петак, 11. мај 2018.

Dopisivanje sa NSZ i MPN

Da izdvojim u poseban text.

Poslao sam NSZ-u sledeći email:
Poštovani,

Završio sam Specijalističke strukovne studije II stepena (SSS, 180+60 ESPB) stečene u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju koji je prestao da važi 07.10.2017. i koje su po Članu 49. Stav 1. Tačka 7. Podtačka 4. Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija R.Srbije ekvivalentne 7.1 nivou NOKS-a što je predstavljeno u Uporednoj tabela nivoa kvalifikacija i vrsta obrazovanja na sajtu NOKS-a Ministarstva prosvete http://noks.mpn.gov.rs/sr_lat/uporedna-tabela-nivoa-kvalifikacija-i-vrsta-obrazovanja/

Interesuje me da li zadovoljavam uslove konkursa za slobodan radna mesta koji glase:

"USLOVI: visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili master strukovne studije); na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisima koji su uređivali visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine"
*****************************************************
I expresno otkačinjanje 
Poštovani,
Za navedena pitanja, molimo Vas da se obratite Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, s obzirom da NSZ nije ovlašćena da službeno tumači dokumenta drugih državnih organa, već isključivo postupa po zahtevima poslodavca prilikom zahteva za posredovanje ili oglašavanje.
Kontak podaci Ministarstva su:Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvojaSektor za visoko obrazovanjeGrupa za nacionalni okvir kvalifikacijaNemanjina 22-2611000 BeogradTel: +381 11 363 14 66;Elektronska pošta: nok@mpn.gov.rs
Srdačan pozdrav!
PRESS NSZ


***********************************************************
nastavak dopisivanja sa press NSZ

Poštovani, 
preformulisaću ću pitanje

Da li osobu koja je završila Specijalističke strukovne studije II stepena (SSS, 180+60 ESPB) stečene u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju koji je prestao da važi 07.10.2017. upućujute poslodavcima koji se Nacionalnoj službi za zapošljavanje obrate zahtevom da im se obezbede kandidati koji poseduju "visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili master strukovne studije); na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisima koji su uređivali visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine"

*****
On 4/27/2018 at 8:39 AM, "Press" wrote:Poštovani,
Odgovor na vaše pitanje je pozitivan.
Svim našim klijentima UVEK savetujemo da konkurišu gde god misle da mogu. Naravno da neke klijente savetujemo da konkurišu i kada ne ispunjavaju baš sve formalne uslove oglasa, u slučajevima kada, na primer, poseduju neka tražena znanja, a stekli su ih neformalnim obrazovanjem ili kroz praksu.
U svakom slučaju naš vam je savet da obavezno konkurišete, a da li ćete uspeti da se dogovorite sa poslodavcem i da li mu baš vi odgovarate, odnosno da li će vas izabrati, zavisi isključivo od njega – poslodavca. 
Srdačan pozdrav,Press NSZ


**************************************************************
Poštovani,

Prvo da Vam se zahvalim na odgovoru da bi osobu koja je završila Specijalističke strukovne studije II stepena (SSS, 180+60 ESPB) stečene u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju koji je prestao da važi 07.10.2017. UPUTILI poslodavcima koji se Nacionalnoj službi za zapošljavanje obrate zahtevom da im se obezbede kandidati koji poseduju "visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili master strukovne studije); na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisima koji su uređivali visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine.

Interesuje me da li poslodavac formulaciju uslova obrazlovanja mora uskladiti sa trenutno važećim Zakonom o visokom obrazovanju i da li ih upozoravte kada primetite nezakonska rešenja ?

Pitam zato što je formulacija "visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili master strukovne studije)" u skladu sa trenutno važećim Zakonom o visokom obrazovanju, dok nastavak formulacije "na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisima koji su uređivali visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine." zalazi već u sferu Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija i nije kompletan, već nedostaje "Specijalističke strukovne studije II stepena (SSS, 180+60 ESPB) stečene u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju koji je prestao da važi 07.10.2017".

Hvala
******************************************

Poštovani,
Iz vaše poslednje poruke se jasno vidi da ste u ovoj oblasti kompetentniji od nas.
Ali vas molimo da se za svaki slučaj ipak obratite nadležnom Ministarstvu obrazovanja i sa njima razrešite dileme koje vas tište.
Takođe vas molimo da se za sva dodatna pitanja oko sopstvenih kompetencija i mogućnostima zapošljavanja posavetujete sa svojim savetnikom za zapošljavanje.
Savetnik je nadležan za procenu mogućnosti za vaše zapošljavanje, i upućivanje na konkretnog poslodavca.
Vaš savetnik će vas takođe uputiti na obuku za aktivno traženje posla, na kojoj ćete naučiti kako da se predstavite i komunicirate sa potencoijalnim poslodavcima, sa krajnjim ciljem da posao i dobijete.
Inače, privatni poslodavac može da zaposli koga hoće, a mi ne objavljujemo diskriminišuće oglase.
Srdačan pozdrav,
Press NSZ

**************************************************
Sent: 27.04.2018 12:35
To: Press
Subject: RE: FW: Mišljenje o uslovima konkursa


Poštovani,

radi se o formalnom obrazovanju i državi kao poslodavcu.

Molim Vas još samo da mi odogovorite na pitanje da li upozoravate poslodavce da im formulacije uslova obrazlovanja nisu u skladu sa zakonskim rešenjima ?


