петак, 23. мај 2014.

Gost emisije "Utisak nedelje" 25.maja će biti ministar prosvete Srđan Verbić. Iskoristimo priliku da aktuelnog ministra upoznamo sa problemom strukovnih specijalista i neusklađenim pravilnicima

Gosti emisije “Utisak nedelje” biće:
Srđan Verbić, ministar prosvete
Srbijanka Turajlić, profesorka Beogradskog univerziteta u penziji
Una Draganić, učenica III beogradske gimnazije
Vukan Marković, student
Tema:  Kakva nam škola treba?

18 коментара:

  1. Анониман25. мај 2014. 23:25

    Ovaj mi ne uliva ni malo poverenja, cist demagog.

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda da prosveti u Srbiji ne pomaze ni Petnica.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман26. мај 2014. 12:04

    nažalost, glas razuma je bila samo Srbijanka Turajlić

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман1. јун 2014. 13:29

    A i Srbijanka je malo jača o kisele vode! Pa I ona je bila u vlasti godinama! I šta je uradila? Ništa! Kao i Žarko I ovaj novi minđušar (demagog).I pre Žarka, Lončar I...! Sve je to isto!

    ОдговориИзбриши
  5. Sve je počelo još sa pokojnim Gašom K. koji je uveo zakon o univerzitetima 2002. god., kada je ignorisao postojanje viših škola. D a vas podsetim Gašo je uveo trogodišnje fakultete na kojima se sticalo zvanje diplomirani. Znači od 2002. god je visoko obrazovanje u rasulu. Na svu sreću valjda će u septembri izaći izveštaj o obavljenom skriningu u oblasti obrazovanja gde će su naći i ultimatumativni zahtevi da i Srbija mora da ima Nacionalni okvir kvalifikacija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман1. јун 2014. 14:22

      Sa ove istorijske distance, sada Danilo Dača Ž. Marković izgleda kao velikan! Gaša je bio bled kao minister ali sistem nije biom toliko urušen! Posle vise škole moglo se direktno preći na treću godinu fakulteta (sa ili bez razlike ispita), sve je bilo kompatibilono. Posle njega ministri su sprdačina. Ovo sada je papayjanija! Doduše uvođenjem specijalističkih strukovnih studija (koje su studije 2. stepena I u rangu su 7/1 SSS) nema više potrebe za upisivanje posle visoke škole na fakultete, jer se dobio novi kvalitet ali koji je za sada još uvek nepoznanica I samoj državi koja je I uvela specijalističke strukovne studije.

      Избриши
  6. Novi zakon za deset dana na javnoj raspravi . Bar tako kazae Ministar.

    http://mondo.rs/a697888/Info/Drustvo/Verbic-Zakon-ne-definise-najjasnije-plagijat.html

    "Ono što mi moramo da uradimo u ovom trenutku, a trenutak je pravi, jer baš sada radimo na Nacrtu zakona o visokom obarazovanju, jeste da insistiramo na tome da ubuduće sve doktorske disertacije koje budu odbranjene u našoj zemlji budu dostupne onlajn i da svi mogu da vide šta se u tim doktorskim disertacijama nalazi", rekao je Verbić. On je istakao da je Nacrt veoma blizu javne rasprave, i da će u narednih desetak dana biti dostupan na uvid javnosti.

    ОдговориИзбриши
  7. Novi zakon za deset dana na javnoj raspravi . Bar tako kazae Ministar.

    http://mondo.rs/a697888/Info/Drustvo/Verbic-Zakon-ne-definise-najjasnije-plagijat.html

    "Ono što mi moramo da uradimo u ovom trenutku, a trenutak je pravi, jer baš sada radimo na Nacrtu zakona o visokom obarazovanju, jeste da insistiramo na tome da ubuduće sve doktorske disertacije koje budu odbranjene u našoj zemlji budu dostupne onlajn i da svi mogu da vide šta se u tim doktorskim disertacijama nalazi", rekao je Verbić. On je istakao da je Nacrt veoma blizu javne rasprave, i da će u narednih desetak dana biti dostupan na uvid javnosti.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман4. јун 2014. 18:42

    МИСЛИМ ДА СЕ МИНИ-СТАР НИЈЕ ДОБРО ''ОДРАЗИО''! ПРЕДПОСТАВЉАМ ДА ЈЕ МИСЛО (АКО ЈЕ МИСЛО) НА ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ И ТО ПРЕВАСХОДНО ЗБОГ ПРОДУЖЕЊА РОКА ''ВЕЧИТИМ'' СТУДЕНТИМА. БРАТЕ АЛА СЕ УЧЕ НА НАМА (ИН ВИВИО)! ЗА ЈЕДАН НОВИ ЗАКОН ТРЕБА МАЛО ВИШЕ ВРЕМЕНА И ЈАВНА РАСПРАВА И СЛ.!

    ОдговориИзбриши
  9. Bas me zanima kako ce izgledati novo resenje Zakona u pogledu strukovnih skola i studija...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман6. јун 2014. 20:49

      Vidite drugari, nama nije puno bitno kako će u budćnosti (bliskoj ili dalekoj) izgledati studiranje na strukovnim studijama na fakultetima ili visokim školama! Nama je BITNO da se specijalističke strukovne studije uvrste tamo gde im je mesto, sada I odmah I to u skladu sa važećim zakonima ove države! Radi se o najmanje 10 hiljada ljudskih sudbina I njihovih života! Kada se izborimo za SADAŠNjOST onda možemo da govorimo o nekoj svetloj budućnosti! Bez rešavanja sadašnjeg pitanja nema nas ni u budućnosti, niti novih koleginica I kolega! Ovde se borimo za ono što je sada I što postoji! Nemojte da pričate o strukovnom masteru I da se borite za ono što ne postoji, jer mislim da je to mlaćenje prazne slame! Mi strukovni specijalisti smo 2. nivo visokog obrazovanja i to moraju svi da znaju i to treba promovisati!

