понедељак, 2. октобар 2017.

Zakoni o obrazovanju 2017.

Usvojeni Zakoni u obrazovanju 2017.

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU
http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2017/2477-17%20lat.pdf


ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA
http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2017/2476-17%20lat.pdf

To je to. Set Zakona o obrazovanju je usvojen hteli mi ili ne.
Po meni veliki korak, ali nažalost nedovoljan,  je napravljen u odnosu na Nacrte zakona.

Stidljivo prihvatili su činjenicu da postoje strukovne specijalističke studije 2. stepena (SSS2) i da se razlikuju od novih SSS1 (koje startuju tek od 2019/2020, a možda i neće) uz našu zebnju da to neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.


Propušteno je da osim zaštitne odredbe u stavu 2 člana 149. da se izjednačimo sa nekim postojećim stepenom (MSS) u pravima. 
Ostaje velika nepoznanica kako će poslodavci raspisivati konkurse za radna mesta.
a. Moguće je da sačekaju Zakon o NOKSu pa po novim stepenima da postavljaju uslove
b. Moguće je da kao do sada navedu u skladu sa novim zakonom 
Uslovi za rad na radnom mestu: Stečeno visoko obrazovanje iz naučne oblasti  ??? na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, master strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje 4 godine,
Kako će SSS2 sada dokazivati  svoj 2. stepen nije mi jasno.

c. ili će pisati uslove navodeći ko sve ima pravo po zakonu od pre 2005, po zakonu od posle 2005 i Zakonu od  2017 ?

Ovako nam ostaje da se izborimo za status u Zakonu o NOKS-u!



Takođe u ZAKONu O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA mi izuzetno smeta

čl 207 stav 10
Nastavnik sa stečenim specijalističkim strukovnim studijama drugog stepena koji je ispunjavao uslove i zasnovao radni odnos u ustanovi do stupanja na snagu ovog zakona, smatra se da ispunjava uslove iz člana 140. ovog zakona.

Šta znači ovo , ili si kvalifikovan za nastavnika ili nisi. Duboko sam uveren da je ovo protivustavno!










45 коментара:

  1. Može jako lako da se popravi sve kroz NOKS tako što će kod VII-1 jednostavno pisati: Specijalističe strukovne studije студије у трајању од једне године (до 2018. године, 7.1 ССС) i sve rešeno!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Misliš Specijalističe strukovne studije drugog stepena = 7.1

      Milion puta me ova država izdigla.
      Ne verujem im ništa.
      Barem neće srediti milom.
      Mada fakat više SSS2 i SSS1 ne mogu u isti nivo.

      Избриши
  2. Видите да у Србији се ништа не решава него се само отежава живот грађанима задњих 30-ак година.
    Зашто би нешт решили када не морају. Која је санкција за Владу што је преложила науставану одреду закона? Никаква! Која је казна за посланике што су донели неуставну одредбу закона? Никаква! Јел неко одговара за гомиле незаконитих и неуставних прописа у Србији? Није!
    Јесу ли нешто социјалисти+радикали нешто решили? Нису!
    Јесу ли нешто ДС+ДСС нешто решили? Нису! Па зашто очекујете да ће сада то неко решити? Људи решавају своје проблеме! Коштуница -мачке! Ђинђић - лонг стори; Чеда - Фиделинку! Веља - Болницу! Вук -Даницу! Шеки - своје синове! Тома - пече ракију! И тако у бескрајон!
    Неће се овде никада ништа решити!
    Једино је Друг Тито имао систем који је функционисао!

