среда, 13. август 2014.

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STEČAJU

ZAKON O STEČAJU
("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US i 83/2014)
Licenca za obavljanje poslova stečajnog upravnika
Član 23
Licencu za obavljanje poslova stečajnog upravnika (u daljem tekstu: licenca) izdaje ovlašćena organizacija rešenjem o izdavanju licence.
Licenca se izdaje licu koje:
.....
3) ima stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno u osnovnom trajanju od najmanje četiri godine;
.....

78 коментара:

  1. "Odnosno u osnovnom trajanju od najmanje četiri godine" Znaci moze konkurisati i lice koje je završilo Osnovne akademske studije u trajanju od 4 godine... A to je po zakonu Visoko obrazovanje 1 stepena...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ово је ипак Србија и битан је лов у мутном, игра речи! Вероватно желе на мала врата да уведу образовање 1. степена, али то ће нам се свима обити о главу јер се стварају ''дупли аршини''. ''двовлашће'', ''двоједнакост'' или како већ да се зове то срање када је исто образовање 1. и 2. степена у погледу права онда губи смисао 2. степен високог образовања када ти је свеједно да ли имаш основне студије које су егал са мастером или основне академске студије које су 1. степен и које су још далеко од мастера. Мастер, специјалистичке струковне студије и спе. академске студије могу да упишу лица која имају висок просек (преко 8,00) а сада ће нам и са 6,00 са основним академским студијама бити руководиоци?! Мало забрињавајуће, да не кажем ХОРОР!

      Избриши
    2. Naravno, 2. stepen visokog obrazovanja garantovao je da su to lica koja su uspešno I sa visokim prosekom savladali osnovne studije (strukovne ili akademske). Ako se sa osnovnim akademskim studijama (studije 1. stepena) dozvoli da napreduju kao i lica sa 2. stepenom visokog obrazovanja, biće apsurdnih situacija da nam šefovi budu lica sa 1. stepenom visokog obrazovanja I sa prosekom čak 6,00!!! Ako je to uspeh u Izmenama I dopunama zakna o državnim službenicima I Zakona o državnoj upravi I možda nekim drugim zakonima onda će nas to u mnogome udaljiti ne samo od Evrope nego i od pameti! Ali pakleni umovi trude se da unište sve što valja unazade i unište!

      Избриши
  2. Sigirno ce biti tako, tj. lica sa zavrsenim Osnovnim akademskim studijama u trajanjo od 4 godine se tretiraju kao visi stepen obrazovanja od Specijalistickih strukovnih studija, tako je u novom predlogu Zakona o Unutrasnjim poslovima... Spec. strukovne su rangirane kao visa skola a akademske kao fakultet... Toliko o nasem polozaju i o nekom napredku...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ха, ха, ха! Можда опет креће нагло захлађење!?

      Избриши
    2. Метеропато, не постоји Предлог закона о унутрашњим пословима у Србији! Опет си нас поешао са неким из Бање Луке! Тамо се мења закон и у ЦГ! Било невреме у Р. Српској? Поплаве? Видим опет реагујеш бурно!

      Избриши
  3. Molim Vas da u komentarima ostanete u granicama pristojnosti.
    Sa druge strane i kad odete na intervju za posao, uvek će biti i zlonamernih pitanja , tako da imate mogućnost da i uvežbate argumentovane odgovore.

    ОдговориИзбриши
  4. citat ``Sigirno ce biti tako, tj. lica sa zavrsenim Osnovnim akademskim studijama u trajanjo od 4 godine se tretiraju kao visi stepen obrazovanja od Specijalistickih strukovnih studija, tako je u novom predlogu Zakona o Unutrasnjim poslovima... Spec. strukovne su rangirane kao visa skola a akademske kao fakultet... Toliko o nasem polozaju i o nekom napredku...``
    Postovani anonimni,
    Ovo sto ste napisali, nije tacno. Upravo sam pregledao prednacrt zakona o MUP-u. Spec.struk.studije su rangirane u tom predlogu bas kao oosnovne akademske studije sto je opet krsenje zakona, ali ok. Trogodisnje visoko obrazovanje se tretira kao nekakadasnja visa skola, po tom prednacrtu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ОК напиши премијеру или минстру допис! У истој Влади нпр. у Министарству здравља можеш да будеш санитарни инспектор са специјалистичким струковним студијама 2. степена и добијеш највиша звањ (чак и виши саветник) а у МУП-у не можеш са тим истим степеном образовања да будеш ни потпоручник. И шта је ту уреду? У истој земљи у исом нивоу власти се дешавају дијаметрално супротне ствари? Ово је таргедија нашег народа не само финасијска него у сваком погледу. Таквим потезом и не дај Боже да им прође такав закон доћиће до урушавања система државне управе и жестоког кршења радног права запослених !!!

      Избриши
    2. Moze da pise Ministarstvu unutrasnjih poslova, evenualno nekom Skupstinskom odboru a ostalo ne vredi. Najbolje bi bilo da se ti tzv. osteceni specijalisti koji rade u MUP-u, pojave na Konferenciji strukovnih specijalista koja ce se odrzati u Beogradu sredinom septembra. Na tom sastanku ce izmedju ostalog biti rteci bas o nepostovanju stepena specijalista..

      Избриши
    3. Poštovani anonimni, nažalost ali niste upravu, po novon predlogu zakona o unutrašnjim poslovima lice koje ima završene osnovne akademske studije u trajanju od 4 godine moze da bude i u zvanju npr. zastavnika i u zvanju npr. kapetana (što je viši čin), dok lice koje je završilo spec. strukovne studije moze da bude maksimalno u činu zastavnika, što po starom i trenutno važečem zakonu o policiji možeš da budeš i sa višom i to dvogodišnjom školom. Verujte mi da je ovo 100% tačno i to iz potvrđenih izvora od ljudi koji ne mogu da ostvare svoja prava i ako u zakonu piše drugačije...

