понедељак, 8. јул 2013.

PARLAMENT-poslaničko pitanje: Da li se Ministarstvo prosvete oseća odgovornim za činjenicu da nemamo NOK?

Jedan naš kolega je poslao pitanje skoro svim poslanicima koji se nalaze u odboru za obrazovanje parlamenta RS. Jedino mu je poslanik Miljenko Dereta odogovorio da će postaviti poslaničko pitanje povodom nepostojanja NOKS-a, što je i učinio.

link

NIšta novo nismo ni dobili ni saznali, ali razmislite kada budu neki sledeći izbori koga ćete zaokružiti...
Odgovor koji je dat je APSOLUTNO u skladu sa situacijom u kojoj se nalaze svi oni (izbeći ću izraz zaj$/"%/)  koji su upsali i završili specijalističke strukovne studije.

******

ПРЕДСЕДНИК: Реч има народни посланик Миљенко Дерета. Изволите.
МИЉЕНКО ДЕРЕТА: Хвала, господине председниче.
Своје питање ћу поставити премијеру Дачићу зато што, поучен искуством са Одбора за образовање, не смем да искажем директно неслагање са министром образовања, јер то може да изазове апсолутно неочекиване реакције.
Премијеру Дачићу, ви сте као један од приоритета приликом формирања Владе рекли да је то намера да Србија постане држава знања и да је образовање једно од приоритета.
Малопре сте рекли да би спектакуларне реформе на домаћем плану овде остале апсолутно без икакве реакције. Позивам вас да то проверите у пракси и да покушате једну спектакуларну реформу образовања, која је апсолутно немогућа са Министарством онако како је данас постављено. Говорим Министарством, дакле, још увек се чувам од могуће реакције, зато што је Министарство постављено тако да не осећа одговорност према будућности Србије.
Наравно да постоји мала вероватноћа да постоји кривица за крађу и дистрибуцију питања везаних за малу матуру. Да ли постоји одговорност Министарства за резултате које су ученици на том испиту постигли? Мислим да нема другог одговорног за те резултате осим Министарства. То је основни проблем ситуације у којој смо се нашли.
Да ли се ово Министарство осећа одговорним за чињеницу да немамо национални оквир квалификација?
.......
ПРЕДСЕДНИК: Реч има премијер. Изволите.
ИВИЦА ДАЧИЋ: Господине Дерета, наравно да је циљ реформи у друштву да се створи што бољи систем образовања. То није и не може да буде одраз једнократних промена и да се сваке године или са сваком новом владом поставља нови систем и нове основе система. Сходно томе, основе система образовања су дефинисане још 2003. године. Касније је донет закон 2009. године (gospodine Dačiću Zakon o visokom obrazovanju je donet 2005 godine). Ако нешто у томе треба мењати, сигуран сам да о томе треба повести и јавну расправу и саслушати мишљење струке.
Недавно сам у Бриселу разговарао са европским комесаром за образовање управо у том смеру. Сада ће нас чекати преговори и то поглавље и апсолутно сам као премијер спреман да не само ово Министарство, него и сва друга министарства свој рад уподобе са вредностима које постоје у ЕУ.
...
Делим мишљење са највећим делом онога што сте рекли, морамо да створимо једно друштво које је образовано јер од тога ће нам зависити и будућност, јер инвеститори који овде желе да улажу, желе да имају квалификовану и образовну радну снагу. Хвала.
ПРЕДСЕДНИК: Реч има народни послани Миљенко Дерета.
МИЉЕНКО ДЕРЕТА: Захваљујем се и морам да кажем да очекујем да ћете донети одлуку која ће бити у интересу образовања и будућности генерација младих у Србији, што ће рећи да ћете подржати онај захтев који је овде већ предат председавајућем Скупштине, а то је да се поведе расправа о смени министра образовања.
То кажем између осталог зато што мислим да је он одговоран и за оно што смо јуче чули од Заштитника грађана, који је у свом извештају рекао да подаци добијени на основу поступака контроле дају довољно основа за закључак да је остваривање права грађана пред Министарством просвете и просветним инспекцијама отежано. Такође из поступака проистиче да испуњавање законом прописаних обавеза сарадње Министарством просвете са Заштитником грађана није на примереном нивоу.
Министарствово изјашњење у поступцима Заштитнику грађана често доставља неблаговремено, после остављеног примереног рока и после низа ургенција. Ово наводим зато што ми се чини да један од кључних проблема са којима се суочавамо је однос према времену које у министарству влада, а то је да имамо много времена да обавимо реформу која је потребна.
Стратегија је донета пре осам месеци. Акционог плана за њено спровођење нема. Немогуће је да министарство не може да за осам месеци направи акциони план за спровођење сопствене стратегије. Немојте ми рећи да нисам добро информисан, као што сте рекли претходним говорницима.
Извињавам се премијеру што га враћам на ове домаће мање важне теме у тренутку када се врло кључне ствари одлучују, али имам још једно додатно питање за њега као премијера. То је – да ли може да договори са министром одбране и Министарством одбране да се усвоји одлука ....
....

1 коментар: