уторак, 1. новембар 2016.

Odgovor Ministarstva prosvete: U Prosveti Specijalisti strukovnih studija imaju koeficijent 17.32 (kao i VII/1)





38 коментара:

  1. Пре него што неко почне да коментарише овај документ, желим пре свега да поручим да сам задовољан како су реаговали из ресорног Министарства јер сам пре него што сам послао Захтев Министарству контактирао Министра лично мејлом и одговорио ми је истог дана и упутио коме да се обратим. Службеница, не желим да износим никаква имена, ми је љубазно објаснила шта треба да пошаљем и то сам урадио. Ово говорим јер сам стварно стекао утисак да су спремни да помогну и да нам уопште они не предствљају никакав проблем и у своје лично име од мене имају максималну подршку јер видим да постоји намера да се у образовању ствари покрену са мртве тачке. Мислим да највећи проблем долази баш од стране струковних школа које не заступају наше интересе већ само њихове и како је у једном од објављених докумената и сам Министар рекао да су у групи за израду НОКС-а и чланови струковних школа због чега сам ја у ранијим коментарима питао ко су ти људи и чије интересе они заступају. Што се мог личног случаја ја сам имао максималну подршку и Директора школе у којој сам запослен, проблем сам имао са секретаром школе и шефом рачуноводства јер они и слични њима, будимо реални, на нас гледају као на студенте другог реда него што су то академци. Питам се да ли су стварно Високе струковне школе мање вредне, да ли су наши професори другог реда? Могао сам да будем себичан и да ово задржим за себе али сам показао шта значи солидарност о којој сам више пута говорио, ово се тиче свих нас и у нашој борби за наша права морамо бити јединствени ако желимо да добијемо оно што нама припада. А што се тиче мастер струковних студија остајем при томе да се не добија ништа, и да када завршите мастер струковне студије што је сасвим наопако јер су након специјалистичких имаћете исти коефицијент као и специјалисти. По мени требамо инсистирати да се нормативи стари преко 30 година под хитно исправе и да специјалисти добију место које им припада по Закону.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je kolega. MSS nije nikakav napredak u odnosu na SSS. I ja sam Vam pisao da je mojoj supruzi priznat koeficijent 17,32 u vrticu jos pre 3 godine. Naravno, sekretar ustanove i direktor su imali razumevanja i pravilno protumacili Zakon i podzakonska akta. U nekim ustanovama nije SSS priznat iz mnogih nemustih razloga ali je primeceno da je u skolama (srednjim i osnovnim) u Srbiji priznato nastavnicima i saradnicima sa OAS priznat koeficijent 17,32 i cak su dobili posao na neodredjeno vreme a nemaju 2. stepen visokog obrazovanja u skladu sa Zakonom. Sta reci o zmelji Srbiji? Svaki pasa i aga u svom ataru radi sta hoce a Ministarstvo ili nema pojma ili se pravi da nema pojma!
      U tvom slucaju novi ministar prosvete se pokazao kao razuman covek i covek od inegriteta i sirine shvatanja problematike u prosveti.

      Избриши
  2. Problem je sto Ministarstvo koristi termine, kao i sto je gore izneto, 'MOZE priznati...' na taj nacin daju skolama, vrticima i njihovim rukovodiocima slobodu da samostalno procenjuju i donose odluke. Ministarstvo ne zauzima jasan stav, a sa druge strane u slucaju tuzbe sudija ima autonomiju da i kada postoji jasan stav ministarstva isti zanemari, tj. da presudi po sopstvenom misljenju. Vrzino kolo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. У правима овај термин ''може'', значи да му је ''дозвољено'' да призна највиши коефицијент тј. да има законског основа да призна.

      Избриши
    2. Moze ali ne mora. Bas sam danas dobila informaciju od advokata:u PU 'Radosno detinjstvo' Novi Sad je oko 15 strukovnih specijalista tuzilo ustanovu jer nije htela da poveca koeficijent (koeficijent je priznat masterima) i na prvostepenom sudu su svi dobili tuzbe ali je ustanova ulozila zalbu Apelacionom i izgubili su.

