субота, 10. јануар 2015.

KRATAK IZVEŠTAJ SA SASTANKA NACIONALNOG SAVETA ZA VISOKO OBRAZOVANJE



Drage koleginice i kolege, krajem decembra meseca, koleginica Slavica Đorđević je ispred Udruženja strukovnih specijalista, prisustvovala sastanku Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje R. Srbije. Koleginica je nakon sastanka u Palati Srbija, odabrana da bude predstavnica Udruženja u pomenutom telu koje je zaduženo za formiranje Nacionalnog okvira kvalifikacija. Sastanak je bio veoma konstruktivan, imamo značajnu podršku Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Pojedini članovi Saveta su bili šokirani nakon izlaganja naše koleginice. Nisu mogli da veruju da se Zakon u toj meri ne poštuje...
Strukovni master će trajati dve godine 60+60 ESPB...
Na naš zahtev za bolji status strukovnih specijalista, poštovanje Zakonskih odredbi, biće prosleđen u formi dopisa Ministarstvima prosvete, zdravlja, rada... kao pojašnjenje oko nivoa obrazovanja po završetku strukovnih i specijalističkih studija! Što se tiče priznavanja spec. studija kao prve godine mastera, to će ostati individualno na školama kojima su akreditovanje master strukovne studije. Stav KASSS-a (direktora visokih škola) jeste, da specijalističke studije budu priznate kao prva godina mastera.

Koleginica Slavica Đorđević je u Jutarnjem programu TV Pink-a 03.01.2015. iznela sve probleme strukovnih specijalista. Snimak
gostovanja možete pogledati na linku ispod. Izvinjavamo se zbog losijeg kvaliteta snimka.

https://www.youtube.com/watch?v=pjW_i-AWaY8&feature=youtu.be

45 коментара:

  1. Sve je ovo lepo,samo mene zanima dali će buduće strukovne mastere po svemu izjednačiti sa akademskim masterima.Dali će budući strukovni masteri i sadašnji specijalisti strukovnih studija moći da rade kao saradnici u nastavi na visokoškolskim ustanovama ili kao predavači u osnovnim i srednjim školama!?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je manje bitno! Ako si hteo da budes profesor na vosokim skolama trebao si da ides na kademski master! Medjutim ako postavimo stvrai na pravo mesto sa strukovnim masterom moci ces da budes asistent na visokoj skoli. Naravno treba da radimo potom da strukovne specijalisticke studije se ukinu (I izjednace se se sa strukovnim masterom) kao sto su sada I da napravimo nove strukovne spec. studije koij ce sledititi posle strukovnog mastera kao sto akademsa specijalizacija sledi posle akademskog ,mastera. I na kraju je sledeci korak doktarat. Mozda ce trebati stroziji kriterijumi za upsi na doktorat posle strukovnog mastera nego posle akademskog mastera ali to je razumljivo ali mora se dati sansa da I genijalni ljudi sa strukovnih studija imaju prohodnost dom kraja.

      Избриши
    2. Ne radi se o tome da budem profesor ili ne,već o tome da se izjednače prava i obaveze akademaca i strukovnih studenata...Ništa bolje studenti akademskih studija nisu obrazovaniji od nas strukovnih...Na kraju strukovne studije postoje i na fakultetima,a predavaju isti profesori kao i akademcima...Neće valjda neko reći da je i na samim fakultetima nastava lošija na strukovnim nego na akademskim studijama?!Prema tome pošto se mi obrazujemo konkretno za poslove koje ćemo raditi,smatram da u svojoj struci imamo više znanja od samih akademaca pošto imamo više kako praktične tako i teorecke nastave vezane za buduće zanimanje.Naravno treba se boriti za ovo što si naveo,i to bi bilo potpuno u redu!!!

      Избриши
    3. OK nemoj vise da tupis! Vec me nerviras sa tvojim glupim komentarima! Smaras a nijedan strukovni master ne postoji u Srbiji a ti pises o necemu sto jos ne postoji, Nas ima preko 5000 I imamo svoj Blog, razmenjujemo iskustva, delamo zajednicki imamo zajednicke problem I resavamo ih! Molim te nemoj da vise pises o problemima strukovog masetera jer on ne postoji. Ako ne postoji ni jedan covek u Srbiji sa strukovnim masterom onda nema ni problema za njih!
      PS
      Postaje slican METEREOPATI a to ne valja. Ako nemas nesto pametno da pises, onda citaj sta drugi pisu.

