среда, 16. мај 2012.

Specijalista strukovnih studija = professional master

http://www.bg.ac.rs/csrp/obrazovanje/upis/upis_spec_struk_studije.php
Специјалистичке струковне студије, које трају најмање годину дана, и чијим се завршетком стиче најмање 60 ЕСПБ бодова. Студент који заврши специјалистичке струковне студије стиче стручни назив "специјалиста" са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области – professional master.

Beogradski univerzitet kaže da je specijalista strukovnih studija - PROFESSIONAL MASTER
*********
fon>
Student koji završi specijalističke strukovne studije stiče stručni naziv "specijalista" sa naznakom zvanja drugog stepena strukovnih studija iz odgovarajuće oblasti – professional master.
***********

Izveštaj Ministarstva prosvete Evropskoj uniji iz 2009 godine, (veoma interesantan dokument, šta su sve naši napisali da su uradili, čak pominju i da je urađen okvir kvalifikacija za visoko obrazovanje)

http://www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/bologna/links/National-reports-2009/National_Report_Serbia_2009.pdf

The three-cycle structure prescibed by LHE is established in all higher education university institutions. The two-cycle structure also prescibed by LHE has been introduced in all Universities of Professional Studies (UPS). In 2006/2007 all first cycle (bachelor) programmes and the first year of second cycle (master) programmes are offered under the new structure with completely redesigned curricula. The third-cycle programmes (PhD) started in 2006/2007 in many university institutions: University of Belgrade, University of Novi Sad, University of Nis and University of Kragujevac

Znači prevod Visoke škole strukovnih studija na eng. je UNIVERSITIES OF PROFSSIONAL STUDIES

The accreditation is completed for the UPS, which had previously two-year programmes. The UPSs provide the first cycle (professional-bachelor) programmes and the second cycle (professional-master) programmes.

A Specijalista strukovnih studija je PROFESSIONAL MASTER

After the accreditation of the second-cycle of professional study programmes, the students are enrolled for the first time in the scholar year 2008/09 (professional master level).

update 07.11.2013.

Specialised professional studies, lasting at least one year and granting, upon their completion, at least 60 ECTS points.

Type of studiesSpecialised Professional Studies
Academic degreeSpecialist of Applied Studies in Electrical and Computer Engineering (Spec.App.El.Comp.Eng.)


134 коментара:

  1. Konacno prevod. Sta su mi sve prevodili i high school i college i vocational school.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман13. март 2012. 18:54

    Potrebno je da se oglase i strukovna udruzenja a ne da jurcaju za bodovima radi licence dok im samu diplomu nipodastavaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se,
      i mislim da se posebno visoke strukovne škole se oglašavaju, jednostavno su sve pustili niz vodu.

      Jednini pokušaj da se nešto više uradi je preko http://www.kdvss.rs/ gde su 24.5.2010. probali ovo http://www.kdvss.rs/info/100601_vest1.pdf

      Избриши
    2. Анониман16. март 2012. 18:52

      Kliko energije traćite u prazno, za to vreme bi sigurno završili fakultete.

      Zapamtite jedno:

      Strukovne studije daju maksimalno VI-2 SSS (spec.struk.studije)

      Избриши
    3. МАЈСТОРЕ, СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СУ ВЕЋИ СТЕПЕН СТУДИЈА ОД ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА ФАКУЛТЕТИМА. АЛИ КО РОЗУМЕ СХВАТИЋЕ А КО НЕ РАЗУМЕ .... НИЈЕ ДО МЕНЕ, НЕГО ДО МАЈКЕ ПРИРОДЕ И ОЦА КАРИКАТУРИСТЕ.

      Избриши
    4. i ne samo do njih. U jednom delu "državnih" firmi vlada velika opstrukcija specijalističkih strukovnih studija, jer navodno neznaju za promene zakona o VO iz 2005. i što je najgore dok se ne donese NOKS niko ih ne može naterati da primenjuju ZAKON.

      Избриши
    5. POSTANITE SPECIJALISTA STRUKOVNIH STUDIJA IZ BILO KOJE OBLASTI I NEĆE TE SE POKAJATI ZASIGURNO DOBIJATE 2 STEPEN VISOKOG OBRAZOVANJA I ZVANJE SAVETNIKA NARAVNO AKO RADITE U ORGANIMA DRŽAVNE UPRAVE.A ONIMA SA AKADEMSKIH STUDIJA PORUČUJEM DA DOBRO PROČITAJU ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU I ZAKON O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA PA ĆE VALJDA JEDNOM NAUČITI NEŠTO:)

      Избриши
    6. Ti si 100% u pravu! Ali zbog onih "pametnih" sto pisu gluposti moramo da se izborimo do kraja jer istih takvih "pametnih" ima u rukovodstvima u javnom sektoru! Oni prave svesno opstrukciju specijalistickih strukovnih studija pa se zato sa njima mora razracunati do kraja! Ako treba moraju se i utuzivati svi takvi slucajevi! Pa do Ustavnog suda Srbije! Inace procice mnogo, mnogo, vremena da pocnu da primenjuju zakone!

      Избриши
    7. Rešenje problema
      Rešenje problema je donošenje nacionalnog okvira kvalifikacija koji bi tačno definisao šta ko sa određenom diplomom može da radi. „Napisali smo ga još pre dve godine, na vlastitu inicijativu, ali nije postojala zakonska mogućnost da bude usvojen. Očekujemo da se i ta procedura uskoro završi“, kažu u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.
      Bilo kako bilo, da bi radili u školi, svi koji su se školovali po bolonji moraće da završe master, pa čak i oni sa nastavničkih fakulteta, izričiti su u Ministarstvu prosvete.

      http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/354649/Po-diplomi-profesor-po-Pravilniku-nije

      Избриши
    8. To je gomila nesposobnjakovica, koji su trebali taj posao da zavrse jos 2005. godine. Oni su sramota za Srbiju i treba ih najuriti sa tih mesta! I ministar prosvete nije mnogo bolji od njih! Vadi se na foru da ne moze kao da menja svoje, pomocnike, zamenike i sekretara mimo kolalicionih dogovora! I to je sramota za Srbiju! Ili ih najurite, dignite se ili bezite iz zemlje! Trece nema! Da cekate da vas unistavaju pomalo? Neka svojoj deci prave drzavu i okvire u kojima zive, mojoj nece! Ili cu se ja izboriti ili neka idu odavde! Treba kao u Kini po kratkom postupku! Nemamo vremenea vise za lazi i odugovlacenja! 100 000 ljudi je sa novim diplomama koji nemaju gde da rade a ako rade rade suprotno Zakonima koji vaze u nasoj zemlji! Napravljen je haos u zemlji da se lakse manipulise i da love u mutnom!

      Избриши
  3. МОЖЕ! ЗАКОН ЈЕ ЈАЧИ ОД ОД БИЛО КОГ СТАРЕШИНЕ И ЊЕГОВЕ СЛОБОДНЕ (''УМЕТНИЧКЕ'') ПРОЦЕНЕ.

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман17. јун 2012. 14:39

      DOOBRO JE, NEMOJ SADA PRETERIVATI. I MASTER STUDIJE SU POSLEDIPLOMSKE I SPEC. STRUKOVNE STUDIJE SU POSTDIPLOMSKE I ZATO I JESU STUDIJE 2. STEPENA. A STO SE IZRADE RADOVA TICE SVI SE RADE NA ISTI FAZON. SPEC. STRUKOVNE STUDIJE SU U RANGU 7/1 I TO JE TO. OPUSTENO.

      Избриши
    2. Slažem se da ne treba preterivati. Po evropskoj Bergenskoj deklaraciji iz 2005 godine
      "2. ciklus visokog obrazovanja traje obično 90-120 ECTS bodova (minimum 60 na 2. ciklusu)..."

      e sad mene ovo minimum 60 na 2. ciklusu podseća baš na specijalističke studije

      A "strucnom radu po svim protokolima koje je imao magistarski rad(mentor,prethodna objava radova,uvid javnosti u rad i odbrana" je samo kvalitativna prednost..

      Избриши
  5. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман17. јун 2012. 14:42

      TO JE TO, ODPRILKE. AKDEMSKE STUDIJE SE STUDIRAJU DA BI STUDENTI NATAVILI MASTER STUDIJE I DOKTORATE A STRUKOVNE DA BI SE STO PRE UKLJUCILI U PROCES RADA.

      Избриши
    2. eee šta se sve vidi u procesu radaaaa... i kakvih sve inženjera, doktora,prvnika , ekonomistra imaaaa... o tome bi mogao roman da se napiše.

      Mije mišljenje je da svako treba ulagati u svoje znanje, kada tad će to početi da se ceni..

      Избриши
    3. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    4. Анониман26. јун 2012. 00:14

      ŠTA TI JETO DBA? MISLIS MBA? MISLIŠ: MASTER OF BACELOR?

      Избриши
    5. Анониман26. јун 2012. 20:27

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    6. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    7. Анониман27. јун 2012. 20:28

      Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    8. Izvinjavam se gosp. Draganu Andriću što ranije nisam uklonio anonimni zlonamerni komentar i ako se slaže vratio bih njegove komentare.

      Избриши
    9. *****Dragan Andric је оставио нови коментар на ваш пост "Specijalista strukovnih studija = professional mas...":

      Evidentno je da nisteupuceni u materiju.Specijalisticke strukovne studije su rangirane iznad akademskih studija i ranijih magistarskih studija.Naravno,pre nego sto objavite bilo kakav tekst,potrebno je da procitate Zakon.VI-2 ne postoji kao rang visokog obrazovanja.Naravno,verovatno citate zastarele tekstove.VI-2 jeste rangirao studije kad je uveden V semestar na visokim skolama,ali to je po starom nacinu gradacije.
      Kod specijalistickih studija se radi o strucnom radu po svim protokolima koje je imao magistarski rad(mentor,prethodna objava radova,uvid javnosti u rad i odbrana.
      Dakle specijalisticke strukovne studije se cak ne mogu paralelizovati ni sa master sstudijama,jer su master studije-diplomske,a specijalisticke su postdiplomske.

