уторак, 25. јун 2013.

Pravilnik o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama - ujdurma

35 коментара:

  1. Анониман26. јун 2013. 01:03

    Meni je ovaj pravilnik potpuno nejasan negde su ubacene spec. strukovne studije negde nisu...

    ОдговориИзбриши
  2. Znacajno je da poredite sada vec stari Pravilnik sa ovim novim izmenama Pravilnika cisto da bi pohvatali u kojim oblastima se sta dodalo. Npr. mozemo primetiti da kod ovih tako reci opstih predmeta (fizika, likovna kultura, muzicka kultura, biologija, ekologija, informatika, tehnicko crtanje...) i nije doslo do nekih velikih izmena. Dodata su neka master zvanja i to je to. Tu su namerno izostavljena struk. spec. zvanja iako u praksi postoje a u vezi su sa pomenutim predmetima. Ono sto mene ohrabruje i daje neku nadu, jeste da sada imamo razlog i argument vise zasto treba ubaciti specijaliste i u druge clanove (predmete) jer su ovim izmenama, ovi iz Ministarstva prakticno priznali postojanje i stepen strukovnih specijalista, s tim da nisu jos sva zvanja postavljena na pravo mesto. Ali eto nam razloga da dalje pritiskamo i isteramo stvar do kraja jer je polovicno uradjena! Eto, umesto da su doneli novi Pravilnik, oni su izvrsili neke izmene, sto nam samo govori da jos nisu sigurni oko struk. specijalista i uopste oko svih zvanja, te ostavljaju mogucnost ubacivanja i novih izmena kako bi se iskristalisalo stanje da se donese novi Pravilnik. Bar ja tako razumem. Iznesite svoja zapazanja i predloge.

    ОдговориИзбриши
  3. Na strani 46. dodate su spec strukovne pogledaj:

    U tački 11. na kraju teksta tačka se zamenjuje tačkom i zapetom i dodaju se
    alineje deseta do dvadeset prve, koje glase
    "- diplomirani profesor fizike - master;
    - diplomirani fizičar - master;
    - master fizičar;
    - master profesor fizike;
    - specijalista fizičar;
    - specijalista strukovni fizičar;
    - master inženjer elektrotehnike i računarstva;
    - specijalista strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva;

    Na strani 49 :

    studije studijskih programa za geotehniku odnosno za geologiju."
    U poglavlju II. tačka 33. na kraju teksta tačka se zamenjuje tačkom i zapetom i
    dodaju se alineje treća do pete, koje glase:
    "- master inženjer rudarstva, prethodno završene osnovne akademske i master
    studije studijskih programa za rudarsko inženjerstvo odnosno za inženjerstvo nafte
    i gasa;
    - master inženjer elektrotehnike i računarstva;
    - specijalista strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva."

    sad ne znam sta ovo znači. Sigurno je da su za nastavu praktične nastave dodati korektno obrazovni profiili.

    pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Uglavnom su dodati na mestima u vezi sa prakticnom nastavom. Ono u vezi sa fizikom nisam siguran, jer se pod tackom 11. u starom Pravilniku ne nalazi fizika pa me to malo zbunjuje...

    ОдговориИзбриши
  5. Na šta se ovo odnosi?

    U poglavlju II. tačka 33. na kraju teksta tačka se zamenjuje tačkom i zapetom i
    dodaju se alineje treća do pete, koje glase:
    "- master inženjer rudarstva, prethodno završene osnovne akademske i master
    studije studijskih programa za rudarsko inženjerstvo odnosno za inženjerstvo nafte
    i gasa;
    - master inženjer elektrotehnike i računarstva;
    - specijalista strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva."

    ОдговориИзбриши
  6. Specijalista inženjer elektrotehnike i računarstva može da predaje

    tehničku fiziku (geolozima);
    Osnove mašinstava i elektrotehnike (Rudarima);
    praksu u elektro školama.

    a ne može da predaje
    osnove elektrotehnike u elektro školama kao ni
    računarstvo i informatika itd.

    Kada neko hoće da te zajebava on to radi ovako, kaže ti da si specijalizirao fiziku i mašinstvo.

