понедељак, 02. октобар 2017.

Dopis ministru prosvete 30.9.2017


Министру просвете 
Г. Младену Шарчевић

ЗАХТЕВ ЗА ПРИДРЖАВАЊЕМ ВАЖЕЋИХ ЗАКОНСКИХ И ПОДЗАКОНСКИХ ДОКУМЕНАТА И АКАТА
Поштовани,
Испред Удружења струковних специјалиста Србије упућујемо Вам захтев да се Министарство, Влада и Држава Србија придржавају акта Стратегија развоја  образовања Србије 2020. и његових одредби.
Подсећамо Вас да је овај акт усвојила Влада Републике Србије на седници од 25. октобра 2012. године , да се овај акт налази на почетној страни сајта Министарства, да је усвојен, да важи до 2020. године и да су га израдили врхунски стручњаци у области образовања.

Молимо Вас да поново размотрите одлуке које су донете на штету струковних специјалиста, да уколико не уважавате нас – уважите управо Ваше колеге, академски образоване стручњаке, који су Стратегију као такву осмислили и донели.
Такође, важан документ на који се позивамо јесте Акциони план за спровођење Стратегије развоја образовања у Србији до 2020. године. У Плану су јасно видљиви и испланирани кораци за афирмацију струковних студија, траже се подаци који су релевантни за опстанак ових студија и који оправдавају везу са привредом.
У том светлу захтевамо на увид, а у складу са Законом о информацијама од јавног значаја да нам доставите следеће податке и документа:
      комплетну законску документацију којом сте утврдили да специјалистичке струковне студије не завређују сврставање у други, (мада са стенограма Седнице Владе Ви спомињете 7. степен?),степен студија – која истраживања, документа и потврде на то указују
      податке о томе ко је донео одлуку о унижавању степена за стр. специјалисте и зашто нисте поново размотрили доказну документацију у корист струковних специјалиста (извор – стенограм Седнице Владе)
      Број развијених или реформисаних студијских програма
      % студената који су се запослили у струци
      % студената који су се запослили у струци три године по завршетку студија
      Број ВШУ који је формирао савет послодаваца
Испред Удружења, као појединци и са подршком предавача из струковних школа присуствовали смо јавним расправамо о Нацрту Закона, слали смо више десетина дописа и образложења, на жалост нисмо добили ни један аргументован одговор Савета за високо образовање, нити Ваше заменице В. Мандић.
Оно што смо добили јесте флагрантно кршење усвојених аката, неаргументовано и неетичко унижавање права бивших и будућих студената и Ваших колега – предавача на тим истим школама, уз богаћење самих школа и буџета РС. Једини одговор г-ђе Мандић је да ТО не може бити исто!?! (У прилогу документ бр 2. Писмо струковног специјалисте)
Молимо Вас да објасните будућим студентима и Вашим колегама зашто би неко уписивао спец. струковне студије уз 4 године студија када њима остварује иста права као и са основним струковним студијама у трајању од 3 године? Зашто се у моменту доношења Измена Закона расписују конкурси за упис специјалистичких струковних студија?
Захтевамо да се придржавате документа Стратегије до њеног истека и да изнађете решења афирмације и подстицаја запошљавања струковних специјалиста у привреди ове државе, јер, признаћете крајње је време да стручни људи почну да раде у пракси за коју су се уско и образовали!
Истовремено НИКО од послодаваца у Новом Саду не поштује Ваше тумачење права свршених студената струковних специјалиста. (Документ у прилогу бр.1) Струковни специјалисти васпитачи су већ 5 година дискриминисани у односу на колеге без акредитоване дипломе васпитача академског мастера у Новом Саду и НИКАДА нису ни остварили своје Законом дата, а сада стечено право!
Овим путем Вас обавештавамо да ћемо се свим расположивим средствима трудити да оборимо ову срамну одлуку, да ћемо се придружити Протесту 7. 10. 2017. и да ћемо свим силама јавно позивати на бојкот уписа, како на специјалистичке – тако и на основне струковне студије – до потпуног гашења таквих установа!