      Објавио Dragan Andric у Specijalističke strukovne studije датума 17. јун 2012. 08.19

      ****Dragan Andric је оставио нови коментар на ваш пост "Specijalista strukovnih studija = professional mas...":

      Zeleo bih isto da podsetim,da drzavne sluzbe,javna preduzecai slicno,veoma dobro primenjuju u veini slucajeva Zakon.Zaposlove za koje je predvidjen II stepen studija u konkursima je naznaceno(Masterstudije,specijalisticke studije,ili specijalisticke strukovne studije).

      Problem je u tome sto vecina ne razume cinjenicu da su akademske i strukovne studije ,obrazovanje u dva razlicita pravca gde ih samo povezuju fundametalna dostignuca nauke.
      Strukovne studije su primenjene studije koje osposobljavaju studente za angazovanje u privredi,dok akademske ih orjentisu ka naucnom radu.Dakle,situacija u kojoj svrseni studenti akademskih studija provode po desetak godina da bi se aklimatizovali u privredi i poceli da rade nesto konkretno- treba da bude prevazidjen licimas koja su zavrsila strukovne studije,sto i jeste cilj.

      Malo bih se nasalio:
      Slicno je kad zaposlite na farmu tehnologa koji poznaje biohemiski sastav mleka,a prvi put vidi kravu :)))

      Објавио Dragan Andric у Specijalističke strukovne studije датума 17. јун 2012. 08.33

      **********Dragan Andric је оставио нови коментар на ваш пост "Specijalista strukovnih studija = professional mas...":

      Ispravno razmisljanje.Uskoro ce se izmeniti Zakon o visokom obrazovanju,tako da ce svi oni koji su zavrsili specijalisticke studije moci dalje da se usavrsavaju do DBA
      studija u pravcu profesionalnih studija.
      Kako god,specijalisticke studije-Postgraduate degree,vec su zauzele svoje mesto u smislu poslediplomskih studija i imaju graduaciju iznad akademskih studija i nesto nizu u odnosu na stare magistarsje studije,

      Објавио Dragan Andric у Specijalističke strukovne studije датума 22. јун 2012. 17.09

      Избриши
  6. Mali doprinos diskusiji:

    http://prijemni.infostud.com/vrste-studija.php

    ОдговориИзбриши
  7. Postovani,
    Siroka srpska javnost,a posebno diskriminisani studenti visokih skola i akademija izrazito se zalaze za izmenu Zakona o visokom obrazovanju i uskladjivanju sa evropskim normama u ovoj oblasti.
    Stoga ovakav blog smatram ne samo ozbiljnim,vec i neophodnim u cilju ostvarivanja ustavnog prava-obrazovanje tokom citavog zivota.
    Stoga molim administratora ovog bloga da blagovremeno ukloni sve komentare i blogere koji nisu na visini ove misije,kao i da dopustam sve moje pozitivne komentare da vrati na blog.
    S postovanjem

    ОдговориИзбриши
  8. http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_osnovama_sistema_obrazovanja_i_vaspitanja.html

    Rasciscavanje nedoumica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O Ministrastvu prosvete koja je i predlagač ovog zakona, a i bogami zaslužna za sve peripetije nastale zbog mnogih nedoslednosti:

      http://specijalisticke.blogspot.com/2012/02/bruka-ministrastva-prosvete-od-nemila.html

      a sve što treba je da zvanično objave Nacionalni okvir kvalifikacija koji je donet (kada izveštavaju EU), a kod nas kao nije donet.
      http://specijalisticke.blogspot.com/2012/01/krenulo-je-konacno-sa-mrtve-tacke-rts.html

      Избриши
  9. Inzenjerska komora je na sednici upravnog odbora 02.07.2012. ustanovila nove licence za strukovne specijaliste za objekte za koje dozvolu izdaje lokalna samouprava koja je bez ogranicenja,u odnosu na dosadasnje licence za visu skolsku spremu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман16. јул 2012. 19:44

      Pa naravno! To (mislim na specijalisticke strukovne studije) i nije u rangu vise strucne spreme.

      Избриши
    2. http://www.ingkomora.org.rs/vesti/download/Odluka_o_vrstama_licenci_IKS_konacna.doc

      Избриши
  10. Ma ljudi opušteno, ZAKON JE ZAKON; A tamo piše specijalista strukovnih studuja II stepen Visokog obrazovanja ( zakon je donešen 2005. godine ), a zašto spominjete VI,VII,VIII stepen. Pa to više ne postoji. Valjda oni koji su završili ranije i piše im neki od navedenih stepena u radnoj knjižici treba da usklade njihovo zvanje i taj stepen po sadašnjem stepenovanju Visokog obrazovanja, a ne mi koji smo sad završili da gledamo gde se nalazimo "po starom", i usput da li ima veće zvanje od zvanja specijaliste u svojoj struci, samo iznad toga je doktor nauka ( naravno na akademskim studijama). TO JE TO, JA SAM ZAVRŠIO SPEC.STRUKOVNE STUDIJE I U RADNOJ KNJIŽICI MI JE UPISAN I VII-1 STEPEN I DRUGI STEPEN VISOKOG OBRAZOVANJA. PA KOME SE KAKO SVIĐA, ALI TITULU SPECIJALISTE MI NE MOGU ODUZETI. MINISARSTVO PROSVETE JE SVE ZABRLJALO, ALI PITANJE JE DANA KADA ĆE SE SVE DOVESTI U RED.

    ОдговориИзбриши
  11. Slažem se da i strukovna udruženja treba da se oglase, kao i Visoke škole, a minisarstvo je prepisalo stepenovanje iz drugih evropskih zemalja. Ja sam bio u Francusku ambasadu i pitao sam sekretara ambasade , naravno razgovor je tekao malo na srpskom malo na francuskom jeziku, pokazao sam mu diplomu završenih specijalističkih studija. On je rekao da je to u njihovoj zemlji tretira kao Professional Master, I napomenuo da su ovakve diplomome u Francuskoj cenjenije nego akademske master diplome. Uz to je i rekao da su strukovne studije mnogo skuplje za studiranje, a sa takvim diplomama je mnogo lakše naći posao. Mislim da je svaki drugi komentar suvišan.Samo je pitanje vremena kad će u Srbiji stvari doći na svoje mesto, u ostalom poslodavci će tražiti stručnije ljude tj.specijaliste za određene poslove. Uopšte nema veze koje studije koliko godina traju, bitno je zvanje koje se stiče po završetku studija, a prethodni kolega je potpuno u pravu, specijalista je specijalista i tačka je tu stavljena.

    ОдговориИзбриши
  12. Ne znam zašto se bune studenti akademskih studija, mislim da oni imaju nešto protiv Professional Master,pa oni rade po programu da dobiju opšte zvanje, čak u prvim godinama studija imaju predmete koje nisu povezane uopšte sa strukom. Kod strukovnih studija se od prve godine počinje sa usko stručnim predmetima i tako se i završavaju.Ja sam završio višu elektrotehničku školu još 1996 koja je trajala V semestra, pa sam dodao posle 9 ispita za zvanje strukovni ing. elektrotehnike i računarstva.Posle sam na specijalističkim studijama dao još 7 ispita + strukovni rad + specijalistički rad koji je uradjen na 150 strana. Svi moji kolege iz generacije su imali teme za specijalističke radove, ne da dokažu nešto što je već izmišljeno , nego mi izmislimo nešto što će kasnije biti upotrebljno u naučne svrhe, odnosno da se uči na akademskim studijama. Svaki rad je prikazan na međunarodnim stručnim simpozijumima,doslovce svaki. Radove su potpisivali i profesori sa matematičkog instituta SANU, time se pokuzuje i težina specijalističkih studija u odnosu na akademske master. Verujte mi iz iskustva da nije isto biti spec.ing i dipl.ing. Razlika je kao lekar opšte prakse i lekar specijalista.

    ОдговориИзбриши
  13. Ja sm završio master sdudije na ETF-u i razumem i poštujem prethodne kolege i njegove kompetencije, imam drugove koji su završili specijalističke studije i mogu vam reći da ih nisu dzaba svrstali u studije II stepena, imam druga koji je na specijalističkim strukovnim studijama, gledao sam njegov program i ispite koje ima, čak mogu vam reći da mi na ETF-u nismo imali toliko iseckane i podeljene ispite koji stvarno idu u dubinu materije koja se obrađuje.Drugo profesori imaju za 100 posto povećan kriterijum u odnosu na osnovne studije, ja sam master studije završio sa istim kriterijumom kao i na četvrtoj godini. Svaka čast kolegama specijalistima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala kolega,
      nažalost kod nas je bolonja dobra ideja sa lošom izvedbom...

      Избриши
    2. Svaka diploma je neciji rad i trud! Naravno "kolege" da bude i razumnih tonova u ovim "polilozima"! E to je razgovor inelektualaca a ne ono ranije! Bravo!