    ОдговориИзбриши
  3. https://youtu.be/d7Lqks70zQ8
    Kolege pogledajte ovo...Treba pokušati doći u kontakt za Zukorlićem!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koji idiot. Ko nama kroji zivote. Migao sam da slusam samo prvih oar minuta

      Избриши
    2. Gledao sam čestitiog Zukorlića pre neki dan na TV.
      Čovek je dosta dobro govorio!
      Međutim on samo priča o njegovom problemu koji on ima a to nisu SSS. O našem problemu moramo mi da pričamo. Ni on kao i drugi ne vidi naš problem niti hoće da ga vidi. Sanela mora da se dobro pripremi sledeći tu za TV jer nije pogodila baš u cilj. Više je pričala o njenom problemu kao vaspitačica nego kao predsednik svih SSS ali u svakom slučaju bolja je od Mite i energičnija i ima energije i motiv da se bori dalje. Miti nije ni zameriti jer je upisao OAS 4. godinu i on ima neke svoje druge kolege.

      Избриши
    3. Da li to znači da je Mita odustao od borbe? Uostalom začeo je ovu našu priču. Ipak dobro se sećam kako je malte ne molio da se kolege pojave na raspravi u Nišu. Svi samo sede skrštenih ruku i čekaju da neko drugi vodi bitku. Saneli svaka čast, ali nekako previše aplicira priču vaspitača. A svi smo u istom košu.

      Избриши
  4. Ostaje pitanje: kako povezati član 149 stav 2 (za lice koje je "steklo ili stekne") sa članom 95 stav 5 (starog Zakona)koji tada naglašava lice koje "završi"?
    Novi Zakon član 110 stav 5 napominje sada neko novo lice koje "završi".
    Ovde je potrebno uraditi pravu stvar i naterati ih na "tumačenje". Ja sam iz tehničkih oblasti...toliko vidim i tumačim napisano.
    Da treba neko stručnije da ovo primeti.

    ОдговориИзбриши
  5. Obracam se kolegi: goran misic06. октобар 2017. 10:51.
    Kolega nemojte molim Vas da citirate zakone koji više nisu na snazi. Čitajte NOVI ZAKON koji je jedini aktuelan a stari više nije na snazi i nemojte ga pominjati i stvarati pometnju!
    Sami kažete da se ne razumete i eto vam odgovor. Čitajte zakon koji važi a sve stare zakone pa i onaj iz 2005 (sa svim izmenama i dopunama) nemojte više ni čitai a nipominjati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kolega Anoniman nisam imao nameru da unosim pometnju. Pomenuti član 149 stav 2 sam po sebi unosi pometnju. On naglašava ono što se da pročitati,a počinje sa "lice koje je steklo ili stekne"... tu sam mislio da postoji povezanost koja bi se tražila pre NOKS-a. Stav 1 je zaštitio ponovo iste koji su bili zaštićeni i u starom Zakonu pozivajući ga članom 127, koji opet poziva član 95 starog Zakona sa stavovima koji su i tada usaglašavali iste. I evo odustajem od toga sa napomenom da sam i ja sa Vama pisao predlog za izmenu stava 2.Preinačujem prethodno pitanje u : Šta nam je sada činiti? Iz VTŠ Niš sam dobio odgovor da trebam uplatiti 5000din. kako bi oni mogli da izvrednuju moj status (t.j.da protumače sami sebi šta su nam napisali u Diplomama i šta su to potpisali Direktori koji su posle glasali za novi Predlog da bi dobili Strukovni master i uzeli nam dvogodišnju školarinu). Pa poštovane kolege, nas nema ni u članu 110 stav 11, mi ne postojimo ni u "međunarodnom prometu i diplomi na engleskom".

      Избриши
    2. Poštovani,
      Nadamo se da gospodin koji se potpisao kao
      Анониман06. октобар 2017. 14:30
      Nije pravnik
      A ako jeste
      Onda nije ni čudo što su nam ovakvi Zakoni.

      Избриши
  6. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  7. Zna li neko da pojasni, gore sa početka bloga, navedeno SSS1 i SSS2. Opet iz pomenutog člana 149 ??? Nisam nigde video takvo nešto navedeno. Postoji razlika samo u članu 149 stav 2 stoji "lice koje je steklo ili stekne" dok u članu 110 stav 5 stoji "lice koje završi". Dakle ničim nije navedena razlika jer u članu 149 stav 2 još stoji i da je lice koje je steklo stručni naziv specijaliste strukovnih studija-zadržava pravo na njegovo korišćenje (dakle stručni naziv a ne i drugi stepen). I tako u krug. Ko ga smislio svaka mu dala.