    ОдговориИзбриши
  7. Nalazim se u jednoj nedoumici...
    Naime, aprila meseca sam se obratio Pravnoj sluzbi Ministarstva prosvete sa razlogom da preispitaju svoju prvu odluku s pocetka godine da ja kao strukovni specijalista met. muzickog vaspitanja, sa prethodno zavrsenom muzickom skolom NE MOGU da radim u Osnovnim skolama i predajem muzicko!
    Prilikom ovog drugog obracanja sam se pozvao na clan 8. Zakona o Osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, Zakon o drzavnim sluzbenicima (clan 6.) na kompetencije koje imaju strukovni specijalisti u Evropskom okviru kvalifikacija za dozivotno ucenje Univerziteta u Kragujevcu, kao neki predlog NOk-a ciji link sam ovde na blogu pronasao. Izmedju ostalog sam naveo da imam i potrebnih 36 bodova iz metodike, psihologije, pedagogije i dostavio dokaz. Takodje sam napisao da Novi Pravilnik za osnovne skole nije u potpunosti usaglasen sa Zakonom i da je potrebno ubaciti i struk. specijaliste pa i moje zvanje kao prelazno resenje dok se ne uvede ponovno skolovanje nastavnika kao nekad na Visim pedagoskim skolama.
    Zvao danas Pravnu sluzbu Ministarstva, cisto da se raspitam kada mogu da ocekujem odgovor jer sam im se obratio pocetkom aprila meseca ove godine, pa bi bilo lepo da dobijem zvanican odgovor do septembra meseca.
    Pravnik mi je rekao da nisam trebao da se pozovem na Zakon o drz. sluzbenicima jer nisam drzavni sluzbenik!!! Sta vi mislite o tome? Zar prosvetari nisu drzavni sluzbenici? To mi je pravnik rekao. Nisam mogao da verujem. Rekao mi je da cu dobiti negativan odgovor jer oni kao pravna sluzba ne mogu naterati Zavod da moje zvanje uvrsti u Pravilnik te da oni eto u prevodu ne mogu da ispostuju Zakon do kraja i da sve zavisi od dobre volje zavoda za unapredjenje obraz. da se seti i uvrsti moje zvanje u Pravilnik. A eto sto to sto nema nijednog struk. specijaliste u Postojecem Pravilniku, nije krsenje Zakona i da oni ne mogu da nateraju njih da predaju predlog Ministarstvu i da se ubace nova zvanja u Pravilnik. Ne mogu da verujem da Pravnik ne sme ili ne moze da ispostuje slovo Zakona, vec eto dace negativan odgovor jer me nema u Pravilniku i da oni kao pravna sluzba ne mogu da me ubace!
    A kada sam naveo jedan primer iz moje prakse kada smo se jedna zena sto je zavrsila Akademiju po starom programu i nema esp bodove i ja koji imam bodove, prijavili na konkurs za nastavnika muzickog, i direktorka je primila tu drugu osobu. On je rekao da fakticki ja koji imam drugostepene studije i potreban broj esp bodova iz metodike, ped. i psihologije ne zadovoljavam uslove konkursa jer me nema u Pravilniku a da ta druga osova isto ne zadovoljava uslove iako je zavrsila Akademiju ali nema potrebne bodove i zavrsila je po starom programu te po Zakonu nema prednost. Rekao je da direktor po tome ne mora da primi ni mene ni nju jer ne ispunjavamo uslove konkursa za nastavnika ili moze da primi nekog od nas dvoje ali na odredjeno vreme do godinu dana. Pa ovo je necuveno, sta vi mislite o tome? Eto takvo je moje iskustvo. Izvinjavam se sto sam bio malo opsirniji, ali sam hteo da vam objasnim celu situaciju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. mito,
      nekome je dovoljna jedna stvar da te progura, a nekome jedna sitnica da te zaustavi.
      Tačno je da Zakon o državnim službenicima se ne odnosi na prosvetu,
      Ali takođe kako je moguće da specijalističke strukovne studije su jedno u Zakonu o državnim službenicima i u Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a drugo u Pravilniku o vrsti stručne spreme nastavnika u osnovnim školama.