      Избриши
    4. Strukovni master po Zakonu o visokom obrazovanju moze da bude saradnik i predavac u visokoskolskoj ustanovi! To je regulisano, ali za stalni radni odnos moras imati zvanje doktora. Ide se ka tome da se svim masterima omoguci prohodnost na doktorske iz svoje oblasti. U inostranstvu i u okolnim zemljama ces nakon mastera odmah zbog broja bodova i zvanja master, moci da pohadjas doktorske studije. Na ovim sastancima smo pokrenuli pricu o Pravilnicima za osnovne i srednje skole i masteri ce biti ubaceni sigurno u nove izmene pravilnika, samo je bitno da master studije prodju akreditaciju na nekoj od Visokih škola ili fakulteta. Što se tiče situacije u srednjim strucnim skolama, vec u Pravilniku postoje neka zvanja struk. specijalista koja mogu da vrše nastavu i dobiju stalan posao u školi ali nisu sva zvanja uvrštena, lobi je jak ali je usaglasavanje svih pravilnika sa Zakonom jedna od stavki, zahteva Udruženja, Radne grupe pred kojim cemo ici na sastanak u Ministarstvo prosvete, Zavod za unapredjenje obrazovanja i pred ostale državne organe! Bićete o svemu blagovremeno obavešteni. Sledi još jedna emisija na Pink-u i RTS-u o problemima struk. specijalista i nepoštovanju Zakonskih odredbi.

      Избриши
    5. Kao strukovni specijalista MOŽEŠ i sad da vršiš natavu iz određenih predmeta! Prema Zakonu o visokom obrazovanju, Zakonu o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, nastavnik može biti master ili specijalista strukovni! Novim izmenama će biti uvršteni i struk. master. Problem je što dosta zvanja spec. nisu uvrštena u te Pravilnike! Na to smo ukazali i zahtevamo usaglašavanje sa Zakonima!

      Избриши
    6. Мито пријатељу, треба да се мењају цели Правилници и да донесу нови јер сваке године измене 10% - 20% Правилника а то је практично незуаконито јер задњих 5 година мењали су их преко 70% али на перфидан начин да не би морали да донеосе нови јер им је то велики посао.
      Друго, струковни специјалисти ће моћи да раде као асистенти на високошколским установама једино ако нас у погледу права изједначе са струковним мастером који следи. Морамо да се изборимо као што су основне студије до 2005 изједначене са мастером, тако да и специјалистичке струковне студије до 2015 дуду изједначене са струковним мастером. Потом морају да нестану као такве. Онда треба да настану НОВЕ спец. струк. студије које ће следити после струковног мастера. То није проблем јер ако могу да постоје 2. врсте дипломираних, до 2005 и после 2005, први су у рангу мастера тј. 2 ниво високог образовања а други 1. ниво високог образовања не сме да буде ни са нама проблем. Ако то не одрадимо уводе нас на СЛЕПИ КОЛОСЕК и незаконито уводе нам студије 3+1+1 а то не постоји у Закону и не постоји у закону да после струковних специјалистичких студија се настави струковни мастер било где. Наравно добијаш усмена уверавања дирекотра и декана високошколиских установа да ће да нам допусте наставак. То је незаконито. Међутим они ту виде још једну лепу тезгу, пуно посла за њих а и пара. Што то није у складу са законом кога још то занима. Немојте наседати на такве глупости. То су празне приче. Једини исправан пут је онако како сам навео и зато се и ви залажите за истоветне циљеве. Шта ако се теби никада не акредитује струковни мастер из из музичког васпитања или нпр. колегиници Славици мастер из јавног здравља. Шта ће бити. Никада нећете бити струковни мастери и остаћете заувек на слепом колосеку. Овде не решавамо наша појединачна питања већ суштинска за све и за све који долазе после нас.
      Зато немојте се полакомити на ШАРЕНУ ЛАЖУ како ће вас уписивати на струковни мастер тек тако. ОК можда прва ''тура'' и прође али ако икада се буде поштовао доследно Закон то неће моћи.

      Избриши
    7. Predlagali smo da budemo kao spec. izjednaceni sa masterima jer imamo 240 bodova i ukupno 4 god studiranja, nismo bas naisli na razumevanje! Kao primer sam naveo prava nekadasnjih diplomiranih a oni su rekli da su to bile samo osnovne stud. od 4 godine, a i imamo osnovnih 3 plus 1 postdiplomskih što znači da nam fali još jedna godina da bi bili master i dobili još 60 esp bodova. To i jeste logično, pokušaćemo da guramo tu priču o izjednačavanju ali je lobi toliko jak da cemo teško dobiti izjednačavanje, u najboljem slučaju će biti dozvoljen upis još jedne godine. Što se tiče stava direktora da je potrebno da spec. zavrse samo još jednu god. da bi bili masteri, nije usmeno rečeno već je i u zapisniku zabeleženo. To je stav KASSS-a kao tele pri Min. prosvete, Iz Komisije za akreditaciju takođe imaju takvo mišljenje. Pravilnici se moraju promeniti u celosti, to je sigurno! Tu se svi slažemo! Ali, Min. nije raspoloženo da u skorije vreme (do kraja god.) donese nove Pravilnike, već je lakši put samo dopuna postojećeg, lobiranje da se još specijalista nađe u njima. Sistem 3 plus 1 plus 1 neće postojati, taj nastavak posle spec. ce biti dozvoljen onima koji su ranije zavrsili spec. studije. Kada se budu uvele master struk. studije, onda ce studenti birati da li će direktno ici na 3 plus dve ili tri plus specijalizacija po cemu mislim da će spec. biti uskoro ukinuta. Predlagano je da spec. studije budu nakon mastera....