Hvala
****************
i odgovor:


Poštovani,
Nemojte zanemariti i mogućnost da se možda i poslodavac ne snalazi u novim nomenklaturama i da deli sa vama istu dilemu.
Iz tog razloga vas i upućujemo na nadležno Ministarstvo.
Sem toga, ukoliko ste uočili da se nešto odvija mimo zakoma, molimo vas da o tome obavestite Inspekciju rada.
Srdačan pozdrav,
Press NSZ


********************
Znači NacionalnaSlužbazaZapošljavanje uopšte ne proverava ispranost oglasa tj kako ga sroči tamo neko u nekoj kadrovskoj službi tako ide, komotno mogu da traže i atentatora, niko ih neće sprečiti iz NSZ - objaviće oglas

onda sam kako su me iz NSZ uputili poslao email Ministarstvu prosvete NOK

To: nok@mpn.gov.rs
Sent: Thursday, April 26, 2018 12:27:48 PM
Subject: Fwd: FW: Mišljenje o uslovima konkursa

Poštovani,
Nacionalna služba za zapošljavanje me je uputila na Vas radi odgovora na sledeće pitanje:
Završio sam Specijalističke strukovne studije II stepena (SSS, 180+60 ESPB) stečene u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju koji je prestao da važi 07.10.2017. i koje su po Članu 49. Stav 1. Tačka 7. Podtačka 4. Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija R.Srbije ekvivalentne 7.1 nivou NOKS-a što je predstavljeno u Uporednoj tabela nivoa kvalifikacija i vrsta obrazovanja na sajtu NOKS-a Ministarstva prosvete http://noks.mpn.gov.rs/sr_lat/uporedna-tabela-nivoa-kvalifikacija-i-vrsta-obrazovanja/
  Interesuje me da li zadovoljavam uslove konkursa za slobodan radna mesta koji glase:
"USLOVI: visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili master strukovne studije); na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisima koji su uređivali visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine"
i dobio odgovor
Поштовани ,
У вези са Вашим мејлом којим сте се обратили овом министарству поводом тумачења стручне спреме, обавештавамо Вас о следећем:
У складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС“, број 88/17„), Ваша стечена права су непромењена у односу на раније важеће законске прописе.
Члан 49. став 1. тачка 7. подтачка 4. Закона о националном оквиру квалификација („Службени гласник РС“, број 27/18„), прописује да степени стручне спреме, односно степени образовања, стручни, академски и научни називи стечени према прописима који су важили до ступања на снагу овог закона, еквивалентни су са нивоима НОКС утврђеним овим законом, и то: специјалистичких струковних студија другог степена у складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС“, бр. 76/05, 100/07 – аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 – аутентично тумачење, 68/15, 87/16 и 88/17 – др. закон), еквивалентан је нивоу 7.1 НОКС-а.
С поштовањем и срдачан поздрав,Драгана

Тим за НОКС
Министарство просвете, науке и технолошког развојаСектор за високо образовањеНемањина 22-2611000 Београд
и-мејл: nok@mpn.gov.rs сајт: http://noks.mpn.gov.rs


9 коментара:

  1. Анониман11. мај 2018. 20:24

    Odgovor je morao glasiti, da ispunjavavate uslov. Zar je to tako tesko napisati. Pitanje je bilo vise nego jasno. I odgovor je morao da bude isto tako jasan.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11. мај 2018. 22:57

    Odgovor je samo copy/paste deo zakonа o noksu...

    Sve je rečeno, a ništa nije rečeno...., odgovor na pitanje nije dat.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман12. мај 2018. 00:24

    Smešno je očekivati od šalteruše da ćeš dobiti jasan odgovor, ali ga ipak ima.
    Nsz ce objaviti oglas za čistača ulica sa uslovom 3.stepena vo tj doktorske studije.NIJE na njima da ga proveravaju.
    Zato hajde da probamo da obaramo konkurse i da pišemo tim inspekcijama rada za svaki oglas koji nije u skladu sa zakonom o noksu ili sa nekim drugim zakonom, neće to niko umesyo nas.

    Takodje bi nam trebao neki pravnik da protumači "Ваша стечена права су непромењена у односу на раније важеће законске прописе."

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман14. мај 2018. 17:36

      NA ZALOST ONI RADE SVE PO ZAKONU ALI ZAKONI NISU USTAVNI JER DISKRIMINISU 10,000 LJUDI SA SSS2!
      MI SMO KAO INDIJANCI! SVI ZNAJU DA POSTOJIMO ALI SMO IPAK GRADJANI DRUGOG REDA JER SMO INDIJANCI!

      Избриши
  4. Анониман12. мај 2018. 07:23

    То значи да стечена права другог степена ВО не може мико да ти укине али су требали јасније да кажу да испуњаваш услове и да тражимо ако се помиње закон из 2005 зашто се не помиње и из 2010 или ти онај који је престао да важи 2017.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман12. мај 2018. 08:49

      Na ovome trebamo da insistiramo, pre svega u Ministarstvu prosvete i Ministarstvu rada.

      Inače, ovo nije odgovor (MSP-a) na postavljeno pitanje da li mi ispunjavamo uslove ili ne. Traži pojašnjenje odgovora ili uput ka nekome ko može da odgovori.

      Избриши
  5. Znaci visoko obrazovanje strukovnih studija za vsspitace sa 180ECPB JE U RANGU SA VISOM SKOLOM .Mene interesuje koji je to stepen 6.1 i dali je to u rangu sa kao sto rekoh visom skolim ili je to mozda 6.2 nije mi uopste vise nista jasno.Molim za odgovor

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. DOBRO JUTRO KOLUMBO!
      Bravo!
      Tek si sada ukapirao da je visa skole = becelor!
      Odlicno!
      Neverovatno!
      BRUS LI MI TI SE DIVIMO!
      Stvarno bih voleo da si kolege nekih mojih neprijatelja a ne moj kolega!

      Избриши