понедељак, 08. април 2013.

NSZ Javni poziv za stručnu praksu 2013


http://www.nsz.gov.rs/live/info/konkursi/javni_poziv_za_realizaciju_programa_stru_na_praksa_u_2013._godini.cid2257


Do donošenja zakona o visokom obrazovanju 2005 program stručne prakse za VI stepen je trajao 9 meseci, a za VII 12 meseci.... samo konstatacija i ništa više

i naravno odmah "imperija uzvraća udarac", samo 4 godine fakulteta ili master. 27 коментара:

 1. Pitanje za administratora> Da li imate informaciju za specijalisticke strukovne studije (180+60) da li se priznaju u MUP-u Republike Srbije kao studije 2 stepena, odnosno po starom VII-1.
  Unapred Hvlala,pratim vas blog od pocetka i podrzavam Vas.

  ОдговориИзбриши
 2. Ima li neko da su mu priznate u bilo kojom drzavnom ili privatnom sektoru specijalisticke strulovne studije, ako ima gde i u kojoj firmi

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Naravno da priznaju! Npr.strukovne specijaliste privatne Visoke skole VISAN su sve priznali u Ministarstvu zdravlja Srbije i svi rade kao republicki sanitarni inspektori. Polako svi uvidjaju o cemu se tu radi i implementiraju nova zvanja u Pravilnike o sistemetizaciji radnih mesta. Mi smo tu da im ukazemo na to!

   Избриши
 3. Postovani "Анониман09. април 2013. 17.25", pitanje bi bilo kao da ste pitali: Jel ima neko da su mu priznali da ima zavrsenu osnovnu skolu posle zavrsenog 8.razreda i ako ima neka mi kaze sta su mu rekli? Iz licnog i iz iskustva drugih, znam da su specijalisticke strukovne studije priznate kao visoka strucna sprema u rangu sa master akademskim studijama. U javnom i u privatnom sektoru, jedina polemika treba da bude jesu li priznate kao 7, 7.1 ili 7.2 stepen.

  ОдговориИзбриши
 4. Trajanje pripravničkog staža Prema zakonu o drzavnim sluzbenicima

  Član 104

  Pripravnički staž na radnim mestima sa visokim obrazovanjem studija drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno sa osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine traje jednu godinu, na radnim mestima sa visokim obrazovanjem studija prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije), odnosno sa studijama u trajanju do tri godine devet meseci, a na radnim mestima sa srednjim obrazovanjem šest meseci.

  Posebnim zakonom može biti određen pripravnički staž koji traje duže ili kraće nego što je predviđeno ovim zakonom.

  Pripravniku koji iz opravdanih razloga odsustvuje s rada duže od jednog meseca produžava se pripravnički staž onoliko koliko je trajalo odsustvo.
  ALI OVI DINKICEVI I PUPS-OVI IZ NACIONALNE SLUZBE ZA ZAPOSLJAVANJE NE MARE!!! ONI IMAJU ZAKON NJIHOVE PARTIJE KOJI KAZE KOLIKO TREBA DA TRAJE PRIPRAVNICKI!!!! PA OVO JE SRBIJA, MOZE DA SVAKO TUMACI ZAKON KAKO MU TRENUTNO ODGOVARA.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ало каже Бели Слон, ало каже телефон! И тако у бескрајон! У Србији је све могуће. Најгоре је што не постоји казнена одредба за оне који крше закон на највишем нивоу! Могу да доносе Одлуке, Правилнике и Уредбе и незаконите и неуставне и не можеш им ништа док Уставни суд Србијр то не поништи! Па да има 1000 судија Уставног суда не би стигли да поправе све глупости које појединци доносе у име Државе!

   Избриши
 5. Sastanak je bio odrzan i kontatovano je da ce o ovoj nasoj temi biti vise price na sledecem sastanku koji bi trebao da usledi uskoro. Bilo bi dobro da mi se jave svi oni koji zele da se ukljuce u rad jedne radne grupe koja bi trebala biti formirana pri Asvoju vec na sledecem sastanku u Novom Sadu. Sastanak bi trebalo da bude odrzan za desetak dana, ali bih Vas detaljnije obavestio kada se dogovorim sa predsedavajucim. Naravno, ta radna grupa bi trebala zajedno da deluje i okupi jos neke ljude, organizacije koje su zainteresovane da daju svoj doprinos ostvarivanju Zakonskih prava strukovnih specijalista i inicijative oko mastera, uskladjivanju pravilnika, medijski nastupi itd. Ozbiljni, korektni, i oni koji su upoznati sa ovom problematikom su dobrodosli. Javite mi se na meil mitrevski21@gmail.com. Inace ovo sve ide nekako sporo uprkos tome sto bih voleo da ide brze i da smo se vec sastali, ali je glavni problem ta razdaljina, odnosno sastanci bi se odrzavali najverovatnije u Novom Sadu (sedistu Asvoj-a). Ovim putem apelujem na sve vas da kontaktirate bar neko strukovno udruzenje ciji se kadrovi npr. skoluju na struk. i spec. studijama kako bi se ukljucili i kako bi nas bilo sto vise!