      Избриши
  14. PO MERI POSLODAVCA: Elektrotehnički fakultet


    Poslodavci hvale ovaj fakultet zbog razvijanja logičkog mišljenja i širokog znanja koje studenti dobijaju. Na primer, Viša elektrotehnička škola (VETŠ), kao lakše rešenje, prema rečima dekana ETF-a, "više osposobljuje studente na neka uža i praktična znanja, ali bez jače teorijske podloge, tako da su studenti po završetku u problemu ukoliko se tražnje tržišta promene" ili, kako kaže jedna studentkinja ETF-a, "VETŠ nudi brzo rešenje za sitne poslove u struci". Jedan poslodavac, koji nije želeo da mu se pomene ime, kazao je da "najveća razlika između ETF-a i VETŠ-a i jeste u načinu razmišljanja i logici, a ne u stečenim znanjima koja mogu brzo da se nadoknade".

    http://www.vreme.rs/cms/view.php?id=869424

    ОдговориИзбриши
  15. Imam pitanje za sve dobronamerne ljude, koji sa sigurnoscu pouzdano mogu da mi odgovore.
    Da li u srednjim strucnim skolama nivo obrazovanja "Specijalista strukovni (180+60=240ESPB)", moze da se zaposli (zasnuje radni odnos) kao profesor-predavac teorijskih predmeta na neodredjeno? (ne pitam za pojedinu struku, nego za taj stepen obrazovanja), i ima li neki link ili sajt na kom moze da se vidi pravilnik, ako tako nesto uopste postoji u zemlji Srbiji.

    Hvala...

    ОдговориИзбриши
  16. САДА ЈЕ У ИЗРАДИ ПРАВИЛНИК О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ПРАВИЛНИКА О ВРСТИ СТРУЧНЕ СПРЕМЕ ЗАПОСЛЕНИХ У СРЕДЊИМ СТРУЧНИМ ШКОЛАМА! ИДЕ КИЛАВО, ВЕЋ 1,5 ГОДИНУ СЕ РАДИ! НА ЈЕДВИТЕ ЈАДЕ УВРШТАВАЈУ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ! СТРАШНО! МАДА ИЗГЛЕДА ИД НА БОЉЕ! БОРИТЕ СЕ!

    ОдговориИзбриши
  17. У основним и средњим школама би могли предавати лица са завршеним струковним специјалистичким студијама јер су 2.степен високог образовања, али не могу јер немају одговарајућа звања. Та звања се стичу само на академским студијама.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Predpostavljam, iz gore navedenog, da si ti taj koji misli da je mnoooooogo pametan ako je zavrsio samo osnovne akademske studije?
      U prirodi, zivotu i svemiru postoje procesi koji su logicni i razumni i oni koji to nisu. U srednjim skolama mogu da predaju samo oni koji imaju 2.stepen visokog obrazovanja = 2.stepen visokog obrazovanja su specijalisticke strukovne studije= pravilnik iz 90tih godina proslog veka MORA (mora) da se menja i kad se on promeni onda ti i drugi koji misle da znaju sve a u sustini su samo ljubomorni, necete imati ni jedan argument protiv toga da su specijalisticke strukovne studije studije 2.stpepena visokog obrazovanja i kao takve jace od osnovnih akademskih i za nijansu slabije od master akademskih.

      Srdacan pozdrav.

      Избриши
  18. Колега, само сам написао 2 реченице, а ни њих нисте добро прочитали. Можда не знате српско писмо ћирилицу, а хоћете да будете просвјетни радник. Иако нисам Латин, ево ћу Вам написати латиницом дио прве реченице око које се спорите са собом: ...lica sa završenim strukovnim specijalističkim studijama jer su 2. stepen visokog obrazovanja...
    Ако нисам у праву, што се не запослите у школи? Ја бих да могу, али не могу па чекам хоће ли се на листама звања која могу предавати у школама уврстити и струковни специјалисти. Колико видим по посљедњим измјенама, неће. Нисам завршио академске већ струковне студије и као већина колега трпим неправду. Све сте погријешили.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam ja dao taj odgovor. Vise nas ovde se predstavlja kao "Anoniman". Ja sam pitao za nivo visokog obrazovanja "Strukovni specijalista 240Espb" i dobio odgovor da moze biti profesor u osnovnoj-srednjoj skoli.

      Za smerove ili strucne nazive nisam ni pitao... samo za taj nivo ili stepen visokog obrazovanja da li bi bio zadovoljavajuc, ne posmatrajuci steceno zvanje i smer studijskog programa...

      Избриши
    2. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
  19. Gosodin "Г" je apsolutno u pravu. Zbog netrpeljivnosti smo već na ovom blogu, ne otežavajte sami sebi, već probajte da iskoristite svaku informaciju.

    ОдговориИзбриши
  20. За Анонимног, који је питао да ли може струковни специјалиста у средњој стручној школи засновати радни однос на неодређено као професор-предавач стручних предмета:
    Колега, у свом посљедњем писању нисам се вама обраћао. Кажем вам, можете ако је питање само степена струке јер се ради о 2.степену високог образовања, АЛИ не одређује само степен образовања хоћете ли бити примљени на неодређено за рад у било којој школи, већ и звање које имате. То нам је камен спотицања које нам приређују сваки пут када се допуњује закон о високом образовању било неко од предлагача или министарство просвјете. Колико чујем од професора, највећи проблем су декани факултета који се противе да се у на листу звања која могу предавати у школама уврсте струк.специј и да се уведе струк.мастер. Надам се да вам је сад мало јаснија ситуација која нам не иде на руку. Поздрав.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Имам, довољно година да знам да ни са струковним мастером неће бити ништа боље! Зашто? Зато што ни сада не поштује закон! Ето зато! Зашто би се као после поштовао Закон? Специјалистичке струковне студије су овом моменту у рангу профешнл мастер тј. студије 2. степена па их нико не уврштава нигде? Па и да измене и допуне Закон о високом образовању да уведу профешнл мастер опет мора да се уважавају она лица која су до пре измена и допуна закона стекли звање струковног специјалисте!!! Ако се сада не поштују, зашто би се после поштовало нешто што неће да поштују? Значи морамо истерати ову причу до краја! Све остало је бацање прашине у очи! А струковни мастер отом потом!!!

      Избриши
    2. Slažem se sa prethodnim anonimnim apsolutno.

      A i G je u pravu.
      http://specijalisticke.blogspot.com/2012/02/bruka-ministrastva-prosvete-od-nemila.html

      Zakonom o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja su omogućili specijalistim strukovnih studija da budu nastavnici, ali odmah to isto ministarstvo izdaje i PRAVILNIK O STEPENU I VRSTI OBRAZOVANJA NASTAVNIKA I STRUČNIH SARADNIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI u kome nema specijalista struk.studija !!!, konkursi se raspisuju prema pravilniku.

      Избриши
    3. ETO VIDITE! PRAVILNIK JE U SUPROTNOSTI SA ZAKONOM A NOVI JE AKT I AKO MANJE VAZNOSTI! I NIKOME NISTA!!! REKAO SAM JOS 2 - 3 PUTA DA ZAPALIMO SKUPSTINU ILI BEZITE IZ OVE ZEMLJE ILI CUTI DI SI NI ZA DI SI NISI!

      Избриши
  21. Da, ovi ljudi iz Ministarstva prosvete unose jos vecu pometnju.... Po vazecem Zakonu, struk. spec. mogu da rade u skoli, a po najnovijim izmenama pravilnika-ne mogu jer spec. struk. nisu ubacene! Uopste mi nije jasno sta su onda koji djavo i izdavali taj NOVI pravilnik, kad je uradjen do pola, odnosno nisu ubacena sva zvanja iz Zakona! Evo ja npr. cekam odgovor (tumacenje) Ministarstva da li kao struk. spec. mogu da radim u osnovnoj skoli, i odgovor cekam skoro 10 meseci! Urgencija je poslata na savet nekih sluzbenika iz Min. i evo proslo skoro vise od mesec dana! Pomislio sam da ovi iz Ministarstva ustvari ne znaju sta da mi odgovore, pa odugovlace dok se neke stvari ne regulisu. Muci ih to sto po Zakonu mogu da radim, a po Pravilniku ne mogu, a eto Zakon je jaci pa se misle kako i gde da me ubace i kako da formulisu odgovor da se ne bih zalio! Pretpostavljam da je to u pitanju...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako si zvanično predao zahtev Ministarstvu prosvete oni po zakonu moraju da ti odgovore u roku koji je 100% od 30 dana (po ISO standardima).

      Počni da zivkaš telefonom i pozivaj se na br zavedenog dokumenta i datum kada je zaveden, do kada treba da bude odgovoreno, i obavezno traži imena i prezimena(prozivanja se mnogo boje-provereno) kod koga je trenutno tvoj predmet. (najverovatnije kod nekog pravnika)


      Избриши
    2. Nece ti nikada odgovoriti! Ja sam im poslao dopis pre tri godine, pa pre dve godine i zovem stalno ali nista! Treba jos jedna revolucija da se desi da dodju sebi!

      Избриши
    3. MIsle o tebi kao o lanjskom snegu! Nemoj da se zavaravas! Uhvati ih za gusu!

      Избриши
  22. Pa poslao sam jos februara, i poceo sam da zivkam Ministarstvo tu negde od sepembra. Redovno sam ih zvao, skoro svaku drugu nedelju i pozivao se na to da sam jos februara njima uputio dopis za tumacenje strucne spreme u pogledu rada u osnovnoj skoli. Proverili su u kompjuteru, i rekli da pise da je u proceduri, a imam i broj predmeta. Kada sam pitao za neki razumni rok kada bih mogao da ocekujem odgovor, oni su mi rekli da on i ne postoji, vec kad ti odgovore-odgovore... To su mi rekli i neki pravnici sto rade po osnovnim skolama jer su i oni tako prolazili kada su slali nesto Ministarstvu... Tu krajem oktobra-pocetkom novembra su mi iz Min. rekli da posaljem urgenciju, i dobio sam pismeni odgovor da je usled izostanka odgovora od Zavoda za unapredjenje obrazovanja, urgencija upucena istom Zavodu od strane Ministarstva kako bi konacno dobio odgovor. Eto odgovor jos uvek cekam a od tada nisam zvao Ministarstvo. Planiram da ih nazovem narednih dana...