      Избриши
  2. E moji specijalci, pa vi se sami izmedju sebe raspravljate... Nervoza je cudo, vi hocete da budete profesori, predavaci ili sta vec, a imate zavrsene studije koje niko ne zarezuje 2%... Pa da li ste vi normalni, sta je sa vama ?!? Ja vam predlazem ovu medijsku zvezdu Slavicu za profesora strukovnih gluposti... a kad Slavka zavrsi master, pravo da je delegirate za akademika...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ста је бре метеоропато? Сада си др Џекил и мр Хајд!? Мало пишеш као специјалиста а мало као МЕТЕРОПАТА. Ми и јесмо професори у редњим стручним школама, инспектору у управи, директори и сл. али понегде има кретена попут тебе који су болесни а игром случаја заузели су неки положај и они одлучују о неким питањима. Сада такве кретене разоткривамо и поништавамо незаконите одлуке које су донели. Знаш и сам да вас кретена има доста али ми имамо стрпљења и изопштићемо вас од одлучивања.

      Избриши
    2. Direktori ??? Ajde bre molim te... Navedi mi samo JEDAN primer u celoj Srbiji, da postoji neki direkror, a da je na to mesto postavljen sa zavrsenim spec.struk. studijama ??? SAMO JEDAN PRIMER ???

      Избриши
    3. Ima barem 10 spec, strukovnih vaspitacica u Srbiji direkrorki. Ima jos nekoliko u javnim preduzecima u Srbiji ali to nije tvoj problem! Ti imas problem u glavi! Juce je bio minus I padao je sneg a danas je plus 13. Vidis da reagujes, uzmi yato terapiju. Probaj da se da naces neku normalnu devojku I da formiras porodicu (ako mozes) ali mislim da si obelezen I da od toga nema nista! Zato napusti ovaj blog I nemoj vise da defeciras! Nemoj da ispadne da ti pretimo ali necemo dopustiti jednom bolesniku da defecira po nama. Kada razmislim I bolje je sto nemas nikoga jer verovatno bi dete bacio kroz prozor kao I svaki pravi sajko a ako bi ti zena bila spec. strukovni vaspitac i pri tom i direktorka vrtica ti to ne bi podne pa bi I nju masakrirao Imamo jedan primer tebe da navedemo kako si neneormalan i verovatno si radon nesposoban i nikada neces biti niko i nista i nikome ne znacis ceo zivot nista. Ovde mislis da si bitan i dajes sebi za pravo da defeciras na javnom mestu (blogu) i sada si toboze zapazen i vrlo vazan.

      Избриши
    4. Ja lično poznajem jednog čoveka koji je direktor jedne ustanove u mom gradu, a po obrazovanju je strukovni specijalista.

      Избриши
  3. Ljudi, manite se dokazivanja da je Viša/Visoka strukovna škola isto što i fakultet (državni).

    Viša/Visoka strukovna škola = VI-1 i VI-2 sss;
    Fakultet = VII-1, VII-2 i VIII sss !

    ELEKTROTEHNIČKI: ODAVNO U VRHU

    Po rečima ljudi iz struke, sa diplomom Elektrotehničkog fakulteta (ETF) "do jesenas je bilo zaista lako naći posao....

    Poslodavci hvale ovaj fakultet zbog razvijanja logičkog mišljenja i širokog znanja koje studenti dobijaju. Na primer, Viša elektrotehnička škola (VETŠ), kao lakše rešenje, prema rečima dekana ETF-a, "više osposobljuje studente na neka uža i praktična znanja, ali bez jače teorijske podloge, tako da su studenti po završetku u problemu ukoliko se tražnje tržišta promene" ili, kako kaže jedna studentkinja ETF-a, "VETŠ nudi brzo rešenje za sitne poslove u struci". Jedan poslodavac, koji nije želeo da mu se pomene ime, kazao je da "najveća razlika između ETF-a i VETŠ-a i jeste u načinu RAZMIŠLJANJA I LOGICI, a ne u stečenim znanjima koja mogu brzo da se nadoknade".

    Fakultet > Viša/visoka strukovna škola !


    http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=869424

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sajko opet si popio Babine lekove!

      Избриши
    2. Pa čekaj i FON spada u prvih 5 faksova, a ja tamo završavam spec. strukovne studije. U čemu je problem? A ti si verovatno isfrustiran svojim životom pa ti sve smeta.

