четвртак, 19. новембар 2015.

ПОЗИВ ЗА УЧЛАЊЕЊЕ У УДРУЖЕЊЕ СТРУКОВНИХ СПЕЦИЈАЛИСТА СРБИЈЕ



Поштоване колеге,

У претходних неколико месеци (скоро годину дана) нас неколицина смо се организовали и регистровали УДРУЖЕЊЕ СТРУКОВНИХ СПЕЦИЈАЛИСТА СРБИЈЕ.
Разлог за такав потез налазимо у углавном истим проблемима свих свршених струковних специјалиста приликом запошљавања или признавања стручне спреме, а то су непризнавање нивоа високог образовања по актуелном закону о високом образовању, неусклађеност звања, правилника и систематизација у предузећима и институцијама са образовним програмом Високих школа, дискриминација приликом запошљавања или напредовања у служби, итд.
Уосталом, проблеме који Вас прате по питању вредновања Ваше дипломе ДРУГОГ степена високог образовања сви Ви веома добро познајете.

Сматрајући да смо припадници ВИСОКО образованих кадрова ове државе, нисмо у могућности да чекамо да неко други реши наше проблеме око адекватног вредновања нивоа нашег образовања, те се морамо ухватити у коштац са изазовима признања и имплементације одредби закона о високом образовању, који се тичу нас самих. Појединачно нико од нас, вероватно, нема толики утицај на одговорне институције, али сви заједно имамо потребну тежину.
Да би целу причу учинили легитимном, регистровали смо се као невладина организација - удружење, сматрајући да ћемо тим путем бити у могућности да на адекватан начин представимо и заступамо интересе свих свршених струковних специјалиста у Србији, без политичке и сваке друге иконотације. Делатности по струкама су нам подељене у оквиру удружења, а кроз институцију Управног Одбора Удружења координишемо заједничке активности.
До сада су оснивачи Удружења имали неколико састанака са надлежнима из Министарства просвете, здравља, рада и запошљавања, Конференцијом академија струковних студија, Комисијом за акредитацију, Националним саветом за високо образовање итд. Са поменутим телима смо остварили добру сарадњу. О исходима тих састанака, били сте обавештени путем записника који су објављивани на Facebook страници и на Блогу Струковне специјалистичке студије. До сада је послат одређен број званичних дописа бројним институцијама и установама.
 Издејствовали смо доношење нове систематизације у ЕПС-у која је усклађена са Зак. о високом образовању и која је уврстила струк. специјалисте на позицију студија другог степена, да се препознају специјалистичке струковне студије у Каталозима занимања. Учествовали смо у измени Закона о полицији, који је такође уважио струк. специјалисте. У плану је оспоравање разних систематизација и подзаконских аката пред судским органима, учешће у јавним расправама поводом најављеног доношења Каталога занимања, новог Закона о високом образовању, одржавање састанака са надлежнима...
У сваком случају, МИ смо се покренули за своју будућност, а да ли ћете и ВИ? Очекујемо Вас како би постали што репрезентативнији.
Председник Удружења струковних специјалиста Србије
Александар Митревски, спец.
На линку доле можете скинути приступницу и читко попуњену и потписану шаљете на маил udruzenjesss@gmail.com.

50 коментара:

  1. Hvala, ja sam se učlanila još na samom početku. Ineteresuje me da li će strukovni master krenuti od iduće školske 2016/17. g.? Ima li ikakvih informacija? Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Нема струковног мастера! Да ли сте сви одлепили! Нема га! И не треба да га буде у оваквом формату!
      Треба да дође нови Закон о високом образовању па да иду СМС (струковне мастер студије) па затим ССС (специјалистичке струковне студије) као што после мастер академских студија (МАС) следе специјалистичке академске студије (САС)!
      То је једино исправно и тако можемо да у догледно време направимо и ДСС (докторске струковне студије) које ће следети после ССС (Спец.струк.студ.) као што ДАС (докторске академске студије) следе после САС (спец.академ.студ.).
      Тада данашње ССС морају се изједначити са будућим МСС (у погледу права) као су основне студије изједначене да тада будућим МАС (мастер академским студијама).
      Ја мислим да г-дин Шуваков разуме овај редослед и да неће дозволити МСС по овом закону јер направиће конфузију још већу него што јете. Међутим ако поједине структуре буду желеле да напрабе још већи хаос онда можда буде и сада МСС.
      Сви знамо да и ако буде сада МСС да колеге и колегинице са разних модула неће имати проходност на МСС (нпр. ако висока школа акредитује нпр. мастер предшколског шта ће да раде специјалисти за музичко, ликовно, физичко,... где ће они или ако медицинари направе струк. мастер за сестре где ће онда радиолози, санитарци, дијететичари...?). Нигде! Упропасти ће се још горе струковни специјалисти и довести у ћорскока.
      Треба да се изборимо за буџетска места, за домове, за стипендије, за праксу,..
      То је право!

