среда, 8. август 2018.

radteh.org.rs: Обавештење о предлогу дефиниције радног места „Специјалиста струковни медицинки радиолог“ у каталогу радних места:

http://radteh.org.rs/novosti/766-766

ХИТАН САСТАНАК!

Поштоване колегинице и колеге,
Дана 31.07.2018. у Министарству здравља одржан је састанак између представника Радне групе за вредновање и разврставање радних места у области здравства у платне групе и разреде и представника неколико синдиката. На том састанку синдикатима је презентован тренутни предлог платних група и разреда за запослене у здравству. Наравно, том приликом уочен је низ недостатака. Што се тиче радиологије предвиђена је једна група и платни разред, ВИИ група – платни разред 1. То се односи на све колегинице и колеге без обзира да ли су запослени у примарној, секундарној или терцијарној установи здравствене заштите, дијагностици, радиотерапији или нуклеарној медицини. Иначе, комплетна процедура у вези са платним групама и разредима (по речима представника министарства) треба да се заврши у септембру. Због свега наведеног позивам Вас на ХИТАН САСТАНАК који ће се одржати у четвртак, 09.08.2018. у Клиничком центру Србије, амфитеатар Клинике за неурохирургију, са почетком у 13х. Идеја састанка је усвајање заједничког предлога за измене и допуну предложене верзије платних група и разреда. У прилогу можете преузети комплетан предлог министарстваЗдравствство_синдикати. Молимо Вас да узмете учешће на заказаном састанку, у што већем броју, и својим предлозима допринесете доношењу заједничког става струке.
Обавештење о предлогу дефиниције радног места „Специјалиста струковни медицинки радиолог“ у каталогу радних места:
Након више састанака, консултација и обилазака центара у Србији усвојен је заједнички предлог за дефинисање радног места Специјалиста струковни медицински радиолог (у прилогу можете преузети предлог 1530111945085_Назив радног места СПЕЦИЈАЛИСТА СТРУКОВНИ МЕДИЦИНСКИ РАДИОЛОГ). У изради су учествовали сви центри изузев Клиничког центра Ниш. Овом приликом се захваљујемо свим другим центрима, колегиницама и колегама, који су својим учешћем и конструктивним предлозима помогли да дефинишемо предлог који је предат министарству здравља 27.07.2018. Објављивање у Каталогу радних места очекујемо у септембру или октобру, у складу са договором од 19.06.2018.
Још једном Вас молимо да присуствујете састанку заказаном за 09.08.2018.
Срдачан поздрав!
Милан Николић
Ђорђе Ружичић
Јасмина Томић

19 коментара:

  1. Predlažem Vam da u Назив-радног-места-СПЕЦИЈАЛИСТА-СТРУКОВНИ-МЕДИЦИНСКИ-РАДИОЛОГ u opisu "Стручна спрема / образовање" OBAVEZNO se pozovete i na Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija tj član49. tačka 7. podtačka 4.

    "specijalističkih strukovnih studija drugog stepena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15, 87/16 i 88/17 - dr. zakon), ekvivalentan je nivou 7.1 NOKS-a,"

    ОдговориИзбриши
  2. Nema smisla da se u novi pravilnik popunjava sa zvanjima koja više ne postoje. Normalno bi bilo da se definiše radno mesto strukovni master radiolog. Što se tiče strukovnog specijaliste on mora da se upodobi po vrsti studija i stepenu stručne spreme.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Не могу да верујем. Па све до октобра 2018 излазе стари профили који су уписали по старом закону до 2005 па и виши радиолошки техничари! Значи постојаће још барем 30 година док задњи виши радиолошки техничар постоји! А ВИШИ РАДИОЛОШКИ ТЕХНИЧАР ИМА ИСТИ ЗАКОНСКА ПРАВА КАО И СТРУКОВНИ РАДИЛОЛОГ!
      А мора да да се уврсте сви специјалисти из области медицине: и медицински радиолог спец. и дијететичар-нуреициониста спец. и санитарно-ек. инж. спец. и радни терапеут спец. и физиотерапеут спец. ....
      Све је то било а и потврђено по Закону о НОКСУ да је 7.1.
      Проблем је што неће нико да нас ''препозна'' тј. неће да раде по закону и директно урушавају државни поредак земље!

      Избриши
  3. Bravo kolege radiolozi, svaka vam cast!

    ОдговориИзбриши
  4. Sve čestitke Koleginicama i Kolegama Radiolozima, predlažem da se vaše radno mesto zove po svetskim normama: specijalista primenjene medicinske radiologije, samo to je pravi naziv.Reč ili prefiks strukovni koju je uvedena u naš jezik je loša i ima samo jednu ulogu da unizi primenjeno obrazovanje.

    ОдговориИзбриши
  5. Lažu vas, nema ništa od toga, novi pregovarač u ministarstvu zdravlja je Radica-pravnik po struci. Zadnju reč daje Lončar, a on NEĆE NIKOG DA PRIZNA.

    ОдговориИзбриши
  6. Kako znas? Podeli sa nama informacije koje imas

    ОдговориИзбриши
  7. Septembra se pred poslanicima stavlja novi Zakon o visokom obrazovanju zbog doktorata da li je moguce da tu i mi strukovni specijalisti dodamo da su nam priznata prava za VII-1 kako bi mogli dobiti i projektantske licence pozdrav blogerima

    ОдговориИзбриши
  8. Molim Te nemoj vise pisati gluposti! SSS su po novom 6/2 stepen a Zakon o noksu je rekao koji smo mi stepen. Molim te nemoj lupetati.