    ОдговориИзбриши
  23. Ako bih npr. imao zvanje: "Specijalista strukovni Matematicar 240 ESPB", a smer da bude "profesor matematike".

    Ako u pravilniku stoji da "profesor matematike" moze da predaje matematiku (znam da taj smer ne postoji, ali da predpostavimo kao da postoji), da li on ispunjava trazene zahteve po pitanju obrazovanja, da bi mogao da zasnuje radni odnos kao profesor u osnovnoj-srednjoj skoli? I ako svi budu morali da budu masteri za rad u skoli, da li ce se ustvari traziti da budu drugi stepen (sto mi jesmo-bicemo), ili ce se traziti master 300 bodova (sto ne mozemo biti), ili ce nam u lice reci "Vi ste strukovni-dzaba ste studirali, sa diplomama i specijalizacijama mozete da obrisete..."

    ОдговориИзбриши
  24. Проблем је што не можемо ни претпоставити да тај смјер постоји јер се на струковним студијама не може добити звање: професор, као ни: дипл.инж. Што се тиче рада у школи за нас са струковних студија, бојим се, нема наде. Мислим да не би било ништа боље и са струк.мастером. Чак сад имају проблеме и људи са факултетом (240 ESPB). Не прихватају се њихове пријаве на конкурсу jer moraju imati dodatak diplome u kojoj piše da imaju бар 30 ESPB iz oblasti psihologije, metodike, didaktike... У Р.Српској је стање исто, а у Ц.Гори је нешто боље јер струк.специјалисти могу бити примљени у стални радни однос ако положе ове предмете и положе државни испит.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. У Р. Српској стање није исто јер после специјалистичких струковних студија се не стиче звање 2. степена високог образовања него 1. ЦИКЛУС (а 1 није 2) тако сте Ви тамо стварно хендикепирани у том погледу. Код нас то није случај и не смемо ни дозволити да буде!

      Избриши
  25. A.
    Zakon o osnovama sistema obrazovanja
    У установи образовно-васпитни рад обављају: наставник, васпитач и стручни сарадник.
    Наставник, васпитач и стручни сарадник јесте лице које је стекло одговарајуће високо образовање:
    1) на студијама другог степена (мастер академске студије , специјалистичке академске студије или специјалистичке струковне студије) у складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС”, бр. 76/05, 100/07-аутентично тумачење и 97/08 и 44/10), почев од 10. септембра 2005. године;.....

    B.
    PRAVILNIK O STEPENU I VRSTI OBRAZOVANJA NASTAVNIKA I STRUČNIH SARADNIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 11/2012)
    ovde se ne pominju specijalističke studije i to je evidentan problem.

    za G.-a : Чак сад имају проблеме и људи са факултетом (240 ESPB)- to je 1. stepen visokog obrazovanja,a po zakonu iz A. nastavnik može biti samo 2. stepen.

    A što se tiče Crne gore, svaka im čast, čist primer kao je lako urediti stanje (2010 !!!)
    http://specijalisticke.blogspot.com/2012/01/crnogorski-kvalifikacioni-okvir.html

    Ekvivalentnost postojecih kvalifikacija
    Clan 27
    Kvalifikacije i stepeni strucne spreme steceni, odnosno priznati po ranijim propisima, prije stupanja na snagu ovog zakona, ekvivalentni su sa odgovarajucim kvalifikacijama Okvira kvalifikacija:
    - diploma petog stepena strucne spreme, majstorski ispit i specijalizacija u okviru strucnog obrazovanja sa IV2 podnivoom kvalifikacija;
    - diploma o stecenom višem obrazovanju na univerzitetu sa VI nivoom kvalifikacija u pogledu stecenih znanja, vještina i kompetencija za obavljanje poslova;
    - stepen visokog obrazovanja Becelor (180 CSPK) sa VI nivoom kvalifikacija;
    - stepen visokog obrazovanja Becelor (240 CSPK) sa VII1 podnivoom kvalifikacija;
    - diploma sedmog stepena strucne spreme sa VII 1 podnivoom kvalifikacija;
    - stepen visokog obrazovanja Specijalista (240 CSPK) sa VII1 podnivoom kvalifikacija;
    - diploma magistra nauka sa VII2 podnivoom kvalifikacija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O tome i pricamo da Pravilnik nije u saglasnosti sa Zakonom! Zakon je lexspecijalis u odnosu na pravilnik tako da specijalisticke strukovne studije kao studije 2. stepena se morau uvayavati a osnovne akademske studije su studije 2. stepena i oni moraju na master!

      Избриши
  26. Pa tih minimum 30 esp bodova iz metodiskih, psiholoskih i pedagoskih disciplina, ja imam a cak i preko toga-duplo vise, pa eto jos uvek ne mogu da radim u skoli! Ono na sta se pozivam u Ministarstvu je drugi stepen studija i tih sezdesetak bodova iz pomenutih oblasti!

    ОдговориИзбриши
  27. За Р.Српску сам мислио dа je запослење у школи тешко као и у Србији. Не знам је ли тамо то 1.или 2.степен студија али знам да је у огласима услов Виша или Висока стручна спрема. Највише зависи од директора школе као и овдје. Има случај да је примљен колега са Вишом школом,а има случај кад нису хтјели примити јединог пријављеног на конкурс који је имао струк.специјализацију. На неком форуму сам прочитао да је најбоља ситуација за струк.специјалисте у Хрватској, гдје су они потпуно изједначени са мастером.

    ОдговориИзбриши
  28. За Алтаир-а: У школи могу радити лица са факултетом (240 ESPB) уз већ поменути додатак дипломи. Бар је овако речено једном мом другу на недавном конкурсу.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu eventualno da rade kao nestrucna zamena ali ako se pojavi lice sa 2. stepenom visokog obrayovanja onda nema sanse! Vec sam vam objasnio da je Zakon u odnosu na Pravilnik lexspecijalis! Zakon se mora postovati i ako neko pokrene inicijativu da Ustavni sud Srbije taj pravilnik proglasi nezakonitim, onda ce ga morati menjati! Najgore u svemu je sto STRUCNJACI koji su ga napisali ne snose nikakve posledice (Materijalne, moralne, kaznene,...). Pozdrav!

      Избриши
  29. Da li bi svi strukovni specijalisti koji smatraju da su osteceni ovim neuskladjenim pracilnicima, mogli da pokrenu nesto sa mrtve tacke i da oborimo te pravilnike? Da li neko zeli to?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao prvo niko nije oštećen.

      Kao drugo besmisleno je pokretati nešto za sta nema uporište ama baš nigde.

      Kao treće, zamisli da ti neko školuje dete sa strukovnom školom, kakva je percepcija tih ljudi ? Oni su osposobljeni SAMO za praktična znanja-RAD. Dosta više ovakvih nesrećnih komentara. Jedno se mora znati, a to je:

      FAKULTETSKA DIPLOMA JE UVEK BILA I BIĆE VIŠE VREDNOVANA OD NEKADAŠNJE VIŠE ŠKOLE ILI SADAŠNJE VISOKE STRUKOVNE ŠKOLE.

      Moj vam je savet da krenete na fakultet srodan vašoj višoj školi/visoka strukovna škola i da se potrudite da ga završite, a ne da traćite vreme po sajtovima i da tražite neto što vam ne pripada.

      U Srbiji nema posla za akademce, a tek za vas to je katastrofa...

      Prijatelj

      Избриши
    2. TI NE RAZUMES NISTA OD OVOGA ALI SI UPORAN KAO I SVAKI MAGARAC! STA PO TEBI ZNACI ZAVRSITI FAKULETET? ZAVRSITI OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE ILI MASTER STUDIJE ILI SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE ILI SPECIJALISTICKE AKADEMSKE STUDIJE ILI DOKTORSKE STUDIJE? OCIGLEDNO JE DA NE RAZUMES NISTA! CAK I KADA SE DOKTORIRA POSTOJE I POSTDOKTORSKE STUDIJE! TE SVE NAJBROJANE VRSTE STUDIJA ODVIJAJU SE NA FAKULTETIMA! NA FAKULTETIMA SE STICU SVE TE DIPLOME KOJE SAM TI NABROJAO! DA NISU MOZDA OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE 1. STEPENA VECI RANG OD SPECIJALISTICKIH STRUKOVNIH STUDIJA 2. STEPENA? TI SI KATASTROFA U SRBIJI I TAKVE NEZNALICE! NEMOJ DA SE VISE OVDE JAVLJAS JER NISI DOVOLJNO PAMETAN DA SE UKLJUCIS U OVU RASPRAVU!

      Избриши
    3. Molim pojedine osobe, kao sto je onaj koji je postavio prvi komentar, da prestanu sa omalovazavanjem struk. spec. studija, jer time samo pokazuju koliko su njihovi pogledi ograniceni, te stoga ni ne zasluzuju stecenu diplomu i zvanja koje nose!

      Избриши
  30. To svi zele ali malo njih radi na tome! Visoke skole i fakulteti cute! Napravi udruzenje gradjana "STRUKOVNI SPECIJALISTI" i kreni! Registruj ga kao i druga udruzenja sto su registrovana (npr. potrosaca, golubara, sah klub i sl.). Kada to uradis javi na blogu i ja ti garantujem da cu ti uclaniti 100 clanova u roku o mesec dana. I krecemo u akciju da lobiramo! A do tada svi radite na mikro i makro nivoima koliko god mozete! PoZz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti si katastrofa. Porediš se sa GOLUBARIMA. Stvarno je postalo jasno da su svi shvatili da su PREVARENI i sada pokušavaju na SILU nešto da urade.

      Ljudi to tako ne ide.

