понедељак, 1. јун 2015.

Udruzenje strukovnih specijalista Srbije

Kolege, Udruzenje strukovnih specijalista Srbije je registrovano i uskoro ce se otvoriti mogucnost uclanjenja svih zainteresovanih/ostecenih struk. specijalista. Prema nasim saznanjima, do kraja juna ce se izaci sa katalogom svih zanimanja koja postoje u R Srbiji, pored tih zanimanja ce stojati kompetencije koje taj neko mora da ima, tako da ce svi koji takvo zanimanje imaju ce imati istu platu bez obzira na stepen zavrsenih studija. Ovo resenje kol je dobro, toliko i nije zbog nekih lica koja su nastavila studije zbog vecih plata. Ovo vazi za zaposlene u drzavnoj administraciji, mup-u, zdravstvu, prosveti tj. za sve one cija se plata finansira iz budzeta. Sto se tice privatnika, oni ce se voditi ovim predlozima drzave tj. to ce biti osnov za nove sistematizacije koje ce krenuti nakon usvajanja da se rade. Udruzenje ce biti ukljuceno u javnu raspravu tog kataloga. Sto se tice specijalista i njihovog statusa (mislim na one zaposlene), postoji ideja da se Udruzenje zvanicno obrati komorama inzenjera, medicinara, ministarstvima, kancelariji za ravnopravnost i savetu za ljudska prava kako bi osporili pojedine sistematizacije i ukazali na neravnopravan polozaj i diskriminaciju struk. specijalista. Takodje postoji ideja da pred sudom pokrenemo pitanje zakonitosti (ustavnosti) pojedinih odluka, sistematizacija i slicno.... Vidimo da ce jedino sudskim putem problem specijalista biti brze resen. Iz ministarstava su raspolozeni za saradnju, saglasni su manje-vise sa nama ali to sve ide presporo.... S toga nam je veoma bitna vasa pomoc, kontakti, predlozi, targetirani problemi specijalista jer ih jednostavno ima bas dosta i nismo u mogucnosti da ih sve sagledamo. Imamo pozivno iskustvo iz Novog Sada u kom su zaposleni tuzili ustanovi zbog ne uvazavanja spec. struk. studija i dobili sud pa je ustanova duzna da im uplati novac tj. tu razliku koju nije placala. Udruzenje je uputilo pismo podrske uvodjenju struk. master studija Nac. savetu za visoko obrazovanje i izglasavanju tih normativa 25. juna. Normativi ce najverovatnije biti usvojeni i specijalisti ce imati mogucnost da zavrse jos jednu godinu kako bi stekli 60 esp bodova i stekli zvanje mastera. Pokrenuli smo i pitanje budzetkih mesta za strukovne postdiplomske studije. Nakon sednice upravnog odbora Udruzenja, obavesticemo vas o odlukama koje se ticu uclanjenja... Molim sve zainteresovane da pisu na mail: udruzenjesss@gmail.com i da nam konkretno, koncizno navedu probleme i oblasti u kojima struk. spec. imaju probleme kako bi znali kome i kako da uputimo zvanican dopis/zahtev za regulisanjem tih nekih problema i akata.

mita

2 коментара:

  1. Molim Vas da navedete kakvo je to ,,pozitivno iskustvo iz N.S.-a''i o kom se profilu zaposlenih radi. Mozda bi nam moglo pomoci u resenju nasih problema. Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман29. мај 2017. 07:57

    Moramo biti jedinstveni.
    Smislili su kao neke kompentencije da bi nas sada delili.
    Svaki SSS moze biti predmetni nastavnik u skoli, bilo da je medicinske, gradjevinske, ekonomske, ili bilo koje struke.
    Svaki SSS mora imati koeficijent 7. stepena a ne samo u drzavnoj upravi, javnim preduzecima i prosveti/17,32.
    Svaki SSS moze da bude pomocni nastavnik na visokoj skoli a ne samo gde koji direktor hoce.
    Svaki SSS je isti jer i ima isto bilo da je specijalizirao na medicinskom fakultetu i toboze dobio 120 bodova ili na visokoj skoli sa 60 bodova. Pa nisu oni 4 SSS tj. SUPER SSS u odnosu na nas. To je samo taktika zavadi pa vladaj.
    Pogledajte Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji gde ne stoje SSS da se moze biti prosvetni inspektor? Pa sa SSS mozes biti inspektor u MUP-u, komunalni inspektor, sanitarni inspektor,... a ne mozes biti prosvetni inspektor? Neverovatno a prosvetarima je priznat koeficijent 17,32 i 7 stepen strucnosti sa SSS! Znaci mozes biti nastavnik nege ili bilo kog predmeta u medicinskoj skoli i vaspitac sa SSS koji ima koeficijent 17,32 a ne mozes biti prosvetni inspektor? Ali sa DIF-om mozes? Nastavnik je nastavnik sto opet podele sto postajemo gradjani 3. reda? Zasto se neko izivljava na SSS i to nekaznjeono? Moramo doci do njihovih imena i tuziti ih. Ne vredni drugacije! Da se izborimo za nas i tu decu koja ne znaju sta upisuju i sta im spremaju!

    ОдговориИзбриши