    ОдговориИзбриши
  8. čl 207 stav 10
    Nastavnik sa stečenim specijalističkim strukovnim studijama drugog stepena koji je ispunjavao uslove i zasnovao radni odnos u ustanovi do stupanja na snagu ovog zakona, smatra se da ispunjava uslove iz člana 140. ovog zakona.

    Ovo mi je posebno interesantno. Šta znači "zasnovao". S obzirom da sam zasnovao radni odnos na određeno vreme (OSS+SSS2 po zakonu i čekalo me još 2 ispita i diplomski na OAS1) kao nestručno lice jer nemam zvanje po pravilniku (imaću nakon OAS1), čitajući ovaj zakon, uvideo sam da radni odnos na određeno vreme (do kraja tekuće školske godine) ne može prerasti u radni odnos na neodređeno vreme. U tom slučaju, moram dobiti otkaz i opet konkurisati kako bi radni odnos na neodređeno vreme mogao biti zasnovan.

    Da li lica koja su u istoj situaciji uopšte spadaju u lica koja su zatečena u radnom odnosu.

    Napomenuo bih samo da sam tako u radnom odnosu već 2 pune godine jer jednostavno na listama nema takvih kandidata, pa sam iz istog razloga zbog pravilnika upisao OAS1 (ekvivalencija i diferencijalni ispiti, kao i priznavanje ispita sa prvih OAS koje nisam završio, pa određenog broja ispita sa OSS i nastavak studija na 4. godini sa kompletnom 4. i razlikom iz prve 3 godine).

    Radni odnos sam prvi put zasnovao na određeno vreme kao stručno lice i po pravilniku (izuzetno, nastavnik informatike može biti i lice sa završenim SSS2 studijama ako ima ....) u tom momentu ali sam izgubio normu jer se na početku naredne školske godine javilo lice sa liste a trenutno na snazi je bila zabrana zapošljavanja.


    Ako pravilno tumačim stav 10 člana 207, nigde nije navedeno da li to lice zaddržava pravo ako je bilo u radnom odnosu sa SSS2 i da li ispunjava uslove iz stava 140 ovog zakona ako prekine radni odnos jer "smatra se da ispunjava uslove iz stava 140 ovog zakona".

    Takođe bih napomenuo da mnogi direktori zapošljavaju prosvetni kadar sa OAS1 ako im je zvanje u pravilniku i ako imaju 4 godine OAS studija tumačeći član 140 gde piše "izuzetno, nastavnik i vaspitač jeste i lice sa odgovarajućim studijama 1. stepena OAS i OSS".

    Možda neko nije primetio ali ovde je napravljen prostor za nas specijaliste :

    Član 140 stav 2 koji glasi : studije drugog stepena iz oblasti pedagoških nauka ili interdisciplinarne, multidisciplinarne, transdisciplinarne studije drugog stepena koje kombinuju celine i odgovarajuće naučne, odnosno stručne oblasti ili oblasti pedagoških nauka.

    Nigde u navedenom stavu ne piše koje studije 2. stepena, već samo studije 2. stepena koje mi IMAMO. U stavu 1. jasno piše koje studije 2. stepena su neophodne kao uslov, u podstavu 1 stava 1 na koje oblasti se odnose, pa onda STAV 2, gde su samo STUDIJE 2. stepena, diplomirani pre 2005 i "izuzetno, lica sa OAS i OSS".

    Smatram da ovim mi ispunjavamo uslove ali bih voleo da još neko iznese mišljenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Misim da si u pravu.
      Da li su to tako hteli ili su to greškom naveli nebitno je.
      Zakon je snazi tako da se prosvetari borite, imate zakonsko rešenje

      Obrazovanje nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika


      Član 140.

