reorganizaciju a bojim se da uopste zanamo sta to znaci.
      Citam razlicita tumacenja na ovim blogovima vidim da se ljudi bore da svoj rad(kroz obrazovanje) nadje zasluzeno mesto u privredi ali koliko mi se cini problem ima prosto resenje ali kao da nema kome da se uputi.Jel to ministarstvo,NSVO, nacionalni biro za zaposljavanje,skupstina, predsednik vlade, predsednik drazave, privreda ko, kome je konkretno upucen zahtev,upozorenje ne radi se to o juce, mesec dana, godina vec decenija.Minimum 8 generacija j visoko obrazovanih je proizvedeno sta je reseno, zar je cetiri godine ucenja strukovnih studija kako god, za drzavu steta, na stranu sto se strukovne studije placaju i to papreno pa to su primenjene studije direktna korist za privredu (koju)....Sve je naopako....

      Избриши
    5. Анониман2. март 2015. 20:15

      Da pišemo mi aleksandru obradovicu i novopostavljenim izvršnim direktorima. Plašim se da ako ne dignemo prašinu, kao i mupovci, ostaće nam samo tapšanje po ramenu

      Избриши
    6. Анониман2. март 2015. 20:56

      Niko drugi se za nas nece boriti do nas samih, ja neznam koliko ima u EPS-u strukovnih specijalista i uopste strukovnih inzenjera, smatram da to sto smo ulozili u svoje obrazovanje za firmu orjentisanu ka buducnosti i osavremenjivanju moze biti samo plus, pogotovo sto je vecina nas uporedo radila i ucila o konkretnim stvarima koje su direktno primenjive bas u EPS-u.Ja se u potpunosti slazem da treba novonastalo rukovodstvo upoznati sa nasim problemima, to terba da bude organizovano i zasnovano na zakonskim osnovama.Zakon je vrlo jasan ali problem su tumacenja koja se iyvode pausalno i tendeciozno.Ja se u mom ogranku PD-a borim sa vetrenjacama, upisao sam master strukovne studije (mada jos nisu akreditovane u skoli nadaju se do oktobra), najavio sam u firmi oni me bledo gledaju cak sa komentarom "a strukovne nema nista od toga" a zasto ne znam.Profesori u skoli su mahom sa ETF-a vecina radi i u IMP-u i onda rukovodioc u EPS-u diskvalifikuje celu jednu granu visokog obrazovanja, na koji nacin se protiv toga bori ja NEZNAM.Ako neko ima ideju hajde da nesto ucinimo za sebe za buduce generacije da ovu zaostalu svest u vreme komunizma prebacimo u 22 vek da bi smo lakse isli kroz 21.

      Избриши
    7. Анониман2. март 2015. 23:27

      Борите се!
      Проблем је једино што будалетине не сносе никакву одговорност за непоштовање закона.
      На жалост пошто нисте правници драге колеге и колегинице, не разумете да су они формално у праву иако су направили НЕЗАКОНИТЕ ПРАВИЛНИКЕ О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ РАДНИХ МЕСТА. Треба доста воде да прође Савом и Дунавом да се та неправда отклони.
      Најбољи је притисак јавности јер једино тада могу да подлегну. Користите ТВ, радио, новине, интернет и сл. Свакодневно их бомбардујте јер они који одлучују не сносе никакве санкције за њихове грешке и недодирљиви су.
      Ево један пример недодирљивости:
      - Уставни суд Србије дао је препоруку у марту 2013. године Скупштини Србије да пошто није до 2008 године донет Закон о запосленима о покрајинској адмиинстрацији Закон о запосленима у локалној самоуправи донесе те законе до марта 2015. године. Међутим Скупштина Србије то неће да уради и Уставни Суд Србије а ни ти ни ја ни било ко не може ништа да им уради због тога.
      ПС
      Јадни ми, јадна наша деца. Шта нам раде кретени задњих 60 година а и дуже у овој земљи то је трагедија!

      Избриши
  5. Анониман2. март 2015. 16:36

    kreće reorganiyacija i sada je trenutak kada se motamo izboriti za siszematizacije
    http://www.eps.rs/Kwh/kWh%20492%20februar%202015.pdf
    pogledaj 10 stranu.

    Inače jeste tačno da se obavljaju intervjiu rukovodilaca sektora (firma KGMT ili tako nešto) i nažačpst jeste tačno da si specijalistićke strukovne izjedačili sa trogodišnjim akademskim studijama !

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман2. март 2015. 18:57

    Firma se zove Kpmg !!!