      Избриши
    3. Treba lepo proveriti da li u sistematizaciji pise i jedno i drugo (tj. 2-3 godisnje visoko obrazovanje ili 4-5 godisnje visoko obraovanje). Ako tako pise onda mora im dati koeficijent. Medjutim ako si primljen na radno mesto sa 2-3 godisnjim visokim obrazovanjem po sistematizaciji nece ti pomoci ni u medjuvremenu i da si doktorirao. Sve zavisi sta pise u sistematizaciji i onda ti moraju odrediti koeficijenat spram sistematizacije. Ako pise oba onda ti moraju dati onaj veci koeficijent. Npr. ako si zavrsio 2-3 godine v.o. i radis kao inspektor npr. u MUPu i imas polozen strucni ispit, pa neces ponovo polagati strucni ispit pa ispocetka nego ce ti dati vise zvanje. Ako si inspektor u drzavnoj upravi sa 2-3 godisnjim v.o. i imas polozen strucni ispit za rad u organima drzavne uprave sa visokim odnosno visim obrazovanjem nece ponovo polagati drzavni ispit nego ce dobiti vece zvanje i platu. Tako i nastavnik ili vaspitac ako imaju polozenu licencu i nece ponovo polagati strucni ispit jer je isti kao i u predhodnim slucajevnima, nego ce dobiti vecu platu. Naravno od sistematizacije zavisi na kom si radnom mestu rasporedjen. Cinjenica da su strukovne organizacije i komore i sindikati ne zainteresovani za svoje clanove i kolege i sto stite interese direktora i poslodavaca e to je vec poseban prblem. I ima resenje. Usr..a motka!

      Избриши
  3. Ja sam sve ovo procitala i reci cu javno da Zemunska bolnica ima glavne i nadzorne sestre sa srednjom strucnom spremom ,a visoke i one sa SSS im rade u smenama. Inspekcije su dolazile i prolazile ,gledale razne gluposti ,a to nisu videla. Ja znam da ovo citaju i oni koji su ovde rasporedjeni da obavestavaju ako se nesto objavi sto ih ugrozava. Javno kazem da Zemunska bolnica namerno ignorise sprovodjenje sistematizacije radnih mesta i obavestavam inspekciju da utvrdi koliko smo mi molbi podneli za priznavanje diploma i direktor je to ignorisao. Jos jednom naglasavam da Zemunska bolnica krsi priznavanje diploma i sistematizaciju radnih masta. Pa izvolite inspekcijo dodjite i proveri te. Upucujem vam javni poziv da uradite svoj deo posla kako treba. Zemunska bolnica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je 95% bolnica u Srbiji. TAko je unazad 60 godina i kada je bila samo visa skola opet su vam bile glavne sestre sa srednjom sklolom. Tako je sada i kada imate 4 godine visokog obrazovanja, samo sto sada imaju zakonsko pokrice jer toboze u Katalogu ne pisa vasa sprema ali i ne pise zato sto je oni i nisu napisali tj. njihove kolege u Ministarstvu. Ja sam se obradovao kada sam procitao prvih par reci vaseg teksta (Анониман10. новембар 2016. 00.06) jer sam mislio da cete pohvaliti Zemunsku bolnicu. Mislio sam da obzirom da u Zemunu ima 2 visoke skole medicinske struke da je to urodilo plodom i da tu imate jako uporiste. Kad ono, medjutim. I sta rade strucnjaci Ministarstva koji proveravaju sada toboze strucnost u bolnicama povodomnemilog dogadjaja u Loznici? NISTA! Njima je normalno da glavna sestra ima srednju skolu i da je strucnija od vas sa 4 ili 5 godina visokog obrayovanja i da vas uci kako se provodi dezinfekcija, sterilizacija, sistem asepse, sanitarno-higijenski i epidemioloski nadzor ili nega bloesnika. Vidimo dokle su dogurale sa negom bolesnika i sa znanjem. Ali doktoru specijalisti to ne smeta. Lakse mu je da komunicira sa sestrom sa srednjom skolom nego sa sestrom sa 4 ili 5 godina visokog obrazovanja. Valjda je drzi u saci sa neznanjem ili gluposcu. On zna da onda ona ne moze da mu se suprostavi ni u cemu, ne sme da mu kaze ni banalne stvari kao da ne sme da pusi na odeljenju a kamo li nesto kod pacijenta da je primetila ili da se ne postuju procedure koje sestre kontrolisu. Evo jedno nagradno pitanje: koliko procenata medicinskog osoblja pere svoje radne uniforme kod kuce? Ja mislim oko 85%. Sta vi mislite? Cak i tamo gde se imaju veseraji zaposleni nose kuci uniforme na pranje. Jedini izuzetak su veliki sitemi (uglavnom u vecim centrima). Sta mislite koliko procenata zdravstvenih radnika ima uredno podsecene nokte i ne nosi nakit prilikom hirurskih i slicnih intervencija? Ja mislim vrlo visok procenat. NE BAJ BOZE DA MORAS U BOLNICU!

