понедељак, 28. септембар 2015.

ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ НА КАТАЛОГЕ РАДНИХ МЕСТА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

23. септембар 2015.

ПРОНАЂИТЕ СЕ У СИСТЕМУ РАДНИХ МЕСТА!

Министарство државне управе и локалне самоуправе је почело са објављивањем радних верзија каталога радних места у јавном сектору, на чијим израдама су била ангажована ресорна министарства.
Сви заинтересовани имају прилику да пронађу и провере опис свог и свих других радних места као и захтеване услове у одговарајућем каталогу на нашем сајту.
Рад на изради каталога увелико траје, а подсећамо да су консултације са свим заинтересованим странама још увек у току. Искористите прилику и све коментаре, предлоге и сугестије пошаљите на адресу reformauprave@mduls.gov.rs.
Каталози представљају попис, класификацију и основ за вредновање радних места и служе спречавању злоупотреба, попут „измишљања“ нових радних места. По старом систему је било могуће да за обављање истог посла запослени добијају драстично различита примања. Тако је на пример возач - и руковалац механизације и манипулант и експедитор – сви са различитим примањима. Успостављањем каталога ова потоња подзанимања ће бити избрисана.
Осим назива радних места, односно звања у којем се обављају послови на радним местима, каталог садржи и типичан опис радног места, захтевану стручну спрему, додатна знања и испите/сертификате, као и захтевано искуство за рад на тим пословима. Каталог није замена за постојеће систематизације радних места, већ представља списак радних места у јавном сектору који ће бити оквир послодавцима приликом израда сопствених систематизација.

  • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ – смернице
  • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ПРОСВЕТИ – радна верзија
  • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У КУЛТУРИ – радна верзија
  • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У СПОРТУ – радна верзија
  • КАТАЛОГ ЗВАЊА И ПОЛОЖАЈА У ОРГАНИМА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ, ДРУГИМ ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА И ОРГАНИМА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ И ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – радна верзија
  • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ – радна верзија
  • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ЗДРАВСТВУ – радна верзија




********************
Министарство државне управе и локалне самоуправе почиње од данас са објављивањем радних верзија каталога радних места у јавном сектору, на чијим израдама су радила ресорна министарства.
Каталози представљају попис, класификацију и вредновање радних места, што је један од најважнијих корака у спровођењу реформе платног система. Осим назива радних места, односно звања у којем се обављају послови на радним местима, Каталог садржи и типичан опис радног места, захтевану стручну спрему, додатна знања и испите/сертификате, као и захтевано искуство за рад на тим пословима. Каталог није замена за постојеће систематизације радних места, већ представља списак радних места у јавном сектору који ће бити оквир послодавцима приликом израда сопствених систематизација.
Подсистеми јавног сектора, по којима су конципирани каталози су: државни органи, органи аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе, здравство, просвета, социјална заштита, култура и спорт. Док су генеричка радна места која се појављују у целом систему посебно издвојена у циљу упоредивости.
Позивамо вас да на радне верзије каталога свих подсистема јавне управе, који ће бити представљени сукцесивно на сајту Министарства, пошаљете коментаре и сугестије на reformauprave@mduls.gov.rs најкасније до 1. октобра 2015. године.
Упоредо са овим видом јавних консултација, Министарство у сарадњи са ресорним министарствима ће организовати и округле столове током септембра 2015. године, о којима ћемо благовремено обавестити јавност.







UREDBA O RAZVRSTAVANJU RADNIH MESTA I MERILIMA ZA OPIS RADNIH MESTA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA
("Sl. glasnik RS", br. 117/2005, 108/2008, 109/2009, 95/2010, 117/2012, 84/2014, 132/2014 i 28/2015)

- kompetentnost - stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje sedam godina radnog iskustva u struci.

16 коментара:

  1. Visoka tehnicka skola strukovnih studija u Beogradu i master strukovni u najavi za 2015/2016
    https://www.visokatehnicka.edu.rs/master-strukovne-studije/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Daj okanite se strukovnog mastera koji postoji na paipru!
      To nas SSS ne interesuje! Kada bude upisan prvi strukovni mastert student onda nam se javite i daćemo Vam podršju ukoliko bude nekih diskriminacija! To će nam biti najbliže kolege po struci i pomoćemo im ukoliko bude bilo potrebe. Do daljnjeg molim Vas da ih ne ubacujete u naš Blog, koji je posvećen nama!

      Избриши
  2. Poslušajte od 01:38 do 01:40 min

    http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1959776/Srbija+jo%C5%A1+bez+okvira+kvalifikacija.html

    ОдговориИзбриши
  3. Šta bi sa akreditacijama Master? Nijedna od četri Visokih škola koje su podnele zahtev nisu još akreditovane?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ни неће бити а нити треба!
      Прво треба да се донесе нови Закон о високом образовању а потом ствари да се ставе на право место!
      Прво иде ОСС па МСС и потом ССС (нове) као код академских ОАС па МАС па МАС!
      Наше садашње ССС треба да нестану и да се изједначе са бидућим МСС као што су основне студије 2005. год. изједначене са МАС.
      Мислим да су појединци у Министарству просвете укапирали да су на погрешном пут и да су стопирали МСС. Ако би се сада увеле МСС то би створило још већи хаос и наше ССС би биле доведене у ћорсокак!

      Избриши
    2. Nisu oni iz Min. ukapirali vec su protiv daljeg razvoja strukovnog obrazovanja u Srbiji. Naravno nisu svi u Min. protiv, ali jedan deo koji se pita nesto jos uvek, jeste. Normativi su doneti, treba da izdejstvujemo da se objave u Sluzbenom glasniku jer nije normalno da se nesto donese i toliko ceka na objavljivanje. To nije po Ustavu i Zakonima. Master treba da postoji a spec. ce verovatno biti ukinute samo sada iz Min. ne znaju sta da rade jer nece da specijaliste izjednace sa masterom strukovnim.

      Избриши
  4. Ljudi, pogledajte nove kataloge i ucestvujte u javnoj raspravi!

    http://www.mduls.gov.rs/

    ОдговориИзбриши
  5. Koliko vidim ovde se ne vidi konkretno koja škola za radno mesto. tj npr. u sistematizaciji mogu da stave i dalje šta hoće npr. sistem administrator radi sa ne informatčkom strukom itd itd

    ОдговориИзбриши
  6. Da li ce biti uzete u obzir specijalisticke studije zavrsene na visokim skolama ili samo na fakultetu

    ОдговориИзбриши
  7. Da li ima neko informacije u vezi akreditacije master studijskih programa za ovu godinu ?

    ОдговориИзбриши
  8. Ono sto ja znam za akreditaciju, je da nema nista ove godine od toga. Ima tu dosta problema, konkeretno specijalizirao sam na jednoj skoli iz unutrasnjosti i najveci problem te skole je sto profesori neispunjavaju uslove (u periodu od valjda cetiri godine moraju da imaju tri strucna rada iz teme za koju se akredituju smer ). Na ovoj skoli retko ko ima i jedan strucni neracunajuci doktorat i teme koje su izasle od toga... Mozda je i dezinformacija ko zna...

    ОдговориИзбриши
  9. Što pre je potrebno za nas specijalizante uvesti master strukovne, i naći im mesto na tržištu rada. U suprotnom svi na mastera akademskog ....budući studenti...da se ne prevarite ko i mi....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Što smo prevareni?
      SSS su najviše dobili jer smo sa 4 godine školovanja dobili 2 stepen studija, a za master akademske su morali 5 godina da se školuju da bi dobili 2 stepen studija.

      Избриши
    2. Tako je kolega(ice)!
      Sla\em se sa Vama!
      Naravno da smo na dobitku, međutim radi se o tome da pojedinci u društvu hoće da na nezakonit (i neustavan) način ne uvrštavaju SSS u sistematizacije radnih mesta.
      To je posledica i neznanja i gluposti poedinaca koji ne mogu da shvate da postoji SSS koji je 2. stepen visokog obrazovanja.
      To je sve za očekivati jer ne postoje sankcije za rukovodioce koji su pre svega političari i nisu zainteresovani u većini slučajeva za donošenje zakonitih podzakonskih akata. Čak i Ministarstva i Pokrajinski sekretarijati donose nezakonite Uredbe i Pravilnike. Čak ni Skupština Srbije nije poslušala USS i donela Zakon o pokrajinskim službenicima niti Zakon o zaposlenim u lokalnoj samoupravi. Čak ni Skupština Srbije neće da donese Sistematizaciju radnih mesta u Kancelariji Ombudsmana i da ga uskladi sa Zakonom o državnim službenicima. I naravno ne može im niko ništa jer ne postoji sankcija.

      Избриши
    3. Takođe redovno se dešava da ministarstvo donese zakon i da piše da će u roku od 6 do 12 meseci biti doneti podzakonski akti )pravilnici i sl.) ali naravno prođe nekoliko godina pa i decenija i nekoliko Vlada ali niko nikada ne donese podzakonski akt. i naravno nikada nikao nije odgovarao za nedonošenje podzakonskih akata. I to traje decenijama i tarjeće i čemu da se nadamo?

      Избриши