      Избриши
  2. Zahvaljujuci blogu i udruzenju u epsu su konacno priznate sve studije 2.stepena

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. НАРВНО ПРИТИСАК ЈАВНОСТИ ЈЕ БИТАН ЈЕР НЕ МОГУ ВИШЕ ДА РАДЕ У ТАЈНОСТИ И КРИЈУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ И РАДЕ ИСПОД ЖИТА. БИТНА ЈЕ ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ТАДА СМО МИ У ПРЕДНОСТИ!

      Избриши
  3. Želim da se uvedu master strukovne studije, da ne bih upisivao specijalističke pa naknadno čekao master. Da li iko zna kada ce se to desiti, ima li nekih vesti? Nama su u školi najavili od naredne školske godine!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Упиши специјалистичке јер нећеш уписати мастер јер не постоји! Није ми јасно како вас залуђују? Какав мастер? НЕ МОЖЕ ДА МАСТЕР ПРАТИ ТОЛИКУ ШАРЕНОЛИКОСТ МОДУЛА КАО ШТО СУ САДА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ И ЗАТО ИХ НЕЋЕ НИ БИТИ У ОВАКВОМ ФОРМАТУ КАО ШТО ЈЕ ТРЕНУТНО У ЗАКОНУ. ДОГОДИНЕ БИЋЕ НОВИ ЗАКОН О ВИСОКОМ ОБРАУЗОВАЊУ ЗАТО ЗАВРШАВАЈ ПО САДАШЊЕМ ЗАКОНУ!

      Избриши
    2. Meni samo nije jasno zašto se sada niko ne oglašava povodom tog strukovnog mastera? Škole vec imaju spremne programe, samo se čeka na akreditaciju prvog, itd. Što se stalo? Je l' se uopse stalo? O čemu se radi? Zašto nema neke vesti da znamo na čemu smo, zasto se ćuti???? Aman!!!

      Избриши
    3. Зато што се наеко напокон опаметио!!! Не може да иде ССС па МСС!!! Хвала Богу да је стало!!! АМИН!!! Хиљаде ССС би се довело у ћорсокак!!! Замисли да си специјалиса струковни васпитач за ликовно и физичко а да акредитују само МСС за музичко!!! Шта ћеш? Ништа, као и да нема мастера!!! Или да акредитију МСС за медицинске сестре а шта ће ССС санитарци, нутриционисти, радиолози, зубни, ...? НИШТА!!! Као и да нема МСС!!! Исто нам се хвата!!! Међутим ако садашње ССС се изједначе са будућим МСС (као што су основне студије до 2005. изједначене са МАС) па се формирају будуће ССС које ће да следе после новонасталог МСС онда има смисла да будеш специјалиста из одређене области!!! Боље је да ћуте него да нас још више унаказе!!!

      Избриши
  4. Spekulacije nek prestanu vec jednom! Strukovnog mastera ce biti, mozda vec ove godine! Kolege, i da sad odmah prvi studijski program struk. mastera bude uveden, kad zavrsite sa tom diplomom ne mozete raditi jer ostali pravilnici, podzakonska akta moraju biti usaglasena za Zakonskim resenjima i realnosti tj. da struk. master postoji. Za sada je struk. master samo ubacen u Katalog radnih mesta u drzavnoj upravi. Iskoristite zvanje specijaliste koje sad vec imate da vam se zakonski stecena prava ispostuju, jer ste u rangu akademskog mastera vec sada! Apelujem jos jednom na sve koji posecuju ovaj blog da popune pristupnicu i postanu clanovi USSS kako bi postali reprezentativniji i mogli bolje da delujemo. Uskoro objavljujemo sve pokrenuto i ono sto je reseno zahvaljujuci Udruzenju struk. spec. Srbije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. До краја године има још 11 дана! Браво ако буде струковни мастер ове године! Кажеш да смо у рангу академског мастера? Па што си онда запео да ће бити струковног мастера ове године? Шта ће ти струковни мастер ако си у рангу академског мастера? Иди бегај!