      Избриши
    2. Mi svi nosimo svoje uniforme kuci osim nekih odabranih koji to rade u veseraju. Ja i dalje pozivam inspekciju koja namerno radi neke gluposti umesto da pregleda i utvrdi direktno krsenje zakona sto direktor prof Dragos Stojanovic odbija da prizna nase diplome i da izvrsi pravu sistematizaciju radnih masta u Zemunskoj bolnici. Glavne sestre odeljenja i nadzorne imaju srednju strucnu spremu i direktor sprecava da se sistematizacija uradi u skladu sa zakonom.

      Избриши
    3. Naravno. A mogucnost izazivanja epidemije? Prenosenje bakterija? Ako nemaju adekvatan veseraj neka angazuju servis odnosno hemijsku cistionicu koja ce to raditi. To je po zakonu. Njih ne iteresuje higijena. Nemaju cetke ni metle a kamo li neki sistem koji bi funkcionisao. Kada ste zadnji pu vi u Zemunu radili eksternu kotrolu sterilizatora (od strane GZZJZ ili Batuta)? Da li oni dolaze sa petrijevim soljama da kontrolisu bakterije u vazduhu u sali ili intezivnoj nezi? Mozda su se bakterije zapatile u ventilacione sisteme i ne mogu se ni uniostiti tako lako? Da li iko održava i kontrolise npr. ventilacione sisteme? Da li Ministarstvo zdravlja drži tzv. ''Kurs higijenskog minimuna'' zaposlenima na održavanju higijene u bolnicama? Predpostavljam da je odgovor suvuda negativan! A šta ovi kontrolišu stručnjaci što sada dolaze po nalogu ministarstva? Samo će 1 lekar iz Loznice da ostane bez posla (ali dobiće ih na sudu za 5-6 godina i vratiće se) a sistem ne funkcioniše. Tu je neko malo viši i više odgvorniji od ordinirajućeg lekara. Možda direkotor, možda glavna sestra, možda zamenik ministara, možda pomoćnik ministra, možda Komora lekara, Možda komora sestara, svi oni postoje da unaprede zdravstvo a šta su uradili?

      Избриши
    4. U institutu za zdr zaštitu majke i deteta, na Novom Beogradu, diploma strukovne škole je priznata i koeficijent mi je povećan. Imala sam 13,57, sad je 14,77. Trenutno imam završenu i specijalizaciju, tj. zvanje Specijalista strukovna medicinska sestra. Specijalizacija mi nije priznata, tako da nemam ni priznat odgovarajući koef. Moje pitanje je kako bih ja mogla samostalno da utičem na povećanje ili bar priznavanjem diplome spec struk med ses? Ili ima li nekog ko može da me uputi da kome da napišem mejl, kao što je uradio i Zoran, pa da dobijem makar neki odgovor? Bio on pozitivan ili ne. Bilo šta samo da se nešto pokrene.

      Избриши
    5. Blago tebi u Zemunskoj bolnici nece nikom da priznaju ni visoku ako nisi iz klana direktora prof Dragosa Stojanovica. Glavna sestra Aleksandra Stojic kaze da samo oni koji su na funkciji mogu da priznaju skolu i to opet nekima priznaju visu ,a njihovima visoku ,ostali mogu da se roknu. Meni nije jasno ko je dozvolio toliki javasluk u Zemunskoj bolnici. Imas glavne sestre i nadzorne sa srednjom skolom ,a nama nece da priznaju nista . Svi iz ministarstva cute o tome ,a ovi gaze li gaze .