    ОдговориИзбриши
  9. Lupas ti ja sam zavrsio po starom i VII-1 sam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa o tome i pricam! Vidis da znas da si 7.1!
      Sta hoces? Zaokon o NOKSU je rekao da smo 7.1!
      Ne moze novi Zakon o visokom obrazovanju da ti prica o SSS iz predhodnog zakona! U novom Zakonu o viskom obrazovanju SSS su 6.2 stepen strucnosti! I nema tu mesanja! Kao sto su stari diplomirani 7.1 a novi diplomirani su po Zakonu o NOKSU 6.2! Sta sada hoces da trazis da nas stare SSS koji smo 7.1 izjednace sa novim SSS koji su 6.2?
      Zakon je rekao da su stare SSS 7.1 stepen strucnosti i pitaj tvoju Komoru i tvoje ministarstvo zasto svi dosadasnji 7.1 mogu da polazu projektatntsku licencu a samo ste vi izuzeti (tj. diskriminovani)!
      Svi mogu da polazu za projektatnantsku licencu: i stari diplomirani i sadasnji akademski masteri i buduci strukovni masteri (koji ne postoje) a samo vi ne mozete! A svi znamo zasto! Zato sto nema odgovornosti za one koji krse ustavna prava gradjana i mogu da rade po licnom nahodjenju! Mozes da im plunes pod prozor! Ne mozes im nista! Mozes se zapaliti ispred skupstine i nista! A ja znam da si 7.1 jer sa SSS mozes biti pukovnik u policiji, mozes biti pomocnik ministara, mozes biti nastavnik sa 17,32, mozes biti prosvetni inspektor, komunalni inspektor, sanitarni inspektor, nacelnik okruga, mozes biti direktor skole, mozes biti visi savetnik u organu uprave, moes biti direkotor JP za izgradnju ili bilo kog javnog preduzeca... mozes sve da budes kao i svi drugi sa 7.1 stepenom strucnosti ali samo kod vas ne mozes da polazes za projektantsku licencu!
      Samo su medicinari jos gori jer Vas doktori ne prepoznaju u zdravstvenoj ustanovi! Ne znaju ko ste! Ali kada mu dodjete na ispit na SSS na medicinskom fakultetu u BG ili Nisu onda vas prepozna kao studenta! Fenomen taj isti prof. dr sci. med vas prepozna kada vam predaje kao profesor ali kada dodjete kod njega na odeljenje da radite on vas ne prepoznaje i cudi ste sta ste to vi zavrsili i gde ste zavrsili i ko zna koje su vam budale i predavale na tim fantomskim SSS!

      Избриши
    2. Treba izjednačiti SSS koji su završili po starom sa masterom.
      To će Ustavni sud uspešno odraditi.

      Избриши
  10. Podržavam zadnli komentar, stara zvanja moraju da se upodobe sa nekim novim zvanjem. Naravno po vrsti studija i nivou studija, tek tada su zaštićena stečena prava a ne da u zakonu piše zadržavaju stečena prava, koja to prava, čija prava kad u novom zakonu više ne postoje strukovni specijalisti II stepen.

    ОдговориИзбриши
  11. Pozdrav, sta se desava sa strukovnim farmaceutima? Ja sam u julu to upisao i od oktobra krecem da studiram. Video sam da su moj smer stavili u katalog radnih mesta.

    ОдговориИзбриши
  12. Jedino i pravo resenje za nas stare specijaliste je da nam se odobri da napisemo master rad i nakon odbrane master rada da nas prevedu u strukovne mastere i to je to. Citam komentare treba tuziti ove i one a ja bih najpre tuzio nase skole koje se prave zbunjene i ne,oglasavaju se povodom nasih problema. Kada sam upisivao spec. studije receno nam je da one nose 240 bodova ali da su po opterecenju(?) jace od akademskih 240 bodova sa akademskih studija i da su zato one drugi stepen visokog obrazovanja. Ista ta moja skola nakon akreditovanja master studija nama svrsenim spesijalistima priznaje tek 36 bodova sa spec studija i prakticno nas vraca unazad E pa to je gospodo sramota. Zasto se cuditi opstruisanju od ostalih institucija kada ti onaj koji te je skolovao ne priznaje ono sto ti je ranije dao. Dakle, te nase skole takodje treba zasipati dopisima u kojima je iskazano nase nezadovoljstvo zbog nacina na koji se ophode prwma nama.

    ОдговориИзбриши
  13. Trenutno sam toliko iziritiran ponasanjem visokih skola da bih cak zagovarao tezu da ih treba ukinuti. Jednostavno, ponasaju se kao vazali i ne mogu ds se izbore da barem izbrisu iz svog naziva ono strukovne a da postanu primenjene studije ili akademije. Gomila nesposobnjakovica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. akademije http://www.politika.rs/scc/clanak/409820/Akademije-su-korak-ka-reformi-visokog-skolstva

      Избриши
  14. ovde nas nema :
    http://www.mgsi.gov.rs/cir/dokumenti/nacrt-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-planiranju-i-izgradnji

    ОдговориИзбриши
  15. Ministarstvo zdravlja TREBA ZAPALITI.

    ОдговориИзбриши