У Новом Саду,
30.09.2017.год.


prilog 1

prilog 2.
https://drive.google.com/file/d/0B-7oOPMKN_Y1cV9NTHlwd0ZPc1U/view?usp=sharing


38 коментара:

 1. Poštovani, Molim Vas, da li neko može da konsultuje validne pravnike, da na pravi način istumače ovu situaciju sa novim Zakonom o VO koji je danas stupio na snagu, posebno član 35 i 149., kako će se to odraziti na nas SS, koja su nam prava i pravne mogućnosti, ukoliko nakon novih sistematizaciju počnu da nam uskraćuju dosadašnja prava u smislu radnih mesta i koeficijenata.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Evo vam ponovo NOKS koji je na zvaničnom sajtu MPS i šta oni smatraju pod našim ''pravima'' odnosno posle usvajanja zakona o VO ''zadržanim pravima'':
   1.
    Основно образовање и васпитање
    Основно образовање одраслих
    Основно музичко/балетско
   образовање
    Неквалификовани (НК) радник
    Први степен стручне спреме (1. ССС*)
   2.
    Стручно оспособљавање (1 година)
    Образовање за рад (2 године)
    Обучавање (120 – 360 сати обуке)
    Полуквалификовани (ПК) радник
    Други степен стручне спреме (2. ССС)
   3.
    Средње стручно образовање у
   трајању од три године
    Неформално образовање одраслих
   (мин 960 сати обуке)
    Квалификовани (КВ) радник
    Трећи степен стручне спреме (3. ССС)
   4.
    Средње образовање у трајању од
   четири године (стручно, уметничко,
   гимназијско)
    Четврти степен стручне спреме (4.
   ССС)
   5.
    Мајсторско и специјалистичко
   образовање
    Висококвалификовани (ВКВ) радник
    Пети степен стручне спреме (5. ССС)
   6.
   6.1
    Основне академске студије (ОАС, 180
   ЕСПБ)
    Основне струковне студије (ОСС, 180
   ЕСПБ)
    Више образовање у трајању од две до
   три године студија (6.1 ССС)
    Први степен факултета (до 2005.
   године, 6.1 ССС)
   6.2
    Основне академске студије (ОАС, 240)
    Специјалистичке струковне студије
   (ССС, 180+60 ЕСПБ)
    Више образовање са
   специјализацијом у трајању до годину
   дана (6.2 ССС)
   7.
   7.1
    Интегрисане академске студије (ИАС,
   макс. 360 ЕСПБ)
    Мастер академске студије
   (МАС,180+120 или 240+60 ЕСПБ)
    Мастер струковне студије (МСС, 120
   ЕСПБ)
    Основне (дипломске) студије у
   трајању од четири до шест година (до
   2005. године, 7.1 ССС)
   7.2
    Специјалистичке академске студије
   (САС, 60 ЕСПБ)
    Специјалистичке студије у трајању од
   једне до две године (до 2005. године,
   7.2 ССС)
    Магистарске студије у трајању од две
   године (до 2005. године, 7.2 ССС)
   8
    Докторске студије (ДС, 180 ЕСПБ)  Докторат наука (до 2005. године, 8.
   ССС)

   Ovde treba da se vodi bitka, na redu je zakon o NOK-u. Ovo im ne sme proći.

   Избриши
 2. Dobar tekst, jednom stecena prava nam na smeju ukinuti. Koje je to ponizavanje nas inzenjera od struke, nas koji konkretno radimo na problemima u praksi i resavamo ih..., imao sam posla sa dosta akademaca i video sam sta i koliko znaju..., sve u svemu treba raditi privatno, mi imamo znanje koje je upotrebljivo, a akademci neka gledaju sta ce !

  ОдговориИзбриши
 3. Ako se ne ucine adekvatne ispravke zakona od strane vlade, a koji je na stetu SS,treba podneti tuzbu Evropskom sudu u Strazburu.

  ОдговориИзбриши
 4. Ne može Vlada da sada vrši nikakve izmene Zakona, ona predlaže i sprovodi Zakone kao izvršni organ a Skuština je ta koja može da donosi i menja Zakone, možda može nešto da se bolje precizira i popravi kroz neka podzakonska akta, koja može da donese Vlada i Ministarstvo.Jedini tako.

  ОдговориИзбриши
 5. Vas ostale bar negde priznaju ,medicinare nigde ne priznaju.

  ОдговориИзбриши
 6. Moj predlog je da udruzenje napravi jos jedan zahtev ministarstvu prosvete. U zahtevu treba da se trazi sledece pojasnjenje, sa kojim studijama mogu da se upodobe specijalisticke strukovne studije II drugog stepenna visokog obrazovanja. posto su iste ukinute. Po mom misljenju to su morali da odrede zakonom jer su ovu vrsetu srudija ukinuli i ona vise ne postoji. Kakva god njihova odluka da bude nama ce posle biti jasno sta dalje da radimo.

