петак, 26. јул 2013.

Zakonom o katastru, strukovni specijalisti geodetskog smera su dobili licence prvog reda


 Poštovana gospodo,
   Današnjim (25.07.2013) usvajanjem izmena i dopuna Zakona o katastru, strukovni specijalisti sa Visoke građevinsko geodetske skole - smer geodetski su dobili licence prvog reda i na taj način stali u istu ravan sa kolegama koji su završili akademske studije.

   Član 14 pomenutog zakona kaze da -
 Geodetska licenca prvog reda omogućuje obavljanje poslova odgovornog projektanta, rukovođenja i stručnog nadzora nad izvođenjem geodetskih radova za koje je ovim zakonom predviđena izrada glavnog projekta, izvođenja tih radova, kao i izrade projekta geodetskog obeležavanja u oblasti urbanističkog planiranja.
   Potrebno je ovom prilikom pohvaliti spremnost menadžmenta Republickog geodetskog zavoda da svoj zakon usaglasi sa Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o drzavnim sluzbenicima.

   Posebno treba pohvaliti trud profesora i svih zaposlenih u pomenutoj Visokoj skoli da stvore jednu ozbiljnu i modernu visokoskolsku ustanovu sto ona svakako i jeste.

   Mlade kolege, nemojte gubiti vreme prepucavajuci se oko haoticnog stanja u visokom obrazovanju, vec se trudite da steknete što šira znanja ne samo iz svoje struke vec i iz ostalih struka. Diploma Vam daje bolju startnu poziciju u odnosu na druge ali se dobar stručnjak postaje samo velikim radom i neprekidnim učenjem.

Tekst Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru
http://www.parlament.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2013/2445-13.pdf

Члан 10а
Извршилачка радна места у Заводу разврставају се по звањима, у зависности од сложености и одговорности послова, потребних знања и способности и услова за рад.
Звања државних службеника геодетске струке на извршилачким радним местима у Заводу јесу:
1) са средњим образовањем геодетске струке: млађи стручни геодетски
референт и стручни геодетски референт;
2) са основним академским студијама, основним струковним студијама, односно са студијама у трајању до три године геодетске струке, у складу са прописима који су важили до дана ступања на снагу Закона о високом образовању („Службени гласник РС”, бр. 76/05, 100/07-др. пропис, 97/08, 44/10 и 93/12 – у даљем тексту: Закон о високом образовању): млађи стручни геодетски сарадник и стручни геодетски сарадник;
3) са мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно са основним студијама у трајању од најмање четири године геодетске струке, у складу са прописима који су важили до дана ступања на снагу Закона о високом образовању: млађи стручни геодетски саветник, стручни геодетски саветник, самостални стручни геодетски саветник и виши стручни геодетски саветник.

15 коментара:

  1. Rasprava poslanika DSS Milan Lapčević
    http://dss.rs/predlog-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-drzavnom-premeru-i-katastru/
    Овде се у вашем предлогу измена закона каже да лиценцу првог реда може да добије и лице које завршило специјалистичке струковне студије у трајању најмање четири године.
    Специјалистичке струковне студије за оне који се мало мање интересују за образовни систем су некадашње више школе и не постоји земља, барем у овом делу света, где може да се добије лиценца првог реда а да нисте завршили академске студије, односно да сте завршили више школе, односно у овом случају специјалистичке струковне студије.
    Неке колеге пре мене су овде говориле да се овом изменом закона исправља неправда која је учињена према тим људима, па ако тако поједностављујемо ствари, онда ћемо доћи до решења које можемо да применимо и у другим струкама.
    Не постоји ниједна инжењерска струка где може лице које је завршило Вишу грађевинску или Вишу машинску или Вишу електротехничку школу да добије лиценцу за пројектовање. То не постоји. Може да добије лиценцу за извођење одређених радова, али не и да буде одговорно лице за сложеније послове који се тичу инжењерства. Ако хоћемо све да релативизујемо, онда шаљемо једну јако ружну поруку. Свима онима који студирају шаљемо поруку – немате потребе да гулите клупе пет година на академским студијама, да полажете по 45 испита, идите, завршавајте специјалистичке струковне студије и иста ћете права имати после одређеног броја година проведених у струци у некој фирми, добићете лиценцу за пројекте, да изводите радове, да оснујете фирме, да чак будете и на положају.
    Мислим да оваква уравниловка јесте једна деградација образовања у геодетској струци и мислим да ово ни у ком случају није у складу са европским стандардима, нити је у складу са нормама које важе чак ни у земљама у окружењу.
    ….
    Мислим да чланови од 6. до 10. заиста на један непримерен начин праве равнотежу и уравниловку између различитих нивоа образовања. Да је то тако могуће, вероватно не би постојале различите школе, него би сви ишли у једне те исте школе и могли да раде све послове. Нећемо ништа добити тиме што ћемо дати могућност да људима који немају довољно школе могу да раде послове или да имају чак лиценце за извођење и пројектовање геодетских радова у односу на оне који то немају.
    …..
    Мислим да је заиста недопустива даља деградација и прављење једне уравниловке између различитих нивоа образовања. Не знам чиме је то мотивисано, али просто је недопустиво да шаљемо такву поруку да људи који су завршили високе школе, који имају одговарајуће образовање, који су много више уложили у свој напредак и своје образовање да дођу у исту раван са онима који су ишли линијом мањег отпора и са разним везама и везицама се запослили у одговарајуће републичке институције, стичу иста права и иста звања као што су они који су морали да иду на академске студије и да редовним путем долазе до свог образовања и усавршавања.
    Што се ДСС тиче, наше изјашњавање по овом закону ће зависити од тога како ћете се одредити према нашим амандманима. Две главне замерке се односе управо на то, да не можемо да прихватимо да се за послове пројектовања лиценце издају онима који су завршили специјалистичке и струковне студије, јер такве ствари не постоје и таква решења не постоје нигде у свету, нити у једној струци. Зато постоје инжењерске коморе. Инжењерске коморе дају одређене лиценце по тачно одређеној процедури. Не видим зашто би за геодетску требало да важе другачија правила од правила у области грађевине, у области машинства, електро струке итд. Захваљујем се на пажњи.

    *** pazite za koga glasate !!!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман26. јул 2013. 17:33

    Зато што је он у ДСС а знамо да су они прошлост! Жалосно је што Народни посланик не разуме законе. Он би требао да буде бастион знања а не глупости! ЗА НЕ ОБАВЕШТЕНЕ ПОСЛАНИКЕ ДСС-а: специјалистичке струковне студије су НОВИ вид студија у нашој земљи у складу са Новим Законом о високом образовању!Жалосно је ко нам је све (НЕ)Народни посланик!

    ОдговориИзбриши
  3. Stvari se polako krecu na bolje! Samo treba jos pritisnuti da se i u prosveti sredi situacija...

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман27. јул 2013. 15:41

    Dosta više dezinformacija !
    Da bi dobio licencu prvog reda moraš da imaš završene MINIMU četvorogodišnje osnovne studije koje su bile do 2005.god. ili sada master studije.

    Vi imate završene osnovne TROGODIŠNJE strukovne studije. Specijalističke strukovne studije traju godinu dana i one NE ulaze u osnovne strukovne studije jer su to studije drugog stepena STRUKOVNOG obrazovanja.

    Dosta više LAŽI !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман28. јул 2013. 12:49

      Kako si covece izkompleksiran, sve ti lepo pise samo procitaj tekst. I meni je zao sto ti sa 4 god akademskih studija imas I stepen visokog obrazovanja, a ja sa specijalistickim strukovnim studijama imam II visokog obrazovanja

      Избриши
    2. Анониман28. јул 2013. 15:58

      TAČNO, ALI TI IMAŠ II STEPEN VISOKOG STRUKOVNOG OBRAZOVANJA, ŠTO JE JAKO BITNA ČINJENICA.

