недеља, 11. децембар 2016.

DOPIS MINISTRU PROSVETE

Poštovane kolege,ovaj dopis sam 09.12.2016.poslao na ličnost ministra prosvete.Vidićemo dali će neko odgovoriti!



M  O L B A

dostavlja ____________________________________ ministru prosvete,nauke i  tehološkog razvoja
                                                                                         gospodinu Mladenu Šarčeviću

Poštovani gospodine ministre, obraćam Vam se ovom molbom sa nadom daćete mi iskreno  odgovoriti (ili dati svoje mišljenje) na bitna pitanja od kojih neka zadiru i u pitanje moje lične egzistencije, a u vezi su sa budućim razvojem visokog strukovnog  obrazovanja u Republici Srbiji.
Naime, završio sam specijalističke strukovne studije i zaposlen sam trenutno na odrerđeno vreme u struci, shodno sadašnjem Zakonu o visokom obrazovanju, pri čemu mi je priznat drugi stepen visokog obrazovanja (koji je i potreban za radno mesto na kojem sam angažovan,a tako mi piše i na diplomi) i pripadajući koeficijent. S obzirom da sam u petoj deceniji života i teško mogu doći do drugog posla interesuje me dali ću ja kao strukovni specijalista izgubiti sva prava koja mi pripadaju po trenutno važećim propisima nakon stupanja na snagu novog NOKS-a i novog Zakona o visokom obrazovanju i na taj način ostati bez radnog mesta i sredstava za egzistenciju nakon isteka trenutnog ugovora? Ima li resorno ministarstvo neko idejno rešenje za nas strukovne specijaliste koji smo završili studije po trenutno važećim propisima? U slučaju da će se novi propisi odnositi i na mene ( iskreno se nadam da se zakoni neće primenjivati retroaktivno), možete li uticati na to da mi se obezbedi nastavak školovanja na master strukovnim studijama od sledeće školske godine kako bi po završetku istih ponovo bio u rangu drugog stepena visokog obrazovanja (7.1 stepena stručne spreme), te tako sačuvao svoje radno mesto i nastavio svoje stručno usavršavanje do kojeg mi je inače jako stalo? Dali se razmišlja i o soluciji da me pak ministarstvo izjednači sa strukovnim masterom po pravima i obavezama, kao što su diplomirani pre 2005.  izjednačeni sa masterom, a dvogodišnje studije ( viša škola ) sa trogodišnjim visokim obrazovanjem ( po bolonji ). Ovo se ne odnosi samo na mene. Ovakvo pitanje sebi postavljaju i moje kolege kojih nije mali broj, jer su  zabrinuti za svoju budućnost,radna mesta,egzistenciju...
Meni je naime poznato da je novi NOKS usvojen na NSVO i da je trenutno na javnoj raspravi. Ja nisam kompetentan da donosim sud o tom aktu, jer su svoje mišljenje dali relevantni stručnjaci, ali mi dozvolite da iznesem moje viđenje cele situacije u vezi sa tim. Možda grešim, međutim po tom novom predlogu specijalistiučke strukovne studije, kao trenutno post diplomske studije 2. stepena visokog obrazovanja su svrstane u 6.2 stepen stručne spreme i izjednačene sa osnovnim akademskim studijama u trajanju od 4 godine. Pretpostavljam da će novim Zakonom o visokom obrazovanju biti konačno rešeno ovo pitanje. Malo mi je nelogično da dokument kao što je NOKS bude usvojen u ovom obliku pre nego što se promeni sam krovni Zakon. Bez obzira na isti broj bodova (240 ESPB) nije logično da u isti rang budu svrstane post diplomske i osnovne studije. Mislim da bi to bilo u suprotnosti sa trenutno važećim Zakonom.
Zanima me i kakva je budućnost specijalističkih strukovnih studija u budućnosti? Dali se razmišlja o tome da u novom Zakonu o visokom obrazovanju budu svrstane u prvi nivo visokog obrazovanja, pod ovim ili drugim imenom,a nakon toga da se usvoji predloženi NOKS, koji bi tada bio saglasan sa Zakonom. Ili će pak kao takve biti ukinute?

Poštovani gospodine ministre, ja se lično nisam odlučio za ovu vrstu studija jer sam mislio da ih je lakše završiti, već zbog materijalno-financijske situacije, ljubavi prema sportu, te oslanjajući se na zakonske odredbe koje se odnose na njih. Međutim,svi mi koji smo se odlučili za strukovno visoko obrazovanje shodno važećim propisima, pa tako i ja sam nailazimo na brojne probleme po završetku studija. Vama su nadam se neki od tih problema i poznati.




Navest ću Vam samo neke najaktuelnije:

1.Nepostojanje budžetskih mesta na specijalističkim strukovnim studijama. Samim tim studenti na ovim studijama nemaju pravo ni na studentski dom, stipendiju... Zar je moguće da se nemogu naći sretstva za ovu namenu,i izjednačiti tako prava sa studentima akademskih studija?

2. U određenim katalozima radnih mesta specijalističke strukovne studije nisu uopšte navedene. Klasičan primer za to je oblast zdravstva. Ovde su strukovni specijalisti totalno nevidljivi. Medicinska sestra sa strukovnom specijalizacijom nije vidljiva kao takva pri zapošljavanju. Mislim da nije nimalo fer i korektno da se izdavaju akreditacije za ove programe, studenti ih završavaju, ulažući novac,trud i rad,a tržište rada ih ne prepoznaje! Profesori koji im predaju rade većinom u zdravstvenim centrima, a svršeni studenti kada apliciraju za posao u istim tim centrima nailaze na pitanja tipa „koleginice šta ste vi ono završili“!!! Dali je normalno da glavna sestra bude sa srednjom školom, a strukovnih specijalista nema nigde. Postavlja se pitanje zašto se Zakon nepoštuje? Ako su kao takve shodno Zakonu priznate u prosveti i državnoj upravi, zašto tako nije i u ostalim resorima?

Nadam se da ovakvih i sličnih problema neće biti sa diplomama budućih strukovnih mastera!!!

3. Postavlja se i logično pitanje,zašto se strukovne studije manje vrednuju od akademskih, naročito pri zapošljavanju? Takav barem imam utisak iz dosadašnjeg iskustva. Zbog čega  su to profesori na strukovnim studijama manje cenjeniji i poštovaniji od onih na akademskim studijama? Ovo pitanje vredi i za studente. Nemojte zaboraviti da se strukovne studije odvijaju i na akademskim ustanovama, a ne samo na Visokim školama. Tamo isti profesori predavaju i na strukovnom i na akademskom programu. Dali je razlog za to mišljenje da su kriterijumi na Visokim školama slabiji, kao i kvalitet same nastave u odnosu na akademske studije? Moje mišljenje je da je takav stav totalno pogrešan. Može li se uraditi nešto na tome da se i studentima na Visokim strukovnim školama omogući veća mogućnost za  naučno-istraživački rad i stručno usavršavanje,kao i studentima na akademskim studijama? Ovo pogotovo mislim u smislu nastavka obrazovanja učenika srednjih stručnih škola i kroz razvoj dualnog obrazovanja.

4. Do sada je veliki problem bio i prelazak sa strukovnih na akademske studije. Onaj ko je hteo da upiše master akademske studije morao je polagati razliku ispita za prve 3 godine, potom položiti kompletnu 4. godinu i na kraju upisati master (primer:privatni fakultet TIMS,Novi Sad). Složićete se samnom nadam se da su se pojedini fakulteti na ovaj način lepo „obogatili“ , preko leđa studenata strukovnih studija. Ovde nisu mala sredstva u pitanju,već nekoliko hiljada evra po studentu,a fakulteti su koristili zakonske mogućnosti da bi to ostvarili.Specijalističke strukovne studije (kao četvrtu godinu),niti i jedan ispit sa ovih studija fakulteti nisu priznavali.Do sada je za studente strukovnih studija sticanje zvanja master bilo maltene nezamislivo.Dali se moglo do sada naći neko povoljnije rešenje po ovom pitanju?