      Избриши
    6. Pišite Mirjani Ciric vd pomocnika ministra za organizaciju zdravstvene sluzbe. Mejl imate na sajtu ministarstva.
      PS
      I taj tvoj koeficijenat je nezakonit jer je visa skola u pogledu prava izjednacena sa becelorom tj. trogodisnjim studijama. I to je samo stvaranje razdora medju kolegama. Ne moz da imas sa becelorom vecu platu od vise skole. Sa specijalizacijom mora da imas vecu platu jer to je 2 stepen visokog obrazovanja i to je nesto drugo. Ovo mi lici na situaciju: ZAVADI PA VLADAJ!

      Избриши
    7. Mirjani Ciric kao i Ani Brnabic je poslat e-mail a najvise vezano za regulisanje zdravstvene struke i u katalogu i u sifrarniku radnih mesta ali odgovora do sada nema.

      Избриши
    8. Jedino da odem ja pa da ih malo ''ISPALIJAM''!

      Избриши
    9. Koliki bi uopšte trebao da bude koeficijent, u zdravstvu, sestre sa specijalizacijom? Da li postoji uopšte? I ako postoji, kako do njega doći? Pozdrav svima

      Избриши
    10. To je barem lako kao svimasa visokom spremom. Kao npr. defektolg-tiflolog (koji radi u ocnoj ambulanti) ili kao bilo koji drugi zdravstveni radnik ili saradnik u zdravstvu.
      Nastavnik SSS u srednjoj skoli ima 17,32 kao i svaki nastavnik sa fakultetom.
      Vaspitac SSS ima isti koeficijent 17,32 kao i pedagog, psiholog, defektolog,...
      To je najmanji problem za izracunati samo kada se vi izborite da ga uvrste u Katalog.
      Problem je sto se lekari sprvaju sa vama i niste im kolege ni u sirem smislu reci. Dipl. inz i SSS inz. su kolege i tako jedini druge dozivljavaju. Dipl. ecc. i SSS ecc. su kolege i tako jedni druge dozivljavaju, dipl. menadzeri i SSS su kolege i tako jedni druge dozivljavaju.
      Lekari ni psihologe, ni defektologe pa ni farmaceute ne dozivljavaju da su kolege i misle da su 3 koplja ispred njih. A tek Vas???

      Избриши
    11. Pitala sam da mi na ID kartici ispred strukovna med sestra upišu specijalista strukovna med sestra. Odgovor je bio da oni ne mogu to uraditi, jer mi u ugovoru o radu piše struk med ses, bez obzira kolike sam škole završila.

      Избриши
    12. Ako vam je za utehu meni su na ID kartici napisali samo med.sestra..
      U zdravstvu je sramota izgleda reci da ste SSS...Ovo je takav haos i tiranija da nema dalje.

      Избриши
    13. Meni nece da priznaju ni visu skolu na poslu ,pisala sam molbe direktoru ,ni jedan odgovor nisam dobila. Molim inspekciju da dodje u KBC Zemun i da posteno pogledaju papirologiju ,a ne prodju bezveze i uzmu dnevnice.

      Избриши
    14. Види колегинице нису они систем здравства направили због грађана а ни због Вас, него због њих.
      У здравству само има потребе за њиховим специјализацијама а за друге здравствене раднике ниеће ни да чују а тек за здравствене сараднике! Само лекари и њихове специјализације плус главна сестра са срењом школом то је добитна комбинација. Шта ће им остали стручњаци из области здравствених наука? Нема потребе када то њима одрађују ''искусне'' сестре са средњом школом? Не дај Боже да вам признају струковну школу па онда ће морати сутра да Вам одобре и специјалистичке струковне студије. Не дај Боже још да дају предлог да вам установа плати специјализацију (као и њима)? Само њима треба специјализацију да плати држава а не и вама. Вама не треба јер главнаој сестри је довољна и средња школа. Сестра је сестра за њих па макар имала и 4-5 година високог образовања. Али да ли беаш тако? Ко врши надзор над стерилизацијом и целој установи, дезинфекцијом, над негом болесника? Сестра са средњом школом? Па неко мора за то да одговара! Макар морално министар и директор Батута који дају сагласносте на систематизације у целом здравству у Србији. Или можда нису обавештени? Па обававестите их! Изађите на улицу. Немојте трпити зулум неписмених сестара. Шта би лекари урадили да њима шефови уместо специјализације имају само основне односно интегрисане студије? Запалили би болницу. Шта би им фалило, то је разлика само 7/1 или 7/2 стручности. А код вас може и 4 степен стручне спреме да комадује и и 6 и 7 степену стручности? И никоме ништа? То је норамално у Србији? Ја им се дивим како су смислили ситем! Па ово не би ни Маркизу Де Саду а ни Калигули пало напамет да оформи систем у здравству. Ово у здравству је јаче од Содоме и Гоморе заједно!

