понедељак, 4. август 2014.

Предлог Закона о високом образовању је од стране Владе Р. Србије 31. јула упућен Скупштини Р. Србије на разматрање и усвајање



На следећем линку можете погледати решење Закона које је прошло Владу и упућено је Скупштини на разматрање. Неки од наших предлога су уврштени у Закон, али поједини нису... Сада нам остаје да те предлоге који нису, пошаљемо посланицима како би у форми амандмана успели некако да их убаце.

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/predlozi_zakona/2570-14Lat.pdf

на овом линку можете видети још увек актуелни Закон о високом образовању, па чисто упоредити са изменама

Оно сто сам приметио у предложеним изменама, јесте то да струковне специјалистичке студије остају у домену студија другог степена односно у истом рангу са мастер академским и мастер струковним студијама, што је добро! Друга ствар је то да Министарство није у ово решење уврстило и допуну да се после мастер струк. студија могу уписати докторске, фактички су струковне студије добиле још један вид другостепених студија (што је непотребно), без прилике да на државним факултетима наставе студије. У члану 10. око стручних назива, академски мастер има само назив мастер а струковни (мастер аплл.) Што се тиче сарадника у настави, остала је могућност да само студенти спец. и магистарских студија могу бити изабрани.

Сада нам остаје да те предлоге који нису, пошаљемо посланицима како би у форми амандмана успели некако да их убаце!
То можемо учинити на следећи начин:
Да посланицима пошаљемо (електронски или писмено) једно писмо у ком ћемо их замолити за подршку како би се извршиле још неке измене Закона о високом образовању, пре усвајања. Саветујем да се обратимо и скупштинском одбору за образовање Александри Јерков као председавајућој. Све можете пронаћи на сајту Народне скупштине на линку:

http://www.parlament.gov.rs/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D1%81%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B0/%D0%BE%D0%B4%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8.62.13.html

Адреса: Краља Милана 14. 11000 Београд

а можете контактирати и посланике:
http://www.parlament.gov.rs/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B5%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B5.1730.html

Предлажемо следеће:

С обзиром да ће након измена, струковне студије имати две врсте другостепених студија, сматрамо да након завршетка мастер струковних студија и стицања укупно 300 еспб, треба омогућити проходност и похађање докторских студија, по узору на праксу у многим Европским земљама. Истакли би и неопходност увођења места са буџетским финансирањем студената који имају висок просек kao и потребу ангажовања истих у својству предавача и сарадника у настави на Високошколским установама.. Постојањем таквих места, додатно би се подигао квалитет студената који уписују поменуте студије. Сматрамо да би будући струковни мастери требали да уживају једнака права као и академски, с обзиром на исти број есп бодова и година студирања. На тај начин ће држава омогућити поштовање основних људских права, у овом случају право на учење, усавршавање по узору на друге државе из Европе.

1) У члану 29. став 14. потребно је додати: мастер струковне студије
Па ће цео став гласити:
Докторске студије имају 180 еспб уз претходно остварени обим студија од најмање 300 еспб на основним академским, мастер академским студијама и мастер струковним студијама.

(Омогућавање будућим струковним мастерима право конкурисања и похађања докторских студија из завршене области јер ће се у том погледу испоштовати основна људска права, Болоњски процес и пракса у Европским земљама)

3) У члану 64. став 2. додати: и струковног мастера
Па ће цео став гласити:
У звање предавача може бити изабрано лице које има академски назив магистра или стручни назив специјалисте и струковног мастера.

(Уколико се не промени овај члан Закона, Високошколске установе ће остати у проблему, јер је тешко пронаћи студента магистарских студија који још увек студира с обзиром да је такав вид студија одавно укинут. Те установама остаје да ангажују само студенте специјалистичких студија којих нема пуно. Сматрамо да је потребно додати и омогућити студентима мастер струковних студија да буду изабрани за предаваче и на тај начин олакшати одабир и повећати маневарски простор Високошколским установама како би ангажовали најквалитетније студенте)

4) У члану 71. став 1. додати: бира студента мастер академских, специјалистичких и струковних мастер студија.
Па ће цео став гласити:
- Високошколска установа бира у звање сарадника у настави на студијама првог степена, студента мастер академских, специјалистичких или струковних мастер студија, који је студије првог степена завршио са укупном оценом најмање осам (8).