      Ta specijalizacija se poredi sa specijalističkim studijama posle završene više škole, a možda si zaboravio da su više skole trajale tri godine sve do 2008. god. ŠTO JE JEDNAKO VI-2 sss. Razmisli malo pre nego što napišeš nešto glupo...

      Избриши
    3. Анониман28. јул 2013. 19:29

      Dobro ja znam sta pisem ako meni ne verujes odi u nacionalnu sluzbu zaposljavanja pa ih pitaj koji stepen upisiju u radnu knjizicu za specijalisticke strukovne studije, meni su posle zavrsetka osnovnih strukovnih studija upisali 6/2, a posle zavrsetka specijalistickih strukovnih studija 7/1. i nemoj vise da pises gluposti posto ocigledno nemas poima nego se prvo raspitaj ovako samo brukas sebe...

      Избриши
  5. Анониман27. јул 2013. 23:38

    Анониман 27. јул 2013. 15.41, ima li vrucine?

    ОдговориИзбриши
  6. Evo teksta zakona koji je usvojen
    22.04.2013. НАЦРТ
    ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА
    ЗАКОНА О ДРЖАВНОМ ПРЕМЕРУ И КАТАСТРУ
    Члан 1.
    У Закону о државном премеру и катастру („Службени гласник РС” бр. 72/09 и
    18/10), после члана 10. додају се нови чланови 10а, 10б и 10в, који гласе:
    „Члан 10а
    Извршилачка радна места у Заводу разврставају се по звањима, у зависности од
    сложености и одговорности послова, потребних знања и способности и услова за рад.
    Звања државних службеника на извршилачким радним местима у Заводу јесу:
    1) са средњом стручном спремом геодетске струке: млађи стручни геодетски
    референт и стручни геодетски референт. Са средњом стручном спремом осталих струка:
    млађи стручни референт и стручни референт;
    2) са основним академским студијама, основним струковним студијама, односно
    са студијама у трајању до три године геодетске струке: млађи стручни геодетски
    сарадник и стручни геодетски сарадник. Са основним академским студијама, основним
    струковним студијама, односно са студијама у трајању до три године осталих струка:
    млађи стручни сарадник и стручни сарадник;
    3) са дипломским академским студијама-мастер, специјалистичким академским
    студијама, специјалистичким струковним студијама, односно са основним студијама у
    трајању од најмање четири године геодетске струке: млађи стручни геодетски саветник,
    стручни геодетски саветник, самостални стручни геодетски саветник и виши стручни
    геодетски саветник; са дипломским академским студијама-мастер, специјалистичким
    академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно са основним
    студијама у трајању од најмање четири године осталих струка: млађи стручни саветник,
    стручни саветник, самостални стручни саветник и виши стручни саветник;

    „Геодетску лиценцу првог реда стиче лице геодетске струке са дипломским
    академским студијама - мастер, специјалистичким академским студијама, односно са
    основним студијама у трајању од најмање четири године, специјалистичким струковним
    студијама у укупном трајању од најмање четири године (минимално 240 ЕСПБ бодова),
    положеним државним стручним испитом прописаним за ту стручну спрему и радним
    искуством од најмање пет година у геодетској струци од чега најмање две године са том
    стручном спремом.Геодетску лиценцу другог реда стиче лице геодетске струке са основним академским
    студијама, основним струковним студијама, односно са студијама у трајању до три године,
    положеним државним стручним испитом прописаним за ту стручну спрему и радним
    искуством од најмање три године у геодетској струци од чега најмање једном годином са
    том стручном спремом.
    Геодетску лиценцу другог реда стиче и лице геодетске струке са дипломским
    академским студијама - мастер, специјалистичким академским студијама, односно са
    основним студијама у трајању од најмање четири године, специјалистичким струковним
    студијама у укупном трајању од најмање четири године (минимално 240 ЕСПБ бодова),
    положеним државним стручним испитом прописаним за ту стручну спрему и радним
    искуством од најмање једне године са том стручном спремом.”