      Takođe tačno je i to da pravnik u pravnoj službi ministarstva prosvete će pitati Zavod da li specijalista stuk.stud može predavati to i to, i na osnovu njihovog odgovora tebi odgovoriti sa da ili ne.

      Znači problem je ZAVOD (nanaravno i ministarstvu zbog nedonošenja NOK-a), a ne pravnik

      Избриши
    2. Анониман29. јун 2013. 20:14

      Проблем је у министарству јер доноси незаконите и неуставне правилнике! Наравно и Завод (ЗУОВ) који такође не прати материју. Али Шћепан Ушћумлић је директор а министар је Жарко Обрадовић а знамо да су Црногорци најбољи део Срба и онда морамо да ћутимо!

      Избриши
    3. Meni samo nije jasno kako neki pravnik, pa i pravnik u Ministarstvu prosvete, moze da prevali preko usta i kompa da ne mogu da radim iako Zakon kaze jasno, a koliko znam pravnik treba da je na strani Zakona i da kaze onima u Zavodu da nisu doneli odluku u skladu sa vazecim Zakonom! Ali verovatno ja zivim u nekoj drugoj i bolje uredjenoj drzavi, a ne u Srbiji... Znaci onda treba da pritiskam Zavod za unapredjenje obrazovanja, konkretno sektor nadlezan za moj predmet? Ili da tuzim te iz Zavoda, konkretnu sluzbenicu jer joj znam i ime i prezime kao i tog pravnika? Mada bih vise voleo kad bi se npr. nas vise tj. jedna grupacija okupljena oko ovog problema, sastala i kolektivno tuzila te u Zavodu za nepostovanje Zakona itd. Ne moze se vise ovako...

      Избриши
    4. Ja sam zavrsila Srpski jezik i knjizevnost i nalazim se u istoj situaciji kao i ti, Mito. Moje zvanje Diplomirani filolog (srbista) se ne nalazi u Pravilniku, i po tom Pravilniku ja ne ispunjavam uslov za rad u nastavi. U potpunosti se slazem sa tobom da treba da se skupi nekolicina nas sa tim problemom, a sigurna sam da nas je podosta, i da tuzimo Zavod za nepostovanje Zakona.

      Избриши
    5. Мораш да завршиш МАСТЕР! И да те има у Правилнику, Закон каже да мора се има високо образовање 2. степена. На жалост ти немаш али Мита има али као и да га нема јер га нема у Правилнику. Мада Закони би требали да се поштују пре по реду важности од Правилника. Али ово је Србија! Шта рећи а не заплакати?

      Избриши
    6. Da, a i ako imas zavrsene drugostepene studije (master ili spec.) moras imati 36 espb iz psiholoskih, pedagoskih i metodickih oblasti. Morate se boriti i ne odustajati od svojih Zakonom propisanih prava. Treba se pozivati na sve akte i dokazati direktorima da moraju postovati Zakone.

      Избриши
    7. Наравно,на жалост колеге са основним академским студијама збуњујње израз ОНОВНЕ СТУДИЈЕ. Основне стутије НИСУ основне академске студије, основене студије ЈЕСУ студије које су се завршавале по Закону до 2005. године (прим.аут. а могу да заврше до краја 2013/14, ко их није још завршио а уписао до 2005. године). На жалост факултети вешто манипулшу студентима и продају им ''маглу''. Постоји иницијатива да наводно може да се предаје у школама и са завршеним основним акдемским студијама али то је ''но сенс'' јер и учитељице имају завршене ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ (до 2005. године а које су у рангу МАСТЕР). То би занчило да учитељице су морале да стекну ранг МАСТЕР-а а професори у средњим школама имају ''БЕЧЕЛОР вид ОНЕР''. Надамо се да МИЋА МЕГАТРЕНД и његови неће ипак уништит школство?