(Сматрамо да је потребно додати и омогућити студентима мастер струковних студија да буду изабрани у звање сарадника и на тај начин олакшати одабир и повећати маневарски простор Високошколским установама како би ангажовали најквалитетније студенте)


Надамо се да ћете ове предлоге измена подржати и помоћи да се они уврстите у нови Закон о високом образовању и на тај начин допринети већем поштовању основних људских права својих високообразованих грађана и побољшању стања у пракси и образовном систему Р. Србије која је потписница Болоњског процеса и тежи чланству у Европској унији.

С поштовањем

11 коментара:

  1. ) У члану 29. став 14. потребно је додати: мастер струковне студије
    Па ће цео став гласити:
    Докторске студије имају 180 еспб уз претходно остварени обим студија од најмање 300 еспб на основним академским, мастер академским студијама и мастер струковним студијама.
    NE POSTOJE OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE OD 300 BODOVA NEGO SAMO OSNOVNE STUDIJE (DO 2005) KOJE SU U RANGU MASTERA (TJ. 300 BODOVA) I MOGU NA DOKTORAT.

    ОдговориИзбриши
  2. Prvo: Do 2005 godine nisu uopšte postojale osnovne studije, već fakulteti i više škole.
    Drugo: Gde to piše da su osnovne studije do 2005 u rangu mastera ? Koji je to zakon i i koji član ?

    ОдговориИзбриши
  3. Moze li meni iko da kaze kako ce se na engleskom zvati samo specijalisticke strukovne a kako strukovne master studije?Tj. kad ih zavrsite kako se zovete.
    Ja bih upisala specijalisticke i nisam sigurna da li bih nastavila sa masterom ali koliko sam citala po forumima to mogu macku o rep da okacim kad odem negde preko.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Опет провокација. Да си страврно интелектуалац занао би Енглески језик и превео би две речи! У закону о високом образовању не постоји скарћеница на Енглеском језику и на то кобојаги алудираш, те да је то нешто битно како се зове скраћеница на енглеском. У НАШЕМ ЗАКОНУ НЕМА СКРАЋЕНИЦЕ. У енглеском језику ИМА. Немој молим те више да идиотишеш по блогу. Страшан си!

      Избриши
    2. Specijalista (specialist of-pa naziv oblasti) a Master (master apll.)

      Избриши
  4. Pa dobro, jel su usvojene izmene da se uvedu Master strukovne studije? To nigde nije objavljeno? Sta bi sa amandmanom za Doktorske struk. studije?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Који си ти глупан! Па не може да се усвоји амндман за мастер докторат а да нема у закону струковни мастер! Следећи потез је докторске струковне студије чим изађе прва генерација струковних мастера. Не може пре зоре да сване!

      Избриши
  5. Da li ce nama,koji smo zavrsili spec struk stud,biti omoguceno da upisemo direktno drugu god struk master ili ...sta vi mislite?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Наравно да ће моћи, само да заживи! Још нема 1. године мастера! Биће вероватно нкакав ''трансфер'' програм и упоређиваће се програми. Најлакше ће бити ако си на истој високошколској установи где си специјализирао да наставиш мастер! Знате и само где живимо и у каквој уређеној држави: не могу да се пребаце ни са медицине нпр, из Крагујевца у БГ или НС или НИ због некомшатибилности програма са исте године на исту годину! Ако је тако на елитним високошколским утановама, како је тек негде другде?

      Избриши
  6. Da,tako sam i mislio,izgleda da ce zaziveti uskoro...logicno je nastaviti str master tamo gde si zavrsio spec struk.

    ОдговориИзбриши