среда, 3. мај 2017.

Јавни позив за учешће у јавној расправи о Нацрту Закона о високом образовању

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позива све грађане као и стручну јавност да се упознају са текстом Нацрта закона о високом образовању, као и да дају своје предлоге и сугестије.

Јавна расправа спровешће се у периоду од 3. до 23. маја 2017. године.
Трибине на којима ће бити представљен Нацрт закона о високом образовању одржаће се у:
  • Ректорату Универзитета у Београду, 9. маја, од 14 до 16 часова;
  • Ректорату Универзитета уметности, 9. маја, од 10 до 130 часова;
  • Ректорату Универзитета у Новом Саду, 10. маја, од 13.30 до 15 часова;
  • Ректорату Универзитету у Крагујевца, 11. маја, од 9 до 30 часова;
  • Ректорату Универзитета у Нишу, 22. маја, од 12 до 13.30 часова.
Нацрт закона о високом образовању приремила је петнаесточлана радна група коју су чинили представници Националног савета за високо образовање, Комисије за акредитацију и проверу квалитета, Конференције универзитета, Конференције академија струковних студија, Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Крагујевцу, Универзитета у Нишу, Државног универзитета у Новом Пазару, Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Универзитета Сингидунум, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству просвете, науке и технолошког развоја, преко посебног обрасца који се може преузети на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја на следећу e-mail адресу: razvoj@mpn.gov.rs, у субјекту e-mail поруке навести: „Нацрт закона о високом образовању”.
Саставни део овог јавног позива је Програм јавне расправе са текстом Нацрта закона о високом образовању, са образложењем, који је одредио Одбор за јавне службе Владе Републике Србије.

 

43 коментара:

  1. Čitam nešto ovo obrazloženje

    2.РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА
    Приоритети Болоњског процеса су усвајање заједничког оквира за упоредивост квалификација и диплома, увођење Европског система преноса
    бодова...

    Kako je naglašeno u Bergen Declaration iz 2005. ciklusi/nivoi su definisani sa kvalifikacijama i European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) kredita
    1. ciklus: 180-240 ECTS bodova, Bachelor .
    2. ciklus: obično 90-120 ECTS bodova (minimum 60 na 2. ciklusu) . Master .
    3. ciklusa: Doktorske studije.. Nema ects opsega.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bologna_Process


    *** Imamo po 60 ECTS na 2. nivou visokog obrazovanja


    констатовано је да постоје проблеми у вези са поступком акредитације и вредновања квалитета,
    успостављању јединственог информационог система,
    ангажовању наставника и сарадника,
    завршетку започетих студија по одговарајућем програму и правилима студија.

    *** Ni ovde nas ne spominju

    Осим тога, констатована је и потребада се изврши усаглашавање Закона са Стратегијом развоја образовања у Србији до 2020. године („Службени гласник РС“, број 107/12) и другим прописима у области
    образовања, заштите података о личности и финансирања јавног сектора

    *** u pomenutoj Strategiji Specijalističke strukovne studije su studije 2. stepena visokog obrazovanja, što se i može videti na 85. starni na http://www.vtsnis.edu.rs/StrategijaObrazovanja.pdf
    i koliko sam uspeo da vidim ni u toj strategiji nije pomenuto prebacivanje iz 2. stepena u 1. stepen visokog obrazovanja

    Tako da tek sada mi nije jasno na osnovu čega su oni spustili SSS na prvi nivo VO.



    ОдговориИзбриши
  2. kod crnogoraca http://www.cko.edu.me/Library/files/CKO%20zakon.pdf

    Sedmi nivo (VII)
    U podnivo jedan (VII1):
    - kvalifikacija visokog obrazovanja (240,180+60, 300, odnosno 360 kredita CSPK-a).
    - strucna kvalifikacija ili dio strucne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.
    U podnivo dva (VII2):
    - kvalifikacija visokog obrazovanja (180+120 ili 240+60 kredita CSPK-a);
    - strucna kvalifikacija ili dio strucne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман4. мај 2017. 15:02

      Crnogorci takođe planiraju izmenu:
      http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/164503/izjednacice-magistre-i-specijaliste.html

      ''To znači da se diploma stečena na studijskom programu u trajanju od četiri godine ili po modelu 3+1 (osnovne i specijalističke) izjednačava sa diplomom master studija koje su propisane predloženim zakonom, ali samo u pogledu prava na nastavak studija i zapošljavanje.''