      Избриши
  5. Gospodo, pogledajte danas objavljeni oglas u novinama Kurir: Oglas o javnom konkursu za imenovanje direktora Javne agencije za poljoprivredu i malu privredu opstine Kikinda. Jededan od uslova koji kandidat treba da ispuni je i to da ima VISOKO OBRAZOVANJE STECENO NA OSNOVNIM STUDIJAMA U TRAJANJU OD NAJMANJE 4 GODINE. Toliko o tome koliko su spec. strukovne studije vrednovane kao visoko brazovanje 2. stepena u odnosu na osnovne akademske koje su po zakonu visoko obrazovanje 1. stepena...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svima je poznato da su ti konkursi uglavnom raspisani za nekog koga bi trebalo postaviti, pa verovatno taj neko ko bi trebalo da bude postavljen, ima bas taj stepen obrazovanja. Inace, znam bar jednog direktora neke javne ustanove iz Ki koji ima zavrsene spec. strukovne studije.

      Избриши
  6. То је ок! Основне студије до 2005. године су су изједначене са мастер-ом (с. степеном)! Нешто сасвим друго су основне АКАДЕМСКЕ студије које су од 2005. године и које су студије 1. степена и нису ни оне старе основне нити нове мастер!

    ОдговориИзбриши
  7. Gde to pise da su izjednacene ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U Zakonu o visokom obrazovanju, Skupstina Srbije je dala tumačenje. Znači posle osnovnih studija ako imašmprosek preko 8,00 možeš da ides na doktorske studije. Posle osnovih akademskih studija (1. step.), moraš na master (2. stepen)pa tek onda na doktorat (3. stepen). Tako je već 5 godina. Gde si ti bio tolike godine? Spavao?

      Избриши
  8. Ma covece ja te pitam u kom clanu zakona pise da neko ko je npr. zavrsio Poljoprivredni fakultet do 2005 godine po automatizmu od 2005 godine Master ? Gde to pise, u kom clanu zakona ? Pustime skupstinskog tumacenja, zakon je zakon a tumacenje je iznosenje necijeg misljenja...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU

      ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012 i 89/2013)
      Autentično tumačenje je sastavni deo zakona! O čemu ti pričaš?
      Ne može ''juče'' da se izjednači sa ''danas'', ali mogu da ti pripadaju ista prava i juče I danas i sutra! Znači ako si završio osnovne studije (do 2005) onda možeš na doktorat, isto kao I posle mastera, možeš da radiš poslove kaoje radi master I obrnuto!
      Ako imaš osnovne akademske studije to je novi vid obrazovanja i ne pripadaju ti ista prava kao I da si završio osnovne stuidje ili master jer one nisu izjednačene sa njima.
      Nema automatizma ali ima kontinuiteta, znači svi koji su završili osnovne studije (do 2005), nemaju bojazni da ne mogu da rade u budućnosti kao I masteri.
      Šta će da rade sa završenim akademskim studijama to je neko treće pitanje I to me ne interesuje I nas na blogu I o tome piši na drugom mestu.

      Избриши
  9. Sve ti to lepo deklamujes ali i sam zna da je u praksi drugačije... Sta je onda po tvom autentičnom tumačenju čovek koji je do 2005 godine imao zvanje Magistra ? On po tebi više ne postoji ? Magistar nije doktor a nije ni Master, po tvom skupštinskom tumačenju lice koje je završilo osnovne studije do 2005 i lice koje je magistriralo do 2005 mogu pod istim uslovima direktno na doktorske studije ???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Нормално да мр сци. може на докторат! Има само мали корачић до доктората и дато им је да до краја 2015/16 осносно 2017/18 (за медицинске науке) могу да направе тај мали корачић и да дораде своју магистарску тезу и да докторирају.
      Твоје елементарно незнање је очигледно! Не дај Боже да је мр сци (магистар) једнак са мр (мастером). Мастер је обично академско звање а магистар је научно звање. Магистру припадају и даље права по закону која су му и раније припадала, он је и даље научни радник и бави се научним радом. Ако пропусти рокове за докторат, онда ће уписати из почетка докторске студије и ништа страшно, опет ће му се нешто признати и може докторирати. Али то није тема за наш блог! Ја ти могу држати предавања до прекосутра и то бесплатна али о томе већ пишем годинама на овом блогу, па молим све неинформисане да изчитају раније коментаре годинама уназаад, па тек онда поставајте питања. Ово нема више смисла, мало, мало, па појави се неко ко опет нема никаквих елементарних знања о високошкоству у Србији и звањима а сами себе доживљавају као неке интелектуалце?!

      Избриши
  10. Pretpostavljam da si ti završio ove spec. strukovne studije čim si tako načitan i obrazovan ???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Писао сам и о твом фрномену и раније али да подсетим како смо ми то говорили 80-их година:
      - имали смо две врсте студената
      1. који су прошли кроз факултет и
      2. кроз које је прошао факултет.
      Нећу ништа да ти сугеришем али читао ци блога ће проценити где спадаш ти а где спадам ја.
      ПС
      Морам да признам да су ипак ратови, санкције и потреси уназад 20 година уназадили цео систем и да је забрињавајаућа појава да у Србији велики број људи је функционално неписмен мада поседују дипломе менаџера, економиста, правника, инжењера па чак лекара!

      Избриши
  11. Sve si lepo naspisao bas onako akademski, jedino nisi napisao da si TI prošao kroz neku Višu-Visoku školu a ne kroz fakultet... E u tome je razlika...
    P.S.
    Znam da istina boli i znam da ste mnogo osetljivi na to, ali šta je tu je... Pogledaj samo šta piše na samom vrhu tvoje diplome, Viša ili Visoka škola, a to nema veze sa fakultetom...
    Pozdrav od fenomena !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Писао сам и о томе, да сам завршио вишу школу, почетком девефесетих а потом крајем деведесетих дипломирао на факултету ФЗНР у Нишу. То смо морали јер као савезни (граничн и) инспектори нисмо могли да радимо са вишом стручном спремом, Потом сам магистрирао и предавач сам високој школи у Београду, тако да знам добро шта причам.
      Не стидим се што имам и диплому више школе али стидим се таквих као што си ти јер си брука овог доба и један нус производ. Имам и диплому средње школе такође и моје прво радно место је било са том дипломом, друго са вишом школом и треће са факултетским образовањем.
      Други пут дигни два прста када хоћеш да ''разговараш'' са мном.
      Ако ја као професор и инспектор и са 27 година искуства само у струци који је прошао сва радна места у државној управи и као предавач у средњој школи а потом и високој, нисам за такве као што си ти ауторитет онда су ово задња времена.
      Окани се блога, шириш дезинформације и полуситине.
      Истина је да су струковни специјалисти угрожени у погледу радног права али ће истина победити. Није пуно боље ни у другим сферама живота јер теби слични се гурају свуда где им није место и дају себи за право да намећу своје ставове. То је одлика примитивних људи али добро је да постојиш и да си се јавио јер како би онда могли да разликујемо глупост од памети и лаж од истине.