      Избриши
    2. Slusaj bre, ti si ogranicen jer ne razumes poentu! Ja sam se izrazavao plasticno i figurativno da bi i najneupuceniji mogli da shvete poentu! Ja sam mogao da navedem i primere kao: Srpsko lekarsko drustvo, ili drustvo inzenjera i tehnicara Srbije, ili Udruzenje sudskih vestaka, Udruzenje advokata i dr., da bi ti se ucinilo malo zvucnije (snobovski) ali sam namerno naveo najsvakodnevnije primere koji se nalaze cak i u tovom selu (ili zaseoku) ali nisi ti kriv sto ne razumes poentu! Malo ranije si uzbran i ispao si iz kolevke na glavu i to mora javnost da zna jer to je jedini razlog sto ne mozes nista od ovoga na blogu da intelektualno ispratis!

      Избриши
    3. Razumem... Ima mozda i lakseg puta npr. neformalni nacin organizovanja... Dokle god budemo razjedinjeni, necemo pomeriti stvari sa trenutne tacke. Molim sve koji su procitali ovaj moj komentar da napisu sta su oni dosad tacno uradili kako bi popravili svoj status u npr. nekoj firmi, drz. ustanovi itd.? Da li se jos neko npr. obratio Ministarstvu prosvete, ili razgovarao sa nekim na polozaju o svom problemu (ne prepoznavanju struk. spec. studija) i kakva su vasa iskustva, ili samo sedite i cekate da se nesto promeni?

      Избриши
    4. Nije umesno da se hvalim sta sam sve uradio ali ne mirujem!!! U svim sferama sam angazovan! Molim vas da ozbiljno shvatite situaciju jer u drustvu nista ne funkcionise tako da je ovo samo jedan mali tockic u sistemu koji ne radi!!! Zato se angazujte na sve moguce nacine i budite cvrsti jer sve o cemu pisemo je ISTINA!!!

      Избриши
    5. slazem se udruzenjima i sto ne bi napisali pismo premijeru,predsedniku, vladi, ministru prosvete, nsvo, kasss i svima drugima. ajde da sastavimo sta nas tisti...

      Избриши
    6. trebalo bi da se zajedno obratimo svima, mozda preko kasss-a?

      Избриши
  31. POZDRAV ZA ALTAIRA! OVOJ BLOG JE PUN POGODAK JER TU CE ISTINA BRZO IZACI NA VIDELO! PROSIRICE SE ISTINITA INFORNACIJA TJ. DA SU SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE U RANGU 7/1 STEPEN STRUCNE SPREME I SVI SUBJEKTI U CAK I OVOJ NESRECNOJ DRZAVI CE MORATI PRE ILI KASNIJE DA UVEDU U SVOJE PRAVILNIKE O SISTEMATIYACIJI RADNIH MESTA. TAKO DA CE OVAJ VID VISOKOG OBRAZOVANJA KOJI JE PONAVLJAM PO 100 PUT SASVIM NOVI VID VISOKOG OBRAZOVANJA U NASOJ ZEMLJI ZAUZETI PRAVO MESTO U SISTEMU!

    ОдговориИзбриши
  32. На жалост, у већини реченог бих се морао сложити са Анонимним који је рекао: ...FAKULTETSKA DIPLOMA JE UVEK BILA I BIĆE VIŠE VREDNOVANA OD NEKADAŠNJE VIŠE ŠKOLE ILI SADAŠNJE VISOKE STRUKOVNE ŠKOLE... Ја не бих поредио ESPB са струковних и академских студија. Да се могу поредити, онда се студије не би ни одвијале у 2 правца. Један угледан професор са струк.студија својим студетима послије завршених основних струковних студија савјетује да наставе академске студије. Кад смо га питали, зашто би губили вријеме и новац кад можемо завршити специјализацију и стећи 240 ESPB, он је рекао: "Али колеге, нису то оних 240 ESPB које се добијају на факултету". Да ово није овако, не бисмо ми сад ни били на овом форуму. У свему овом најгоре смо прошли ми који смо завршили или студирамо струк.специјализацију. Како се сад враћати на 3.год.факултета (државног). Можемо на приватни на 4.год.јер они не поштују закон. Значи да су неки (проф.са факултета) добро водили рачуна о свему, па су нам и ту загорчали живот, да се послије струк.спец. и 4 год.студирања морамо враћати на 3.год.академских студија и полагати разлику предмета. То није све. Кад сам своју проф.математике питао, има ли шансе да се отворе струк.спец.студије математике, јер је дефицит математичара како у Србији по школама, тако и у Европи, рекла је: "Зар мислите да би нам ови професори са факултета то дозволили, а они су у акредитационој комисији. Тако да смо ми запали у ћорсокак. Немојте ми замјерити што некад износим своје мишљење које се не слаже са вашим, али се трудим да чим сазнам нешто, то овдје пренесем.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    2. i jesi i nisi u pravu. kod nas je (ex-yu) sve moguće. na zapadu je 240 espb 240 espb i to kako god pogledaš. sama bolonjska deklaracija formulise master studije kao minimum 60 espb na drugom stepenu studija, što odgovara specijalističkim strukovnim studijama. pogledaj takođe izveštaje srbije o sprovođenju bolonjske deklaracije

      Избриши
    3. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    4. Očigledno da pojedini treba da završe i kurs lepog ponašanja i normalne komunikacije, da bi uspeli da artikulišu svoju frustriranost.

      Избриши
    5. u Bosni i hercegovini
      Visoko obrazovanje se organizira u tri ciklusa:
      ‐ prvi ciklus vodi do akademskog zvanja završenog dodiplomskog studija [the degree of Bachelor] ili ekvivalenta, stečenog nakon najmanje tri i najviše četiri godine redovnog studija nakon stjecanja svjedočanstva o završenoj srednjoj školi, koji se vrednuje sa najmanje 180 odnosno 240 ECTS bodova,
      ‐ drugi ciklus vodi do akademskog zvanja magistra ili ekvivalenta, stečenog nakon
      završenog dodiplomskog studija, traje jednu ili dvije godine, a vrednuje se sa 60 odnosno 120 ECTS bodova, i to tako da u zbroju s prvim ciklusom predstavlja 300 ECTS bodova, i
      ‐ treći ciklus vodi do akademskog zvanja doktora ili ekvivalenta, traje tri godine i vrednuje se sa 180 ECTS bodova.

      Избриши
    6. Брате драги, зар и теби треба да говорим да причам о Србији. И кад би знао каква је тамошња ситуација, не бих писао о томе овдје, а нарочито не о БиХ већ о Р.Српској. Видим овдје ријечи (студиј, стјецање) које користе у муслим.-хрв,федерацији а не у Р.Српској.

      Избриши
    7. Boze, pa zar ce neko proveravati da li je tih stecenih 240 espb jace-fakultetskih ili slabije-spec. struk.? Prosto ne mogu da verujem da bi se neko zamajavao sa tim gde si i kako stekao 240 espb! To je glupo, a jos gluplje je kad zavrsis npr. mster i dobijes zvanje sa kojim mozes da se zaposlis npr. u prosveti, ali ima jedan uslov a to je da si zavrsio neki odgovarajuci fax tj. osnovne studije pre toga! Pa koja budala ce gledati koje si osn. studije zavrsio kada je na konkursu trazio master iz neke oblasti? Eto kakvi ljudi pisu pravilnike i Zakone....

      Избриши
    8. ma gluposti. po wikipediji
      Европски систем преноса и акумулације бодова (енгл. European Credit Transfer and Accumulation System), скраћено ЕСПБ, представља нумерички систем квалитативног вредновања рада студента уложеног у стицање знања, способности и вештина предвиђених програмом студирања, односно конкретним предметом у оквиру тог програма. Систем представља један од саставних елемената Болоњског процеса, а њиме је омогућено поређење различитих наставних програма на универзитетима и појединачним високошколским установама у Европи и признавање диплома. Иницијално је систем уведен како би се омогућила мобилност студената, али се показао и као веома добра мера за повећање свеукупне ефикасности студирања.

      Стечени бодови за појединачне предмете улазе у суму бодова потребну за завршетак сваке године односно одређеног степена студија;

      првог степена - основних студија;
      другог степена - дипломских академских студија или специјалистичких академских или струковних студија;
      трећег степена - докторских академских студија.

      http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0_%D0%B8_%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5_%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0


      Избриши
  33. Pitanja za sve koji omalovazavaju strukovne, a uvelicavaju akademske studije:

    1.Ako sam termin "akademski" nosi sa sobom toliku tezinu u odnosu na "strukovni", zasto su onda osnovne AKADEMSKE studije 180Espb, po ZAKONU rangirane kao VISA SKOLA, a ne fakultet?

    2.Ako na AKADEMSKIM FAKULTETIMA I AKADEMSKIM VISOKIM SKOLAMA sticete VISU SKOLU (VISU STRUCNU SPREMU), zasto onda na STRUKOVNIM FAKULTETIMA I STRUKOVNIM VISOKIM SKOLAMA ne bi moglo da se stekne FAKULTETSKO OBRAZOVANJE (VISOKA STRUCNA SPREMA)?

    3.Ako su Fakulteti (akademski) toliko teski, kako objasnjavate to da je po bolonji prolaznost na fakultetima 10xVECA nego pre uvodjenja BOLONJE? (a da, dosle generacije indigo i kristalne dece... mnogo su pametni)

    4.Neko ko je 2-3 godine studirao neki fakultet po STAROM SISTEMU (kada su fakulteti bili jos uvek TESKI), a potom upisao VISU SKOLU da bi nesto probao i zavrsiti (koja je po starom bila 3xteza nego sada fakultet "akademski"), na fakultetu+visoj+visokoj+struk spec. izgubio je bar 10-tak godina na studiranje i ima sirka bar 30-tak godina zivota. Zar sad iz pocetka da krece sa 10 godina mladjima da se ponovo dokazuje... Da znam, to ga nece ubiti, ali ni kosava nas nece ubiti pa ipak svoja tela sklanjamo sa nje.

