четвртак, 3. јул 2014.

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о високом образовању

На основу Закључка Одбора за јавне службе Владе Републике Србије 05 Број 011-6471/2014 од 25.06.2014. године, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у периоду од 25. јуна до 16. јула 2014. године, спроводи јавну расправу о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о високом образовању.

Текст Нацрта закона о изменама и допунама Закона о високом образовању можете преузети у доц формату доцовде и у пдф формату пдфовде.

Образложење уз Нацрта закона о изменама и допунама Закона о високом образовању можете преузети у доц формату доцовде и у пдф формату пдфовде.

Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству просвете, науке и технолошког развоја на следећу адресу: javna.rasprava@mpn.gov.rs , са назнаком: „високо образовање”.

Чл. 6.и 7. прописује се могућност остваривања мастер струковних студија, као студија другог степена, као и одговарајући обим ових студија у складу са препоруком Националног савета за високо образовање

Члан 6.
У члану 25. став 5. мења се и гласи:
„Студије другог степена су:
1) мастер академске студије;
2) мастер струковне студије;
3) специјалистичке академске студије;
4) специјалистичке струковне студије.”
Члан 7.
У члану 29. после става 11. додаје се нови став 12
. који гласи:
„Мастер струковне студије имају најмање 120 ЕСПБ бодова када је претходно остварен обим основних струковних студија од 180 ЕСПБ бодова.”


8 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Morate obratiti paznju! Predlozenim izmenama i dopunama nisu predvidjene neke sustinske izmene koje se ticu strukovnog mastera. Na sledecm linku mozete pogledati jos uvek aktuelni Zakon o visokom obrazovanju i proveriti koji se clanovi i na koji nacin dopunjuju (menjaju)..

    http://www.mpn.gov.rs/images/content/prosveta/pravna_akta/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%BE_%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC_%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D1%83.pdf

    Predlazem sledce izmene:

    1) U clanu 29. stav 14 dodati master strukovne studije
    pa ce ceo stav glasiti: Doktorske studije imaju 180 espb uz prethodno ostvareni obim studija od najmanje 300 espb na osnovnim akademskim, master akademskim studijama i master strukovnim studijama.

    2) U clanu 29 stav 13 dodati
    Master strukovne studije imaju:
    -najmanje 120 espb bodova kada je prethodno ostvaren obim osnovnih strukovnih studija od 180 espb bodova;
    -najmanje 120 espb bodova kada je prethodno ostvaren obim osnovnih akademskih studija od 180 espb bodova.

    3) U Clanu 64 stav 2. dodati i strukovnog mastera, pa ce ceo stav glasiti:
    U zvanje predavača moze biti izabrano lice koje ima akademski naziv magistra ili stručni naziv specijaliste i strukovnog mastera.

    4) U clanu 71. stav 1. dodati bira studenta master akademskih, specijalističkih i strukovnih master studija, pa ce ceo stav glasiti:
    - Visokoskolska ustanova bira u zvanje saradnika u nastavi na studijama prvog stepena studenta master akademskih, specijalistickih ili strukovnih master studija, koji je studije prvog stepena zavrsio sa ukupnom ocenom najmanje osam (8).

    5) U clanu 95. stav 9. dodati: naziv koji je steklo lice iz clana 6 i 7. ovog clana je master... pa ce ceo stav glasiti:
    -U medjunarodnom prometu i u diplomi na engleskom jeziku, naziv koji je steklo lice iz stava 1. ovog clana je bachelor, naziv koji je steklo lice iz stava 2. ovog clana je bachelor (appl.) naziv koji je steklo lice iz stava 6. i 7. ovog clana je master, a naziv koji je steklo lice iz stava 8. ovog clana je Ph. D., odnosno odgovarajuci naziv na jeziku na koji se diploma prevodi.