      Избриши
    15. Hoće li btit nešto, možda, od platnih razreda?

      Избриши
  4. Za sve to je direktno odgovoran direktor prof Dragos Stojanovic koji sve molbe gura u fijoku i ne dozvoljava pravu sistematizaciju u Zemunskoj bolnici. Po zakonu je obavezan da odgovori na molbu u roku od mesec dana a on potpuno ignorise bilo kakav odgovor ,pa kako to da inspekcija to nije videla ,desetine molbi koje cekaju mesecima i godinama ,zasto inspekcija nije to prijavila. Nego sto je jos veca tragedija taj isti direktor ide u inspekcije u druge ustanove ,a sam krsi zakon. Evo prijave i poziv inspekciji koja kao istrazuje nepravilnosti u radu ustanova ,kako to niste nasli ,kako to niste naveli kao krsenje zakona.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa jeba ga ti on ide u inspekcije drugima, on je jos i covek od integriteta i konrolise druge subjekte! Znaci da on radi kako treba i onda je ispravno sto se ne odgovara na molbe. Moze jos nekoga i da prijavi ministarstvu ako odgovara blagovremeno na molbe i predstavke ili ne daj Boze postavi glavne sestre sa 4 ili 5 godina visokog obrazovanja. Pa i ministarstvo skoro nikada ne odgovara na molbe i predstavke, osmi ako nisu nadlezni i onda nas obaveste o tome.

      Избриши
  5. Prema važećim propisima,u planu o sistematizaciji može stajati da odgovorni tehničar(glavna sestra),treba da ima srednju,višu ili visoku strukovnu školu(nigde još nema u planu o sistematizaciji specijalista ili akademske studije).Prema tome,pravo je direktora ustanove da na to mesto postavi koga hoće i sa kojom stručnom spremom hoće.Drugo,gore je napisano već da ako za određeno radno mesto nije navedeno da treba da ima više ili visoko obrazovanje,direktor nije u obavezi da isto prizna nekome ko je završio višu ili visoku školu.NA ŽALOST,jedino za šta možete ganjati vašeg direktora u Zemunu jeste neodgovaranje na molbe.

    ОдговориИзбриши
  6. Evo banalan primer predloga dopune zakona o radu...''Dodaje se pododeljak koji glasi: član 4a)Praktičan rad za učenike i studente VIŠIH ŠKOLA I FAKULTETA...Kod njih 15.11.2016 godine dalje postoje više škole!ccc .Treba Udruženje da piše poslaniku Balši Božoviću. http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/11-2872_16.pdf

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Више није битно да ли су власт или опозиција, чињеница је као да ће их један направио! Жалосно је то је тај млади човек већ 4-5 годдина посланик и посланик у градској скупштини и у разним одборима а не зна закон о виском образовању. Жалосно је што је он лично учествоваао у раду скупштине Србије и у изменама и допунама закона о високом образовању а не зна да не постоје више школе! Шта да кажемо. То је слика оних кокји одлучују о нашим судбинама. Жалосно! Млад човек а не зна! Шта да очекујеш од оних од 60 - 70 година? Ништа! Треба бежати! Водили су нас 50 година комунисти! Сада нас воде нихова деца и унуци који су демократе или четници! Старшно! И такво нешто усуди се и да напише и предложи!? И онда још неко каже да смо острашћени и нетолерантни!? Шта да толеришемо? Кретенизам? Идиотлук? Јавашлук? И још да им се склањамо и ћутимо и да им аплаудирамо? А нас појединци прозивају да смо шизофреничари? Па шизофрен је онај који ћути о томе! Истина је истина!