      ALi mi nećemo da gledamo šta rade komšije...

      Избриши
    2. Анониман4. мај 2017. 22:10

      Jes bas tako. Svaka drzava uredjuje na svoj nacin svoje skolstvo. Da bi se mi izjednacili i sa Evropom i sa susedima morali smo krenuti sa istih polaznih tacaka. Ali posto nismo krenuli sa istih pozicija trebalo bi barem onima koji su na polozaju i resavaju ovu problematiku da bude jasno. Nije isti u EU i u BiH i HR i CG i MAK. Ima slicnih zvanja ali nije isti 1. stepen i kod nas i kod njih niti 2. stepen ni kod nas ni kod njih pogotov sto smo mi bili SFRJ i imali smo drugaciji sistem nego EU. Samo za 3 stepen nema puno dilema mada sam ja licno misljenja da npr. lekari subspecialisti moraju biti 3 stepen v. o. Ti ljudi su zavrsili 5-6 godina medicine potom 4-6 godina specijalizacije pa potom 1-3 subspecijalizacije. Sve to je mnogo, mnogo ESP bodova i mora biti vrednovano kao 3. stepn v. o. bez obzira sto nisu dr sci. Mnogo je lakse biti dr sci. ekonomije i menadzmenta i prava i sl. nego lekar subspecijalista. Mogu oni da se prave da nije tako ali je to tako!
      Da smo normalna drzava (a ne istureno odeljenj Juznog Sudana) sve ovo bi pametnim i sumnim sedim glavama bi bilo sve ovo jasno kao i zastitnicima Ustavnog poredka zemlje koji ne smeju dozvoliti da radno zakonodavstvo kao jedno od osnovnih prava i sloboda gradjana bude unisteno!

      Избриши
    3. Анониман8. мај 2017. 07:26

      I sada će neko ko je u crnoj gori završio specijalističke strukovnee studije kada ode u neku EU zemlju biti 2. stepen visokog obrazovanja, a neko ko je završio specijalističke u Srbiji će biti 1. stepen visokog obrazovanja !!!!!

      neću da psujem, neću da psujem, neću da psujem, neću da psujem...

      Избриши
    4. Анониман8. мај 2017. 10:57

      Поштовани Анониман 08. мај 2017. 07:26, ставарно у суштини нас није брига како је која земља у Европи или ближем окружењу до сада решавала своја питања в. о.
      Битно је да спасемо статус који нам припада по закону, макар се то не свиђало и министру просвете и премијеру.
      Али ако у ЦГ буде то коректно решено предлажем да таржимо нострификацију диплома у ЦГ а потом када нострификујемо диполму у ЦГ тражимо признавање тог документа у Србији као МСС. Мислим да је то брже и јефтиније и да заобиђемо наше цењене професоре и да им угурамо још 2000 евра у џеп. Нема везе ја ћу дати и Црногорцима паре ако треба само не овде да нас злостављају и праве грађанима трећег реда а ми још да им пунимо џепове и обезбедимо фонд часова и пензију.

      Избриши
  3. Анониман6. мај 2017. 00:04

    Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству просвете, науке и технолошког развоја, преко посебног обрасца који се може преузети на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја на следећу e-mail адресу: razvoj@mpn.gov.rs, у субјекту e-mail поруке навести: „Нацрт закона о високом образовању”.

    Pa dajte da ih zatrpamo sa kritikama. mozda im dodje do mozga

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман6. мај 2017. 07:35

    Da li ce predstavnici udruzenja SS ucestvovati na javnim raspravama?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Predstavnici Udruzenja ce prisustvovati Javnim raspravama a ocekujemo da se pojavite i vi ostali da nas ima sto vise! Udruzenje je pozvano na sastanak u min. prosvete povodom zakona i problema sa specijalistima.

