понедељак, 23. фебруар 2015.

Formiranje Asocijacije/Udruženja strukovnih specijalista Srbije-Anketa

Molimo sve koleginice i kolege da ucestvuju u formiranju Asocijacije/Udruzenja strukovnih specijalista, tako sto ce odgovoriti na nekoliko  pitanja.  Sva pitanja i odgovore mozete slati na mail: mitrevski21@gmail.com.

Predlažem da SVI koji budu pročitali ovaj tekst, za početak odgovore na nekoliko pitanja, nešto u formi ankete, da bi stekli kakvu-takvu sliku o samoj ideji i mogućnostima realizacije:

1. Mislite li da je organizacija strukovnih specijalista u mogućnosti da promeni naš zajednički status?

2. Ukoliko je odgovor NE, obrazložite u kratkim crtama, i predložite način na koji bi Vi rešili problem statusa strukovnih specijalista.

3. Ukoliko je odgovor DA, na koji način bi Vi, lično mogli pomoći?

4. Koliko bi imali vremena da se bavite poslovima oko organizacije?

5. Da li imate mogućnosti da odvojite novčana sredstva za organizaciju, i kolika bi ona mogla biti?

Broj ljudi koji uzmu učešće u anketi će nam biti najbolji pokazatelj trenutnih mogućnosti, kao i broj i vrsta odgovora. U zavisnosti od tih pokazatelja, možemo razgovarati o daljnjim koracima.

Ovom prilikom molimo da nam se jave kolege inženjeri iz svih oblasti, građevinski inženjeri, specijalisti iz oblasti obrazovanja, vaspitanja, umetnosti, ekonomisti, menadzeri, informaticari itd.


Srdačan pozdrav,

Saša Drobnjak
Spec. struk. menadžer

12 коментара:

  1. Evo vam besplatan predlog za vasu boles, koja je teska ali izleciva... Recept: upisati FAKULTET i zavrsiti ga, obzirom na vasu blagu retardaciju, mozete obnavljati svaku godinu, ali vazno je samo da ga zavrsite...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako opet da ''završim'' fakultet? Pa već sam završio specijalističke strukovne studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu I stekao visoko obrazovanje 2. nivoa.
      Šta da upišem osnovne akademske (180 ili 240) pa da budem 1. stepen visokog obrazovanja.
      Ne hvala bolje je biti 2. stepen nego 1 stepen!
      PS
      Vidiš da si jako bolestan toliko da ne razlikuješ ni nivoe visokog obrazovanja! Strašno! Dobro je što tvoja majka ne može da te vise gleda jer bilo bi je sramota. Ali ti si samo tvoja sramota!

      Избриши
    2. 26 Feb 14:53:25 ip address captured "Telekom Srbija, Adsl Users (178.222.91.49)".
      dalje sledi prijava : )))

      Избриши
  2. NA SAJTU MUP-A SE POJAVIO PREDNACRT ZAKONA O POLICIJI 2! U NJEMU NEMA IZMENA STO SE TICE SPEC. STRUKOVNIH STUDIJA. OSTALO JE NEDEFINISANO KAO I U PRVOM PREDNACRTU " има стечено високо образовање са најмање 240 ЕСПБ, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању" DA LI OPET TREBA DA ŠALJEMO KOMENTAR I NA TAJ PREDNACRT DVA (2)?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Apelujem na kolege koje znaju za ovaj problem, da uticu na sindikalce i da sa ostalim kolegama pokusaju da se izbore za postovanje Zakona koji se tice spec. struk. studija. Radna grupa je kao udruzenje poslala predlog da se ti clanovi nacrta Zakona pojasne i predlozila bas onako kako je to objavljeno na ovom Blogu. Naravno da cemo opet poslati predlog i to vise puta, mada se meni cini da te predloge retko ko tamo i cita, javna rasprava nije dobro sprovedena!
      Jos jednom apelujem na kolege i koleginice koji rade u MUP-u i koji imaju kontakte sa predstavnicima sindikata ili nekih drugih ljudi, da predloze izmene u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.
      Radna grupa je u cetvrtak pozvana na sastanak u Min. prosvete i izmedju ostalog, iznecemo ovaj svez primer nepostovanja Zakona o visokom obrazovanju.

