понедељак, 10. новембар 2014.

Извештај са Конференцијe струковних специјалиста



            У петак 7. новембра 2014. године са почетком у 14 часова је одржана Конференција струковних специјалиста, у просторијама Високе здравствено-санитарне школе струковних студија ВИСАН у Земуну. Конференцији је присуствовао велики број струковних специјалиста из различитих области: медицинске, просветне, техничко-технолошке, економске... Поред специјалиста, своје учешће су узели и представници Конференције академија струковних студија Србије, Студентске конференције академија струковних студија Србије, директори Високих школа струковних студија, представници Комисије за акредитацију и проверу квалитета рада високошколских установа, Завода за унапређење васпитања и образовања и многи други. Конференција је организована у циљу дефинисања и расправе о актуелним проблемима са којима се студенти поменутих студија суочавају већ годинама уназад. Наиме, реч је о негирању степена, неравноправности и непоштовању, кршењу Законских одредби и дискриминацији од стране надлежних органа, пре свега Министарстава просвете, здравља, рада и запошљавања, комора. Конференција представља један апел и покушај утицаја на надлежне да у сарадњи са Радном групом струковних специјалиста, покрену измене разноразних подзаконских аката, правилника. Статус струковних специјалиста је пре пар година регулисан Законима, али су неуклађени подзаконски акти, довели нас у потчињен положај.

            Након представљања проблема по областима специјализација, приступило се формирању Радне групе коју чине специјалисти из различитих области. Циљ поменуте групе је представљање и заступање интереса струковних специјалиста у складу са Законом. Задатак радне групе је да се кроз предлагање решења и сарадњу са надлежнима из поменутих Министарстава и Комисија за акредитацију и проверу квалитета, као и струковних комора, успостави поштовање Законом предвиђених права струковних специјалиста.

            На Конференцији су донети следећи закључци који ће бити упућени надлежним органима:


1) Да се и струковне специјалистичке студије, као студије другог степена, у складу са Законским прописима финансирају из буџета, односно да се одреде буџетска места и за студенте струковних специјалистичких студија;

2) Да се струковним специјалистима омогући упис друге године струковног мастера из специјализиране области, како би стекли још неопходних 60 есп бодова или да се диплома специјалисте изједначи са дипломом струковног мастера;

3) Да сви Правилници о стручним спремама запослених у образовању буду усклађени са Законима и да струковним специјалистима буде омогућено да буду предавачи теоријских и појединих општих предмета у гимназијама, средњим стручним и основним школама;

4) Да се у складу са Законима, омогући специјалистима из техничке и грађевинске области право на полагање/стицање лиценце;

5) Да се кроз систематизацију препознају струковне специјалистичке студије на сва три нивоа здравствене заштите;

6) Да се подзаконски акти у органима управе (републичким, покрајинским, локалним)  ускладе са Законом о високом образовању и Законом о државним службеницима.



Ускоро нас очекује састанак Радне групе, дефинисање захтева/циљева и састанак са надлежнима из Комисије за акредитацију и проверу квалитета, Заводом за унапређење васпитања и образовања и представницима Министарства просвете.


 

22 коментара:

  1. Gospodo, a gde Vam je zahtev da se spec. strukovne studije izjednace u pravima sa diplomiranim ? Jer su sada diplomirani na osnovnim akademskim studijama iznad nas i ako to po zakonu nije tako, ali dzaba nam... Npr: Diplomirani inzinjer je iznad nas sa spec. struk studijama...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Немој да лупеташ! Злонамеран си! Ми смо 2 ниво високог образовања а они 1. Ми можемо да будемо наставниси у средњим стручним школама али они не могу. Тек сада их је закон о државним службеницима изједначио са нама и дао им да напредују до вишег саветника. Ти или си неписме или си дипломирани?

      Избриши
    2. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Administratori, mislim da je pametnije uvesti neki nacin indetifikacione registracije i izbaciti anonimno, pa bi bar "delimicno" vi znali ko su ova akademska frustrirana "gospoda". Ima dosta psiholoskih analiza u kojima kazu da frustraciju i nesposobnost snalazenja u zivotu "lece" anonimnom komunikacijom (citaj izmedju redova - "hejtovanjem") preko interneta.
      P.S. Inace sam gospodinestvaarno "zadivljen" Vasim akademskim recnikom

      Избриши
    4. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    5. Нема потребе, нека админстратор брише глупости са блога! Свако зна ко је и шта је. И они су живи створови, мало су неисправни али и они треба да се огласе. Не треба да шире мржњу али глупост је непресушна. И ја се изнервирам када читам небулозе али то је више одраз њиховог унутрашњег стања сужене свести. Треба се борити против њих јер опсасно је ако они једног дана буду руководиоци: шефови, начелници, директори, одборници посланици, министри итд. Морамо их препознати и јасно им рећи ко су и шта су и да не могу да крију њихову глупост и незнање иза титуле и положаја. Глупост и мржња је универзална и не бира степен стручне спреме, пол, веру, нацију, године,... Опасно је ако нас заведу и ако они креирају реалност. Боримо се али фер. Нећемо их трпити.