      Избриши
  5. Анониман6. мај 2017. 08:00

    Evo medijskog izveštaja sa prvog dana rasprave, samo kritike nacrta zakona. Za sada ništa o sss.
    http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=345061&title=Nezavisno+regulatorno+telo++u+visokom+obrazovanju+se+ukida

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман6. мај 2017. 18:45

    http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/164503/izjednacice-magistre-i-specijaliste.html

    ovako treba rešiti i kod nas

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман6. мај 2017. 21:37

      Наравно тако и треба.
      Нико ни тражи да нам дају МСС диплому али морају нас изједначити у погледу права са њима. Исто као и стари дипломирани што су изједначени са МАС.

      Избриши
    2. Анониман7. мај 2017. 08:16

      Ja sam to i napisao i poslao mail na obrazcu i na adresu bas kako je navedeno na sajtu MPN. Da se SSS ukinu i izbrisu iz Zakona, da se zadrzi zvanje koje su specijalisti stekli po vazecem Zakonu i da se novim clanom regulise izjednacavanje prava SSS sa MSS bez izdavanja novih diploma. Samo Potvrda o izjednacavanju prava i obaveza SSS sa MSS u pogledu zaposlenja, nastavka skolovanja, licenci, prijava na konkurse i slicno. Bas kao sto su za stare "dipl" doneli izmenu Zakona da su u rangu Master a steceno zvanje ostaje. Bolje je da to urade sada na vreme nego posle izmenama i dopunama Zakona. To je moje misljenje i tako sam poslao u postupku Javne rasprave. Izvolite drage kolege i koleginice, ko misli ovako neka slobodno popuni formular i posalje svoje predloge i izmene. Masovnost i brojnost nasih predloga u ovom trenutku je jedino sto mozemo da ucinimo a da izazove paznju predlagaca Zakona. Sad je vreme.

      Избриши
  7. Анониман8. мај 2017. 08:08

    Pozivam sve kolege koji imaju mogućnosti da učestvuju aktivno na tribinama povodom nacrta zakona.

    Rektoratu Univerziteta u Beogradu, 9. maja, od 14 do 16 časova;
    Rektoratu Univerziteta umetnosti, 9. maja, od 10 do 130 časova;
    Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, 10. maja, od 13.30 do 15 časova;
    Rektoratu Univerzitetu u Kragujevca, 11. maja, od 9 do 30 časova;
    Rektoratu Univerziteta u Nišu, 22. maja, od 12 do 13.30 časova.

    Primedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preko posebnog obrasca koji se može preuzeti na zvaničnoj internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
    http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2016/06/formular-za-javnu-raspravu-o-Nacrtu-ZOVO-v2.doc
    na sledeću e-mail adresu: razvoj@mpn.gov.rs, u subjektu e-mail poruke navesti: „Nacrt zakona o visokom obrazovanju”.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман9. мај 2017. 08:24

    149
    Убацити став 2, који би требао да гласи: Студенти који су у време Закона о високом образовању („Службени гласник РС”, бр. 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15-аутентично тумачење, 68/15 и 87/16), завршили специјалистичке струковне студије изједначавају се са мастер струковним студијама.


    Ви треба овим законом да уредите ову област, а не да направите опет потпуни хаос у коме се неће знати ко је шта завршио. То неће знати ни студенти, а ни послодавци! У Србији имате на десетине хиљада студената који су завршили специјалистичке струковне студије и где им у дипломи пише други степен високог образовања, а ви их у овом новом Закону опште не помињете, већ поново штитите оне који су завршили основне студије у трајању од 4 године и који су по члану 127. Закона изједначени са мастер академским студијама. Желите да осиромашите и овако танак студентски и родитељски буџет и да нас који смо завршили специјалистичке струковне студије натерате да упишемо мастер струковне студије и да поново омастимо џепове декана и професора на факултетима. Предлог је да нас изједначите са мастер струковним студијама, јер би то било једино праведно решење, јер замислите када одете код послодавца са дипломом специјалистичких струковних студија у коме пише да су то студије другог степена, а он отвори нови Закон о високом образовању, где ће писати да су то сад студије првог степена, тек ће онда настати потпуна збрка, коју се надам да ћете избећи усвајањем овог предлога.


    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман9. мај 2017. 08:35

      Tako je. Samo što poslodavac gleda NOK čiji je nacrt na sajtu MPS i ako se takav usvoji pisaće stepen 6/2. Ovo je sledeći nacrt zakona koji nas čeka. NOK proizilazi iz zakona o VO i ako u novom zakonu ostane drugi stepen za sss a u NOK-u se ne promeni na 7-1 džaba sve. Zakon o VO je prvo poluvreme naše utakmice.