      Избриши
    2. Анониман1. март 2015. 17:35

      Ne znam na sta da se utice, obrazovanje sa najamanje 240 espb, pa to su i strukovni specijalisti... Ali problem je u tome sto ce dodatnim pravilnikom strukovne specijaliste degradirati i staviti u rangu vise skole... Tako je i sada, zakon je slabiji od pravilnika, NIKOME u MUP-u nisu priznali specijalisticke strukovne studije kao 7 stepen, vec ih tretiraju kao višu školu... I dzabe bilo šta pokušavate, tako će i ostati...

      Избриши
    3. Анониман1. март 2015. 21:08

      Sajko opet vikend bez lekova!

      Избриши
  3. Анониман2. март 2015. 11:50

    Ja nikog nisam vredjao, a vi vredjate...

    ОдговориИзбриши
  4. Ono što je bitno jeste da se strukovne studije nikako ne trebaju i ne smeju svrstavati ispod akademskih, iz prostog razloga što su to dva paralelna sistema studiranja, i NISU hijerarhijski podređeni.
    Ovo sve ne bi bilo toliko mukotrpno kada bi i fakulteti na kojima se izvode strukovne studije stale u javnu odbranu znanja i studenata. Bez toga, baš svako i svi mogu da ponizavaju i vredjaju sve nas koji smo završili specijalističke strukovne studije. Cilj akademskih studija jeste osposobljavanje studenata za razvoj i primenu naučnih, stručnih i umetničkih dostignuća, i realizuju se na univerzitetima. Strukovnim studijama je cilj da studente osposobe za primenjena znanja i veštine, i izvode se u nekadašnjim višim školama, sada – visokim, kao i na fakultetima.

    ОдговориИзбриши
  5. VAŽNO: Pregled visokih studija pre i posle 2005. Godine u funkciji godina učenja

    Zakon o visokom obrazovanju, „SL. Glasnik RS“ broj 76/05,100/07,97/08,44/10,93/12,86/13, i 99/14, članovi 25.,29., i 95.



    Sistem do 2005. godine

    VI-1 stepen (viša škola 2 godine studiranja)
    VI-2 stepen (viša šlola 3 godine studiranja)
    VII-1 (fakultet 4-5 godina studiranja)
    VII-2 (magistarske studije u trajanju od 2 godine, odnosno 6 godina studiranja, i specijalističke 1 godina, odnosno 6 godina studiranja)
    VIII stepen (doktorat nauka)


    Sistem visokih studija nakon 2005. Godine (tzv. „Bolonja“)

    Za Strukovne studije
     Osnovne strukovne studije (tri godine, 180 ESPB) po starom- VI-2 stepen stručne spreme
     Specijalističke strukovne (četiri godine, 180+60=240ESPB) po starom VII-1 stepen stručne spreme
     Master strukovne (pet godina 240+60=300 ESPB) po starom VII-1 stepen

    Za akademske studije
     Osnovne studije (3 godine, 180 ESPB) po starom VI-2 stepen
     Osnovne studije (4 godine, 240 ESPB) po starom su VII-1 stepen
     Master studije (5 godina studiranja, 180+120=300 ESPB ili 240+60=300 ESPB) po starom su VII-1 stepen
     Specijalističke akademske (6 godina studiranja, 300+60=360 ESPB) po starom su VII-2 stepen
     Integrisane studije (6 godina studiranja, 360 ESPB) –VII-2 stepen
     Doktorske studije (9 godina studiranja, 480 ESPB) po starom su VIII stepen stručne spreme.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман2. март 2015. 23:39

      Zelje su jedno, ali u praksi je mnogo drugacije, tj. strukovne studije niko ne zarezuje 2%...

      Избриши
    2. Анониман3. март 2015. 11:19

      Опет Сајко!
      Рекао сам ти да радим као саветник - санитарни инспектор у Министарству здравља са специјалистички струковним студијама. Негде има проблема са Сајцима попут тебе али и то решавамо у ходу. То је релативно нови вид студија и није имплементиран до краја у све поре друштвеног живота. Али то је Србија, ми смо људи и идемо даље тј. до краја до коначне победе права и правде наднасиљем!

      Избриши