  ОдговориИзбриши
 7. БИДИТЕ ДА МОЖЕ ДА НАС НЕМА!
  СВЕ СУ ИЗЈЕДНАЧИЛИ СТДУДИЈЕ КОЈЕ СУ НЕСТАЛЕ СА НЕКИМ НОВИМ!
  ВКШУ ШКОЛУ КОЈА ЈЕ НЕСТАЛА ИЗЈЕДНАЧИЛИ СУ СА БЕЧЕЛОРОМ!
  ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ НА ФАКУЛТЕТУ ДО 2005. КОЈЕ СУ НЕСТАЛЕ ИЗЈЕДНАЧИЛИ СУ СА АКАДЕМСКИМ МАСТЕРОМ!
  САМО СМО МИ НЕСТАЛИ! И НЕМА НАС! НАС 10000 ССС КОЈИ ПОСТОЈИМО И КОЈИ ЋЕ СЕ ИШКОЛОВАТИ ДО 2018. НЕПОСТОЈИОМ. НИ МИ НИ НАША ДЕЦА НИ НАШИ РОДИТЕЉИ! ИНДИРЕКТНО ЈЕ УПРОПАШТЕНО 50000. МИ ИЗДРЖАВАМО ПОРОДИЦЕ И НАША РОДИТЕЉЕ И ОБРНУТО НЕКЕ НАШЕ КОЛЕГЕ И КОЛЕГИНИЦЕ И ЊИХОВЕ БРАЋЕ И СЕСТРУ СУ ИШКОЛОВАЛИ РОДИТЕЉИ! ЗА ЧЕГА? ДА НЕСТАМО! И НАС 10000 И НАШИ ФАМИЛИЈАША 40000 КОЈИ ОЧЕКУЈУ ДА РАДИМО КАО СТРУЧЊАЦИ СА 17,32; КАО ВИШИ САВЕТНИЦИ! КАО ПУКОВНИЦИ! КАО ДИРЕКТОРИ ВРТИЋА, СРЕДЊИХ И ОСНОВНИХ ШКОЛА! КАО ПОМОЋНИЦИ МИНИСТАРА!
  НИШТА ОД ТОГА НАС ЈЕ ПРОГУТАО ЈАВАШЛУК У МИНИСТАРСТВУ КОЈЕ ТРАЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА! ОНИ НЕ ОДГОВАРАЈУ ЗА СВОЈЕ ПРОПУСТЕ МИ СМО КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА!
  КАО ШТО НАШ ЦЕЊНИ ПРОФЕСОР И ДИРЕКТОР ВИСОКЕ ШКОЛЕ И ЧЛАН НОКСА КАЖЕ: треба да смо срећни да смо макар могли да упишемо неке студије са таквим никаквим оценама!
  НАРАВАНО НЕ ТРЕБА БИТИ ПУНО ПАМЕТАН И ДА СЕ ВИДИ РЕШЕЊЕ А ТО ЈЕ ДА НАС ССС ДО 2018. ИЗЈЕДНАЧЕ СА СТРУКОВНИМ МАСТЕРОМ И КРАЈ ПРИЧЕ!
  ЈЕДИНО СМО МИ ДРУГОРАЗРЕДНИ! ПРОФЕСОРИМА ПРИПАДАЈУ ЊИХОВЕ ТИТУЛЕ И ЗВАЊА КАО ДА ПРЕДАЈУ ПРАВИМ СТУДЕНТИМА!
  А НАЈВЕЋЕ ЈЕ ЛИЦИМЕРЈЕ КОД МЕДИЦИНАРА ЈЕР ДОКТОРИ ИМ ПРЕДАЈУ НА ФАКУЛТЕТУ А НА КЛИНИЦИ СЕ ПРАВЕ ЛУДИ И НЕ СИСТЕМАТИЗУЈУ ИМ РАДНА МЕСТА ТИ ИСТИ ДОКТОРИ КОЈИ СУ ИМ И ПРЕДАВАЧИ И ДИРЕКТОРИ КЛИНИКА И НАЧЕЛНИЦИ!
  ПА ОВО ЈЕ ЈУЖНИ СУДАН!
  И МЕДИЦИНАРИ ЋУТЕ АЛИ ТО СВЕ ЗБОГ ДЕБИЛНЕ КОМОРЕ МСЗТС КОЈА ЈЕ КАТАСТРОФАЛНА! МЕДИЦИНАРИМА СА ОАС И ССС СУ ГЛАВНЕ СЕСТРЕ СА СРЕДЊОМ ШКОЛОМ. ОНИ СУ ДОТАКЛИ ДНО ЖИВОТА!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. komore su SEKTA za otimanje para. Inače u zdravstvu se pitaju lekari. Što se tiče sestara kurs nemačkog i pravac nemačka. ja sa specijalističkim strukovnim ću da se prekavlifikujem za sestru i pravac nemačka. Lekarima ovo sve odgovara. Kad ste videli da lekari štrajkuju? kao i sudije, nikad. Lekari nikad bolje nisu živeli u bolnicama otaljaju ko da neprijatelje leče i onda privatno za dan zarade mesečnu platu. Mislim da cela bivša srednja klasa treba da se iseli u neku normalnu zemlju

