понедељак, 30. јул 2012.

Štampa '24 časa': Prevareni studenti strukovnih studija

Prevareni studenti strukovnih studija

Autor: G. Avalić 27.07.2012. - 00:02 1:04 Komentara (4)
Više od 100.000 studenata strukovnih studija u Srbiji žrtve su Zakona o visokom obrazovanju iz 2005. po kome ne postoje strukovne master studije, a fakulteti im ne dozvoljavaju upis mastera na akademskim studijama. Osim toga, zbog neusklađenosti šifrarnika zvanja s ovim zakonom, oni se vode kao da su završili više škole koje kao takve ne postoje već sedam godina.

ZAKON - Zakonom o visokom obrazovanju ukinute su više škole i zamenile su ih trogodišnje visoke škole, pa ipak, kad student u Nacionalnu službu za zapošljavanje ili bilo gde drugde donese diplomu na kojoj piše visoka škola, zavode ga kao da je završio višu.

- Šifrarnik zvanja je iz 1992. i nije usaglašen sa zakonom iz 2005. godine, pa nijedno zvanje koje studenti mogu da steknu u visokim školama nije prepoznato u njemu. Diplome strukovnih škola tretiraju se kao manje vredne - priča potpredsednik Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije Stefan Kocić.

Ipak, najveći problem studentima strukovnih studija predstavlja nemogućnost da se dalje školuju.

- Ne postoje strukovne master studije, nisu definisane zakonom i svi dekani i rektori iz nekog razloga se protive uvođenju mastera na strukovnim studijama. Zato smo zacementirani i ne možemo dalje - objašnjava Kocić.

Za master studije na Ekonomskom fakultetu potrebno je 240 bodova, odnosno četvorogodišnje studije. Kada studenti strukovnih studija posle treće godine završe i specijalističke strukovne studije, imaju tih 240 bodova. Ipak, naši državni fakulteti to ne priznaju i traže im da završe četvrtu godinu na nekom fakultetu i onda pokušaju ponovo.

- Tu dolazi do novog problema, jer nam nije dozvoljeno da upišemo četvrtu godinu na državnim fakultetima, ali je zato dozvoljeno na privatnim. Sve države u okruženju imaju strukovni master, oni ga zovu primenjeni master, samo mi nemamo - objašnjava Kocić.

Finansiranje studija
NOVAC - Za finansiranje studiranja na specijalističkim strukovnim studijama država ne izdvaja ni dinara, pa je već godinama broj budžetskih mesta na specijalističkim strukovnim studijama na nivou cele države - nula.

37 коментара:

  1. Анониман30. јул 2012. 21:45

    Finansiranje studija
    NOVAC - Za finansiranje studiranja na specijalističkim strukovnim studijama država ne izdvaja ni dinara, pa je već godinama broj budžetskih mesta na specijalističkim strukovnim studijama na nivou cele države - nula.
    PREDSEDNICE KOCICU, O OVOME SAMO PISALI SVIM INSTISTUCIJAMA. MINISTARSTVI PROSVETE I NAUKE NA PITANJE STO SE STRUKOVNE STUDIJE DELOM NE FINSNSIRAJU IZ BUDZETA NA TO NEMA NAUCAN ODGOVOR. ALI STA RECI. DOVOLJNO JE RECI: PA OVO JE SRBIJA. DRAGO NAM JE DA STE SE MALO TRGNULI IZ LETARGIJE. STO SE TICE STRUKOVNOG MASTERA TO VERUJEM DA CE SE VRLO BRZO DOGODITI U SRBIJI ALI NE ZBOG STUDENATA VEC ZBOG FONDA CASOVA KOJE SU POTREBNE PROFESORIMA DA BI ZADRZALI SVOJE KATEDRE (NA DRZAVNIM VISOKO SKOLSKIM USTANIVAMA) TJ. ZBOG PRIHODA OD SKOLARINE (NA PRIVATNIM). STRUKOVNE I AKADEMSKE STUDIJE SU DVA RAZLICITA PRAVCA ALI PODJEDNAKO VAZNA I PO STATUSU ISTA ZA VECINU ZANIMANJA. KO RAZUME SUSTINU SHVATICE A KO NE RAZUME DZABE I OVO PISEM.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман30. јул 2012. 22:03