      Избриши
    3. Zavrsavas ?!? Na FON-u vise ne postoje spec. strukovne studije, druze moj... To su se zeznuli pre par godina i upisali jednu generaciju i kad su videli da je to budalastina, ljudi ukinuli. Da stvarno studiras tamo ti bi to znao... Raspitaj se malo kad lazes, pa onda lazi provereno...

      Избриши

    4. OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE (4 godine)
      •Informacioni sistemi i tehnologije
      •Menadžment i organizacija
      •Informacioni sistemi i tehnologije – studije na daljinu

      SPECIJALISTIČKE STRUKOVNE STUDIJE (1 godina)

      •Menadžment (105 mesta)

      SPECIJALISTIČKE AKADEMSKE STUDIJE (1 GODINA)
      •Menadžment (35 mesta)
      •Sajber forenzika (30 mesta)
      •Organizacione nauke (35 mesta)
      •Menadžment i informacioni sistemi (50 mesta)

      DOKTORSKE STUDIJE (3 godine)
      •Informacioni sistemi i kvantitativni menadžment (36 mesta)
      •Menadžment (27 mesta)





      MASTER AKADEMSKE STUDIJE (1 godina)

      •Menadžment i organizacija (175 mesta)
      •Elektronsko poslovanje i upravljanje sistemima (35 mesta)
      •Informacioni sistemi i tehnologije (175 mesta)
      •Softversko inženjerstvo i računarske nauke (35 mesta)
      •Menadžment (220 mesta)
      •Poslovna analitika (35 mesta)
      •Menadžment u javnom sektoru (50 mesta)

      Поштоване колегинице и колеге, наравно да постоје струковне специјалистичке студије на ФОН-у, У 2014/15 уписано је 105 студената из области Менаџмента на ССС, Немојте се обазирати на коментаре умоболних јадника, шратите ситуацију, будите у току и делајте!

      Избриши
  4. Pa normalno da ih ukidaju zato sto su pljackali neduzan narod za tzv. transfer programom itd itd. Meni samo nije jasno sto si toliko zapeo i sta imas toliiko protiv spec. struk. studija. Sve je jasno spec. struk. studije su II stepen visokog obrazovanja po bolonji, po starom sistemu su izjednacene sa VII stepenom (tako da ljudi rade sa visokom strucnom spremom tj. fakultetom.) i to je kristalno jasno. Na srecu dobili smo mogucnost da zavrsimo master studije ili ti MBA studije.

    ОдговориИзбриши
  5. Gde to pise da su sss izjednacene sa VII stepenom po starom, tj. Fakultetom ??? To su vase zelje, pa da je tako ovaj blog ne bi ni postojao...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidis da si nenormalan! Ne izjednacavaju se po zakonu nove studije sa starim stepenima visokog obrazovanja VI ili VII. I ne moze se izjednaciti nesto sto do sada nije postojalo a to je SSS sa necim sto vec postoji. Ali posto su pravilnici o sistematizacijama radnih mesta arhaicni i nisu upodobljeni sa novim zvanjima i zanimanjima, STRUKOVNI SPECIJALISTI se rasporedjuju na poslove tzv. VII strucne spreme. To je jedino istina i nemojte koleginice i kolege kojekavi idiotic uce pamet sta smo mi i sta smo zavrsili i koji stepen strucne spreme imamo. Sajko je bolestan, defecira po Blogu i molimo Administratora da ukloni njegove bolesne komentare. Takodje molim koleginice i kolege da pre nego nesto napisu ili pitaju da procitaju sve predhodne komentare jer o svemu smo pisali i ne treba da se ponavljama pa ni zbog Sajka Meteropate.

      Избриши
    2. 5/5/2014
      TRETMAN ZVANJA "SPECIJALISTIČKE STRUKOVNE STUDIJE" U STATUSU ZVANJA STEČENOG PO RANIJE VAŽEĆIM PROPISIMA

      Pitanje:
      Na koji način protumačiti zvanje "specijalističke strukovne studije drugog stepena", da li je to zvanje identično ranijem VII stepenu fakultetskog obrazovanja po propisu koji je uređivalo visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine?