5. Dali će tako ostati i u buduće? Kakva je budućnost pred onima koji završe strukovne master studije? Dali će biti po pravima i obavezama izjednačeni sa akademskim masterom?

6. Dali ja kao strukovni specijalista ili budući strukovni master,mogu da otvorim karton naučnog radnika? Dali se mogu zaposliti kao nastavnik veština na visokoškolskoj ustanovi strukovnih studija ili kao nastavnik u osnovnoj i srednjoj školi predavajući predmete iz moje stručne oblasti?

Sve ovo su samo neka od pitanja na koja bih hteo da dobijem odgovor ili Vaš savet u kom pravcu da razmišljam.
Iskreno se nadam da strukovne studije  država i resorno ministarstvo sa Vama na čelu neće pustiti niz vodu, i da iste imaju perspektivu u Vašim očima,kao i da su korisne za privredu i državu.Ovde prvenstveno mislim da se omogući Visokim školama da više sarađuju sa privredom.
Molio bih Vas da se založite i da nam omogućite ravnopravan status sa studentima akademskih studija po pitanju stručnog usavršavanja,studentskog standarda,prava i obaveza,zapošljavanja... Mislim da to zaslužujemo.
S nadom da ću dobiti Vaše odgovore i mišljenje srdačno Vas pozdravljam i želim Vam puno uspeha u budućem radu.


84 коментара:

  1. Поштовани колега драго ми је да си први кренуо у акцију.
    То је добра матрица и можемо је уз измене и допуне послати.
    Са аспекта ССС и струковних студија и актуелне проблематике тачке 4 и 5 твога дописа су тотално небитне и треба их избацити.
    Такође треба користит службено писмо (ћирилицу) у обраћању државном органу (осим у случају да је колега користио језик и писмо неких од националних мањина и у том случају му се извињавам).
    Кренимо у акцију ово је добра подлога за добар допис који треба да поткрепимо нашим потписима и звањима!

    ОдговориИзбриши
  2. Dobro je da sto vise kolega salje ovakve dopise na razlicite adrese. Da napomenem da se na pocetku upitne recenice da li pise odvojeno kao sto se i ne znam pise odvojeno(koleginica zdravstveni radnik).





    ОдговориИзбриши
  3. Nastavak školovanja ma master strukovnim studijama će biti moguć i za ljude sa završenim specijalističkim strukovnim studijama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. @Anonimam 12.12.2016 09.16
      1. sta kao ne postoji akreditovan program za Master strukovne studije u smeru i struci koje neko ima kao specijalista?
      2. Sta ako jednostavno ljudi nemaju para , volje i snage da sada ponovo jos jednu godiinu moraju da idu u skolu?

      3. Vaznije po meni bio bi princip. Zasto bi neko morao da upisuje master ako je po vazecem zakonu zavrsio najveci moguci stepen.
      Potpuno suludo po mom skromnom misljenju je da novi zakon oduzima stecena prava po aktuelnom zakonu.

      4. Malo sam ogorcen jer se nekada ( mislim 2005) bez problema tadasnji dipl. izjednacili sa masetrom koji je tek usvojen.

      Znaci velika vecina onih koji su ucestvovali u donnosenju tog zakona su gledala i svoj licni ineters i obezbedili sebe.

      Sada kada ima dosta strukovnih specijalista ispada nikom nista jer sa njihove tacke gledista obezbedili smo sebe za druge sta nas briga i principe koje smo jednom usvojilivise se ne vaze

      Избриши
    2. Tako je kolega/ice kakav bre MSS? Koga to interesuje? O kakvom MSSS samo mastate? Ljudi mi smo SSS i ima nas koji smo zavrsili pre 8-9 godina i nije pominjan nikakav MSS osim da smo mi u rangu sa njim i da nem ne treba. Sada, tj. prosle godine kurvanjski na mala vrata uvode MSS i sada nas 6000 hoce da uniste. U pamet se ljudi borite se za svoja, nasa prava SSS. Ko spomene MSS i o nekakvom nasem upisu na MSS stvarno su smatrati da nije normalan! Nama ne terba MSS nas mogu da izjednace sa nekim buducim MSS kao sto su osnovne studije izjednacili sa MAS. Ne mogu nikakvim izmenama i dopunama da naprave lestvicu iznad nas posle 10 godina a da nas spuste. Mi smo bili na visni 7.1 i ostjemo na toj visni. Sledeca visni je 7.2 na koju mogu da postave lestvicu. Ne mogu da kazu posle 10/12 godina nismo vam dobro izmerili visnu vi ste ipak visoki 6.2. Oni nisu normalni a nismo ni mi ako se pomirimo sa takvom konstatacijom. ISpada da smo se smanjili ili nam se malo pokupila diploma od vlage!

      Избриши
    3. Ispade da je čovek bio u pravu, svidelo se to vama ili ne. Ovo je postavljeno pre dve godine:

      https://www.scribd.com/doc/237312062/Diploma-Specijalistickih-Strukovnih-Studija

      Избриши
  4. Postovane kolege
    nema nas ni u Izmeni i dopuni Zakona o komunalnim delatnostima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Republički inspektor za komunalne delatnosti iz stava 1. ovog člana, može biti lice koje ima stečeno visoko obrazovanje drugog stepena, odnosno završene master akademske studije ili visoko obrazovanje stečeno u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu zakona kojima se uređuje visoko obrazovanje i koje je zakonom izjednačeno sa akademskim nazivom master, položen stručni ispit za rad u organima uprave, i najmanje tri godine radnog iskustva.
      КОЛЕГА НЕ БРИНИ МИ СМО ''ЛИЦА СА ДРУГИМ СТЕПЕНОМ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА''. ТО ШТО СУ ДОДАЛИ ОДНОСНО ... НЕМА ВЕЗЕ ЈЕР РЕЧ ''ОДНОСНО'' УСТВАРИ У ПРАВОНОЈ ТЕРМИНОЛОГИЈИ ЗНАЧИ '''И''. ПОЗЗ

      Избриши
    2. Борите се, тражите, притискајте. Ја сам одрадио шта сам могао и допбио сам уверења да ће исправити грешки амндманима. Али притискајте да виде да морају да то поправе глупост коју су написали. Међутим они су убеђени да нам нису наудили и да се и ми ту налазимо. Глупост. Шта да кажем? Морамо да им цртамо!

      Избриши
  5. Ст. 4. и 5. мењају се и гласе:
    „Послове републичког комуналног инспектора може да обавља лице са
    стеченим високим образовањем одговарајуће струке другог степена (мастер
    академских студија или високо образовање стечено у складу са прописима који
    су важили до дана ступања на снагу закона којима се уређује високо
    образовање и које је законом изједначено са академским називом мастер),
    положеним државним стручним испитом за рад у органима управе и испитом за
    инспектора и најмање три године радног искуства у струци.
    Општински, односно градски комунални инспектор може бити лице које
    има стечено високо образовање другог степена на мастер академским
    студијама из одговарајуће области, односно на основним студијама у трајању
    од најмање четири године, а које је у погледу права изједначено са мастер
    академским студијама, као и лице које има стечено високо образовање првог
    степена на основним струковним студијама из одговарајуће области, односно
    лице које има стечено више образовање, а које је у погледу права изједначено
    са основним струковним студијама, положеним државним стручним испитом за
    рад у органима управе и испитом за инспектора и најмање три године радног
    искуства у струци.”.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Извињавам се! Гледао сам важечи закон. Сада нас стварно избацују из закона. Ово је лудило и мање сложене послове може да ради лице са ОСС а ми не можемо ништа јер нас нема. Срамота.