    JOS DA DODAM I OVO: VISA SKOLA I JESTE IZJEDNACENA SA BECELOR KAO STO JE DILOMIRANI (PO STAROM ZAKONU) IZJEDNACENI SA MASTER. TAKODJE I AKADEMSKE TROGODISNJE STUDIJE SU BECELOR. JEDINI PROBLEM JE Bachelor with Honours (CETVOROGODISNJE AKADEMSKE STUDIJE 240 BODOVA) KOJE SU STUDIJE PRVOG STEPENA (A NE DRUGOG!) A UNIVERZITETSKI PROFESORI I DEKANI TO VESTO KRIJU OD STUDENATA (I RODITELJA). KAKO LJUDIMA UZETI TOLIKE PARE I VREMENA (4 GODINE) A DATI IM OBRAZOVANJE PRCOG STEPENA. NISU IM REKLI DA JE TO CENA AKADEMSKOG OBRAZOVANJA KOJE STREMI KA MASTERU I DOKTORATU. TAKODJE JE BILO BESMISLENO UVODJENJE 4+1 SISTEMA SKOLOVANJA NA AKADEMSKIM STUDIJAMA. TREBALO JE SVE DA BUDE 3+2, TAKO DA KOLEGE KOJE NE MOGU DA UPISU MASTER DIPLOMSKE STUDIJE MOGU DA UPISU SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE I TAKO TAKO STEKNU VISOKO OBRAZOVANJE DRUGOG STEPENA I KVALIFIKUJU SE ZA NEKI POSAO DA RADE A NE DA SE BAVE NAUKOM. OVAKO SA SU IM SA Bachelor with Honours NJIHOVI CENJENI PROFESORI SMESTILI DA OSTANU NA VISOKOM OBRAZOVANJU 1. STEPENA ILI DA SE VRATE MALO U RIKVERC I UPISU SPECIJALSITICKE STRUKOVNE STUDIJE (2. STENA). NADAM SE DA SMO VAM POJASNILI. A ONIMA KOJIMA NIJE JASNO DZABE SAMO I OVO PISALI!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ради се на томе да ипак бечлори (240БОД.) буду припојени другом нивоу студија. За то се лобира већ дуже време са највећег државног врха. Живи били па видели.

      Избриши
  3. Nisu prevareni, nego nepismeni

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovani, poenta tvog komenatara je u cemu?
      Vise skole vise ne postoje, visa sprema (6.stepen) vise ne postoji, tj. vise se ne mogu steci ni po kom osnovu. Svi koji su upisali Visoke strukovne skole nakon 2004-te godine imaju diplomu o stecenom visokom obrazovanju i visoku strucnu spremu, a specijalisticke strukovne studije su i po zakonu nasem, zakonima i okvirima EU i po zakonima zdrave pameti, II stepen visokog obrazovanja u rangu sa akademskim specijalistickim i akademskim master studijama.

      Srdacan pozdrav.

      Избриши
    2. DELIMICNO SI U PRAVU. SPEC. STRUKOVNE STUDIJE SU STUDIJE DRUGOG STEPENA VISOKOG OBRAZOVANJA I TO JE TO. VISA SPREMA(6.STEPEN) SE MOZE STEĆI DO KRAJA ŠKOLSKE 2013 GODINE KO JE ZAPOCEO PO STAROM PROGRAMU KAO I OSNOVNE STUDIJE NA FAKULTETIMA, ODNOSNO 2014. GODINE ZA STUDIJE MEDICINE I SL. (7.STEPEN). ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU STUPIO JE 13.09.2005. GODINE I OD TADA SE STICU NOVA ZVANJA. MORAM DA TE ISKOMENTARISEM DA NE BUDE ZABLUDE.