      Избриши
    6. У оквиру индетификационе регистрације сам мислио да преко е-maila добијеш корисничко име са којим остављаш коментаре на сајту. Преко тога је могућа суспензија налога у случају увредљивог коментара. Ни на крај памети ми није било да распирујем било какву мржњу... Замисли да човек заврши факултет, а непрочита закон од пар десетина страна - или макар оне делове које га интересују...

      Избриши
  2. Sta je sa problemom oko priznavanja stepena stručne spreme, npr. ako se za neko radno mesto priznaju osnovne studije završene do 2005 godine kao fakultet, mi sa spec strukovnim studijama tu ne mozemo da konkurišemo jer smo NEVIDLJIVI ili nas svrstavaju u Višu školu... Šta je sa tim problemom ? Vi ste se fokusirali samo na neke probleme i to iz nekih oblasti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Немамо много проблема са признавањем нивоа образовања! Рекли смо лепо да подзаконски акти нису усклађени са законом (укључујући и Правилнике о систематизацији радних места и у министарствима и општинама и у јавним установама и у сздравству и ...). Закон је препознао ССС међутим послодавци касне са усклађивањима. Па и Омбудсман је у задњем конкурсу написао да за његову канцеларију треба лице са завршеним факултетом (не прецизирајући да ли су 3 или 4 годишње студије или мастер или докторат). Змачи све је ово велика зајебанција али не смемо да допустимо да се зајебавају са нама, нека сами себе зајебавају. Ето зато смо невидљиви, зато што се не поштују закони ове земље. Дај предлог на блогу па ћемо га изгурати ако имаш идеју.

      Избриши
  3. Cenim trud i utroseno vreme ljudi sa ovog bloga koji rade u interesu svih strukovnih specijalista. Umesto negativnih komentara, pojedinci bi mogli konkretnim delanjem da doprinesu brzem i pravednijem resavanju problema sa kojima se susrecu studenti strukovnih studija.

    ОдговориИзбриши
  4. Mito, na kojim si midijima objavio nase zakljucke? Ja nisam video ni u pisanim ni u elektronskim medijima a ni na TV?

    ОдговориИзбриши
  5. Elektronski:

    info@prva.rs,
    info@mreza.rs,
    rtstv@rts.rs,
    info@happytv.rs,
    info@studiob.rs,
    infotop@rtvpink.com,
    info@skyplus.rs,
    rtv@rtv.rs,
    office@tvkcn.net,
    office@rtv.rs,
    redakcija@alo.rs,
    redakcija@24sata.rs,
    redakcija_24sata@ringier.rs
    kontaktcentar@rts.rs,
    webdesk@rts.rs

    Pisani:
    redakcija@blic.rs,
    internet@blic.rs,
    redakcija@kurir-info.rs,
    webredakcija@kurir-info.rs,
    desk@danas.rs,
    redakcija@dnevnik.rs,
    redakcija@informer.rs,
    oglasi@politika.rs,
    redakcija@politika.rs,
    redakcija@novosti.rs,
    webredakcija@novosti.rs,
    redakcija@nedeljnik.co.rs,
    svedok@svedok.rs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa koliko sa upoznat, niko nista nije objavio. Da li neko ima predlog kako bar da dodjemo do nekog iz medija? Bitno je da se bar negde objave nase aktivnosti?

      Избриши
    2. OBJAVITE U NOVINAMA KAO OGLAS!

      Избриши
  6. Ima li ko informaciju da lice koje je završilo spec. studije može da nastavi studije na drugoj godini struk. mastera beogradske poslovne škole?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze, ali proces akreditacija još uvek nije počeo jer Ministarstvo nije donelo normative za akreditaciju. Prema rečima nadleznih, to bi sve trebalo do proleća da bude završeno kako bi neke visoke škole mogle da upišu studente već od oktobra. Ovo će biti jedna od tema na sastanku sa predstavnicima zaduzenih za obrazovanje (Komisije, Nac. saveta za visoko obraz. Min. prosvete. itd.) u Palati Srbija (bivsem SIV-u). Ovaj sastanak ce biti odrzan pocetkom decembra i predstavlja nastavak rada Radne grupe specijalista.

      Избриши
    2. Beogradska poslovna je počela upis. Prvu godinu upisuju, a drugu je trebalo da počnu, pa su stopirali.

      Избриши
    3. Da li se zna nešto o strukovnom masteru na BPŠ? Kako je nastava organizovana (radnim danom ili vikendom), utisci studenata i slično?

      Избриши
    4. Potvrđeno nam je da nisu dobili akreditaciju za uvedenu prvu godinu strukovnih mastera na BPŠ.

      Избриши
    5. Akreditacija je u toku, pošto su tek u septembru odobrene zakonom, to ne treba gledati kao neki problem. Elem, slao sam mejlove inženjerskoj komori na koje će licence imati prava strukovni masteri, još mi nisu odgovorili, ima dve nedelje od tada. Da ih pozovem telefonom?

      Избриши
    6. Који струковни мастери када их још нема? Биће за 2-3 године, онда зови! Сада зови да буду струковни специјалисти са лиценцама! Не могу да верујем да има и таквих као што си ти?!

      Избриши