    Znam bar desetak likova koji su bili na mom faksu 5 godina pre bolonje, upisali su drugu godinu (za 5 godina dali 2-3 ispita za uslov). Kada je uvedena bolonja, svi su zavrsili U ROKU... NI JEDNU godinu nisu izgubili...i plus master...

    5.Ako su spec. struk. studije=nista, zasto onda po zakonu postoje?

    Ja ne mogu gledati isto na nekoga ko je nesto zavrsio pre ili posle uvodjenja bolonje, a omalovazavanje studija (u ovom slucaju strukovnih) nije osobina ljudi od nauke... tako da sam siguran da ti koji omalovatavaju su sve samo akademski BOLONJCI :) (ljubi ih majka).

    Ako mi neko da adekvatan i razumljiv odgovor na postavljena pitanja, pocecu i ja da verujem da termin "AKADEMSKI" zaista nosi sa sobom neku tezinu...

    Hvala na paznji...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Krenuli su ok sa implementacijom bolonje. i onda su napravili promašaje, namerno ili slučajno:
      1. promašaj specijalističke strukovne studije u zakonu nisu nazvali proffesional master.- nekome je zasmetalo
      2. promašaj doneli su zakone o državnim službenicima i zakone o osnovnom obrazovanju, ali onda ih je sačekao sadašnjo-prošli ministar prosvete koji je zakočio specijalističke strukovne donošenjem pravilnika za nastavnike
      3. Doneli su noks ali ga nisu aktuelizovali - opet nečiji uticaj 100%
      4. nedonošenjem NOKS-a najviše su pogođenje specijalističke strukovne studije, a najviše idu na ruku 4-godišnjim akademskim studijama, koje su 1. stepen

      Избриши
  34. TO JE TRENUTNO TAKO. ZAKON JE NA NAŠOJ STRANI I NEMA TOG MINISTRA KOJI GA BECE POSTOVATI.

    ОдговориИзбриши
  35. Проблем о којем се овде прича је само део проблема нашег школства. Одавно је овде запад умешао своје прсте и контролише наше школство. Треба укинути болоњу и вратити наш добри и квалитетни стари систем школовања. Завршим Вишу, па ако хоћу наставим факултет на 3.год. А не да после 4 год. студирања на струковним, ако хоћу даље, морам у 3.год. и да полажем разлику. Погледајте ово а посебно обратите пажњу од 7.мин.
    http://www.youtube.com/watch?v=RRblFCG8PVw

    ОдговориИзбриши
  36. Ja recimo mislim baš suprotno.
    Da nije eu mi bi ovde ostali u srednjem veku (nije ni to loše ako se nekom sviđa).
    Ako neko forsira i akademske i strukovne (separate but equal) to je eu
    forsiraju i sva tri nivoa i kod akademskih i kod strukovnih.
    kažu ako te neko ograničava i neda da napreduješ to je diskriminacija, i tu se slažem.
    kada malo bolje pogledam, ja se sa EU 100% slažem, ali imam problem sa ovim našima...

    ОдговориИзбриши
  37. На западу се несметано прелази са струковних на академске и обрнуто! Код нас је то проблем! А што се тиче увођења струковног мастера не треба се ништа бринути јер ће се морати изједначити специјалистичке струковне студије са струковним мастером у погледу права на исти начин као што је и дипломирани по старом Закону изједначен са мастер. Треба истрајати и пратити ситуацију и не дозволити да којекаве ''тече'' импровизују на тему струковних студија.

    ОдговориИзбриши
  38. http://en.wikipedia.org/wiki/Bologna_Process sajt wikipedia, ne engleskom jeziku (ili bilo kom drugom pogledajte, nije pisala vlada republike srbije nego ostatak evrope), jasno se vidi da je:

    1.ciklus 180-240=Bachelor diploma

    2.ciklus uglavnom 90-120 (a minimalno 60)=Master diploma(nigde ne pise da ako imas 180espb, moras da ides na master studije od 120espb, i obrnuto ako imas 240, da moras na master 60espb)

    3.ciklus doktorat nije definisan broj bodova.(nasi su ga definisali kao 180)

    Moje vidjenje: master moze biti (u evropi, kod nas jos ne): 3+1=240espb, 3+2=300espb, 4+1=300espb, 4+2=360espb. To bi bio drugi ciklus fakulteta zavrsen tj Master diploma.
    Zar ovo 3+1 ne lici na ono sto su nasi krstili struk spec., a 4+2=6, zar ne lici na akademskog spec. (isto drugi nivo obrazovanja, samo sto posle 5 godina ides jos jednu-360espb)? U evropi sve studije drugog ciklusa se zovu master studije, a ne spec studije, i nema fore da se kao nema pravo nastaviti sa strukovnih na akademskim i sl.
    Kome se ne svidja da za bachelor diplomu ide 4 god, moze odabrati trogodisnji, a nigde ne pise da posle 180 bachelor, moras na master studije od 120bodova... (pise najmanje 60ECTS).

    Sto ce reci, kome se ne svidja kako u srbiji uredjuju zakone, neka ide iz iste (ako moze), ja cu otici ako dobijem pravu sansu negde gde se zna: sta je sta, ko je ko i ko pije a ko placa... i svako ima podjednaka prava. bez da ocekujem da me neko tamo uvazava kao inzenjera masinstva 3+1ects (po evropi master), ako treba bicu i djubretar u pocetku...

    ОдговориИзбриши
  39. За Алтаира: Ако је за тебе протјеривање, бомбардовање, отимање земље и свакодневно наношење неправде и бола твом народу од стране земаља ЕУ и САД, цивилизација. Како би назвао период кад смо били економски, војно, културно....најнапреднији у региону? Мрачно доба? Гледао сам још прије некад овог човјека (В.Димитријевића) и то све дијелове његовог гостовања у овој емисији. Не улази он у причу о струковним и академским студијама већ о томе како нам запад покушава наметнути погубни амерички систем школовања за заглупљивање и навео је један невјероватан примјер из САД (не знам тачно у ком наставку али препоручујем да се прегледају сви). Хвала Анонимусу који је дао овај линк. Многи би хтјели линијом мањег отпора доћи до дипломе која ће му омогућити добар посао, па макар то било и на штету и невољу цијелог народа. Сигуран сам да овакве Високе школе у Србији не могу дати одговарајуће стручњаке који ће бити у рангу са мастером и то са годину дана мање студирања. Али је неправда што су ставили да је струк.специј. 2.степен, а у пракси није а онда недозвољавају увођење струк.мастера који би то могао бити. Тако да смо ми струк.специјалисти испали магарци.

    ОдговориИзбриши
  40. za G-a: Znaš kako ovo nije politička diskusija. kada malo bolje pogledaš i ako smo i bili napredniji u regionu, to smo lošom selekcijom kadrova došli na VELIKO zadnje mesto. Svakodnevna nepravda, pa šta nam rade naši iz ministarstva prosvete, da li je to pravda? ne to je kalimero sindrom (bio je davno crtani kalimero). Mi nismo država prava i pravde, nismo ni blizu. Ukoliko si prešao granicu ove (ili ovih) naših država i otišao u EU (ne kod gastarbajtera) već poslovno, susrećeš se sa jednim MNOGO MNOGO pravednijim svetom.
    Master naš i master njihov, dva pojma, tamo sretneš bačelora koji ujeda sa znanjem, a kod nas masteru treba par godina radnog iskustva da počne da radi.
    i uopšte priča je bila da su specijalisti strukovnih studija izjednačeni sa VII/1 stepenom stručne spreme

    ОдговориИзбриши
  41. Nije nas glavni problem to sto nece da priznaju specijalistu strukovnih studija kao "professional master"...
    Zamislite da su ga priznali, mislite da bi bili zadovoljni... pogledajte samo koliko ima akademskih bez posla ili nezadovoljnih poslom... sa druge strane ima i strukovnih koji su zadovoljni poslom, samo ne na ovom forumu... mi smo ovde da tesimo jedni druge, jer se mirimo sa cinjenicom da smo namagarceni. nisu nasi neprijatelji "akademski" studenti (niti mi njihovi), nego neko drugi...

    Cista primena sistema "zavadi pa vladaj", treba organizovati proteste, mozda cak i revoluciju ne samo po ovom pitanju nego po mnogim pitanjima, jer NIJE U REDU OVO STO RADE NAMA I NASIM ZIVOTIMA.

    Bas me interesuje da li se slazete sa mnom, ili cete i dalje kao hipnotisani da prihvatate ono sto nam "oni" odluce da je u redu...

    ОдговориИзбриши
  42. Prijatelju Anonimni, ja već radim sa VI stepenom. radi svojeg napredovanja otišao sam na specijalističke strukovne studije. Sada imam problem jer neće ni da kažu da su to VI , a bogami ni VII stepen stručne spreme.
    Sada moram da čekam nekog lezilebovića da se smisli i da napravi NOK.
    Za proteste ima nas relativno malo. 3-4 godine recimo 50 specijalističkih studija po 20 studenata, 80% završilo to ti je manje od 3000 ljudi (optimistički). malo za proteste

    ОдговориИзбриши
  43. Ne radi se o tome da ti neko kaze i nekaze. Imas sudsto (lose ali ipak sudsto), presavii papir i polako! Ima nas dovoljno!

    ОдговориИзбриши
  44. За Алтаира: Политичка је констатација и то да бисмо без ЕУ остали у "средњем вијеку". Мислиш да је садашња селекција боља од некадашње кад нам је образовни систем био, како кажу, добро уређен. Онда није био добар јер је комун.партија гурала своје чланове који су, како се касније показало, катастрофалног морала. А погледај сад врх државе. Колико их је са, хајде да благо кажем, са "сумњивим" дипломама, а морал да и не спомињем.
    Хоће ли селекција кадрова из струковних студија дати боље стручњаке од академског специјалисте који се школује 6 година? Видим овдје, многи хоће да то буде исти степен студија, други. Да сте ви завршили академску специјализацију, је ли не бисте протестовали што сте исти степен са струк.специјалистом који се школује 2 год. краће, а знање му није ни близу вашем? Мислим да је циљ овог форума проблем у вези тога за шта смо се ми образовали и шта можемо радити а не који ћемо бити степен. То је ионако само на папиру, а код нас се то ионако не поштује.

    ОдговориИзбриши
  45. za G.-a. Payi imaš dve opcije 50% da bi nam bilo bolje bez EU ili 50% da bi nam bilo bolje u EU. Neznam da li i na osnovu čega ti zaključuješ, da li si bio poslovno van ove naše bede, da li si upoznao nekog inženjera iz nemačke, Italije, Austrije, pa da lepo uporediš sa našima. Ne zanosi se.
    Naš obrazovni sistem nikad i nije valjao, možda smo bili dobri u odnosu na Avganistan, Mjanmar itd. Pravili su većinom idiJote bubalice inženjere, bez kreativnog razmišljanja i mogućnošću rešavanja problema. Čast izuzecima kojih je malo, koji se i sami stručno usavršavaju.
    Čak su i bolonjsku deklaraciju uspeli da iskrive. Bolonja kaže: 3 nivoa visokog obrazovanja. 1 nivo bachelor 180ects, 2. nivo master (minimalno 60 ects na 2. nivou) i 3. nivo doktorske.

    Fundamentalno si promašio temu. Firme koje imaju sistematizaciju po Zakonu od 2005 nisu problem, već firme koje imaju sistematizaciju po stepenima školske spreme. Zakon je izjednačio VI stepen i bachelor, izjednačio je i VII/1 i master, izjednačio je u VII/2-magistre i master (i tu je nepravda, al šta ćeš).
    Problem je kako se stepeni stručne spreme po starom preslikavaju/usklađuju u novi sistem, a ne obrnuto. Odgovor na to je dao NOKS, ali su ga uštekali.
    Znači možeš biti 1,2 ili 3 nivo visokog obrazovanja. Master,Specijalističke strukovne i specijalističke akademske su DRUGI NIVO visokog obrazovanja.

    Da bi se zaposlio moraš proći uslove konkursa, a ukoliko u konkursu stoji da traže VII/1 SSS veoma je bitno koji ćeš stepen biti.

    Ja time što sam strukovni specijalista nigde nisam prekršio zakon, dok država i posle 7 godina od ukidanja stepena stručne spreme i uvođenja nivoa visokog obrazovanja ne sankcioniše one koji daju konkurse po starim zakonima (1997... ej bre)

    Imaš stari sistem i imaš

    ОдговориИзбриши
  46. Iz Ministarstva mi je juce receno da se dovrsava novi Pravilnik o strucnim spremama nast. u srednjim skolama, i da ce u tom pravilniku biti ubacene struk. spec. studije...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Е, то би био већ значајан помак за нас, наравно позитиван.

      Избриши
  47. Drage kolege,

    Lepo je to sto pise gore na zvanicnim internet prezentacijama fakulteta. Medjutim u zakonu pise drugacije. Evo odlomka.

    Stručni, akademski i naučni nazivi
    Član 95
    Lice koje završi osnovne akademske studije u obimu od najmanje 180 ESPB
    bodova, odnosno u trajanju od najmanje tri godine stiče stručni naziv sa naznakom
    zvanja prvoga stepena akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.
    Lice koje završi osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 ESPB
    bodova, odnosno u trajanju od najmanje četiri godine i lice koje ostvari najmanje 240
    ESPB bodova na akademskim studijama prvog i drugog stepena, stiče stručni naziv
    "diplomirani" sa naznakom zvanja prvog stepena akademskih studija iz
    odgovarajuće oblasti.
    Lice koje završi osnovne strukovne studije stiče stručni naziv sa naznakom zvanja
    prvoga stepena strukovnih studija iz odgovarajuće oblasti.
    LICE koje završi specijalističke akademske studije stiče stručni naziv specijalista sa
    naznakom zvanja drugog stepena akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.
    LICE koje završi specijalističke strukovne studije stiče stručni naziv specijalista sa
    naznakom zvanja drugog stepena strukovnih studija iz odgovarajuće oblasti.
    Lice koje završi diplomske akademske studije stiče akademski naziv master sa
    naznakom zvanja drugog stepena diplomskih akademskih studija iz odgovarajuće
    oblasti.
    Lice koje završi doktorske, odnosno akademske studije trećeg stepena, stiče naučni
    naziv doktor nauka, odnosno doktor umetnosti, sa naznakom oblasti.
    Listu zvanja iz odgovarajućih oblasti i skraćenice stručnih, akademskih i naučnih
    naziva utvrđuje Nacionalni savet, na predlog Konferencije univerziteta, odnosno
    Konferencije akademija strukovnih studija.
    Skraćenica stručnog naziva i akademskog naziva master navodi se iza imena i
    prezimena, a skraćenica akademskog naziva magistar nauka, odnosno magistar
    umetnosti i naučnog naziva doktor nauka, odnosno doktor umetnosti ispred imena i
    prezimena.
    U međunarodnom prometu i u diplomi na engleskom jeziku naziv koji je steklo lice iz
    stava 1. ovog člana je bachelor, naziv koji je steklo lice iz stava 2. ovog člana je
    bachelor with honours, naziv koji je steklo lice iz stava 3. ovog člana je bachelor
    (appl.), naziv koje je steklo lice iz stava 6. ovog člana je master, a naziv koje je
    steklo lice iz stava 7. ovog člana je Ph.D., odnosno odgovarajući naziv na jeziku na
    koji se diploma prevodi.

    Mene interesuje zasto nema tih naziva u zakonu? Mislim na nazive u medjunarodnom prometu na engleskom jeziku za 4 i 5 stav!!!(Pocinje sa velikim slovima "LICE").Master je upisan, ali professional master nije!!

    Voleo bih da mi gospodin Andric objasni, ukoliko je moguce. Jer kako ja vidim stvar, professional master mozemo biti samo kada zavrsimo jos jednu godinu specijalizacije, ukupno 2.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ако си приметио не постоји ни скраћени назив ни за ЛИЦА са завршеним специјалистичким академским студијама! Па шта? У чему је поента? Што мора да постоји скараћеница? У додатку дипломи пише ко си и шта си! А из авиона се види да се ради о 2. степену високог образовања. Специјалистичке струковне студије су 2. степен високог оразовања па ма како звучала скраћеница (струковни мастер, профешнал мастер) или ако нема скраћени назив! Желим вам у Новој гдини мало више памети!

      Избриши
    2. Da primetio sam, to je u stavu 5. Nisi procitao do kraja. Mora da postoji, jer si automatski diskriminisan u medjunarodnom prometu. Stranci znaju za Bachelor i Master, a nasi su jos gori. Odmah te pitaju, "Da li si diplomirani"? Mislim da zajedno vodimo ovu borbu nema potrebe za vredjanjem.

      Избриши
  48. Закон је ту да се поштује! Лепо си приметио да: LICE koje završi specijalističke strukovne studije stiče stručni naziv specijalista sa naznakom zvanja drugog stepena strukovnih studija iz odgovarajuće oblasti. То што си приметио да специјалистичке струковне студије нису ''крстили'' као струковни мастер нема никакве везе јер је битно да су то студије 2. степена. Очигледно је да не читаш све коментаре јер о томе смо писали и причали! Када уведу и 5. годину на струковним студијама (и ''крсте'' га као струковни мастер) то не може да утиче на ЛИЦИМА која су стекла високо образовање на специјалистичким струковним студијама по предходном (садашњем закону), него ће их у погледу права изједначити као што су изједначени ДИПЛОМИРАНИ (по старом) са МАСТЕРОМ (по новом закону). И ТО ТИ ЈЕ СВА ФИЛОЗОФИЈА! А ако неко покуша да се дрзне на закон, па има Уставни суд и Стразбур! Закон не може да важи УНАЗАД да неком одузима стечена права него УНАПРЕД!!! ПС `Ајде да видим макар неког са мало памети? Ови други као да су клонирани. Годину дана вам пишем једно те исто! Нађите неки други блог о ванземаљцима или сл. па дискусујте!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne. Moraces da zavrsis jos jednu godinu. Nece te izjednaciti. Mada bih voleo.

      Избриши
  49. Biće uvedene master strukovne studije, samo malo strpljenja!!!

    Evo šta predlaže KASSS:

    http://www.kasss.rs/wp-content/uploads/2012/12/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-5.jpg

    ОдговориИзбриши
  50. Nije rec o vanzemaljcima, nego o tome kada odete na razgovor na posao kod stranog poslodavca i on Vas pita da li imate master ili ne? Sta mu Vi odgovorite???!!! Pritom na engleskom. Znate ja imam drugi stepen i zovem se specijalista. On nema pojma sta to znaci. On zna za Bachelor i Master, i tu je kraj. Ovo govorim iz iskustva. Nadam se da neko ima slicnog iskustva i "malo pameti" u Novoj godini da mi odgovori.