      Избриши
    2. Srećna Nova godina. Pa da ove akredituju master

      Избриши
    3. Поштовани колегинице и колеге специјалисти, молим Вас да не будете ''специјалци'' и прекинете да фантазирате о фамозном струковном мастеру који је у садашњем формату који се нам нуди као ''кукавичије јаје''.
      Треба да се боримо за нови закон и да се ствари поставе на право место и да редослед студија буде следећи и да струковне студије прате схему као и академске ОАС-МАС-САС-ДАС и да наша схема буде: ОСС-МСС-ССС-(и на крају)ДСС! ССС треба да се формирају у новом формату и да че следити после МСС као што је случај и са академским студијама.
      ССС треба да су виши ниво у односу на МСС јер се тада људи уже специјализују и зато морају да нестану у садашњем формату и да се изједначе са будућим МСС као што су основне студије (стари дипломирани до 2005 год.) изједначене са МАС и потом нестале у тавом формату. И наравно садашњи дипломирани нису исто као и дипломирани до 2005 године па тако ни будуће ССС неће бити исто што и садаше ССС (осим што се пише и изговара исто). Надам се да неко писмен из власти прати збивања и молим колеге специјалисте да не буду специјалци и да воде кампању у правом смеру!
      МСС у садашњем закону урушава ССС и доводи на слепи колосек јер држава ни школе немају инереса а ни новаца (а то укључује и кадар) да после ССС формирају МСС у свим модулима. ИН ПРЕВОД: нпр. на високој здравственој школи никада се неће акредитовати 15-ак модула МСС који ће подржати упис свих врста ССС. И тога сте свесни! Или нисте? Исто тако васпитача има 10-ак модула ССС и некакве МСС у садашњем закону ће направити хаос. Хиљаде и љиљаде ССС неће моћи да упише садашњи МСС (како дијететичар-нутрициониста да упише за струковну сестру мастер) или васпитач специјалсита за ликовно упише МСС за МСС васпитача за посебне потребе.
      Мислим или барем се надам да сте мало нормални и да нећете и у 2016 години радити на самоуништењу струковних специјалиста.
      Жао ми је и што АДМИН брише моје сугестије годинама уназад које шаљем? Ја о АДМИН-у имам изузетно мишљење јер захваљујући њему, 75% наше борбе је добијено! Нека брише простаклуке и глупости а не моје авангардне идеје које вам могу служити као репер за многе који лутају!

      Избриши
    4. ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ – ДРУГИ НАЦРТ КАТАЛОГА РАДНИХ МЕСТА И ЗВАЊА
      Nastavite borbu! Katalozi su loši, ponovo nema strukovnih specijalistia!

      Избриши
    5. Najbolje je da izjednače struk. spec sa budućim master. Ali bi to morali bodovno da urade jer se za neke licence traži 300 boda. To nije u skladu sa zakonom o Visokom obrazovanj ali se u nekim zakonima spominju bodovi a ne zvanje. A upravu si da većina škola neće moći da akredituje sve sadašnje spec. na Master.

      Избриши
    6. Katalozi su katastrofalni. Primer za socijalne ustanove. Spominju prvi stepen akademske a nigde Specijalističke

      Лице које је стекло високо образовање у складу са одговарајућим Правилником о врсти образовања: 1) на студијама првог (академске студије 240 ЕСПБ) и другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије) по пропису који уређује високо образовање, почев од 10. септембра 2005. године; 2) на основним студијама у трајању од најмање четири године, по пропису који је уређивао високо образовање до 10. септембра 2005. године;

      Избриши
    7. Tačno ovo je zemlja ludaka!!!!

      Избриши
    8. Nešto su se oni prešli katalog zanimanja u oblasti sporta sadrži strukovne specijalističke studije.