      Избриши
    3. Postovani,
      hvala na odgovoru. Vidim da se potpuno slazemo u tome da su specijalisticke strukovne studije (professional master) visoke studije II stepena i kao takve su u najmanju ruku VII-1 stepen (nivo) strucne spreme. Ja se sa Vama slazem u tome da onaj ko je upisao visu skolu (2.godisnju) kao takvu pre stupanja novog zakona 13.09.2005 i ko pritom (ne)namerno hoce da studira dvocifren broj godina stice diplomu viseg obrazovanja uz opciju da uz neke diferencijalne istpite npr. tu diplomu zameni za diplomu o stecenom visokom obrazovanju.

      Srdacan pozdrav.

      Избриши
    4. Hajde ja vas da pitam nrsto. Da postoje MASTER strukovne studije, koji bi, po vama, to bio stepen stručne spreme ? Vidim da tvrdite da su spec.struk.studije "VII-1" sss.

      Избриши
    5. Sta bi bilo kad bi bilo? Master strukovne studije bi verovatno bile kao i akademske master studije u rangu VII-1 SS.A spec.struk.studije su takodje VII-1 SS i to ja ne tvrdim nego je to cinjenica. Ali ko zna sta ce biti u buducnosti?
      Medjutim u najgorem su polozaju specijalisticke akademske studije koje su blize doktorskim studijama nego VII stepenu.

      Избриши
  4. Pa moze se tako reci ali ipak je bila klasicna navlakusa. Ko bi rekao da te sede glave lazu "decu" tj svoje studente? Ali ... velika lova je u igri, skolarina, prodaja uszbenika, skriti, ovo, ono ........

    ОдговориИзбриши
  5. Jos nesto. Ako pazljivo procitate tumacenje Zakona o visokom obrazovanju 2-godisnje studije, 2,5-godisnje studije i 3-godisnje studije su izjednacene sa BACHELOR a fakultet (do 2005. god.) tj.osnovne studije su i izjednacene sa MASTER.Pa o tome stalno pricamo. citajte komentare. POZZ

    ОдговориИзбриши
  6. К О Н К У Р С
    за упис студената у прву годину студија у школској 2012/2013. години

    ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА у Београду

    Здравка Челара 14, тел./факс 011/2768-095, 2762-257 и 32-92-517
    e-mail: office@vzs.edu.rs.
    www.vzs.edu.rs.

    www.vzs.edu.rs

    STRAŠO, SA TROGODIŠNJOM ŠKOLOM MOŽETE DA UPIŠETE VIŠU ŠKOLU !!!

    ОдговориИзбриши
  7. SLAZEMO SE! LOVA JE CUDO! PO SVAKU CENU SE BORE ZA STUDENTE MAKAR I NE ISPUNJAVALI USLOVE ZA UPIS. PROSVETNA INSPEKCIJA SPAVA. ZNALO SE NEKADA KO JE MOGAO DA UPISE VISU SKOLU ILI FAKULTET AKO NIJE ZAVRSIO 4. SSS, SAMO IZUZETNI TALENTI ILI LICA KOJA POLOZE DIFERENCIJALNE ISPITE PA POTOM KLASIFIKACIONI ISPIT.

    ОдговориИзбриши
  8. SPECIJALISTICKE STRUKOVNE STUDIJE (SMER ENERGETIKA) SE U EPSU SRBIJE PRIZNAJE KAO 6/2 STEPEN ,A NE KAO 7/1 I STA IMATE RECI ZA OVAJ SLUCAJ BAS ME ZANIMA DA LI ONI KOJI SU ZAVRSILI OVE SPECIJALISTICKE STUDIJE MOGU U EPSU I TELEKOMU DA SE IZBORE ZA VECI RANG TJ.7/1.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zašto ne okačiš sistematizaciju EPS-a na nekom sajtu da vidimo to. Ista je priča u Elektro mreže Srbije, Specijalističke strukovne studije su VI-2. Ima na njihovom sajtu sistematizacija ili na sajtu sindikata.

      Избриши
    2. ima i na ovom sajtu okacena sistematizacija, ali ti si priglup pa ne se ne snalazis.