      Избриши
  12. Treba da te bude sramota sto uzimate novac za školarinu ljudima na toj višoj-visokoj poslovnoj školi, pa ti kao profesor trebaš da kažeš tim mučenim studentima da su spec strukovne studije prevara i da dzabe idu na četvrtu godinu.
    Sram vas bilo "profesore" kao prvo što se krijete iza raznih nadimaka i pseudonima, zašto javno ne kažete ko ste, kako se zovete i prezivate kvazi profesore, kao drugo sram vas bilo zašto toj deci koja studira na toj vašoj školi ne kažete da kada završe te vaše spec. studije tu diplomu mogu da okače samo na zid i da gledaju u nju ??? Zašto ? Zato što je vama samo bitno da ih ima što više i da uzimate novac nemilice, da vama plate i razno razni dodatci budu po nekoliko stotina hiljada dinara, a to što pravite zvanja koja su nepriznata vas ne brine, već vas brine vaša fotelja... SRAM VAS BILO !
    Ja sa vama mogu 10 dana da pričam ali samo uživo profesore, recite mi vaše ime i prezime i posetiću vas na radnom mestu u narednih 24h, pa da vidimo ko je ko i ko je šta. ali samo da se gledamo u oči.
    P.S.
    Samo da znate da reči: vama, vas i vaše namerno nisam pisao velikim slovom jer mi se gadite, profesore... Očekujem da će administrator ovog sajta ovu poruku obrisati jer istina ne sme da se zna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sa takvima nemam šta da pričam! Vreme je filter I pokazaće ko je u pravu I šta je istina! Svi vidimo ko si ti (besposleni, isfrustriran, bez porodični čovek). Slični tebi si kočničari slični meni su borci za istinu! Imponuje mi što se gadim čovekolikim ''dvonšcima''! Izvinjavam se čitaocima bloga ali to sve što se dešava je realnost u Srbiji. Zato se borite iz sve snage jer ima i profesora koji su samo zainteresovani za svoje honorarčiće i u saradnji sa dvonošcima deluju nazadno za našu priču.
      Specijalističke strukovne studije su novi vid obrazovanja u Srbiji i mora se to svima staviti do znanja.
      PS
      Ti ne možeš doći ni blizu moga posla jer u zgradu ministrstva i Vlade ne može da uđe makar ko!

      Избриши
  13. Супер! То не постоји! 6/2 не постоји! То је још једна лаж ''човеколиког'' посетиоца блога и његових ментора.

    ОдговориИзбриши
  14. Covekoliki krkobabicu, vidis da ima jos posetioca ovog bloga koji misle slicno ili isto kao ja. Spec strukovne studije su prevara kojoj treba da se stane na put, e time treba da se bavi ovaj blog...

    ОдговориИзбриши
  15. Dobro vece. Da iznesem i ja moje misljenje, naime ja sam zavrsila specijalisticke studije na Visokoj poljoprivrednoj skoli i meni licno nije priznato nista vise nego sto sam imala pre, a to je visa skola. Nije mi omoguceno da budem rukovodilac moje grupe i ako je bilo volje i zelje... Za rukovodioca je postavljen decko koji je imao prednost jer je zavrsio Sumarski fakultet (osnovne akademske studije), tako da nazalost moram da se slozim sa komentarima pojedinih na ovom sajtu da su specijalisti prevareni i izigrani i da te studije mozda i jesu prevara jer nasa zemlja nije uredjena po tom pitanju. Hvala !

    ОдговориИзбриши
  16. OK očigledno se urušava pravo iz radnog zakonodavstva u pojedinim firmama i državnim institucijama. Zato smo I ovde da to obelodanimo i stanemo im u kraj (što kaže naš Srpski velikan Njegoš: ''ал тирјанству стати ногом за врат, довести га к спознанију права, то је људска дужност најсветија''! Ne kažem da će biti jednostavno ali I pravo I Pravda je na strain strukovnih specijalista I treba istrajati. Kao što vidite imamo žestokih oponenata I kočnočara pa čak I neznalica u našim redovima. Taj tvoj kolega je imao prednost jer je u nekoj stranci, jer ima rukovodioce neznalice I jer si ti žena. Polako dokumentuj svoj status I prikaži ga rukovodstvu, nadzornom odboru I direktoru I pravnoj službi. Pošto živimo tu gde živimo I ako mislimo da tu živimo naoružajte se strpljenjem. Blog je ekstra I dobra polazna osnova za plasiranje istine u ''etar''. Kolega Mita je ekstra i ima dobre ideje. Međutim kao što premijer kaže moramo da delujemo brzo jer se dosta problema nagomilalo.

    ОдговориИзбриши
  17. Vidi koleginice, ti si mlada i to je samo jedna od nepravdi u drustvu koja te je zadesila a biće ih mnogo. Ako pustiš da ti kreteni kroje sudbinu onda sio nadrljala. Uzmi stavr u svoje ruke, poveži se sa kolegama, neko će morati da odgovara za krsenje zakona. Pravnik bi u tvojoj firmi makar morao da razlikuje 1. i 2. stepen visokog obrazovanja. Razumem te. Sistematizacije su ne zakonite a samim tim i neustavne. Pokrenite postupke pred ustavnim sudom. Medjutim poslodavci mogu da te drže u zvanju koje njima odgovara, čak i da si doktor nauka ako im ne treba doktor rasporediće te mesto spram stepena stručne spreme koje im odgovara. Da su oni tebe stipedirali onda bi imali obavezu da te rasporede na radno mesto za koje te školuju ovako nemaju obavezu. Međutim možeš poslati dopis (preporučeno) inspekciji (u zavisnosti gde radiš) ili osnivaču i skrenuti im pažnju da lica sa 1. stepenom visokog obrazovanja su rukovodioci! Ali tada bi se videlo da i oni krše zakon. OK idemo do kraja: do premijera, do predsednika, do Strazbura! Naplatićemo im sa kamatom! Glavu gore!

    ОдговориИзбриши
  18. Mislila sam da više ništa nepišem, ali samo da Vam odgovorim, kolega koji je postavljen za rukovodioca je odličan čovek, ali zaista odličan čovek i totalno je apolitičan, znači nisu te stvari u pitanju već je stav direktora, rukovodsta i pravne službe da specijalističke studije tretiraju kao višu školu i tačka (čak je pravnik iz naše firme rekao da je to moderna viša škola), pritom misleći na mene. Hvala Vam sto ste me podmladili, ja se tako i osećam sa svojih 35... Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koleginice, prosledite pravnoj sluzbi ovaj dopis sa sajta "Paragraf"

      5/5/2014

      TRETMAN ZVANJA "SPECIJALISTIČKE STRUKOVNE STUDIJE" U STATUSU ZVANJA STEČENOG PO RANIJE VAŽEĆIM PROPISIMA

      Pitanje:

      • Na koji način protumačiti zvanje "specijalističke strukovne studije drugog stepena", da li je to zvanje identično ranijem VII stepenu fakultetskog obrazovanja po propisu koji je uređivalo visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine?

      Odgovor:

      Članom 25. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju (Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012 i 89/2013 - dalje: Zakon), propisano je da se delatnost visokog obrazovanja ostvaruje kroz akademske i strukovne studije na osnovu odobrenih, odnosno akreditovanih studijskih programa za sticanje visokog obrazovanja. Odredbom stava 3. istog člana propisano je da se na strukovnih studijama izvodi strukovni studijski program, koji osposobljava studente za primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces.

      Članom 25. stav 5. tačka 2 Zakona, propisano je da su specijalističke strukovne studije, studije drugog stepena.

      Članom 127. Zakona, kojim je uređeno izjednačavanje stručnih naziva stečenih prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona sa stručnim, odnosno akademskim i naučnim nazivima koji se stiču u skladu sa Zakonom.

      Međutim, sa specijalističkim strukovnim studijama nije izjednačen nijedan stručni naziv koji se sticao po propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona, te se ne može reći da je stručni naziv specijalističkih strukovnih studija identičan stručnom nazivu stečenom na osnovnim studijama u četvorogodišnjem trajanju (VII stepen) koji se sticao prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 10. septembra 2005. godine.

      Članom 8. stav 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011 i 55/2013), propisano je da nastavnik, vaspitač i stručni saradnik jeste lice koje je steklo odgovarajuće visoko obrazovanje:
      1) na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke strukovne ili specijalističke akademske studije) po propisu koje uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine.
      2) na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine.

      Prema tome sa aspekta stepena obrazovanja koji je propisan za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama, može se smatrati da specijalističke strukovne studije predstavljaju obrazovanje istog stepena kao osnovne studije u trajanju od najmanje četiri godine stečene prema propisima koji su važili pre Zakona o visokom obrazovanju (VII stepen).



      ParagrafLex Strana 1. (od 1)

      Избриши
  19. Svi oni dobro znaju semu visokog obrazovanja i nema potrebe nista da im se pokazuje, pa vi se ovde na ovom blogi i borite da sevprizna to sto pise u zakonu, pa zar to nije apsurd ? Boris se za nesto sto ti pripada po zakonu, katastrofa...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Наравно да је апсурад! Па поред ликова што пишу о 6/2 степену стручне спреме зар мислите да је лако спровести истину? Таквима је лакше утерати у д... него у главу. А сада замислите их још и да су на некој позицији. Немојте се чудити јер кочночарима кроз историју не одговарају промене.

      Избриши
  20. Gospodjo Spasić, koji stepen stručne spreme će biti Master strukovne studije koje se uvode po novom zakonu o visokom obrazovanju, ako su po vama sada spec. strukovne 6 stepen ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahahaha, ma kakav VI 3 stepen? Pa strukovne master studije su svrstane u studije DRUGOG stepena, znači one će biti najverovatnije VII 1 stepena, kao i akademske master studije. Biće isti stepen, jer će onaj koji završi strukovne master studije, imati 300 esp bodova i isti broj godina studiranja. Znači, dolazi i do još jednog izjednačavanja, s obzirom da naša država po direktivi EU nije to ranije učinila, nego je uvela jednogodišnje struk. spec. studije te ih je svrstala u drugostepene pa je samim tim ostavljen prostor pojedincima da unižavaju pomenute specijaliste u praksi a sve u cilju produžetka finansijske moći fakulteta i akademskih studija!

      Избриши
  21. Sumnjam u regularnost objavljene diplome! Slučajno se na diplomi našlo ime, prosek, naziv visoke škole, bodovi, a datum rođenja mi nešto sumnjiv, nema datuma, del. broja diplome i potpisa direktora! Nemojte se igrati sa ovim, može vas neko tužiti!!! Ovo je falsifikovanje diplome odredjene Visoke škole!

    ОдговориИзбриши
  22. To je lažna diploma. NIšta nije regularno. Perić je rođen 1.1.2000. godine a specijalistčke strukovne studije je završio 2014 godine.
    Baš simpatično? Ili bolesno?

    ОдговориИзбриши
  23. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  24. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  25. Ajde molim vas neka mi neko kaze koje su to AKADEMSKE STUDIJE na visokoj poslovnoj skoli u Beogradu ???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Udji na sajt I vidi sam! Tamo se odvijaju akademske studije (3+2) kao I na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi koja ima akreditovane akademske studije 1. I 2. stepena. Ne mogu da verujem da postoje tolike neznalice sa kojekakvim diplomama I kriju se iza kojekakvih zvanja. I dobro je što vam nedaju da radite jer bi to bila još veća propast za državu sa takvim ''akademcima'' (kao na Pink-u)!

      Избриши
  26. Tacno je da je obim spec studija 60 bodova, ali uz prethodno ostvarenih 180 bodova...
    Ne mozemo tako površno i banalno gledati na stvari, po Vama su onda i master studije 60 bodova ?!? Pa i jesu ali uz pretgodno ostvarenih 240...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Covek je hteo da kaze da posle zavrsenih struk. spec. imas 240 espb! Nemoj izvrtati reci, znate da se bodovi sabiraju (osnovne studije plus postdiplomske), sto je kod strukovnih studija ukupno 240 espb.
      Zamolio bih posetioce bloga da se uzdrze od uvredljivih komentara jer slozicete se, takvo ponasanja najmanje prilici nekome ko je zavrsio bilo kakvu visoku skolu, odnosno drugacije receno, dzaba vam kojekakve fakultetske ili diplome visokih skola kada ne znate da se ponasate kao gradjani sa visokim obrazovanjem! Sramota! Citajte sta pisete... Inace, sredinom septembra ce se odrzati prva u nizu Konferencija strukovnih specijalista na kome ce biti obelodanjeni svi problemi i samim tim zapocet pritisak na drzavu da to stanje vec jednom regulise! Bice sve ok i ne nasedajte na kojekakve provokacije bez pokrica!