      (1) Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik jeste lice koje je steklo odgovarajuće visoko obrazovanje:


      1) na studijama drugog stepena (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske studije) i to:


      (1) studije drugog stepena iz naučne, odnosno stručne oblasti za odgovarajući predmet, odnosno grupe predmeta;

      (2) studije drugog stepena iz oblasti pedagoških nauka ili interdisciplinarne, multidisciplinarne, transdisciplinarne studije drugog stepena koje kombinuju celine i odgovarajuće naučne, odnosno stručne oblasti ili oblasti pedagoških nauka;

      2) na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisima koji su uređivali visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine

      Избриши
  9. PA OVO JE SMEŠNO! Predlog izmene novog zakona iz 2017 koji je usvojen pre neki dan!
    http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/predlozi_zakona/2891-17%20lat.pdf

    ОдговориИзбриши
  10. Predlagač ove Izmene zakona o visokom obrazovanju samo nekoliko dana od donošenja zakona je ''gospoja'' Jerkov, najveći protivnik strukovnih studija. Predlog je žalostan, SSS u prvom stepenu a MSS precrtane. Naravno da ovo neće proći jer je ovo predlog opozicionog Narodnog poslanika. Ostalo nisam ni čitao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    2. Neka Udruženje uputi dopis DS gde će reći da nas ima ~9000 i pitati ih za njihov zvanični stav o SSS ?
      Mozamo im postati kost u grlu !!!

      Избриши
    3. Auu, u kojoj mi banana drzavi zivimo.. Ovo je strasne, danas usvoje nesto sutra vec menjaju ne valja.

      Избриши
    4. Dobro jurto Kolumbo!

      Избриши
  11. Čitanjem ovih Zakona imam utisak da su sklepani.
    Naknadno i nevoljno su ubacili SSS2 i to se vidi iz aviona. Zašto su nas naknadno ubacili - mislim da je pravo i pravda na našoj strani i oni to znaju, ali uvek će se pitati dokle mogu da idu. Zato nam treba jako udruženje, naročito sad, kada se priprema odlučujući Zakon o NOKS-u.

    i u ZoVO 2017 Član 154
    "Do donošenja zakona kojim će se na celovit način utvrditi Nacionalni okvir kvalifikacija Republike, Nacionalni savet predlaže, a Ministarstvo utvrđuje nacionalni okvir kvalifikacija za visoko obrazovanje.
    Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, visokoškolske ustanove će utvrđivati ishode procesa učenja iz člana 38. tačka 3) ovog zakona u skladu sa propisima koji su doneti do stupanja na snagu ovog zakona."
    Član 38
    Studijskim programom utvrđuju se:
    3) ishodi procesa učenja u skladu sa zakonom koji utvrđuje nacionalni okvir kvalifikacija;

    ОдговориИзбриши
  12. Mi smo APTRIDI!
    Nas 10,000 koliko nas ima otprilike (a možda i više će nas biti jer upisivaće SSS sa našim statusom do 2019/20).
    Ne znaju šta rade!
    Baš ih briga za 10,000 ljudi!
    Ovo je genocid nad mozgovima nas visokoobrazovanih ljudi!
    Ovo se samo još može desiti u Južnom Sudanu i nigde više!