      Избриши
    2. koja je fora da stari SSS dobije 7/1 stepen sa ukupno min 4 god studiranja 3+1? A ovi novi da stanu na 6 stepenu, tu niste fer uopšte.

      Избриши
    3. Анониман10. мај 2017. 07:39

      Fora je da nema starih i novih već svi sa sss da budu 7/1 po NOK-u.

      Избриши
    4. Анониман10. мај 2017. 08:17

      Fora je da mi stari i sadsnji imamo ista prava sa studijama 2. stepena i jedino sto mogu je danas iyjednace se MSS okje su studije 2. stepena kao sto su stari dipl. pravnici ili dipl. ekonomsita po onda vazecem yakonu izjednaceni sa MAS koji je 5 godina. A novi diplomirani nije isto sto i master. Tada se nisi bunio i bilo ti je normalno?
      Tako i sada ako uvedu nove SSS koje su 1. stepen v. o. nas stare i sadasnje moraju da izjednace sa MSS koji je 2. stepen a ne u rikverc iako se cemo se zvati isto SSS to nije isto. Kao sto ni novi diplomirani nije isto sto i stari diplomirani koji je MAS a zovu se isto.
      Fora je da ne bude novih SSS jer ce uvesti pometnju a nas ''starih'' ce biti jos 60-70 godina dok poslednji ne umre.
      Nadam se da ridite u svoju korist i da razumete gde je caka i u kom pravcu treba da idu predolozi i napadi na ministrstvo. Nadam se da vam je opala euforija zbog uvodjenja MSS i da ste shvatili da smo dovedeni time u corsokak i da jedino mozemo novim zakonom da se izborimo za stecena prava. Ne smemo pristati na nista ispod izjednacavanja sa u pogledu prava sa novim MSS u novom zakonu.
      Situacija je ozbiljna.
      U PAMET SE BRAĆO SPECIJALISTI!

      Избриши
  9. Анониман9. мај 2017. 08:41

    POSLAT PRREDLOG MINISTARSTVU PROSVETE, IMATE NA NJIHOM SAJTU OBRAZCE, PA IH POPUNJAVAJTE I SALJITE>
    CLAN 149>
    Убацити став 2, који би требао да гласи: Студенти који су у време Закона о високом образовању („Службени гласник РС”, бр. 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15-аутентично тумачење, 68/15 и 87/16), завршили специјалистичке струковне студије изједначавају се са мастер струковним студијама.


    Ви треба овим законом да уредите ову област, а не да направите опет потпуни хаос у коме се неће знати ко је шта завршио. То неће знати ни студенти, а ни послодавци! У Србији имате на десетине хиљада студената који су завршили специјалистичке струковне студије и где им у дипломи пише други степен високог образовања, а ви их у овом новом Закону опште не помињете, већ поново штитите оне који су завршили основне студије у трајању од 4 године и који су по члану 127. Закона изједначени са мастер академским студијама. Желите да осиромашите и овако танак студентски и родитељски буџет и да нас који смо завршили специјалистичке струковне студије натерате да упишемо мастер струковне студије и да поново омастимо џепове декана и професора на факултетима. Предлог је да нас изједначите са мастер струковним студијама, јер би то било једино праведно решење, јер замислите када одете код послодавца са дипломом специјалистичких струковних студија у коме пише да су то студије другог степена, а он отвори нови Закон о високом образовању, где ће писати да су то сад студије првог степена, тек ће онда настати потпуна збрка, коју се надам да ћете избећи усвајањем овог предлога.

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман9. мај 2017. 08:45

    http://www.mpn.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-javnoj-raspravi-o-nacrtu-zakona-o-visokom-obrazovanju/

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман9. мај 2017. 10:23

    Предлог за измену и/или допуну Додати став 2 који би гласио :
    „Лица која су стекла стручни назив специјалиста,са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области , на основу члана 95 став 5 Закона о високом образовању(„Службени гласник РС”, бр. 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15-аутентично тумачење, 68/15 и 87/16),изједначавају се у погледу права са лицима из става 110 став 7. овог Закона.“


    Образложење Члан 110. став 5. Нацрта Закона о високом образовању каже :
    ''Лице које заврши специјалистичке струковне студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања првог степена струковних студија из одговарајуће области''.