      Ali takodje ima i sistematizacija Telekoma, Ptt i drugih gde su specijalisticke izjednacene sa VII-1, a ti se pozovi nekog da ti pronadje to na ovom sajtu

      Избриши
    3. za polupismene

      ovaj dole link vodi ka firmama koje IMAJU uradjenu sistematizaciju po bolonji
      http://specijalisticke.blogspot.com/2012/07/spisak-firmiustanova-koje-imaju.html

      ovaj dole link vodi ka firmama koje NEMAJU uradjenu sistematizaciju po bolonji
      http://specijalisticke.blogspot.com/2012/01/spisak-firmiustanova-koje-nemaju.html

      Избриши
    4. U TELEKOMU VII/1 je izjednacen sa drugim stepenom visokog obrazovanja(master, specijalisticke strukovne studije) i TACKA.

      Избриши
    5. U kom sektoru ti Perice radiš ? Kazi mi da se ja pozovem na tvoje Rešenje. Meni su priznali specijalisticke strukovne studije kao VI-2.

      Избриши
    6. inženjer u pristupnoj mreži
      U Pravilniku o sistematizaciji vrste poslova imaš sve što ti treba i u njemu nigde ne postoji VI-2 !!!!

      Избриши
  9. Народе мој! Слушајте пажљиво! Треба тражити законитост тих систематизација које нису у складу са Законом о високом образовању! Треба ићи и до Уставног Суда Србије! Треба штрајковати! Треба обавестити и Синдикат! Не може били ко произвољно да тумачи Законе и да их имплементира како хоће! Борите се! Какав бре, &/2 степен стручне спреме! То не постоји! Ко нам је крив што су руководиоци полуписмени! А имају вероватно интерес да фаворизују неке са завршеним основним академским студијама (студије 1. степена) и то тако вешто да газе преко свих! УПАМТИТЕ: специјалистичке струковне студије су студије 2. степена и тражите своја Законом загарантована права! Те ваше-наше руководиоце интересују њихове фотеље а не људи! Борите се! Закон је у Вашим рукама! Не треба се либити! То су очигледно људи који имају слуха само за себе! Са специјалистичким струковним студијама може да се буде: Директор средње и основне школе, Начелник округа, Директор у јавном сектору, Виши саветник (у органима управе), инспектор (било где), ... итд.! Не дајте да Вам било ко ускраћује права! Диплома 2. степена високог образовања допушта Вам да напредујете до највиших положаја у друштву!!! Не дозволите да Вас било ко гази!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман4. март 2013. 15:08

    A koji je stepen strucne spreme cetvorogodisnji diplomirani bachelor (240ects)? Na birou kazu da je 7. stepen. Ali je master takodje 7. stepen. Kako je moguce da osnovne cetvorogodisnje i diplomske master akadem. studije budu isti stepen strucne spreme?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман27. март 2013. 23:26

      Normalno da nije moguce. osnovne akademske studije su 6/2 stepen strucne spreme jer i sami vidite da je to takodje bachelor, samo bachelor with honurs. Ali u Srbiji je sve moguce pa cak da se i dva razlicita nivoa studija tretiraju kao jedan!

      Избриши
  11. Анониман27. март 2013. 21:40

    Zavrsio sam Spec. strukovne studije, u radnoj knjizici mi je upisan VII/1 stepen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман27. март 2013. 23:48