   Избриши
 8. Pozdrav svima.
  Tuzno je koliko je defetizam ovde na visokom nivou. Nacrt zakona je u najmanju ruku bio katastrofa, zakon jeste iskorak na bolje (kao sto je cenjeni kolega to vec napisao) ali ima tu jos prostora. Ako pogledamo danas 2.10.2017 na zvanicnom sajtu ministarstva http://www.mpn.gov.rs/prosveta/visoko-obrazovanje/ nivoi obrazovanja su i dalje takvi da su SSS II nivo visokog obrazovanja isto tako i pise na diplomama koje mi zavrseni studenti SSS imamo. Zakon o zastiti nas koji smo vec zavrsili strukovne studije nije konkretan i daje prostor za mahinacije ...a ovo je Srbija i svesni smo kako se i najmanja rupica u zakonu koristi na neciju stetu ili korist. Niko nema zakonski argument, po ovom novom zakonu od skoro, da kaze da SSS nisu ali ni da jesu II stepen visokog obrazovanja vec je to izgleda ostavaljeno na licno tumacenje od slucaja do slucaja. Gotovo sam ubedjen da ce podzakonski akti koji ce biti doneti do 2018 jasno da ovo definisu i nas SSS izjednace sa MSS bez ikakve dodatne papirologije, kao sto smo vec videli sa "Bolonjcima". Do tada mozemo da jasno i glasno vrsimo pozitivni pritisak na visokoskosle ustanove koje su nam izdale diplome SSS sta one predlazu kao izlaz iz ove situacije. Konkretno ja vec to radim sa BPS gde sam od prvo prilicno konfuznih odgovora dosao do nekih vec opipljivijih gde se "ispod zita" naslucuje da ce biti neka vrsta prelaznog resenja da se ponudi studentima svrsenih SSS da steknu zvanje MSS bez neke velike papiroloske peripetije ali naravno uz citiram "simbolicnu administrativnu nadoknadu". Ko misli da je ovde stvar zavrsena taj nije borac, borba je tek pocela. Ziveli.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Poštovani kolega,
   Jedina stvar koja škole može da natera da nam diplome SSS izjednače sa master diplomom jesu neka podzakonska akta.
   Bio sam na VGGŠ, apsolutno neće ni da čuju za takvu ideju
   Njihov stav je, SSS jesu 2.stepen ali nemaš prava kao master. Tako da ti i ne znači ništa. Što znači da kao inženjer sa SSS ne mogu da apliciram za istu licencu kao sa MSS. Vrlo vešto se ogradjuju i nema tu prostora za neku borbu sa njima.
   Nego dal će i kad biti podzakonskih akata koji bi možda nas izjednačili ko to zna?
   Problem je što vreme prolazi...
   Ako neko ima predlog kako reagovati, neka predloži.

   Избриши
  2. Na koje licence mogu da računaju ljudi kada završe MSS?

   Избриши
  3. Na sajtu škole stoji da je postupak u I.komori u toku za licence 311 i 411.
   Komora ima unutrašnje probleme i funkcionisanju i to zato dugo stoji.
   Na moje pitanje u školi i u komori, da li će sigurno biti te licence niko nema odgovor.
   Svodi se na to, trebalo bi...pa ti sam odluči.

   Избриши
  4. Nadam se da će izgurati to, bilo bi dobro

   Избриши
  5. Bilo bi. Moja dilema je da li ima ikakve šanse za izjednačavanjem sss sa mss.
   Ili pak upisati master pa ako budu te licence onda i ima smisla, u suprotnom gubi se i vreme i novac.