    Члан 95. став 5. Закона о високом образовању(„Службени гласник РС”, бр. 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15-аутентично тумачење, 68/15 и 87/16) каже:
    ''Лице које заврши специјалистичке струковне студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области.''

    Сматрам да Нацрт Закона није решио питање лица која су стекла стручне називе сагласно члану 95. став.5. Закона о високом образовању(„Службени гласник РС”, бр. 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15-аутентично тумачење, 68/15 и 87/16). У дипломама тих лица јасно стоји да су ова лица завршила студије другог степена, али Нацртом новог закона ова лица се не помиње. Сматрам да се ова лица морају изједначити са лицима која ће према новом Закону тј. тренутно Нацрту закона, завршити студије другог степена.Велики број лица, као и ја,због потребе посла уз рад је завршио специјалистичке струковне студије и стекао стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена струковних студија. За ово дошколавање морали смо да издвојимо позамашне суме новца, па сада не би било ни праведно, а ни законито да наша звања ''не постоје'' и да се морамо поново дошколавати. Нисмо ми криви што је у том моменту постојећи Закон прописао ово звање.
    Молим да моју примедбу озбиљно узмете у разматрање, јер мој случај није усамљен.




    ОдговориИзбриши
  12. Анониман9. мај 2017. 11:59

    Bravo kolege. Ja sam (Анониман 07. мај 2017. 08:16) vec poslao predlog i drago mi je sto to cinite u sve vecem broju. Vrlo kvalitetni predlozi odlaze na pravu adresu. Ovim putem molim i apelujem da iskoristite do 23. maja vase pravo i napisete ono sto vas tisti i muci a kostalo vas je puno para i nerava svih ovih godina. Obavestite i kolege koje poznajete a koji nisu u toku i ne posecuju ovaj blog i ne znaju problematiku. Hajde sad da ucinimo ono sto nam zakonski okviri dozvoljavaju i regulisemo nas status. Mozda je i Nacrt zakona ponudjen ovako lose po nas da bi videli kakva je i kolika nasa reakcija. Ucinite nesto za sebe. Dosta je komentara i pametovanja u stilu bla-bla-bla. Skiniti formular, popunite sa obrazlozenjem i posaljite mail u svemu prema uputstvu Ministarstva prosvete za Javnu raspravu, a u cilju SSS=MSS. Jedino logicno resenje u okviru zakonske regulative.

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман9. мај 2017. 12:41

    Poslao i ja.
    Princip je da smo mi po zakonu završili DRUGI stepen VO, sve ostalo je čista diskriminacija !!!

    Šaljite i vi, neće niko umesto vas da se bori za vaša prava.
    Bilo bi dobro da se organizuju grupe koje mogu da pristvuju javnim raspravama i da postave samo jedno pitanje "Kako je moguće da se nekom retroaktivno oduzmu prava koja je stekao po zakonu"

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман9. мај 2017. 20:43

    Iz iskustva,da bi sve imalo vecu tezinu,predloge i sugestije na nacrt zakona,sa posebnim obrazlozenjem treba poslatiu i na adresu premijera a buduceg predsednika Srbije.Takodje treba navesti ostalim institucijama da je isti predlog upucen i premijeru.

    ОдговориИзбриши
  15. Utisci sa javne rasprave
    https://www.facebook.com/specijalistickestrukovne/
    Bila na javnom izlaganju, sa ogranicenom diskusijom. Utisak je da predlagači Zakona čvrsto stoje iza iznetog predloga i ne žele da čuju kontra argumente. Ne poznaju tematiku, ne znaju razliku izmedju strukovnih i akademskih studija uopšte!