      Избриши
  8. Анониман30. јун 2013. 08:05

    Треба обавестити УСС, све институције, Премијера, Првог подпредседника Владе, Кабинет председника а можда и НАЈВАЖНИЈЕ - МЕДИЈЕ. Дићу буку и галаму да се види и чује за такве ствари! Они својим понашањем урушавају Уставни поредак земље и доводе грађане у стање којима се нарушава њихово право за рад и тиме слабе институције државе. Проблем је у томе што за министра и екипу не постоје казнене одредбе ако нешто не ураде а требали су или ако нешто ураде а није у складу за законом и уставом. Једино ако хоће могу да дају оставку из личних разлога или да их коалициони партнер уцени, па да оду (али нама то не решава ништа). Мислим да је писање у медијима и таблоидима о томе, једини пут који гарнтује да ће сви чути за тај проблем и тада ће због притиска јавности морати да га реше.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман30. јун 2013. 12:49

    Nema koga da obavestimo svi su oni nepismeni i ne interesuje ih studenti...

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман30. јун 2013. 08.05 potpuno se slazem, treba da se organizujemo i da napadamo, pritiskamo preko medija i pismeno.

    ОдговориИзбриши
  11. Kolege,
    moje mišljenje je da je ovo mali, ali vidljiv napredak (isto kao i famozni datum)
    Po prvi put su ubacili specijalističke strukovne studije u taj $#&#% pravilnik.

    samo baš me interesuje kako će da objasne što specijalista inženjer elektrotehnike i računarstva može da predaje

    tehničku fiziku (geolozima) i Osnove mašinstava i elektrotehnike (Rudarima);

    a ne može da predaje
    osnove elektrotehnike u elektro školama kao ni računarstvo i informatika itd.

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман1. јул 2013. 19:58

    Све је урађено накарадно. Нема разлога да тај сегмент буде урађен како треба. Јел тако? Тако је!

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман7. јул 2013. 08:45

    Специјалистичке струковне студије

    Специјалистичке струковне студије, које трају најмање годину дана, и чијим се завршетком стиче најмање 60 ЕСПБ бодова. Студент који заврши специјалистичке струковне студије стиче стручни назив "специјалиста" са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области – professional master.
    Општи услови конкурса
    ОВО ПИШЕ НА САЈТУ БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА.

    ОдговориИзбриши
  14. I ja sam isto kao i vi kolege. zavrsto sam specijalisticke strukovne studije, javljao sam se na konkurs ali uvek sam dobijao negativan odgovor, sada vidim u novom pravilniku da zvanje koje imam specijalista strukovni inzenjer elekrotehnike i racunarstva mogu da predajem fiziku geolozima i neku praksu a ne mogu informatiku za oblast za koju sam sam celo vreme ucio jel to moze neko da mi objasni molim vas?

    ОдговориИзбриши
  15. Hm, pa ni nama ostalima nije jasno kako to da negde ispunjavas uslove a negde ne. Nije mi jasno po kom to kriterijumu oni tamo u Ministarstvu odredjuju da si ti kompetentniji da predajes fiziku geolozima, a nisi kompetentan da npr. predajes fiziku i informatiku u srednjim strucnim skolama? Znaci, ovo mi tako mirise na one DSS i SPS matore, zatucane kadrove u Ministarstvu koji razmisljaju poput onog njihovog kolege iz Skupstine, koji se pravio pametan kada se raspravljalo o Zakonu o katastru... Srecom proslo je sve kako treba, zahvaljujuci drugim poslanicima i Zakonu o Visokom obrazovanju. Nadam se da ce Ministarstvo prosvete biti oduzeto SPS-u i da ce taj neko drugi vise postovati Zakone o Visokom obrazovanju i o Osnovana sistema vasp. i obraz. NADAM SE!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam pre koji dan bio do jedne ugledne Advokatske kancelarije koja u svom dugogodisnjem radu ima iskustva u sporovima sa skolama. Popricao sam sa advokatom o nasim problemima tj. o tome kako Min. prosvete nikako da usaglasi Pravilnike sa Zakonom o Visokom obrazovanju i Zakon o Osnovama sistema vasp. i obrazovanja, pomenuo sam i sopstveno iskustvo. Receno mi je sledece: Ako imamo zavrsene struk. spec. studije, bodove, na konkursima smo potpuno ravnopravni sa masterima koji konkurisu na tom konkursu. Posto nasih zvanja nema u novim resenjima Pravilnika o strucnim spremama, slobodno mozemo da se zalimo Upravnom odboru i oborimo konkurs na sudu jer je ZAKON JACI OD SVAKOG PRAVILNIKA kao podzakonskog akta. Ako je potrebno, treba ici i do Ustavnog suda. Preporucila nam je da se grupisemo, pritiskamo, prozivamo nadlezne medijski i da pisemo Ustavnom sudu, mada se slozila samnom da se na odgovor Ustavnog suda dugo ceka. Ako po Zakonu potpuno zadovoljavamo uslove konkursa, sigurno treba da se zalimo i da cemo za sada na taj nacin ostvariti svoja prava kao specijalisti jer zaposleni u skolama nisu upoznati sa statusima specijalista dok ovi u Ministarstvu samo rade svoj posao po direktivi i ne talasaju.