      Избриши
    2. Мито и ти грешиш! После специјалистичких струковних студија имаш 60 бодова! Погедај диплому и видећеш шта ти пише! Специјалистичке струковне студије се могу уписати и после завршених академских студија (од 180 или 240 бодова) и то је истина и није никакво извртање речи! Нпр. твоја колегиница са учитељског факултета (која је завршила основне академске студије) упише и заврши на високој школи специјалистичке струковне студије за предшколски програм јер хоће да ради само са децом предшколског узраста. То је легитимно јер хоће да стекне високо образовање 2. степена и хоће да ради са предшколоцима И није тачно да има 240 бодова! То говоре злонамерни само да би те изједначили са основним студијама 1. степена. али видим да не капираш! Знаш и сам да медицинском факултету у београду организују и 2. годишње специјалистичке струковне студије као и на ФТН у Новом Саду. Суштина је да имате високо образовање 2. степена и да Вам из тога проистичу одређена права.

      Избриши
    3. Ne gresim, bodovi se sabiraju sa oni koje ste stekli na osnovnim studijama! Tako je svuda pa i u Srbiji. Prestanite vise da se vredjate i da sirite neistine!

      Избриши
    4. Грешиш! Немој се компромитовати као онај ''академац'' који нема везе са мозгом Колико по теби који је и доктор наука? Медицина 360 + специјализација нпр хирургија 5 година (300 бодова) субспецијализација од 3 године од 180 бодова и сокторат 300 бодова? То је по теби када саберемо 1140 бодова! Тако је али то је само доктор наука као и сваки други и има исту плату као његово колега на економском и правном факултету који је завршио мастер (300 бодова) и докторат (300 бодова) и у истом су рангуи ако доктор медицинских наука има дуло више бодова. Али то није Мито домен овог блога. То 3. ноиво високог образовања и нека се они боре за њихове бодове и права која им припадају. Специјалистичке струковне студије су студије 2. степена и то нам је интересантно и права која из тога проистичу. Шта треба да тражи тај професор од 1140 бодова? Шта је он у односу нашег ''академца'' који хоће да буде мастер без мастера или калиф на место калифа?

      Избриши
    5. Да резимирамо Мито: када завршиш основне академске студије илаш 180 или 240 бодова; када завшиш основне струковне стуидје имаш 180 бодова. Када завршиш мастер студије имаш 60 бодова; Када завршиш инегрисане студије имаш 300 или 360 бодова, Када Завшиш специјализацију на медицини имаш још 180 или 240 бодова; када завршиш субспецијализацију на медицини имаш још од 60 до 240 бодова; када завшиш докторске студије после тога имаш још 300 бодова. Ти сада забирај или одузимај.
      Значи: све је релативно; говоримо о нивоима образовања а бодови су релативна ствар (ако капирате а и ако не капирате)!

      Избриши
    6. Naravno da razumem! Bodovi su bitni samo ukoliko neko zeli da nastavi studije.

      Избриши
  27. Ti ne znaš o čemu pričaš! Specijalističke strukovne studije imaju 60 bodova ali je nebitno da li si ti njih upisao posle osnovnih akademskih studija (od 180 ili 240 bodova) ili posle osnovnih strukovnih studija (od 180 bodova). Suština je to da upisuju lica koja žele da završe 2. nivo visokog obrazovanja. Neko posle akademskih osnovih studija upisuje strukovne specijalističke studije jer voli da eadi u toj oblasti, neko zato što mu je to blizu kuće, neko zato što mu je jeftinije od mastera, neko zato što I njegova devojka studira na specijalističkim strukovnim studijama. Suština je: lica sa završenim specijalističkim strukovnim studijama imaju 2. stepen visokog obrazovanja I prema zakonu pripadaju im odredjena prava I ne može ničija samovolja da im uskrati ta prava pa sama država niti pojedinci koji predstavljaju državu.
    Ja se ne plašim istine I idemo do kraja! Probaćemo milom ali nećemo dati da nas uništite.

    ОдговориИзбриши
  28. U kom domenu ce po vama biti master strukovne studije ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ta diploma je falsifikat i nemoj i dalje da se pozivas na nju! Cekaj da je vidi neko sa te visoke skole ciji si naziv napisao na toj diplomi!

      Избриши
    2. ''Академац'' ти си најглупљи на целом овом блогу. Изгубио си компас и не занаш шта причаш. Мита је за тебе ''величина'' и од сада му се обраћај са ВИ МИТО! Качиш глупости на блог и пишеш глупости! И мама да ти је жива не би поверовала у твоје лажи! Погледај додатак у дипломи (товјој ако ј случајно имаш) или било којој и видећеш шта је шта јер у схеми се види где спадају специјалистичке струковне студије.

      Избриши
    3. Mita poznaje mnogo vise od tebe Zakon o visokom obrazovanju! Naravno da je diploma javna isprava ali ti stalno prikazuješ neku falš dilomu! Svi koji imaju diplomu vide jasno koji stepen visokog obrazovanja su zavšili a u dodatku diplome I shematski stoji prikaz visokog obrazovanja I vidi se iz aviona ko gde pripada.

      Избриши
    4. Анониман24. август 2014. 19.20
      Molio bih te da prestanes da siris dezinformacije! Prvo, sa anonimnim osobama ne umem normalno da razgovaram, potpisi se lepo, odnosno registruj pa cemo redom....
      Tvoj nacin pisanja i obracanja ostalim posetiocima ovog bloga uopste ne odgovara nekome ko je stekao jednu diplomu neke visokoskolske ustanove! Ako si je pak stekao, to samo pokazuje da si "prosao kroz fakultet" i da tokom studiranja nisi usvojio neke norme ponasanja kakve bi visokoobrazovana osoba morala da ima.
      Odakle tebi pravo da dovodis moju diplomu u pitanje? Na mojoj diplomi stoji jos stosta, sto na ovoj tvojoj nema. Specijalisticke studije sam upisao i zavrsio jer sam to zeleo i niko me nije terao na to. Cisto mogu da pomenem da se moj prosek veoma razlikuje od tog koji si ti napisao na toj nekoj diplomi. Moj prosek je 9,87 ako te bas interesuje. Mada prosek u ovoj nasoj polemici uopste nije bitan! Bitno je ono koliko si pohadjajuci neku visokoskolsku ustanovu, naucio da mislis svojom glavom i da pravilno rezonujes neke stvari, citas dokumente itd.