      Избриши
    2. Nisam mogao da veruje da ce mi biti drago da ne otvorimo poglavlja 26 o prosveti! Da su ga otvorili otišao bi i ovakav NOKS. Sada smo dobili u vremenu da delujemo i da probamo da se izborimo!

      Избриши
    3. Upravo tako, ne ispunjavamo standarde EU....Sad treba kontaktirati delegaciju EU U SRBIJI i izneti problematiku SSS....

      Избриши
  6. Molim Vas pisite REPUBLICKOM SEKRETARIJATU ZA ZAKONODAVSTVO kako bi se upoznali sa nasom prblematikom.

    ОдговориИзбриши
  7. Pozdravljam ideju i inicijativu!
    Moje mišljenje je da se trebamo fokusirati na pravima SSS od usvajanja Zakona o visokom obrazovanju 2005 (preko NOKSa-NSVO 2010) do dana kada će usvojiti novi odnos tj novi NOKS, a to je kako sam razumeo veoma izvesno.
    Svim zakonima o visokom obrazovanju garatuju zadržavanje prava na koje se i mi pozivamo, e sad pretpostavljam da će ministarstvo iči na to da smo mi i dalje 2. stepen visokog obrazovanja, ali po noksu smo malo niže

    Ne možemo uticati na usvajanje novih zakona i novih odnosa, ali moramo da zaštitimo naša prava, koja se nalaze već sada i u drugim zakonima i podzakonskim aktima
    npr
    Zakon o državnim službenicima
    "Za rad na poslovima u zvanju višeg savetnika državni službenik mora da ima stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje sedam godina radnog iskustva u struci."

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Problem je što je NOK iz 2010 samo predlog koji je usvojio NSVO, znači NSVO savetuje i daje predloge a Ministarstvo donosi odnsosno usvaja NOK što za ovaj iz 2010 NIJE URAĐENO tj NIJE ZVANIČNO USVOJEN!A Zakon o državnim službenicima može da se izmeni i da umesto nivoa obrazovanja ili bodova budu nivoi NOK-a, ko zna šta sve može da im padne na pamet. Znači problem mogu da budu nove izmene Zakona o svemu i svačemu...

      Избриши
    2. Slažem se kolega,ali ovde postoji samo jedan pravi i zakonski put.Verovatno će se sačekati da se usvoji novi Zakon o visokom obrazovanju,pa potom donese ovaj novi NOKS koji bi bio u skladu sa tim zakonom,pri čemu se onda verovatno i specijalističke strukovne studije moraju preimenovati i nemogu se više tretirati kao postdiplomske (ukoliko ovaj i ovakav noks stupi na snagu pre novog zakona,to je onda protiv zakonito rešenje).U tom slučaju ministarstvo mora doneti akt koji će regulisati status strukovnih specijalista koji su završili ili su im u toku studije po sadašnjim zakonima.Pitanje je kako će oni to regulisati?

      Избриши
    3. Isto tako je i ovaj protivzakonski NOKS usvojio NSVO samo 6 godina kasnije. Ministarstvo ni ovaj nije zvanično usavojilo. Ali između ta dva ZVANIČANA predloga NOKS-a od strane NSVO-a je prošlo 6 godina i par hiljada SSS koji su onda dovedeni u ZABLUDU, jer ili su ti tadašnji predstavnici NSVO pogrešili ili ovi sadašnji. U svakom slučaju nije u redu da mi ispaštamo. Da li bi neko od vas upisao specijalističke strukovne studije da je u startu znao da su 6.2 stepe i da neće moći da konkuriše za radna mesta koja traže 7 stepen stručne spreme ?

      Избриши
    4. Poštovane kolege,
      Prilikom raspisivanja u vezi sa retroaktivnom primenom zakona dobio sam usmena mišljenja da se zakon iz 2005 ne može primenjivati retroaktivno.
      Ako u novom zakonu koji je u pripremi ostane naziv SSS a nivo obrazovanja spuste na prvi. To će dovesti do velikih nedoumica kod poslodavca koji treba da zaposli nekog sa SSS. Moj predlog je da se uvede novi naziv za jednogodišnje studiranje posle OSS. Nek ga nazovu (osnovne strukovne studije plus) i nek bude VI/2. I posle toga MSS VII/1. A prava SSS koji su do sada završili ili završavaju, da budu izjednačena sa MAS, SAS, MSS, VII/1. Samo tako neće imati 6000 tužbi. Kako je moguće to da je neko sada 20.12.2016. God. sposoban da obavlja posao sa VII/1 stepenom stručne spreme a sledeće godine, 2017. neće biti sposoban. To je malo ....

      Избриши
  8. Svi koji su završili SSS po sadašnjem Zakonu biće izjednačeni sa strukovnim masterom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kaže ko?
      Prijatelju, toliko puta su me za%ebali do sada da samo verujem overenom papiru!
      Možda ti to misliš, a možda si i strani element ubačen da smiriš loptu, dok ne prođe voz.

      Избриши
    2. 1) Kojem Sadašnjem Zakonu? Postoji samo sadašnji zakon koji je od 2005 do danas na snazi i odnosi se na sve nas koji smo studirali i koji sada studiraju ili upisuju SSS. Sve je to Sadasnji Zakon. Ne postoji u Skupsštinskoj proceduri neki Novi Zakon o visokom obrazovanju. To što su bili neke Izmene i dopune postojećeg zakona ili će ih još biti to ne znači da je sada zakon posatao nov!
      2) Iz svega navedenog što pišeš vidim ili da nemaš pojma o čemu pišeš ili si stvarno naš neprijatelj koji nas ometaš u našoj odborani, naših prava!

      Избриши
    3. Mislio sam na vazeci Zakon, odnosice se na sve koji su zavrsili ili upisali po sadasnjem vazecem zakonu.

      Избриши
    4. Na osnovu čega??? Kolega izgleda ima neke informacije koje neće da podeli sa nama ili čisto nagađa...

      Избриши
    5. Колези је Видовита Зорка рођена тетка!

      Избриши
    6. To je laz SSS NECE biti izjednacene sa MSS .

      Избриши
  9. Odgovor (ala Šojić) na email poslat Vladi RS:
    Поштовани господине,
    поводом захтева упућеног електронском поштом Влади који је достављен на надлежност Министарству просвете, науке и технолошког развоја у вези са садржином Националног оквираквалификација у Србији, обавештавамо Вас да НОКС представља инструмент који обухвата број и опис нивоа квалификација, којих има осам и успоставља односе између тих квалификација.

    Врсте и степени високог образовања утврђују се Законом о високом образовању(''Службени гласник РС'', бр. 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15-аутентично тумачење и 68/15), чланом 25. тог закона. У смислу прописа о високом образовању други степен високог образовања који сте стекли завршавањем специјалистичких струковних студија је неспоран.

    Сектор за развој високог образовања

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I deo koji nedostaje posle ''nesporan''... ali će te sa tom diplomom u budućnosti moći samo da obrišete du.pe.

      Избриши
    2. Svi medicinari su zgazeni odmah u startu. Kada su videli da je to proslo bez vece pobune ,sad ce da zgaze sve ,tako sto ce da oduzmu koeficijent i poniste resenja. Pa ko nece da prihvati dobije otkaz.

      Избриши
    3. Tako biti nece.

