понедељак, 30. септембар 2013.

NACIONALNI SAVET ZA VISOKO OBRAZOVANJE JE SADA SPREMAN DA DA PREDLOG NACIONALNOG OKVIRA KVALIFIKACIJA


Obećanje predsednika Nacionalniog saveta za visoko obrazovanje kao i njegova dužnost i obaveza je bila da da predlog Nacionalnog okvira kvalifikacija. Iz ko zna kog razloga Republika Srbija nema ovaj dokument od 2005 god. a predsdnik prof. dr Srđan Stanković je smatrao da su danas predložene izmene zakona o visokom obrazovanju neophodne da bi on predlog NOK-a uputio resornom ministarstvu prosvete i nauke. Da li neko razume šta u predloženim izmenama i dopunama ima veze sa NOK-om.

http://www.parlament.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/3645-13.pdf


21 коментар:

  1. Kada ce izmene Zakona o uvodjenju struk. master studija biti na Vladi i Skupstini?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Надамо се да неће НИКАДА! Потребан је нови ЗАКОН који ће прекинути специјалистичке струковне студије и уместо њега увести струковни мастер јер не могуће је направити паралелна звања у исти нивоима високог образовања. Онај предлог што није у процедури је будалаштина и не треба никада да се нађе чак ни у процедури!

      Избриши
  2. Nemojte mešati ovaj predlog zakona sa predlogom zakona u kome se pominju master strukovne studije.
    Ovo je sasvim nov predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, gde su novosti:

    "Овим законом се, такође, успоставља законски основ за оснивање
    високошколске установе за остваривање студијских програма за потребе
    националне безбедности уз изједначавање статуса те установе са статусом
    високошколских установа за остваривање студијских програма за потребе
    полицијског, односно војног образовања."
    i

    "предвиђено да студент може да се и у школској 2013/2014. години финансира из буџета, ако у школској 2012/2013. години оствари најмање 48 ЕСПБ бодова и рангира се у оквиру укупног броја студената чије се студије финансирају из буџета, у складу са Законом."

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da nisi u pravu, član 7 i član 10 iz predloga koji je bio na javnoj raspravi su ubacili u ovaj predlog a izostavili sve ostalo pa i strukovni master ...!!! Član 7 je sada član 1 a član 10 je sada član 2

      Члан 7.
      Члан 40. мења се и гласи:
      „Члан 40.
      Самосталну високошколску установу могу основати Република, правно и физичко лице, у складу са законом.
      Када је оснивач самосталне високошколске установе Република, одлуку о оснивању доноси Влада.
      Високошколске установе за остваривање студијских програма за потребе полицијског односно војног образовања, као и за потребе националне безбедности, оснива Влада, у складу са условима утврђеним овим законом.
      Високошколске установе из става 3. овог члана могу бити у саставу универзитета, односно академије струковних студија, у складу са посебним споразумом универзитета, односно академије струковних студија и Владе.
      Споразумом универзитета, односно академије струковних студија, и Владе, на предлог органа државне управе надлежног за унутрашње послове, послове националне безбедности, односно послове одбране, може се установити посебан студијски програм за потребе полицијског, односно војног образовања, као и за потребе националне безбедности, у оквиру одређеног универзитета, односно академије струковних студија.
      Споразумом универзитета, односно академије струковних студија, и високошколске установе из става 3. овог члана може се, уз сагласност Владе, установити студијски програм за стицање заједничке дипломе.
      Влада, на предлог органа државне управе надлежног за унутрашње послове, послове националне безбедности, односно послове одбране, ближе уређује услове и начин остваривања студијских програма из ст. 5. и 6. овог члана и положај наставника и студената, у погледу особености везаних за циљеве и природу полицијског односно војног образовања и образовања за потребе националне безбедности.
      Управни надзор над радом високошколских установа из става 3. овог члана и остваривањем студијских програма из ст. 5. и 6. овог члана врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, послове националне безбедности, односно послове одбране.”

      Члан 10.
      У члану 73. после става 3. додају се нови ст. 4. и 5. који гласе:

      „У високошколској установи у којој се остварује студијски програм за потребе националне безбедности наставу из стручних и стручно-апликативних предмета могу да изводе и запослениу органу државне управе надлежном за послове националне безбедности,у складу са законом и општим актом високошколске установе.
      Са лицима из става 4. овог члана високошколска установа закључује уговор о ангажовању за извођење наставе.”

      У досадашњем ставу 4. који постаје став 6. речи става „3.”, замењују се речима „ст. 3. и 4.”

      Избриши
  3. Jeste,medjutim,ono sto nas interesuje,a to je Master strukovnih studija,izgleda da nece skoro,kao ni NOKS..Neverovatno je koliko smo spori,nazadni i nedoreceni.Kao da nas je neko lupio lopatom u potiljak,pa nikako da dodjemo sebi.A sve zbog ovih koji su zavrsili Suvarov sistem studija,i kojima bi smo postali konkurencija.Oni su ti koji sve koce

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se. A koče i fakulteti kojima bi strukovne škole uzele mnogo studenata.