  ОдговориИзбриши
 6. Na sajtu uprave carine imate sistematizaciju,kao i aktuelni konkurs,gde se specijalisticke strukovne studije tretiraju kao ono sto i jesu ,studije 2. stepena u rangu sa masterom i specijalistickim akademskim studijama,kao i studije u trajanju najmanje 4 godine po starom programu,dok su akademske studije tretirane kao visa skola i kao studije 1. stepana,sto i jesu...Sve u svemu pogledajte aktuelni carinski i nacrt novog carinskog zakona,kao i aktuelni konkurs.Greota je samo sto mnogo ljudi biva prevareno pricom da se prebace na akademske studije da bi dobili zvanje diplomirani...Svuda gde je Bolonja studije 1. stepena su studije 1. stepena i tacka,2. stepena su 2. stepena,3. stepena 3. ,i naravno da nije nepravedno sto osnovne akademske traju isto kao i specijalisticke a "vrede" manje.To su razlicite vrste studiranja i sve ima svoje zasto i zato.Isto kao sto neko zavrsi gimnaziju ,a neko tehnicku skolu ,gimanzija je samo priprema za nesto dalje...

  ОдговориИзбриши
 7. Naravno, da je tako! Medjutim veliku pometnju stvaraju lokalne samouprave (gradske i opstineske), javna preduzeca i pokrajinska uprava, gde su jos diskriminisane studije jer se na njih primenjuju neustavne odredbe Zakona o radnim odnosima u drzavnim organima! Gde god se primenjuju odredbe Zakona o radnim odnosima o drzavnim sluzbenicima i Zakon odrzavnoj upravi, situacija je zakonita i utavna! Ako neko iz Vlade Srbije slucajno cita ovaj blog, neka nesto preduzme. Nemojte cekati da narod preduzima nesto jer to jedino na ulici moze da se odigra a to nije bas dobro! Ovde se radi o tipicnoj diskrimniaciji gradjana i ne mogucnosti da pod istim uslovima rade u Republicim, Pokrajini, lokalnoj upravi ili javnim preduzecima i ustanovama. Kako i zasto je to moguce, trazicemo od Vlade i Skupstine Srbije jer ne donose Zakone koji regulisu ovu oblast i drze nas kao ''Indijance'' van Zakona! Ako misle da cemo tako u Evropu varaju se, tako ce samo nasu decu oterati iz Srbije! Pa i to je neki put u Evropu?

  ОдговориИзбриши
 8. Jedno pitanje i molim odgovor!!!Vidim da vladate problematikom,da li ste upoznati šta će biti sa ljudima koji su završili 2 godine spec.strukovnih studija na Med.fakultetu u BEOGRADU,posle tjviše.visoke škole?Konkretno dobili smo uverenje da smo strukovne sestre specijalisti isto zvanje koje nude Visoke strukovne škole na spec.studijama u trajanju od 1 godine.Hvala

  ОдговориИзбриши
 9. Анониман19. јун 2013. 08:12

  Пошто се ради о угледној и утицаној кући и како је бивши декан ректор БУ, то ће се све лепо затшкати. И вук сит и овце на броју! Као и све у нашој земљи је лажа и пара лажа! Наравно да сте спе. струк. мед. сестре јер другог звања нема. Имате иста права као и друге спец. струк. мед. сестре. Не верујем да ће г-дин Тмушић и просветна инспекција реаговати да уђу у траг превари. Међутим су професори и смислили ту превару због себе: 1) моћиће да имају већи број предмета и фонд часова и да деле већи колач између себе (да не кажем тезгу); 2)сви професори раде на клиникама и 90% студената шаљу радне организације на студије и сносе трошкове (натерали су сами себи овце у тор. Жао ми је што сам искрен али неко мора у овој земљи када тада да проговори истину, свуда је завера ћутања и бедеми тишине!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман28. јун 2013. 23:44