      Избриши
    4. Па медицинаре газе већ 60 година у Србији и зато одлазе на запад! У Србији су главне сестре са средњом школом већ 60 година и када су биле само више школе. А и сада су главне сестре са средњом школом а постоје сестре и са 4-5 година високог образовања које не мисле никада да их поставе за главне сестре. Али оне се не буне а то не можемо ми уместо њих! Министарство благонаклоно гледа на главне сестре са средњом школом као да су Богом дане. Чак су тако наштеловали Каталог радних места у здравству да ССС тобоже ''не препознају''. Понашају доктори се схизофрено о томе смо писали. Није ми јасно како уваженом др сци. мед. импонује да му главна сестра буде са средњом школом а не нека са виским образовањем другог степена? Да ли се они боље разумеју и лакше је њој са средњом школом да схвати организацију здравствене службе, негу болесника, систем асепсе и анитисепсе, процедуре, одлагање опасног и медицинског отпада и сл. И она са средњом школом ваљда боље врши надзор над одељењима и сестрама на одељењима јер има средњу школу? И никоме то не смета? И сада још треба ови мученици са ССС да објашњавају да ипак постоје и да им ти исти лекари предају на високим школама и факултетима и да са4 године студија више знају од оних са средњом школом? Ово је лудило? Као да смо у Јужном Судану? Свако јутро се штипам да видим јел сам будан и вриштим? Дивим се предлозима закона као што је: Измеен и допуне закона о комуналним делатностима, Измене и допуне закона о високом образовању, Закону о полицији и НОКС који хоће да преправе у Заокон о НОКСУ и десетинама других закона којих не могу сада да се мада смо писали и о њима. Суштина у томе је, као да неко хоће да уруши правни поредак у земљи и радно-правно законодавство.

      Избриши
  10. A sto ovde ne bi prozvali te ustanove koje na rukovodecim mestima imaju sestre sa srednjom skolom.AJd da Vas vidim,krenite!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo ja cu da kazem u Zemunskoj bolnici glavne i nadzorne sestre su sa srednjom strucnom spremom ,izvolite dodjite pa proverite. Ja imam SSS a nece ni visoku da mi priznaju ,meni je nadzorna sestra sa srednjom strucnom spremom.

      Избриши
    2. Биће тешко јер дираш у осиње гњездо!
      Систематизације су такве да пише средња школа, виша школа или ОСС. И они се правно-формално уклапају у пропис који су они и донели. Црњак је то што све министарство (читај лекари) на то не придаје на то ни пишљивог боба као и ''фамозни ''Батут'' који даје формално сагласности на све систематизације. У здравству је јавашлук а поготово задњих пар година када је примарана заштита прешла на финасирање из општина и градова и тек сада могу да раде какве хоће систематизације.
      Некада се у овој земљи знало да не можеш ни пекару да отвориш ако немаш КВ пекара запосленог а вас ССС не препознају и можда ће вам ускоро и болничари бити главни техничари!
      Лекарима је сестра само сестра макар имала и 4-5 година високог образовања и тешко ћете то без велике борбе и подршке медија то остварити али морате покушати и што скупље продати своју кожу. Међутим немојте се борити да само на мала врата ви уђете у вашу установу него да се ССС у здравству реши на комлетно. И упамтите да и сестре асимилују и угњетавају друге профиле несестринске. Када ће један нпр. ССС струковни терапеут бити главни техничар Дома здравља? Никада или можда дан раније?

      Избриши
    3. Kbc Zvezdara sestra sa srednjo skolom...Neka dođe inspekcija rada pa nek proveri malo sta se desava po kl.centrima.

      Избриши
    4. Alo jer ne razumes da su napravili sistematizaciju da je takva da je sve po zakonu i 4 i 5 i 6 stepen strunosti. 200/300 glanih sestara raznih zdravstvenih ustanova vec zavrsavaju Milutina Milankovica i druge visoke skole po Srbiji preko Komore i oni ih finasiraju. I gle cuda! Sve ce uskoro da imaju OSS. A jednog dana kada budu OSS organizovace im i upis na SSS ili MSS i bas ih briga. I tada ce ih prepoznati.

      Избриши
    5. KBC Zemun glavna sestra je srednja skola,nadzorna sestra srednja skola .

      Избриши
    6. Alo bre anonomni sve je to u skladu sa sistematizacijom. Samo sistematizacija nije u skladu sa mozgom. Da vam glavne budu sa srednjom skolom a vi imate 4-5 godina visokog obrazovanja! Ali ne brinite sve one intezivno rade na na zavrsavanju OSS i uskoro ce imati OSS. I onda ih ne mozete pomeriti do smrti! A Komorica ce da im plati i SSS (zbog potrebe usavrsavanja rukovodecih kadrova i kao preporuka EU) i tek vas onda nema nigde! Ni posle smrti! Tako su vam udesili sistematizacije a vi ste prespavali i vasa predkomora je to prespavala i vasi sidikalci i vasa strukovna udruzenja. U kolektivnom ste snu u zoni sumraka. Ali cim se desi da glavnr upsu SSS tada ce se na volseban nacin u Katalogu pojaviti i SSS kao najnormalnija potreba da rukovodioci imaju najmenje 4 godine visokog obrazovanja!

      Избриши
    7. Pa to vec sada i rade, sve su pametne i zavrsavaju Milutin Milanklovic, upisace i SSS..I sta se tu moze promeniti????

      Ocigledno nista...Sto ne iznesemo u medije nas problem.

      Избриши
  11. Ti možeš da izdereš diplomu!
    A ostali koji hoće da se bore moraju da nađu način da se izbore za poziciju u društvu koja im pripada!
    Možete, oorganizujte se i tražite promene svih glanih sestara u Srbiji i uvodjenje SSS u Katalog i izmenu sistematizacija da samo sa 4-5 godina visokog obrazovanja može da se bude! Tražite da se smenu direktori i njihovi poltroni! Svi zajedno u medije, kojekude! Objavite datum kada planirate da idete u akciju a mi ćemo Vas podržati na sve načine (omasovićemo skup, potpisati peticije, blokirati ulice, skupiti novac za advokata,..., šta god), samo javite gde i kada!

    ОдговориИзбриши
  12. Šta se dešava sa Udruženjem i Miotom ? Da li je udruženje i dalje aktivno ili im je jedini cilj bio strukovni master?
    Da li ima izbora za predsednika udruženje ili je to lično Mitino udruženje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
  13. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  14. Није то никакав човек него наш САЈКО!

    ОдговориИзбриши
  15. Napokon se javno pocelo pricati da komora medicinskih sestara na celu se Ugricom ,bahato trosi pare od clanarina i da nista nisu uradili za medicinare. To je kriminalna organizacija koja osim sto trosi nase pare ,pravi razdor izmedju svih profila medicinske struke ,namerno vrsi opstrukciju priznavanja obrazovanja SSS i visokih skola .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Где и када је почело да се прича? Кажи нешто а не у загонеткама?

      Избриши
    2. Nema to puno veze sa Ugricom jer je i pre nje bilo tako sa onim Nislijom (Dragan ili tako nekako). Sistem je bitan a to je kriminalno. Pogotovo ugnjetavanje nesestrinskih medicinskih kadrova koje vodite da su sestre (terapeuti, radiolozi, sanitarci, esteticari, dijeteticari, orani higijenicari,...). Na to ukazujemo godinama!

      Избриши
  16. Da li je Udruženje još uvek aktivno?

    ОдговориИзбриши
  17. Професор Електротехничког факултета у Београду Миодраг Поповић
    "Ви рецимо упишете струковне студије су једноставније, јер има мање теорије од академских и завршите их после три године школовања."...

    http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2566396/necasnim-precicama-do-fakultetske-diplome.html

    Шта имате да кажете на ово, да ли су струковне студије = академске студије (1 и 2 ниво високог образовања) ?

    Како ће сад Удружење да реагује, или ће да занемари ово, забије се у мишију рупу и ћути ?

    Удружење је на потезу, пратимо вас !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taj profesor defecira jer prema starim zakonima posle vise skole mogao si da nastavis 3 godinu na fakultetu. Tako je bilo i elektro i masinskoj struci i ekonomiji i pravima i mongim drugim. Sta to znaci da su stari studenti i studije i bolje od sadasnjih. Tada nisu bili gadljivi da upisuju studente svrsenih visokih skola a sada kada imamo gde da zavrsimo 4 godine i steknemo 2. stepen visokog obrazovanja, sada im ne odgovaramao?

      Избриши
    2. U ovom profesorovom komentaru nema ničeg izrečenog protiv SSS. Komentari su da fakulteti krše trenutne važeće propise, zatim se pominju neakreditovani programi, nezakonito izvođenje programa u drugom gradu, zatim zaposleni sa diplomama koje nisu potpuno validne. Ni u jednom delu se ne kaže da su SSS nešto loše nego da fakulteti svašta rade i da je to posao za inspekciju za koju ne znamo ni da li ima inspektora. Tako da je ova njegova izjava više za pokretanje istrage u vezi sa kršenjem zakona nego za omalovažavanje SSS.

      Избриши
    3. Imamo nesto vrlo cudno u Srbiji. Npr. citav Univerzitet APEIRON iz Banje Luke odrzava nastavu vec 7-8 godina unazad u Starom Merkatoru na Novom Beogradu i ne ispunjava nikakve u pogledu prostorija, opreme i uredjaja za odrzavanje nastave i nemaju nikakvu saglasnost Ministarstva i stancuju na hiljade novih akademaca (i to sa yvanjima kojih nema u nomenklaturi u Srbiji) i nikome nista. Makar da im uzmu taksu da napune budzet? Srbija je zemlja cuda.
      S druge strane cestitom muftiji u Novom Pazaru ne daju da akredituje univerzitet i ako ispunjava sve uslove u pogledu i prostora i kadrova? I on radi na divlje. Tako se ostecuje Budzet Srbije jer bi dosta novaca muftija morao da plati drzavi a ovako sve ide kako ne treba? Ali i to je Srbija.
      Naravno Srbija je kao Superhik koji otima siromasnima da bi davao bogatima!

      Избриши
  18. Za bolje i nismo.
    Kada udruženje strukovnih specijalista otišlo u mišiju rupu. Bili su tu do strukovnog mastera, a sada ih nema nigde. Drugog organizovanog predstavnika nemamo. Mito gde si? Što te nema, ako nećeš ti da vodiš udruženje daj nekome drugom
    I trebaju nas usrati, za bolje i nismo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Човек учи на ОАС јер сада је јануарско-фебруарски рок!
      Брате борите се ви немојте од једног човека очекивати да је суперхерој! И није он направио теби Удружење него себи! Ти направи самом себи! Мита је предшједник и основао је Удружење на својој адреси и са сопстевним пријатељима! Да ли си ти норамалан? Да да теби!? Да гласају против себе за тебе? Не могу да верујем?

      Избриши
  19. Pozdrav,

    Zvanje koje imam je "Specijalista strukovni inzenjer masinstva", a prva diploma mi je "Strukovni inzenjer masinstva".

    Radim u skoli, po ugovoru o radu, a obzirom da ne ispunjavam uslove konkursa, srecan sam dok se konkursi ne raspisuju, ali mislim da ce pre ili kasnije poceti.

    Ja sam lice koje:

    1. Po Zakonu ispunjava uslove konkursa za nastavnika, vaspitaca i strucnog saradnika u osnovnim i srednjim skolama, iz clana 8 (svima nama poznatog Zakona).

    2. Istovremeno po pravilniku ne ispunjava uslove, jer nema zvanje kao iz pravilnika.

    Kome ja treba da se obratim po ovom pitanju?

    Kako da se borim za svoja prava?

    Pretpostavljam da je Zakon vazniji od pravilnika, ako Zakon kaze da mogu, a pravilnik kaze ne mogu, da li je to u konacnom skoru "moze" ili "ne moze" ispunjavam li ili ne ispunjavam uslove konkursa?

    Molim nekog ko zna, ili je u istoj-slicnoj situaciji vec bio za savet... njegovo iskustvo i sl...

    ako vec negde pise o ovome, molim za link te strane.

    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaboravih da ostavim mail, ako neko zeli da mi pise o ovoj problematici, moze i na mail: cpmarkovil@gmail.com

      Hvala svima, jos jednom

      Избриши
    2. Да су школа и факаултети норамални они би то одрадили и тражили да нас све уврсте у Правилник о врсти стручне спреме наставника, сарадника у средњим стручним школама. Њима је довољно да Вас изштанцују а ви видите шта ћете. Треба преко ваших струковних удружења и Ви лично да одете до Завода за унапређивање образовања и Министарства да предочите проблем и да тражите да се реши. Они за то све знају међутим жмуре у стилу ако то високошколске установе не траже а ни ССС што би они то одрађивали. Њима је плата иста радили не радили а онда је боље да не раде!

      Избриши
    3. Поштоване колегинице и колеге морам Вам нешто саопштити: УПОРНОСТ СЕ ИПАК ИСПЛАТИ!
      Данас после подне су ме звали из кабинета министарке Зоране Михајлов и рекли су ми да су сат времена пре почетка скупштине ипак убацили у текст да послеове републичког и општинског комуналног инспектора може да обавља и лице које има ССС.
      Једино ме плаши став госпође (или госпођице) у Министарству инфраструктуре..., начин на који ми је то саопштила: ''Уврћене су и ССС ма шта год то значило. Консутовалисмо министарство просвете и сложили су се, мада ситуација ту није јасна''. Брине ме једино то што о нама воде рачуна људи који ни не знају шта су то ССС! И брине ме то што они се питају и за лиценце за инжењере а ни незнају шта су то ССС. Рекла ми је 5 пута ''ма шта то значило''. Страшно! Али ипак успели смо да им утувимо у главу!

      Избриши
  20. Da se nadamo da je nesto pokrenuto...Nadam se da cemo uspeti da se SSS u svim segmentim drustva konacno uvaze i priznaju.

    ОдговориИзбриши
  21. Kolega oko junastva govori u orvom licu jednine!
    Ja sam zavrsio da SSS udju u Zakon o komunalnim delatnostima.
    Pre mesec dana sam pregovarao i ministarstvu zdrdravlja i skrenuo im paznju na problematiku u zdravstvu.
    I jos vodim bitku da 5-6 frontova simultano.
    Ne interesuje me ni vase aktivnosti pojedinacno, niti aktivnosti strukovnog drustva (ili drustava).
    Ja vodim jedan globalni rat (i sa republikom/m. prosvete, ZOUV, m. drzavne uprave, m. zdravalja, m. pravde.../, i sa pokrajinom) skoro 10 godina i ne predajem se. Znam moje uspehe a moji uspesi su i vasi uspesi jer cete svi imati benifite. Ja sam covek sa 50 godina i sa 30 godina staza i imam samo satisfakciju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja pisem ministarstvu zdravlja i stalno ih obavestavam da u zdravstvu nema SSS ,a odgovor mi ni jedan nisu poslali.