      Bravo! Kada si to primetio? Pa naravno da je 7/1 strucne spreme! Pogledaj dodatak diplomi u kojem je objasnjen Zakon o visokom obrazovanju i vidi se da je su to studije 2. stepena i u rangu su sa integrisanim akademskim studijama, master studijama i specijalistickim akademskim studijama! A to je sve u rangu 7 stepena strucne spreme. Sledeci stepen je doktorat, tj. 8 stepen strucne spreme po starom. Stepen ispod su osnovne akademske i strukovne studije, 3 i 4 godisnje i u rangu su 6 stepena strucne spreme po starom. Ovde ljudi mnogo brkaju osnovne akademske studije koje su nove u nasoj zemlji sa osnovnim studijama koje su se odvijale do 2005. godine. Osnovne studije su izjednacene sa masterom a osnovne akademske studije su novi vid obrazovanja u nasoj zemlji i nisu 7.1 stepen strucne spreme i ne mogu i one biti master! Takodje specijalisticke strukovne studije su novi vid visokog obrazovanja i 2. stepen su visokog obrazovanja i kada se uporede sa starim stepenima spada u 7.1 strucne spreme! Jos samo jedna opsaka i zavrsavam: visa skola 2, 2,5 i 3 godisanja je izjednacena sa bachlor i sve visoke skole sto toboze "izjednacavaju zvanja" rade mimo zakona jer ti ljudi imaju direktnu prohodnost na specijalisticke strukovne studije kao sto i sa osnovnim studijama (po starom) mogu da direktno upisu doktorat a ne kao mr mr Toma da posle osnovnih studija upise master jer je stara diploma (ko je studije zavrsio po starom Zakonu) je u rangu mastera. Tako i fakulteti isto rade da bi uzimali novac ljudima, upisuje ih posle osnovnih studija na master i ako je to jedno te isto. Takva gimnastika ima jedino smisla ako imas prosek ispod 8 pa ne mozes na doktorat pa sada nabijas prosek preko 8 ili ako upisujes master na drugom fakultetu kako bi se prakticno prekvalifikovao! Naravno istina se krije ali ovaj blog nam je Bogu hvala omogucio da ispricamo istinu jedni drugima i ne budemo namgarceni i da nam se bitange smeju u lice! Svakoga treba nazvati pravim imenom i ne treba se nicega plasiti! Dosta nas ''slepi'' vode i nemi ''objasnjavaju''!

      Избриши
  12. Анониман1. јун 2013. 21:21

    ''Jos samo jedna opaska i zavrsavam: visa skola 2, 2,5 i 3 godisnja je izjednacena sa bachelor i sve visoke skole sto toboze "izjednacavaju zvanja" rade mimo zakona jer ti ljudi imaju direktnu prohodnost na specijalisticke strukovne studije...''

    Tako pise u zakonu....Zasto se onda ostavlja mogucnost da visoke skole na osnovu svog statuta pod odredjenim uslovima i kriterijumima vrse ekvivalenciju i izjednacavaju zvanja? Pa tako recimo Visoka tehnicka skola u Subotici nema studijski program Energetika, pa svojim bivsim studentima priznaje samo 76 bodova, a na Visokoj tehnickoj u Novom Sadu za isti taj program razlika je u cetiri ispita plus zavrsni. Na Viseru u Beogradu treba 30 ESPB bodova kao razlika ili strucna praksa, odnosno dva ispita plus zavrsni. A kada se pomenu cifre od 2.000,00 za priznavanje svakog (vec) polozenog ispita, pa jos oko 1.800,00 za svaki potreban bod (puta 30), a gde su ostali troskovi....! Cista pljacka! A uporedite samo nastavne planove i programe nasih visih i sadasnjih visokih strukovnih skola i videcete da su ovo kursevi!.. Treba se izboriti da svi posle zavrsenih visih skola po starim programima imaju istu mogucnost i uslove da upisu specijalisticke strukovne studije, ako su ih vec Zakonom izjednacili sa sadasnjim! To bi resilo probleme nas sa visim skolama jer smo se nasli na vetrometini pa zaradjuju na nama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kolega,
      više puta dokazano samo morate biti UPORNI !!!!
      Sa završenom višmo školom možete direktno upisati specijalističke studije !!!

      http://specijalisticke.blogspot.com/2012/11/vi-1-stepen-strucne-spreme-moze-upisati.html

      Избриши
  13. Анониман2. јун 2013. 10:17

    Tako je kolega. O tome javno i pricamo da nas (Vas) niko ne bi izvrgavao ruglu. Statut je u odnosu na Zakon dosta niza kategorija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман2. јун 2013. 10:45

      Статут је општи правни акт кога доносе разне друштвене организације — предузећа, просвјетне, културне, здравствене, спортске и друге организације и удружења. Осим њих, статуте могу имати и поједине државне установе и самоуправне јединице.