   Program na medicinskom fakultetu za strukovne specijaliste je jedini po evropskim normama i Bolonji jer imaju sistem 3+2 godine studija sto je svuda u Evropi jedino priznato.Ako idete van Srbije taj program je ekvivalent masteru a ovaj 3+1 je jedino dovoljan ovde jer ta jedna godina specijalizacije vise u Srbiji nikoga ne zanima niti ce vam dati vecu platu.Fakultet je na osnovu zakona o visokom obrazovanju imao prava na spec.struk.studije u trajanu od 1-2godine,60-120ECTS.,uzeli su novac i dali vam papir po zakonu a sta cete vi sa njim,odlucite sami!

   Избриши
  2. Анониман29. јун 2013. 06:21

   О чему ти причаш? У Србији никога не занима закон који важи у Србији? А медицински факултет уважава Европске норме? Браво! Већу глупост нисам одавно чуо (још од оног ''јарана'' метереопате)!

   Избриши
 10. Анониман19. јун 2013. 13:15

  Moj drug je zavrsio i sada je SUPER SESTRA! Jedino pravnica ne zna gde da ga stavi da radi sa specijalistickim strukovnim studijama od 120 bodova! Zato je SUER, i ima najvise bodova od svih specijalista sestara u firmi! Mozda je cak i sestar No 1?

  ОдговориИзбриши
 11. Potpuno je isto dali ste zavrsili fakultet ili visoku strukovnu skolu kad su u pitanje specijalisticke strukovne studije jer se dobija isti stepen ( II stepen visokog obrazovanja ) i isto zvanje, i specijalisticke strukovne studije traju 1ili 2 godine ( 60-120 ESPB ) u zavisnosti od fakulteta-visoke skole.

  ОдговориИзбриши
 12. Анониман22. јун 2013. 12:26

  Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama

  Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku RS - Prosvetni glasnik", br. 9/2013 od 17.6.2013. godine, a stupio je na snagu 25.6.2013.
  КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ ИЗАШАО ПРАВИЛНИК О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА. НЕКИХ ПОМАКА ИМА АЛИ НЕ НА СВИМ ПОЉИМА. БОРИМО СЕ ДАЉЕ.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман22. јун 2013. 20:04

   Da li mozes postaviti link na kome mozemo procitati novi pravilnik?

   Hvala.

   Избриши
  2. Da, postavite link kako bi mogli da procitamo Pravilnik

   Избриши
 13. Анониман27. јун 2013. 21:53

  Tacno je da se sa specijalistickim strukovnim strudijama strucna praksa traje 12 meseci ali se drzavni ispid polaze kao da imate zavrsene osnovne strukovne studije, to vazi za zravstvo...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман28. јун 2013. 13:46

   Не важи то за здравство, него имбецили у здравству нису направили план и програм за полагање испита за струковне специјалисте а и одговара им да их држе на нивоу више школе. Комора медицинских сестара и здравствених техничара је прегломазна и нешто ситно су ''избоксовали'' за медицинске сестре а за друге профиле неће и не труде се. Треба под хитно ту комору разложити на 2 - 3 мање које ће водити рачуна о свим профилима у здравству.

   Избриши
  2. Анониман28. јун 2013. 15:17

   Dali mozda neko zna gde bih ja mogao da se obratim za tu diskriminaciju u zdravstvu vezano za polaganje strucnog ispita...

   Избриши
  3. Анониман28. јун 2013. 20:43

   То нико не зна. Треба их најурити са мотком као и министра Обрадовића.