      Избриши
    2. На жалост неће Ти ни одговорити! На жалост тамо седе надобудни лекари који неће ни да збају да постоје још неки здравствени кадрови осим њих. У Комори и Синдикату коло вам воде сестре са средњом спремом којима не одговарате ви са 4-5 година високог образовања! То и одговара и лекарима у министарству (а и свуда) да је између њих и сестара јаз велики и тако су они господари ситуације! И наравно тако лекарима нико није дорастао, не дају близу ни фармацеутима, па ни стоматолозима а камо ли сестрама са средњом школом. Тако је лепо и необразованим медицинским сестрама и господи лекарима који их држе у мат позицији! И што би се та сестра бунила и тражила да вас уврсте у Каталог? Лекара то формално и декларативно не итересује, то је тобоже питање за Вашу Комору. Међутим када дође до неких пропуста у здравству онда је лакше свалити кривицу на некога мање образованом али није то његова кривица него кривица оних који су их ту поставили да воде институте, заводе, домове здравља, болнице!

      Избриши
  22. Ne smemo ih pustiti da dišu !!!
    I ja im ne dam da dišu, matori (samo par godina sam mlađi mladji). Bitan je cilj, a kako ih načinjemo dok ne dodjemo do cilja-to je nebitno.
    Sve u svemu neobaveštena administricija koju mrzi da usaglase zakone po automatizmu forwarduju star predloge, niko da se udubi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Otvoreno poglavlje 26 oko pregovora sa EU. Da li da se nadamo da ce sad nesto i po pitanju SSS se resiti.

      Избриши
    2. Dragi moji,
      da i ja nešto napišem.S obzirom da je ovako kako je, odnosno, da svi čekamo šta će uraditi Ministarstvo prosvete po pitanju NOKS-a,treba da budemo spremni šta nam je činiti i kako da delamo ako se usvoji NOKS koji nije po Zakonu.Realno, mi treba da reagujemo kada dobijemo i vidimo zvaničan dokument.Do tada su nam ruke vezane.Očigledno je da i udruženje i mi to strpljivo čekamo.Do tada svaki pojedinac treba da se bori i izbori za svoj status sa dokumentacijom i dokazima kojima raspolaže, a mislim da ih ovde na blogu ima i mogu da se iskoriste. Kada bude svako od nas radio za sebe , sublimacija svih papira koje budu išle ka institucijama, od matične Ustanove do Ministarstva, će doneti određeni rezultat i reakciju. Nemojte se unapred radovati odgovorima kojih najčešće neće ni biti, ali to ne mora da znači da niste pomerili problem sa mrtve tačke. To je preko potrebno jer još uvek ne pšostoji kohezija i jedinstvo nas specijalista, ali, aktiviranjem svakoga od nas sa svojim problemima ćemo dobiti tu "masu" o kojoj pričamo.Videli ste na primerima pojedinaca da se upornost ipak isplatila. Ako vam nešto nije jasno, vi kod advokata, pa papir .Papir trpi sve, ne zaboravite.To je neminovno, za sada.Ako mi svi ponaosob ne pokažemo dovoljno interesovanja i želje za sebe, neće niko. Nikakve EU, nikakve organizacije, nikakvi bakrači.Mi imamo problem i treba da pokušamo da ga rešimo.Te naše pojedinačne inicijative će dovesti do pojave homogenosti.Posebno apeluje na medicinare, kojima i sam pripadam, da zatrpavaju papirima svoje matične Ustanove i Ministarstvo.Ne gubite nadu ako ne budete dobili nikakav odgovor. Samo budite istrajni i uporni."Pa ne ljube lepi, nego uporni", zar ne.
      Do tada čekamo novi NOKS šta će doneti, pa da se ćeramo,i koristimo dosadašnja rešenja i propise koji su validni.

      Избриши
    3. AVRAME,medicinari koji rade u zdravstvu,ne mogu nista da urade jer po postojecim propisima i zakonima,priznata je najvise visa skola.Cak ni Komora,iako je najavila jos pocetkom 2016.godine,ne izdaje diplome za zdravstvene radnike sa strukovnom skolom.Problem je sto ni u katalogu radnih mesta a ni u NOKS-u nema radnika sa strukovnom skolom i strukovnih specijalista narocito.Svi se vode kao Visi zdravstveni radnici.

      Избриши
    4. NIKOLA sve si izmesao! Nije potrebno sestrama sa starom visom skolom da polazu za LICENCU (a ne kako ti kazes diplomu), samo nove koleginice strukovne sestre treba da polazu a to je isti ispit jer je prema zakonu izjednacena visa skola sa becelor diplomom. U Katalogu nema SSS ali ima OSS tj. vise skole jer je to isto po zakonu! Vidim da nesto hoces a ne znas sta hoces? Mozda treba da se polaze ispit za licencu za SSS a mozda i ne? Jer nekada su zaposleni u drzavnoj upravi polagali isti ispit za zaposlene sa viskom odnosno visom strucnom spremom i neko ako je npr. imao visu ekonomsku skolu a posle zavrsio fakultet nije morao da polaze ponovo isti ispit. Slicno je i sa vaspitacicama gde je isti ispit za licencu i sa 1. stepenom i sa 2. stepenom visokog obrazovanja. Mozda je to dobro a mozda i ne ali to sada je najmanje vazno. Nikola malo se udubi u problematiku medicinara da shvatis sustunu kako bi je razdvojio od nebitnih stvari.
      AVRAME ne smemo cekati NOKS je ce oni znajuci da podzakonski akt nije jaci od zakona pormovisace NOKS u ZAKON O NOKSU i onda im ne mozemo nista. Tada ce proci jos 10 godina dok ne dokazemo da zakon nije ustavan. Zato moramo i pojedinacno kako god, preko veze ili bezveze da daelamo ali moramo i da izadjemo i sa saopstejnima u medije da se upozna sira javnost i da bude transparentno da ne mogu preko noci u nekoj kuhinji da smute Zakon o NOKSU kako ko misli da treba nego da se sve uradi sa Ustavom Srbije!

      Избриши
    5. LICENCA-u pravu si,pogresno sam napisao ali...Da bi neko dobio licencu kao strukovni zdravstveni radnik,mora da polaze drzavni ispit kao strukovni zdravstveni radnik.Ja sam zavrsio odavno visu medicinsku skolu i polozio drzavni ispit.Kada su vise skole preimenovane u strukovne,uradio sam uskladjivanje diplome visi=strukovni.Medjutim,da bih dobio licencu kao strukovni zdravstveni radnik,neophodno je da imam polozen drzavni ispit a drzava trazi da opet polazem i to je to.Ponovno polaganje drzavnog ispita nije problem,sve to razumem i koliko god da se trudimo da kazemo da je izjednaceno,drzava te tera da opet polazes drzavni(ovo je provereno i necemo da raspravljamo da li treba ili ne treba polagati).Problem je oko naziva jer dok u nazivu u katalogu i NOKS-u stoji VISI a ne STRUKOVNI,postojace i blokada za priznavanje specijalistickih studija

      Избриши
    6. Kolega mora da stoji visi ili strukovni to je izjednaceno u pogledu prava. Tako je svuda: citaj i Zakon o drzavnim sluzbenicima i Zakon o zaposlenima u organima a.p. i lokalnoj samoupravi, Zakon o drzavnoj upravi,... u svim zakonima pa mora i u Katalogu. Problem je sto nema u Katalogu SSS. U napred nabrojanim zakonima stoji: MAS, SSS, OAS(240) ili osnovne studije za jednu vrstu radnih mesta a za drugu vrstu radnih mesta: OSS, OAS (180) ili vise obrazovanje od najmanje 2 godine.
      Problem je sto teraju ljude da polazu ponovo jedan te isti ispit, zarad para a da bi pisalo samo strukovni umesto visi a u stvari isto je.
      Medjutim nije isto SSS i strukovni jer mi smo 2. stepen visokog obrazovanja i to je nesto sasvim drugo i sasvim novo se pojavilo u Srbiji pre 10 godina. I problem je sto hoce nas sa SSS da gurnu u isti kos sa strukovnim. TO NIJE ISTO.
      Kao sto smo ranije elaborirali: drzavni ispit za 1. i 2. stepen visokog obrazovanja moze biti isti kao nekada za zaposlene sa visokim ili visim obrazovanjem i jedinstven je ispit/ licenca za vaspitace sa 1. i 2. obrazovanjem je ista i jedinstven je ispit tako treba i za medicinare da bude jedinstven ispit za zdravstvene radnike sa 1. i 2. stepenom visokog obrazovanja (samo treba da se razlikuju po profilima).
      Medjutim kod vas u zdravstvu je i to shizofreno da polazete razlicite ispite ispit za istu vrstu posla jer isto je visi i strukovni! Da su smislili ispit za licencu za SSS pa jos i da razumem jer su razliciti nivoi obrazovanja! Ali za isti nivo obrazovanje ne mogu da shvatim, jedini je motiv da vam uzmu pare i usput malo da se izivljavaju.
      Jedino mi nije jasno da li je vama svima uradjena lobotomija ili o cemu se tu radi?