    ОдговориИзбриши
  51. Гледајући линк изнад, мислим да је ово реално и за очекивати што се тиче струковних студија али што се тиче академских тешко да ће ово бити усвојено. Овдје су мјеста замијенили акад.специјализација и мастер у односу на тренутну ситуацију. То би захтјевало велико тумбање везано за академске студије. А и тешко да ће се допустити овакав замишљени прелазак са струк.студија на академске. По овоме ће се моћи прелазити са струк.специј. на академ.спец. што је данас немогуће осим да се вратимо на 3.год осн.акад.студија, па на мастер, па тек онда на специјализацију. Лијепо је ово неко замислио, али тешко остварљиво.

    ОдговориИзбриши
  52. Zatupljivanja li... Za ovo sto se ne zna sta je sta, krivac je drzava Srbija... kao i za MNOOOGE druge stvari.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve se zna sta je sta ali se ne sprovodi!Zakoni se ne postuju! Cak ni ministarstvo pravde nije 3 godine izabralo predsednike sudova! Pa ako ministarstvo pravde ne sprovodi zakon sta mislite kako tek druge institucije sprovode pravo!?

      Избриши
    2. Koliko istinita i bolna cinjenica za nas, ljude koji hocemo da igramo po pravilima, koja ocigledno nisu ista za svakoga u Srbiji...

      Избриши
    3. Zato uzmite u svoje ruke svoj zivot i borite se za istinu. Nemojte cekati da o vasim zivotima odlucuju ljudi bez kalibra i bez ideja!

      Избриши
  53. Pogledajte clan 8. ovog Zakona... jasno pise da Strukovni specijalista moze biti nastavnik-predavac u osnovnim i srednjim skolama ravnopravno kao sto moze i Master... Pa se pitam, moze li se verovati nasim zakonima? Sta vi mislite o ovome...?http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_osnovama_sistema_obrazovanja_i_vaspitanja.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Piše "Izuzetno, nastavnik i vaspitač" - što znači možda u najbolje slučaju može da bude nastavniku u osnovnoj školi (ako ga direktor škole primi pored onih sa za završenim masterom). Mislim ipak da ovaj članak govori i učitelj/vaspitač , jer za to koliko ja znam i nema fakultet već su sve visoke škole. Da nema ovog zakona pitanje da li bi iko mogao da se zaposli...

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Da pise da izizetno nastavnik moze biti neko sa osnovnim akademski/strukovnim, odnosno oni koji su zavrsili studije po programu do 2005. god. Ako se jave masteri i specijalisti, oni bi trebali po zakonu da imaju prednost! Da li sam dobro protumacio taj clan? Naravno, tu je i tih 26 bodova koje imam, strukovni sam specijalista, ali sam izvisio sa radnog mesta po raspisivanju konkursa jer se javila devojka koja je zavrsila studije do 2005. god i njenog strucnog naziva ima u Pravilniku. Da li je onda direktor ovim cinom prekrsio Zakon? Sta mislite?

      Избриши
  54. Pogledajte i ovaj link....
    http://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/151112/151112-vest6.html

    ОдговориИзбриши
  55. Анониман3. мај 2013. 22:36

    INZENJERSKA KOMORA-SRAMOTA

    Kako sam zavrsio specijalisticke studije,stekao sam uslov za novu licencu i uredno predao zahtev.Odgovor je stigao posle mesec dana da nemam uslova za pomenutu licencu sa obrazlozenjem:

    da nemam polozen strucni ispit za drugi stepen i da treba da polazem ponovo.Ovo je jedina zemlja gde s epolaze strucni ispit vise puta.\da napomenem da sam ga polozio 1986. god i d aima 30 godina radnog iskustva u gradnji.

    Takodje je jos crnje sto se ne mozete prijaviti kao strukovni specijalista,jer na sajtu nije ucitan ovaj stepen obrazovanja.Dakle ne mozete da prijavite i da hocete.

    2.Razlog je i da nemam dovoljno radnog iskustva i da je potrebno pet godina.Dakle tumace zakon kako oni hoce.U Zakonu o gradnji pise da je potrebno pet godina iskustva u struci.,sto ja imam naravno.

    Takodje,gospoda pored ogromnih sredstava koje prikupljaju od clanova po sili zakona,nisu u stanju da svoj sajt azuriraju ,pa recimo licenca 753 nije ucitana,tako da ne mozete da podnesete zahtev i ako je zakonski legalizovana.

    Dakle prijatelji ovde se radi o sveopstoj opstrukciji i anarhiji.Strasno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  56. Анониман4. мај 2013. 00:29

    A to su kao ''sede'' glave, od kojih ocekujemo mudro i pametno da naucimo! To je ''gomila'' izopacenih degenerika koji su na rukovodecim mestima svuda u Zemlji! Kakva EU? Kakvo Kosovo? Mi imamo ''kosovske bitke'' svaki dan! I stalno gubimo i gubimo i svaki sat smo sve dalje i dalje od EU! Drzava nam svaki dan radi o glavi! Lakse bi mi bilo i da me moblisu i da poginem za jedana dan nego svaki dan da ginemo po malo! SADA SAM NAPOKON UVEREN DA JE ''SECA KNEZOVA'' USPELA U SRBIJI JER OVI STO RUKOVODE SU POTOMCI ONIH KOJI NISU ''POSECENI''!

    ОдговориИзбриши
  57. Поштоване колеге, целокупна проблематика око ове теме заснива се на управо погрешном тумачењу нивоа студија, као и звања која после студија стичемо.

    Обзиром на чињеницу да је студирање у Србији веома неуређена област због различитих нивоа студија, које су различито вредноване и самим тим уносе велику забуну код студената који их похађају.

    На велику жалост у Србији постоји велики отпор према струковним студијама, јер наравно неко од тога има користи. Отпор према нечему што је нормално, корисно и потребно је доказ да у Србији нема места за озбиљне људе који хоће да раде, привређују и учествују у општем добру и развоју државе.

    Када бисмо се мање бавили звањима којима појединци прикривају своје недостатке а више праксом и суштином, знало би се ко је ко и ко на каквом месту може да ради,...

    Закључак:
    Ко какве студије и усмерења изабере и заврши, тако ће му бити. На нашу велику жалост ми смо земља селективне правде и селективног тумачења. Ако у Србији постоје проблеми са признавањем звања, треба отићи у земље Еу, тамо цене Српске стручњаке. Све остало је борба са ветрењачама.






    ОдговориИзбриши
  58. Анониман4. мај 2013. 23:06

    ''PUSTIO BIH JA NJEGA ALI NECE ON MENE''! Vidite kolega, studenti mogu da dozivljavaju studije i tumace na nacin koji im je simpatican ili manje simpatican ALI ONI koji su PISALI Zakon o visokom obrazovanju moraju da ga postuju i implementiraju u celosti! Ako nisu sposobni neka idu iz nase zamlje (i onako su im puni cepovi) a nasu Zamlju neka ostave nama i nasoj deci da je uredimo i izgradimo kako dolikuje jednom starom Evropskom narodu!

    ОдговориИзбриши
  59. Zavrsio sam Spec. struk. studije na visokoj inzenjerskoj skoli "Tehnikum Taurunum" (3+1, bivsa visa masinska u Zemunu). Proucavajuci naziv "Tehnikum Taurunum" na google-u, pretrazivac mi je izbacio kao jednu od opcia "Tehnikum Wien". Resih da pogledam, znajuci da je u pitanju visoka skola u Becu (Wien=Bec).

    I gle cuda, tamo kao i u Tehnikum Taurunumu postoje studije prvog i drugog stepena, prvog se zovu "Bachelor of science" i traju 6 semestara, a studije drugog stepena se zovu "Master of science" i traju 2-4 semestra i naravno se mogu upisati sa njihovim zavrsenim Bachelorom od tri godine (cak i nastavak od dva semestra za master).

    Zakljucih da u Austriji za zvanje "Master of science" nije neophodno da se ima 300ECTS, bice da je to zakon koj vazi kod nas i dal jos negde?

    ОдговориИзбриши
  60. http://specijalisticke.blogspot.com/2012/01/sta-kaze-svet-sta-je-bolonjski-proces.html

    2 ciklus/stepen visokog obrazovanja po Bolonjskoj deklraciji traje minimum 60 ECTS, maximum 120 ECTS na drugostepenim studijama.

    ОдговориИзбриши
  61. Igram "green card" lutriju. Jedno od ponudjenih pitanja izgleda ovako:

    12. What is the highest level of education you have achieved, as of today?

    A ponudjeni odgovori su:

    Primary school only
    High School, no degree
    High School degree
    Vocational School
    Some University Courses
    University Degree
    Some Graduate Level Courses
    Master's Degree
    Some Doctorate Level Courses
    Doctorate Degree

    Zavrsio sam 3+1=240 bodova (strukovne studije), sta je najlogicnije da odaberem kao odgovor?

    ОдговориИзбриши
  62. Анониман20. јул 2015. 14:13

    Postovani,
    Da li bi neko mogao da mi pomogne u vezi sa prevodom na engleski, a za Specijalisticke akademske studije drugog stepena? Dakle, radi se o specijalizaciji nakon dvogodisnjih master studija, u trajanju od jedne godine. Kako se pravilno to prevodi na engleski, a da bude jasno o kojim se studijama radi?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман20. јул 2015. 22:53

      Poštovani,
      zar ne vidiš da tupiš! Plati prevodioca ili sudskog tumača, šta imam ja da ti prevodim diplomu.
      A na kraju krajeva, da imaš tu diplomu SAS (spec. akad. stud.) ti bi morao imati ''biznis ingliš'' bar na jednoj godini studija i znao bi da prevedeš makar tvoju diplomu. A ako su ti poklonili diplomu (sa ili bez simbolicne nadoknade) onda ti ni da ti je prevefdem ne znači mnogu.
      Ajd zdravo! (o`kanta, o`cisterna, о`rezervoar)

      Избриши