      Избриши
    5. Тако је Мито! Али шта ћеш разни болесници користе сваки слободан простор и моменат да личне фрустрације избаце у етар. Њима је тако лакше. На тренутак! Ја их ратумем јер и они су живи створови и нека живе али добро је указати на њих да и они постоје и да делају и да могу бити подмукли и опасни по јавно мњење. Имали смо кроз ближу историју десетина примера ширења панике и лажних узбуна и којечега а они припадају том ирационалном свету.

      Избриши
    6. Шта је спорно, све дипломе личе једне на другу, прописан је формулар како треба да изгледа и нека и изгледа тако као што изгледа само нигде не пише 6/2, то су идиоти додали а ти се примаш на то јер си сличан.
      Нормално је и да факултети издају специјалистичке струковне дипломе, као што је то случај са угледним медицинским факултетима и Београду, Нишу, ФТН у Н. Саду, ПМФ у Крагујевцу и десетине других. Чим нека високошколска установа акредитује спец. струк. студије тако се појави и таква диплома. То зависи од потреба тржишта као и од саме високошколскустанове да ли располаже са потребним ''стварима''.

      Избриши
  29. Pa po njegovom 4 godine naseg studiranja je 6 stepen a 4 godinje njegovog studiranja je 7 stepen ??? Čovek lupeta gluposti, ako spec strukovne studije spadaju u kako "stručnjak" kaže domen 6 stepena, kako onda po novom zakonu uvode Master strukovne studije ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Država je svojevremeno, ubrzo nakon uvođenja bolonje, morala da pravno i u praksi izjednači strukovne i akademske studije! Inače pravi naziv ovih naših toliko unižavanih strukovnih studija u inostranstvu je Akademic professional, a ove nase akademske studije su Akademic of science. Znaci da su usvari strukovne studije (kako su ovi nasi nakaradno preveli) ustvari akademske primenjene-profesionalne studije! Inače, ne znam da li ste upoznati, ali naš doskorašnji ministar finansija Lazar Krstić je završio na prestižnom univerzitetu Yale, kako bi naši rekli STRUKOVNE, odnosno prema pravom nazivu Akademske primenjene studije.
      Pogledajte link: http://www.yale.edu/schools/index.html
      Vraćam se na početak.
      Kada je EU rekla da Srbija mora ova dva obrazovna pravca izjednačiti i pravno i u praksi, naši matori kadrovi (akademci) u Ministarstvu prosvete su se dosetili da i strukovnim studentima pružiti šansu za nastavak školovanja/usavršavanja na postdiplomskim studijama, po ugledu na master studije koje postoje u inostranstvu. Posto su master studije uvedene na nasim akademskim studijama po preporukama zemalja EU, oni su se dosetili da strukovnim visokim školama uvedu neke jednogodišnje studije koje će biti nalik nekadašnjoj specijalizaciji i da će one nositi samo 60 esp bodova i biti u domenu master studija po Zakonu. Na taj način su pokazali EU da su ispoštovali dogovore na neki način i umesto da prema preporukama uvedu master studije na akademskim i strukovnim studijama, oni su eto, da tako kazem prividno, ispoštovali dogovor i uveli neki novi oblik studiranja, a to su jednogodišnje specijalisticke studije na visokim strukovnim školama.
      Medjutim, pitate se zbog čega naše Ministarstvo nije odmah uvelo master za akademske (akademic of science) i strukovne (akademic professional) studije?! Naravno, glavni razlog je novac i sujeta pojedinih osoba koje rade u Ministarstvu i na Univerzitetima koji imaju veću moć nego što je to u normalno uređenim državama. Zbog čega novac? Poznato vam je da svršeni strukovni studenti ne mogu odmah preći na akademske studije i upisati se na postdiplomske iz svoje oblasti (master). Uslov je da počnu studiranje od druge godine nekog fakulteta, da ispolažu dosta razlike ispita kako bi stekli pravo da nesmetano upišu/konkurišu za master studije i naravno to sve lepo plate! Inače, razlika ispita je nekada toliko velika, iako se često radi o sličnim ako ne i istim zanimanjima-zvanjima, pa se u praksi priča i preporučuje da se možda odmah konkuriše i upišu akademske studije, kako te neko jednog dana ne bi kočio, ograničavao u svojim željama da ipak nastaviš usavršavanje (što zbog koeficijenta, zvanja, radnog mesta, stepena itd.).
      Prema tome, dolazimo do zaključka da je u interesu pojedinih ljudi, zaposlenih u Ministarstvu i na Univerzitetima, da uprkos zastarelim studijskim programima, visokim školarinama i materijalnim interesima, vode kampanju da je bolje upisati neki fakultet sve u cilju zadržavanja optimalnog broja studenata zbog fonda časova i priliva novčanih sredstava! Što nas dovodi do krajnjeg zaključka da nikome nije u interesu da se poboljša, unapredi sam sistem obrazovanja u R. Srbiji. Mogu se postaviti i neki najeminentniji stručnjaci iz obrazovanja za ministre prosvete, neće vredeti! Nije problem u tom jednom čoveku na čelu institucije, već u onom aparatu, onima koji godinama sede u udobnim foteljama i ne žele da se bilo šta pomeri, promeni na bolje u našem obrazovnom sistemu! S toga vas molim da konstruktivno učestvujete u diskusijama na ovom blogu i samim tim doprinesete da se naš sistem studiranja i vrednovanja diploma što pre usaglasi sa onima u pravno uređenim državama u kojima se poštuju doneti Zakoni.