      Избриши
  7. Poštovani, imam jedno pitanje. Zaposlena sam u srednjoj stručnoj školi na poslovima nastavnika praktične nastave, završila sam specijalističke strukovne studije, iste su mi priznate i imam koeficijent 17,32. Međutim, pravnik mi je dostavio rešenje o smanjenju koeficijenta na 14,88. Kaze da su im naredili iz uprave koja to finansira...zanima me kako neko tek tako može da smanji koeficijent? I šta dalje raditi? Inače obratila sam se ministarstvu na sličan način kao i kolega Gavrilović, čekam odgovor.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovana koleginice iskoristite sva pravna sredstva!
      Nema sta tu rekla - kazala! Mora da ti u resenju stoji onda ako je tako: ''na osnovi dopisa tog itog iz upprave te i te'' donosi se resenje o smanjenju koeficijenta. Ne moze tek tako. Nije mu tata ostavio skolu da moze da radi sta hoce. UOd ministarstva ne ocekuj puno jer ''prde u istu tikvu'' nego uzmi advokata i bori se. Ne radi se tu samo o koeficijentu nego je steta monogo veca! Ti sa tim zvanjem na koje su te sada rasporedili ne mozes nikada da npr. budes direktor skole. Ti sa 17,32 i tim zvanjem i 5 godina iskustva mozes sutra bilo gde da konkurisati za direktorta. Mozes biti i nacelnik drustvenih delatnost. Mozes da budes i nacelnik skolske uprave! Mozes da budes i prosvetni inspektor. Sa 14,88 i tim zvanjem su te osakatili zauvek i neces moci nikada nigde da napredujes u karijeri!
      Molim Vas ovo je ozbiljna stvar a oni se sprdaju sa vama (nama) kao da smo nepismeni! Zato advokata i u borbu! Jedino je to ispravno. Ministarstvo moze samo da ispostuje odluku Suda!

      Избриши
  8. Jedno pitanje. Da li spec.str.studija moze predavati teoriju na strucnim predmetima ili samo prakticnu nastavu? Koliko sam ja mogao da procitam u pravilniku, moze samo prakticnu nastavu... kakva su iskustva ostalih kolega?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Једно подпитање?
      Да ли ти читаш коментаре од раније или само `нако пишеш да би се нешто писало?
      Да ли си читао Правилник о врсти стручне спреме у средњим стручним школама?
      Писали смо о томе да ЗОУВ и министартство нису мењали Правилник јер треба преко 30% текста да промене а то не може јер тада се мора донети нови правилник.
      Зато они прибегавају преварама и спорадично мењају по 10% до 25% и то само када су приморани.
      Писали смо и о томе годинама уназад да ни професори са високошколских установа нису нас промовисали код њихових колега да смо експерти и да имамо копентенције што је сасвим логично!
      Узми брате Правилник па читај!
      Негде нас има као и као предметних наставника а негде само као наставника практичне наставе. То зависи на жалост од онога колико смо се лично изборили за свој еснаф и није на жалост решено на глобалном плану јер министарство и ЗОУВ раде шта хоће, сваких 1-2 дана су избори и на њих нема ко да врши притисак и контролу да одради своје законом одређене послове!

      Избриши
    2. Citam ja itekako...ali mi nije jasno jer u pravilniku stoji jedno,a u praksi je nesto drugo. Bas iz raznih iskustva mi nije bilo jasno, jer nazalost sam i ja S.S.Inz. kazem nazalost jer se i ja suocavam sa problemima pri zaposljavanju kao i vecina kolega....da nekom priznaju SSS kao fakultet a nekom kao visu skolu. A da neko moze da se izbori za svoj status,mora da se pozove na neki zvanicni zakonski akt. Zakon o viskom obrazovanju kaze da su SSS studije drugog stepena i to stoji,ali pravilnik o vrsti str spreme o srednjim str skolama nas ogranicava da mozemo predavati samo prakticnu nastavu. Kako onda da se izborimo i na koju zakonsku regulativu da se pozovemo kad se u skoli pozivaju na pravilnik?