   Избриши
 9. Kolega Анониман 02. октобар 2017. 21:06 nećemo dozvoliti da nas sa SSS teraju da upisjujemo MSS. Mi imamo 2. nivo visokog obrazovanja i ne treba nam ponovo 2. nivo visokog obrazovanja.
  Morali su u zakonu izjednaciti SSS do 2017. sa MSS i potom da nestanu kao sto su osnovne studije do 2005 nestale posto su izjednacene sa MAS i vise skole sto su izjednacene sa bachelor.
  Naravno haos odgovara mnogima u Srbiji. Ne vidim samo razlog zasto je vlast generise jos 10000 nezadovoljnih gradjana Srbije. Jel im nije dosta nezadovoljinih (penzioneri, nezaposleni, prosveta, zdravstvo, javni sektor,...)?
  Jos hoce 10000 ''ludaka'' na vratu? Ako hoce i dobli su ih!
  Od upisa na MSS sa SSS nema ni govora u Zakonu! Nije predvidjeno studiranje 3+1+1 nego 3+2! Sve ostalo je nezakonito i neustavno.
  Kao što je davno, davno pisano na Blogu: kada će npr. spec. struk. medicinski radiolog ili spec. struk. nutricionista ili spec. struk. vapitač za likovno ili spec. struk. vaspitač. za fizičko dočekati da mu akredituju MASTER program! Nikada! A možda i za 50 godina ako bude živ! Ko može materati visokoškolske ustanove da akredituju mastere za sve naše profile? Niko! I šta će se desiti? Desiće se da ce nas podeliti i da će neki (oni koji mogu) pohrliti da upišu upišu bilo kakav master program samo da bi dobili 300 bodova, bez obzira što im ne treba i što nema veze sa njihovim specijalističkim usmerenjem gde su eksperti!
  Desiće se ZAVADI PA VLADAJ! Naše kolege SSS koji budu završile taj master biće naši najveći protivnici i rivali za radna mesta i radiće nam o glavi!

  ОдговориИзбриши
 10. Treba angažovati pravnike - advokate i proceniti da li ima, a verovatno ima elemenata da se pokrene postupak za obaranje onih odredbi novog Zakona o VO koji su diskriminatorski, u ovom slucaju ka SS.

  ОдговориИзбриши
 11. Da li ima neko da radi u prosveti? Treba mi savet. Ja imam završene sprecijalističke strukovne studije i radim kao nastavnik. Da li da upisujem master strukovne studije ili da se prebacim na četvrtu godinu akadameskih studija (s obzriom da već imam 240 bodova, time ne stičem dodatne bodove, već se samo prebacujem na akademske studije) da bih posle toga upisala master akademske. Još jedna dilema - da li se prebaciti na akademske privatnog akreditovanog fakulteta ili preći na ekonomski državni? Ne bi me čudilo da se vremenom i privatni akreditovani fakulteti ponište. Mišljenja sam da je državni bolji, ali kad radiš put u drugi grad ti teško pada, zato bih pre izabrala privatni u gradu gde živim.?????

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zaboravih još ovo napisati - ili čekati neko izjednačavanje specijalističkih strukovnih sa bilo čim? Dobila sam informaciju da mi sa strukovnih studija ne može više da se prebacujemo na akademske....još samo par dana dok se zvanično ne usvoji Zakon

   Избриши
  2. Mislim da je ta stvar oko prebacivanja sa strukovnih na akademske studije i obrnuto zavisi od fakulteta do fakulteta. Npr na ETF ni do sad nije bilo moguće da dođe neko sa strukovnih studija i upiše razliku ispita na akademskim, dok je na FTN u Novom Sadu ili Čačku to moguće. Verovatno zavisi od fakulteta do fakulteta. Ne verujem da će se specijalističke izjednačiti sa bilo čim, dobili smo priliku da steknemo master diplomu bez prebacivanja ma osnovne akademske studije i treba to iskoristiti. 5 godina visokog obrazovanja, 300 ESPB

   Избриши
  3. Анониман 04. октобар 2017. 06:31 ti definitivno nisi normalan!
   Kome je data sansa sa SSS da upise MSS?
   Ne postoji sistem 3+1+1 u Srbiji! O cemu ti oricas? O nekavom nezakonitom i neustavnom nastavku studija?
   Ti nisi ocigledno svestan da postoje 50.ak SSS programa u Srbiji! Akreditovace se 10 ak makismalno u narednih 10 godina i to neki mendžamenti!
   Gde će koleginica spec, struk, dijetetičar nutricionista da nastavi MSS ili radiolog ili za drumski saobraćaj ili vaspitač za likovno i za muzičko? NIGDE!
   To je zajebancija koji su smislili i koju pojedine budale i u našim redovima ne razumeju ali niste vi ni vi krivi nego MAJKA PRIRODA i OTAC KARIKATURISTA!