    Konsultovati advokate, sakupiti sredstva pod hitno i tužiti Ministarstvo prosvete i NPS za donošenje laznog okvira laznih studija koje su samo prepisane iz evropskog sistema obrazovanja


    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман11. мај 2017. 08:13

      Good morning!
      Pa da oni da znaju nesto ne bi dovde doveli drzavu (a i prosvetu).
      To je lobi od par ljudi i imaju zadatak (od nekokog) da proguraju taj zakon i to je to! Ostalo ih ne iteresuje a najmanje argumenti.
      Pa da su imali razuma i pameti ne bi donosili takvo sta. Studente SSS unistili tako sto su im onemogucili:
      budzetska mesta, studentske kredite, studentske domove, studentske stipendije, studentske povlastice, deci razvedenih roditelja koja primaju alimentaciju do 26 godine mogu da dobijaju te pare ako su na buzetu a SSS nema budzetskih, isto je i sa decom koja dobijaju roditeljsku penziju imaju pravo do 26 godine ako su na budzetu, razna druga socijalna prava su im zakinuta jer nisu na budzetu (za jeftinije grejanje, struju, ...) ali nijedan SSS nikada nije bio na budzetu...
      Zasto nas unistavaju? I sada nastavljaju dalji pogrom da nas sprze.
      Organizujmo se i lazne strucnjake oterajmo odatle jer oni za njihova nedela nemaju nikakvu odgovornost (nije propisana ni jedna mera cak ni prekrsajna) ako nesto pogrese njihovim radom odnosno neradom, samo uzmu pare u Komisijama po kojima rade i to je to.
      A mi? Mi moramo sami sebe odbraniti jer time branimo i celu struku/esnaf i da dokazemo da nismo niko i nista!

      Избриши
    2. Udruženje da kontaktira vladu, medije, NVO, EU institucije, što hitnije.
      Žalba ustavnom sudu takođe.
      Prebaciti retroaktivno hiljade strukovnih specijalista iz 2. stepena visokog obrazovanja u 1. stepen visokog obrazovanja i to posle više od 12 godina SIGURNO je nezakonito.

      Избриши
  16. Može li neko da prevede na engleski sledeći tekst:
    https://docs.google.com/document/d/1QiVPsRW47LIkTUH14JkAopnAsGWeukLgaxnUyBrS27w/edit

    pa da se malo požalimo i EU institucijama.

    ОдговориИзбриши
  17. Sad je u prvom dnevniku rts, pri davanju izjave u vezi sa medicinskim sestrama (danas je dan medicinskih sestara) rečeno da godišnje, više od 800 medicinskih sestara ode u inostranstvo i tamo ostane a u nekoliko navrata napomenuto da je jedan od razloga to što kod nas nije priznata strukovna medicinska a u inostranstvu jeste. Izjavu je dala (valjda) medicinska sestra iz Urgentnog centra. Možda je prekasno a možda i nije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман12. мај 2017. 11:29

      Опет сестре не знају у ком правцу да се боре.
      Струковна сестра је призната као и виша медицинска сестра (ВМС) која је изједначена са бечелором. Није ту проблем. Проблем је што 60 година уназад ВМС (данашња струковна сестра) раде исто што и средња медицинска сестра. Проблем је што нису прописали јасну разлику између ВМС (или ОАС) и средње медицинске сестре него сви раде исто. То је крива њихова Комра која има на челу медицинске сестре (које додуше сада убрзано завршавају ОАС) и којој није одговарала та разлика јер су им оне биле и главне и надзорне са средњом школом.
      Надаље проблем је из тога настао што не препознају ССС специјалисте струковне сестре које су 2. степен в. о. а то оне у Коморе и Синдикату и здравственим установама и немаре јер имају само средњу школу или завршавају ОАС. Немају интереса да ССС уврсте у Каталог и систематизације (јер ни оне немају та звања) јер онда им биле главне друге сестре са ССС или МАС а не напушта им се руководеће место.
      То је истина.
      Све остало је празна борба и прича само да би се причало.
      Када пропишу критеријум да глвана сестра или надзорна мора имати 2. степен в. о. у закону то ће бити погодак а оне то неће (будимо искрени) јер би секле грану на којој седе.
      Али зато су направиле хаос и пометњу међу младим колегиницама којима никада због њих неће бити признато в. о. 2. степена и које раде са средњом школом.
      А зашто са средњом? Па зато што су систематизације тако прављене и гласе: средња спрема и виша (тј. бечелор) а ССС и МАС нигде ни не помињу.