      Избриши
  16. Postovane kolege i kolegenice, jel zna neko odgovor na moje pitanje kada ce specijalisticke strukovne studije da ubace u pravilniku za osnovne skole???

    ОдговориИзбриши
  17. jel zna neko nesto vise o specijalistickim strukovnim studijama i pravilniku o osnovnim skolama???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gorane, nazalost jos uvek tacno ne znam kada ce SVI PRAVILNICI biti u POTPUNOSTI uskladjeni sa Zakonom o Visokom obrazovanju i Zakonom o osnovama sistema vasp. i obraz. Pisem evo po ko zna koji put Ministarstvu prosvete bas u vezi osnovnog obrazovanja, a neko sa ovog Bloga i Ustavnom sudu, ali eto jos uvek nema rezultata... Mislim da treba obarati konkurse na sudu ukoliko imate bodove i zavrsene drugostepene studije, jer cemo tako dati svima do znanja da moraju postovati ZAKONE A NE PRAVILNIKE kao podzakonske akte. Treba zvati Ministarstvo, pritiskati, pisati, a najbolje bi bilo kad bi se organizovali i tako nastupali pred medijima i Ministarstvom.

      Избриши
  18. svi specijalisti ispred ministarstva prosvete da nas vide koliko nas ima

    ОдговориИзбриши
  19. ajmo braco i sestre da podignemo glas. specijalisti napred

    ОдговориИзбриши
  20. Мислиш колегинице и колеге?

    ОдговориИзбриши
  21. ne bitno da li sam reko braco i sestre ili kolege ili kolegenice sve je to isto bitno je da se mi specijalisti izborimo za svoja prava.

    ОдговориИзбриши
  22. pogignimo svoj glas i izborimo se za svoja prava a da li ste se vi izrazili sa braco ili sestre ili kolege i kolegenice uopste nije bitno nastavi samo tako i pruzimo podrsku miti i ostalima

    ОдговориИзбриши
  23. Hteo bih da i ja uputim zalbu (ili vec sta) Ustavnom sudu oko neuskladjenosti Pravilnika sa Zakonom. Da li bi neko mogao da mi na mail posalje kako bi to pismo trebalo da izgleda i kome to tacno saljem? Molim da se jave one kolege koje su se na ovom blogu hvalile da su to vec ucinile. Uporedo cu poslati Zavodu za unapredjenje obrazovanje (koje pise pravilnike) jos jedno pismo sa placenom taksom, mada cisto sumnjam da ce se ovoga puta desiti nesto novo.... Na zalost, opet cu se samo individualno obratiti, pa mislim da kad vide da im se pojedinac opet obratio, bacice taj moj papir u smece. Apelovao sam vec nekoliko puta da zajednicki, kao ostecena strana, nastupimo pred Ministarstvom u vezi ovog naseg problema, ali i dalje nazalost nista od toga...

    ОдговориИзбриши
  24. Da li neko moze da mi posalje primer dopisa Ustavnom sudu? I da li neko ima nekih novosti u vezi Pravilnika bilo koje vrste?

    ОдговориИзбриши