    Opet napominjem da je za usvajanje napred navedenog teksta uloženo jako puno truda pa bi i ostale Visoke škole trebale da slede primer Visoke Gradjevinsko geodetske škole. Dragi specijalisti udružujte se, delujte sinhronizovano, lobirajte kao sto su to radile geodete. Jako dugo je vrsen pritisak na Republicki geodetski zavod da nam prizna stecene kvalifikacije. Zajednicki su delovali: najpre skola, zatim Geoudruženje koje okuplja veliki broj geodeta i kolege koje nisu u Geoudruženju ali su bili jako zainteresovani da dobiju odgovarajuće licence. Ipak, treba jos jednom pomenuti i pohvaliti rukovodstvo Republičkog geodetskog zavoda koje je prepoznalo trenutak u kome se nalazi i odreagovalo na pravi nacin. Bravo za geodete! Pozdrav svima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svesni smo svi napora, a naročito borbi sa vetrenjačama.
      Vi ste preskočili najvećeg kočničara Ministarstvo za prosvetu i elegantno ga zaobišli, stavivši okvir kvalifikacija u Zakon.
      Zamislite te frustracije kada konkurišete za posao, a poslodavac od Vas traži dokaz/tumačenje da ste VII sss, i kada nakon par meseci od pisanja Ministarstvu prosvete dobijete odgovor koji je copy/paste iz ZoVO-a (da su specijalisticke strukovne studije 2. stepen visokog obrazovanja i da poslodavac sam pravi pravilnik o sistematizaciji, hvala ninašta)
      Trenutno veliki problem je nezainteresovanost KASSS- Konferencije akademija strukovnih studija Srbije i ustanova koje obavajaju visoko obrazovanje za bilo šta osim UPIS-a novih studenata.
      Takođe i druga strukovna udruženja su prilično nezainteresovana za bilo kakve promene (inženjerska komora i dr.)
      Ali vi ste dokazali da ne treba gubiti nadu.

      Избриши
    2. Bas tako... Ja sam pre koji dan bio do jedne ugledne Advokatske kancelarije koja u svom dugogodisnjem radu ima iskustva u sporovima sa skolama. Popricao sam sa advokatom o nasim problemima tj. o tome kako Min. prosvete nikako da usaglasi Pravilnike sa Zakonom o Visokom obrazovanju i Zakon o Osnovama sistema vasp. i obrazovanja, pomenuo sam i sopstveno iskustvo. Receno mi je sledece: Ako imamo zavrsene struk. spec. studije, bodove, na konkursima smo potpuno ravnopravni sa masterima koji konkurisu na tom konkursu. Posto nasih zvanja nema u novim resenjima Pravilnika o strucnim spremama, slobodno mozemo da se zalimo Upravnom odboru i oborimo konkurs na sudu jer je ZAKON JACI OD SVAKOG PRAVILNIKA kao podzakonskog akta. Ako je potrebno, treba ici i do Ustavnog suda. Preporucila nam je da se grupisemo, pritiskamo, prozivamo nadlezne medijski i da pisemo Ustavnom sudu, mada se slozila samnom da se na odgovor Ustavnog suda dugo ceka. Ako po Zakonu potpuno zadovoljavamo uslove konkursa, sigurno treba da se zalimo i da cemo za sada na taj nacin ostvariti svoja prava kao specijalisti jer zaposleni u skolama nisu upoznati sa statusima specijalista dok ovi u Ministarstvu samo rade svoj posao po direktivi i ne talasaju.

      Избриши
  7. Specijalci, da ste bili u sposobni završili bi Akademske studije na vreme ali, znamo se, vi ste oni što im je bilo preteško da studiraju i uče pa ste odustali i uzeli diplomu više škole (daj šta daš). Došlo je i vaše vreme...

    ОдговориИзбриши