   Избриши
  4. u planu je da skole priznaju ispite sa SSS za MSS, ne lupetaj nesto kada nisi upucen. Sve skole koje sada imaju programe SSS prebacice na MSS jer su i one svesne da niko nece vise da upisuje SSS jer su prvi stepen.

   Избриши
  5. biće mešetarenja, škole će na sve načine gledati da izvuku još para od specijalista. Mogu da zamene dilome uz neku nadoknadu.

   Избриши
 12. Da li ima odgovora iz Ministarstva na ovaj dopis Predsednice?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. totalno sam se izgubila u svemu ovome.... da li može neko da mi kaže da li mi tražimo da se naše specijalističke strukovne studije izjednačne sa nečim? koliko sam negde pročitala sa četvorogodišnjim akademskim studijama? da li postoji mogućnost za to? ja sam u fazi da se prebacim na četvrtu godinu akademskih studija, ali privatnog akreditovanog fakulteta, kažu da je rok do sutra i da posle toga ne postoji mogućnost da se prebacujemo na akademske, a da će strukovne vremenom nestati....?

   Избриши
  2. Osnovne i master strukovne studije sigurno vremenom neće nestati. Specijalističke da, vrlo verovatno hoće.

   Избриши
  3. Анониман05. октобар 2017. 14:43

   Da li mozes da napises koji fakultet je u pitanju?

   Избриши
  4. "ja sam u fazi da se prebacim na četvrtu godinu akademskih studija, ali privatnog akreditovanog fakulteta, kažu da je rok do sutra i da posle toga ne postoji mogućnost da se prebacujemo na akademske, a da će strukovne vremenom nestati....?"

   Kolega, ja sam to uradio prosle godine i dobio 16 diferencijalnih ispita, plus diplomski rad. Napomenuću da sam poceo kao OAS student i prekinuo, odradio vojsku pauzirao 3 godine, izasao na prijemni i na budzetu zavrsio OSS i posle SSS. Kada sam prosle godine donosio uverenja, priznavali su mi ispite i sa prvih studija koje sam napustio, kao i sa OSS. Od ispita sa SSS, priznali su mi samo 3 boda specijalisticke prakse kao neki rad u zajednici ili sta vec. Konkretno, bilans je bio 16 diferencijalnih ispita, 4 fakultativna i diplomski rad.

   Te fakultativne predmete sam još ranije davao kroz seminare i blok predmeta u vrednosti 30 espb pa mi je i to priznato.

   Kolega, ne želim da Vas razočaram, ali teško da će većina ispita biti priznato sa SSS na OAS. Barem u mom slučaju nije.

   Избриши
 13. Da li ima odgovora iz Ministarstva na ovaj dopis Predsednice USSS?

  ОдговориИзбриши
 14. http://rs.n1info.com/a335151/Vesti/Vesti/Mladen-Sarcevic-gost-Pressinga.html

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Kao što smo prethodno najavili, ministаr prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа Mladen Šarčević trebalo je da bude gost Pressinga u utorak, od 20 sati. Ministar je gostovanje otkazao uz obrazloženje da ima obavezu da putuje.

   Избриши
 15. Usvojen novi zakon, SSS izjednacene sa prvim stepenom studija, koeficijent sa 17.32 spao na 14.88...sta sad?

  ОдговориИзбриши
 16. na osnovu čega su skinuli
  Visokoškolske ustanove

  Član 143

  Samostalne visokoškolske ustanove usaglasiće svoju organizaciju i opšte akte sa ovim zakonom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

  Samostalne visokoškolske ustanove koje izvode akreditovane studijske programe specijalističkih strukovnih studija drugog stepena, mogu da upisuju studente na ove studije zaključno sa školskom 2018/2019. godinom.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Аутор је уклонио коментар.

   Избриши
  2. ti očigledno ne radiš!!!!
   skinuli jesu ali od 2018 za nove upisane, svi koji su zvršili ostaju pri II stepenu i zadržavaju svoja prva.

   Избриши