   Избриши
 14. http://www.ingkomora.org.rs/strucniispiti/?stranica=uputstvo

  ОдговориИзбриши
 15. Анониман11. јул 2013. 05:59

  Osnovni problem, ovde skoro svih, kako ostvariti prava sa završenim strukovnim studijama ili strukovnim specijalističkim studijama. Retko kome ovde može pasti na pamet šta je u stvari izvor problema, odnosno kako je on nastao i kako taj izvorni problem ljudima u praksi proizvodi komplikacije. Sama ideja o uvođenju strukovnih studija još davne 2003.g., u našoj zemlji je imala neku vrstu nečasne namere. U pozadini se želelo redukovanje ili čak ukidanje tadašnjih viših škola što je i normalno jer je dobar deo državnih a naročito privatnih fakulteta ostao nepopunjen. Uveli su normu za tadašnje više škole od 50% doktora nauka u nastavi, što u to vreme nijedna viša škola u Srbiji nije ispunjavala. Pošto je naša vlast potpisala pristupnu bolonjsku deklaraciju proces je započeo nastupima pomoćnice ministra Srbijanke Turajlić da Srbija nema toliko doktora nauka i da sistem neće moći da funkcioniše. Niko tada nije ni pomislio da će privatni fakulteti u roku od godinu dana proizvesti onoliko doktora nauka koliko je to potrebno. Tako se to i desilo. Umesto da se strukovno obrazovanje polako seli na fakultete na kojima kandidati lakše mogu da napreduju ka masterima, dogodi se da više škole procvetaju kroz tkzv. Visoke strukovne škole. Ove institucije su poslednjih godina uspele da proizvedu neverovatno mnogo svršenih studenata sa, relativno, pristojnom kvalifikacijom ali veoma slabih kompetencija. Problem se dodatno komplikuje jer sami kandidati kako pre deset godina tako i sada nisu ni znali da se ljudi sa višim ili kako ih sada zovu visokim školama uopšte na zapošljavaju. Postoje izvesni pravilnici u organizacijama kojim se mogu ostvariti bolja radna mesta i veća plata sa završenom visokom strukovnom ili specijalističkom visokom str. školom ali to se može ostvariti samo ako ste već zaposleni pa ste u međuvremenu nekako uspeli da završite visoku školu. Ako želite da vas prime direktno sa završenom visokom školom u neku firmu onda treba znati da je to, uglavnom, nemoguća misija odnosno moguće je jedino u slučaju da postoji neko unutar organizacije ko svesno ide na to da primi baš Vas pa prema Vama i podešava uslove konkursa. Dobar primer je jedan konkurs u šabačkoj opštini gde se tražio strukovni informatičar. Za jedno mesto bilo je prijavljeno neverovatnij 67 kandidata......

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Stvar koju moramo da shvatimo i da prihvatimo je ta da je visoko obrazovanje BIZNIS, donosi PROFIT.
   U one koji dele taj profit su državni fakulteti, privatni fakulteti i visoke škole.
   Kolač je svake godine manje više isti- broj studenata koji se upisuje na samofinansiranje, samo je raspodela drugačija.

   Država je od 2005 uvela Visoko Obrazovanje, a ukinula je više obrazovanje, a tek u kasnijim izmenama i dopunama zovo su počeli da insistiraju na podeli na akademske i strukovne studije.

   "Niko tada nije ni pomislio da će privatni fakulteti u roku od godinu dana proizvesti onoliko doktora nauka koliko je to potrebno."
   *Kakve li su tek njihove kompetencije?

   "Ove institucije su poslednjih godina uspele da proizvedu neverovatno mnogo svršenih studenata sa, relativno, pristojnom kvalifikacijom ali veoma slabih kompetencija."
   *A ne brinite vi ni za to, imate sa najerespektabilnih fakulteta krajnje funkcionalno neupotrebljive svršene studente.
   *Znate kako za državne firme bitna je diploma, a znaje i nije toliko bitno.

   "Problem se dodatno komplikuje jer sami kandidati kako pre deset godina tako i sada nisu ni znali da se ljudi sa višim ili kako ih sada zovu visokim školama uopšte na zapošljavaju."
   *Postoje organizacije koje svoje pravilnike o sistematizaciji prave na osnovu Zovo (2005) i one koje svoje pravinike baziraju na pojedinim odlukama još iz 1990-tih. Pravi problem je Ministarstvo prosvete i pravenje magle oko nacionalnog okvira kvalifikacija koji bi sve to definisao, a ovako kako se ko snadje..

   "Ako želite da vas prime direktno sa završenom visokom školom u neku firmu onda treba znati da je to, uglavnom, nemoguća misija"
   Danas je naći bilo kakav posao u Srbiji nemoguća misija, a to što se 67 kandidata prijavilo na konkurs govori o drugim stvarimo mnogo više...

   Bitna stvar je su specijalističke strukovne studije studije drugog stepena visokog obrazovanja po zovo 2005 i da ih akreditovala KAPK. Na kraju će EU primorati "naše" Ministarsvo prosvete da uvede red, a do tada na konkursima preovlađivaće nečija procena, a ne pravna osnova.

   Избриши
  2. Kada negde konkurisete, samo im saljite Zakon o Osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja clan 8, Zakon o drz sluzbenicima clan 6 i bodove koje imate. Tada ce morati da vas uvedu u razmatranje....

   Избриши