понедељак, 07. април 2014.

MEDIJI: Protest studenata u Kikindi

http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/kikinda/protest-studenata-u-kikindi_475876.html

04. april 2014. | 15:47 → 20:13

Protest studenata u Kikindi

KIKINDA -
Današnji jubilej, šest decenija postojanja i rada Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, i obeležavanje Dana studenata, pored oficijelnog programa, ipak je protekao u znaku protesta studenata smera Strukovni vaspitač za tradicionalne igre.
Naime, zbog nepostojanja šifre delatnosti, svršeni studenti tog smera i ne postoje na tržištu rada. I pored obraćanja nadležnima, onima koji su i odobrili smer, i u Pokrajini i u Ministarstvu, odgovora na njihove zahteve za sada nema.Gotovo neverovatno zvuči činjenica da ni nakon osme generacije studenata na jedinstvenom smeru Strukovni vaspitač za tradicionalne igre, pri Visokoj školi strukovnih studija u Kikindi, još uvek ne postoji šifra te delatnosti u domaćem zakonodavstvu. Na tržištu rada, svršeni studenti, akademci sa zvanjem Strukovni vaspitač za tradicionalne igre, praktično i ne postoje. Našavši se u svojevrsnom apsurdfu, obraćali su se nadležnima, onima koji su i odobrili smer, i u Pokrajini i u Ministarstvu, ali bez uspeha
.
"Ovo je osma generacija studenata, otprilike 250 studenata prošlo je kroz ovu školu. Sada je na tri godine studija nešto više od 50 studenata i došao je taj momenat da se probamo izboriti za naša prava", kaže Vladimir Rac, student VŠSS u Kikindi.

"Imali smo razgovore sa direktorkom Škole, uputili smo zahteve koje očekujemo da budu i ispunjeni, ali do sada nismo dobili odgovor. Obraćali smo se i pokrajinskoj Prosvetnoj inspekciji, a ni od njih nismo dobili nikakav odgovor. Studenti su krenuli sa bojkotom nastave. Republika Srpska i Crna Gora imaju šifru delatnosti, a država Srbija, koja je pokrenula ovaj smer i celu priču, to nema. To je i najveći apsurd u ovoj priči", navodi Miki Tmušić, student VŠSS u Kikindi.

Od 2006. godine u kontinuitetu, smer Strukovni vaspitač za tradicionalne igre u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, okuplja i obrazuje studente zainteresovane za savremene naučne, teorijske, pedagoške i praktične pristupe folkloru. Ovakav savremeno koncipirani studijski program priprema studente, buduće vaspitače za tradicionalne igre, za rad u oblasti folklorne pedagogije sa decom predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, pre svega.

Postojeći propisi u Srbiji, nažalost, ne prepoznaju to zvanje:
"I to je sada veliki problem, a mislim da i drugi obrazovni profili imaju isti problem. Studenti našeg smera pokrenuli su incijativu na nivou škole, kako bi smo se i zvanično obratili Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj i pokušali zajedno da rešimo problem", ističe Tamara Grujić, direktorica VŠSS u Kikindi.

"Neoprostivo je da protekne još puno vremena , a da se to pitanje ne reši. Smatram i nadam se da će u urgentnom roku taj problem i biti rešen", kaže Stanislava Hrnjak, članica Opštinskog veća u SO Kikinda.

Dodajmo da je jedan od zahteva da se poveća broj budžetskih mesta na tom smeru. Do sada je samo pet studenata finansirano iz budžeta, dok je na svakoj godini oko 20-tak samofinansirajućih studenata. Studenti od nadležnih očekuju odgovore do 25. aprila, a nakon tog datuma, kako su najavili, radikalizovaće svoje proteste.


Нема коментара:

Постави коментар