      Odgovor:
      Članom 25. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju (Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012 i 89/2013 - dalje: Zakon), propisano je da se delatnost visokog obrazovanja ostvaruje kroz akademske i strukovne studije na osnovu odobrenih, odnosno akreditovanih studijskih programa za sticanje visokog obrazovanja. Odredbom stava 3. istog člana propisano je da se na strukovnih studijama izvodi strukovni studijski program, koji osposobljava studente za primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces.
      Članom 25. stav 5. tačka 2 Zakona, propisano je da su specijalističke strukovne studije, studije drugog stepena.
      Članom 127. Zakona, kojim je uređeno izjednačavanje stručnih naziva stečenih prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona sa stručnim, odnosno akademskim i naučnim nazivima koji se stiču u skladu sa Zakonom.
      Međutim, sa specijalističkim strukovnim studijama nije izjednačen nijedan stručni naziv koji se sticao po propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona, te se ne može reći da je stručni naziv specijalističkih strukovnih studija identičan stručnom nazivu stečenom na osnovnim studijama u četvorogodišnjem trajanju (VII stepen) koji se sticao prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 10. septembra 2005. godine.
      Članom 8. stav 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011 i 55/2013), propisano je da nastavnik, vaspitač i stručni saradnik jeste lice koje je steklo odgovarajuće visoko obrazovanje:
      1) na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke strukovne ili specijalističke akademske studije) po propisu koje uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine.
      2) na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine.
      Prema tome sa aspekta stepena obrazovanja koji je propisan za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama, može se smatrati da specijalističke strukovne studije predstavljaju obrazovanje istog stepena kao osnovne studije u trajanju od najmanje četiri godine stečene prema propisima koji su važili pre Zakona o visokom obrazovanju (VII stepen).

      ParagrafLex Strana 1. (od 1)

      Избриши
    3. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA
      U članu 104. stav 1. menja se i glasi:
      „Pripravnički staž na radnim mestima sa visokim obrazovanjem studija drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno sa osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine traje jednu godinu, na radnim mestima sa visokim obrazovanjem studija prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije), odnosno sa studijama u trajanju do tri godine devet meseci, a na radnim mestima sa srednjim obrazovanjem šest meseci.”

      ЗАКОН О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА
      ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009, 52/2011 и 55/2013)

      Обављање образовно-васпитног рада

      Члан 8

      У установи образовно-васпитни рад обављају: наставник, васпитач и стручни сарадник. Наставник, васпитач и стручни сарадник јесте лице које је стекло одговарајуће високо образовање:

      1) на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије или специјалистичке струковне студије) по пропису који уређује високо образовање, почев од 10. септембра 2005. године;

      ZAKON
      O VISOKOM OBRAZOVANJU
      ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008,44/2010, 93/2012, 89/2013 i 99/2014)

      Vrste i nivoi studija
      Član 25

      Studije prvog stepena su:
      1) osnovne akademske studije;
      2) osnovne strukovne studije.

      Studije drugog stepena su:
      1) master akademske studije;
      2) specijalističke strukovne studije;
      3) specijalističke akademske studije.

      Studije trećeg stepena su doktorske akademske studije.

      Избриши
  6. Mito sine, pa kad to sve lepo pise u zakonu, zasto vas niko ne zarezuje 2% i zasto se onda bunite i trazite neka svoja prava ??? U istom tom zakonu na koji se ti pozivas pise da su studije 1 stepena Osnovne akademske studije, ali neko ko je diplomirani on je dve svetlosne godine iznad vas i nema problem da mu se prizna to sto je zavrsio. Ćao !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A b`e Mitke, s`o b`e pravdas tom kretenoidu Sajku Meteropati! Vidis da kreten nema pojma! Tek sada su AOS uvrstili u Izmene I dopune zakona o drzavnim sluzbenicima I tek sada su izjednaceni sa nama jer mi smo sa SSS u Izmenama I dopunama zakona o drzavnim sluzbenicima jos od 2009. godine. OAS jos uvek ne mogu da rade us kolama kao nastavnici I mnogim drugim sluzbma jer ih ne prepoznaje zakon koji striktno kaze da mora se imati visoko obrazovanje 2. stepena. Ali taj kretenoid je defektan I autustican I pise jedno te isto godinama. Mi imamo neke problemcice koje resavamo. On ima problem u glavi tako da ni ne vidi za razliko od nas da ne moze da bude ni nastavnik u srednjoj skoli bez mastera. Umesto da resave njegove problem u glavi I OAS on se bavi nama I tumaci nam iz njegove nenormalne perspective kako toboze stoje stvari. Taj ludak je bolestan I ne treba Administratora da ga pusti u etar da mentalno zagadjuje i higijenu okoline Cao!