      Избриши
    2. Tako je Mito. Išli su linijom manjeg otpora i hteli su da ''otaljaju'' strukovne studije sa tom 1 godinom posle diploskih studija. Medjutim praktično su nam ičinili tako što smo sa 1 godinom posle diploskih studija stekli 2. nivo visokog obrazovanja. Mada na FTN u N. Sadu I Medicinskom fakultetu u BG specijalističke strukovne studije traju 2 godine. Sada je to gotovo, pripadaju nam Zakonom i Ustavom zagarantovana prava iz nivoa našeg obrazovanja. Kako će to biti u budućnosti I kako će menjati zakon to je problem budućih generacija. Mi ćemo ostati dosledni u odbrani naših prava koja nam pripadaju po Zakonu. Sve što nam neko hoće da ''dodeli'' ispod Zakonskog minimum nećemo mu dopustiti jer mu nisu deda i tata ostavili državu da njome upravlja i da odlučuje o našim sudbinama. Mi smo upisali specijalističke strukovne studije da bi stekli 2. stepen visokog obrazovanja i to nam niko pa čak ni Srpska akademija nauka ni Ptrijarh ne može osporiti niti oduzeti

      Избриши
  30. Svi zajedno lupetate gluposti, ljudi da li ste vi zaboravili da od 2005 godine više nema 6, 7, 8 stepen stručne spreme, kao ni ti izmišljeni stepeni sa decimalama... Danas postoji Visoko obarzovanje 1, 2 i 3 stepena, svidelo se to nekome ili ne i svako prema svom stečenom zvanju u diplomi moze da vidi da i koji stepen Visokog obrazovanja je stekao. OVO JE CELA ISTINA, KOME SE NE SVIDJA NEKA MENJA ZAKON PREKO SVOJE PARTIJE, PA NEKA SEBE SA OSNOVNOM ŠKOLOM PROGLASI ZA DOKTORA !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Наравно о томе и пишемо све време.
      Да лица са старим високим образованњем (основне студије) - 7 степеном стручне спреме не би била оштећена у правима изједначена су са мастером као и лица са вишим образовањем (6 степеном стручне спреме) изједначена су са бечелором!
      Неки појединци унатрашке изводе неке закључке који наравно нису истинити. Упорно покушавају да основне академске студије 1. степена преиначе у 7/1 степен а специјалистичке струковне студије да преиначе у измишљени 6/2 степен.
      То је постало толико изопачено и болесно.
      Специјалистичке струковне студије су студије 2. степена (погледај схему у додатку дипломе) су нови вид високог образовања у Србији и то је Законом регулисано.
      Основне академске студије су студије 1. степена према закону и такође су нови вид високог образовања и не можете га изједначити са мастером. Са струковним специјалистима немојте ни да се упоређујете нити да правите паралеле јер ни један ЗАКОН их неупоређује па не можете ни ви ''академци''. Ми смо 2. степен ви сте 1. степен, вама припадају одређена права, нама нека друга права и то је то. Ви користите своја прва а нама немојте оспоравати наша права!

      Избриши
  31. Za neupucene! Procitajte jos jednom kako su Zakoni definisali mesto spec. struk. studija.
    ЗАКОН О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА
    ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009, 52/2011 и 55/2013)
    Обављање образовно-васпитног рада

    Члан 8
    У установи образовно-васпитни рад обављају: наставник, васпитач и стручни сарадник. Наставник, васпитач и стручни сарадник јесте лице које је стекло одговарајуће високо образовање:

    1) на студијама другог степена (мастер академске студије, специјалистичке академске студије или специјалистичке струковне студије) по пропису који уређује високо образовање, почев од 10. септембра 2005. године;

    2) на основним студијама у трајању од најмање четири године, по пропису који је уређивао високо образовање до 10. септембра 2005. године.

    З А К О Н
    О ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ

    III. СТУДИЈЕ И СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ
    Врсте и нивои студија
    Члан 25.
    Делатност високог образовања остварује се кроз академске и струковне студије на основу одобрених, односно акредитованих студијских програма за стицање високог образовања.

    Студије првог степена су:
    1) основне академске студије;
    2) основне струковне студије .
    Студије другог степена су:
    1) дипломске академске студије - master;
    2) специјалистичке струковне студије;
    3) специјалистичке академске студије.
    Студије трећег степена су докторске академске студије

    ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA
    Član 6.

    U članu 36. stav 2, članu 37. stav 2, članu 38. stav 2, članu 39. stav 2. i članu 140. stav 2. reči: „završen fakultet” zamenjuju se rečima: „stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine”; u članu 45. stav 2. reči: „potreban je i završen fakultet” zamenjuju se rečima: „potrebno je i stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine”; u članu 113. stav 3. reči: „završen fakultet” zamenjuju se rečima: „stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine”, a reči: „diplomirani pravnik” zamenjuju se rečima: „diplomirani pravnik – master, odnosno diplomirani pravnik”.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. TRETMAN ZVANJA "SPECIJALISTIČKE STRUKOVNE STUDIJE" U STATUSU ZVANJA STEČENOG PO RANIJE VAŽEĆIM PROPISIMA

      Pitanje:

      • Na koji način protumačiti zvanje "specijalističke strukovne studije drugog stepena", da li je to zvanje identično ranijem VII stepenu fakultetskog obrazovanja po propisu koji je uređivalo visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine?

      Odgovor:

      Članom 25. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju (Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012 i 89/2013 - dalje: Zakon), propisano je da se delatnost visokog obrazovanja ostvaruje kroz akademske i strukovne studije na osnovu odobrenih, odnosno akreditovanih studijskih programa za sticanje visokog obrazovanja. Odredbom stava 3. istog člana propisano je da se na strukovnih studijama izvodi strukovni studijski program, koji osposobljava studente za primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces.

      Članom 25. stav 5. tačka 2 Zakona, propisano je da su specijalističke strukovne studije, studije drugog stepena.

      Članom 127. Zakona, kojim je uređeno izjednačavanje stručnih naziva stečenih prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona sa stručnim, odnosno akademskim i naučnim nazivima koji se stiču u skladu sa Zakonom.

      Međutim, sa specijalističkim strukovnim studijama nije izjednačen nijedan stručni naziv koji se sticao po propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona, te se ne može reći da je stručni naziv specijalističkih strukovnih studija identičan stručnom nazivu stečenom na osnovnim studijama u četvorogodišnjem trajanju (VII stepen) koji se sticao prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 10. septembra 2005. godine.

      Članom 8. stav 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011 i 55/2013), propisano je da nastavnik, vaspitač i stručni saradnik jeste lice koje je steklo odgovarajuće visoko obrazovanje:
      1) na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke strukovne ili specijalističke akademske studije) po propisu koje uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine.
      2) na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine.