      Колика је аутономија предузећа и друштвених организација при доношењу статута зависи од тога колико им држава својим прописима оставља простора да сами уређују своје унутрашње и међусобне односе.

      Прочитајте пажљиво другу реченицу и сами ћете схватити.

      Избриши
    2. http://specijalisticke.blogspot.com/2012/11/vi-1-stepen-strucne-spreme-moze-upisati.html

      Избриши
    3. Анониман4. јун 2013. 18:08

      АЛТАИР НЕМОЈ МУ ОБЈАШЊАВАТИ, НЕГО УКЛОНИ ЊЕГОВЕ КОМЕНТАРЕ ДА НЕ ЗБУЊУЈЊ КОЛЕГЕ. ТАЈ НАЗОВИ ЧОВЕК, НИШТА НЕ РАЗУМЕ. НАГЛА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА ЈЕ УВЕК ЊЕГОВО ВРЕМЕ ПИСАЊА. СТАТУТ И ДР. АКТИ МОРАЈУ БИТИ УСАГЛАЖЕНИ СА ЗАКОНИМА ОВЕ ЗЕМЉЕ А САМИМ ТИМ И СА УСТАВОМ. ''РАЗУМИЈЕШ ТИ МЕНЕ?''

      Избриши
  14. Анониман3. јун 2013. 00:12

    A sta je sa Konferencijom akademija strukovnih studija Srbije? Za sta su oni nadlezni? Koliko shvatam nadlezni su za Visoke strukovne skole, drzavne i privatne.

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман3. јун 2013. 08:45

    Они су надлежни на папиру. У стварности Конферренција је прегломазно тело које служи само себи (да узму који динар за свој ничим заслужен рад). Што ти мислиш да би они функционисали а скоро ништа овде не функционише? Да ли су они изузетка? Па нису наравно! Уклапају се у општу слику друштва у целини! (Што би пок. г-дин Жика Обретковић рекао: ''У целини, целости!'')

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман11. јун 2013. 18:28

    Molim savet! Zavrsio sam Visu tehnicku skolu u Subotici po starom programu (5 semestara). Zelim da nastavim skolovanje ali mi u mojoj maticnoj skoli priznaju samo 76 bodova! (ne postoji smer Energetika kao zaseban smer, vec je uvedena Automatika sa energetikom). Uz to traze mi da platim 100.000,00da bi mi priznali polozene ispite i izdali novu diplomu uz polaganje razlike (koja se naravno dodatno placa!). Da li je normalno da mi skola gde sam polozio i diplomirao trazi da platim polozeno?! Na drugim VTS skolama priznaju mi 99% polozenih predmeta koje, naravno moram da platim. Sta da radim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. http://specijalisticke.blogspot.com/2012/11/vi-1-stepen-strucne-spreme-moze-upisati.html

      Избриши
  17. Анониман12. јун 2013. 02:23

    Čitaj predhodne komentare i vdiećeš kako su kolege rešile. Ako imaš prosek idi na specijalsitičke strukovne studije a ako nemaš onda se sa njima gombaj. Diploma ti nova u drugom slucaju ne treba jer je viša škola izjednačena sa bečelorom kao i osnovne studije sa master. Obzirom da si inženjer očekivao sam neko pametnije pitanje od takvog profila ličnosti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zavrsila sam visu pedagosku 1993, pa sam morala da se doskolujem jos 4 godine i dobila zvanje diplomirani ucitelj (7) stepen. Ni to nije bilo dovoljno za posao pa upisem master.
      Primala platu sa 7 stepenom do oktobra prosle godine a od oktobra sa 6. Zasto smo mi uopste morali da se doskolovavamo kad su nas vratili korak unazad. Mislim da to uopste nije fer, ali ocigledno da drzavi treba novac. Pritom radim 20 godina pod ugovorom. Sramota...

      Избриши