      Избриши
    2. Zaista vise ne zelim da polemisem nii da dokazujem nekom nesto sto je u dosta slucajeva u praksi prisutno, a to je da su spec. struk, spec. akademske i master akadem. studije, studije drugog stepena i kao takve su jednake nekadasnjem fakultetskom nivou studija! Znaci ovde nema vise price i polemisanja! Meni su licno spec. struk. studije vrednovane kao drugi stepen studija, odnosno nekadasnji 7. 1 stepen, te imam istu platu kao masteri i oni koji su zavrsili osnovne studije po starom sistemu. To sto neki pravnik ne zeli nekom od vas da adekvatno Zakonu vrednuje spec. studije, treba da ga tuzite ili tu neku ustanovu u kojoj radite! To sto se non-stop polemise o tome koji je ovo a koji je ono stepen, uopste nema smisla i APELUJEM NA OSTALE KOLEGE DA NE ODGOVARAJU NA PROVOKACIJE JER SAMO PRODUBLJUJU RASPRAVU U NEDOGLED! Mene savrseno ne zanima sta neko misli o stepenovanju! Ja samo znam da se Zakoni koji se ticu struk. specijalista vec u dobroj meri sprovode i radimo na tome da se i ostali Zakoni i uredbe upodobe postojecim! Problem je sa predstavnicima nadleznih definisan, primeceni su nedostaci u selektivnom primenjivanju Zakona, i zajedno sa njima vec radimo uveliko da se stvari dovedu u red. Bitno je da imamo podrsku nadleznih i zelju da se ova stvar vec jednom resi! Sto se tice skola, specijalisti vec rade u dosta skola i priznat im je 7. 1 stepen. Naravno ima par slucajeva u kojim neskolovani pravnici ne znaju da citaju Zakone ove zemlje i vec je pokrenut postupak protiv tih pojedinaca i nekih direktora ustanova! Prozvani su i neki nacelnici sk. uprava zbog krsenja Zakona o zabrani diskriminacije. Udruzenje struk. specijalista privodi kraju registraciju i nakon toga pokrecemo grupne tuzbe za nepoštovanje Zakona, zelja i volja postoji i pricu cemo privesti kraju. Samo trazimo postovanje Zakona i nista vise! Svi koji su protiv i koji se bune, znaci da nisu za postovanje Zakona jedne zemlje i uvodjenje reda, pravnu drzavu.

      Избриши
    3. Vec sam ranije pisao zbog cega neko (pre svega Univerziteti) promovise nepostovanje Zakona ove zemlje! Interesi,novac, fond casova su u prvom planu, a tek na poslednjem je obrazovanje! Lobi grupe Univerziteta hoce da svi upisujemo akademske studije, samim unizavanjem strukovnih (u Evropi akademski primenjenih studija) se postize to da svaki srednjoskolac odmah zeli i savetuje mu se, da upise fakultet jer mu je toboze garantovan posao, status na trzistu iako je to obmana. Perfidno su smislili da namerno unizavaju studije, prikazu kako je diploma spec. manje bitna i kako je bolje da se upise fakultet. Shvatite ljudi, nije toliko problem u stepenu i studijama, nego u parama i borbi za studente. Treba da budemo ujedinjeni i da zahtevamo postovanje svih Zakona ove zemlje i naravno Zakona o visokom obrazovanju!

      Избриши
  7. Predlog izmene ZOBS-a(primer diskriminacije spec. struk. studija)

    Члан 156и
    Ревизори и проверавачи су независна, стручна лица која испуњавају прописане услове, која имају важећу лиценцу и која су уписана у одговарајући регистар који води Агенција.
    Лице из става 1.овог члана, за добијање лиценце за ревизора, односно проверавача мора да испуњава следеће услове:
    1) да има завршене најмање основне академске студије 2. степена (дипломске академске студије-мастер) – усмерења друмски саобраћај, односно најмање завршене основне академске студије 2. степена (дипломске академске студије-мастер) грађевинске струке – усмерења путеви и железнице;
    2) да има најмање 3 године радног искуства у области безбедности друмског саобраћаја, односно пројектовања путева;
    3) да у последњих пет година није правноснажно осуђивано за кривична дела која га чине недостојним за обављање послова ревизора и проверавача, а нарочито: тешка дела против безбедности јавног саобраћаја на путевима, преваре у осигурању, из група против живота и тела, против полне слободе, против привреде, из групе против здравља људи а у вези са опојним дрогама, против правног саобраћаја, против државних органа и против службене дужности, као и да се против њега не води истрага за ова кривична дела, односно да није подигнута оптужница за ова кривична дела;
    4) да има потврду о успешно завршеном програму стручног оспособљавања за полагање стручног испита за ревизора, односно проверавача;
    5) да има положен стручни испит за ревизора, односно проверавача.
    Лиценцу из става 2. овог члана издаје, обнавља и одузима Агенција.
    Лиценца за ревизора, односно проверавача има рок важења пет година од дана издавања односно обнављања.
    Лиценца за ревизора, односно проверавача ће се обновити ревизору, односно проверавачу ако је:
    1) похађао програм стручног усавршавања и
    2) положио испит провере знања.
    Ближе услове које морају испуњавати ревизори, односно проверавачи, програм стручног оспособљавања за полагање стручног испита за ревизора, односно проверавача, програм обавезних облика стручног усавршавања за ревизора, односно проверавача, начин похађања програма стручног оспособљавања за полагање стручног испита за ревизора, односно проверавача, начин полагања стручног испита и испита провере знања за ревизора, односно проверавача, рокове за одржавање програма стручног усавршавања, изглед и садржај обрасца лиценце за ревизора, односно проверавача и начин издавања, обнављања и одузимања лиценце за ревизора, односно проверавача прописаће министар надлежан за послове саобраћаја, на предлог Агенције.
    Агенција организује, односно спроводи програме стручног оспособљавања за полагање стручног испита за ревизора, односно проверавача, организује, односно спроводи стручне испите и испите провере знања за ревизора, односно проверавача, организује програме стручног усавршавања знања за ревизора, односно проверавачаи прописује и води евиденције у вези са ревизорима и проверавачима.
    Програме стручног оспособљавања за полагање стручног испита и програме стручног усавршавања знања за ревизора, односно проверавача спроводе високошколске установе из области друмског саобраћаја.
    Послове из ст. 1, 3. и 8. овог члана Агенција обавља као поверене.
    Регистар ревизора и проверавача је јаван и доступан на интернет презентацији