      Избриши
    2. Отишли сте предалеко у не битним стварима! Овде смо да се изборимо да струковни специјалисти заузму адекватно мето у друштву и уђу у законска и подзаконска акта. А једног лепог дана (када буде падала киша), тј. када одбрани мастер рад први струковни колега онда нека се боре за своја права и упис на докторат. МЕЂУТИМ, они у будућности могу успети само ако ми у садашњости афирмишемо струковне специјалисте и трасирамо им пут (то је нешто као БЕК ТУ Д ФЈУЧР).

      Избриши
    3. Шта сте урадили да струковни специјалисти се уписују на буџет као и сви други студенти основних, мастер или докторских студија? НИШТА! Шта сте урадили да се измене Правилници у уврсте струковне специјалисте на сва законом утврђена радна места? НИШТА! Али зато пишете глупости о Црној Гори, БиХ, Хрватској; Словенији, ЕУ, ..... Ко има пара нека иде где год хоће. Ми морамо овде где живимо да и радимо и да остварујемо права. Не итересују ме ни ЦГ, БиХ, ..., ни СТРУКОВНИ МАСТЕР (који не постоји)! Инересује ме само садашњост у Србији јер постоји 10,000 хиљада струковних специјалиста који су завршили или завршавају студије и који немају ни садашњост ни будућност. Струковни специјалисти су аптриди! ТО ЈЕ СРАМОТА ЗА ДРЖАВУ И ЗА ПРОФЕСОРЕ А ПРЕ СВЕГА ЗА МИНИСТРСТВО ПРОСВЕТЕ.

      Избриши
  4. Hteo bih da i ja uputim zalbu (ili vec sta) Ustavnom sudu oko neuskladjenosti Pravilnika sa Zakonom. Da li bi neko mogao da mi na mail posalje kako bi to pismo trebalo da izgleda i kome to tacno saljem? Molim da se jave one kolege koje su se na ovom blogu hvalile da su to vec ucinile. Uporedo cu poslati Zavodu za unapredjenje obrazovanje (koje pise pravilnike) jos jedno pismo sa placenom taksom, mada cisto sumnjam da ce se ovoga puta desiti nesto novo.... Na zalost, opet cu se samo individualno obratiti, pa mislim da kad vide da im se pojedinac opet obratio, bacice taj moj papir u smece. Apelovao sam vec nekoliko puta da zajednicki, kao ostecena strana, nastupimo pred Ministarstvom u vezi ovog naseg problema, ali i dalje nazalost nista od toga...Dokle cemo biti nevidljivi?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Konsultuj nekog advokata. Uglavnom mora forma da se zadovolji da bi postupali po podnesku. Ja cu ti sledece nedelje poslati otprilike kako bi trebalo da izgleda taj podnesak ali ti u medjuvremenu konsultuj jos nekoga.

      Избриши
  5. Da li je neko procitao ove zaključke sa sednice KASSS-a?
    http://www.kasss.rs/wp-content/uploads/2013/09/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D1%99%D1%83%D1%87%D1%86%D0%B8.pdf

    ОдговориИзбриши
  6. http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/411632/Usvojen-Zakon-o-visokom-obrazovanju-na-budzet-sa-48-bodova

    od svega samo policijska akademija i 48 boda za upis godine

    ОдговориИзбриши
  7. Tako je, jer one izmene u vezi mastera i nostrifikacije nisu u ovom paketu sa bodovima predlozeni, vec zasebno. Te izmene bi trebale doci na red u novembru, tj. do kraja ove godine jer se trenutno razmatraju predlozi iz javne rasprave.... Mada s obzirom da je KONUS predlozio da se ne vrse izmene postojeceg, vec izrada novog Zakona u kom bi se naslo sve, mozda se radi i na novom Zakonu koji ce umesto izmena, biti usvojen u celosti. Ako neko ima blize informacije, neka napise...

    ОдговориИзбриши
  8. Neko je pokrenuo inicijativu da, za rad u osnovnim i srednjim skolama nije vise potreban master...
    http://zelenaucionica.com/ukidanje-master-studija-kao-uslova-za-rad-u-skolama/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Па да! Учитељице су натерали још пре 10 година да заврше основне студије (које су у рангу мастера), онда је логично да наставници а поготово у средњим школама немају мастер! Одлично! То је вероватно ЕВРОПСКИ!

      Избриши
    2. Online peticija
      http://www.peticije24.com/ukinite_obavezne_master_studije

      Избриши
    3. Nerazumem te, kako ce to pomoci specijalistima strukovnih studija?

      Избриши
    4. Ne razume ni on! Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu!

      Избриши
    5. Hteo sam samo da vidite kako je neko pokrenuo inicijativu da za rad u skoli vise ne budu potrebne postdiplomske studije (u koje spada i struk. spec.) , a i kako se ljudi bore za svoja prava, dok nas nema u javnosti.

      Избриши
  9. http://www.europa.rs/projects/projektne_aktivnosti/3095/Uz+Nacionalni+okvir+kvalifikacija+u+Srbiji+%28NOKS%29+do+prepoznatljivosti+i+uporedivosti+srpskih+kvalifikacija+na+me%C4%91unarodnom+tr%C5%BEi%C5%A1tu+rada.html

    ОдговориИзбриши