      Prema tome sa aspekta stepena obrazovanja koji je propisan za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama, može se smatrati da specijalističke strukovne studije predstavljaju obrazovanje istog stepena kao osnovne studije u trajanju od najmanje četiri godine stečene prema propisima koji su važili pre Zakona o visokom obrazovanju (VII stepen).



      ParagrafLex Strana 1. (od 1)

      Избриши
  32. suvišno je gubiti vreme na ovu raspravu. u normalnim uslovima znanje je presudno ,stepen i ostalo je istorija. pošto nisu normalni uslovi biće kako se ko snađe to je trend koji se neće menjati i aktuelan je dugi niz godina. ˝um robuje, štela caruje˝ .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Мени је битно да се закон поштује, не због мене, већ због моје и деце у Србији! Мени је признат ранг као и другим колегама са основним студијама (до 2005) односно 7. степен стручне спреме а мојој супрузи је данас уручен анкес уговора и од 1.9.2014.године добијаће плату са 7. степеном стручне спреме, као специјалиста струковни васпитач. Знам шта причам. Слажем се да треба веза за све али не може веза да ти помогне ако немаш 2. степен високог образовања да ти да највиша звања у струци, Не може ти дати нпр. са основним академским студијама највиша звања а да не очекује да ће за то усокоро одговарати пред законом.

      Избриши
    2. stečeno zvanje ne znači da je veliko znanje, ako ikad doživimo da bude posla dovoljno i da zavisiš od znanja ovakvih tema neće ni biti. šta je sve moguće sa raznim vezama i kontaktima ne bi sad da spominjemo jer ta priča u korumpiranim uslovima nema granice. sredi se i stepen i ispit i posao i unapređenje i penzija itd. šta će deci da ostane je velika nepoznanica ,ako im ostane ono što imamo danas neće biti dobro a da li možemo stvoriti bolje još na neki način zavisi od nas ali samo prividno. većina i to moram da naglasim živi od donacija roditelja koji rade ili su penzioneri ,neki još imaju donacije od babe i dede ili rodbine iz inostranstva kad to stane ostaće ogromna rupa koja će nas uvući u dubine iz kojih se ne izlazi. pojedinac može da poveća šanse ako uči ,svakodnevno usvaja nova primenjiva i tražena znanja uspud da poznaje jezik engleski, nemački, ruski itd i onda dobija šanse za neki profesionalni razvoj i napredak. radio ne radio svira ti radio je trend u opadanju i totalno neodrživ koncept. uzmimo primer nekog ko je zaradio diplomu pre 20 god i od tad nije više ništa učio a nije se trudio ni da stekne iskustvo on nema nikakve šanse na slobodnom tržištu rada.

      Избриши
    3. Наравно слажем се са констатацијама. Али зато се и боримо за владавину права и да струковни специјалисти имају сва права у складу са законом. Када се зна ред и закон лако ћемо.
      Замислите докле је отишао апсурд у нашој земљи да ми на овом блогу морамо да апаелујемо на државне органе, јавне установе и службе да поштују законе ове земље и струковним специјалистима признају права која нам припадају по закону!?
      Па где ми то живимо да када морамо да се боримо за владавину права и за заштиту уставности? И не само ми! Стотине хиљада људи у нашој земљи се боре за најобичнија права која су загарантована.
      ПС
      Свеж ми је пример једног господина који је дошао у административне службе (градске, опшинске, републичке,...) да издејствује некакав ''папир'' који му је тобоже неопходан да би добио кредит и субвенцију од државе као пољопривредник. Наравно, такав папир не постоји а човек обиграва прагове разних стручни служби. Шта један ''стручњак'' у министарству може да смисли, стотину паметних не могу да исправе.

      Избриши
    4. Ocekujte Konferenciju strukovnih specijalista u Bg-u uskoro! Ocekujemo i vase prisustvo!

      Избриши
    5. Наравно Мито! Изабрао си прави моменат! Летос да си одржао у Кикинди, не би било одјека. Прошло би лето и сада би се већ ћутало о томе. Сада су сви нашпановани и цела радна (школска) година је пред нама а Влада је донела пре неки дан АКЦИОНИ ПЛАН за спровођење Стратегије реформе јавне управе у Републици Србији за период од 2014-2016. године тако да су неки нама битни рокови до краја 2014. године, што је врло охрабрујуће. Значи да неће моћи послодавци (република, пкрајина, град, општина или било које јавно предузеће и установа које они оснивају да произвољно прави систематизације радних места, него ће морати да воде рачуна да буду усклађене сса законима а не као до сада. Главу горе и у спремите се Мити са помогнете у септембру а тиме и себи самима.

      Избриши
  33. http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/2636-14%20n.pdf

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. То је обичан предлог Измена и допуна закона о државним службеницима и ништа више. Да ли ће бити баш такав изгласан, мислим да неће и да не сме! Такав исти ПРЕДЛОГ је био и на прошлој Влади предложен, па га је нова Влада (са још десетинама предлога) избацила из процедуре! А у Акционом плану 2014-2016 лепо пише да је рок децембар 2014. године, тако да ће се тај предлог мењати и мењати а какви ће бити амандмани и какав ће на крају бити усвојен то нико још не зна.

      Избриши
  34. U utorak 2. septembra je na dnevnom redu Skupštine Srbije rasprava o novom Zakonu o visokom obrazovanju. Biće direktnog prenosa sednice na RTS-u 2. Strukovni specijalisti su predložili jedan amandman, videćemo da li će biti usvojen...

    ОдговориИзбриши
  35. У четвратак је седница 4-ог. Амандман је добар! Надамо се да ће наићи на разумевање и посланика који морамо признати не размишљају сви баш својом главом. Пратићемо седницу а ти још једном у електронској форми их подсети на тај амандман.

    ОдговориИзбриши
  36. kad već posetite stranicu gde je ta "nevažeća diploma" a vi idite na link "SEE MORE" pa na "Flag for inappropriate content" pa štiklirajte "Hateful or offensive" i klik na SUBMIT.

    ОдговориИзбриши
  37. kad već posetite stranicu gde je ta "nevažeća diploma" a vi idite na link "SEE MORE" pa na "Flag for inappropriate content" pa štiklirajte "Hateful or offensive" i klik na SUBMIT.

    ОдговориИзбриши