      Избриши
    7. Ja cekam vec dve godine da mi priznaju visu skolu ,a zavrsila sam visoku i SSS . Pisala direktoru molbe ,pisala ministarstvu zdravlja i nikakav odgovor nisam dobila. I dalje radim sa srednjom strucnom spremom i ako u sluzbi niko nema visu skolu. Odlazila u komoru da mi izdaju novu licencu za visoku i oni me odbili jer me bolnica nije priznala. Zvala sam i inspekciju koja nije htela da dodje i da ispita slucaj. Ovo je bezobrazluk koji se radi ,a niko za to ne odgovara.

      Избриши
    8. Koleginice nema sta kome da pises. Tebe su po sistematizciji zaposlili sa srednjom strucnom spremom i sa tom diplomom i radis. I tu je situacija cista.
      Da bi dobila novu licencu moras da odradis 6 meseci sa tim stepenom struconosti a samo mozes sa OSS ali ne i sa SSS jer vas nema u Katalogu. Trebe da negde odvolonitiras 6 meseci. Ako te zezaju u bolnici nadji neku privatnu ordinaciju i neka ti oni izdaju potvrdu da si odvolontirala (moram da ti crtam) pa prijavi sama ispit za licencu kada ovi tvoji nece.
      Vec smo pisali o tome da nema normativa u zdravstvu koliko kojih zdravstvenih radnika i saradnika treba po sluzbama. Oni stave samo medicinska sestra (4 ili 6 stepen strucnosti) i to je to. Njima odgovaraju manje pismeni ljudi na rukovodecim sestrinskim polozajima jer je lakse sa njima manipulisati a ne zbog para i plata. Zdravstene kadrove (ne samo sestre) sa 4-5 godina visokog obrazovanja ni ne pominju, njima ne trebate!
      Zato ili se organizujte i uhvatite se u kostac sa problemimna i nadobudnim lekarima ili idite u inostranstvo. Slucno sto vama rade lekari tako i vi radite nesestrinskim profilima u zdravstvu. Zamisli kada ce tek kolega spec. strukovni terapeut biti priznat ili glani u DZ? Nikada pa vi mu prve necete dozvoliti. Hocu da kazem da je u vasoj Komori situacija zacadi pa vladaj a to odgovara i lekarima i naravno glavnim sestrama sa srednjom skolom.
      Samo molim Vas nemojte vise samo kukati!

      Избриши
    9. Ja sam kolega vec zavrsila sa volontiranjem i u ministarstvu zdravlja polozila drzavni ispit. Ja govorim nesto sasvim drugo kolega . U bolnicama se ne postuje propisana sistematizacija i zato meni i drugima NECE da priznaju visoku/visu skolu. Niko od inspekcije nece na to da reaguje ,a ministarstvo zdravlja svaku vrstu pisane prijave ignorise. Ovo je krsenje zakona koje svesno i precutno drzava ignorise. Sto se tice SSS je tek prica za sebi ,svi mi medicinari koji smo je zavrsili smo to uradili zbog plemenitog cilja ,ja bar tako verujem ali zato drzava to vec 10 godina nece da prizna . Zato je ovo kriminalno ponasanje drzave prema medicinarima.

      Избриши
    10. To je kriminalno ponasanje vase Komore a koje su jedva docekali lekari. Vi morate da kreirate da najobrazovanija medicinska sestra bude glavna. Najobrazovanije ste vi sa 4-5 godina visokog obrazovanja a vas nema ni u Katalogu. Ne znam sta ste radili sve ovo vreme? Cega se plasite? Da kazete da lica sa 4-5 godina visokog obrazovanja treba da vode sluzbe a ne sestre sa srednjom skolom?
      Ja sam pricao sa leakrima u ministarstvu i sa pomocnicima ministara i oni se cude sta su to SSS i ko je to toboze dozvolio a ministri svi (i sadasnji i bivsi)su profesori na medicinskim fakultetima u Bg i Kg i kojekude. Pa sto ne pitaju ministra sta su to SSS jer on predaje na fakultetu gde se odvijaju SSS.
      Radi se o tome da se oni spraju da vama i ta toboze ne znaju sta ste vi to zavrsili. Treba uzeti govnjivu motku i objasniti im sta su to SSS.
      Shvatite da vam ne daju lekari da im pridjete ni blizu. Dilomirani inzenjeri svoje kolege SSS inzenjere dozivlajvaju kao kolege, diplomirani ekonomisti svoje kolege SSS ekonomiste dozivljavaju kao kolege a lekari vas dozivljavaju kao makar sta i sprdaju se sa vama i karikiraju vam zvanja i sistematizacije.
      Lekarski lobi je toliko jak u zemlji (vec decenijama u Skupstini sede 50% lekara) da su vas nazivali visim sestrama tj. tehnicarima sa zavrsenom visom skolom. To su radili da bi vas skroz degradirali! Pre 60 godina u Srbiji zvanja su bila bez prefiksa diplomirani (pravnik, ekonomista, inzenjer - svih profila) a na visim skolama zvanja su bila visi tehnicar! Modernizacijom zvanja na fakultetima postaju diplomirani a na visim skolama samo inzenjeri, pravnici ekonomisti be prefiksa diplomirani. Naravno izuzev u ZDRAVSTVU gde su zvanja ostala od pre 60 godina (visa sestra-tehnicar). Lekari nisu dozvolili da dobijete adekvatna zvanja. Tako sada se sprdaju sa vama da je je za neko radno mesto isto ako si medicinska sestra, VMS ili strukovna sestra! To vam je istina. Vi cutite i ne reagujete.
      Medjutim Vasa Komora ne samo da upropastava sestre uporopastava jos 10-ak profila i gura ih pod led i u totalno unistenje. OK ako hocete da unistite sestrinstvo ali nemojte i tereapeute, kozmeticare, dijeteticare, sanitarce, oralne higijenicare, strukovne farmaceute, laboratoriske-tehnologe i ostale.
      Vi kao najbrojnija fela u Komori se saveznici u unistavanju i nestajanju ostalih profila!