    ОдговориИзбриши
  13. evo kako su se nekad stari diplomci borili za izjednačavanje sa masterom, primer iz novina, pa čak su i menjali diplome: http://www.pmf.ni.ac.rs/pmf/studenti/dokumenta/master_ekvivalentna_diploma.pdf, upravo gledam dodatak diplome i osnovnih i spec. strukovnih studija gde smo u rangu ne samo mastera nego i specijalističkih akademskih studija. Mi isto treba da uradimo ali sa danom prelaska SSS u prvi stepen, svako da poništi svoju diplomu i traži od svoje škole ekvivalenciju sa novim masterom. Ovo što rade sada je lov u mutnom i sigurno će pokušati da nas zeznu da bar zavšrimo još jednu godinu.
    http://www.politika.rs/sr/clanak/6884/%D0%94%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8
    i nemoj te da kmečite ko babe!!!!
    zakon je na našoj strani!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  14. evo i kako su braća crnogorci uradili (pogledati stranu 56)
    https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjJ16vGiobXAhVDDxoKHc_tArQQFgglMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mpin.gov.me%2FResourceManager%2FFileDownload.aspx%3Frid%3D259997%26rType%3D2%26file%3DPriru%25C4%258Dnik%2520-%2520Nacionalni%2520okvir%2520kvalifikacija%2520u%2520Crnoj%2520Gori.pdf&usg=AOvVaw05S9GnrsgyA0V_HqUODA2J

    ОдговориИзбриши
  15. VII1
    Postdiplomske
    specijalističke
    akademske i
    primijenjene studije
    180 + 60
    ECTS
    Posebni programi,
    moduli
    Do 30
    ECTS
    Diplome visokog
    obrazovanja stečene
    do 2003. godine na
    Univerzitetu Crne Gore16
    4-6 godina
    Osnovne akademske i
    primijenjene studije 240 ECTS Posebni programi,
    moduli
    Do 30 ECTS
    ТО ЈЕ КОРЕКТНО УРАЂЕНО КОД БРАЋЕ ЦРНОГОРАЦА!
    ОНИ СУ ЕВРОПА ЗА НАС! НЕ ЗНАМ ШТА НАШИ РАДЕ? ШТО ДЕМОЛИРАЈУ 10,000 ЉУДИ? ШТА ТО РАДЕ? И КАЖУ МИЛО НЕ ВАЉА? ДА НЕ ВАЉА НЕ БИ ВЛАДАО 25 ГОДИНА!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. oni su se usaglasili sa EU. Kratko jasno i bez nedoumica!!!
      npr. šta bi crnogorac bio da nostirifikuje svoju diplomu Srbiji, a šta bi JA bio u Crnoj Gori da nostrifikujem svoje SSS? Ovo što su oni uradili (Srbija) mora da padne u vodu i mislim da je pokušaj vaćarenja za još brdo para.

      Избриши
    2. mi nismo banana država, MI SMO QRAC OD DRŽAVE

      Избриши
  16. Do kraja oktobra se ocekuje nacrt zakona o noksu,u novembru zakon ide u javnu raspravu.Potrebno je da i tada,kao sto smo to uradili i u javnoj raspravi o zakonu o visokom obrazovanju,u sto vecem broju saljemo svoje predloge i ukazemo na cinjenicu da je zakon o visokom obrazovanju krovni zakon i da ovaj o noksu mora biti u saglasnosti sa njim.Ako to izguramo,resili smo problem.

    ОдговориИзбриши
  17. Pa izglasali su novi Zakon da bi po njemu bio NOKS... sve ide samo od sebe sad...jedno drugo vuce...
    Kad bi samo prosli kao svršeni akademci pre 2005...i kraj priče... mozda ova persona ili sta god da je već Jerkov nam "pomogne" ... bas sam zločesta.... salim se ... ovo je tragikomično

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa ona da moze pomogla bi samoj sebi!
      Udala bi se do sada! Ha, ha, ha,...
      Moramo da se borimo da nas sa SSS2 izjednače sa sadašnjim MSS!
      U protivnom (a to je već skuvano u kuhinji, još samo da se servira) naše kompetencije nas sa SSS2 biće miorne i mizerne jer posle 12 godina nas srozavaju na nivo koji hoće i daće nam kompetencije posle 12 godina kako su smislili po Zakonu o NOKSU a on će biti noviji od Zakona o v.o. i samim tim ima veću pravnu snagu jer je aktuelniji!