    Procitajte ove moje predloge izmena koje cu poslati prilikom ove javne rasprave. Slobodno ih mozete prekopirati i predloziti iste kako bi nam to sve uvrstili u novi zakon. prvo sam predlozio dopunu u tom clanu koji definise posle kojih studija se mogu upisati doktorske odnosno nastaviti dalje studije.
    U drugom predlogu, treba struk. masteru omoguciti da bude izabran za predavaca, u trecem naravno da struk. master moze biti izabran za saradnika u nastavi cisto zbog ravnopravnosti i u cetvrtom predlogu sam predlozio medjunarodni naziv jer je to u predlozima izmena izostavljeno!

    Molim vas da sve ovo posaljete kao svoj predlog i predlazem da putem sajta Skupstine Srbije, pronadjete nekog poslanika za kojeg smatrate da bi predlozio ove nase izmene kao amandman, pa da mu putem mail-a prosledite jednu molbu u vezi sa ovim clanovima, kako bi nas podrzao... Naravno, na Konferenciji strukovnih specijalista cemo razgovarati i na ovu temu i predlagati akcije, resenja.

    Jos uvek se mozete prijaviti za ucesce na Konferenciji putem mail-a: mitrevski21@gmail.com.

    ОдговориИзбриши
  3. Sta mislite za one koji su zavrsili Spec. struk i imaju 240ESPB idu samo jednu godinu za Master ili moraju dve ....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман6. јул 2014. 14:11

      Trebalo bi jednu mada kakva nam je zemlja mozda se desi i dve :)

      Избриши
    2. Анониман6. јул 2014. 19:27

      Не треба ни једну већ треба да постанком струковног мастера да нестану! Исто као што су четворогодишње основне студије нестале појавом академског мастера! Све остало је извргавање руглу струковних специјалиста и молим Вас да не учествујете у глупим причама јер таквим резоном нисте достојини струковног мастера! Напустите овај блог и направите блог струковних мастера и тамо пишите шта год хоћете а ми струковни специјалисти нећемо ваш блог ни читати!

      Избриши
  4. Анониман10. јул 2014. 23:43

    Ne vidim nigde u novom predlogu zakona da li su spec. strukovne sudije izjednacene sa npr diplomiranim (4god.) do 2005 gode ? To je suština, mi smo studirali 4 godine kao i neko ko je završio 4 godine na nekom fakultetu i dobio zvanje diplomirani...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман11. јул 2014. 08:16

      Ако не читаш раније коментаре немој пуно ни постављати питања јер све је већ елаборирано више десетина пута, годинама уназад.
      Струковне специјалистичке студије су ново образовање и не могу се ''у рикверц'' изједначити са нечим што је постојало а више не постоји. То је 2. ниво високог образовања и припадају законска права у складу са тим нивоом образовања.
      Уподобљавају се стара звања са новим, нпр. старе основне студије су изједначене са мастер-ом а виша школа са белор-ом.
      Ти или не знаш или немаш појма или пишеш да би саботирао овај блог. Дипломирани по старом закону (до 2005) није исто што и дипломирани по садашњем закону (од 2005). Исти је само формални назив. Опште је познато да су под притисцима и демострацијама студената 2009/10 године додељени називи дипломирани свима који су завршили bachelor with honours! Професори и у министрарству су сачували своје позиције! Шта се даље дешава? Bachelor with honours су потом ''утриповал'' да су изједначени са старим звањем (дипломирани до 2005) и да су и они изједначени са местером.
      Наравно професори ћуте, мало тезгаре, менторишу, онанишу и сада не знају шта ће са bachelor-има with honurs! Како да им саопште да је то практично ''почасно звање - дипломирани'', слично као што се лекари потписују са ''др'' или дипломирани фармацеути са ''мр''. Наравно сви они нису још ни близу дипл., мр или др., мада пише на дипломи дипл. мр и др, ! Када нешто напишеш на тараби онда то не схавтамо озбиљно али када некоме напишеш да је дипломирани а да није диломирани као његов старији брат, мама или тата то му онда мораш и објаснити!
      Али професоре и декане инересују број студената и ценовник ово није битно за њих! Можда за некога ко не упише мастер јесте али за професора сигурно није!

      Избриши
  5. Zakoni se stalno menjaju tako da malo je nezgodno uciti sve zakone


    ОдговориИзбриши