    ОдговориИзбриши
  8. да има завршене најмање основне академске студије 2. степена (дипломске академске студије-мастер) – усмерења друмски саобраћај,
    osnovne akademske su prvog stepena

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Да Галее лепо си примето да је то још један од НАКАРАДНИХ ПРЕДЛОГА који неће проћи- А наш Сајко Ретард је одушевљен формулацијом ''основне академске студије 2. степена (дипломске академске студије - мастер)'' јер се нада муљажи како би и они са ОАС - 1. степена могли да се провуку.
      Наравно нећемо дозволити да накарадни Предлози закона иду у Скупштину и да се усвоје. Зна се шта су све студије 2. степена (то смо ми ССС, МАС и САС и будући МСС).
      Добро је да је данас све колико толико транспарентно и да се не може истина скривати у недоглед а истина је на страни ССС.
      ПС
      Мада ова формулација најмање ОАС је и на нашој страни ССС јер ми смо по закону изнад ОАС односно изједначени смо са САС; МСС И САС као студијама 2. степена, тако да и по оваквој формулацији која није децидна ми припрадамо ту где нам је место тј. у рангу смо МАС и по том питању.

      Избриши
  9. galeee, sta god da traze 1ili 2 stepen, ali AKADEMSKE studije, a ne specijalno retardirane studije...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Дебилко, траже се НАЈМАЊЕ студије 2. степена а ту смо ми! Чак и накарадан предлог нас не елиминише! Међутим тај ПРЕДЛОГ НЕЋЕ ПРОЋИ У СКУПШТИНИ!!!

      Избриши
    2. Javan rasprava ZOBSa na linku http://www.pkv.co.rs/node/2401
      3. Нацрт закона са Образложењем, у складу са Пословником Владе налази се у прилогу овог програма и чини његов саставни део.
      Нацрт закона биће постављен на интернет презентацији Министарства унутрашњих послова www.mup.gov.rs и порталу е-управе.
      Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству унутрашњих послова путем електронске поште на адресу: vladan.nikolic@mup.gov.rs или на адресу Министарство унутрашњих послова, Београд, Булевар Михајла Пупина бр. 2.

      Избриши
    3. Super! A kakve veze to ima sa nama strukovnim specijalistima? Verovatno ne znas ni ti ali nema veze imas plemenitu nameru.

      Избриши
    4. Neznam koje si struke ... Postoje i Specijalista i saobraćajne struke (tehničko tehnološke nauke) ... A ovde su oni uskraćeni ... Nisu specijalisti samo u Spec. med. sestre...

      Избриши
    5. Kolega Galeee, recite mi koji je konkretno problem u pitanju sto se tice ovih izmena Zakona? Sta bi trebalo da se ucini, gde da se ubace zvanja struk. specijalista? Pojasnite nam malo...

      Избриши
    6. Ovi članovi se moraju dopuniti i ostalim studijama 2. stepena!
      Члан 156и
      Ревизори и проверавачи су независна, стручна лица која испуњавају прописане услове, која имају важећу лиценцу и која су уписана у одговарајући регистар који води Агенција.
      Лице из става 1.овог члана, за добијање лиценце за ревизора, односно проверавача мора да испуњава следеће услове:

      1)да има завршене најмање основне академске
      студије 2. степена (дипломске
      академске студије-мастер)–усмерења друмски саобраћај, односно најмањезавршене основне академске студије 2. степена (дипломске академске студије-мастер) грађевинске струке усмерења путеви и железнице;

      Члан 156ј
      Комисија из чл. 156а, 156б, 156в и 156ђ је независна од управљача јавног пута. Комисијом из чл.156а, 156б, 156в и 156ђ руководи лице које испуњава услове из члана 156и став 2. и има завршене најмање основне академске студије 2. степена (дипломске
      академске студије-мастер)–усмерења друмски саобраћај.
      Већину чланова комисије из члана 156а, 156б, 156в и 156ђ чине лица са завршеним студијама 2. степена (дипломске академске студије-мастер)–усмерења друмск и саобраћај.
      Руководилац и већина чланова комисије из члана 156ђ поред услова из става 1. овог члана морају бити у Регистру вештака саобраћајно-техничке струке министарства надлежног за правосуђе.