      Избриши
    2. Zakon o NOK-u proizilazi iz zakona o VO. Znači NOK mora biti usaglašen sa zakonom o VO. E sad, kod nas zakone tumači kako ko hoće...Samo jedno je sigurno, zakonom o NOK-u će se konačno staviti tačka na sve nedoumice, tumačenja itd... nadam se da će biti dobro za nas sss.

      Избриши
    3. iskreno nadao sam se i ja de će me posetiti skarlet johanson, ali nije.

      Nema od nade ništa , motku ili pero ili tastaturu u ruke pa piši , zovi pritiskaj sve u procesu odlučivanja u NOKS-u, pa pokaži zube. E to daje rezultate, kao što smo videli sa nacrtom i usvojenim zakonom

      Избриши
    4. I JA DA SAM PORASTAO JOS 30 CM ZAKUCAVAO BIH IZ MESTA.
      NEMA NISTA OD NAS I SSS. NA ZALOST JA SAM TO PREDVIDEO I BORIO SE A NEKI SU SE SAMO NADALI!
      NOKS CE NAS SKRATITI ZA GLAVU I TO JE TO.
      ZAKON O NOKSU CE BITI NOVIJI ZA 12 GODINA OD NASIH SSS KOJE SU TADA ZAZIVELE I SAMIM TIM NOVIJI ZAKON IMA JACU SNAGU OD STARIJIH! A KAKO CE NOVI ZAKON POSLE 12 GODINA NAS DA OBJASNI TO CEMO VIDETI SAMO SIGURNO NECE BITI DOBRO ZA NAS! KAKO MOGU DA NAS I OBJASNE KADA NAS NEMA NI U KATALOGU ZANIMANJA NI U SISTEMATIZACIJAMA NI U PRAVILNICIMA NI U NEKIM ZAKONIMA (ZAKON O POLICIJI,..)! JASNO MI JE BILO I PRE NEKOLIKO GODINA A I SADA! NECE BITI DOBRO ZA NAS! NEMA NAS NIGDE A POJAVILE SU SE NOVE SSS I MSS KOJE CE DODATNO NAPRAVITI KONFUZIJU! KADA NISMO MOGLI DA UDJEMO U KATALOG I SISTEMATIZACIJE I PRAVILNIKE I ZAKONE PRE PAR GODINA KADA SMO BILI SAMI I NEPRIKOSNOVENI U 2. NIVOU STRUKOVNOG OBRAZOVANJA NE ZNAM KAKO CEMO OBJASNIITI KO SMO MI SADA KADA POSTOJE MSS I SSS1_
      DOVIDJENJA PRIJATNO!

      Избриши
  18. Primer iz nacrta novog zakona o prosvetnoj inspekciji:
    Услoви зa прoсвeтнoг инспeктoрa
    Члан 23.
    Просветни инспектор може бити лице које има стечено високо образовање из поља
    друштвено-хуманистичких, природно-математичких, техничко-технолошких и образовно-
    уметничких наука, на студијама другог степена (мастер академске студије, мастер струковне
    студије и специјалистичке академске студије) по пропису који је уређивао високо
    образовање, почев од 10. септембра 2005. године, односно на основним студијама у трајању
    од најмање четири године, по пропису који је уређивао високо образовање до 10. септембра
    2005. године и које има најмање пет година радног искуства на пословима образовања и
    васпитања.
    Лице са радним искуством на пословима образовања и васпитања, потребно је да има
    положен стручни испит у области образовања и васпитања, односно лиценцу за наставника,
    васпитача и стручног сарадника, односно положен испит за секретара.
    Лице из става 1. овог члана потребно је да има положен државни стручни испит или
    правосудни испит, испит за инспектора и које испуњава друге услове прописане за рад
    органима државне управе, аутономне покрајине или јединици локалне самоуправе.