      Избриши
    9. Svi nacrti kataloga zanimanja sadrze strukovne specijalisticke studije OSIM kataloga radnih mesta u ZDRAVSTVU i SOCIJALNIM USTANOVAMA sto je apsurd jer upravo iz tih oblasti i ima najvise specijalista. Jos uvek je javna rasprava u toku i predlazem da svi posaljemo i apelujemo dopisima da se uvrste spec. struk. studije! Udruzenje struk. spec. Srbije je do sada konstruktivno ucestvovalo u izmenama kataloga a predlozi su i usvojeni osim u vec pomenutim oblastima sto je direktno krsenje zakona i diskriminacija. Na sledecem linku mozete videti poslednja resenja kataloga

      http://www.mduls.gov.rs/aktivnosti-obavestenja.php#a11

      Избриши
    10. Apsurd je da u svim ostalim katalozima struk. specijalista moze da bude i direktor ustanove, dok u zdravstvu i socijali ne moze biti ni administrativni radnik!

      Избриши
    11. Наравно да струковни специјалисти морају да догурају и до највиших звања у својој бранши па и у здравству и социјали! Ево погледајте Предлог закона о плоцији, напокон пише да можеш бити полицијски пуковник са студијама 2. степена. Па ако можеш бити помоћник, министра, директор школе, начелник управног округа, па ваљда можеш бити и директор геронтолошког центра или барем помоћник директора у здравству (мада пише да можеш са из менаџмента у здравству да будеш и директор здравствене установе).
      Међутим неко саботира све време Владу и дезавуише цео систем државе и морамо отићи на састанак у Владу хитно!

      Избриши
    12. Ajde što u zdravstvu nema specijalističkih strukovnih radnih mesta nego nema nigde ni nemedicinskih radnika (ekonomisti, informatičari, magacionari itd...). Šta se to dešava?

      Избриши
    13. Ajde malo da ih zatrpamo sa emailovima kao sto smo uradili sa mup-om svojevremeno. Katastrofalno je da su ostavili formulaciju (za socijalnu zastitu)

      1) на студијама првог (академских студија 240 ЕСПБ) и
      студијама другог степена (мастер академске студије,
      специјалистичке академске студије) по пропису који
      уређује високо образовање, почев од 10. септембра 2005.
      године;

      na reformauprave@mduls.gov.rs до 25.1

      ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ – ДРУГИ НАЦРТ КАТАЛОГА РАДНИХ МЕСТА И ЗВАЊА

      Министарство државне управе и локалне самоуправе је, након спроведеног другог круга јавних консултација на Нацрт каталога радних места и звања у јавном сектору, у сарадњи са ресорним министарствима припремило Други нацрт каталога радних места и звања.
      Други нацрт је припремљен након размотрених свих сугестија и коментара које су у периоду јавних консултација од августа до новембра достављени МДУЛС и ресорним министарствима. Овим путем желимо да се захвалимо свима који су нам се обратили и укључили у овај процес, јер су тиме допринели изради квалитетнијег документа.
      Позивамо вас да и даље достављате своје коментаре, предлоге и сугестије писаним путем на адресу reformauprave@mduls.gov.rs до 25. јануара 2015. године.
      Молимо вас да коментаре шаљете са назнаком на који подсистем јавног сектора се односе коментари. Такође, молимо вас да пре него што пошаљете своје сугестије, прочитате Смернице за израду каталога, као и најчешће постављена питања у одељку ПИТАЊА И ОДГОВОРИ.

      Избриши
  5. Da li samo meni jako smeta sto se niko iz Kasss-a ne oglasava? Ni jednu kvalitetnu i novu vest nismo dobili od njih vec duze vreme. Da budem precizan, cele prosle godine su se oglasili ukupno pet puta i to sa nekim poluvestima. Postavlja se pitanje cemu ........?

    ОдговориИзбриши
  6. Šta je ovo sto ste objavili na stranici? http://www.ehea.info/Uploads/SubmitedFiles/4_2015/111442.pdf

    ОдговориИзбриши
  7. Da li je neko upoznat sta se desava sa Kasss? Ovo pitam iz razloga sto im je sajt vec duze vreme ugasen.

    ОдговориИзбриши
  8. Da li je neko upoznat sta se desava sa Kasss? Ovo pitam iz razloga sto im je sajt vec duze vreme ugasen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ali neznam šta je upitanju. Imali nekog da zna

      Избриши
    2. Pa Udruzenje je nekoliko puta uputilo zvanican dopis KASSS-u u vezi vesti oko strukovnog mastera i slicno, ali bas nikakav odgovor nismo dobili. Pokusavamo da stupimo direktno u kontakt sa predsednikom (koji je direktor Visoke tehnicke skole u NS-u)

      Избриши
    3. Председник КАССС је др сц. Ружица Станковић Високој пословној школи у Н. Саду. О чем' причаш?

      Избриши
    4. Da li gubimo bitku za strukovni master? Da li gubimo bitku i za specijalisticke strukovne studije uopste? Ne mozete da stupite u kontakt, ma dajte...

      Избриши
    5. Наравно да не губимо борбу за струковне специјалистичке струковне студије (ССС), само требамо да нађемо начин да санкционишемо руководиоце који крше закон! Ми смо у већини случајева препознати и адекватно смо распоређени на радна места. Међутим како не постоји санкицја за несавесне послодавце (па и саме министре), онда одаокативном методом праве систематизације радних места. У ствари благо речено нико ништа ни не ради ни у Министарствима, ни у ЗОУВ, ни у јавним предузећима, ни у Покрајини, ни на локалном нивоу већ по инерцији раде како је и било! Нико није санкционисан од руководилаца, нико није предузео ништа. Статус кво!
      Што се тиче струковног мастера, свима је јасно да неће заживети у оваквом формату како је написан! И ако случајно се ''стручњаци'' дрзну да га формирају, то ће бити ''Франкенштајн'' и једна јалова работа која ће нам свима одмоћи а нарочито нама ССС. Ко разуме схватиће!

      Избриши
    6. Ne gubimo nikakve bitne, ni za struk. master a kamoli za struk. spec. studije! Ova resenja kataloga koje vidite, na dosta toga je upravo uticalo Udruzenje strukovnih specijalista Srbije sto znaci da je vec sada opravdalo svoje postojanje, osnivanje! JOS JEDNOM APELUJEM NA SVE DA POPUNE PRISTUPNICU I POSTANU PUNOPRAVNI CLANOVI UDRUZENJA JER AKO NAS JE VISE BICEMO REPREZENTATIVNIJI!
      Stupili smo u kontakt sa nadleznima, imali niz sastanaka ali sve ide veoma sporo! Sa prof dr Ruzicom Stankovic iz KASSS-a imamo izvanrednu saradnju, samo ona nije vise predsednica tog tela vec je to direktor Visoke tehnicke skole iz Novog Sada a Ruzica je ostala clanica (predstavnica svoje visoke skole u kojoj radi). O Kasss-u nemamo nikakve informacije jos uvek, niti o strukovnom masteru jer je Zorana Luzanin iz Min. prosvete stopirala proces akreditacije istih. KASSS i Udruzenje je izdejstvovalo usvajanje normativa za master juna meseca, ali je tada min. stopiralo dalji proces uz obrazlozenje da treba da se resi situacija sa specijalistima. Imamo korektnu saradnju i sa Min. prosvete, drzavne uprave, zdravlja, ali eto neko izgleda koci koga ne poznajemo. Moramo to otkriti i udariti jace, jace traziti svoja prava a to je moguce samo ako nas je vise u Udruzenju! Jos jednom apelujem uclanite se!

      Избриши
    7. Jel to znači da ne očekujemo master ni ove godine?

      Избриши
    8. Који сте ви ликови!? Шта ће ти струковни мастер? Да опет будеш 2. степен високог образовања и да се олакшаш за 1000 - 2000 еура а да те нема ни у једној систематизацији радних места?????
      Такав нам мастер не треба!!!
      Ни ви не знате зашто вам треба али сте навалили да би сами себи али и свим другим струковним специјалистима наудили!!! Страшно!!!

      Избриши
  9. Koliko vidim na sve ove kataloge (zdravstvo, prosveta, socijalno...) treba dodati i katalog generičkih radnih mesta u javnom sektoru jer se u ovom katalogu nalaze ekonomisti, pravnici, informatičari. Tako da mislim da tu neće biti problema oko radnih mesta. Sad ne znam šta se dešava ko je zavšio strukovne specijalističke iz oblasti zdravstva, obrazovanja....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drugi nacrt kataloga generickih radnih mesta se dovrsava i bice uskoro objavljen. U najgorem izdanju su katalozi zdravstva i socijalnih ustanova jer u tim katalozima specijalista NEMA ni na jednom radnom mestu, a svi ostali katalozi su dobri uz neke sitne korekcije. Svuda su specijalisti zastupljeni osim u ove dve oblasti. Treba svi da reagujemo!

      Избриши
  10. Postaviću jedno logično pitanje. Ako su već radna mesta delili na raznorazne kataloge i tom prilikom formirali i Katalog Generičkih radnih mesta, pitanje je zbog čega u grupu generičkih radnih mesta ne spadaju i radna mesta "Direktor" ili "direktor ustanove" i "zamenik direktora" imajući u vidu da se i ova radna mesta takodje pojavljuju u svakoj oblasti u javnom sektoru, a ipak iz nekog razloga ne pripadaju Katalogu generičkih radnih mesta.

    Očigledno je da se rukovode dvostrukim aršinima kao i obično, a da su razlozi za donošenje Kataloga čista izmišljena priča i verovatno sve to ima neku drugu podlogu. Sve navedeno ukazuje da nema opravdanih razloga za donošenje bilo kakvih Kataloga. Zar nije dovoljno to što imamo zvaničnu Odluku o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada, kao i ostale propise koji regulišu navedenu oblast.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Па они су мало равноправнији од нас!

      Избриши
    2. И још нешто: ''(не)радна група'' која ради на формирању Каталога мора да оправда своје плате, прековремене сате, рад викендом и разне комисијске додатке, тј. да оправдају њихово постојање које сви видимо да је бесмислено а које сте Ви у предходном коментару лепо описали (да они измишљају рупу на саксији а не знеју како). Срамота!

      Избриши
    3. Nisu upravu što se tiče kataloga i direktora i pomoćnika direktora. Nije isto biti direktor bolnice ili direktor škole Po tvom bi direktor bolnice mogao da bude npr. nastavnik.

      Избриши
  11. Da li verujete postovane kolege da na sajtu Ministarstva prosvete u delu koji se odnosi na visoko obrazovanje stoji koje studije pripadaju drugom nivou obrazovanja i tu su izbrisane master strukovne studije. I da stvar bude jos gora, kada skinete Zakon o visokom obrazovanju sa pomenutog sajta, opet u drugom nivou visokog obrazovanja ne postoje master strukovne studije.

    ОдговориИзбриши
  12. Da li verujete postovane kolege da na sajtu Ministarstva prosvete u delu koji se odnosi na visoko obrazovanje stoji koje studije pripadaju drugom nivou obrazovanja i tu su izbrisane master strukovne studije. I da stvar bude jos gora, kada skinete Zakon o visokom obrazovanju sa pomenutog sajta, opet u drugom nivou visokog obrazovanja ne postoje master strukovne studije.

    ОдговориИзбриши
  13. Da se ne unosi zabuna i da se ne tumaci pogresno!
    Taj Zakon na sajtu Min. prosvete je onaj iz 2011. godine, odnosno pretposlednje izmene.

    http://www.mpn.gov.rs/prosveta/visoko-obrazovanje/

    Izmene i dopune u kojim je uvrsten strukovni master, jesu izglasane septembra 2014. godine i to je poslednja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju koja je objavljena na svim sajtovima i s toga NE UNOSITE ZABUNU!
    http://www.paragraf.rs/propisi_download/zakon_o_visokom_obrazovanju.pdf

    Kada zelite da citirate ili da se pozovete na neki Zakon, obavezno u pretrazivanju ukucajte 2014 ili 2015. kako bi videli poslednju, vazecu verziju. Tako je slucaj i sa ovim zakonom.

    ОдговориИзбриши
  14. I tako udjem ja na sajt Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteza kako bih video ishod akreditacije za visoke skole, kad ono ista situacija kao sa sajtom Kasss. Bravo za aktere i jedne i druge ustanove - samo mirno i bez oglasavanja, a studente i njihove roditelje ko sisa.

    ОдговориИзбриши