      Избриши
  23. Koleginice, moras poloziti strucni ispit sa visokom strukovnom skolom u ministarstvu zdravlja.Kad dobijes sertifikat o polozenom strucnom ispitu pises molbu direktoru za priznavanje skoe, ali se priznaje samo visa medicinska i nista vise.Kad ti bude isticala licenca ti nevezano od zdravstvene ustanove prilozis komori neophodnu dokumentaciju i dobijas licencu sa visokom skolom ili SSS.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Alo bre Анониман25. децембар 2016. 13.22 da li su vama vrane popile mozak? Sta se desava sa vama svima? Jel vam bas svima uradjena lobotomija?
      Ne mora koleginica da polaze ispit nikakav za strukovnu sestru jer ima polozen ispit za visu medicinasku sestru i to je egal!
      Nece valjda polagati dva puta isti ispit? Da li ste vi normalni?
      Sta ima opet da mu pise molbu da joj prizna kada ih je vec obavestila da je zavrsila?
      Samo da znas ako je neko zavrsio samo strukovne studije (ali ne pre toga visu skolu) onda ne mogu nikako da mu priznaju visu skolu nego samo strukovne studije a ako je neko zavrsio visu skolu onda njemu pripadaju ista prava kao i onome sa strukovnom skolom. Ne moze natraske?
      Imam utisak da je ovo Hickok rezirao? Pa vi nemate mozga ni za osnovnu skolu i sada mi je jasno zasto su vam sefice sa srednjom skolom!

      Избриши
    2. Postovani kolega, visoku skolu ne priznaju kao ni specijalisticke strukovne studije, i vi to dobro znate. U zdravstvu u SRBIJI mozete dobiti koeficijent samo sa višom školom.Trenutno je takav zakon u zdravstvu. Dokle ce ostati na snazi to ne znam...A za lobotomiju se obratite ministarstvu zdravlja i njih pitajte sta se desava!!!!

      Избриши
  24. Koleginice necu vise da polemisem ali jos da vam ovo kazem:
    visa skola i jeste u rangu osnovnih strukovnih studija svuda i tako mora biti i u zdravstvu (primeri: u svim organima i javnim preduzecima visa skola i studije do tri godine mogu da napreduju do ranijeg zvanja visi saradnik tj. sada saradnik po novim zakonima. I stoga vas molim da ne pricate o necemu o necete da znate ili se pravite toliko neintiligentni da ne znate da su vise skole izjednacene sa becelorom a osnovne studije do 2005 sa masterom. Pa o ovome smo pisali par hiljada puta da je isto visa skola i OSS i OAS od tri godine trajanja.
    Znaci i treba da dobijete koeficijenat sa OSS kao i sa visom skolom i tu nije problem!
    Problem je sto nema SSS u Katalogu i nemate koeficijente za vas sa 4-5 godina visokog obrazovanja i sto se prave da ne postojite!!!!! Oni se prave da su bez mozga a vi ste izgleda stvarno bez mozga kada ste dozvolili da vas toliko ponize! ENDE

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovani kolega kad ste vi toliko inteligentni, daajte mi objašnjenje kako je visa škola sa trajanjem od dve godine izjednačena sa visokom strukovnom skolom u trajanju od tri godine bez dodatnog polaganja ispita? Na osnovu čega mogu SSS biti izjednačene sa master studijama kad na medicinskom fakultetu imate SSS U trajanju od dve godine?
      Obzirom da ste izgleda dobro informisani i poznajete nazovimo neka prava kataloge i sistematizaciju, koja je razlika između SSS sa visoke zdravstvene skole imedicinskog fakulteta u trajanju od dve godine...

      Избриши
    2. Tako je, na medicinskom fakultetu sss traju 2 godine.
      SPECIJALISTIČKE STRUKOVNE STUDIJE (2 godine)

      Strukovni fizioterapeut – specijalista (24 mesta)
      Strukovna medicinska sestra specijalista (24 mesta)
      Specijalista strukovni anestetičar (24 mesta)
      Strukovni medicinski radiolog (24 mesta)
      Strukovni sanitarno-ekološki inženjer (24 mesta)
      Strukovni medicinsko-laboratorijski tehnolog (24 mesta)


      http://fakulteti.edukacija.rs/drzavni-fakulteti/beograd/medicinski-fakultet-univerziteta-u-beogradu

      Избриши
    3. Postovana koleginice Анониман26. децембар 2016. 10.15 nema nikakve razlike izmedju SSS na visokim skolama i medicinskom fakultetu u Nisu i BG.
      Vidim da ste se skoro ukljucili jer o ovome pisemo preko 3 godine. Tadasnji dekan medicinskog fakulteta u BG prof. dr Bumbasirevic i ekipa u ministarstvu prosvete su smislili da SSS kod njih traju 2 godine. To su uradili nezakonito i dali im neke diplome sa 120 bodova. Naravno kako pravna drzava ne funkcionise, nikom nista, pojeo vuk magarca. Sada je uvazeni profesor Rektor BU i ne moze mu niko nista, jaci je od sudbine.
      O tome pisemo godinama, oni MSS pre MSS tj. smislili su jos jednu godinu i dobili jos 10/15 ispita, citaj tezgica i namirili se svi profesori sa fondom casova, sa knjigama, i sl. i naravno kao slag na tortu sve klinike u Bg su slale po jednog ili vise zasluznog zdravstvenog radnika na skolovanje o trosku klinike. Sve su lepo smislili.
      A sada su smislili i MSS da uzmu jos koji dinar a na 6000 je kolateralna steta! Ali nije nit to bilo uzalud oni su ovih desetak godina drzali SSS i imali pun fond casova i dobijali plate i obezbedili sebi egzistetncuju.
      A mi? Nas ko sisa!

      Избриши
    4. Koleginice Анониман26. децембар 2016. 10.15 nisam ja izjednacio dvogodisnje studije sa becelorom nego zakon. Zakon je i izjednacio i stare osnovne studije (4 godine) sa MAS.
      Mi trazimo da se sadasnje SSS izjednace sa nekim buducim MSS a da nastanu nove SSS koje slede posle MSS kao sto posle MAS ide SAS.
      Nekada mi je zao sto ste moje kolege a ne kolege nekih mojih neprijatelja!
      Ne vidim sta je problem sto je zakon pre 11,5 godina izjednacio 2 godisnje studije sa becelorom a tebi sada posle 11,5 godina nije jasno da je izjednaceno? Ovo mi se cinni irealnim da ti objasnjavam jedno te isto godinu dana? Onaj Sajko sto se javlja cim bude vremenskih kolebanja mi je jasan jer nije on kriv (ocekujem ga ovih dana kada padne sneg)ali sta je sa vama jel stvarno svima radjena lobotomija sa SSS sestrinskog smera?

      Избриши
  25. „Послове републичког комуналног инспектора може да обавља лице које
    је стекло одговарајуће високо образовање на основним академским студијама у
    обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, мастер
    струковним студијама, специјалистичким академским студијама или
    специјалистичким струковним студијама, односно лице које је стекло високо
    образовање на основним студијама на факултету у трајању од најмање четири
    године, а које је у погледу права која из њега произлазе изједначено са
    академским називом мастер, положеним државним стручним испитом за рад у
    органима управе и испитом за инспектора и најмање три године радног
    искуства у струци.
    Послове општинског, односно градског комуналног инспектора може да
    обавља лице које је стекло одговарајуће високо образовање на основним
    академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер
    академским студијама, мастер струковним студијама, специјалистичким
    академским студијама или специјалистичким струковним студијама, односно
    лице које је стекло високо образовање на основним студијама на факултету у
    трајању од најмање четири године, а које је у погледу права која из њега
    произлазе изједначено са академским називом мастер, као и лице које је стекло
    одговарајуће образовање на основним академским студијама и основним
    струковним студијама, односно има стечено више образовање, а које је у
    погледу права која из њега произлазе изједначено са основним струковним
    студијама, положеним државним стручним испитом за рад у органима управе и
    испитом за инспектора и најмање три године радног искуства у струц

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam rekao sam vam pre neki dan!
      Uspeo sam sat vremena pred zasedanje sSkupstine da ubacimo u tekst na odboru i to mimo Vlade.
      Strasno. Crtao sam im kao i nekima ovde sto crtam ali ne vredi, Altair mi brise pola komentara!

      Избриши