      Члан80
      .
      У члану 238. став 2. у тачки 3)
      речи: „вишу стручну спрему саобраћајне струкe-друмски саобраћај“ замењују се речима: „завршене струковне студије првог степена-усмерења друмски саобраћај", а речи:
      "високу стручну спрему друге струке" замењују се
      речима: "основне академске студије првог степена другог усмерења.

      Избриши
    7. Da, te članove treba dopuniti sa svim studijama drugog stepena.

      Избриши
  10. Danas me je pozvala g dja Jasminka Jakovljevic iz kancelarije Zastitnika gradjana, jer sam ulozio prigovor da njihov Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta nije zakonit i ustavan, jer izmedju ostalih ne prepoznaje specijalisticke strukovne studije 2. stepena. Gospodja je rekla da je to istina I da vec godinama njihov osnivac tj. Skupstina Srbije ne zeli da ga menja I ne stavalja ga na dnevni redi. Ali pritisak javnosti je veliki I morace, ne brinite. USKORO.

    ОдговориИзбриши
  11. На основу чл. 35. и 36. став 1. Покрајинске скупштинске одлу-
    ке о Покрајинској влади („Службени лист АПВ”, број 37/14), а у
    вези са одредбама Закона о радним односима у државним органи-
    ма („Службени гласник РС”, број: 48/91, 66/91, 44/98 – др. закон,
    49/99 – др. закон, 34/01 – др. закон, 39/02, 49/05 – одлука УС, 79/05
    – др. закон, 81/05 – испр. др. закона, 83/05 – испр. др. закона и 23/13
    – одлука УС), Покрајинска влада, на седници одржаној 15. јануара
    2015. године, донела је
    ПОКРАЈИНСКУ УРЕДБУ
    О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА
    ПОКРАЈИНСКЕ УРЕДБЕ
    О УТВРЂИВАЊУ ЗВАЊА И ЗАНИМАЊА
    ЗАПОСЛЕНИХ У ПОКРАЈИНСКИМ ОРГАНИМА
    И О НАЧЕЛИМА
    ЗА УНУТРАШЊУ ОРГАНИЗАЦИЈУ
    И СИСТЕМАТИЗАЦИЈУ
    РАДНИХ МЕСТА
    Члан 1
    У Покрајинској уредби о утврђивању звања и занимања за-
    послених у покрајинским органима и о начелима за унутрашњу
    организацију и систематизацију радних места („Службени лист
    АПВ”, број: 24/12, 35/12, 16/14 и 40/14), у члану 1. после речи: „раз-
    врставају се”, додају се речи: „именована и”.
    Члан 2.
    У члану 5. у алинеји првој, другој и трећој, речи у загради: „ди-
    пломске академске студије-master, специјалистичке академске
    студије”, замењују се речима: „мастер академске студије, мастер
    струковне студије, специјалистичке академске студије, специја-
    листичке струковне студије”.
    У алинеји четвртој и петој, речи у загради: „дипломске ака-
    демске студије-master, специјалистичке академске студије, спе-
    цијалистичке струковне студије”, замењују се речима: „мастер
    академске студије, мастер струковне студије, специјалистичке
    академске студије, специјалистичке струковне студије”.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jos jedna pobeda!!! Idemo dalje!!! Ostaje nam jos par frontova da zatvorimo I to je to!!! Do konacne pobede u svim segmentima drustva!!!

      Избриши
  12. http://www.euetp.eu/help/etp/education-level?popup=1

    Bachelor level=Typically include 180-240 ECTS credits= EQF level 6 =ISCED level 5B

    Prevedeno na srpski:

    180 ESPB = VI-1 sss
    60 ESPB (spec.struk.studije nakon 180 ESPB) = VI-2 sss

    Masters level = Typically include 90-120 ECTS credits, with a minimum of 60 credits at the level of the 2nd cycle = EQF level 7 = ISCED level 5A = VII-1 sss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne piši gluposti !
      Specijalističke strukovne studije su studije drugog stepena sa 60 ECTS na drugom stepenu i spadaju u

      Masters level Second cycle Qualification... with a minimum of 60 credits at the level of the 2nd cycle ... EQF level 7

      Избриши
  13. Ma opušteno

    http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/529762/Na-Megatrendu-samo-veselo-Ekstra-Nena-i-studenti-zaigrali-kolo-na-predavanju


    https://www.youtube.com/watch?v=7Mx0qdvQ2GU&x-yt-ts=1421914688&feature=player_embedded&x-yt-cl=84503534

    ОдговориИзбриши