четвртак, 15. мај 2014.

Tumačenje stepena specijalističkih strukovnih studija preuzeto sa sajta www.paragraf.rs5/5/2014

TRETMAN ZVANJA "SPECIJALISTIČKE STRUKOVNE STUDIJE" U STATUSU ZVANJA STEČENOG PO RANIJE VAŽEĆIM PROPISIMA

Pitanje:

·         Na koji način protumačiti zvanje "specijalističke strukovne studije drugog stepena", da li je to zvanje identično ranijem VII stepenu fakultetskog obrazovanja po propisu koji je uređivalo visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine?

Odgovor:

Članom 25. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju (Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012 i 89/2013 - dalje: Zakon), propisano je da se delatnost visokog obrazovanja ostvaruje kroz akademske i strukovne studije na osnovu odobrenih, odnosno akreditovanih studijskih programa za sticanje visokog obrazovanja. Odredbom stava 3. istog člana propisano je da se na strukovnih studijama izvodi strukovni studijski program, koji osposobljava studente za primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces.

Članom 25. stav 5. tačka 2 Zakona, propisano je da su specijalističke strukovne studije, studije drugog stepena.

Članom 127. Zakona, kojim je uređeno izjednačavanje stručnih naziva stečenih prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona sa stručnim, odnosno akademskim i naučnim nazivima koji se stiču u skladu sa Zakonom.

Međutim, sa specijalističkim strukovnim studijama nije izjednačen nijedan stručni naziv koji se sticao po propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona, te se ne može reći da je stručni naziv specijalističkih strukovnih studija identičan stručnom nazivu stečenom na osnovnim studijama u četvorogodišnjem trajanju (VII stepen) koji se sticao prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 10. septembra 2005. godine.

Članom 8. stav 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011 i 55/2013), propisano je da nastavnik, vaspitač i stručni saradnik jeste lice koje je steklo odgovarajuće visoko obrazovanje:
1) na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke strukovne ili specijalističke akademske studije) po propisu koje uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine.
2) na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine.

Prema tome sa aspekta stepena obrazovanja koji je propisan za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama, može se smatrati da specijalističke strukovne studije predstavljaju obrazovanje istog stepena kao osnovne studije u trajanju od najmanje četiri godine stečene prema propisima koji su važili pre Zakona o visokom obrazovanju (VII stepen).ParagrafLex                                                                                                                Strana 1. (od 1)                           

4 коментара:

 1. Анониман15. мај 2014. 21:17

  Питање је мало безвезе постављено али је одговро ипшак ОК. ССС су исти степен високог образовања као 7 и то је коректан одговор! То није исто образовање тј. индентично као 7 степен на основним студијама на факултету. Мастер студије су изједначене са основним студијама и то је индентично! СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СУ ИСТИ СТЕПЕН ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА КАО И ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ (ДО 2005. НА ФАКУЛТЕТИМА) АЛИ ЈЕ НОРМАЛНО ДА НИСУ ИНДЕНТИЧНЕ. Питање је лоше постављено и на уштрб ССС како би се дезавусале али одговор је коректан. Мастер је индентичан али ми смо (ССС) у истом степену као и они! Свако је за себе, нико са никим није исти али смо у ИСТОМ СТЕПЕНУ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА! Чак и да је питање гласило: ДА ЛИ СУ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ .....? Одговор би гласио ИСТО! Капирате?

  ОдговориИзбриши
 2. Odlično Mito !!!
  Paragraf lex je baza zakona, propisa, tumačenja itd. koju upotrebljava većina firmi/organizacija.
  Zar mislite da će neki pravnik X iz firme Y razbijati glavu i samostalno donositi odluku. E pa grdno ste se prevarili. Ne on će pozvati kolege da vidi da li su neki pre njega imali isti slučaj, ako nisu pogledaće neku bazu, a najčešće PARAGRAF i ako tu ne nadje ništa, skloniće predmet u fioku "da se krčka"

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман16. мај 2014. 13:29

   OK! SUPER JE! NIJE LOŠE ALI PITANJE JE TREBALO DA GLAS: DA LI SU SPECIJALISTIČKE STRUKOVNE STUDIJE ISTI STEPEN OBRAZOVANJA KAO I OSNOVNE STUDIJE U TRAJANJU OD NAJMANJE 4 GODINE STEČENE PREMA PROPISIMA KOJI SU VAŽILI PRE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU (tzv VII stepen) I TADA BI ODGOVOR KRATKO I JASNO GLASIO DA! I OVO JE ZA SVAKU POHVALU! HVALA MITO ILI KO KOGD DA SI! MALO JE NEVEŠTO POSTAVLJENO: DA LI JE INDENTIČNO? NE MOŽE BITI INDENTIČNO NEŠTO ŠTO JE POSTOJALO I VIŠE NE POSTOJI SA NEČIM ŠTO JE TEK IZMIŠLJENO I TEK SADA POSTOJI ALI JE U ISTOM RANGU TJ. STEPENU I TO JE TO ŠTO NAS INTERESUJE I ŠTO NAM JE BITNO!

   Избриши