      Избриши
  18. Анониман12. мај 2017. 14:26

    Možda država želi da uzme pare tako što će Podzakonskim aktom biti omogućeno SSS koji su ovo zvanje stekli do usvajanja novog Zakona o VO i imaju 2. stepeno VO, da izvrše usklađivanje stečenih zvanja sa MSS uz neku razliku ispita, master rad i naravno debelo to naplate,to svakako odgovara Visokim školama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман12. мај 2017. 18:44

      Не може позаконским актом да се организује високо образовање!
      Не може да се уведе систем 3+1+1 а да није у закону!
      Не могу да нас врате у рикверц!
      А не могу ни да нас терају на незаконит и неуставан систем 3+1+1!!
      Објашњавали смо ти 5000 пута на овом Блогу:
      - не постоје нити ће постојати сви МСС колико постоји ССС! Не може васпитач специјалиста за ликовно или музичмо да даје разлику испита и мастер рад за васпитача за децу са посебним потребама! Не може специјалиста струковни терапеут или радиолог да даје мастер рад за медицинску сестру! Не могу да верујем да после толико кодина писања и труда и борбе појединци опет фантазирају и пишу глупости! Па немогу ССС да чекају 500 година да се акредитује њихов смер да би тобоже дали разлику испита за мастер! Једино може да се изједначе као што су стари дипломирани изједначени са мастером а више школе са бечелором!

      Избриши
  19. Анониман12. мај 2017. 20:05

    Pa gde pise da sbaki sss treba da preraste u mss.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман12. мај 2017. 22:36

      Dobro zapazanje. Niko ne garantuje da ce svaki smer sss da preraste u mss.Mada kakvi su zlonamerni mozda to i namerno rade

      Избриши
    2. Анониман13. мај 2017. 08:16

      Господине Анониман (12. мај 2017. 20:05) пилећи мозгу а где пише да иједан ССС може да упише МСС? Који је то закон 3+1+1? У којој држави? Код нас то нема, али има 3+2 4+1 и 3+1 и планиране су МСС 3+2 (али знамо да их нема). Ово о чему ви лажете или фантазирате по Блогу то не постоји! А где пише да је само појединим ССС тобоже дозвољено да иду на МСС. Већ хоћеш у стару да нас поделеш! Наравно то је стара опробана техника ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ!
      Окани се овог Блога и да шириш раздор међу нама!
      Вероватно само си дошао да шириш мржњу међу нама. Шта и да си неки менаџер, мислиш да ако завршиш МСС имаш шанси да негде радиш? Немаш јер то ће ти за пар година бити 6/3 јер ако нас после 12 година хоће да сврстају у 6/2 то ће урадити и са МСС у 6/3.
      Суштина је да се изборимо за оно о чему пишемо годинама а требали смо их већ до сада тужити у Стразбуру и већ би их диквалификовали.
      Али нема везе можемо још увек и да тражимо одговорност свих актера у доножењу неуставних закона!

      Избриши
    3. Анониман13. мај 2017. 17:41

      Vec sam ranije pisao da su ovakve rasprave glupe dok se ne uradi rangiranje fakulteta i visokih skola. Tek nakon toga bi studenti znali kakve studije upisuju. Moje licno misljenje je da bi dobar deo visokih skola i fakulteta trebalo i zatvoriti iz razloga sto ne pruzaju dovoljno kvalitetne studije. Moje licno misljenje je i da ogromna vecina studenata studira na silu - zbog rodbine, komsija, zbog toga sto nemaju posao i u takvoj situaciji nisu prakticno ni zainteresovani za studije. Moje licno misljenje je i da se pojedini privatni fakulteti bas trude da organizuju sto kvalitetnija predavanja sa sto kvalitetnijim predavacima ali da imaju nizak kriterijum i to je po meni u redu - ja ti dajem znanje a ti ga uzmi ako smatras da ti je potrebno. Takodje smatram da sva lica koja su zavrsila SSS treba da zadrze stecena prava i da im se nikako ne smeju oduzeti. Takodje smatram i da su SSS odradile svoje u smislu podizanja nivoa obrazovanja visokih skola i da bi ih trebalo ukinuti kako ubuduce ne bi unosile zabunu. Visoka gradjevinsko geodetska skola koja je prva akreditovala MSS ove godine iz tog razloga i nije vrsila upis na SSS. Takodje smatram da bi ogromna vecina nas da je bila u mogucnosti upisala fakultet. Iskren sam kada kazem da je studije geodezije na fakultetu bilo pet puta teze zavrsiti nego na tadasnjoj visoj skoli(studije sam upisao 1986 god) ali to vise nije slucaj i normalno je da mi specijalisti sada u novonastaloj situaciji kroz reformisanu skolu i studijske programe trazimo odredjena prava. I na kraju smatram da su ova moja razmisljanja sasvim legitimna i da ti nemas prava da me vredjas ako se ne slazes sa njima. Ako si nezadovoljan svojim zivotom i polozajem u drustvu poradi na sebi i pokusaj nesto da promenis.