    ОдговориИзбриши
  19. Tako piše a ko zna šta će izglasati!
    Svi koji rade u prosveti trebalo bi da mogu da budu prosvetni inspektori (naravno uz pravnike).
    Prosvetni inspektor mora da može da bude i SSS vaspitač i SSS nastavnik u medicinskoj, tehničkoj, ekonomskoj,... školi!
    Tako piše u predlogu zakona da svi nastavnici praktično koji rade u školskim i predškolskim ustanovama mogu da budi i prosvetni inspektori ukljičujući naravno i saradnike (psihologe, pedagoge, defektologe,...) MEĐUTIM...
    KAD ONO MEĐUTIM! U realnosti nemamo ni jednog prosvetnog inspektora u Srbiji koji je vaspitač sa SSS ili nastavnik u srednjoj stručnoj školi sa SSS!
    U praksi prosvetni inspektori su profeosori fizičkog, likovnog,... što im mi i ne sporimo ali mora da može da budu i vaspitači sa SSS i nastavnici sa SSS i stručni saradnici sa SSS!
    Ali ovo je naša Srbija i sve je suvišno objašnjavati da je pogrešno ispravno a da ispravno pogrešno! Zato ko može neka ide, bolje nego da dangubi ovde sa budalama svih duginih boja!

    ОдговориИзбриши
  20. http://www.sind-obr.org.rs/index.php/n-v-s-i/172-s-d-n-z-n-iz-bl-s-i-br-z-v-nj

    ОдговориИзбриши
  21. I šta nam je sada činiti.
    Za početak predlažem prekid svih rasprava između sss svih oblasti.
    Takođe predlažem da svako da predlog kako doći do toga da u novom NOKS-u piše jasna razlika između sss1 i sss2. Kao i katalozi radnih testa i sistematizacije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. da mi vrate pare sa obračunatom zateznom kamatom.

      Избриши
    2. I zbog dovodjenje u zabludu da smo profesional master i zbog dangube i upropastavanja profesionalne karijere!
      Sa SSS i MSS jedino nasi profeosri i direktori i dekani su u plusu i ne fali im ni dlaka sa glave a nama fali glava!

      Избриши
    3. Duboko sam uveren da je oravda na nasoj strani. Na nasoj strani su stari zakon, razvoj obrazovanja do 2020, dodatak diplomi i sve sto pise u njemu, stari noks iz 2010 usvojen od nsvo-a. Bitno je da se ujedinimo oko udruzenja i da vidimo ko moze da zastupa nasa prava pred ustavnim sudom.
      1. Povreda ustava je zakon o osnovnom obrazovanju gde sss2 ako su zaposleni mogu da nastave sa radom, dok novi ne!

      Избриши
    4. Samo da napomenem da ja imam par godina radnog staza sa 6. Stepenom, i 4. Godine sa radnog staza sa 7. Stepenom. Kako to mogu da rese a da ne prekrse sve zakone? Znaci ustavni sud, pavako treba strazbur! Treba da kontaktiramob yucom

      Избриши
    5. Jedno je pravda a pravo je sasvim nesto drugo!
      Ako te nema u Zakonu, Pravilnicima, Uredbama, Sistematizacijama i Katalogu zanimanja onda ti ne pripadaju nikakva prava. A to sto imamo zakonsko i ustavno pravo da budemo implementirani to je nesto sasvim drugo! Ko ce da odgovara sto nas nema u Zakonu o policiji u Uredbama u Pravilnicima u Sistematizacijama radnih mesta u skolama i kojekude u javnim sluzbama i preduzecima i u Katalogu radnih mesta? Nece niko nikada odgovarati a pravde nema! A ne prippadaju nam nikakva prava kao SSS jer nas ni nema u napred navedenim aktima! Ako te proglase mrtvim prvo moras da dokazes da si ziv pa da ostvaris prava! Nas nisu ni upisali u knjigu rodjenih! Treba tek da dokazemo da smo zivi!
      Smislite nacin kako da okupimo od nas 10,000 barem polovinu i da izadjemo u javnost u medije u Strazbur da nas vide da smo zivi! Ovako su nas masakrirali i mrtvi smo!

      Избриши