      Избриши
    2. Анониман6. јун 2014. 21:33

      Da li je pametno da pozovemi sve na bojkot upisa specijalistickih, to bi barem kasss zabolelo? Samo da ne bude bumerang.

      Избриши
    3. Анониман6. јун 2014. 22:14

      Taman posla! Zakon nam je dozvolio sticanje 2. nivoa visokog obrazovanja na specijalistčkim studijama na fakultetima i visokim školama. Zakon na je dao dovoljno mogućnosti da napredujemo u struci do najviših zvanja. To što pojedinci ili neke institucije ne poštuju ZAKON to treba da se sankcioniše a ne da sečemo granu na kojoj sedimo!

      Избриши
    4. U potpunosti se slazem sa vama, ali se bojim da npr. strukovne specijalisticke studije budu strpane u prvi ili neki medjunivo visokog obrazovanja... Pretpostavljam da ce se u novom resenju Zakona, naci i strukovni master. Po meni, master se ne mora ni uvesti, ali bi onda trebali da nam ispostuju jedno od prava, da imamo mogucnost da nesmetano, bez suvisnih troskova, nastavimo skolovanje na doktorske studije... Ne bih se bunio ni da npr strukovnog mastera ne bude, vec da su spec. studije svuda dvogodisnje i da daju 120 espb kako bi na kraju studenti koji su prethodno zavrsili osn. struk. studije, imali ukupno 300 espb i time bili i na taj nacin bodovno izjednaceni sa studentima master akademskih studija i tek tada bi mogli "zapusiti usta" tim koji nam godinama osporavaju prava. Mada sam vec nekoliko puta napomenuo, a to cu i ovoga puta, da nam je slaba vajda samo oko piskaranja... Na zalost je tako, moramo postati vise vidljivi i izraziti nase nezadovoljstvo siroj javnosti! Licno sam pre nekoliko nedelja poslao pisma Zastitniku gradjana, Ministru prosvete i Odboru za prosvetu Skupstine Srbije. Verujte mi da me bas interesuje sta ce mi odgovoriti i sta ce preduzeti povodom ovog naseg problema...

      Избриши
    5. Анониман7. јун 2014. 19:56

      Нема ни новог а ни старог! Има САДА! САДА су специјалистичке студије 2. ниво високог образовања! САДА нам припадају права по САДАШЊЕМ закону и Уставу! Ако специјалистичке струковне студије НЕКАДА буду 1. ниво високог образовања када се уведе струковни мастер то је коректно али само за оне који их тада упишу! Тада ће тадашње специјалистичке струковне студије бити у односу на САДАШЊЕ као што су дипломирани сада 1. степен високог образовања! Ондашњи дипломирани (до 2005) су изједначени са академским мастером па тако ће струковни специјалсти ако буде струковног мастера бити изједначени са струковним мастером! А будући специјалисти ће бити 1. ниво високог образовања као што су сада дипломирани 1. ниво високог образовања! То је једино исправно а ако се то некоме не свиђа онда ћемо тражити и Стразбур да реагује!

      Избриши
  10. Анониман13. јун 2014. 09:19

    Zelim da pružim podršku svim specijalistima u ovoj problematici. Trebamo se organizovati i svako od nas dati svoj doprinos na neki način. Trebali bi imati odgovarajućeg predstravnika koji bi nam ukazao na koji način i kojim putem treba da idemo kako bi postigli svoja prava. trebali bi biti složni i istrajni da na sbude što više.Mene naime interesuje sta je sa studentima koji su vec imali završene 4 godine 240 ECTS bodova i posle toga su upisali specijalisticke studije na osnovu kojih dobijaju jos 60 ECTS bodova. Da li je to i dalje sedmi stepen (4 godine) ili se racuna kao peta godina 300 bodova.

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман13. јун 2014. 10:59

    Kada završiš specijalističke strukovne studije posle osnovnih (strukovnih ili akademskih, pa i četvorogodišnjih), ti si završio specijalističke strukovne studije i u 2. si nivou visokog obrazovanja kao i akademski master i speijalizacija, tj. nekadašnji 7 stepen stručne spreme do 2005 godine. Nisu uvek bitni bodovi nego i nivoi visokog obrazovanja! Ti imaš 60 ects bodova i tako ti piše u diploma! A šta si završio pre specijalizacije nije ni bitno jer ne radiš posao sa osnovnim studijama! A ako si zaposlen sa osnovnim studijama onda ti nije ni bitna specijalizacija. Ne možeš da sabiraš ''babe'' i ''žabe''. Bilo bi to lepo, ja bih upisao još tri specijalizacije i onda bih imao 720 ects bodova.

    ОдговориИзбриши
  12. Ljudi, hajde da se udruzimo (sastanemo) vec jednom! Evo ja mogu organizovati sastanak ali u svom gradu zbog toga sto ovde poznajem te neke ljude koji nam mogu ustupiti prostor i sve sto je potrebno...

    ОдговориИзбриши