недеља, 20. октобар 2013.

Власт у Чачку студентима струковних студија одузела право на стипендије


Uvek smo se trudili da budemo kako to kažu "partijsko neutralni" ali od sada pokazujemo prstom na dobre, ali i na loše, pa kada budu izbori, a vi se setite ko je radio za vas/nas, a ko protiv vas/nas



Чачак, 7. октобра 2013.

Поводом усвајања Одлуке о финансијској подршци ученицима и студентима на 19. седници Скупштине града Чачка, Градски одбор Демократске странке саопштава следеће:

Доношењем Одлуке на основу гласова владајуће већине, а на предлог Комисије за финансијску подршку коју именује градоначелник, извршена је дискриминација према успешним студентима струковних студија којима је одузето право на стипендије. Овим су као и много пута до сада у многим областима одборници из редова странака локалне власти показали непознавање организације високог школства у Србији усклађеног са Болоњским концептом. Нарочито је поражавајуће мишљење Комисије да ова одлука треба да задржи висок ниво и високе критеријуме тако да струковне студије не треба да буду предмет финансијске подршке локалне самоуправе.

Са друге стране Закон је дозволио да кандидати са завршеним специјалистичким струковним студијама (240 ЕСП бодова) могу бити директори јавних предузећа и професори средњих школа. Све анализе говоре у прилог томе да ће Србији у будућности требати много више стручњака струковних студија који треба да овладају практичним знањима и да се одмах по завршетку студија укључују у процес рада, од академских који овладавају теоријским знањима и чије усавршавање у научним и развојним институцијама много дуже траје. Уосталом то показују и искуства најразвијенијих земаља света, као на пример Немачке где 80% од укупног броја студената чине студенти струковних студија.

Овом одлуком поништен је и рад најстарије високошколске установе у Чачку и Западној Србији, Високе школе техничких струковних студија која сада има 1.500 студената и спада у групу најбољих високих струковних школа у Србији.

Измене Закона о високом образовању који је у процедури предвиђају увођење и мастера струковних студија, што указује на потребе за овим кадровима.

Одборници Демократске странке су и раније указивали на овај пропуст, а постојало је обећање градоначелника да ће се то исправити, али од тога ништа, његова Комисија то није уважила. Имамо обавезу да заштитимо права младих људи, студената струковних студија да им се омогући равноправна утакмица на тржишту знања.

На слажемо са ни са овом одлуком у делу да се финансирање студената односи само на оне студенте који студирају на високошколским установама које се финансирају из буџета Републике Србије јер новац који се даје из локалног буџета је новац свих пореских обвезника, па и оних чија се деца школују на приватним школама акредитованим према истом закону. Такође поставља се и питање колико од тих успешних младих људи који се стипендирају своју каријеру наставља у Чачку. Да би скинула одговорност са себе локална власт се побринула и у Члану 18. ове Одлуке стоји да нико ко се у року од 30 дана по завршетка студија не запосли у Чачку, нема обавезе враћања стипендије. Отворено питамо градоначелника колико се младих људи који су добијали стипендије града Чачка и запослило у Чачку по завршеним студијама, или још конкретније, колико је нових радних места локална власт на чијем челу се он налази обезбедила за успешне младе људе?

Градски одбор Демократске странке Чачак

9 коментара:

  1. НАЖАЛОСТ, НИЈЕ САМО У ЧАЧКУ! ТАКО ЈЕ У ЦЕЛОЈ ЗЕМЉИ! ЧАК И МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, ЗА 5 ГОДИНА ОД КАКО ПОСТОЈЕ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ, НИЈЕ УПИСАЛО НИЈЕДНОГ СТРУКОВНОГ СПЕЦИЈАЛИСТУ НА БУЏЕТ! ТРЕБА ИЋИ ДО ОМБУДСМАНА И У СТРАЗБУР! ОВО ЈЕ НЕЧУВЕНО! МОЖДА ЧАЧАК САМО МАЛО ПРЕДЊАЧИ У ДЕГРАДАЦИЈИ СТРУКОВНИХ СПЕЦИЈАЛИСТА И ДОБРО ЈЕ ШТО УКАЗУЈЕТЕ НА ОВУ ДЕВИЈАНТНУ ПОЈАВУ!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2. март 2014. 20:02

    Са друге стране Закон је дозволио да кандидати са завршеним специјалистичким струковним студијама (240 ЕСП бодова) могу бити директори јавних предузећа и професори средњих школа.
    - Mene zanima postoji li neki zvanicni dokument koji potvrdjuje da strukovni specijalisti mogu biti profesori u srednjim skolama, pošto je ovo u praksi jako retko moguce koliko sam obavesten. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман2. март 2014. 22:29

      Наравно да у Правилнику о врсти стручне спреме у средњим стручним школама постоје звања која су имплементирана. Већи је проблем што постоји много више специјалистичких струковних звања која нису имплементирана у Правилник. И сам кажеш да је Закон дозволио да са 2. степеном високог образовања може да се буде професор у школи (а ту спадају специјалистичке струковне студије).. Проблем је што нижи правни акти као што су правилници нису испратиле Правилник о врсти стручних. академксих и научних звања и нису их имплеметирали тј. што још увек некажњено седе ''стручњаци'' у Министарству просвете и којекуде.