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман3. март 2015. 08:54

    http://www.kurir.rs/vesti/biznis/seca-foteljasa-eps-ukinuo-43-direktorske-funkcije-clanak-1694221

    ОдговориИзбриши
  8. Na sastanku u Ministarstvu prosvete nam je receno da je EPS trazio sastanak sa predstavnicima ministarstva u vezi izrade te nove sistematizacije. Zanima ih rangiranje studija. Na tom sastanku ce biti i Mirjana Bojanic sa kojom smo danas imali sastanak i porucila nam je da ce to biti reseno u narednih nedelju-dve i navela potez EPS-a kao jedan od boljih primera jer su jedni od retkih koji su zatrazili sastanak zbog pojasnjenja stepenovanja studija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najbolji primer je da je Ministarstvo prosvete donelo NOKS pa ni po babi ni po stričevima. Inače Ministarstvo prosvete je već duže vreme maestralno izbegavalo bilo kakvo izjašnjavanje povodom pojašnjenja stepenovanja i nevidim razlog da to i sad učine.
      Takođe nije mi jasno ni odlaganje " nedelju-dve", nije to kvantna fizika za nešto što treba da imaju već gotovo.
      EPS je zadnji veliki sistem koji na sve načine pokušava da osujeti priznavanje specijalističkih strukovnih studija, tako da mi se čini da je ovo još samo jedno odugovlačenje (opšte poznata stvar je da kad nešto ne želiš da se razreši , a ti formiraš komisiju)

      Избриши
    2. Анониман6. март 2015. 12:12

      Само ПО ЗАКОНУ нека донесу НОКС! Ни мање ни више!!!!!!!!!

      Избриши
    3. Ne brinite, predstavnici Ministarstva imaju stav identican nasem da su specijalisticke u rangu nekadasnjeg 7. 1 stepena. Izvestaj sa sastanka ce biti objavljen za dan-dva.

      Избриши
    4. Анониман7. март 2015. 17:23

      Jeste Mito, imaju isti stav ali samo deklerativno, ali u praksi je to mnogo drugacije...

      Избриши
  9. Анониман6. март 2015. 08:42

    Mito kakvi su ti utisci sa sastanka?

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман25. март 2015. 17:33

    На основу члана 44. став 1. Закона о државним службеницима („Службени гласник РС”, бр. 79/05, 81/05 – исправка, 83/05 – исправка, 64/07, 67/07 – исправка, 116/08, 104/09 и 99/14),

    Влада доноси
    У Р Е Д Б У
    О ИЗМЕНАМА УРЕДБЕ О РАЗВРСТАВАЊУ РАДНИХ МЕСТА
    И МЕРИЛИМА ЗА ОПИС РАДНИХ МЕСТА ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА

    Члан 1.

    У Уредби о разврставању радних места и мерилима за опис радних места државних службеника („Службени гласник РС”, бр. 117/05, 108/08, 109/09, 95/10, 117/12, 84/14 и 132/14), у члану 10. алинеја пет мења се и гласи: „- компетентност - стечено високо образовање на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету и најмање седам година радног искуства у струци.”.

    Члан 2.

    У члану 11. алинеја пета мења се и гласи: „- компетентност - стечено високо образовање на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету и најмање пет година радног искуства у струци.”.

    Члан 3.

    У члану 12. алинеја пета мења се и гласи: „- компетентност - стечено високо образовање на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету и најмање три године радног искуства у струци.”.

    Члан 4.

    У члану 13. алинеја пета мења се и гласи: „- компетентност - стечено високо образовање на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету и завршен приправнички стаж или најмање пет година радног стажа у државним органима.”.


    Члан 5.

    У члану 14. алинеја пета мења се и гласи: „- компетентност - стечено високо образовање на основним академским студијама у обиму од најмање 180 ЕСПБ бодова, основним струковним студијама, односно на студијама у трајању до три године и најмање три године радног искуства у струци.”.

    Члан 6.

    У члану 15. алинеја пета мења се и гласи: „- компетентност - стечено високо образовање на основним академским студијама у обиму од најмање 180 ЕСПБ бодова, основним струковним студијама, односно на студијама у трајању до три године и завршен приправнички стаж или најмање пет година радног стажа у државним органима.”.

    Члан 7.

    Ова уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.



    05 Број: 110-2773/2015
    У Београду, 19. марта 2015. године

    В Л А Д А

    ПРЕДСЕДНИК


    Александар Вучић

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман25. март 2015. 17:35

      Ето Сајко, као што видиш сада сте и ви са основним академским студијама изједначени у погледу напреодвања у државним службама као и ми са 2. степеноим високог образовања - специјалистичким струковним студијама.

      Избриши
  11. Апсолутна подршка.........

    ОдговориИзбриши
  12. Стручна спрема за обављање послова:
    * Савладан програм VII-1 степена стручне спреме, тј. завршен факултет, висока школа.
    * Степен стручне спреме VII-1 (раније ВСС) или студије другог степена.

    NOVA METODOLOGIJA

    ОдговориИзбриши