      Избриши
    3. Па о томе ти причамо годинама. Нико ништа не ради ни у ЗОУВ ни у министрству зато ти лично а пошаљи предлог према ЗОУВ и министстарству шта твој профил може да предаје. До су одавно професори са факултета и високих школа требали да су већ дали одавно предлоге шта твој профил може да предаје. Нпр. ако си ССС за друмски саобраћај можеш да предајеш све предмете у средњој саобраћајној школи на смеру за друмски саобраћај као и саобраћајни инж. мастер. Правилник о систематизацији радних места у школи мора бити у складу са Правилником о врсти стручне спреме у средњим стручним школама а тај правилник је архаичан и нису га променили у целости него га мењају по мало сваке године по 10-20% правилника. То је криминал шта ради ЗОУВ и министарство, тј. то што не ради. Али не можеш им ништа. Сада ће опет нови избори а они ће и даље спавати у својим удобним фотељама до јесени док не буде заедала нова Скупштина и кренуло из почетка. До тада ће све урушити а нарочито са појавом фантомског МСС који ће направити хаос и још већу пометњу али можда је ту и суштина. Можда намерно хоће да дезавуише неко цео систем а не да га доведе у ред. Зато латите се оловке и предложите све што треба и шаљите на те адресе. Ништа не функционише па зашто би баш правилник и врсти стручне спреме у средњим стручним школама био једини који је у Србији нормалан и усклађен са законом?
      Бори се немој као онај колеге ССС терапеут који каже да не треба да постији средња терапеутска школа и уместо да се бори да им као стручњак предаје он се бори да они не постоје. Много бољи ћете бити ви преадвачи стручних предмета него многи мастери јер има екстра високих школа које избацују врхунске стручњаке.

      Избриши
    4. Одговор на питање:"Да ли ли ССС може да предаје стручне теоријске предмете или само практичну наставу?"
      Радим у средњој стручној школи и на на основу ПРОСВЕТНОГ ГЛАСНИКА БР.8 од 13.08.2015 године а он је ПРАВИЛНИК О СТЕПЕНУ И ВРСТИ ОБРАЗОВАЊА НАСТАВНИКА ИЗ ОПШТЕОБРАЗОВНИХ ПРЕДМЕТА;СТРУЧНИХ САРАДНИКА И ВАСПИТАЧА У СТРУЧНИМ ШКОЛАМА , а такође и ПРАВИЛНИК О СТЕПЕНУ И ВРСТИ ОБРАЗОВАЊА НАСТАВНИКА,СРУЧНИХ САРАДНИКА И ПОМОЋНИХ НАСТАВНИКА У СТРУЧНИМ ШКОЛАМА где је по подручјима рада и тачно дефинисано по наставним општим и стручним предметима ко шта може да предаје и убачени су ССС. На почетку сваке школске године на састанцима стручних већа (некада актива) на основу норматива и броја ученика, стручности и договора између чланова у оквиру стручног већа деле се часови. Када се изврши подела и усклади норма свих , онај ко руководи већем односи наш норматив за ту школску годину на одобравање директору школе и убацивање у распоред часова. Колеге са ССС предају и стручне теоријске предмете или практичну наставу зависно од тога шта су одабрали а на основу тог правилника где тачно пише које стручне предмете можемо а које не можемо да предајемо, са ССС( бар је тако у школи у којој радим).Потражите тај сл. гласник јер се односи на сва подручја рада ,мада сам чула да постоји његова допуна јер многи називи ССС нису били убачени па су убачени накнадно.

      Избриши
  9. Kada su vaspitaci u pitanju, tu se tek radi kako ko hoce.U Kragujevcuje stvar ovakkva - tebi cu priznati master, tebi necu. Sve yavisi od simpatija i podobnosti prema direktoru. Ko sisa zakon i PKU. Lokalna uprava cuti jer jj sve odgovara. Diskriminacija na najvisem nivou.

    ОдговориИзбриши
  10. Kragujevački vaspitači su diskriminisani zbog direktora, sebi priznao koeficijent i još po nekom a ostale tretira kao roblje. Ne pomišlja da ispravi nepravdu i primeni zakon i podzakpnska akta.

    ОдговориИзбриши