      Избриши
    2. Naravno da postoji zvaničan dokument !
      za srednje škole:
      http://specijalisticke.blogspot.com/2013/06/jos-jedna-ujdurma-ministarstva-prosvete.html

      Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o vrsti stručne spremenastavnika, stručnih saradnika i pomoćnihnastavnika u stručnim školama ("Službenom glasniku RS - Prosvetni glasnik", br. 9/2013 od 17.6.2013. godine, a stupio je na snagu 25.6.2013)

      a za osnovne škole postoji i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

      Избриши
    3. Анониман5. март 2014. 03:05

      Hvala puno na odgovorima.
      Na zalost jasno mi je da je najveci problem to sto se u Srbiji ne sprovodi zakon. Zbog teksta koji sam citirao iz clanka iznad sam se ponadao da su svi specijalisti konacno dodati u pravilnike u skolama. Ima li nekih naznaka da ce se to dogoditi?
      Steta je sto pred izbore nismo organizovali neki protest, ili bar drzali tribine ispred svih strukovnih skola bar u BG da objasnimo kolegama zbog cega ne treba glasati za SPS - to je ogroman broj glasaca koji su u sve ovo verovatno totalno neupuceni.
      Da SPS izgubi sve glasace koji su na strukovnim studijama i da se medijski rasiri prica ministar Jovanovic bi pod pritiskom stranke morao da resi sve nase probleme.

      Ovako nam ostaje da se nadamo promenama i da se sto pre organizujemo.
      Clanovi samog vrha napredne stranke su vise nego 'bliski' sa najvecom strukovnom skolom u srbiji pa ocekujem boljitak ako odatle bude novi ministar. Takodje nase bolje vreme je neminovnost i zbog EU.

      Ali opet se moramo organizovati, da bar 50 nas moze protestvovati kad njima najmanje odgovara. I da me neko ne shvati pogresno, politika me ne zanima, samo je treba iskoristiti za nasu dobit.

      Избриши
    4. Анониман5. март 2014. 07:19

      Ne vredi kolega! Najveći kočničari su ljudi u ministarstvu prosvete koji sede tu još od doba Koštunice kada je on držao Ministarstvo prosvete. Samo su presvukli dresove I spavaju I ne mešaju se u svoj posao. Tačno je da Obradović iz SPS nije bio nikakav Ministar. Doktor Jovanović je malo bolji ali došao je na upropašćeno. Nekada je SPS imao dobrog Ministra prosvete Danila Daću Ž. Markovića ali to su bila druga vremena gde nije bilo zapošljavanja po partijskoj liniji već po stručnosti! Ovi partijski poslušnici neće I ne smeju da pokrenu incijativu dok im iz central ne kažu I zato sede, spavaju I krmeljaju! Da to nije tako ni jedan nakaradni Pravilnik ne bi izašao iz Ministarstva. Međutim, isto je u svim Ministarstvima I u celoj zemlji! Uništili su nam sistem, ti isti su preko 20 godina u skupštini (SRJ, SCG, SR) I ultra desni, desni, centralni, levi I ultra levi! Ja sam njihov savremenik, neke poznajem lično! Mišljenja sam da su oni hteli da urade uradili bi to odavno (svi). Zato se u pamet, I da se organizujemo I da pišemo u Strazbur (a I da demostriramo malo sili nije zgoreg).

      Избриши
    5. Анониман5. март 2014. 19:52

      Videcemo sta ce izbori doneti. Ali mora se demonstrirati izgleda.

      Ne razumem ko i zasto odlaze primenu zakona i koči sve. Moguce je da dekani 'starih fakulteta' imaju ulogu u svemu tome. Nije tajna da su svi oni jako mocni jer takva mesta donose vise novca nego sto mozemo da zamislimo, a takodje je jasno da ce primenom zakona profitirati strukovne studije, a stari fakulteti ce mnogo izgubiti na popularnosti.

      Clanovi samog vrha napredne stranke su vise nego 'bliski' sa najvecom strukovnom skolom u srbiji pa ocekujem boljitak ako odatle bude novi ministar. - Prekopirah iz gornjeg mog posta, nadam se i ovome.

      Избриши
    6. Анониман5. март 2014. 20:44

      Nije baš tako! Oni su svi završili čak I doktorirali na Fakuletu za ind. menažment, Fakultet za poslovne studije, Megatrend, Fabus, .. Grabež je za akademska zvanja! Niko neće strukovna zvanja! Ovde se lagana završavaju ispiti! Na strukovnim školama spremaš se da radiš, ne znam baš ko njih u politici ima neku brilijantnu biografiju! Uglavnom sedeli su po Skupštinama SRJ, SCG, Srbije, Beograda, Pokrajine ili u nekim ''oralnim'' kabinetima! Niko nema dana radnog staža. Čak su imali predlog Izmena I dopuna zakona o državnim službenicima da se njihovim diplomama osnovnih AKADEMSKIH studija napeduje kao da su studije 2. stepena. Sva sreća blagovremenom I brzom našom reakcijom stopirali smo sulude ideje vladajuće koalicije! Ali kako koji dolaze sve su gori I gori I sve vise unazađuju društvo a pogotovo obrazovanje!

      Избриши
    7. Анониман6. март 2014. 00:10

      Ovo mi je novost bas, hvala sto si podelio to ovde. Mozes li reci ko je taj predlog dao, ime coveka i njegove stranke? Ili samo stranke.

      Избриши