четвртак, 29. октобар 2015.

www.nqfs.rs

http://www.nqfs.rs/

Opšti cilj projekta je da se potpomogne razvoj sveobuhvatnog nacionalnog sistema kvalifikacija u Srbiji kroz koordinaciju i partnerstvo svih relevantnih aktera. Cilj nam je da se ojača i učvrsti institucionalna posvećenost ključnih donosilaca odluka, uz razumevanje da je dobro dizajniran i adekvatan sistem kvalifikacija od vitalnog značaja za razvoj ljudskog kapitala, povećanje zaposlenosti i ukupan ekonomski rast.


Održan drugi seminar Radne grupe za pripremu jedinstvenog okvira kvalifikacija

„Kvalifikacija određene osobe bi (ubuduće) trebalo da pokaže šta ta osoba ume i može da uradi a ne samo koju školsku spremu ima i koju školu je završila. To znači da će kvalifikacije biti opisnog karaktera. Evropski nivo kvalifikacija, tako, sadrži osam nivoa kvalifikacija definisanih prema veštinama i kompetencijama koje je određena osoba stekla a ne isključivo na osnovu dužine trajanja i sadržaja obrazovnog programa. Nacionalni okvir kvalifikacija će konačno omogućiti da prosveta i tražište rada dobro komuniciraju“ rekao je Srđan Verbić, ministr prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na početku javnog slušanja.

8 коментара:

  1. Kolege svi se primiriše. Ima li pomaka u akreditaciji Master?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi su se primirili, niko ne sme da talasa. Cemu sluzi KASSS? Zasto se niko ne bori?

      Избриши
  2. Bore se, samo polako. Bice to sve regulisano, radi se na tome. KASSS i Udruzenje strukovnih specijalista Srbije rade na tome da strukovni master bude resen.
    Apelujem jos jednom da svi strukovni specijalisti popune pristupnicu i postanu clanovi Udruzenja kako bi bili jaci i bolje se izborili za nas status. Pristupnicu imate ovde na blogu na objavi iza.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Не може струковни мастер да буде решен док прво не решимо струковне специјалисте! Како да решите нешто што не постоји у стварности него само на папиру? Не постоји ни један струковни мастер у Србији! Преко 5000 струковних специјаслита има проблем и тиме треба да се бави удружење а не проблемима струковног мастера којег нема ниједног у земљи? Алтаир укључи се у рад удружења јер већ дуго су у офсајду!

      Избриши
    2. Ocigledno ne citas sta sam napisao. Resava se problem strukovnog mastera po pitanju pokretanja i objavljivanju normativa za otpocinjanje akreditacije studijskih programa. To jos nije izvrseno. Problem struk. specijalista se resava u hodu i zbog toga je akreditacija mastera i stopirana.
      Apelujem jos jednom da se uclanite u Udruzenje, nista ne boli a i besplatno je. Bitno je da nas bude sto vise kako bi predstavljali reprezentativniju masu.

      Избриши
  3. Možemo li očekivati da strukovni master krene od iduće školske 2016/17. g.? Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Не дај Боже да да заживи овакав струковни мастер као што су га замислили!
    Струковни мастер (МСС) може да буде само степеник пре струковних специјалистичких студија (ССС) као што је је САС (специјалистичке академске) после МАС (мастер академских).
    Вероватно неће заживети јер су ретро тј.цео систем је ретро, јер треба цео закон да се мења и мислим да су то и неки битни људи то укапирали. Али ако они не превладају (не претегну) на тасу министарства просвете онда смо нај....!

    ОдговориИзбриши
  5. Treba pokrenuti inicijativu da se strukovne studije u novom Zakonu o visokom obrazovanju, preimenuju u Akademske primenjene, jer se takav naziv studija se primenjuje u inostranstvu. Pogledajte malo po internetu i videcete sta su strukovne studije u svetu. Apelujem na Udruzenje strukovnih specijalista Srbije da pokrene tu inicijativu.

    ОдговориИзбриши