      Избриши
    4. Анониман13. мај 2017. 22:32

      U zdravstvu nije postojao fakultet za fizioterapeuta,medicinsku sestru...vec samo visa skola,kada sam ja studirao.U tom trenutku,zavrsio sam ono sto je najvise moglo u drzavi.Kada su dosle strukovne studije,zavrsio sam i to kako bih mogao dalje da se obrazujem.Kasnije ,zavrsio sam i SSS i to je trenutno najvise moguce ,ako pratimo jedan deo binarnog sistema studiranja.Akademske studije u trajanju od 4 godine za fizioterapeute su oberazovale tek dve ili tri generacije fizioterapeuta.Tako da nije potpuno tacno da neki zbog para nisu upisali fakultete.Za odredjenu struku,fakultet nije i postojao.Medjutim, to ne znaci da ljudi koji su zavrsili strukovne studije,ne treba dalje da unapredjuju svoje znanje.Konjkretno,specijalista medicinska sestra,ili specijalista strukovni fizioterapeut ne uzima posao lekaru vec samo usavrsava svoje znanje i treba kvalitetnije da radi ali zato treba da radi na mestu za koje se specijaliozovao i da za to bude adekvatno placen.

      Избриши
    5. Анониман17. мај 2017. 22:16

      60 godina su vam konkursi u Srbiji ovakvi: IV односно VI степен стручне спреме медицинске струке одговарајућег смера и положен стручни испит.
      To je jedan od novijih konkursa i nista se nije promenilo od pre 60 godina.
      Komora spava, Sindikat spava, 60 godina spavate! Kako moze 4 ili 6 stepen strucnosti?
      Uvek je po zakonu moglo dva uzastopna stepena da konkurisu na neko radno mesto 4 i 5 ili 6 i 7 ili 7/1 i 7/2 strucnosti se trazilo. Kako 4 ili 6?
      Pa nije isto ni OAS i MAS kao ni OSS ni SSS a kamo li 4 i 6 stepen strucnosti!
      A sestre cute!? Ne smeta vam sto traze 4 ili 6 stepen strucnosti vec 60 godina?
      Pa nije isto ni VMS (ili OSS) i SSS a kamo li srednja skola i becelor? Ali ovo je Srbija! Da li treba nesto vise od toga da se kaze?
      Pa negativna selekcija je u drustvu vec skoro citav vek, pa kako moze nesto da bude normalno? 100 godina pustati budaletine da vladaju u Srbiji pa sta drugo da ocekujemo? Pa da smo normalno drustvo ne bi o ovome ni pisali, tj. da nije normalno da se za neko mesto moze traziti ili srednja skola ili becelor?!

      Избриши
  20. Анониман13. мај 2017. 08:05

    Naravno o tome pisemo godinama.
    Pojedinci su se odusevljavali sa MSS.
    A istina je da ce nas ubogaljiti!
    Naravno da namerno to rade. MSS moze da odgovara nekim menadzerima i sestrama opsetg smera i nikome vise tj. samo tim uopstenim smerovima a neki specificni ce cekati 1000 godina da im akredituju MSS. Znaci na taj nacin nas jos vise dele i ubacuju kosku razdora i medju nas. Nekima ce da ''ucine'' da upisu MSS i oni ce pohrliti i prvi ce nam okrenuti ledja i raditi protiv nas. To ce biti njihovi ''janjicari'' a oni ce u rukavicama biti cistih ruku.

    ОдговориИзбриши
  21. Pozivam sve kolege koje to još nisu učinili da pošalju formular o predlogu dopune člana 149. Danas ističe rok za Javnu raspravu.

    ОдговориИзбриши
  22. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши